HTML

Utolsó kommentek

2008.09.30. 20:24 Hannibal Barca

Senki nem láthatta előre…

Jegyzet a pénzügyi válságról

 

Dehogynem! Független elemzők tucatjai, legendás befektetők és az egész blog-szféra évek óta arról ír, hogy az amerikai pénzügyi rendszerben nagy bajok vannak. Még az összeomlás időpontját is elég pontosan előrejelezték. Az ingatlanpiaci válság csak a szikra volt ami beindította a balhét. Amerika totálisan el van adósodva és napi 2 milliárd dollár külföldi tőkére van szüksége. Az átlag amerikai többel tartozik mint amennyi a megtakarítása. Ilyen nem volt az 1930-as évek óta. Most újra van. De nem csak a polgár, - a bankok, a cégek és maga az állam is úszik az adósságban.

 

Miért nem szavazta meg az amerikai kongresszus a 700 milliárdos segélycsomagot? Azért mert a törvény támogatottsága a lakosság körében mindössze 7%-os volt. A magyar sajtó valamiért ennél magasabb értéket írt, nem tudom honnan vették az adatot. A Wall Street kimentése nagyon népszerűtlen lépés, a kongresszusi képviselőket a választók emailekkel és telefonokkal bombázták: NEM, NEM, NEM. Novemberben választás van, a képviselőurak féltik a bársonyszéket. Ennek ellenére persze már készül az új csomag. A politikusok el vannak szánva rá, hogy legnagyobb pénzügyi támogatóikat (a bankokat) kimentsék az adófizetők pénzén. De igazából ez tökmindegy. Az adófizetőknek nincs pénze.  

 

 

Nem számít, hogy megszavaznak-e valamilyen csomagot az amerikai törvényhozásban vagy nem. Túl sok hitel és túl nagy tőkeáttétel van a rendszerben. Az másik probléma az, hogy nem tiszta melyik bank egészséges és melyik élőhalott. Mostanában mindennap kiesik egy csontváz a szekrényből, hetente van bankcsőd az USA-ban. Az irodaajtón még kinn van a név és a cím, de a helységben csak egy hulla tartózkodik. A bankok már egyáltalán nem bíznak egymásban, a hitelpiac befagyott, nem adnak egymásnak kölcsönt. A bankközi kamatok drámai magasságokban vannak. Ez mindaddig nem is fog megváltozni, amíg ki nem derül, ki az, aki még fizetőképes és ki az, aki csődbe ment. Ezen nem változtat a 700 milliárd dolláros mentőöv sem. A FED tegnap mindenféle szavazás nélkül 630 milliárd (!!!) dollárt pumpált a bankrendszerbe. Evvel a központi bankok együttes beavatkozásai jóval meghaladják az 1000 milliárd dollárt. És ez segített? NEM, és ezután se fog. A veszteségek mérteke több-ezer milliárd dollár is lehet, hála az úgynevezett derivatív értékpapíroknak, amelyeknek piaca nagyobb mint a teljes Világ GDP-je és működésüket csak a szakemberek értik. A legendás amerikai befektető, Warren Buffet, pénzügyi tömegpusztító fegyverek”-nek nevezte ezeket a papírokat. És most működésbe léptek…

 

Az európai bankok eddig sokkal titoktartóbbak voltak mint amerikai társaik. Kiszivárgott információk szerint két magyar bank is be van tárazva értéktelen szeméttel ami a mérlegükben jóval a piaci érték felett szerepel. És ki tudja megmondani, hogy a magyar bankok külföldi tulajdonosai mennyire érintettek? Senki. Nincs nyilvánosság a bankrendszerben. Titkok vannak, súlyos, félelmetes titkok, időzített bombák lapulnak a bankok mérlegeiben. A csődhullám hamarosan átér az atlanti óceánon. Az USA-ban pedig még az ősszel eléri a reálgazdaságot is.

Az állami mentőövek már nem működnek. Egy éve kellet volna a válságot komolyan venni, de akkor azt halhattuk mindenhol, hogy a válság csak a subprime hitelekre korlátozódik, a gazdaság egésze egészséges (USA). Azóta eltelt 12 hónap, elhangzott többezer hazugság és a bankrendszer elnyelt többezer milliárd dollárt. Evvel az erővel a tengerbe is lehetett volna szórni a pénzt.

 

 

 

Amit itt látunk az egy olyan válság ami egy évszázadban (de lehet hogy az emberiség történetében) csak egyszer van. Most a fizikai erőforrások is kezdenek elfogyni. Nincs több észak-amerikai vadon a Földön. Nincs még egy Szibéria, nincs még egy Afrika. Ha kifogynak az erőforrások, akkor vége, üres a spájz.

Nyakunkon a II. Nagy Gazdasági Világválság. Vagy a III. Világháború. Vagy mindkettő. A tömegmédia már a válság mélypontját hirdeti. Hazudnak, ugyanúgy mint eddig. Mi sem áll távolabb a valóságtól. A válság még csak most kezdődik.

 

Vegyétek ki a pénzt a bankból. Ha kitör a pánik, akkor már késő lesz.

 

202 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr32689631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stirlitz 2008.09.30. 21:25:21

Normális ember se eddig , se most , se a jövőben nem tartja a pénzét bankban...

Netuddki. 2008.09.30. 21:32:12

Hanem rögtön elkölti.

Stirlitz 2008.09.30. 21:34:54

Ha meg tul sok van akkor befekteti , olyan dologba amihez ért...ha nem ért semmihez még mindig ott van az arany.

Anr 2008.09.30. 21:59:45

ezaz!
hasznalhatatlan/ehetetlen csillogo femet mindenkinek!

huta9020 2008.09.30. 22:20:44

A bankok már elérték, hogy gyakorlatilag lehetetlen nélkülük élni. Lassan már a jövedelem pótló támogatást is csak bankszámlára lehet utaltatni. Ha a bankrendszer és vele a minden határon túli növekedés álma összeomlik, akkor a sötétség évtizedei jönnek. "Boldog, aki nem éli meg"

is 2008.09.30. 22:38:57

csak néhány másik oldali érv/adat:

- ma, az internet korában MINDENRŐL találsz MINDEN irányú előrejelzést. akármi történik, valaki előugrik a bokorból:én megmondtam! és az ellenkezőjét ésleírják ezren, ha meg arra menne a szekér, ők ugranának előre. nem így megy ez.

- a Wall Street kimentése népszerűtlen lenne. de ez a csomag nem a Wall Streetet menti ki. ez persze titok, aki az utcán hozzá nem értésből keresi a kenyerét, az ezt hallja, és még el is hiszi tévesen. a Wall Streeten a legnagyobb pénzzel a nyugdíj és életbiztosítók vannak. a te életbiztosításod hozamával, meg a nyugdíjad mértékével játszol, amikor nem magyarázod a 93%-nak, hogy hülye vagy apám, ha ezt a Wall Street megmentésének hiszed.

