HTML

Utolsó kommentek

2008.10.23. 13:53 Hannibal Barca

Szabadesés

A Világ tőzsdéi folyamatosan zuhannak. A Forint az Euróval szemben az elmúlt hetekben 230 Ft-ról, 280 Ft-ig gyengült. Az olaj, a kukorica és a búza ára megfeleződött. Zuhan az ezüst és az arany, szárnyal a dollár.

Mi folyik itt?

A magyarázathoz egy kicsit vissza kell mennünk az időben. Az ezredfordulón az amerikai tőzsdén kipukkadt a technológiai részvények piaca, az úgynevezett dotkom lufi (a Nasdaq). A várható recesszió nem volt ínyére a politikai elitnek ezért valamilyen megoldást kerestek ennek elkerülésére. A recessziónak csak kiváltója lett volna a dotkom bukta, a valós ok az USA totális eladósodottsága, a hazai ipar kitelepülése, a gazdaság kiüresedése. A megoldás a hitelezési és befektetési szabályok lazítása volt. Mindenki kapott hitelt, a bankok újfajta értékpapírokkal léphettek piacra (de facto csalás, amit pénzügyi innovációnak neveztek). Az olcsó hitelt a lakosság ingatlanvásárlásra költötte, abban a hitben hogy az árak csak felfelé mehetnek. A befektetők (elsősorban intézmények: nagy bankok és hedge fundok) a hiteleket tőkeáttételes befektetéseik gyarapítására, az áttételek növelésére használták fel. A különböző piacokat (részvény, kötvény, nyersanyag) egyre jobban ezek az intézményi nagybefeketők kezdték uralni (lásd korábbi cikkünk itt).
Az olcsó hitel - az amerikai, japán és európai gazdaságok viszonylagos gyengesége miatt - elsősorban a feltörekvő országok részvénypiacaira és a nyersanyagokba áramlott, az árakat csillagászati magasságokba emelve. A fejlődő országok részvénypiacai valósággal szárnyaltak, a nyersanyagok ára pedig a sztratoszférába emelkedett. Az emelkedésnek megvoltak a fundamentális alapjai, hiszen ezek az országok gyors gazdasági növekedést produkáltak, a nyersanyagokra pedig 6 milliárd ember fogyasztása szolgáltatta az igényt, miközben kitermelésük ára rohamosan emelkedett. Ez csak most kezd leesni mindenkinek, de ebben az időben a piacot teljes mértékben eluralták az óriási tőkeáttételekkel operáló intézményi befektetők. A szabad piac evvel gyakorlatilag megszűnt, a nagy intézményi befektetők pedig azt hitték, hogy új éra köszöntött be, a kockázat mint olyan már a múlté. Ebben a hitben további óriási hiteleket vettek fel amelyeket aztán a fent leírt módon befektettek. Evvel azonban egy óriási csapdába sétáltak bele.

Homok a gépezetben

A teljesen mesterségesen és szándékosan generált amerikai ingatlanpiaci buborék 2006-ra kifújt. Elfogytak a potenciális vásárlók, az árak az égbe mentek és már nem volt hova tovább. Kiderült, hogy rengeteg olyan ember kapott hitelt, akinek nem kellett volna. Ezek a vevők nem tudták fizetni a kamatokat, kiszállni pedig csak bukóban tudtak volna az ingatlanból. Maradt az árverezés, a bank visszavette az ingatlant. Ez az egész egy öngerjesztő folyamatot indított be. Az amúgy is telített és túlépített piacra egyre több ingatlan került, ettől az árak tovább estek ami még több hitelezőt és hitelfelvevőt sodort a csávába. Az ingatlanpiaci papírok értéke ennek megfelelően esésnek indult, ami az ebből jól feltankolt bankoknak horribilis veszteségeket okozott. A nagybefektetők hirtelen ráébredtek, hogy nagy bajban vannak. Minimális fedezettel és maximális hitellel irtózatosan kockázatos üzletekbe szálltak be.

Tőkeáttétel

Mielőtt továbbmegyünk, egy kicsit el kell magyarázni a tőkeáttételes befektetés fogalmát (maximálisan leegyszerűsítve). Tegyük fel hogy a befektetőnek van 100 dollárja. Ehhez még felvesz 900 dollár alacsony kamatú hitelt és 1000 dollárért vesz értékpapírt. Ha az 1000 dolláros papír értéke 10%-ot emelkedik akkor a befektető pénze megduplázódott. Ha viszont a papír értéke 10%-ot esik akkor a befektető bebukta a pénzét. Ha pedig a papír értéke 20%-ot esik, akkor a befektető még tartozik a hitelezőnek 100 dollárral. Ha a befektető ezt nem tudja kifizetni, akkor a hitelező banknak keletkezik vesztesége.

