HTML

Utolsó kommentek

2008.08.28. 01:42 AoL

Napi Vándor -- 2008. augusztus 28.

 

 

Háború és Béke.

 

Mielőtt tovább olvasnátok, szerintem érdemes elolvasni a tegnap esti kommenteket is, ITT.

 

Most pedig lássuk részletesen. Az oroszoktól kapunk olajat és gázt. Jaj, és uránt is, ne feledjük! A lengyelektől és a németektől kapunk szenet. De mit kapunk nyugatról? Globalizációt és ideológiát. Az se rossz, csak nem lehet megenni. Na és mit kap a nyugat az oroszoktól?

 

 

A nyugat és az oroszok: "Ezt nektek!"

inforadio.hu/hir/kulfold/hir-221531

"A még a brüsszeli orosz NATO-képviseleten is keményvonalasnak tartott nagykövet, Dmitrij Rogozin egyenesen arról beszélt, hogy "ha a NATO megtámadja a Moszkva által támogatott szakadár államokat, akkor az háborús üzenet lesz."

Az atlanti szövetség hasonlóan keményhangú üzenetben ítélte el a két terület moszkvai elismerését. Az oroszokkal másokhoz képest jobb viszonyt ápoló Franciaország szerint Oroszország megsértette a nemzetközi jogot. David Miliband, brit külügyminiszter pedig azt mondta: "a lehető legszélesebb koalíciót akarja létrehozni az orosz aggresszió ellen".

Hogy azonban mennyire korlátozottak a nyugat eszközei, jól érzékelteti, hogy Medvegyev szerdán Hu kínai elnökkel való találkozóra készült. Kína - az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező tagja - nem állt a nyugat oldalára Oroszországgal szemben."

 

 

Kicsit késve (lásd még: megfogyva bár, de törve nem), elkezdtünk aggódni az elöregedésen. Ténykérdés, hogy az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a társadalombiztosítás jelenlegi formája ezt nem bírja ki. Megfontolandó ugyanakkor, hogy a cikk téved. 2060-ra nem lesz a népesség egyharmada nyugdíjas. Semmilyen díjas sem lesz. Egyfelől nem lesz nyugdíj. Másfelől az öregek nem lesznek ennyire sokan. Nem élik ezt túl.

 

 

 

 "Különösen Szlovákiában aggasztó a helyzet"


www.piacesprofit.hu/?r=21014

"Az Európai Unió népességének elöregedése tovább folytatódik a következő 50 évben - derül ki egy friss Eurostat jelentésből. Kelet-Európában és Németországban a legaggasztóbb a helyzet.

Az unió statisztikai szolgálatának közzétett jelentése szerint 2060-ra az EU lakóinak közel harmada 65 éven felüli lesz. Jelenleg 100 uniós polgár közül 17 életkora haladja meg ezt az értéket. Különösen a kelet-európai tagállamokban aggasztó a helyzet: Lengyelországban várhatóan 36,2, Szlovákiában pedig 35 százalék lesz a 65 éven felüliek aránya.
 

 

 

A Mavir privatizációja tömören azt jelenti, hogy ott lesz áram, ahol megéri. Ahol nem éri meg, ott nem lesz. Hol éri meg? Ott, ahol nagy a népsűrűség és fizetőképes a kereslet. A többit az olvasóra bíznám.

 

 

Megéri befektetni a Mavirba


inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-221157

"A kormány még tavasszal döntött az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) feldarabolása mellett azzal a céllal, hogy csökkenjen az áram ára. A cég piaci túlsúlyát pedig azzal akarja csökkenteni, hogy leválasztja az elosztóhálózatot üzemeltető, rendszerirányító céget, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.-t (Mavir).

Veres János pénzügyminiszter akkor úgy nyilatkozott: ettől a lépéstől középtávon csökkenhet az áramár. Piaci szakértők azonban éppen ezt kérdőjelezték meg először. Többek szerint azzal, hogy a kormányzat kiterjesztette a védett fogyasztók körét a közintézményekre és a mikrovállalkozásokra, nem segített a liberalizált piacon."

 

 

 

 

Még van gáz, de már gáz van.

 

 

Tart az egyeztetés az új gázárakról

Intenzív egyeztetések folynak az október elsejétől hatályos új gázárakról - közölte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Szabó Pál emlékeztetett: az új árakat egy hónappal a hatályba lépés előtt, szeptember elsején közzé kell tenni.

A Magyar Energiahivatal által elküldött földgáz árváltoztatási javaslatban 11 százalékos áremelés szerepel. Idén már háromszor volt gázáremelés: január elsejétől a lakossági földgázárak 5 százalékkal nőttek, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább az energia. Ezt követően április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára.

Legutóbb, július 1-jén, a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek, a közüzemi nem lakossági átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Ezt az áremelést is elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták; akkor a szakma mintegy 12,5 százalékos áremelést tartott volna szükségesnek. A kormány az árképzésbe csak a közüzemi piacon tud beleszólni, árváltoztatásra a jogszabály szerint pedig negyedévente egyszer van lehetősége.

 

 

 

Készülünk. 2025-re. Erről nekem az Űrodüsszeia 2001 jut eszembe. Várom az Alfa Holdbázist. Nincs katasztrófahelyzet. Jó tudni. HVG.

 

 

Cséfalvay Zoltán: "Nincs katasztrófahelyzet"

HVG: Orbán Viktor az önök javaslataiból merített, amikor a nyugdíjak reálértékének befagyasztását vetítette előre? A jövőben mindenki támogassa a saját szüleit, az államnak ehhez nincs köze?

 

Cs. Z.: Annyiban nincs, hogy az állam ne vegyen el egyesektől pénzt azért, hogy odaadja másoknak, aztán pedig megtapsoltassa magát. Szolidárisak az egyének, a családok és a közösségek legyenek egymással. A társadalmi szolidaritás állami szintű szervezése kontraproduktív. A nyugdíjak ügye tartósan pedig akkor oldódik meg, ha a foglalkoztatás bővülése gyors gazdasági növekedést hoz. Azt szoktam mondani a diákjaimnak, hogy engem csak azért érdekel, hányast kapnak a vizsgán, hogy lesz-e, aki finanszírozza a nyugdíjamat...

 

 

 

Drágább lesz a kenyér. A cikk címe persze elkentebben fogalmaz, sütőiparról beszél. Mit sütsz, kis szűcs?

 

 

 

Minimum tíz százalékkal emelnék az árakat a sütőiparban

Legkevesebb 10-15 százalékos átadási, vagy más néven termelői áremelésre lenne szükség a sütőiparban, s ez is csupán az idei költségemelkedéseket ellensúlyozná - derül ki az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft. összegzéséből.

 

A sütőipari termelés és feldolgozás költségszerkezetében az anyagok, az energia és a munkaerő képezik a meghatározó tételeket. Az elemzők az anyagköltséget 35 százalékon - aminek 90 százalékát a liszt képviseli -, az energiaköltséget 27 százalékon, a béreket és járulékaikat 32 százalékon vették figyelembe, ebből a költségszerkezetből adódik ugyanis a pékek legnagyobb problémája. Ezeknek a költségeknek az emelkedését gyakorlatilag még sohasem sikerült a pékeknek teljes mértékben érvényesíteniük az eladási áraikban.

 

 

 

Anyagok: búza, kukorica. Áremelkedés bőven több mint 50% tavalyhoz képest a nemzetközi piacon. Energia. Laza 50%, inkább 70%. Munkaerő... ez stagnál... ugyebár. Summa summarum: nem 15%-os, hanem 40%-os áremelés lenne reális.

 

Döntési helyzet:

 

  1. követjük az árakat, és lesz életképes (bár drága) sütőipar (kenyér)
  2. nem követjük az árakat, tönkre megy a sütőipar (nem lesz kenyér egy idő után)
  3. a felvásárlási árak sem követik a világpiacot, és a gazdák is tönkre mennek, nem lesz pénzük beruházni a jövő évi termelésbe, amikorra viszont be fognak szűkülni az importpiacok. Értsd: se kenyér, se gazda, se ipar.

 

Ön dönt: iszik vagy vezet?

 

 

 

De nincs itt gond, jön a megváltás. Jön? Cammog.

 

 

 

 

Baktériumok állítják elő a jövő biodízelét

 

A cianobaktériumok hamarosan átvehetik a legfőbb biodízel-forrás szerepét a kukoricához és cukornádhoz hasonló terményektől, sőt, a jelentős hozammal kecsegtető algáktól is. A Science Daily értesülései szerint ugyanis ezek a mikroorganizmusok akár a nap energiájának 10 százalékát is képesek biomasszává alakítani, szemben a termények 1 és az algák 5 százalékával. Ez annyit jelent, hogy a cianobaktériumok nagy mennyiségű üzemanyagot szolgáltathatnak, anélkül, hogy jelentős méretű termőföldre lenne szükségük.

