HTML

Utolsó kommentek

2008.07.30. 22:53 Hannibal Barca

Felkészülés 1 - Minimálszint

Mire készülünk?

 

Valamikor a következő 3 évben mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy megérkezett az energiaválság. Egyhamar nem fog elmúlni, ahhoz csodára lenne szükség.
Mielőtt belemennénk a felkészülés részleteibe, nem árt tisztázni mire is készülünk és miért. Sajnos jósolni igen nehéz, főleg ha a jövőről van szó, de a korábbi válságok alapján lehet következtetni hogy mire számíthatunk. Mik voltak ezek a válságok? A Nagy Gazdasági Világválság, a 70-es évek két olajválsága, a Szovjetunió összeomlása, Kuba energiaválsága és az argentin gazdasági összeomlás néhány éve. Ezeknek a válságoknak a fő jellemvonásai:

  • csökkenő GDP
  • romló közbiztonság
  • növekvő munkanélküliség
  • áramkimaradások
  • üres polcok
  • cégcsődök
  • bankcsődök
  • zavargások, sztrájk, tüntetések
  • éhezés
  • megfagyás télen
     

Persze a fentiek közül nem mindegyik igaz az összes felsorolt válságra, Kubában például nem fagyott meg senki, de az alultápláltság miatt sokan megvakultak. Nagyjából mostmár látjuk, hogy mire lehet majd számítani a válság első éveiben.

A következőkben megpróbálok egy minimális felkészülési programot javasolni.

 

Élelmiszer

 

Az ember életbenmaradásának feltétele három alapszükséglet: ennivaló, víz, menedék. Feltételezem, hogy a vízszolgáltatásban nem lesz jelentős zavar, legalábbis nem az első években, így erre a témára részletesen majd csak egy későbbi írásban fogok kitérni.
A minimális felkészülési szint célja, hogy az átmeneti ellátási zavarokat simán tudjuk átveszélni. Ennek érdekében a javasolt beszerzés 1 havi élelmiszer a teljes család számára. Az alábbi listát egy négyfős családra méreteztem ahol két gyerek van.

  • 15 kg fehér rizs
  • 15 csomag spagetti
  • 3-4 kg lencse vagy bab
  • 3-4 kg keksz / kétszersült (vagy más főzés nélkül is ehető tartósélelmiszer)
  • 2 kg cukor
  • 30 db befőtt / konzerv (legjobb ha minden napra jut valami extra, de lehet kevesebb is)
  • multivitamin (legalább 30 tabletta)
  • C-Vitamin (legalább 100 g)
  • 12 liter ivóvíz

Kapcsolódó eszközök

  • borszesz égő
  • kisméretű kukta
  • szesz az égőbe
  • 10 doboz gyufa

A vitaminok elsősorban télen vagy betegség esetére szükségesek. Az élelmiszer lista feltételezi, hogy van otthon a háztartásban többféle fűszer, olaj, só és tea. Aki nem tart ilyesmit az ezeket is adja hozzá a listához. 
 

 

Meleg

 

A szovjet válság egyik tanulsága, hogy akár néhány napos gáz/áramkimaradás esetén a felkészületleneket elérheti a fagyhalál. Megfagyáshoz nem is kell 0 fok alatti hőmérséklet, 10 fokban is ki lehet hűlni. Különösen veszélyeztetettek az idősek és a gyerekek. Hogy a legrosszabbat elkerüljük, nem kell más mint egy jó hálózsák a család minden tagjának. A zsáknak legalább 0 C fokos komfortfokozata legyen.


Felszerelés

 

Van néhány dolog ami nélkülözhetetlen egy vészhelyzetben, ezeket próbálom meg felsorolni.

  • zseblámpa (fejreszerelhető LED égős a legjobb)
  • elemek (a lámpába elsősorban, a legtöbb elem eláll 4-5 évig)
  • gyertyák
  • elsősegély csomag

 

 

Életvitel

 

Számos dolog van ami most kis erőfeszítésbe vagy csak egy értelmes döntésbe kerül és később nagyon kifizetődő lehet.

