HTML

Utolsó kommentek

2008.08.30. 21:32 Hannibal Barca

Fekete arany

Miért ennyire különleges anyag az olaj? Miért nem váltottuk le már régen? Mit kell tudni az olajról? Olvass tovább.

A kőolaj szerves anyagok oxigén-szegény környezetben történt lebomlásakor keletkezett. A szerves eredetet bizonyítja, a szén atomok izotóp összetétele, az olajban található szerves maradványok és a kőolaj összetétele - a szén és a hidrogén mellett pontosan olyan anyagok vannak az olajban mint az élőlényekben: foszfor, nitrogén, kén, foszfor. Az olaj, a szén és a földgáz is gyakorlatilag raktározott napfény, a Földet ért több évmilliós napsugárzás megőrzött formája. Az olaj összetétele: szén 83-87%, hidrogén 10-14%, nitrogén 0,1-2%, kén 0,6%.

 


Történet

A kőolajat az emberiség már az ókor óta használja. A természetes felszíni előfordulásokból nyert olajat világításra, gyógyszerként és kenőanyagnak is használták. A kínaiak már a IV. században fúrt olajkutakat használtak az olaj kinyerésére és bambusz csővezetéket használtak az olaj szállítására. Ebben az időszakban Japánban is használtak olajat és földgázt. A Közel-Keleten már a középkortban elkezdték az olajat kitermelni. A VIII. században Bagdad útjait aszfalttal borították, a IX. századi Perzsiában pedig már finomították az olajat. A perzsa finomítási módszer Ibérián keresztül Európába is eljutott. A IX-XIII. században Baku környékén már olajkutakat használtak, ezek többnyire ásott kutak voltak.

Az első modern olajkutat F. N. Szemjenov orosz mérnök fúrta 1849-ben. Sokkal ismerteb Drake ezredes 1859-es olajkútja Pennsylvania-ban. Ez a két fúrás már az ipari forradalom közepén történt, megkezdődött az olaj ipari kitermelése. Az első időkben az olajat főleg világításra használták, ez váltotta le a bálnaolajat, amelynek termelés pont az 1850-es években tetőzött. Az igazi ipari felhasználás csak a XX. század elején kezdődött meg, innentől kezdve az olajat már nem csak világításra és kenőanyagként, hanem energiaforrásként használták fel. A járművek túlnyomó többsége azóta is olajjal működik.
 

Különlegess

A kőolaj nagyon speciális anyag. Bányászata viszonylag egyszerű, megfelelő helyen kell fúrni egy mély lyukat és már jön is az áldás. Ez jóval egyszerűbb mint a szén vagy a fémek bányászata, ahol óriási tömegeket és meddő kőzeteket kell mozgatni. A kőolaj esetében a kezdeti időkben nagyon kis befektetéssel óriási energiamennyisgéhez lehetett jutni. Az olaj szállítása is nagyon egyszerű. Mivel folyékony anyag, csővezetéken lehet pumpálni, hajókba lehet tölteni, tartályokban vagy elhagyott bányákban lehet tárolni. A szénnel evvel szemben sok baj van, szilárd anyag és emiatt sokkal körülményesebb és költségesebb szállítani.
Az olaj azonban nemcsak ebben egyedülálló. Energiasűrűségben is felülmúlhatatlan. Súlyra vetített energiatartalomban csak a földgáz jobb nála, térfogatra vetítve pedig az olaj verhetetlen.

Az alábbi ábrán a függőleges tengelyen a térfogatra vetített energiasűrűség, a vízszintes tengelyen pedig a súlyra vetített energiasűrűség látható.

 



A diagrammon az is jól látható, hogy az akkumulátorok egy nagyságrenddel rosszabbak mint az olaj. Az olaj 30-40-szer annyi energiát tartalmaz azonos súlyra vagy térfogatra vetítve mint egy akkumulátor.