 

 

 

Eddig jó! 

 

 

 

A teóriák szerint ehhez olyan nanoméretű szerkezetekre lesz szükség, amelyek képesek összeépíteni saját magukat, s a növényekhez hasonló működési terepet biztosítanak a cianobaktériumok számára.

 

 

Mit tudtunk meg?

 

  1. Ezek teóriák
  2. Szükség lesz valamire, ami még nincs
  3. Vajon van erre idő? Egyáltalán: mikor lesz ez?

 

A technológia még fejlesztés alatt áll, s a szakemberek szerint az előttünk álló évtizedben még nem találkozhatunk majd működő baktérium-erőművekkel.

 

 

Azaz:

 

  1. Még nincs meg, és egy darabig nem is lesz
  2. Az van most, ami most van
  3. Ami leglesz, az talán meglesz, a valószínűség 100%-tól különbözik, finoman szólva

 

 

A jelenlegi legjobb megoldást az algák jelentik, a közeljövőben valószínűbb, hogy a vízi élőlényekből származó biodízel hajtja majd az autóinkat.

 

 

Magyarul:

 

  1. A jelenlegi legjobb megoldás az alga, ami egyelőre nem megoldás
  2. Hiszen nincsen ipari méretekben termelő algafarm
  3. A közeljövőben valami egészen más a valószínűbb = talán majd lesz valami, ami nem ez. De akkor miről szól a cikk?
  4. Ám az autóink biztosan menni fognak. Nélkülük élet sincsen, nem is lehet. Mint egy nagy blogger mondta nemrég, bejegyzését (A trutymó titka) lezárandó: Necesse est.

 

 

 

Hacsak úgy nem.

 

 

 

 

 

A többi hír a tiétek.

65 komment

Címkék: hazai világhír


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr82637041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.08.28. 04:44:56

Szociális válság elindítója lehet az almaértékesítési gond
hvg.hu/kkv/20080825_szocialis_valsag_almaertekesites.aspx

"Már most biztosra vehető, hogy a kukoricát ésa napraforgót is csak nyomott áron tudják majd eladni a termelők, így egyenes út vezet a tönkremenetelükhöz. Úgy vélte, a kieső jövedelem miatt a jövő évi termelést sem tudják majd elindítani a gazdálkodók, hiszen nem lesz pénzük talaj-előkészítésre, vetőmagra, és az őszi vetési munkálatokra sem. Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzat fideszes elnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy az ipari alma eladásánál kialakult árvita nemcsak a gyümölcs termesztésével foglalkozók ügye, hanem az egész térségé, hiszen a megyében élők többsége a mezőgazdaságból próbál megélni.

Az elmaradó árbevétel véleménye szerint valóságos láncreakciót indít el, mert az érintett családok mellett ugyancsak bajba kerülnek az ágazat többi szereplői, beleértve a szüretelésnél foglalkoztatott alkalmi munkásokat, a feldolgozóüzemek dolgozóit, sőt a kapcsolódó vállalkozások alkalmazottait. Simon Miklós, a Fidesz országgyűlési képviselője, Nyírbogát polgármestere úgy vélekedett, hogy a magyar kormánynak a lengyel kabinethez hasonlóan minimális árat kellene meghatároznia az almafelvásárlóknak a gyümölcs átvételéhez."

AoL 2008.08.28. 09:47:11

Imét államosítással fenyegeti Fico a külföldi érdekeltségű energiaszolgáltatókat:

Robert Fico megfenyegeti a multikat
www.nol.hu/cikk/504887/

Kisajátítással fenyegette meg a szlovák miniszterelnök az energiaszolgáltató multikat a TA 3 pozsonyi hírtelevízióban. Robert Fico megerősítette, hogy ha a német és francia többségi tulajdonban lévő Szlovákiai Gázművek (SPP), a Szlovákiai Villanyművekben (SE) 66 százalékos tulajdonrésszel rendelkező olasz Enel, valamint a regionális szolgáltatók jövőre jelentős áremelést hajtanak végre, akkor a szlovák kormány nem riad vissza a kemény eszközöktől sem.

- Nem engedjük meg, hogy a lakosság vásárlóerejét meghaladó mértékben drágítsanak. Miként azt sem, hogy a nem túl gazdag emberek télen egy szobában szorongjanak, mert a számukra megfizethetetlen energiaárak miatt kénytelenek lesznek más helyiségekben kikapcsolni a fűtőtesteket. Szlovákia az energiallátás terén sem lehet bábállam. Felhívom az illetékesek figyelmét, hogy a szlovák alkotmány egyik pontja lehetővé teszi a közérdek miatt végrehajtott kisajátítást. Ezért akár ezt az eszközt is igénybe vesszük. Már leállítottuk a pozsonyi repülőtér magánosítását és nem riadunk vissza más hasonló lépéstől sem - szögezte le a pozsonyi kormányfő. Hozzátette, hogy ha az olasz Enel nem kezdi meg a mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik reaktorának az építését, akkor ugyancsak kisajátítással szembesülhet.

A magyar határhoz és Balassagyarmathoz közeli, részben már működő atomerőmű teljes felépítését 2013-ig kellene befejezni. Juraj Kopriva, a Szlovákiai Villanyművek szóvivője nem volt hajlandó kommentálni Fico politikai nyilatkozatait. - A mohi atomerőmű felépítésének előkészületei a terv szerint haladnak, már meghirdettük a nemzetközi versenytárgyalást. A tervezett áremeléseket pedig az energia általános drágulása indokolja - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a szlovák alkotmány szavatolja a magántulajdon védelmét, amelyre több nemzetközi szerződés is kötelezi az országot.

Stanislav Mráz szlovák alkotmányjogász szerint ugyan a szlovákiai alaptörvény valóban ismeri a kisajátítás lehetőségét, de Robert Fico nehezen tudná hitelt érdemlően igazolni, hogy közérdek miatt cselekszik így. Ráadásul a kormánynak aligha lennének milliárdjai a külföldi tulajdonosok kárpótlására.

Több szlovák elemző szerint Fico ezekkel a szavakkal igyekezett önmérsékletre bírni az energiaszolgáltató cégeket, amelyek októbertől vagy januártól áremelésre készülnek. A villany kisfogyasztói árát legalább tíz, a földgázét pedig tizenhét, esetleg huszonnyolc százalékkal kívánják emelni.

AoL 2008.08.28. 10:29:17

Rossz ötlet a Mavir privatizáció?
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=101514
(Rossz)

Két árampiaci szakértő, Járosi Márton és Kaderják Péter is rossz ötletnek tartja a Mavir 75%-os részvénycsomagjának privatizációját, mivel a rendszerirányító és az általa birtokolt magyar vezetékhálózat stratégiai fontosságú. A privatizácvió által ráadásul a cég nem is válna függetlenné az MVM-től, pedig ez az árampiaci verseny megteremtésének egyik fontos kritériuma.

Nemzetünk szuverenitását csorbítaná a kormány azáltal, ha privatizálja a Mavir 75%-os részvénycsomagját - állítja a Magyar Nemzet mai számában Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke.

"A látszólag a lakosságnak értékesített tulajdoni hányadok - a kárpótlási jegyekhez hasonlóan - mind a nagy nemzetközi multinacionális szolgáltatók tulajdonába fognak kerülni, így minden privatizált részvény közvetlenül károsítja a nemzetet" - idézi a lap a szakértőt, aki szerint a liberalizált árampiacon az indokoltnál nagyobb mértékben növekedett az áram ár, rosszabb lett az ellátásbiztonság és kiszolgáltatottabbak a fogyasztók. Járosi szerint éppen ezért az államnak tulajdonosi pozícióban kellene maradnia , mert így tud eleget tenni fogyasztóvédelmi kötelezettségeinek.

Egy másik szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiakutató Központjának (REKK) vezetője, Kaderják Péter szintén nem elégedett a kormány által tervezett lépéssel. Szerinte nem az valósul meg, amit a REKK korábbi szakértői javaslataiban megfogalmazott, nem érthető, hogy miért kell a Mavir többségi tulajdonát eladni. "A csehek és a románok is tőzsdére vitték a rendszerirányító kisebb csomagját, de a többségi tulajdont megtartották" - emlékeztet Kaderják, aki szerint stratégiai okokból a Mavirt állami tulajdonban kellene tartani, de le kellene választani az MVM-ről.