Amit NE

  • ne vegyél új autót (ha muszáj, akkor kicsit)
  • ne vegyél értelmetlen luxuscikkeket (új mobil, plazma TV, stb.)
  • ne vegyél fel hitelt
  • nem most kell eladni a kárpótlási földet vagy a nagymamától örökölt vidéki házikót
     

És amit DE

  • járj rendszeresen fogorvoshoz
  • vigyázz az egészségedre
  • mozogj, sportolj
  • ha túlsúlyos vagy, fogyj le
  • ha nagyon sovány vagy, szedj fel pár kilót
  • csökkentsd a kiadásaidat
  • spórolj, takarékoskodj
  • ne 1 bankszámlán legyen az összes pénzed
  • ha új dolgokat vásárolsz részesítsd előnyben a tartósat és egyszerűt
     

 

Egyedül nem megy

 

Egyedül nem megy, vagy legalábbis nagyon nehéz. A helyi közösségek szerepe a drága és szűkös energia korszakában meg fog nőni. A távoli barátságok és rokonok helyett ápold a kapcsolatot a közeliekkel. Legyél jóban a szomszéddal. Igyekezz részt venni a helyi közösségi programokban, szerezz új barátokat, ismerősöket a környéken. Add meg ennek a blognak a címét a barátaidnak.

 

Kertész leszek....

 

Az összes felsorolt válságnak tanulsága volt, hogy jobban járt aki a kajája legalább egy részét meg tudta magának termelni. Ez egy nagy téma és most a részletekbe nem kivánok belemenni, de ha van kerted akkor legalább egy kis részén kezdj el zöldséget, gyümölcsöt termeszteni a gyep és a tuja helyett. Ha nincs kerted, akkor is lehet az erkélyen vagy akár a lakásban nevelgetni valamit. Ha saját kerted van, akkor a komposzt kötelező. A kertészetről majd a további részekben részletesebben is írok. 
 

 

Végszó

 

A cikkben leírtak minimális költséggel és energiabefektetéssel megvalósíthatóak és akár életet is menthetnek a következő években. Kötelező.

 

42 komment

Címkék: szükséges tulélés survival


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr27593534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.07.31. 04:29:08

A KSH létminimum pdf-jéből (portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/idoszaki/letmin/letmin07.pdf):

A létminimum-számítás aktív korú felnőttre vonatkozó normatív élelmiszerkosara (havi)

Hús, hal és készítményeik: 3,4 kg
Tojás (161 db/év): 13,4 db
Tej (2,8 és 1,5%-os): 7,7 l
Sajt, egyéb tejtermékek: 2,4 kg
Zsiradékok: 1,4 kg
Cereáliák: 9,0 kg
Cukor, kakaó, méz: 1,2 kg
Burgonya: 4,0 kg
Friss és tartósított zöldség: 11,6 kg
Friss és tartósított gyümölcs: 6,1 kg
Szárazhüvelyes: 0,4 kg

Szerintem ez jó kiindulópont lehet a mennyiségeket illetően.

Jack Skellington 2008.07.31. 04:35:07

Még egy kis kiegészítés:

"Aktív korú személynél a normatív élelmiszer-mennyiség többek között napi 81 g fehérjét (ezen
belül 32 g állati fehérjét), 83 g zsírt, 356 g szénhidrátot, 800 mg kalciumot, 3500 mg káliumot, 13 mg vasat, 60
mg C-vitamint tartalmaz. "

slowrunner 2008.07.31. 08:31:08

Én inkább egy olyan elemzésre volnék kíváncsi, hogy miből gondoljátok, hogy alapvető kaja nem lesz, amikor jelenleg a mezőgazdaság az össz energia-felhasználás 2-3%-áért felelős. (messze nem energihatékonyságra optimalizálva)
Tudom, szállítani meg teríteni is kell. És az mennyi...? +1-2%...?

Rendszerváltáskor 1-2 év alatt 15-20%-ot zuhant a GDP (aminek nagy része feltételezem valós árutermelés volt, hiszen akkor még nem volt a szolgáltatószekotor ilyen nagy), exportpiacok estek ki hirtelen, tömegével szűntek meg munkahelyek, stb.
Olyan nagy éhínségre nem emlékszem.

A takarékossággal, a a helyzet várható rosszabbodásával egyetértek, de ez a kaja-spájzolás sztem túlzás.