- az adófizetőknek nincs pénze: hanem kinek van? azért szedik be az adót, mert az államnak nincs, ha költeni akar, akkor előbb valahonnan forrást kell szereznie, mert neki nincs. a banknak csak a betétekből vagy más bankok hiteleiből van pénze, de más bankok hitelei is a betétekből (vagy továbbimás bankok hiteleiből stb.) vannak. az egyetlen, akinél még van pénz, az a jegybank, de őt meg kitesszük a gazdaságon kívülre, amennyire csak lehet. a gazdaságon belül CSAK az adófizetőnek van pénze, senki másnak.

- a 700 milliárdos mentőöv a csődben lévőket megszabadítja a csődtől, ezért utána már senki sem lesz csődben, ezért kiderül, hogy már senki nincs csődben. ez a terv, és így tervként teljesen logikus, tehát szeretnék logikai érveket hallani, hogy ez miért ne segítene.

- ha kitör a pánik, a készpénz fog először elértéktelenedni. köszönjük az ilyen remek tanácsot. ha nincs háború, akkor ingatlant, vagy ingóságot, ha van háború, akkor kisebb műtárgyat (órát stb.), vagy nemesfémet kell venni.

Hannibal Barca 2008.09.30. 22:53:18

is:
Hamar ki fog derulni kinek van igaza.

Keszpenz: meg jobb mint a bankban amit esetleg nem is vehetsz ki. Befektetesi tanacsot nem akarok azonban osztogatni. Termofold egyebkent sztem a legjobb. Az aranyat tenyleg nem lehet megenni.
Kajat viszont erdemes raktarozni, nagyon olcso most.

Hannibal Barca 2008.09.30. 22:56:11

Ez a valsag mar tobbszor tul volt a nehezen. Es azota is egyre melyul.
A Lehman Brothers tobb mint 150 eves intezmeny volt. Ilyenek nem mennek tonkre "csak ugy".

xstranger 2008.09.30. 23:03:39

HB: Aha:
Barings, Salomon Brothers, Kuhn Loeb and Co, Drexler Burnham Lambert, Salomon Smith Barney

Ezek csak amiket en egy perc alatt irtam. Bankok dolnek ossze rendszeresen nincs ebben semmi meglepo. A reszvenyesek elvesztik a penzuket a klienseket meg atveszik a megmaradoak.

Nezd meg hogy olyan bankok veszik az IBket akik be akarnak torni mar regota erre a piacra.

A Bank of America a Merryll Lynch felvasarlasa elott par nappal megszuntette a ket ceg kozotti hitelmozgast, nem csoda ha hirtelen surgos lett eladniuk.

nyakasart 2008.09.30. 23:07:43

Az aranyról:
Én is pont így álltam hozzá az arany kérdéséhez, ahogy feljebb olvastam. Egyszer azonban rábukkantam egy blogra (lehet, hogy pont itt volt linkelve), ahol az argentín válság egy elszenvedője aképpen summázta a tapasztalatait, hogy ha előre látta volna, ami jön, akkor fegyvert és aranyat tartalékol.
Az arany iránti kereslet egyrészt atavisztikus motivációknak, másrészt inkább azoknak a mindig is fennmaradó kapacitásoknak köszönhető, melyek szűk körök által minden világégés dacára, folyamatosan birtokoltattak. Hogy aztán ez az elit milyen nívón létezik majd, az attól függ, éppen mennyi és milyen erőforrás áll majd a rendelkezésére.
Afelől nincsenek kétségeim, hogy miképpen például az európai tárgyi kultúra relikviái fennmaradtak annyi háború és komoly veszély ellenére, úgy a képző- és iparművészeti remekek a mindenkori jövőben is komoly értéket fognak képviselni. Lesznek majd, a piti betörőtől az elegáns zugárverőig, akik begyűjtik és újraosztják ezeket. Érdekes lenne megnézni, hogy a ma Budapesten magántulajdonban levő tárgyaknak mi volt a sorsa 1900 után. Nagyon kevés a többszázados családi hagyaték errefelé!
Hacsak nem atomháború vagy egyéb totális húzás vet véget ennek az egésznek, meglesz mindennek a gazdája. Szerető gazdája. Nem itt írta valaki, hogy valami "Noé bárkája akció" indul valahol Skandináviában (amerikai méhek elhullása, stb.-vel párhuzamban)? Az embert mindig is irracionális motivációk hajtották, az örök emberi vágyak mindig ugyanazt célozzák. Ha van rá mód, mindig ugyanazt alkotjuk újra.
Valakik biztosan készülnek egy ilyen átmentő projektre, erre mérget mernék venni.

hetero 2008.09.30. 23:13:31

"Termofold egyebkent sztem a legjobb"
Ha itt pénzügyi válság lesz, akkor valószínűleg kapsz még a mainál sokkal olcsóbban is földet. A '29-es válságban is zuhant az ingatlanok ára.

Anr 2008.09.30. 23:35:24

ugy latom erdemes melyebben belemaszni a dologba.
jelenleg van egy mukodo jogi/tarsadalmi rendszer, ami globalisan kismillio ponton kapcsolodik elegge hasonlo rendszerekhez.

azzal a feltetelezessel elnek itt nehanyan, elsosorban HB, hogy ez osszeomlik. es probalnak tulelesi tanacsokat osztogatni. szerintem minden ilyen tanacs hibas.

a romai birodalom komplex rendszerenek 500 ev kellet mire szethulott, a mienk sem fog megtortenni nehany nap alatt.
ha viszont igen, akkor radioaktiv trutyi fog hullani az egbol, es a termofold/... ertektelen lesz. egyetlen dolognak lesz erteke: a bukerekben levo teljes ellatasos helyeknek.

a globalizalodott vilagnak megvan az az oriasi elonye, hogy a lokalis problemak globalis segitseggel orvosolhatok. mindig vannka kivulallok (oriasi a vilag sokan vannak benne), akik tudnak es akarnak "segiteni"
pl. most Waren Buffet, aki az egesz CDS mizeriat "financial weapon of mass destruction"-nak tartotta vasarolja be magat a papiron ertektelen cegekbe. persze neki megvan a gardaja aki figyeli, hogy szamara valojaban mennyit er valami. mar vett energiacegek negyedaron ~3milliardert, meg bankreszvenyt 5 milliardert.
az, hogy bezakozott az amerikai penzintezetek 1-2%-a, az a tulajdonosokbnak faj. elvesztettek rengeteg penzt, de peldaul ugyfelpenzbol meg egyetlen cent sem veszett el. sot, a vezeto managerekenkibul gyakorlatilag mindenki megtartotta az allasat is, csak mas ceger alatt dolgoznak tovabb.

akkortol lesz erdekesebb a dolog, ha nemcsak a virtualis gazdasag, hanem a valos is bukni kezd. pl egy GM csod erdekes lenne. 300milliard$ adossag dorgetese nem egyszeru feladat. foleg most.

Batkaa 2008.09.30. 23:49:38

OK. Gyűjtsünk ide néhány írást olyanoktól, akik megmondták idejekorán.
Ők abban különböznek azoktól, akik folyamatosan "megmondják" (netán ebből élnek), hogy bejött a jóslatuk... az alábbi úriember cca. egy évtizede mondja.