"Ha a kormány versengő piacot akar, akkor előbb az erőművek és az MVM közötti hosszú távú áramvásárlási megállapodásokról szóló uniós határozattal vagy a Mavir és a villamos művek szétválasztásával kellene foglalkoznia" - állítja a szakértő, majd hozzáteszi amíg a Mavir informatikai rendszere és pénzügyi menedzsmentje akár csak 25%-ban is az MVM kezében van, addig nem valósulhat meg a tényleges önállóság.

AoL 2008.08.28. 10:44:16

Moszkva elkezdte hadiiparának fejlesztését
index.hu/gazdasag/vilag/hdi080828/

A Putyin-kormány nagyszabású fejlesztési programot indít a hadiipar modernizációjára. A költségvetésből akár 150 milliárd dollárt is elkölthetnek erre a célra. A pénz egy olyan állami cégen keresztül kerül a vállalatokhoz, amelyet Putyin régi barátja irányít.

Az orosz kormány nyugati szintre kívánja emelni az ipar teljesítményét, és úgy tűnik, erre a hadiipar számára gyártó vállalatok pénzügyi támogatását tartják a legjobb módszernek egy orosz lap szerint. A Putyin-kormány favoritja az a Rosztyehnologii, amelyet Szergej Csemezov, Putyin miniszterelnök régi bajtársa irányít.

Barátságuk története még a nyolcvanas évekbe nyúlik vissza, amikor is mindketten a kelet-németországi hírszerzésnél dolgoztak. Csemezov a közelmúltig a legnagyobb orosz hadiipari vállalat, a Roszoboronekszport feje volt. A vállalatvezető szerint a Rosztyehnologii fejlesztései előbb-utóbb a civil ipari szektorok hajóerejévé válnak, így az óriásvállalat erőteljes állami támogatása végső soron indokolt.

A kizárólag a hadiipar számára termelő vállalatok a központi költségvetésből kapnak támogatást: az állami vállalat fejlesztéseire és gyárainak modernizációjára akár 150 milliárd dollárt költhet Oroszország - mondta el Csemezov.

AoL 2008.08.28. 14:24:59

Abházia és Dél-Oszétia önrendelkezése - tény
www.nol.hu/cikk/504862/

Oroszország külpolitikai prioritásai a történtek után is világosak. Egyenjogú együttműködésre törekszünk partnereinkkel. De tényleges, "business as usual" már aligha lehetséges. A partnerség illúziójának fönntartásában mi sem vagyunk érdekeltek. Ami a szokásos kioktatást illeti a területi integritásról, végképp nincs erre erkölcsi joga a NATO-nak Irak és Koszovó után. De hogy ha partnereink pragmatikusan állnak hozzá a helyzethez, akkor Oroszország és a Nyugat között megmarad a normális együttműködés. Rajtunk nem múlik.

A szerző Oroszország budapesti nagykövete

Anr 2008.08.28. 14:52:46

3 ev alatt beinditanak egy 0.11mill hordo/nap-os projektet. vagyis 2012-ben mar egesz evben termelni fog. nem rossz.

www.iht.com/articles/2008/08/28/business/28oil.php
Iraq and China have agreed on the terms of a $3 billion oil service contract, the Iraqi oil minister said Wednesday, announcing his country's first major oil contract with a foreign company since the fall of Saddam Hussein.
[...]
Under the revised contract, Ahdab will produce 110,000 barrels per day, up from the previous target of 90,000 barrels per day, Shahristani said. The first output would come in three years, and the field should pump for 20 years.
[...]
Iraq still hopes to increase production by 500,000 barrels per day by the mid-2009, Shahristani said. "We are working at increasing our production, hopefully by another 500,000 bpd, by the middle of next year," he added.

Iraq pumped around 2.4 million barrels per day in July, according to a Reuters survey.

aquila blasius 2008.08.28. 15:16:24

Üdv!

Azt hiszem nagyon sokak nem olvasták YP elemzéseit, akiknek egyenként elpostázni meglehetősen nehézkes, nem lehetne a neten hozzáférhetővé tenni őket valamilyen módon? Persze szigorúan kommentelési lehetőség nélkül...

ab

Jack Skellington 2008.08.28. 17:23:43

Fidesz: ne emelje a gáz árát a kormány
www.mti.hu/cikk/303020/

"A Fidesz arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet és a kormányt, hogy ne emelje ismét a gáz árát. Erről Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője beszélt sajtótájékoztatóján. Az újabb emelés azt jelentené, hogy egy átlagos család gázszámlája a tavaly decemberi 13.400. forintról idén október 1-je után 18 ezer forintra emelkedik, vagyis egy év alatt összesen 34 százalékkal nőne a gáz ára - mondta a politikus. Ugyanakkor a családok és a gazdaság jelenlegi állapotában egy újabb emelés tovább mélyítené a Magyarországon kialakult szociális válságot - hangsúlyozta Szijjártó."

Jack Skellington 2008.08.28. 17:26:55

Szeptembertől tilos kidobni, elégetni az akkumulátorokat
www.mti.hu/cikk/302984/

"Tilos lesz az ipari és gépjármű akkumulátorok hulladéklerakókba helyezése és elégetése egy szeptember 1-én életbe lépő kormányrendelet alapján - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM). A zöldtárca szerint a gyártói felelősség elvének erősítését tartalmazó szabályozás jelentős környezetvédelmi előrelépést jelent. A gyártóknak ugyanis a jelenleginél magasabb arányban kell gyűjteniük a használt elemeket és akkumulátorokat, a begyűjtött hulladékot teljes mértékben fel kell dolgozniuk. A jelenlegi 18 százalékos termék begyűjtési arányt 2009-től 19 százalékra, 2012-től 25 százalékra, 2016-tól pedig 45 százalékra kell növelniük.

Jövő év júliusától az összes kereskedőnek kötelező lesz - a gyártók által biztosított gyűjtőedényekben - ingyenesen visszavenni a használt kémiai áramforrásokat.

A gyártóknak az elemeken és akkumulátorokon fel kell tüntetniük az elkülönített gyűjtésre utaló áthúzott hulladékgyűjtő ábrát, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a visszavételi, begyűjtési és újrafeldolgozási rendszerekről.

A minisztériumi szabályozás életbe lépésével a legalacsonyabb kötelező gyártói vagyoni biztosíték 30 millió forintra, a kiszabható legmagasabb hulladékgazdálkodási bírság pedig félmillió forintra nő.

A KvVM tájékoztatása szerint Magyarországon évente 2.000 tonna elemet és 19.000 tonna akkumulátort forgalmaznak."

Jack Skellington 2008.08.28. 17:38:22

"A Nyugat az agressziót próbálja legitimálni" - Medvegyev a kaukázusi konfliktusról
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237500&fr=rss

"Dimitrij Medvegyev orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) mai ülésén kifejezésre juttatta barátságát a tagállamokkal: Kínával, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal és Kirgizisztánnal. A kaukázusi konfliktusban ezen országok Oroszország pártját fogják.

A dusanbei (Tádzsikisztán) találkozón Medvegyev megköszönte a résztvevőknek a "megértésüket és az objektív helyzetfelmérésüket a végrehajtott békebevetés iránt" - írja a Die Presse. A két szakadár tartomány, Abházia és Dél-Oszétia elismerése azonban nem került szóba.

Az orosz elnök - Hu Jintao kínai államfő jelenlétében - elmondta, a SESZ támogatása egy "komoly jel a nyugatnak", akik megpróbálják "az agressziót legitimálni" (utalva Grúzia bevonulására Dél-Oszétiába).

Miután Oroszország bejelentette a területek önállóságának elismerését, a kínai vezetés aggodalmának adott hangot: "Nagyon reméljük, hogy sikerül párbeszéddel és konzultációval megoldani a feszültségeket" - mondta a külügyminisztérium. A SESZ egyik fő célja a szeparatista terrorizmus elleni küzdelem.

A szervezet elkötelezte magát a konfliktusok békés megoldása és Nicolas Sarkozy francia elnök hat pontos béketerve mellett. Igaz, a nyugati államok éppen e terv be nem tartását kérik számon az oroszoktól.

A találkozón továbbá részt vett Ahmadinezsád iráni elnök is, akinek országa Indiával, Pakisztánnal, Afganisztánnal, Türkmenisztánnal és Mongóliával egyetemben megfigyelői státusszal bír a szervezetben. Ahmadinezsád a NATO afganisztáni jelenlétét kritizálta éles hangon. Az amerikai csapatok egy legújabb támadása során 90 civil - köztük 60 gyermek - meghalt. Igaz, az SESZ tagállamai tranzitjogokat adtak a NATO afganisztáni missziójához."

Jack Skellington 2008.08.28. 17:44:19

Meghosszabbították a Mavir-tendert
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237507&fr=rss

"A magyar villamosenergia rendszerirányító, a Mavir a 2009. évi teljesítésre kiírt árambeszerzési tenderének határidejét négy nappal meghosszabbította azért, hogy minél több érvényes ajánlat érkezzen be - derül ki a versenytárgyalás módosított dokumentumából.