Batka 2008.07.31. 09:23:02

Igen, az élelmiszerből jelzett mennyiség bőven több, mint elég egy hónapra. Ellenben a lista simán kijön 10000 Forintból, tehát nem túlzottan megterhelő (ha több hónapra eloszlik, akkor főleg nem) és már egész komoly készlet.

Válsághelyzetben amúgy is csökkenteni kell a felhasználást. Figyelni kell, hogy ne maradjon meg, mint manapság szokás, hogy inkább több legyen, mint kevesebb. A fejadagok is csökkenthetők egy átlagos mai fejadaghoz képest.
A kommentben betett fejadag számítás majd akkor lesz hasznos, ha el kell kezdeni fölhasználni. Lehet érdemes kinyomtatni és a készlet mellé betárolni.
Saját számításom szerint 40 kg rizs egy négytagú családnak akár fél évre is elegendő lehet (egyéb kiegészítésekkel, természetesen).

Csak nyugodtan vásárolja meg mindenki a cikkben jelzett készletet, veszíteni úgysem veszíthet rajta!

Üdv,
Batka

Batka 2008.07.31. 09:57:28

slowrunner 2008.07.31. 08:31:08

Azért lehet különösen éles a helyzet, mert azóta a logisztikai rendszer teljesen megváltozott. Sokkal jobban optimalizált, költséghatékonyabb, jobban függ az egyes alrendszerek pontos működésétől és ebből következően érzékenyebb a zavarokra.
Persze most is van valamelyes rugalmassága és öngyógyító képessége, de a közeljövőben súlyos esetben lehetnek több hetes hiányok is, mielőtt újraszerveződne az ellátási lánc.

Hozzá kell számolni az éles helyzetben jelentkező tömegpánikot, ami gyakran összeomlasztja az amúgy is megrendült rendszert.

Batka 2008.07.31. 10:47:58

Kiegészítéseim, élelmiszer:

Só - talán a legfontosabb! (mégis alig jut eszébe bárkinek)
Az egyszerű kősó kilója valami 60 Ft. Nem ajánlatos jódozott és kálum kloridos "sót" venni.

Gyümölcskonzerv - nagyon jól jöhet, ha a "tábori" étkezést már megutáltuk... - amerikai háborús visszaemlékezésekből merítve.

Sokan nem tudják vagy nem gondolnak rá, hogy a konzervek lejárati ideje igen nagy részben csak tájékoztató jellegű. Valójában azt az időtartamot mutatják, ameddig a gyártói felelősség terjed. A konzervek többsége ennél jóval hosszabb ideig fogyasztható minőségű marad!
Ennek királya kétségtelenül az olajos halkonzerv, ami gyakorlatilag addig fogyasztható, amíg a doboza át nem rozsdásodik. Zöldség-, gyümölcskonzerveknél (pl. paradicsom) lehetnek olyan savas bomlási folyamatok, amelyek eredményeként hosszabb idő alatt a doboz belülről átlyukad.

Konzervnyitó - nem árt ha van belőle néhány, filléres darab.

Hannibal Barca 2008.07.31. 10:50:41

"Én inkább egy olyan elemzésre volnék kíváncsi, hogy miből gondoljátok, hogy alapvető kaja nem lesz, amikor jelenleg a mezőgazdaság az össz energia-felhasználás 2-3%-áért felelős. "

Abbol, hogy minden eddigi valsagnak ez volt a jellemzoje. Kepzeld el peldaul, hogy Ukrajnaban kitor valamifele balhe es lezarjak a Baratsag koolajvezeteket. Mondjuk csak 2 hetre. A masodik napra uresek lesznek a boltok polcai. Mire az orszag megszervez valamifele elosztasi rendszer a kaoszban az hetekbe telik. Persze idealis esetben ez a terv mar ott hever valamelyik fiokban, de ezt nem tudhatjuk.
Argentinaban konkret ehezes volt, pedig az az orszag is jol el van eresztve elelmiszerrel es ott meg energiavalsag sem volt, csak meghasalt a gazdasagi-penzugyi rendszer.