Lepörgés

Ahogy a kockázat visszatért a piacra, a bankok elkezdték szigorítani a kölcsönzési feltételeket. Az áttételes befektétesek megdrágultak. A befektetők elkezdtek eladni. Mivel ezek az intézmények eddigre gyakorlatilag a teljes piacot uralták, az árfolyamok elkezdtek esni. Ez további veszteségeket generált mind a bankoknál, mind a befektetőknél, amelyre ezek további eladásokkal válaszoltak. Ez egy negatív spirált indított be. Minél többet adnak el a papírokból annál jobban esik az ár és ennek hatására egyre többen szállnak ki. A tőkeáttételes üzletek felszámolása aztán valóságos hurrikánná erősödött. Mostmár nem nézi senki, hogy mennyit ér egy-egy papír, hanem csak azt, hogy nagy hirtelen mit lehet még eladni. Ennek az ún. deleveraging-nek (magyarul lepörgésnek) aztán minden áldozatul esik. Az intézményes befektetők olyan hihetetlenül nagy összegekkel (vagyis inkább hitelekkel) vannak benn a piacon, hogy a lepörgést nem lehet megállítani. Az amúgy fundamentálisan erős szektorok mint a nemesfémek vagy az energia is zuhannak. Már egyáltalán nem számít hogy mi mennyit ér, kitört a pánik, felszáradtak a hitelek, menekülés van a készpénzbe. Mivel a hitelek nagy részét dollárban és japán yenben vették fel, a befektetőknek vissza kell vásárolniuk ezeket a valutákat, a többit pedig eladják. Ettől erősödik drámaian a dollár és a yen, a többi valuta (nemcsak a Forint!) pedig átment zuhanórepülésbe. Jelenleg SEMMINEK nem növekszik az árfolyama, MINDEN zuhan. Aki most részvényt akar venni, annak azt tanácsolnám hogy inkább menjen a kaszinóba. Az intézményi befektetők billió dolláros úthengerével szembemenni káros az egészségre.


Ismeretlen vizeken

Mi lesz most? Ez az amit senki nem tud. A teljes helyzet teljesen példátlan és egyedülálló az emberi történelemben. Valószínüleg a következmények is hasonlóak lesznek. A pénzügyi hurrikán letarolja a reálgazdaságot is, a jelenlegi árak mellett a termelők jó részének már veszteséges a termelés (energia, gabona). A lepörgés nem fog örökké tartani, de a reálgazdaságnak és a hitelpiacnak okozott károkat biztosan évekig tart majd helyreállítani. A válság várható következő lépései: vállalatcsődök, államcsődök, esetleges energia és gabona hiány, növekvő munkanélküliség, dráguló hitelek. Mindezek mellett legvalószínűbb, hogy a közeljövőben további váratlan negatív események következnek be.
Amikor a lepörgése véget ér várhatóan újra erőre kapnak majd nyersanyagárak, a dollár pedig masszív leértékelődésbe megy át. Nem mintha ez jó hír lenne, avval nem szolgálhatok.

Megkezdődött a Nagy Válság. Aki szerint jövőre már nem fogunk minderre emlékezni az nem tudom mit szív, de küldjön belőle nekem is. Ez még csak a kezdet. A Vég kezdete.

 

Utóirat: Az Index blogmotorja (hasonlóan a fórumukhoz) kritikán aluli, ha folytatódik a blog, akkor más címen. A folytatás ugyanakkor kétséges, mert egyrészt egyedül maradtam, másrészt pedig a helyzet durvasága miatt inkább fontosabb dolgokkal akarok foglalkozni.

55 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr40728057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolmogorov 2008.10.23. 14:17:05

Bár nem tudom szakmailag megítélni, hogy mennyire igaz, amit leírsz, nekem nagyon értelmes, szép összefoglalásnak tűnik.

Köszi

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.23. 14:23:16

Ásózni kell ilyenkor, nem blogolni. Ahogy mondod.

Hannibal Barca 2008.10.23. 14:56:26

Elegem van a hulyekbol, mostantol moderalom oket. Akinek nem tetszik ami itt van az menjen mashova.

Aki meg mostsem veszi eszre, hogy nagy gaz van azon mar nem lehet segiteni. Majd kesobb lehet neki adni egy tanyer levest.

mig8 2008.10.23. 16:42:29

Hannibal, le a kalappal előtted! Nagyon szépen összefoglaltad azt, hogy mi történt és hogy a válság minek a következménye. Kihangsúlyoznám egy mondatodat:

"Az olcsó hitel - az amerikai, japán és európai gazdaságok viszonylagos gyengesége miatt - elsősorban a feltörekvő országok részvénypiacaira és a nyersanyagokba áramlott, az árakat csillagászati magasságokba emelve."

Hozzátenném: az egyik ilyen nyersanyag az olaj volt. Csakhogy az olaj árára a gazdaság érzékeny. Ez is az egyik oka volt annak, hogy kipukkant azt a bizonyos lufi.

Végül remélem, hogy a blog megmarad. Kár lenne érte, hisz sok cikk nagyon jó volt és aktuális kérdéseket boncolgatott (ha eltekintünk az olajcsúcsra vonatkozó világvége kijelentésektől).

mig8 2008.10.23. 16:43:06

Hannibal, le a kalappal előtted! Nagyon szépen összefoglaltad azt, hogy mi történt és hogy a válság minek a következménye. Kihangsúlyoznám egy mondatodat:

"Az olcsó hitel - az amerikai, japán és európai gazdaságok viszonylagos gyengesége miatt - elsősorban a feltörekvő országok részvénypiacaira és a nyersanyagokba áramlott, az árakat csillagászati magasságokba emelve."

Hozzátenném: az egyik ilyen nyersanyag az olaj volt. Csakhogy az olaj árára a gazdaság érzékeny. Ez is az egyik oka volt annak, hogy kipukkant azt a bizonyos lufi.