Az augusztus 4-én kiírt beszerzési tenderen az ajánlat beadásának határideje az eredeti szeptember 1. helyett szeptember 5. Az elbírálás szeptember 6. és 18. között történik meg, az eredményhirdetés pedig szeptember 19-én lesz.

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó Mavir tenderen szerzi be az ellátásbiztonságot szolgáló tartalékot, a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos működéséhez szükséges szabályozási és hálózati veszteséget fedező kapacitásokat, illetve áramot.

A jogszabály szerint a pályázaton kötelező ajánlatot tenni azokkal az erőművi kapacitásokkal, amelyek a rendszer szabályozását biztosítják.

Ezeknek a áramtermelőknek a döntő hányadát eddig lényegében az állami tulajdonú MVM kötötte le a hosszú távú megállapodásokkal (htm), így az MVM volt az ajánlattevő.

Miután az MVM 2009. január 1-jétől megszűntnek nyilvánította a Dunamenti Erőművel kötött htm-et, és várhatóan módosul a hasonló blokkokkal rendelkező AES Tisza Erőművel megkötött htm is, ezért a Dunamentinek kötelező, a tiszai erőműtársaságnak pedig célszerű önállóan indulnia a pályázaton.

Ha ezek az erőműtársaságok nem tesznek ajánlatot, akkor a Mavir a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) fordul, a hivatal pedig megteszi a szükséges lépéseket. Amennyiben a beérkezett ajánlatok nem elegendőek a megfelelő kapacitás biztosítására, akkor újabb tendert írnak ki."

Jack Skellington 2008.08.28. 17:46:47

A kelleténél ötödével többet fűtünk
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237454&aloldal_id=11&fr=spojo

Az E.On Földgáz minden évben felújít egy oktatási intézményt, az idén egy tófeji iskola került sorra.


"Ötven százalékos energiafelhasználás-csökkenést remélnek a Zala megyei Tófejen lévő általános iskola és óvoda felújításától az energiahatékonysági korszerűsítést finanszírozó E.On Földgáz társaságok. "Ezzel a példával szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a növekvő energiaköltségek elleni leghatékonyabb védekezés a szakszerű korszerűsítés” - mondta Klaus G. Hammer, az E.On Földgáz igazgatóságának elnöke az intézmény megnyitóján augusztus 28-án.

A munka során többek között kicserélték az épület nyílászáróit, valamint a fűtés- és vízmelegítő rendszert. A nagy hatásfokú berendezéseknek és a kiváló szigetelésnek köszönhetően az energiahatékonysági felújítás szakértői számítások szerint akár 50 százalékos energiafelhasználás-csökkenést is eredményezhet. „Magyarországon sokan nem fordítanak kellő figyelmet az energiahatékonyságra, és nem a házat, hanem az utcát fűtik. A világpiaci folyamatok miatt azonban be kell rendezkedni a tartósan magas energiaárakra. Felelős vállalatként ezért úgy döntöttünk, hogy kézzelfogható példával hívjuk fel a figyelmet a hatékony energiafelhasználásra, és minden évben energiahatékonysági szempontból felújítunk egy oktatási intézményt” - mondta Klaus Hammer.

Magyarország földgázfelhasználását a legpesszimistább becslések szerint is ötödével lehetne csökkenteni, ha mind a háztartások, mind a magánszemélyek nagyobb figyelmet szentelnének az energiahatékonyságnak."

the_chantor 2008.08.28. 17:48:35

aquila blasius 2008.08.28. 15:16:24

erről szerintem őt magát kellene megkérdezned :) írj neki, készséggel válaszol (legalábbis nekem azt tette anno)

Jack Skellington 2008.08.28. 17:48:49

Új nagy gázkincs Romániában
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237437&aloldal_id=11&fr=spojo

Most egy olasz cég kutatása járt szerencsével Románia partmenti vizein.

"Jelentős mennyiségű gázra bukkant Románia part menti vizein az olasz Gas Plus Partner társaság, amely gáztermeléssel és –kiskereskedelemmel is foglalkozik. A fekete-tengeri Doina 4 mező kétmilliárd köbméter gázt rejthet a milánói székhelyű társaság tőzsdei bejelentése szerint.

A Gas Plus októberben közölte, hogy megvásárolta a kanadai Sterling Resources Ltd. Romániai gázmezőit, amelyek a Doina mezőhöz kapcsolódnak. Az olasz cégnek 38 olaszországi termelési koncesszióban részesedése.

Épp a múlt héten bukkant gázkincsre és kezdett próbatermelésbe a román Romgaz az ország keleti részén."

Jack Skellington 2008.08.28. 17:54:30

Szenzációs amerikai GDP-adat!
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237497&fr=rss

"Az USA gazdasága 3,3 százalékkal bővült éves szinten a második negyedévben, jóval a várakozások fölött.

A kereskedelmi minisztérium a múlt hónapban még 1,9 százalékos bővülést várt, ám a vártnál jobb exporteredmények jócskán felhúzták a mutatót. Az első negyedben még csak 0,9 százalékos volt a gazdaság növekedése.

A szakemberek azonban nem innának előre a medve bőrére, a külső fogyasztás ugyanis lassulhat, ami visszavetheti az exportot, a belső fogyasztás pedig már eddig sem volt valami fényes az országban. "

És még:

Vérszemet kaptak a befektetők - Megtette hatását a vártnál jobb amerikai GDP-adat
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237499&fr=rss

"A vártnál sokkal jobb amerikai GDP-adat láttán a tengerentúli tőzsdeindexek is repülőrajtot vettek csütörtökön.

A Dow Jones ipari átlaga 11585,07 ponton, 0,72 százalékos pluszban állt a nyitás után, a Nasdaq Composite fél százalékos 2394,72 ponton, az S&P 500 0,65 százalékos pluszban, 1290,02 ponton állt helyi idő szerint a kora délelőtti órákban."

Jack Skellington 2008.08.28. 18:10:14

Devizaválság fenyeget
www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080828-fitch-szerint-devizavalsag-jon.html

Részlet:
"A hitelminősítő szerint az idei évre várt 2 százalékos magyar GDP-növekedés is gyorsulást jelentene a tavalyi évhez képest, és más régiós országokkal ellentétben a magyar gazdaság növekedése már az idei második negyedévben is gyorsult valamelyest. A Fitch szerint - jóllehet a prognózis hangsúlyozza, hogy nem ez a ház központi forgatókönyve - "jelentős és növekvő" a kockázata annak, hogy "valahol a térségben" árfolyamválsággal kísért kemény landolás következik be.

A távirati iroda kérdésére, hogy melyek a legveszélyeztettebb országok, Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó európai szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója azt mondta, a hitelminősítő nem jelöl meg külön országokat, hanem az általánosságban romló folyamatra és annak lehetséges következményeire hívja fel a figyelmet. A cég azonban kidolgozott egy sebezhetőségi mutatót, amely a külső finanszírozási nyomások kockázatait méri, a működőtőke-beáramlással kiigazított folyómérleg-egyenlegek, az idén esedékessé váló devizaadósság-törlesztések és a nettó küladósság-állományok figyelembevételével, és ezen a mércén Lettország, Horvátország, Litvánia, Törökország, Észtország, Bulgária és Románia a legsérülékenyebb a térségben."

Jack Skellington 2008.08.28. 18:23:41

Gyors változások az élelmiszer-kiskereskedelemben
Koncentrálódó bolthálózat, növekvő eladótér
www.elelmiszer.hu/cikk.php?id=2367