---

A beszerzesi csomagot ugy allitottam ossze, hogy az korlatlan ideig elalljon, ne keruljon sokba es az ehenhalast el lehessen vele kerulni. Aki akarja batran egeszitse ki egyeb luxuscikkekel, mint a paradicsompure, szaritott gomba, parmezan, sokkal tobb konzerv vagy barmi mas.

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.07.31. 10:52:50

Batka: Mi a baj a jódozott konyhasóval?

jee_c 2008.07.31. 13:16:53

A 12 liter ivóvíz mióta elég egy négytagú családnak 1 hónapon át?

Az iható víz igen fontos, hiszen a betegség elkerülése egy nehéz helyzetben szintén alapvető. Egy felnőtt kb. 2 liter vizet iszik meg egy nap - bár több se lenne egészségtelen. Na most 12 liter víz ez alapján egy felnőtt egy heti vízigényét fedezi körülbelül. Ha az ennivalót el is akarod készíteni, ahoz is víz kell.

Ja igen, ha főzni akarsz, ahhoz meg valamilyen energia kell. Mostanában gázzal/villannyal főzünk - sok helyen nem is lehet mással. Na most borulás esetén feltételezhetjük, hogy ezekből kimaradások lesznek (ha lesz egyáltalán). Szóval szabad ég alatt lehet főzni tűzön. Ahhoz fa kell. Esetleg lehet napkonyghát kialakítani, de ha nem süt a Nap, akkor mindenképpen kell a tüzifa.

Ezek jutottak az eszembe.

malocz 2008.07.31. 13:42:49

miért kell só egyáltalán (ha nem raksz el húst)? Nekem a nephrológus orvosom rávett, hogy minden ételt ső nélkül fogyasszak, nagyban csökken a vérnyomás, és az ételek más (nem rosszab), valódi ízvilági is feltárul.
Cukor szintén kérdéses, soha nem használ tisztított cukrot a család, akkor inkább méz.

Hannibal Barca 2008.07.31. 13:53:51

"A 12 liter ivóvíz mióta elég egy négytagú családnak 1 hónapon át?" -

Egyaltalan nem eleg, de 1 havi ivovizet aligha praktikus tarolni. A viz egy kulon tema lesz egy kovetkezo cikkben.
A minimalfelkeszules arrol szol, amit barki megtud tenni akar holnap. Ha olyanokat irok, hogy 3x 120 literes hordo viz, avval egy csomo ember nem sokra megy, mert hova teszi?

A cikkben is irtam, hogy a kovetkezo evekben az ivoviz-szolgaltatas aligha fog osszeomlani (max leromlik), de ures polcok a szupermarketben az realis lehetoseg.

Fozes: borszeszego + kiskukta. Akinek van kertje: fa/faszen + kiskukta (bar ott is jo az elso valtozat).

Batka 2008.07.31. 14:47:13

moonshadow: Az a baj vele, hogy kálium-jodidot tartalmaz és van olyan is, ami még kálium-kloridot (kálisó) is.
Nagyon egészségromboló ez a sok kálium, mert fölborítja a szervezet természetes folyadék-háztartását. A fiziológiás sóoldat összetétele: 0,9%NaCl, 003%KCl; ehhez képest olyan is előfordul, hogy a boltban 40-50% káliumtartalmú sót árulnak.
Ez teljesen szükségtelen, hiszen a mezőgazdaság is rengeteg kálisót (műtrágya) használ és az élelmiszerekkel már így is túl sok kálium-klorid kerül a szervezetbe.
Azt a jódot, ami tényleg kell (szerintem ez is egy kicsit túl van hajtva), máshonnan is meg lehet szerezni.

Batka 2008.07.31. 14:53:31

A normális, vagyis valódi - nem agyonkezelt - tengeri só és az egyszerű közönséges kősó egyébként kell a készletbe.
Ha úgy alakulna, hogy nem lesz más fűszer, nagyon fog hiányozni, ha só sincs.
(Nem kell megijedni a kősótól, ha valaki finnyás, át lehet kristályosítani...)

Batka 2008.07.31. 15:02:16

Hopp, az előbb kimaradt egy tizedesvessző:
0,9 NaCl, 0,03 KCl a hivatkozott arány.