John Gray
A shattering moment in America's fall from power

www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/sep/28/usforeignpolicy.useconomicgrowth

Negyedik 2008.09.30. 23:51:44

Kedves HB,
az irasod erdekes, de sajnos pont azon gyermekbetegsegeket viseli magan, ami nagyon jellemzo a tajekozatlan "tajekozottnak" latszo cikkeknek. (labjegyzetkent klasszikus Index butasag napok ota, mivel folyamatosan arrol irnak, hogy a hataridos shortolast korlatoztak az Egyesult Allamokban - mivel Budapesten csak ez letezik -, holott a valosagban a naked short sellinget tiltottak be, ami a spot piacon tortenik...mindegy, csak bosszanto)
Szoval csak egy megjegyzes, a FED altal a rendszerbe pumpalt likviditas es a 700mrdos bail out ket totalisan kulonbozo dolog. Elobbi lenyege, hogy ertekpapir fedezet mellett rovid (!!!) idore likviditast nyujtanak az inszolvensse valo bankban, mig az utobbi lenyege, hogy a bankok eszkozoldalan levo alacsony MTM mellett kiertekelt papirokat a Treasury megvasarol, ezaltal megszabaditva a bankot az illikviditas miatti tovabbi ertekvesztesegtol, es ezaltal a csodtol. Magyarul a Fed kolcsont nyujt, a Treasury kivasarol. Nem mindegy.
A tobbi tevedest es hibat majd kesobb elemezzuk. Udv!

chantor 2008.10.01. 00:25:20

de jó lenne ehhez is értenem... de előbb inkább megtanulok főzni :)

mindenesetre érdekesek a gondolatmenetek, még meglátom, melyiket hiszem el jobban, és melyiket kevésbé.

orfeoo · http://orfeoo 2008.10.01. 00:30:39

Az arany és a forgalomban levő készpénz csak töredéke annak, ami a világban Buchgeldként, illetve annak mai változatában, az elektronikus számlákon, többszörös áttételekben lekönyvelt ígérvényekben, virtuális pénzként van forgalomban. Ez a virtuális pénz igazából csak számok halmaza. Ha úgy nézzük, ennek a virtuális pénznek egy része vész el és a hozzá kötődő globális ügylet- és intézményrendszer bukik, és szerencsés esetben csak lesz egy csomó munkanélküli brókergyerek. (A baj részben abból van, hogy az intézményrendszer a saját fenntartására és az ügyleteinek finanszírozására költött borzasztóan sokat, és ezt a működési költséget a reálgazdaságból szippantotta ki.) A hitelválság azonban érinti az államok adósságait, magát a reálgazdaságot és a családi jövedelmeket. Ha a gazdaság kibírja a sokkot (éljen az árucsere!), akkor tiszta lapról indulhatnak a hitelterméket forgalmazók (esetleg beépített korlátokkal), és kezdődik elölről az egész. Ha nem, akkor fellázadhatnak az eladósodott államok, az eladósodott emberek és tanulhatjuk újra a szocializmus polgazd-ját.
Persze, hogy lehetett tudni: mit gondoltok, miért élénkült meg nálunk az utóbbi pár évben a hiteltermékek piaca? Mert a hitelínséget újabb hitelek kihelyezéseiből igyekezett enyhíteni a bankrendszer, azaz a globális pénz- és hitelpiac a hiteleken keresztül, ahonnan csak tudott, igyekezett tőkét kivonni, mert valahonnan kénytelen volt bekönyvelni a más tranzakcióihoz szükséges "elektronikus" számokat. Pilótajáték.

Batkaa 2008.10.01. 00:49:50

Nem értem, hogy miért gondolják egyesek, hogy a mostani világ bukása után szocializmus lesz?!
Ez igen elterjedt nézet és csak bonyolult körmondatokban magyarázható az iskolarendszer által bekódolt mindenféle feltételes reflexekkel meg automatizmusokkal.
A szocializmus, amit tekinthetünk államkapitalizmusnak is, aligha életképes a kapitalizmus romjain.
Új világ jön.

Kilencvenkilenc 2008.10.01. 01:15:51

Negyedik:

Súlyos tévedés, hogy csupán a "naked short", tehát a fedezetlen shortolás lenne betiltva az USA-ban. Az ilyen ügyleteket - ugyan szűkebb körben - de már korábban korlátozták.
A legújabb tiltás a fedezettel történő (tehát kölcsönzött részvények birtokában történő) shortolást IS tiltja és jóval szélesebb körben, a pénzügyi szektor túlnyomó részére kiterjedően. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy az USA mindig is a korlátozások legnagyobb ellensége volt, (Európával ellentétben, ahol a "naked short" nagyobbrészt soha nem is volt engedélyezve) akkor látjuk csak, hogy TÉNYLEG nagy a baj.

Másrészt pedig ki kell, hogy ábrándítsalak: majdnem teljesen mindegy, hogy a Treasury "bailout"-ot csinál vagy a FED kölcsönöz. Csak látszólag igaz, hogy a második eset csak kölcsön. Azonban valójában ingyenhitel ez a FED részéről, ha olyan fedezetet (toxic waste) fogad el a kölcsön feltételéül, amelynek értéke a nullához konvergál.
Durva példával élve teljesen mindegy, hogy a tönkrement és vagyontalanná vált lecsúszott vállalkozónak effektíve odaadom a 10 millió forintomat vagy kölcsönadom neki, fedezetként meg ad nekem egy halom használt WC-papírt. A kölcsön esetében van egy elhanyagolhatóan kis esélyem ugyan, hogy valaha is visszalátom a pénzemet, azonban ez elég csekély.
Úgyhogy amit a FED csinál, az szintúgy botrányos.
Nem sok jót látok, ami a pénzügyi világ jövőjét illeti.

manuva 2008.10.01. 06:27:06

kihagytad az okok közül a lényeget, illetve írsz "értéktelen szemét" papírokról, de nem magyarázod meg mi az. a nem elsőrendű hitelpiac azért rogyott be, mert a jelzáloghiteleket értékpapírosították, és ezeknek a papíroknak a fedezete a lakás ára volt ( asset backed ). a papírok hatalmas mennyiségben kerültek bankközi forgalomba, ezért nem bíznak most egymásban. közben súlyosan emelkedett a FED alapkamata, rengetegen vesztették el emiatt a lakásukat, a piacon nagy tömegben megjelenő lakások miatt pedig beszakadtak a lakásárak, tehát elértéktelenedtek a nem elsőrangú (subprime) jelzálog papírok. oszt jó napot. egyébként nem kell kivenni a bankból a pénzt, ezt sürgősen felejtsd el. nem kell minden hülyeséget elhinni.

mig8 2008.10.01. 06:54:53

Könnyű megmondani az okosat arról, ami a tengerentúlon történik! Hanem mi fog történni idehaza? Milyen intézkedésekkel vehetjük elejét annak, hogy a válság begyűrűzzön?