"Még mindig gyors ütemben változik a magyar élelmiszer-kiskereskedelem. Egyre erősödik a modern bolttípusok súlya: a diszkontok növekvő szerepet játszanak, ahogyan a szupermarketek és a továbbra is terjeszkedő hipermarketek. Ennek következtében tovább koncentrálódik mind a forgalom, mind a bolthálózat. Többek között ezt mutatják a Nielsen piackutató vállalat Kiskereskedelmi Indexének 2008 első félévi adatai.
Az idei első félévben érzékelhetően nőtt a hiper- és szupermarket, valamint a diszkont piaci részesedése az élelmiszerek bolti eladásából. Részarányuk sorrendben 30, 11 és 19 százalék az idei, február-júliusi időszak adatai alapján. A Nielsen által mért 90 élelmiszer kategória kiskereskedelmi forgalmában a legnagyobb növekedést a szupermarket érte el; a bolttípus a legutóbbi hat hónap során – értékben - 15 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le, mint tavaly február-júliusban. Szintén növekedett az utána következő diszkont 10, hipermarket 9, hazai lánc 4 százalékkal. Az önálló kis boltok bevételei stagnáltak. Összességében a 90 élelmiszer kategória értékben mért eladásai 7 százalékkal emelkedtek idén február-júliusban, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
A hazai bolthálózat legfontosabb jellemzője a folyamatos koncentrálódás. Egyrészt csökken az üzletek száma: december végén 700-zal kevesebb egység alkotta a bolthálózatot, mint egy évvel azelőtt. Ugyanakkor terjeszkednek a modern csatornák, és az összes kiskereskedelmi eladótér folyamatosan növekszik. Három éve, december 31-én 2,5 millió négyzetméternyi eladótérrel rendelkezett a hazai élelmiszer-kiskereskedelem, tavalyelőtt 2,6 millió, múlt év végén pedig már 2,8 millió négyzetméterrel. Figyelemre méltó az élelmiszer bolti eladásából a hazai láncok 28 százalékos piaci részesedése, ami Közép- és Kelet-Európában, regionális szinten kiemelkedő. Ez a csatorna a közeljövőben is fontos maradhat.
A magyar kiskereskedelem változásának egyik motorja a hipermarket. Jelenleg 127 hipermarket működik Magyarországon, szemben a múlt év végi 123-mal, és a tavalyelőtti 109-cel. A bolttípus az elmúlt tizenöt év során látványosan fejlődött: élelmiszernél 30, háztartási vegyi árunál és testápoló szereknél 38 százalékos, kimagasló piaci részesedést ért el a Nielsen idei első félévre vonatkozó adatai szerint. A következő három év során azonban várhatóan lassul a növekedés. Újabb hiperek nyílnak, de az egy üzletre jutó forgalom valószínűleg kisebb lesz. A diszkont terjeszkedése következtében a hagyományos kereskedelem jelentősége az eddigieknél gyorsabban csökken annak ellenére, hogy a magyar vásárlók sokkal lojálisabbak a „sarki boltokhoz”, mint a nyugat-európaiak. Jelenleg az öt magyarországi diszkont lánc (Aldi, Lidl, Penny Market, Plus és Profi) 518 egységét tartja nyilván a Nielsen.
A magyar piac további jellemzője, hogy a kereskedelmi márkák általában jelentősek, noha piaci részesedésük kategóriánként eltér. A kereskedelmi márkás termékek elfogadottsága továbbra is egyre nagyobb lesz, de az eddigiekhez képest lassuló dinamikával. A növekvő fogyasztói árak miatt a promóciók továbbra is erősen fókuszban maradnak."

Jack Skellington 2008.08.28. 18:45:05

"2300 milliárdnyi beruházásra van szükség"
www.piacesprofit.hu/?r=21018

"A debreceni Farmer Expón résztvevő szakemberek összefogást sürgettek annak érdekében, hogy Magyarország eredményesebb lépéseket tegyen a megújuló energiaforrások hasznosítása, részarányának növelése érdekében.

Emellett energiapolitikai kerekasztal életre hívását is kezdeményezték a megújuló energiaforrások hasznosításáról rendezett konferencia résztvevői.

Magyarországon a megújuló energiának 2020-ig el kell érnie a teljes energia felhasználás 13 százalékát, ami 2300 milliárd forint értékű összberuházást igényel - mondta el Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a konferencián.

Ehhez mintegy 420 milliárd forint támogatási igény társul, amelynek az Európai Unió jelenlegi költségvetésében a fele áll rendelkezésre, a többit a következő költségvetésből kell megszerezni - tette hozzá.

Az agrárágazatban 40-50 milliárd forint támogatást vehetnek igénybe hét év alatt a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokhoz - közölte a tanácskozáson Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Jó a termés, használni is kéne

Szólt arról is, hogy az idén négyszer annyi, összesen 8 millió tonna kukorica termett, mint tavaly. Az államtitkár szerint takarmányozásra ebből 2 millió tonnát használnak fel. További 2,5 millió tonna feldolgozása pedig a magyar mezőgazdaság alapvető érdeke - fűzte hozzá megjegyezve, hogy eddig az idén egymillió tonnát dolgoztak fel, s 500 ezer tonna alkoholt állítottak elő.

A Farmer Expo második napján, csütörtökön első alkalommal rendezik meg a nemzeti agrár kutatás-fejlesztési és innovációs kerekasztalt Debrecenben."

Jack Skellington 2008.08.28. 19:05:56

Egyre jobban eladósodnak a szerbek
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080828-szerbia-novekvo-adossag.html

"Csaknem öt százalékkal nőtt idén Szerbia külső adóssága. Az állam és a bankok részesedése csökken az adósságban, a vállalkozásoké nő.

Az idei első félévben 4,82 százalékkal nőtt Szerbia külső adóssága, és június végén 18,6 milliárd eurót tett ki - jelentette be csütörtökön a Szerb Nemzeti Bank.

A tartozás nagy része - 12,6 milliárd euró - a magánszektorra jut, az állam pedig már csak 32,43 százalékkal részesedik az ország teljes adósságából. A magánszektoron belül tartós tendenciává vált, hogy a bankok folyamatosan törlesztik adósságaikat, a vállalkozások tartozásai ellenben nőnek.

Az első hat hónapban az előbbiek 21,77 százalékkal valamivel több, mint 3 milliárd euróra csökkentették külső adósságukat, míg a vállalkozások adóssága 23,43 százalékkal nőtt, elérve a 9,5 milliárd eurót.

A Világbank besorolása szerint Szerbia a közepesen eladósodott országok közé tartozik - 2008 első félévének adatai szerint külső adóssága az éves bruttó hazai termék 62,2 százalékát teszi ki.

Szerb adatok szerint a néhai Jugoszlávia felbomlása óta eltelt 17 évben a függetlenné vált egykori tagköztársaságok 6,5-szeresére, 96 milliárd euróra növelték az egykori jugoszláv külső adósságot.

Az élen Horvátország áll 35 milliárd euróval (miután tízszeresére gyarapította örökölt adósságát), Szlovénia 30,7 milliárddal követi. A szlovénok jobb helyzetben vannak, a múlt évben, például, importjuk értéke mindössze húsz százalékkal volt nagyobb, mint az exportjuké, míg Horvátország kereskedelmi mérlege erősen deficites: a kivitel értéke fele a behozatalénak.

Szerbia a néhai Jugoszlávia külső adósságából 38 százalékot, 5,55 milliárd eurót örökölt (az akkor vele még államszövetséget alkotó Montenegróval együtt), és ezt növelte 18,6 milliárdra, a horvát adósság alig több, mint felére."

Luigi Picco 2008.08.28. 19:24:27

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=379286&place=vezjobb

Itt az újabb félnivaló: kipukkad az életszínvonal-lufi
(NAPI Online) 2008. 08. 28. 14:15:59

Alig pukkadt ki a lakáshitellufi, máris itt a következő: az életszínvonal-buborék.

Túlélte a világ és benne a fő érintett ország, az USA az internetgazdaság összeomlását az ezredfordulón, és jelenleg birkózik az újabb lufi, a lakáshitel-buborék kipukkadásának következményeivel. Szakértők szerint azonban máris itt van a láthatáron a következő nagy gond, az életszínvonal-lufi felfúvódása. Az elmúlt években az amerikai átlagbérek nem nőttek számottevően, ám a lakossági hitelállomány annál inkább. Korábban az olcsó lakáshitelek nyitottak utat a költekezés előtt, míg a jelzálogpiac összeomlása óta a hitelkártyák teszik lehetővé az amerikaiaknak, hogy többet költsenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak.

Az hitelkártyákra felvett kölcsönök állománya sokkal gyorsabban növekszik az USA-ban, mint a gazdaság - idézi a Fortune a legfrissebb adatokat. Az elmúlt év utolsó két negyedévében 8-8 százalékkal, idén májusban - amelyről a legfrissebb adatok a rendelkezésünkre állnak - 7 százalékkal bővült az ilyen fajta személyi hitelek állománya. Ez azt mutatja, hogy a fogyasztók eladósodás árán javítják életszínvonalukat. Csakhogy mivel keresetükben nincs meg ennek - az egyébként igen drága - hitelnek a fedezete, ismét egy gazdasági buborék felfúvódásával állunk szemben.

A bankok a hitelkártya-adósságokat - akárcsak a jelzálogfedezetű lakáshiteleket - összecsomagolják és fedezetükkel értékpapírokat bocsátanak ki, amelyeket felkínálnak a hitelpiacon. Az utóbbi öt hónapban azonban felére csökkent az ilyen termékek értékesítése, mivel a vásárlók egyre kockázatosabbnak tartják őket. Ezért a korábbinál sokkal magasabb hozamot várnának el utánuk, amit viszont a kibocsátók nem tudnak felvállalni. Emiatt azután nem tudnak pluszforrásokhoz jutni, így kénytelenek növelni a hitelkártyák segítségével felvehető kölcsönök kamatát, illetve kevesebb hitelt tudnak adni ebben a formában.