H. Zs. 2008.07.31. 21:55:00

Hmm hmm. Úgy látszik itt komoly vita van, elvtársak:)

No, ami azt illeti, olaj és energia nélkül 1/3-1/5 termésátlaggal kell számolni, mint most, azaz egy hektár búza nem 5 tonnát terem, hanem egyet... És szegény farmer annyira traktorhoz szokott, hogy az első áv az átállás alatt baromi nehéz lesz: a traktor nem megy (nem hoznak gázolajat a kúthoz), annyi ló és marha pedig egy év alatt nem "terem", amennyi az igavonáshoz kellene, úgyhogy az első átmeneti év élelem szempontjából nem tűnik leányálomnak.

Egy korábbi postban Yspadden Penkaur barátunk már megírta, én csak őt ismétlem (meg sokadszor magamat): 10 egység energiából lesz 1 egység élemben tárolt energia jelenleg, azaz az olajból csinálunk a föld segítségével élelmet :)

H. Zs. 2008.07.31. 22:06:23

Meg kihagytam valamit: a falusi életmód az 1960-as évek elejéig szinte önellátó volt. Csak körül kell nézni a mamánál, papánál vidéken, és csoda dolgok vannak: a kertben esetleg farakás, a nyári konyhában sparhelt, vagy teatűzhely (már majdnem kidobtad, mi? ne tedd), pince, ahol a zöldségek egy része egész télen eláll, esetleg kút is van (de azt inkább csak önztözni használd), petróleumlámpa, stb. stb.

EAGLE 2008.07.31. 23:01:23

Kedves H.Zs.

Nem kötekedni akarok de szerintem eleinte jutni fog abba a traktorba gázolaj. Tételezzük fel hogy nem dől be az egész rendszer - ha bedőlt akkor úgyis magadnak kapálsz, meg viszed az AK-t is mellé.
Mondjuk leáll az olajszállítás vagy akadozik. Vannak stratégiai tartalékok (nem tom menny :-D), plussz ahogy mondtam is ha mégis bejön egy kis olaj akkor azt a traktorba tesszük, nem pedig elkocsikázzuk mert unatkozunk...
Vagy csinálunk földgázas traktort... vagy elektromosat.
Találékony az ember ha meg kell úszni a kapálást :-)
Ha belegondolsz a mezőgazdasági gépek fogyasztása nem olyan sok az egészhez képest most sem szerintem pár %
Viszont a kamionokra nem futja az tuti...
Én is körülnéztem - na nem most - és akadt nagyapáméknál ló után köthető nagy dög vas borona meg lószerszám is - a padon volt :-)
Na persze van egy olajkályha is mutatóba - ez lehet hogy nem kell? :-D
Tény hogy falun önellátó tudsz lenni.

EAGLE 2008.07.31. 23:27:51

Esetleg Üzemanyagcella?
A metanolos jónak néz ki... szerintem sokkal jobb mint a hidrogén mivel könnyebb kezelni és előállítani.
Viszont a platina alkatrészek miatt gáz lehet.
Gondolom az hamar elfogyna ha minden MTZ-be ÜA cella lenne :-)
Nem tudom eseteg a nanotechnológia nem tud e erre valamit bár az egyenlőre megint távoli dolog...
Az elektromos traktorhoz annyit, hogy igen, durva, de ha jól tudom ilyen teherautók is vannak egyszer még a peak oil fórumon tett fel valaki egy linket róla - voltak elég nagyok is. De tény hogy ez nem a legegyszerűbb megoldás. Akkor már inkább földgáz/metán.
Tudod sertéstelep+metántraktor :-) Vannak már kíséreti jelleggel ilyen farmok ahol a trágyából lesz a biogáz és azzal fűtenek/áramot termelnek meg talán traktorba is használják.

issti 2008.07.31. 23:32:41

A somlói galuskát valahogy mindenki kifelejtette! Nem is értelek benneteket - szóval somlói galuskából is be kell tartalékolni!

Tudományos kutatások szerint egy munkaképes korú,egészséges felnőtt heti somlói galuska adagja: 2, azaz 7,5 g/cm3.

H. Zs. 2008.07.31. 23:57:11

Szia EAGLE!