Egyéni szinten látszik: senki ne vegyen fel hitelt! Akinek van, az sürgősen szabaduljon meg tőle! Nade banki és állami szinten mit kell(ene) tenni?

orfeoo · http://orfeoo 2008.10.01. 07:15:22

Kedves Batka, van neked humorérzéked? Szó nem volt arról, hogy jön a cuclizmus! Ha a pápa Marxot olvas, az azt jelenti, hogy a katolikus anyaszentegyház áttér a dialektikus materializmusra?

Batkaa 2008.10.01. 07:37:06

Fasza, mi van akkor, ha fel KELL venni hitelt?!

Persze szerintem is minél kevesebbet és megpróbálni előtörleszteni amit lehet. De mondjuk nekem hiányzik kb. 2 millió Forintom. :((

Mi lesz Magyarországon? Tömören: káosz!

Amikor begyűrűzik ide is a válság, számítani lehet az érdeklődés csökkenésére a magyar állampapírok iránt. Végső soron megkérdőjeleződik az állam fizetőképessége (pl. közszféra finanszírozása). És ez csak egy példa, valami hasonló volt idén március környékén, szerencsére csak egy hétig tartott.

Hannibal Barca 2008.10.01. 07:44:23

Anr nem tudom, te hol letezel, szazezrek kerultek mar utcara a bankszektorbol.

Hannibal Barca 2008.10.01. 07:46:36

Hol irtam en a cikkben, hogy a FED altal nyujtott kolcson, es az allami kivasarlas ugyanaz? Sehol.

En ugyanakkor nem hinnem, hogy barmelyik megoldas lenne / lesz.

Es igen, TOTAL betiltottak a penzugyi cegekre a shortolast.

Aki a tajekozottsogot keri szamon, az olvasson figyelmesen es legyen tajekozott.

manuva 2008.10.01. 08:18:54

na azért százezrek nem kerültek még utcára a bankszektorból... tízezrek igen. de ha recesszió, vagy akár depresszió kezdődik a világ legnagyobb szabadpiacán, ahol a lakossági fogyasztás adja a GDP kétharmadát, és e mögül még ki is rogy a pénzügyi rendszer, akkor tényleg nagy gáz van. ez a baj.

manuva 2008.10.01. 08:20:06

mert akkor nem csak a bankszektorból fognak százezreket elbocsátani.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.01. 08:58:11

Batka, ezt már több fórumon boncolgattuk, egy merész és nem feltétlenül nyerő startégia lehet most gátlástalanul hitelt felvenni és arra bazírozni, hogy a kitörő káoszban úgyse tudják behajtani senkin.
A felvett hitelből viszont vehetsz pl. fegyvert, földművelési szerszámokat, pár tenyészállatkát, ilyesmiket, amire amúgy nem telik.
Én még nem tettem meg, csak jár az agyam...

Büdös Paraszt 2008.10.01. 09:02:56

Maradék pénzből tanulni érdemes. A tudást senki nem veri ki a fejedből, és még jobb állásod is lehet.

Hannibal Barca 2008.10.01. 09:19:56

Szazezer felett van siman.
www.6figurecareermanagement.com/recession-downturn/layoffs-2008-the-ultimate-job-loss-league-table/

Es ezek a londoni penzugyi cegek, az USA-ban magasabbak a szamok.

Hannibal Barca 2008.10.01. 09:31:35

manuva: a recesszio mar elkezdodott eleg regen Amerikaban (evekkel ezelott). Most sulyosodik egy nagysagrenddel.

Kezdő Amatőr Tudatlan 2008.10.01. 09:43:16

Az Index topikban linkelték be ezt a blogot. Jó és hasznos: hadd kérdezzek. - Hogy az ördögben vegyek aranytömböt - A BÁV hirdeti - ha semmiképp nem akarom otthon tárolni?
1) trezorban tárolja vmelyik bank? (gondolom, nem kis pénzért, de: Nagy bankcsőd és bezárás esetén mi lesz?)
2) Ha nem kell "fizikailag" megvásárolnom, csak papírt kapok róla, szerződést, és a szerződés papírját kell csak őriznem? Ha nagy bankcsőd, a bank megszűnik - érvényes a szerződés?
--- A nem buta Kupa Mihály pár napja a rádióban tancsolta, hogy aki tud, vegyen aranytömböt.
---- Fentebbi kérdéseimre köszönöm az értők válaszát: KAT.

Batkaa 2008.10.01. 09:44:33

orfeoo · orfeoo 2008.10.01. 07:15:22
Lehet, hogy nincs.
Viszont időről-időre, rendszeresen visszatérő formában, különféle fórumokon úgy jelenik meg, mintha a szocializmus a kapitalizmus ellentéte lenne. Ami messzire nincs így, bár általánosan elterjedt tévképzet!

Benedek pápa második enciklikájáról van szó. Csakhogy ebben -miközben elismeri Marx jelentőségét- pontosan rámutat a marxizmus nagy tévedésére: a materializmusra. Kérlek, ne mossuk egybe a dolgokat.

Hannibal Barca 2008.10.01. 09:51:03

"ma, az internet korában MINDENRŐL találsz MINDEN irányú előrejelzést. akármi történik, valaki előugrik a bokorból:én megmondtam! és az ellenkezőjét ésleírják ezren, ha meg arra menne a szekér, ők ugranának előre. nem így megy ez."

Hát sajnos ez egyáltalán nem így van. A tömegmédia előrejelzései azok amik szinte SOHA nem jönnek be.
És vannak olyanok akiknek meg bejönnek az előrejelzései. Konzisztensen, évtizedes távlatban.
Az a te dolgod hogy kikre hallgatsz.

Pl. Eric Janszen előrejelzte:
- a .com lufit
- a padlót az aranyárban
- az ingatlanlufi pukkadást
- a jelenlegi válságot

itulip.com

BlackVoid 2008.10.01. 09:53:23

Aranyvásárlás:
www.aranypiac.hu

Pont az a lényege hogy otthon tárold. Ha nem akarod, akkor inkább ne vegyél. Ha nem otthon tárolod, akkor sokminden történhet. Csődbe megy a cég aki tárolja, ellopják, állambácsi elkobozza, stb.

Batkaa 2008.10.01. 09:57:32

"És vannak olyanok akiknek meg bejönnek az előrejelzései. Konzisztensen, évtizedes távlatban."
No igen, Roubini 12 pontjából eddig 10 talált...

Batkaa 2008.10.01. 10:02:02

Kezdő Amatőr Tudatlan 2008.10.01. 09:43:16
Sem 1., sem 2. pont nem jó.

Csak fémet, semmi papírt!
Ásd el a pajtában.

BlackVoid 2008.10.01. 10:07:20

Roubini is.
europe2020.org detto
Brad Setser
Jim Puplava
Peter Schiff

Nagyon hosszu a listaja azoknak akik pontosan elorejeleztek ezt as penzugyi valsagot.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.01. 10:10:49

Nem aranyat kell venni. Fegyvert. És szimatolni, ki tarthat otthon aranyat... :-)
Helyesbítek: :-(

Batkaa 2008.10.01. 10:14:48

BV,
az aranypiac.hu szemét drága.