Végül remélem, hogy a blog megmarad. Kár lenne érte, hisz sok cikk nagyon jó volt és aktuális kérdéseket boncolgatott (ha eltekintünk az olajcsúcsra vonatkozó világvége kijelentésektől).

leveste 2008.10.23. 20:12:20

mig8, nem értem, mit nem értesz :)
"ha eltekintünk az olajcsúcsra vonatkozó világvége kijelentésektől)."

Írod:
"Csakhogy az olaj árára a gazdaság érzékeny. Ez is az egyik oka volt annak, hogy kipukkant azt a bizonyos lufi."

A hitellufi kidurranása már a 80-100 $-os olajnál elkezdődött. És az még nem felfújt ár volt.
Én ebbe a jelenlegi recesszióba simán bele tudom képzelni a világvégét, szerintem nem vagyok egyedül.

Akkor mégiscsak az emelkedő olajár okozta a bajt! Nem?
Lehet, hogy nem pont úgy történt, mint ahogyan az előrejelzésekben szerepelt, de a lényegen ez már nem változtat:
a dráguló olaj olyan mélyütést adott a gazdaságnak, amitől most dobjuk épp a hátast.

JOJo 2008.10.23. 20:39:57

"Én ebbe a jelenlegi recesszióba simán bele tudom képzelni a világvégét, szerintem nem vagyok egyedül."


Biztos nem vagy egyedül ,de vannak olyanok is ,akik azt hiszik ,hogy a világot 6 ezer éve teremtették.:)

"Akkor mégiscsak az emelkedő olajár okozta a bajt! Nem?"

Nem ,nem egészen.
------
Sajnálom ,hogy a blog megszűnik . De egyszer minden véget ér :(

tau zero 2008.10.23. 20:54:34

Nagyon sajnálom a fent említett blogváltást és az YP-féle (el)lépést is. Bárhol nyílik az új blog, szeretném követni, kérem tegyétek közzé.

A világ nemsokára ostobán fog nézni, hogy olaj nemcsak sokért nincs, de kevésért sem. Érdemes lenne azt a szálat kibontani, hogy "kinek" (gazdasági komponens, nem összeesküvés) jó most, ki tud olajat venni. És ki is vesz. Kína? India? Mennyi követeléssel bírnak ezek az amerikai gazdaságra?

Hannibal Barca 2008.10.23. 20:56:07

A folytatas egyenlore ketseges, attol fugg kapok-e segitseget, illetve hogy mennyi kedvem lesz folytatni.

Vilagvege eppen nem lesz, csak a vilag nagyon meg fog valtozni.

leveste 2008.10.24. 07:36:18

JOJo,
a "nem, nem egészen"-től én nem értettem meg, hogy mi okozta a válságot.
Légyszi fejtsd ki nekem! Fent részletesen le van írva minden, amit a hitelpiacról tudni kell. Az okokról írj valamit légyszi.
Világvége.
A föld forgása nem áll le, az biztos. De akik alulról szagolják az ibolyát (MDF után szabadon :) ) azoknak kicsit más lesz a véleménye. Nem kell itt atombombákra gondolni. Elég ha nem tudja megfizetni a gyógyszereket, és belehal egy tüdőgyulladásba. Vagy lepuffantják, miközben elveszik a pénztárcáját. Azoknak eljött a világvége. És a családjuk is úgy fogja érezni.

JOJo 2008.10.24. 10:08:32

leveste

-A fogyasztás visszaesésével az Usa-ban , az Eu-ban még vígan el lehet éldegélni , egészséges , normális generációk nőhetnek fel.
Az hogy Ázsiában ,Dél-Amerikában , vagy Afrikában többen halnak meg miatta na bumm. Sohasem volt elegendő erőforrás ,nyersanyag, élelmiszer ,hogy mindenkinek jusson. Szörnyű , de mindig ez volt.
- Válság oka . Szerintem ezt írd ki mégegyszer kérdésként ,mert nem vagyok közgazdász, nekem is csak elmagyarázták. (ha nem ír senki neked ,akkor én is megpróbálom)
- Ez a "lepuffantják" dolog. Hmm . Bűnözés válság nélkül is van . Eu népei mindig is rendpártiak voltak. Inkább elképzelhető egy náci , komcsi, vagy bármilyen diktátoros rendszer ,ahol még levegőt sem tudsz venni ellenőrzés nélkül ,mint egy széthullott , anarhisztikus mad max világ.
- olajcsúcs- erről rengeteget írtak. Van aki szerint most van ,van aki szerint már régen meg kellett volna történnie, van aki későbbre teszi. Lényeg , hogy létező dolog ,amire fel kell készülni. Hogy hogyan készülünk fel ,vagy mi a jó felkészülési stratégia az nehéz kérdés. Hannibalnak van igaza ,most már nem elég blogolni.:) -
- Ja, és ne pánikolj ,az nem segít! :)

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.24. 10:49:27

JOJo, a fogyasztás visszaesésével nem lehet vígan éldegélni a fejlett világban. Alapvetően növekedésre van berendezkedve a fennálló rendszer, a növekedés vége katasztrófa.
Másrészt BSM az Indexen (amióta e bloggyermekét utcára tette) sokat fejtegette, milyen negatjv spirált indít be az energiakitermelésben az áresés, a pénzügyi válság. Hogy nemsokára már a meghúzott nadrágszíjjal járó életformához se lesz olaj.