Hát tömegesen gyártott metántraktorról még nem hallottam. Vettem, hogy nem kötekedni akarsz, de felejtsd el, hogy 1-2 év alatt (ami a hiánygazdaságot elválasztja a leolvadástól) bárki fog olyan traktort gyártani, ami gázzal megy... hidrogénnel, akksival meg végképp. Amit YP írt, hogy alig menne vele valamicskét, teljesen igaz.

Stratégiai tartalék: úgy 90 napnyi van, persze ilyenkor a hadsereg és a mentők-tűzoltók-rendőrök valamint a munkagépek prioritást kapnak, persze, és nem 90 nap...:)

A nagy baj az élelem szállításával lesz (mert nem lehet majd) és a műtrágyákkal, meg vegyszerekkel.

H. Zs. 2008.07.31. 23:59:45

Szerintem a metanol EROEI-je valahol 1 körül van, ha azt az áramot is belevesszük, amivel gyártjuk. Csak akkor jó, ha van dögivel áram.

BlackVoid 2008.08.01. 00:01:27

"Vannak stratégiai tartalékok (nem tom menny :-D), plussz ahogy mondtam is ha mégis bejön egy kis olaj akkor azt a traktorba tesszük, nem pedig elkocsikázzuk mert unatkozunk..."

Ez nem igy megy. Az veszi meg az olajat akinek van ra penze. Vagy megszunteted a szabad piacot es kozponti iranyitast vezetsz be.

H. Zs. 2008.08.01. 00:02:19

"Találékony az ember ha meg kell úszni a kapálást :-)"

Mégis, csak a legutóbbi 50 évben tudta megúszni, mert volt olaj....

"Tény hogy falun önellátó tudsz lenni."

Ha láttál már falut közelebbről, akkor igen, egyébként eleinte csak kudarcélményeid lesznek:)

BlackVoid 2008.08.01. 00:06:47

Folytatva: Az se megy 2 perc alatt "csak ugy". A Peak Oil tarsadalmi problema. A kieso energiat meg lehet "sporolni", lehet nélküle élni. Csak az átállás lesz durva.

H. Zs. 2008.08.01. 00:26:59

Kihagytam, hogy 25% egy motor hatásfoka, akkor bizony 1 allatt van:)

jee_c 2008.08.01. 11:20:42

A metanol az energiahordozó (energiatároló), nem energiaforrás. A metanol használata EROEIben nézve összességében lehet 1 feletti.

Az üzemanyagcellák - legjobb tudomásom szerint igen jó energiamérleggel rendelkeznek A forrás szerint a legvacakabb hatásfoka a 20%, de a többié 50% fölötti: www.foek.hu/korkep/enhat/uzemanyagcella/uzemanyagcella.html
A DMFC (direkt metanolos üzemanyagcella valóban csak 20-30% hatásfokot tud.
AZonban a hagyományos belsőégésű motorok is ilyen körül teljesítenek, ráadásul nem folyamatosan az otpimális fordulatszámon (tehát rosszabb is lehet). (A dízel ilyen szempontból elég jó a maga 40% fölötti hatékonyságával.) Az elektromotoroknál a fordulatszám nem hatékonyságcsökkentő tényező (praktikusan)

Éppen csak drágák, és nagy részüknél mindeféle nemesfém, ritka anyag kell a felépítésükhöz (ezért drágák).

jee_c 2008.08.01. 11:34:24

Ja igen, úgy lehet 1 feletti a hatások, ha a metanol megtermelésénél az EROEI 5 fölött van - így korrigálva a DMFC alacsony hatásfokát. A második generációs bioüzemanyagokról nem találtam erre vonatkozó adatot (pedig kerestem).

Néztem egy EROEI táblázatot itt:
www.eroei.com/eroei/evaluations/net-energy-list/

Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez frankó. Főleg, ha azt nézzük, hogy a napkollektor EROEI-jére 1.9-et, 1.6-ot ír.. Hiszen ha az árát visszahozza néhány év alatt, akkor elvileg az energiáját is vissza kellene hoznia, nem?