A gondok biztos jele, hogy a kongresszus ki fogja bocsátani a hitelkártya-tulajdonosok jogait rendező törvényt, amely egyebek mellett megtiltja majd a kibocsátóknak, hogy figyelmeztetés és egyéb óvintézkedések nélkül megváltoztassák a kölcsönök feltételeit. Ez a jogszabály tehát a felelőtlen - fedezetlen - hitelezés megakadályozását célozza, azaz nehezíteni fogja a kölcsönhöz jutást.

És ez az a pont, ahol elérkezhetünk az életszínvonal-lufi kipukkadásához, ugyanis ha a hitelkártyakölcsönök is elérhetetlenné válnak, akkor nem marad semmi, amire alapozva növelhetné életnívóját az amerikai átlagpolgár. A tőzsde eleve nem erre való, ráadásul a mai részvényárak a nyolc évvel ezelőtti szinten vannak. A lakáshitelek megdrágultak, nem lehet spórolni ezek törlesztőrészletein, az amerikai keresetek növeléséhez pedig javítani kellene a dolgozók képzettségén, ami csak évek múlva hozhat eredményt. Sokan bizonyára deklasszálódásként fogják megélni, hogy az aktuálisan rendelkezésükre álló jövedelemből kell megélniük, de később talán megbékélnek ezzel és még megtakarításaik is lesznek.

Luigi Picco 2008.08.28. 19:39:55

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=379251&place=NAD_cikk

A Chrysler is eladná legendás sportautóját
(NAPI Online) 2008. 08. 27. 18:53:54

A Viper sportautó üzletág eladását fontolgatja a Chrysler, az Egyesült Államok harmadik legnagyobb autógyára.

A céget már meg is kereste egy meg nem nevezett befektető, aki fantáziát lát a 600 lóerős gép jövőbeli lehetőségeiben - idézi Bob Nardelli vezérigazgatót a Bloomberg, részletekről azonban nem beszélt.

A legjobb üzlet megkötéséhez a michigani társaság a Lazard pénzügyi tanácsadóval is szerződött.

Érdekes módon ugyanakkor a kisszériás, kézzel összeszerelt Viperből az utóbbi időben megint egyre több fogy. A cég 2011-ben tervezi bezárni a detroiti manufaktúrát, miközben az első félévben megduplázódott az eladott autók száma.

Júliusig 682 Viper talált gazdára, míg tavaly egész évben mindössze 435. Igaz, 2003-ban még 2103 darab sportautót tudott értékesíteni az egység.

Zaphod Beeblerox 2008.08.28. 20:12:12

EU considers sanctions on Russia

"Motherfuckers lost their minds" -- Rage Against the Machine

Zaphod Beeblerox 2008.08.28. 20:15:25

english.aljazeera.net/news/europe/2008/08/200882810534751660.html

Here is the link losers.

Az EU szankciokrol beszel oroszorszaggal szemben. Nagyon-nagyon rossz otlet.

www.youtube.com/watch?v=9TDgkOOlbwg&feature=related

Thats how you get a bullet blasted thru your fuckin head.

BlackVoid 2008.08.28. 20:22:49

Hurrikan - parade
www.nhc.noaa.gov/

Jo tudom, hogy csak tropusi vihar, de sztem ezek bekemenyednek. Viszont Gusztav mar volt hurrikan statusban.

BlackVoid 2008.08.28. 20:25:24

Es ugy nez ki, hogy GUSZTAV TELIBEKAPJA A MEXIKOI OBOL OLAJTERMELO REGIOJAT.

OH MY.

www.theoildrum.com/files/thursday_gustav_oilfields_beaudodson.jpg

Luigi Picco 2008.08.28. 20:55:18

Akkor miért esett 3 $-t du. az olaj?

Luigi Picco 2008.08.28. 21:18:50

Oh, I see, thx:)

De ha szükség van a tartalékok bevetésére akkor meg jövő héten emelkedik az ár miután estek a tartalékok?

A tartalék az átmeneti hiányt egyenlíti ki, ettől kiesik valamennyi felhozatal a piacról. Kérdés persze a piac hogyan ítéli meg, a ezen felhozatal lehetséges kiesését. Ha nagyon feszített a kitermelési helyzet akkor minden tétel hiányzik, nincs ki pótolja.

Gondolnám én amatőr ésszel.
Amúgy meg majd kiderül.

YP 2008.08.28. 21:32:32

Oil Falls After IEA Says It Will Release Stockpiles, If Needed


Újabb roppant logikus dolog... Ha baj lesz, feléljük a tartalékainkat, úgyhogy CSÖKKEN az olaj ára.

Ez jól mutatja, hogy a piacot a következő 1-2 hét érdekli, és más semmi.

YP 2008.08.28. 21:35:26

"kiesik valamennyi felhozatal a piacról"


A GOM-ban az USA olajtermelésének 26%-a, a gáztermelés 14%-a van. Az igazi veszélyt nem az jelenti, ha az összes platformot be kell zárni egy hétre, az igazi baj az lenne, ha a vihart kárt tenne bennük, és mondjuk a fele csak decemberre állna helyr az infrastruktúra miatt.

A kieső olajtermelés hirtelenjében kb. 1.2 mbpd egyébként. Ha ez csak pár napig, 1-2 hétig esik ki, az tartható az SPR-ből (ami szintén le lesz most zárva). Ha viszont 0.5 mbpd év végéig kiesne, valamint nem működik pár finomító (19 finomító van ott), az már komolyabb ütés.

Luigi Picco 2008.08.28. 21:46:36

Abból kiindulva, hogy a BTC 2 hetes napi 1 mbpd-s kiesése éppen csak halványan lassította az olajár esését, 1,2 mbpd pár hétre nem tűnik katasztrófának.
Az OPEC all time high-on pörög, OECD kereslet kicsit csökkent.
Plusz ma is elkezdett esni maszívan az olaj este 9 körül:)

YP 2008.08.28. 21:54:39

Erre ne vegyél mérget. A tőzsde (WTI) az USA-ban van, sokkalk érzékenyeben reagál az ottani történésekre és SPR-re. Másrészt a BTC-nek lesz hatása, csak késleltetett. Pszichés hatása nem volt, mert sok minden trtént akkoriban, de fizikailag hiányozni fog az az olaj.

Ezen a ponton nem tudok neked biztosat mondani arról, hogy mi lesz Gusztáv hatása (1 nap alatt sok minden történik, és tegnap este néztem utoljára). Lehet, hogy alig lesz valami, lehet, hogy Katrinához hasonló (az olajinfrastruktúra szempontjából).

A BTC ráadásul sok országba spriccelt szét, 6-8 stratégiai tartalékból lehetett pótolni egyszerre. A GOM-ot az amerikai SPR-ből kell. egyébként a mennyiség simán pótolható, akár egy évig is. Csak az SPR ürül ki...

Az izgalmas kérdés a benzinnél lesz, a finomítók miatt, nem az olajon (most). Ezen kívül eléggé figyelni kell a MOL-ra (nem arra, ez egy másik: minimum operating limit) is. Többet majd ha kérdezel. :-)

Ja, és ne feledjük: őszre érik be a bezárt skóciai finomító (Forties) is. Akkor mindenki csak legy9intett rá, én mondtam, hogy annak a hatása október-november körül kell, hogy jelentkezzen. Csúnya interdependens rendszerek ezek.

Luigi Picco 2008.08.28. 22:01:27

Ezt a benzines témát sosem értettem. ha kiesik 1-sok finomító, akkor esnie kellene az olajnak, hiszen ott állnak a tankerek, s nincs ki feldolgozza. Az OK, hogy a benzin ára felmegy, de most az olajról van szó. pedig gyakran finomítói kiesésekkel magyarázzák az emelkedést.

Tudom mi a MOL:)

A skóciai finomítót nem feledtem, de erre meg rakom (színre-szín:)) a kínai és indiai megagiga nagyságrendú (

YP 2008.08.28. 22:07:34

Az olaj ilyen esetben azért emelkedik (ha emelkedik), mert csökken az SPR. Legérzékenyeben a Cushing-ra reagál. Ha be kell zárni egy rakás finomítót délen, az elvileg nyomja le az olaj árát, viszont a finomítók meg olyankor szeretnek vásárolni, amikor az olaj ára nyomott.... ami viszont emeli az olaj árát.

Ez ilyen csiki-csuki.

Luigi Picco 2008.08.28. 22:07:40

lemaradt a vége...