Zöld forradalom

A legnagyobb horderejű változást az emberiség szinte teljes eddigi történelmében a Zöld forradalom (1940-1960) hozta. A Zöld forradalom a mezőgazdaság gépesítése, melynek révén az agrár-szektorban dolgozók száma a népesség 60-90%-áról a népesség kevesebb mint 5%-ára csökkent. 100 éve 10 emberből legalább 6 paraszt volt és a földet túrta, ma ehhez képest nagyon kevesen dolgoznak a mezőgazdásagban. De nem csak a fogalkoztatottság változott drámaian, hanem a népesség is. Az ipari forraddalom és az orvostudomány fejlődése (védőoltások, ferőtlenítés) révén a népesség növekedése már a XIX. században nagyobb ütemre váltott. Az igazi változást azonban a traktorok, a kombájnok, a műtrágyák, a permetezés és a gépesített öntözés hozták. Széles körűen ezek a módszerek az 1950-es évektől kezdtek elterjedni, azóta a Föld népessége több mint háromszorosára növekedett. Ma az átlagos élelmiszer 1 kalóriájának megtermeléséhez 10 kalória fosszilis tüzelőanyagot használunk fel. A modern ember olajat, szenet és gázt eszik.



 

 Megdöbbentő számok

A Világ energifelhasználásának 86%-a fosszilis tüzelőanyagokból származik. A maradék 14% megoszlása: 6.3% vízenergia, 6% atomenergia, 0,9% megújuló (szél, nap biomassza). Az energiafelhaználásunkból a legnagyobb szelet az olaj: 37%. Naponta 85 milló hordó olajat használunk fel. Ez másodpercenként 1000 hordó vagy 159000 liter. Óránként 360000 hordó vagy 57 milló liter. Itt megnézheted hogy fogynak a hordók, az oldalon elindul egy számláló avval a sebességgel ahogyan az olaj fogy. Ha sorba raknánk ezeket a hordókat (1 napi fogyasztás, 85 milló hordó) az egyenlítő körül, akkor a hordók 5-ször körbeérnék a földet. 6 napi fogyasztást egymas tetejére rakva az oszlop elérne a holdig. Sok.



Olaj rabszolgák

Egyetlen hordó olaj 25000 emberi munkaórának megfelelő energiát tartalmaz. Átlagosan 1 ember 5 hordó olajat fogyaszt el évente. Ez olyan mintha mindenkinek lenne 75 rabszolgája. És ez csak az olaj. Ha a többi fosszilis energiahordozót hozzávesszük, az kb. 200 rabszolga mindenkinek. Ettől lett más világ a XX. század második felében.

 

 



"Moshatja vér is - ilyenek vagyunk.
Uj nép, másfajta raj.
Másként ejtjük a szót, fejünkön
másként tapad a haj.
Nem isten, nem is az ész, hanem
a szén, vas és olaj,

a való anyag teremtett minket
e szörnyű társadalom
öntőformáiba löttyintve
forrón és szilajon,
hogy helyt álljunk az emberiségért
az örök talajon."

-- József Attila

Végszó

Nagyon sokan vagyunk, nagyon sok olajat fogyasztunk. Ettől élünk jobban mint 50 éve.

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr29641615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anr 2008.08.30. 22:44:21

a szen kitermelese a fold alol "Long wall" modszerrel 1/4-ebe kerul, mint a szaudi olaj kitermelese BTU-ra vetitve.
a mounten top removal modszer meg ennel is olcsobb
a szallitas mar mas teszta.

AoL 2008.08.31. 07:42:05

Mountain top "módszer".... Beszédes név. Nézz meg egy előtte-utána képsorozatot.