H. Zs. 2008.08.01. 14:06:18

A napelemeknél 15-öt is olvastam, szerintem 19.9 az kevés. A fene tudja ki mit vesz bele egy eroei számításba ám... újrahasznosítást, termelt CO2-t stb. stb.

H. Zs. 2008.08.01. 14:07:04

1.9 na. elírtam, szokásom szerint:)

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.08.01. 14:53:25

Önellátás témához, nézzetek szét itt:
lap aljára tekerd:
wiki.omikk.bme.hu/index.php?page=article&id=14047

Nagy problémát jelent mai szemmel nézve egy esetleges önellátás során az élelmiszerek tárolása.
A régiek nem estek kétségbe, jégpincét, jégházat, jégsátor, jégveremet stb. készítettek, pedig nem voltak ilyen spéci hőszigetelő anyagaik mint nekünk.
Arra gondoltam, hogy mai hőszigetelő anyagokkal updatelve a régi konstrukciókat, simán létre lehet hozni házilagos jégpincét ahol be lehet tárazni egy csomó kaját.
Azt hiszem kísérlet képpen megpróbálom elkészíteni.

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.08.01. 14:59:49

Sőt, ha jól emlékszem ezt már valaki említette a fórumon is.

Batka 2008.08.01. 15:34:06

A régiek lábon "tárolták" a jószágot. (És "bőrbe tették" a gabonát.)
A jégverem jó dolog, de sima egyszerű verem még jobb, például zöldségféle, krumpli tárolására.

A spéci anyagokkal az a baj, hogy nem nagyon van fogalmunk róla, hogy meddig bírják. Most és még pár évig príma, de már fél-egy évtized múlva mi lesz vele? Hogyan lehet pont akkor pótolni, amikor mindenféle ellátási nehézségek lépnek föl és az anyagi erő is másra kell?

Mondhatod, hogy akkor átállsz másra és időnyerés céljából érdemes próbálkozni. Lehet, hogy igazad is van. Szerintem az évszázados bevált módszerek a nyerők.

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.08.01. 16:01:42

Egy ásványgyapot hőszig réteg, de zártcellás polisztirol is, örök élet, csak nap ne érje.

H. Zs. 2008.08.01. 18:21:01

Régen félig földbe ásva, félig vastag tömésfallal ("vert fal") építettek egy-egy jégvermet, pl. nálunk az én gyerekkoromban még volt egy, csak már nem használták, a vendéglőé volt.

"A jégverem jó dolog, de sima egyszerű verem még jobb" - írja Batka; a két dolog nem ugyanarra való. A veremben télen tartják el a krumplit répát, murkot, stb. hogy NE fagyjon el, a jégveremben pedig azt tartják, aminek nem kéne felengedni...:)

Batka 2008.08.01. 22:49:06

Persze, tudom én is. Valahogy úgy kellett volna írnom, hogy "még jobb az egyszeri embernek".
Egy jégverem ezerszer macerásabb, mint egy mezei verem. Jégverem nem is volt minden háznál, ellentétben a normál veremmel. A jégverem föltöltése már-már közösségi feladat. Régen az átlag parasztnak nem volt rá módja, meg igénye sem.

Csaba 2008.08.21. 12:48:13

Ebben a témában van egy remek podcast.:

www.thesurvivalpodcast.com/

joska 2008.09.19. 09:00:33

egy dolgot mindenképpen hiányolok a cikkből. ha valóban összeomlana az élelmszier kereskedelem és abból élnénk (mi, a söpredék, nem azok akik falun élnek ÉS! termelnek, kenyeret sütnek, fával fűtenek stb.) amit elraktároztunk akkor nagy valószínűséggel brutális mértéket öltene a bűnözés, sok Mo-on a kannibál akik 5 ezer ft-ért naponta vernek véresre, gyilkolnak meg idős néniket, végeznek ki bácsikat akik rajtakapják a férget a gyümölcsösben, nos, ezek az emberek képzelhetjük, bármire képesek lennéenk, hogy elvegyék tőlünk. úgyhogy erre is érdemes lenne kitérni, én amira gondolni tudok az a (legális megoldásoknál maradva!) harci kutyák (hátha ránk jön az egész telep) gázpisztolyok, gumilövedékes fegyverek, légpuskák. akinek van lehetősége szerintem éles fegyvert is szerezzen be és dugja el ezekre az időkre, a totális káoszban nem azzal fog a rendőrség foglalkozni hogy likvidáltunk pár szolist sőt örülnek neki hisz a demokráciában ugye minden áron védeniük kell tehát ebből nem lehet majd gond