Gondolj az USA államai, önkormányzatai pénzügyi nehézségeire, miből fogják fizetni a rendőröket, tanárokat, stb.
Rövidesen elszabadul a káosz. Mi lesz a piros gombbal?

JOJo 2008.10.24. 11:05:15

Arma Gedeon

Átfestik kékre!

JOJo 2008.10.24. 11:14:02

-Arma az Usa 20 éven keresztül minden petákot hadseregfejlesztésbe ölt. Odamegy ,oszt elveszi ami kell. Sőt nem csak csúnya Usanka bácsi ilyen ,hanem csúnya Eu is. 4 hete Baroso igen nagy összeget utaltatott át Nigériának " fejlesztésre", amit szabadon használhat fel ,ellenőrzés nélkül, (cserébe későbbi több olajért ,földgázért). Az hogy a nigériai lakosság éhezik ,és a kormány a pénzből fegyvereket vesz kit érdekel??
-Növekedés vége. Ühüm. Ki fogja az Usa-tól a hiteleket visszaszedni? Szaud-Arábia , Kína ?? :)
- Arma baj van . Tény. De nem a civilizációnk bukása.

leveste 2008.10.24. 14:05:24

Jojo,
ez egy Peak OIL blog.
Komolyan kérdem, miért nem inkább a Krisna tudatú hívőket győzködöd, miért itt rontod a levegőt?

Hannibal Barca 2008.10.24. 15:05:42

A valsag oka az emberi mohosag. Fejunkbe szallt a dicsoseg. Ismet.

Ennyi.

Hannibal Barca 2008.10.24. 15:09:19

Amerika nem tudja elvenni ami neki kell, hiaba a hadsereg. Ld. Irak, ld. Afganisztan. Ha tovabb fokozzak a "fegyverrel elvesszuk" politikat, akkor kirobban a III. VH.

Sztem a mostani forgatokonyv az USA szamara:
1. Teljes penzugyi csod (2009)
2. Katonai vereseg.

A nagy birodalmak igy szoktak megbukni, csodbe mennek, aztan meg kikapnak a harcmezon is.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.24. 15:42:35

Eddig csak a SZU bukot olyan birodalomként, hogy atomarzenál kezdett utána málladozni, lába is kelt ennek-annak.
Ha Orlov jól sejti és az USA bukása durvább lesz, mint a SZU-é volt, akkor ott még nagyobb baj is történhet az atommal.

JOJo 2008.10.24. 16:55:45

"Komolyan kérdem, miért nem inkább a Krisna tudatú hívőket győzködöd, miért itt rontod a levegőt?"

- Ok ,akkor nem rontom . Nem tudtam ,hogy mindennel egyet kell itt érteni. Idáig ez nem volt kötelező. Tőlem lehet vízionálni 3. ,4 . vh-t , birodalmi összeomlásokat, civilizáció végét. Készülj a legrosszabbra, aztán minden pozitív csalódás lesz!:)
-Nos ,akkor további jó munkát ! :)

tau zero 2008.10.24. 17:54:50

Szerintem pont az USA nem fog megfeküdni. Az lehet, hogy átmegy diktatúrába, de szerintem annak még nincs itt az ideje. Mint tavaly is mondtam, földcsuszamlásszerû struktúrális összeomlást gondolok. Nemcsak a nemzetközi pénzügyi rendszerben, hanem a globális termelési szisztémában is. Ugyanis a nyugati világból hiányzik a tényleges teljesítmény. Szerény becslésem szerint olyan 4-5-szörösen túlértékelt a legtöbb teljesítmény, ugyanaz Indiában, Kínában még a megélhetéshez is kevés lenne.

A következõ lépést az embertömegek hisztérikus reakciójában tudom elképzelni. Szubjektív és persze abszolút nem kvantálható, de úgy vélem látni napi 3-400 km vezetés mellett: lényegesen nõtt a szétszórtság mértéke az autópályákon (itt). Az emberek szerintem ki fognak vetkõzni magukból, aminek majd a bûnbakkeresés nevû hagyományos népsportban (akár találásnak is nevezhetnénk) fog kicsúcsosodni. Nem tudom, hol szeretnék lenni akkorra.

mig8 2008.10.25. 11:07:03

leveste, hadd válaszoljak, bár kicsit későn.

Az olaj árára a gazdaság piszkosul érzékeny. Ha felmegy, előbb-utóbb recesszió követi, bár van némi pufferidő, amig reagál rá a világgazdaság. és ez független attól, hogy van-e hitelválság, vagy hogy van-e olajcsúcs.

A lufi kidurranása valóban már korábban elkezdődött. De mint mondtam, létezik egy pufferidő, amíg reagál rá a világgazdaság. Ennél a válságnál ez kb másfél évig tartott, idén augusztusig. De a lufi kipukkanásának oka nem kizárólag az olaj árának az emelkedése volt, hanem sokminden más is. Azaz nemcsak az olajár változása okozta a bajt.

Viszont a fenti eseménysorban még sehol nincs az, hogy azért emelkedett volna az olaj ára, mert itt az olajcsúcs. Egyszerűen a forró tőke az olajba fektetett, annak árának növekedésére spekulált.

Hogy mit tudsz beleképzelni, az persze a te dolgod. Nem muszály hinned nekem.