Anr 2008.08.31. 09:11:29

lattam. hegybol csinalnak egy baszottnagy lapos, termeketlen felfoldet.

most nem a kornyezeti hatasok, hanem az ar kerult elo.
es ez tipikusan olyan dolog, amit atmeneti megoldaskent lehet alkalmazni.
ha helyesek yp adatai, akkor fog ott epulni jonehany szeneromu 2010 utan. talan meg villanyfutesre is atternek, hogy a gazt masra lehessen hasznalni.
bar egy atlagos amerikai haztartas most is 14kW aramot hasznal, ami lassan eleg futesre:)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.31. 10:00:08

azt vágom, hogy a nap és szélenergia (ami szintén napenergia, csak a hőmérséklet és sűrűségkülönbséget igyekszik a légkör kiegyenlíteni) nem centralizálható, mert a fosszilis, nukleáris és vízierőművekkel szemben nem tervezhető.
de megéri-e decentralizálni? fogyasztó oldali betáp némi közületi méretű telepi tárolással.

azt is olvastam, hogy a hullámerőművek világnéretű potenciálja valahol 50 GW küröl van, köben a világ komplett energiafogyasztása meg 15000 GW. reális alternatíva-e a nem fosszilis energia egyáltalán, vagy elbohóckodunk, amíg van olaj meg gáz, kiszolgáltatva a termelők és forgalmazók kénye-kedvének?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.08.31. 11:33:10

"most nem a kornyezeti hatasok, hanem az ar kerult elo."

Persze, mert ma nem kell megfizetni az externális költségeket, pl. nulla értékűnek tekintik a hegy tetején és egész felszínén, ill. a környező völgyekben tönkretett erdőt és termőtalajt. De ezek nemsokára felértékelődnek majd. Ezért és a módszerhez szükséges sokminden (olaj, robbanóanyagok, gépek, szakemberek, bonyolult logisztika, röviden zavartalanul működő komplex társsadalom és gazdaság) jövőbeli hiányai, akadozása miatt a módszer remélhetőleg nemsokára kimegy a divatból.

pepi 2008.08.31. 11:33:55

persze hogy megeri a napenergia potencial nagysagrendekkel tobb mint az egesz emberiseg jelenlegi energiaigenye csak ki kellene hasznalni.
szerintem 2 dolog kellene hozza
ido es kenyszer

Anr 2008.08.31. 12:14:31

>röviden zavartalanul működő komplex társsadalom és gazdaság)
nagyon pontos megfogalmazas.
viszont meg a legszornyubb itteni scenariok sem szamolnak azzal, hogy ez a komplex rendszer osszaiomlana.
az kerult elo, hogy rengetegen eshetnek ki belole.
de ettol meg a gazdagok (usa+eu+japan+500mill kinai) kepesek megfizetni,e s oket a cegek ki fogjak szolgani.
az onellato tarsadalmak (afrika,indonezia,india, videki kina) nagy resze szinten valtozas nelkul megussza. most is alig hasznalnak kulso energiat.
akikkel bvaj van azok a szegeny varosiak, DK-azsia, del -amerika, india oriasvarosai, es azok nyomornegyedei.
ott sokszazmillio ember fog ehenhalni, de ettol meg a gazdagok kornyezetpusztitasa nem fog valtozni.
illetve folyamatosan valtozik, csak rendkivul lassan. csak ossze kell hasonlitani, hogy 10,20,50 evvel ezelott mik voltak a nagyberuhazasokkal szemben tamasztott elvaraso, es most mik. javul a helyzet, csak nem eleg gyorsan.

en nem gondolom, hogy a nyugatot kulonosebben zavarna, ha ehenhallna 100mill. indiai. foleg ha ezert fel kellene hagyniuk a kenyelmukkel.
europa egeszen jol elmukodik 10$/gallon koruli benzinarral. majd amerika is elfog a mostan 3.75$/gallon-os helyett.
vagyis meg megduplazodhat az olajara, akkor sem fog tortenni semmi szornyu dolog a komplex gazdasaggal.
vinnyogni, szornyulkodni fognak, de akkor is kocsival mennek meg a budira is.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.08.31. 12:24:24

"vinnyogni, szornyulkodni fognak, de akkor is kocsival mennek meg a budira is. "

Kizárt. A gazdag-szegény, érintett-békénhagyott választóvonal nem országok között fog húzódni, hanem azokon belül is. Az USA szegényei már KAtrinával kaptak ízelítőt a jövőből, a baby boomerek tervezett, de pénzügyileg fedezetlen "nyugdíba vonulása", az ingatlankrach, a hitelkártyakrach és az általános pénzügyi csőd pedig volt, illetve per pillanat középosztálybeli tömegeket akadályoz majd meg abban, hogy bárhova is autóval menjenek. Az én defíniciómban a komplex társadalomnak nem kell teljesen összeomlania ahhoz, hogy nagyon sokféle tevékenység csődbejusson, akár a hegyeket lerobbantó bányászat is.