t az embereket valahogy távol kell tartani tehát a

kovy 2008.09.28. 22:15:48

Sziasztok!
Mezőgazdaságban használható lenne egy régen már bevált technológia, a fagáz:
www.fagaz.fw.hu
Sok régi, egyszerű de működőképes dolog/eljárás van ami hasznos lehet a későbbiekben.
Tanulnunk kell az idősektől amíg nem késő.
Üdv.
T

Péter 2008.10.02. 07:29:04

Hello!
A kölcsönfelvételre reflektálnék: szerintem ha veszel fel kölcsönt, de csak forint alapút, azzal sokat nem bukhatsz. Ha jön a "vége" felirat, az infláció elrendezi a problémát, illetve szerinted milyen módon fogják rajtad behajtani a kölcsönt egy faluban, ahol ismersz mindenkit /jó kapcsolatok kiépítése/
Én azt mondom valahogy be kell rendezkedni a túlélésre, ha kell kölcsönnel- házat, telket venni, építkezni...
Addig talán neked is lesz melód mint a többinek, utána meg visszavonulás!

Nepa · http://www.mecsekicsaladihaz.blogspot.com 2008.10.18. 10:50:47

Nagyon érdekesnek találtam a blogbejegyzést a közelmúlt eseményeinek a fényében. Már régebben is foglalkoztatott a téma, de most látom igazán veszélyesnek a helyzetet.

Én is épp egy olyan lista összeállításán munkálkodok, ami kb. 1 évre adna tartalékot, ha esetleg mégis bekövetkezne az államcsőd. Köszi a hasznos infókat!

Mi épp építkezünk, remélem a végére érünk mielőtt komolyabb bajok kezdődnének. Már a házat is eleve úgy terveztük, hogy lehetőség legyen alternatív tüzelésre, főzésre. Az önellátás (hegyi telek) nem hiszem hogy teljesen megvalósítható, de azért pár nyúl, csirke biztos elférne a telken :)

Átböngészem a teljes blogodat, hátha találok ezzel kapcsolatban még hasznos infókat.

Tip 2008.12.03. 14:33:37

Üdv mindenkinek, nagyon tetszik a fórum, mi is ezeken a dolgokon munkálkodunk, tervezünk már egy idelye.
Ha komolyan végig gondoljuk a dolgokat a város mint olyan, halott fogalom lesz. A legfontosabb szerintem a rugalmasság, kreativitás, kitartás lesz. A másik ez nem egy 1-2 hónapos dolog. Nem arra kell készülni, hanem a leendő életünket kell felépíteni.Valós igények szükségletek felmérése.
A hitellel kapcsolatban egyet értek az előttem szólóval: találjon meg a bank, ha tud.
Egy biztos kis "bárkát" jó kiépíteni, de semmi esetre sem szabad túlzottan ragaszkodni hozzá, mert ki tudja mik jönnek még. Ha mindent arra építesz akkor nagyon nagy gázban leszel, ha valamilyen oknál fogva költöznöd kell onnan.
Készülni kell fizikai és lelki síkon is.
Nem árt megismerni, a természet adta lehetőségeket, gyógy-, ehető növényeket.
Megismerni a régi technikákat.
Felkészíteni a szeretteinket.
Védelem: igen ez nagyon fontos a komondort, középázsiai juhászt nagyon ajánlani tudom. Ha kell bőven jól elélnek pockon, rágcsálókon is, nem okoz + gondot az etetésük. Lekenyerezhetetlenek, szívósak, a gazdájukét, családért mindent megtesznek, a kisgyereket és a nagyit sem kell tőlük félteni, de idegennel irgalmatlanok.
És ha arról van szó igen is kötelesek vagyunk megvédeni magunkat, szeretteinket bármi áron!
Az egy hónapos túlélőkészlet jó, de be kell szerezni a dolgokat a későbbi termeléshez is.
süti beállítások módosítása