H. Zs. 2008.10.25. 19:39:11

Szerintem - kívül állok a gazdaság egészén, nem biztos hogy jól látom, de ez az én magyarázatom (nem csak én találtam ki :) - a világ energiacsúcsa úgy 2000 körül lehetett, pl. látszik ez azon is, hogy az USA BTU széncsúcsa 1998-ban volt, azóta csökken.

A gazdaság egy hálózat (olyan, mint a számítógépes). Ha egy csomópont túlterheltté válik, a forgalom máshova terelődik. De mi van, ha új útvonalak nem létesülnek, és ezzel a meglevő csomópontok közül egyre több túlterhelt lesz, hisz a fluxus meg nő...

Mindeközben az energia csúcs miatt behozunk új ágazatokat: kiegészül az All Liquids-el az olaj, emiatt csatoljuk a környezetet -- olajpala kitermelés kráterei, stb, csatoljuk az élelmet -- szállításon és a bioüzemanyagon át, stb. stb.... Így aztán akezdetben kritikus olajellátás kritikussága átcsorog a közlekedésre, az élelemre, a környezetre is. Ha tehát pusztul, akkor ez utóbbiak is fognak.

És mi közvetít ezek között? A pénz. Az első kapocs a pénzvilág. Ezért aztán itt mérhetők le a hatások. Szerintem amikor már nem volt több energia, akkor kezdték el a több pénz lehetőségét, csak az nem jött le sokaknak, hogy ez nem több értéket, hanem több adósságot jelent majd.... Amikor ez becsődölt, akkorra már összekapcsolódott minden, és most azt látjuk július óta, hogy az előtte alig korrelláló tőzsdei folyamatok most erős korrelációban vannak.

A korreláció az olajár a TED index és pl. a Balti Hajózási Index között 80-90%, míg előtte 40 volt!

Hát ennyi. A világ kritikussá vált. Ha mozdul az olaj, visz mindent.

Balaint 2008.10.26. 16:23:49

Hannibal

Bocsánat, hogy eltűntem részben nem válság függő dolgaim voltak, részben a a cikkemre érkezett, a teljesen idióta negatívtól a teljesen elutasítóig terjedő hozzállás volt, ami miatt nem volt kedvem "jelen lenni". A Te segítségeddel találtam rá azokra a dolgokra amiket most kutatok, és ezért hálás vagyok, de ezek a jelenségek sajnos ugyanúgy igazolhatóak mint cáfolhatóak hiszen eléggé kiforratlanok még.

Én is sajnálom, hogy a XIX. szd romantikus álma: a szabadság, egyenlőség, testvériségen alapuló nemzet állam hanyatlik, mert sokkal jobb volt az átlag embernek mint az előtte lévő feudális vagy a most következő embertelen világ, de ez a tényeken nem változtat.

Üdv

B

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.26. 20:01:13

Balaint, a 19. sz-i romantikus nemzetállam egy pokoli találmány volt, az átlagembert rendszeresen lehetett lövészárokba küldeni ágyútöltelékként olyan embertársai ellen, akik pl. korábban egy állam alattvalói voltak vele, csak más nyelven beszéltek otthon, a családjukban.
A politikai nemzet, vagy egyszerűen a dinasztikus állam ettől kevésbé vészes a kisembernek. A Kárpát-medence feldarabolását is ennek köszönhetjük. De te nem a "nemzet"állam végéről írtál, hanem az államéról. Az most drága mulatság lenne, bár tényleg esélyes.

Balaint 2008.10.26. 20:11:42

Sajnálom a félreértést, de a nemzet állam nagyjából egybe esik az "állammal" különösen itt Kelet Európában. A 19. szd-i dinasztikus államok a legkevésbé voltak nemzetiek.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.27. 09:20:50

Történelmünk túlnyomó részében az állam (amióta létezik) nem volt "nemzet"állam. A modern kor, az erőforrásbőség bukásával feltételezem, nem is lesz az. Esélyesnek látom, hogy államok lesznek, de nem "nemzeti" alapon, hanem területi, dinasztikus, illetve logosztikai ellátási láncok által meghatározott keretek között. A modern tömegkommunikáció, TV, rádió, a modern, adókból fenntartott egységes állami iskolarendszer esetleges eltűnése esetén helyreállhat a régi boldog állapot, ahol mindenki olyan nyelven beszélt kis közösségében, ahogy megadatott neki, az állami keret pedig ettől független volt felettte a fenti törvényszerűségek alapján. Tehát nyugodtan lehetett a Kárpát-medence egységes Magyar Királyság, miközben nemcsak magyarok lakták. És ugyanjgy mindenhol.