Az Austria Mint viszonteladója, ha már van valakinek 1-2 ezer eurója, irány Bécs! Annyiért már érdemes kimenni.
De akkor sem rudat érdemes venni! Hiába olcsóbb fajlagosan egy kiló arany rúdban. Érmét kell, de abból sem mindegy milyet. A numizmatikai érmék felejtősek, nagyon drágák az aranytartalomhoz képest (ezért esnek ki a Pénzverő érméi is).

A jó választás szerintem az Austria Mint történelmi utánverései.
A k.u.k. 100 koronás egy uncia aranyat tartalmaz és világszerte ismerik.
Ráadásul forgalmi pénznek készült, 9/10-es finomságú, sokkal kevésbé sérülékeny, mint a színarany. (A híres Filharmonikusok is színarany, ezért én nem ajánlom.)

Azt sajnálom inkább, hogy errefelé nem nagyon van ezüstérme. Amerikában a "zsák" (bag) ismert mértékegység, elég jó befektetési lehetőség az ezüstdollár.

Batkaa 2008.10.01. 10:17:32

Arma Gedeon · olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.01. 10:10:49

Lengyelországban lehet. (Tényleg, komolyan érdekelne az ottani jogi és társadalmi helyzet fegyverügyben, ha van róla infód.)

De itthon, Abszurdisztánban, majdnem esélytelen egyelőre.

BlackVoid 2008.10.01. 10:31:37

Itt egy komoly anyag, allitolag ezt megkaptak a kepviselok is a bailout szavazas elott.
www.moneyandmarkets.com/files/documents/Final-Bailout-White-Paper.pdf

Ursa Maior 2008.10.01. 10:37:20

Batkaa
Van megoldás.

1 év igazolt lövészklub, egy ismerős a rendőrségen (lövészklub általában segít), plusz valami olyan indok ami miatt kell (nem nehéz találni).

Ja és sűrű airsoftozás/painballozás gyakorlásnak. Már rajta vagyok ha van új info jelzek.

Kezdő Amatőr Tudatlan 2008.10.01. 10:42:07

Batka:
Austria Mint

Mint Name Austrian Mint AG
Description Official Austrian Mint
Address Am Heumarkt 1, 1031 Wien, Österreich
Address Am Heumarkt 1, 1031 Vienna, Austria
Telephone 0043 1 717 15 0
Fax 0043 1 715 40 70
E-mail marketing@austrian-mint.at
Website www.austrian-mint.com
Languages German, English

Country Austria
Mint Name Euro Collections International Inc
Description North American Agent
Address 621 Discovery St., Suite 727 Victoria, BC, CANADA V8W 2P9
Telephone 1-888-904-5544
Fax 1-250-658-1455
E-mail info@eurocollections.com
Website www.eurocollections.com/
Languages English

Description
A mint has existed in Vienna since 1194 AD. The Austrian Mint was made a subsidiary of the Austrian National Bank in 1989 as the Austrian Mint AG.

---- Bemegy az ember az utcáról, megvásárolja, amit te tanácsolsz, oszt jónapot?
Így megy? (Aztán otthon tartja, nem a pajtában, mert az nincs, hanem a sufniban?)

xstranger 2008.10.01. 11:24:51

Te jo eg.

Nehogymar azt tanacsoljatok hogy aranyat tartson otthon egy fulbevalonal nagyobb ertekben. Megis mire keszultok, totalis kaoszra? Ha be is ut a kaosz es milliok fognak ehezni meg utcai tuntetesek es eroszak lesz, megis mit fogsz csinalni egy kilo arannyal??? Majd besetalsz a boltba es veszel rajta egy kilo parizert? Es hogy adnak vissza? Elokapsz egy par szaz dollar erteku aranypenzt mikozben korulotted eheznek es mindenre elszantak? Szerinted meddig huznad?

Ilyen helyzetben a kapcsolati toke es a tudas a legfontosabb. Mindenkinek ajanlom a figyelmebe az Eldorado cimu filmet.

xstranger 2008.10.01. 11:26:20

Amugy a tinfoil hat mellett ajanlom a figyelmetekbe a Krugerrand-ot.

BlackVoid 2008.10.01. 11:37:44

"Ha be is ut a kaosz es milliok fognak ehezni meg utcai tuntetesek es eroszak lesz, megis mit fogsz csinalni egy kilo arannyal???"

Addigra mar semmit, mielott odaig jutunk el kell adni es venni rajt olyan dolgot ami tenyleg kell.

Nem holnap jon a vilagvege. Meg van par ev.

BlackVoid 2008.10.01. 11:40:05

Mellesleg az eddigi valsagokban az arany mind jol jott. Ld. Pl Argentina.

Amit irsz, hogy kapcsolati toke meg tudas, ez teljesen jogos. Ez utobbira peldaul itt van ez a blog.

BlackVoid 2008.10.01. 11:43:41

Itt a beszamolo az argentin válságról.
mitkereselitt.blogspot.com/2007_10_01_archive.html

Idezet:

"ARANY!!!

Verjen fejbe valaki, mert majdnem megfeledkeztem az aranyról!!!

Mindenki keresi! „Aranyat veszek, KP-vel fizetek” hirdetések mindenütt, ideértve a TV-t is. Nem hiszem el, hogy ilyen bolond vagyok. Azért is nem kapcsoltam korábban,mert az aranykereskedelem igazából a törtarany meg a lopott ékszerek - megszorult emberek kisebb értékei- adásvételével van kapcsolatban, nem azokkal az aranyérmékkel, amiről ti beszéltek általában. Persze senki sem adja meg az arany hivatalos árát, szóval VIGYÁZAT mindazoknak, akik minőségi aranyérmékbe fektetnek. Mivel nehéz megállapítani az arany összetételét, a kisebb kereskedések törtaranyként fizetnek érte. Ha helyetekben lennék, érmék mellett és HELYETT vennék egy halom kisebb értékű gyűrűt és ékszert, s mivel ezek amúgy is olcsóbbak, mint a különböző címletű érmék, és ha a SHTF elég mély, nem fogtok veszíteni azáltal, hogy prémium minőségű és minősítésű aranyérméiteket törtarany értékben lesztek kénytelenek elkótyavetyélni. Ha visszamehetnék az időben vennék egy kis zsák aranygyűrűt. Zsebmetszők és kisstílű tolvajok egyenesen a nyakadról szedik le az aranyláncokat és adják tova azokat a kereskedőknek. Ez igen elterjedt vasútállomásokon, a metróban és hasonlóan zsúfolt helyeken.

