HTML

Utolsó kommentek

2008.09.14. 20:25 Balaint

A háború új arca, avagy ami az előző cikkből kimaradt

Mit tudunk a jövő háborújáról?

A múltkori írásomban sajnos összekeveredett több fogalom. Mielőtt végig venném a 4GW elmélet főbb pilléreit először igyekszem tisztázni néhány dolgot. Elöljáróban elmondanám, hogy sem az 1985-ös Katonai Lexikon, sem a 2007-es Nemzetközi Biztonság, de még a 2007-es Biztonságpolitikai kézikönyv sem foglalkozik részleteiben a kérdéskörrel. Nagy vonalakban érintik a témát, pl. az utóbbi csak ennyit ír:

Háborús küszöb alatti fegyveres konfliktusok: Etnikai, nemzeti közösségek, föderális berendezkedésű államok belső egységeinek, félreguláris fegyveres szervezeteinek szervezett összeütközései, korlátozott térségre, néhány fegyvernemre és szűk harcászati dimenzióra összpontosuló, nem tartós, logisztikai támogatást nélkülözô erôszakos összecsapások.

Ezt a háborús küszöböt is sokan, sokféleképpen próbálták megközelíteni (pl. harc cselekményben elesett több mint ezer ember stb.), de pontos és általános definícióval még nem találkoztam.

Szóval az én értelmezésemben ez az alábbiak szerint néz ki:

4GW részét képezi a 3GW+ (azaz hálózatcentrikus hagyományos villám háború), kiegészítve gazdasági, politikai, társadalmi és propaganda, valamint egyéb eszközökkel mint pl.aszimmetrikus hadviselés, vagy másképp alacsony intenzitású konfliktusok megint másképp népi háború, gerilla háború, fegyveres ellenállás-felkelés.

A fentiek részét képezheti a passzív ellenállás (á la Gandhi) éppúgy, mint a terrorizmus.

null

Egy szó mint száz a 4GW-t ugyanúgy politikai célokért folytatják mint a korábbi korok háborúit, ám itt a cél az ellenfél akaratának megsemmisítése (ahogy azt Clausewitz is írta), az ellenség fizikai, vagy harcképességének megsemmisítésével szemben.

Kommentárok mint mindig most is welcome.

Somkuti Bálint

2 komment

Címkék: 4gw


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr73663407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2008.09.14. 22:44:17

A hadsereg nélküli harc, internetes hadviselés, gazdaság ezúton történő tönkretétele már az ötödik generáció?

Balaint 2008.09.15. 08:52:50

Jó a kérdés, de én momentán nem tudok ennél "fejlettebb" hadviselést elképzelni, persze ezzel így voltak az előző generációkban is. Szerintem a 4. generáció a csúcs, SZVSZ.

Amit felsoroltál az bele értendő a "4GW részét képezi [...] , kiegészítve gazdasági, politikai, társadalmi és propaganda," felsorolásomba. Internetes hadviselés, gazdasági (vagy akár propaganda célú is lehet) szintén arra koncentrál, hogy az ellenfél akaratát megtörje. Ergo bőven benne van a 4.-ben.

A 4gw egyik alaptétele hogy szakít a hadviselő csak állam lehet felfogással. Ugyan vannak akik szerint az 5GW is itt van a nyakunkon a "super-empowered" azaz páratlan lehetőségekkel rendelkező egyedek megjelenésével (nem csak Sorosra, vayg Bill Gates-re kell gondolni, hanem pl. egy jó hackerre vagy az Unabomberre), de szerintem ez csak technikai részlet. Mindegy hogy egy egyén vagy egy csoport lép fel kvázi állami szerepben.
süti beállítások módosítása