Balaint 2008.10.27. 14:17:25

SZVSZ a nyelv helyett az indentitást és az együvé tartozás érzését fogja ezeket a közösségeket összetartani. A mai Magyarországon meglehetősen sok csoport van összekényszerítve, akik nem hogy nem szeretik egymást, sőt. Na ez a fajta területi és változtathatatlan határok közé mesterségesen beszorított létforma (amit jobb híján (nemzet) államnak hívunk), halad a megszűnés felé. Amikre te hivatkozol azok a törzsek, nemzetségek, nagyválallatok (egy II.vh előtti kifejezéssel) zaibacuk stb. De ezek nem fogják elérni egy királyság területét.

moonshadow 2008.10.28. 00:03:31

A pénzügyi válság miatt veszélyesebbé válhat a világ
2008. október 27. 21:45
A globális pénzügyi válság nyomán világszerte tízmilliók kerülhetnek a szegénységi küszöb alá, a gyenge kormányzatú államokban a bűnözők és az erőszakos szélsőségesek új menedékre lelhetnek - idézett amerikai kormányzati szakértőket a hétfői Los Angeles Times. A gazdasági válság destabilizálhat több fejlődő országot, sok régióban növekedhetnek a biztonsági kockázatok egy olyan időben, amikor az Egyesült Államok és gazdag szövetségesei a saját problémáikkal vannak elfoglalva. Az elszegényedés több országban társadalmi elégedetlenséget szülhet, a kormányok helyzete meginoghat, és növekedhet az olyan zónák területe, ahol a jog és törvény uralma nem érvényesül.

"Az elkövetkező néhány évben a világ sokkal veszélyesebbé válik" - jósolta az újságnak Mitchell B. Reiss volt külügyi főtanácsadó. A szakértő szerint több olyan fejlődő országot - közöttük Mexikót, Törökországot, Dél-Koreát és Pakisztánt - is elérte a hitelválság sokkja, emelkedő munkanélküliség, a növekedés lassulása és mélyülő társadalmi feszültségek jellemez, amelyeknek fontos a szerepük az amerikai gazdasági és biztonsági érdekek szempontjából. Ez a jelenség külpolitikai céljainak átsorolására kényszeríti az Egyesült Államokat.

A Los Angeles Times rámutatott: sok ország csöndben egyeztetni kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), jóllehet az IMF-segélyek ára általában olyan súlyos - népszerűtlen adóemelések, költségvetési korlátozások -, hogy az államok ezt igyekeznek elkerülni. Azok a legszegényebb és legsérülékenyebb országok azonban, amelyeknek nincsenek kapcsolataik a nemzetközi pénzintézetekkel, rosszabbul járnak. A következő hónapokban fogják megérezni a válság első hullámát: a külföldi segélyek kiapadnak, a befektetők eltűnnek.

Reiss rámutatott: ezen utóbbi államokat anarchiába döntheti, ha a fejlesztési segélyek akárcsak szerény mértékben csökkennek és a közvetlen befektetések visszaesnek.

(MTI)

Balaint 2008.10.28. 07:30:07

Bezony és az ilyen területek a 4GW hadviselők/terroristák melegágyai.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.28. 08:49:27

Idevág a Stratfor legutóbbi elemzése, amiben egyetlen dologgal nem értek egyet a végefelé, hogy szerinte a mai pénzügyi válság nem lesz túl jelentős, elmúlik és napirendre tér a világ felette.

Viszont fő mondanivalója, hogy az idei két válság, a grúz és a pénzügyi feltámasztotta a nemzetállamot, és lényegében nem működővé tette a NATO-t és az EU-t, ill. a nemzetközi intézményrendszert.
Ez nem mond ellent annak, hogy sok jelenlegi állam failed state lesz és a helyén állam alatti szerveződési szintek jelennek meg.
Javaslom, érdekes:

www.stratfor.com/weekly/20081027_2008_and_return_nation_state

2008 and the Return of the Nation-State

Batkaa 2008.10.28. 10:04:44

Magyarország a legjobb példa rá, hogy a nemzet és a nemzetállam nem esik egybe. Az ebből fakadó kihívást a "nemzetközi intézményrendszer" eddig sem tudta kezelni. Elkenték, a felszín alá nyomták és leborították a polkorrekt kommunikációs lepellel. Ennek sajátossága, hogy nincs definiálva fogalomkészlet ilyen problémák megvitatására, így azok föl sem vethetők.

A "nemzetközi intézményrendszer" válságba kerülésével jövőben visszatérhetünk az ősi megoldáshoz: az erő fogja meghatározni a nemzetek és államok egymás közti viszonyát.
Magyarország ebben igen rosszul áll.

Batkaa 2008.10.28. 10:10:50

Balaint 2008.10.28. 07:30:07

Korábbi megnyilatkozásaid alapján úgy vélem, nem kellő mértékben veszed figyelembe, hogy a "terrorizmus" reakció, okozat. Nem lehet érdemi módon vizsgálni a kiváltó okok figyelmen kívül hagyásával.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.28. 10:31:16

Az USÁ-ban a "nation" alatt politikai nemzetet értenek és én gyakran "ország"-nak fordítom, mert magyarul ez a megfelelője.
A felvilágosodás előtt Magyarországon se volt nagyon téma, hogy az országlakosok között sokan nem magyarajkúak, vagy hogy a csángók nem magyar alattvalók.
Egy kényszerből visszaarchaizálódó világban újra elválhat az etnikum és az állam (sose esett egybe, a "nemzetállam" fogalom fénykorában se), az urbanizáció visszafordultával és az állami újraelosztás csökkenésével megszűnhetnek az asszimiláció legfőbb olvasztótégelyei, tehát esélyes leszfalusi etnikai szórványok tartós fennmaradása, miközben nem élnek a velük azonos nyelvűekkel egy államban.

MINDIG az erő döntött, elképesztően anarchista ország lettünk, hogy ezt elfelejtettük. Ideje menteni a menthetőt.

ReményHal · http://valsagstab.blog.hu 2008.10.28. 14:07:30

Bizony, eme blogra nagy szukseg van.