Egyszóval amondó vagyok, ha egy sekélyebb gazdasági válságot láttok a jövőtökben, az érmékbe való befektetésnek van létjogosultsága. Mivel el fogjátok tudni adni azokat az aranyárusoknak és tán hasonló túlélő-mentalitással rendelkezőeknek, akik ismerik az árú valós értékét, nem fogtok veszíteni az akción. Az én helyzetemben is kitűnő befektetést jelentettek volna, megakadályozták volna, hogy az infláció felőrölje a megtakarított pénzem vásárlóértékét. Még a mai elfuserált helyzetünkben is be tudnék menni a belvárosi bankok akármelyikébe és túl tudnék adni rajtuk valós, piaci árakon. Ugyanez vonatkozik az ezüstre is. De lakóhelyemen, a kisstílű boltocskák csakis törtarany áron adják és veszik a cuccot, függetlenül attól, hogy miféle aranyad van. Tehát azt kell, hogy mondjam, hogy az apró csecsebecsék itt és most ebben a mély és hosszú terjedelmű SHTF szituációban hasznosabbak lennének az érméknél. Bocsássatok meg, hogy eddig erről nem beszéltem, de teljesen elfelejtkeztem róla, míg ma a piacon szemembe ötlöttek az „aranyat vásárlok” hirdetések."

A tobbit is erdemes elolvasni, nagyon durva volt a helyzet.

Kopi3.14 2008.10.01. 11:55:39

Vegyetek gazt, olajat, hto-t. Es ahzt tzaroljatok, minel nagyobb mennyisegben. Megeri. Most meg relativ oclso, aki tweheti szerintem ruhazzon be nagy tartalyos gaztaroloba otthon, s ha neadjisten SZU csapot teker, akkor sem fog megfagyni. Kajanak meg jogos a sok szarazeszta es tarsai megoldas. Illetve keresni kell egy kozeli teheneszt, zoldsegest, egyaltalan ostermelot, akivel joban kell lenni, hogy kesobb inkabb te fizethess neki, mint mas.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.01. 12:01:46

Ha már az Eldorádó c. film, ott azt láttuk, hogy a nagyapa egy aranytömböt mutatott az orvosnak, ez a magáé, ha megmenti az unokámat.
Unoka csinált filmet az esetből, szóval jól jött az arany...
Minden tanácsadóban az van, hogy nem ideális a tömb, kellapró is, mert tömbből (nagyból) nem tud a kofa visszaadni.
Nekem nincs ilyen problémám, megtakarítás belement a kertes házba, meg van rajta vagy 40% értékig jelzáloghitel. Szóval aranyra nem telik, de trágyát rendszeresen hordok a kertre.
Jóbna kell lenni a környék őstermelőivel és ha tudunk, váljunk magunk is azzá.
Tudjátok, mennyit drágult tavaly óta csak a kerítésdrót ?
Tescóban kifogtam promóciós áron rozsdamentes acél ásóvillát, ásót. Az ilyesmi a befektetés. Csak a nyele törhet el, az kis gond.

Balaint 2008.10.01. 12:17:12

Ha már pánik. ;-)

Apám megkérdezte nagyapámtól kubai/berlini válság kapcsán (1961-62-ben) mi fogyott a háborúban pénz helyett, az öreg azt mondta liszt, cigi, borotvapenge.

For your information.

Livilla 2008.10.01. 12:21:22

Sziasztok. "Kiszivárgott információk szerint két magyar bank is be van tárazva értéktelen szeméttel ami a mérlegükben jóval a piaci érték felett szerepel. " Szeretném megkérdezni, melyik ez a 2 bank? (Remélem, nem túl naiv a kérdés... :-))

JOJo 2008.10.01. 13:01:53

- arany az jó ötlet (de nem a tömb), egyszerű ,pici gyűrűk, láncok minta , kidolgozás nélkül. Miért értékes a válság közepén is ? Ki tudja ,de a legszarabb helyzetben is elfogadják .
-sportot mindig kihagyjátok a felkészülésből! Egy jó küzdősport elsajátítása hasznos dolog!:)
- föld vételnél az apróbb ,ház melletti "konyhakert " éri meg . A nagyobbat baj esetén állambácsi behúzza.
- kapcsolati tőke!!!!! Tényleg fontos. Olyan emberekkel kell barátkozni ,akik hasonlóan esélyesek ,felkészültek a túlélésre!

Hannibal Barca 2008.10.01. 13:05:02

"Szeretném megkérdezni, melyik ez a 2 bank?"

Ha tudnam, leirtam volna.

Salvor 2008.10.01. 13:06:08

Szerintem ebbol a mostani valsagbol meg kilabal az USA (es igy az egesz vilag, mert ha az USA bukik, akkor mindenki mas is) osszeomlas nelkul. Azert, mert meg mindig finanszirozzak kivulrol. Ha ez a kulso finanszirozas elapadna, az lenne az igazan nagy problema. Mert a mostani 700 milliard dollar fedezete is csak a kulso finanszirozas lehet.

Amikor elbukott a 700 milliardos szavazas, es zuhant egy nagyot a tozsde, szamomra akkor is nyilvanvalo volt, hogy rovid idon belul lesz majd valami mas formaju penzosztas. Mert miert is akarnanak most osszeomlast, ha ki lehet tolni a problemakat. Szerintem maximum nehany evvel lehet, de akkor is ezt fogjak valasztani.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.01. 13:11:09

Van öszeesküvéselmélet, mely szerint direkt hagyják nyerni Obamát, hogy utána a négerre lehessen kenni a felelősséget az összeomlásért. Ezért a republikánusok szavazták le a mentőcsomagot, ezért vette be alelnökjelöltnek McCain Palint, akiről gondosan csöpögtetik, milyen hülye.
Nem akarják kitolni a problémát, aki számjt, kimentette a pénzét, megvan a rancsója valami biztonságosnak vélt országban, kilopták a kisemberek nyugdíjalapjait, jöhet utánuk az özönvíz.
Neten olvastam, nem vállalok érte felelősséget.
Gyanúsan reális...

Hannibal Barca 2008.10.01. 13:15:11

Itt is egy jo cikk.

"Using some basic math, I count total US and ECB temporary lending injections at $3 trillion so far. It’s failing to stop deleveraging. It’s simple math really, $3 trillion thrown against a deleveraging $1000 trillion is not much. The central banks can lend money to banks, even taking bad assets as collateral, but it does not force lenders to lend to one another. They all know that, the truth be told, no one is admitting the extent of the bad paper they hold. So, they won’t lend in interbank lending markets, and Libor rates skyrocket. That effectively negates interest rate cuts by the central banks."

financialsense.com/fsu/editorials/laird/2008/0930.html

Szoval eddig 3000 milliárd dollárt kellett betolni a bankrendszerbe. A derivativ piac 1 000 000 milliárd (!!!) dolláros.
Mit számít itt 750 milliárd ide vagy oda. Semmit.

Hannibal Barca 2008.10.01. 13:17:16

"The next phase for the remaining months of 08 will be the hundreds of thousands of layoff notices each month."

A cikkiro is egy a fuggetlen elemzok kozul aki elore figyelmeztetett arra hogy mi jon.
A kovetkezo elorejelzes: szazezres elbocsatasok havonta az USA-ban. Meg iden.