Luigi Picco 2008.08.28. 22:08:43

megint, nem gépelem be harmadjára:)

Luigi Picco 2008.08.28. 22:09:54

Najó, de egy határon túl nem tudnak a maradék finomítók vásárolni, kisgömböc csak a magyar népmesében van, s annak sem lett jó vége:)

YP 2008.08.28. 22:10:57

"a kínai és indiai megagiga nagyságrendú"


Az indiai a nagy: Jamnagar. Mondom az olajár-hatásait:

1) csökkenti, mert nehéz savanyú kell bele, tehát India kicsit kevesebb light sweet-et fog venni. Ugyanakkor Indiában dízelhiány van, tehát sokkal kevesebbet nem fognak venni azért.

2) növeli, mert pl. az a Venezuela fogja adni bele az olajat, amely ország eddig inkább az USA-nak adta el (ők tudták feldolgozni)


A kínai finomító kapacitása kisebb, nem hiszem, hogy az csökkentené azt amennyiséget, amit Kína amúgy megvesz másból a világpiacon. Éves szinten 4-500 ezer hordóval nő a kínai import, ez a finomító kb. ennyit tud. Ha lesz is árcsökkentő hatása (szerintem nem lesz, illetve el fog veszni az őszi zajban), az sem tartana sokáig.

YP 2008.08.28. 22:13:35

"egy határon túl nem tudnak a maradék finomítók vásárolni"


Egy határon túl nem, de az a határ nagyon messze van, mert a májusi-júniusi árak mellett gyakorlatilag nem vettek semmit.

Luigi Picco 2008.08.28. 22:19:01

Amúgy igen, ha a havi rövidtávoktól elvonatkoztatunk, az a durva, hogy nagy nehez összekaparok 1-2 mbpd kapacitást ami talán lehet plusz a rendszerben, de ennyit alapban nőne a kereslet BAU évente.

És akkor még a termelés visszaesésről szó sincs, ami talán 2009-ben még nem katasztrófa az újonnan belépő valós megaprojektek miatt.

YP 2008.08.28. 22:25:35

2009-ben a következő problémák lesznek:


1) A mexikói export le fog menni 500 ezer hordó környékére az év végére.

2) Norvégia szépen tovább esik 10%-ot, az UK hasonló mértékben, tehát megnövekedett igény, csökkenő európai (és EU) termelés.

3) Az igazi veszély Irán és Oroszország. Nem ragozom.


Ha reménykedni akar az ember, a szaúdiak irányába kell tekintenie. Két nagy projektjükről most fog kiderülni, hogy csak papíron működnek-e vagy a valóságban is.

a) Khursaniyah
b) Khurais

Különösen az utóbbi az izgalmas, mert 1.2 mbpd pluszt kellene hoznia jövőre. Azon alapul a világszintű n9vekedés és z export szinten tartása. Csakhogy a Khurais még sosem működött úgy, ahogy tervezték. Most építettek oda iszonyatos csővezeték-rendszert a tengervíz bepumpálására (200 km...), talán így menni fog. Aztán majd 2011-ben lesz még Manifa, az is nagy. Az oroszok viszont nem fognak megszakadni, az azeri projekt (Kashagan) pedig valahova a távoli jövőbe 2013 utánra) került.

A helyzet nem rózsás. Lehetne rosszabb, de nem sokkal. Az én tippem az volt, hogy az EIA adataival 86.6 mbpd-re mehet fel az idei átlag. Egyelőre el vagyunk ám maradva ettől, ha jól sejtem. De mindjárt megnézem.

YP 2008.08.28. 22:33:01

Megtaláltam, de az EIA még májusnál jár. hamarosan meglesz a második féléves adat, egyelőre:

"The US Energy Information Administration (EIA) in their International Petroleum Monthly puts average global 2007 production at 84.44 million b/d and average production in the first five months of 2008 at 85.49 million b/d."


Amikor Bercivel fogadtam tavaly, az volt a tippem, hogy 86 mbpd környékén lesz az év végére, és nem lesz több mint 86.5 mbpd. Jelenleg még 86 mbpd sincs. Q4 viszont erős szokott lenni, az az érzésem, hogy ez egy telitalálat lesz...

Luigi Picco 2008.08.28. 22:36:46

Akkor jövőre tovább megy az olajár, s ismét húzunk egyet a nadrágszíjon, újabb régiók esnek el..

Nekem ez már nagyon a végjátéknak tűnik, minden egység bevetve, semmi nem számít.

Nade majd a gazdaság fehérítése visszahozza a vámon amit vesztünk a réven, magyar viszonylatban. (nem komolyan mondom, inkább rezignáltan)

YP 2008.08.28. 22:45:49

"Akkor jövőre tovább megy az olajár"


Ez csak felfelé tud menni hosszabb távon. Le csak akkor, ha összedől egy kurva nagy régió. Az elaszticitás egy szép (avagy csúnya) bimodális függvény. Bizonyos rétegek idpnként kiesnek, olyankor az elaszticitás hirtelen megnő, aztán a többi régió megveszi az olajat, az ott lévő rétegek kicsit gazdagabbak, az elaszticitás még kisebb lesz, mint volt.

Ezen kívül először nyilván az a keresletfajta szűnik meg, amelyik ruhgalmasabb (tehát mondjuk a speedboat meg a round trip), sokkal nehezebb lesz a munkába járás üzemanyagigényéből visszavenni.

Nálunk (Magyarország) egyáltalán nem kell félni az olaj árától. A gáz árától kell félni (ami egyébként ugye az olaj árához van kötve....). Akinek hazánkban van pénze kocsira, annak benzinre is lesz még 1-2 évig (akár tovább is). A jobbára nincstelen tömegeknek viszont be fog tenni a fűtés. Ha a kormány nem terheli rá a fogyasztóra a gázár emelkedését, akkor vagy a távhő és az áramszolgáltató kerül bajba, vagy a kínkeservvel a szarból visszahozott, igen törékeny pénzügyi egyensúly.

Rossz és még rosszabb lehetőségek közül kell választani, jót itt nem lehet lépni.

hetero 2008.08.28. 23:05:56

A második negyedéves 3,3%-ra módosított USA GDP-hez egy adalék.
Az inflációs deflátor 1,2%.

Reális ez?
Nem éppen.

Pedig az előző negyedévben 1,6 EUR/USD árfolyam jelentősen segítette az exportot és az élénkítő csomag is nagyban serkentette a gazdaságot. Valós inflációval számolva szerintem negatív lenne a növekedés.

És mi lesz a következő negyedévben, amikor már nem lesz élénkítő csomag és a dollár is jelentősen erősödött?

Na mégis írtam :)

YP 2008.08.28. 23:37:17

Szerintem az lesz, amire vártam:

a) az USA GDP változását (papíron) kihozzák pozitívra idén
b) az eurózónáét még jövőre is (alig)
c) a magyar adat ki van szolgáltatva az összes többinek (mi nem alakítunk, hanem jó esetben is csak reagálunk)
d) az idei év második felében már az európai gazdaság gyengül az amerikaihoz képest, nem fordítva (nagyon sok az energiaimportunk)


Szerintem ezek lesznek, tavaly is ezt vártam, a jeenlegi trendek is ezt mutatják. Ebbe csak Oroszország tud érdemben bekavarni, esetleg Kína. De Kína nem fog, mert nekik az, ami most van, nagyon jó. Az oroszoktól viszont jobb félni. Csúnya ázsai banda, jelentős európai hatással. Legyőzni még sosem sikerült, most sem fog menni. Haverkodni nem kell velük, de üzletelni nagyon érdemes. Már persze ha értékeljük valamennyire is a civilizációs vívmányokat. Ha a középkor is megfelel, akkor nem kell velük üzletelni.

hetero 2008.08.28. 23:50:13

Putin says suspects U.S. provoked Georgia crisis

news.yahoo.com/s/nm/20080828/pl_nm/georgia_ossetia_putin_dc_2

"If that is true, if that is confirmed, then that's really bad. It's very dangerous and a mistaken policy..."

YP 2008.08.28. 23:54:23

Hát izé, én is azt gyanítom....

Azon még el lehet vitatkozni, hogy ki bíztatott kicsodát, de hogy az USA és Oroszország a műholdjaik révén végig tudtak mindenről, az hétszentség. Meg az is, hogy azt mondták: játsszuk le, elég a szimulációból.

Az van, hogy megszopatták szerencsétlen grúzokat. Job ebből kimaradni, mielőtt minket is megszopatnak.

hetero 2008.08.29. 00:05:18

Elképzelhető, amit Putyin mond.
Az USA Iránt nem meri/tudja megtámadni jelenleg, de a választások előtt kell valami háborús helyzet és erre a Grúzokat szemelte ki az elnök stábja. Konfrontáció az oroszokkal, még a végén hős lesz Bushból :)
Nem tudom, de ebben is van logika.