A lépcsőzetes összeomlássokkal kaotikusabb, mint képzeled, ott van pl. az a tényező, hogy elvileg fenntartható országok és vidékek népét elözönlik a fenntarthatatlanok menekültjei, rablói. Sok olyan fickó is áldozatul esik majd az anarchiának, akik szaktudása elvileg biztosítaná túlélésüket, ezért a vihar utáni létszám jóval kisebb lesz, mint amennyi elvileg lehetne az eltartóképesség alapján.

hetero 2008.08.31. 14:04:26

Ha egyre kevesebb energia fog rendelkezésünkre állni, a GDP évről-évre csökken, akkor ezt a bankrendszer nem fogja bírni, a pénzügyi rendszerünk összeomlik, mert a hiteleket nem tudják törleszteni az adósok (személyi, vállalati kölcsönök egyaránt buknak). Szóval lépésről lépésre történő lecsúszás csak az első fázisban várható, aztán jön a nagy krach. Gondolom erre írta YP is, hogy utána nem tudni, mi jön.

Anr 2008.08.31. 14:05:49

igy ok.
magyarul "tarsadalmi tuzvesz" indul, es lehet 0-rol epitkezni utana.

----
Toward Textile-Based Solar Cells
thefutureofthings.com/headline/2333/toward-textile-based-solar-cells.html
A 100km2 area covered with 10% efficient solar cells can produce enough electricity to satisfy the national requirement. Unfortunately, the total area of cells produced and installed to date is 1,000 times smaller than needed. Despite the high annual growth rate of the photovoltaic (PV) industry, current manufacturing methods face a scalability barrier that makes fulfilling demand unlikely in the next 20 years. Manufacturing of organic pigment-based solar cells could be expanded.
spie.org/x27087.xml?highlight=x2358

ironmemberneck 2008.08.31. 15:10:32

Arma Gedeon 2008.08.31. 12:24:24

"...országok és vidékek népét elözönlik a fenntarthatatlanok menekültjei, rablói..."

A tankokba még akkor is jut elég üzemanyag. Lőszer is lesz elég, és adott esetben még én, a széplélek, az alkonyi súrlófények, virágok és pitypalatty könnyes szemű csodálója is kézbe veszem a kalasnyikovot.

Tudom, rohadék vagyok. De amikor az a tét, hogy egyszemédesleányod vacogjon halálra vagy 150 vadidegen fagyjon éhen a határ túloldalan, borítékolom a válaszod.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.01. 09:47:15

ironmemberneck, ez magától értetődik, hogy mindegyikünk kész ölni magáért, családjáért és ezért gondolom, hogy lesz is ölés minden mennyiségben. De ezért illúzió a felvetés, hogy valakik továbbra is a budira is autóval járnak majd (mármint egész országok népe), míg máshol tombol a Mad Max. A mai gazdag országokon belül is sok lesz a nyomorgó, egy száguldó autót könnyű kisiklatni az útra helyezett vasdarabbal, stb. Nem lesz gondtalan autókázás, a gazdagok igyekszenek majd rejtegetni amijük van, nem villogni vele, mint ma.

valaki 2008.09.01. 10:51:06

Kicsit mintha túlzásba vinnétek az aggódást... Biztos rosszabb lesz, de ennyire?

slowrunner 2008.09.01. 12:45:55

"Nagyon sokan vagyunk, nagyon sok olajat fogyasztunk. Ettől élünk jobban mint 50 éve."

Sztem nem lehet mindent az olaj/energia-inputra visszavezetni, ill. nagyon bonyolult, oda-vissza ható tényezők vannak.
Pl. az olajfogyasztás mértéke nemcsak oka, hanem következménye is a jólétnek.
süti beállítások módosítása