Hannibal Barca 2008.10.01. 13:23:19

Mr Redeker said the latest alarming twist is a move by banks to deposit €28bn in funds at the European Central Bank in a panic flight to safety. This has jammed the mechanism used by the authorities to shore up the financial system in a crisis.

"The ECB is no longer able to inject liquidity because the money is just coming back to them again. This is extremely serious. If monetary policy is no longer working, there is a risk that the whole system will blow up in days," he said.

No ez igen durva. Az europai bankokba nem tud penzt rakni a kozponti bank, mert a bankok visszahelyezik letetbe a penzt, ahelyett hogy kolcsonadnak.

EZ NEM LIKVIDITAS krizis. Nem ingatlan krizis. Ez egy altalanos hitel-valsag (mint 1929-ben), aminek a legfobb problemaja a BIZALOMHIANY. Senki nem bizik a masikban.

Nyilvanossagra kell kerulnie a csodoknek, a vesztesegnek. Amig ez nem tortenik meg addig a valsag tovabb huzodik.
Es az a nagy baj, hogy csaknem 2000 amerikai bank van a figyelolistan. Ha ebbol csak par darab van bajban, akkor nem lenne valsag, csodbe mentek volna es kesz. Attol tartok, hogy az osszes csodbe ment.

Tartom a cikkben leirtakat, ez meg fog borulni. A csomagok napokkal, hetekkel, esetleg nehany honappal lesznek kepesek kesleltetni ezt.

Hannibal Barca 2008.10.01. 13:28:25

"There is one more problem worth noting. We are just entering a stage of bank runs. What happened with the 5 EU banks bailed out this week, and then the failures of all the investment banks and banks/institutions in the US in the last two weeks were bank runs. I am quite concerned that a wave of these in the US and the EU can lead to a failure or interruption of credit cards and ATMs and debit cards.

So, not only do people have to accumulate cash in general and sell investments, but also they will start to need actual cash in hand. I think everyone should be stocking a month or so of cash, just in case they need to pay some bills, buy gas (have you noticed big gas stations not accepting credit or plastic money?)."

Kopi3.14 2008.10.01. 13:56:16

Nem ide tartozik, de ez az aktiv topic:
index.hu/gazdasag/magyar/mvme081001/

ERgyik oldalrol talan jo, hogy fuggosegcsokkento, de masik odlalrol meg csak CO2 gyar...

Miluuu 2008.10.01. 14:27:49

Most kezd összeállni a dolog.
Gyakorlatilag a bakközi hitelezés mint olyan leállt a bizalomhiány miatt. A bankoknak viszont szükgése van bejövő forrásra a cash-flow fenttartása végett (fizetni kell az embereknek, számlák stb).
Ezért kezdtek el a bankok irgalmatlanul akciózni, hogy 11-13% közötti kamatokat fizetnek a lekötött betétek után (azonban az nincs megemlitve, hogy csak az új források után). Tehát hajlandóak simán évi 11-13% kamatot fizetni az új forrásra..
Azt nem értem, hogy akkor miért nem inkább a jegybanktól vesznek fel hitelt? Az olcsóbb lenne nem?
Vagy lehet azok a bankok akcióznak nagyon akik bajban vannak?
Citibank 12%
Raiffeisen 11.5%
K&H: 11.11%
Unicredit: 11%
Erste: 10%
MKB: 9.13%
Cib 9%
BudapestBank 8.25%

Tádé 2008.10.01. 14:52:54

A BB-t emlegettétek itt már, mint aspiránst, az pedig a legkisebb kamatot adja a beírásod alapján.
Egyébiránt kutya nagy szerencsétek az ilyen információk leírásakor, hogy kevésbé látogatott blogról van szó. Ha sokan olvasnák, akkor ugye holnap bármelyik bankot bedönthetnétek, ami bizony vastagon büntetjogi kategória. Szal óvatosan. :)

chantor 2008.10.01. 16:05:56

vélemények hangzanak el, nem nyilatkozatok. ha egy bank ilyenek alapján bedől, akkor annak már amúgy is percei voltak hátra...

Kezdő Amatőr Tudatlan 2008.10.01. 16:12:57

Argentina:
Argentinában a helyi péznek volt hatalmas inflációja. Ha euróban (és nem forintban) van pénzem a bankban - ugyanez fenyegethet?

Batkaa 2008.10.01. 16:44:04

Ursa Maior 2008.10.01. 10:37:20

Ismerem a hazai jogi szabályozást. A lehetőségek mind csak kerülő utak és elég költségesek vagy macerásak.

A sportlövészetnél a rendőrség egész biztos, hogy megadja a sportszakági szövetség ajánlására, tudtommal nincs módja megtagadni, ha a feltételek adottak. Csakhogy évente meg kell lőni a minősítési szintet, különben ugrik az engedély! Ettől függetlenül rövid lőfegyver (pisztoly, revolver) megszerzésére ez járható út.

Ugyanakkor az így megszerzett fegyvert nem lehet jogszerűen viselni közterületen!

Balaint 2008.10.01. 17:26:56

Batkaa

a. normál esetben házam tulajdonom, családom életének védelmére használom otthon. Jójó tudom ha most teszem meg rosszul járok, de most egy összeomlott országról beszélünk.

b. Ha kiborul a bili, nem lesz rendőrség, amely ezt betartatja.

c. Ha már van fegyverem azért nem árt ha használni is tudom (értsd azt az elég alacsony szintet, amit PA-63-al is le lehet érni) meg tudjam lőni

Üdv

Negyedik 2008.10.01. 17:52:39

Kedves Kilencvenkilenc, kerlek tanulajl meg olvasni. Az Index cikkeiben szerplo hataridos piaci tiltasrol irok...ami a spot piacon tortenik. Remelem erted a kulonbseget.
Tovabba, kiabranditalak en is, a bankok nincsnenek tele szemettel, az is van persze. A valsag lenyege szerintem a mark-to-marketben van, mivel eltunt a bizalom, mert attekinthetetlenek a becsomagolt kovetelesek, igy nincs ar, es ahol par darab uzletkotes szuletik (fire sale aron), ott kell kiertkelned a papirjaidat. Amerika nincs csodben, (nem ugy, mint a negativ masodik negyedeves GDP novekedessel buszkelkedo EU), ezert ha csak lajaratig tartod a papirokat, visszajon egy jelentos resze a jelenlegi papiron levo vesztesegnek. Nyakamat ra, hogy szamiviteli valtoztatasok is lesznek! Ergo ezert kisse santit a vallalkozos peldad.
Kedves cikkszerzo,
nem irtad le explicite, hogy a fed likviditaspumpalasa es kivasarlasa ugyanaz, de ket mondat ilyeten osszefuzese, hogy klasszikusokat idezzek: "Ezen nem változtat a 700 milliárd dolláros mentőöv sem. A FED tegnap mindenféle szavazás nélkül 630 milliárd (!!!) dollárt pumpált a bankrendszerbe", totalisan felrevezeto. Nem akarok veled vitatkozni, mert tisztelem, hogy blogot vezetsz, es fontos dolgokrol irsz, de azt, mint irastudo elvarhatom, hogy szakszeruen fogalmazzal. Ezen mondatfuzes hibas, mert a ket dolgot azonositja, plane, hogy a FED szavazas nelkul (bocsanat a mindenfelet kihagytam), szamarsag! Milyen szavazasra gondolsz? Szenatusi? Kepviselohazi? Igy igazad van. De kiabranditalak, a FEDben is szavaznak, es errol is volt szavazas..feel free to check :-)
Ez meg gyongyszem: "Aki a tajekozottsogot keri szamon, az olvasson figyelmesen es legyen tajekozott. "
Egyebkent tenyleg le a kalappal, mert fontos temat erintesz.
Udv, es szep napot!