YP 2008.08.29. 00:12:12

Ebben a helyzetben az oroszik is húnyók meg az amerikaiak is. egyiküket sem kell szeretni érte: közös játék ez. Annyi a különbség, hogy az oroszok most megengedhették ezt maguknak, az USA-nak jó is rossz is, az EU-nak meg egyértelműen rossz. Ezért nem kellene még az EU-n belül is elhamarkodottan hülyeségeket beszélni nekünk, magyaroknak. Örüljünk, hogy luk van a seggünkön.

Majd ha direkt megkérdeznek (nem fognak), akkor lehet (nagyon óvatosan) semmitmondó dolgokat nyilatkozni. De semmiképpen sem nekiállni vigéckedni egy olyan helyzetben, ahol a legerősebb szövetségesünk Lengyelország lehetne. Az észtek meg a litvánok nagy szarban vannak, én azt hiszem.

hetero 2008.08.29. 00:27:02

Egyet még mindig nem értek YP.

A te logikádat követve pár évig még olyan hatalmas nagy baj nem lesz, drágul az olaj, de még lesz és meg is tudjuk fizetni. Nagyjából mindegy, mit mondunk, nem mondunk, olaj, gáz jönni fog az oroszoktól.
5-10 év múlva viszont már rohadt drága lesz az olaj és így gondolom valamikor ebben az időben Magyarország nagy része kiesik a fogyasztó rétegből, mert nem tudja megfizetni. Gáz hasonló. Vagyis a te szavaddal élve vissza indulunk a középkorba.
Így nézve, miért is kell jóban lenni az oroszokkal? Úgyis annak fognak adni olajat, akik fizetnek érte, azok pedig nagy valószínűséggel nem mi leszünk.

YP 2008.08.29. 00:34:09

Nem kell egyetérteni, már megszoktam. :-) Általában a kutya nem szokott egyetérteni velem, szinte mindig azt kapom, hog yultra-pesszimista vagyok. eg ybaj van: a valóság szinte mindig (picikét) rosszabb, mint amit mondani szoktam. (Bár itt jegyezném meg, hogy politikai kérdésekben tévedni szokásom, mert nem értek hozzá és nem is érdekel. A hatás viszont az egyszeri ember szintjén nem abban jelentkezik, hogy melyik politikai erő mit (nem) csinál, hanem abban, hogy mi mennyi)


"A te logikádat követve pár évig még olyan hatalmas nagy baj nem lesz, drágul az olaj, de még lesz és meg is tudjuk fizetni."


Hogyne. A gázt nem fogjuk tudni megfizetni, nem az olajat. :-/
Egyébként mit nevezünk hatalmas bajnak? Kinek? Rengeteg embernek lesz Magyarországon is hatalmas baj, a következő években is. Az ország nem a belvárosból áll. Mivel behal a hitelből élés, elfogynak a tartalékok, évi 30%-kal biztosan drágul az energia, évi 20%-kal biztosan emelkedik az éllemiszerek ára... ezek együttsesen nagyon sok embernek hatalmas bajt fognak jelenteni.

Nem is beszélve arról, hogy mi van akkor, ha mondjuk 5 év múlva nem lesz NATO. Ha 5 év múlva nem lesz EU. Miközben az oroszokal is rosszban vagyunk. Ukrajna közel van ám, és hasonlóan közel van Románia és Szlovákia is. Sőt, a szerbek sincsenek nagyon messze.

Jobb nekünk nem ugrálni, nem vagyunk éppen erőpozícióban.

hetero 2008.08.29. 00:42:40

Nem a kérdésemre válaszoltál. Amit leírsz, az nagyjából független attól, hogyan állunk az oroszokhoz.

hetero 2008.08.29. 00:45:01

Vagyis ha az orosz gáztól/olajtól függünk és azon múlik, akkor kb. 10 év múlva a középkor kapujába érünk, akár jóban vagyunk velük, akár nem.
Vagy nem így gondolod?

YP 2008.08.29. 00:50:43

Itt egy példa. Az én (állítólag pesszimista) előrejelzésem 2008-ra:


C&C: 74.65 mbpd
C&C + NGPL: 83.25 mbpd
All Liquids: 86.59 mbpd


A TÉNYEK, eddig (május végi adatok, tehát első 5 hónap)

C&C: 74.17 mbpd
C&C + NGPL: 92.22 mbpd
All Liquids: 85.49 mbpd


Forrás: EIA
Cikk: www.theoildrum.com/node/3720#more


Látható, hogy kicsit optimisták a számaim, és még ha erős az év vége, akkor sem lesz jobb a valóság annál, mint amit mondtam. Szerintem nagyon közel leszek a tényleges eredményekhez, nem rosszak ezek a projekciók.

YP 2008.08.29. 00:51:52

Jav.: C&C + NGPL: 82.22 mbpd a hivatalos adat, természetesen. Elgépeltem.

YP 2008.08.29. 00:55:45

"kb. 10 év múlva a középkor kapujába érünk, akár jóban vagyunk velük, akár nem."


Ezt nem gondolom így. Szerintem az most nem látható, hogy mi lesz 10 év múlva Európában. erősen múlik azon is, hogy mit teszünk. Az életszínvonal nagyon mélyen a mai alatt lesz, de ha okosak vagyunk, akkor túléljük. Ha hülyék vagyunk, akkor nem fogjuk. fogyasztói társadalom, a szó mai értelmében... na az tuti nem lesz. de középkornak sem kell lennie, ezen a ponton ez még választhatónak tűnik. Itt.

Komoly bajtól 2020 után tartok, és a komoly baj alatt milliárdok halálát értem. Az szerintem kivédhetetlen, nincs erőforás ennyi emberre 2020 után. Az viszont nem teljesen mindegy nekünk, hogy kik is azok, akik nem fogják túlélni.

Hogy 2013-2020 között mi lesz... fogalmam sincs. Valami nagyon más, mint most, ebben biztos vagyok.

Jack Skellington 2008.08.29. 00:55:49

hetero

Szerinted mi a jobb?
- Ha most azonnal kikapcsolják nálad a gázt meg a villanyt.
- Ha most szólnak, hogy 5-10 év múlva ki fogják kapcsolni nálad a gázt meg a villanyt.
Mit tennél/tudnál tenni az első esetben, és mit a másodikban?

YP 2008.08.29. 01:01:36

"Amit leírsz, az nagyjából független attól, hogyan állunk az oroszokhoz."


Nem független. Olaj és gáz tekintetében ki vagyunk szolgáltatva, senki más nem fog ide csővezetéket építeni, ráadásul senki másnak sincs se olaja se gáza a környéken. Nem lenne szabad hagyni, hogy az érzelmeink eluralkodjanak rajtunk, mert a tömegek hangulata nagyon gyorsan változik, ha baj van.

Nekünk lehetőleg mindenkivel jóban kell lennünk, ha úgy tetszik, köpönyegforgatónak és képmutatónak az országvezetés szintjén. Lehet, hog yellenszenves, de egy felelős vezetőnek nem arra kell törekednie, hogy feddhetetlenül szimpatikus legyen, hanem arra, hogy megvédje az ország polgárait.

Aki rokonszenvindexre játssza a játékot, az menjen el a Való Világba vagy a Second Life-ba.

Jack Skellington 2008.08.29. 01:18:42

Érdekes összeállítás:

FACTBOX: Russian oil and gas export interruptions
www.reuters.com/article/rbssEnergyNews/idUSLS57897220080828?rpc=401&

"LONDON (Reuters) - Russia has cut oil and gas supplies to neighbors and indirectly to onward customers in recent years.

The following is a list of some supply interruptions and the reasons offered for them.

The Swedish Defence Research Agency, a government-linked body, said in a report in March 2006 that Russia had cut off exports on around 40 occasions.

Moscow denies that it uses energy as a political tool."

Anr 2008.08.29. 06:03:00

Russia may cut off oil flow to the West
www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/08/29/cnrussia129.xml

---
mas:
obama lesz a kovetkezo amerikai elnok. jobb ha kezdtgek hozzaszokni. :)
10 ev alatt 0-ra akarja csokkenteni a kozel keleti/venezuelai olaj importot. a denveri beszede kotelezoolvasmany:)
rengeteget beszel az energiarol

hetero 2008.08.29. 11:03:55

Alapvetően meggyőztetek, hogy jobb kusban maradni és nem pofázni az oroszok ellen túl hevesen.

Hasonlóan fontos lenne, hogy azonnal új energiaforrások felé nyissunk. Ma kellene kezdeni, ehhez egy erős kormány szükséges. Egyik párt sem erről beszél sajnos.
süti beállítások módosítása