Kopi3.14 2008.10.28. 18:23:12

A blogot szivesen kovetnem, irni viszont nem nagyon tudok, kompetencia hianya miatt, igy ilyen tarskent ram szamitani nem lehet. Olvasokent, gondolkodasban rsztvevoeknt ellenben igen.

a mostani vaslaggal kapcsolatosanugy erzem a kapcsolodo rendszerek problemaja a kapcsolattal jott letre- eddig ha jol tudom a vaslagok( talan a dotom lufit leszamitva, bar azert ott is volt valos teljesitmeny a papirok mogott) mindig valamelyik normalis, termelo teruletrol indultak ki. Egyrol, vagy sokrol. Jelenleg meg a kapcsolatot biztosito terulet fertoz mindenfele. Azt a rakot a legnehezebb kiirtani, ami a veraramban(esetleg vererekben) jon letre, es a teljes szervezetet behalozza.

A tozsdei "tippet" tekintve, esn azon agyalok, hogy akinek van megtakaritasa, ha kepes kivarni par evet, akkorp l OTP reszvennyle jol jarhat. Hisz az OTP-t az orszag nem fogja hagyni csodbe jutni. Tul sok embert erint, tul nagy mertekben.

Az emberi erintettseget vizsgalva amiket ovlastam z alapjan ez az egesz vaslag lesoporheto lenne annyival, hogy aki gyenge, az elbukik. De a sok kockazatos, fedezetlen papir bekerult a Tb es nyugdijrendszerekbe is, ahol viaszotn mar a komplett usak tarsadalmat fenyegeti. Emiatt meg kell menteni oket. Ahogy Kinanak, SzUnak meg kell menteni usakokat, mert kulonben lesz egy nagy halom wcpapirjuk, ami vagy kemeny, vagycsak virtualisan letezik.

Marcus 2008.10.28. 21:38:13

OFF

(főleg H. Zs. -nek) Van itt minden, mint a búcsúban, de gondolom, "tetszeni" fog:

www.matud.iif.hu/08okt/10.html
Kádár Imre: Vélemény a mezőgazdasági kutatások támogatásáról

Balaint 2008.10.29. 15:31:59

Batkaa

Definiáld a terrorizmust. Ha a lakosság elleni válogatás nélküli erőszak alkalmazására gondolsz, méghozzá bizonyos politikai cél éréséhez akkor az a történelemmel egyidős. Nem ok vagy okozat hanem van-volt-lesz. Tényező, politikai eszköz. Egyébként a 4GW nem csak, sőt nem elsősorban terrorizmus.

AG
Igen a nemzetállam visszanyert valami elvesztett erejéből. De nem azért, mert előnyére változott, hanem mert ott és akkor kéznél volt. Pont úgy erősödött meg átmenetileg, mint a miniszterelnök pozíciója.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.29. 20:59:18

Az mindegy, szegény ember vízzel főz. Sok multikultis nyugati társadalomban is leakasztják most a szögről a rég ott porosodó nemzetállamot és hirtelen felébred bennük a nosztalgia, milyen jó, hogy nem dobták ki végleg!
Egy ébredés.

Batkaa 2008.10.30. 12:54:12

Ezt írtad:
"Bezony és az ilyen területek a 4GW hadviselők/terroristák melegágyai."
Korábbi írásaid alapján arra gondolok, hogy a terrorizmus neokon magyarázata nem áll távol Tőled.

Nagyon sajnálnám, ha részes lennék benne, hogy elment a kedved az itteni publikálástól, de nem várhatod, hogy alapvetően széles látókörű emberek szó nélkül megegyék, ha a többszörösen hazugnak bizonyult mainstream szóhasználattal megfogalmazott előadással találkoznak...

Balaint 2008.10.30. 20:13:20

Én igazából azt sajnálnám, hogyha alapvetően széles látókörű emberek szemellenzőn keresztül néznék a világot.

Az ellenőrzés nélküli területeken a bűnözők és egyéb elemek is jól érzik magukat. SZVSZ egyértelmű hogy a 4gw hadviselő nem egyenlő a terroristával, bár van néha átfedés.

Mint azt a mondás tartja: "Az egyik ember terroristája a másik szabadságharcosa."

Balaint 2008.10.31. 08:11:06

Ja még valami. Ha a szóhasználat okoz problémát és nem a tartalom ...

H. Zs. 2008.11.03. 11:19:55

Bezár a bót:

Oct. 30 (Bloomberg) -- In the third quarter of 2007, Volvo AB booked
41,970 European orders for new trucks. Guess how many prospective
purchases Volvo, the world's second-biggest maker of heavy rigs,
received in the third quarter of this year?

Here's a clue. Picture a highway gridlocked by 41,815 abandoned trucks
-- because Volvo's order book got destroyed to the tune of 99.63
percent, with customers signing up for just 155 vehicles in the
three-month period, the Gothenburg, Sweden-based company said last week.

Nem mondjátok komolyan, hogy most a fenti bűnözés a fontos!!

Kopi3.14 2008.11.03. 22:54:56

H.Zs. Teherautófronton most midnenki vissza fog esni, hisz a fuvarozóknak jó lesz az öt éves, pár millát futott jármű még két évig, különösen, hogy eleve nyomott árakon dolgoznak. Kevesebben lesznek a következő fellendüléskor. Globális szempontból azonban a teherautóbiznisz kevsébé érdekes, mint a személygépjárművek helyzete. Ott nagyobb a gáz, csak kifele annyira nem feltűnő.Csak a számok mértékében nagyobb bukták lesznek ott, nem is kicsivel.

Batka 2008.11.04. 09:09:09

Szerintem a svéd ipar és általában a gazdaság keményen meg fogja érezni a Volvo csődjét.

Kopi3.14 2008.11.05. 17:37:07

Batka: Volvo teherautokrol van szo. A haszonjarmugyartas pedig soha nem votl annyira jelentos tenyezo az ipar teljesitmenyenben. Kis volumen,igy sokat nem lendit egy akkora gazdasagon, mint a sved. Ha tortenetesen Mo-n lennenek, akkor a volvo busz-es haszonjarmu uzletag beborulasa mar kellemetlen lenne nagyon nekunk, gazdasagunk merete miatt. Az meg, hogy csodbe mennek szerintem nem fog bekovetkezni, csak jelentosen visszavagjak a jelenlegi eladasaikat. Buszokat, teherautokat azert meg adnak el midnenfele a vilagon, igy a csod nem fenyegeti oket. Teherautofronton egyebkent a legnagyobb 3-ban vannak informacioim szerint.

H. Zs. 2008.11.06. 23:58:52

Nem a Volvot féltem, hanem a szállítást. A BDI 90%-ot esett, ha jól tévedek. A szállítás mint ágazat van bajban.

Batka 2008.11.07. 19:27:22

...éppen ezért csődközelbe kerülhet a Volvo is, hiába a 3. legnagyobb, sőt, annál inkább.
Ha csődhelyzetbe kerül, az bizony végighullámzik a svéd gazdaságon, persze ennyitől még aligha dőlnek be.
Egyébként a személyautó gyártó is bajban van. A vesztesége 450 millió dollárt tesz ki a Ford q3-as 2,7 Mrd dollárnyi veszteségéből.

Kopi3.14 2008.11.09. 20:55:07

Batka: fuvarozás- az elmúlt pár évben rengeteg járművet vettek a fuvarozócégek. Még sehol nem volt válság, a hasoznjármű piacon már beszéltek jelentős viszaesésekről. Egyébként attól hogy egy-kettő teherautógyártó csődbe megy, még a fuvarozás nem szűnik meg. Mint írtam annyi lesz, hogy a következő három évben lényegesen kevesebb autót fognak venni, mondván a tíz éves kamion is elrohangál még. Ha nem lesz pénz modernebb járművekre, akkor a sok Euro hatszáz szabályt is szépen eltolják, módosítják, puhítanak rajta, akármi. Mert azt midneki világosan látja, csak hajóval és vonattal nem lehet megoldani a különféle javak vevőkhöz eljuzttatását gyorsan, pontosan, és gazdaságosan.

Volvo- ha mint márka nézed, hogy bajban van, még annyira nem biztos, hogy csődöt is jelent: a Renault hazonjárműágazata is az övé. A busz Renauzlt meg Irisbuson keresztül(hogy száradjon le a neve midnen tábláról, rohadjon bele a talajba az Egyedi miatt a franciáknak köszönhetően) meg Iveco terület. A Volvo kellően sok lábon áll, amerikában is vannak gyárai, márkái.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.11. 07:17:52

"Az ezredfordulón az amerikai tőzsdén kipukkadt a technológiai részvények piaca, az úgynevezett dotkom lufi (a Nasdaq). A várható recesszió nem volt ínyére a politikai elitnek ezért valamilyen megoldást kerestek ennek elkerülésére. [...] . A megoldás a hitelezési és befektetési szabályok lazítása volt."

A dotkom lufi kettőezer után (bizonyos G. W. Bush jr. idején) pukkadt ki, a nevezetes hitelosztogatós törvények vastagja pedig a hetvenes években (bizonyos Jimy Carter idejében, ha bárki is sejti, ki volt ő), pár extra pedig a kilencvenes évek közepén (bizonyos Bill Clinton idejében, ha estleg) született.

A kauzalitás meg talán ha lenne szíves közösülni a mamájával, és nem belerondítani mások brilliáns elméleteibe.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.11.12. 09:40:34

A dereguláció hőseként Reagan-t, de főleg a csapatát szokták ünnepelni.

chantor 2008.11.12. 14:23:07

Én láttam kiskoromban Jimy Cartert, a velünk szemben levő templomot jött avatni, és ha már arra járt, a város díszpolgára is lett abban az évben. Kicsi a világ, és egyre szűkül :)

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.11.13. 12:17:36

Na, most majd tágul...

jatekblog · http://jatekletoltes.blog.hu/ 2008.11.13. 17:39:50

Olajat kell venni. Novemberben összeülnek a turbánosok és elzárják a csapot. Dollárt lehet nyomtatni, de olajat nem.

chantor 2008.11.16. 17:53:48

"Történelmi volt a pénzügyi csúcs
Az európai vezetők szerint nem lesz többé a mostanihoz hasonló válság."
index.hu/gazdasag/vilag/trnm081116/

hát én inkább szeretnék a mostanihoz hasonlót, mint valami súlyosabbat...

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.11.17. 09:07:57

Ez a válság marad, csak egyre fokozódik...
A mi életünkben nem lesz vége.
süti beállítások módosítása