hetero 2008.10.01. 18:29:01

Negyedik, a legnagyobb tárgyi tévedés a tiéd volt a short tiltással kapcsolatban, úgyhogy ne támadd a cikkírót. Én nem találtam kivetni valót abban, amit írt, pedig nagyon jól tudom, mi a különbség a FED által pumpált likviditás és a kongresszusi mentőcsomag között.

A problémában pedig tévedsz, ugyanis a bankok eszközei a mérlegükben ill. azon kívül tartott eszközök szart sem érnek. Nem is likvid a piac, ez is igaz, de azért nem likvid, mert ha ha valós értékükön (=nagyon alacsony ár) adnák el az eszközöket a bankok, akkor másnap csődbe mennének.
Warren Buffett és a többi spekuláns már régen megvette volna a bankoktól a szar eszközeiket, ha azok nem lennének totálszarok. Ráadásul kiszámíthatatlan meddig romlik a gazdaság és így még mennyivel értékelődnek le az eszközök.

Negyedik 2008.10.01. 18:59:18

Kedves hetero,
mi volt a tevedesem? Az index a hataridos piacrol irt, a szabalyok meg a spot piacra vonatkoznak. Tudod mi a kulonbseg?
Egyebkent gratulalok, hogy bankok merleget ilyen priman ismered, hogy ilyen sommas kijelentest teszel. Gondolom a SECnel dolgozol, bar szerintem ok sem tudjak mi merre mennyi.
Kivalo es vicces dolog onjelolt penzugyi gurukkal csevegni. csak nem a cashlinenal dejtredelsz? :-)
a cikkert gratulaltam, mint lathatod fentebbb is, csak van nehany pontatlansag, melyet erdemes kikuszobolni.
udv,
negyedik

Anr 2008.10.01. 18:59:52

ha omlik a rendszer, akkor a legnagyobb valtozast a kozbiztonsag/jogbiztonsag hianya fog jelenteni.
akinek lesz fegyvere, es mersze, hogy hasznalja, annak lesz kajaja/vize/aranya/..., vagyis mindene.

de en nem gondolom, hogy ezx a mostani rendszer kepes gyorsan osszeomlani. irtozatos sok javito mehanizmus mukodik jelenleg.
es meg ha ossze is omlik, mint a szovjet rendszer 90-ben, akkor sem tortenik oriasi valtozas, nem lesz vege a vilagnak.
aki ugy gondolja, hogy szines femet kell kupacba raknia otthon, az tegye.
de a vadaszpuskak, ijjak, solar cooker, szerszamok, napelem,...
sokkal tobbet er. raadasul most is hasznalhatoak.

hetero 2008.10.01. 19:27:21

Negyedik, ezt írtad:

"mivel folyamatosan arrol irnak, hogy a hataridos shortolast korlatoztak az Egyesult Allamokban - mivel Budapesten csak ez letezik -, holott a valosagban a naked short sellinget tiltottak be"

Nem csak a naked shortot tiltották be a pénzügyi cégekre, hanem mindenfajta shortot betiltottak az USA-ban.

"Egyebkent gratulalok, hogy bankok merleget ilyen priman ismered, hogy ilyen sommas kijelentest teszel. "
Te is pontosan ilyen sommás kifejezést tettél, csak éppen fordítva.

Egyébként csupán a logika diktálja azt, amit mondtam. A CDO-knak, CDS-eknek lenne piaca, ha a bankok hajlandóak lennének megválni tőlük piaci áron. De nem hajlandók. Kb. 1 hónapja egy Ausztrál bank megtette, nem emlékszem pontosan, de kb. 10%-on adta el az eszközei egy részét. Mert annyit ér. Minden annyit ér, amennyiért megveszik. Ez a kapitalizmus.

hetero 2008.10.01. 20:03:03

Kezdő Amatör,

szerintem jelenleg az inflációs kockázat az USA-ban és az Eurózónában jelentősen csökkent. A hitelezés lelassulásával a defláció szerintem reálisabb veszély.

Negyedik 2008.10.01. 20:40:05

Kedves hetero,
vagy latasi, vagy ertelmezesi problemaid vannak. Kerlek ne roviditsed meg onkenyesen a mondatomat, mert a mondandom lenyege ezutan kovetkezett.
Hataridos piac = Spot piac? Rad bizom a valaszt.
A sommas kifejezessel megint ertelmezesi problemaid vannak. En nem allitottam, hogy jok, ellenben biztosan nem szarok (hogy szavaiddal eljek). Remelem a vesszo nem teveszt meg.
Felteszek neked egy egyszeru kerdest. Ha a mai OTP zaroar 6.405 (azaz a kapitalizacio 1.800 mrd HUF), es te ezen kiertekeled a portfoliodat, bolcsen teszed vagy sem? Ha irracionalis a piac, es nincs vevo, csak eladok, es holnap reggel a nyitas utan mindenki el akarja adni a pairjat, de senki sem akarja megvenni, akkor valojaban mennyit er a reszvenyed? Ra tudsz zuditani a piacra 280m reszvenyt? Segitek a valaszban: nem!
Meg egy csavar, lesz egy darab felkegyelmu vevo 1, azaz egy Forinton. Es mivel bolcs szavaidat idezzem (ez valoban bolcs es nem vagyok most cinikus): "Mert annyit ér. Minden annyit ér, amennyiért megveszik. Ez a kapitalizmus.", ebbol kifolyolag az egesz OTP mindosszesen 280m HUF-ot fog erni. Segitek a szamolasban: 1.793mrd forintnyi ertek tunik el.
Mennyit is er valojaban a reszvenyed? Ez a gond baratom, hogy irracionalis vilagban a racionalis dolgok nem mukodnek, nem azert, mert azok "szarok" (csakhogy megint idezzelek)
Remelem nem voltam bonyolult, es ertelmezesi problemaid sem lesznek.
Udv,
negyedik
ps- a deflacios veszelyhez meg gratulalok! Hallottal mar importalt inflaciorol? Barcsak te ulnel a ECB, vagy a FED elnokeinek helyeben, segithetnel rajtam, mert hosszu vagyok. :-)

hetero 2008.10.01. 21:12:48

negyedik,
akkor újra, a teljes idézet tőled:
"labjegyzetkent klasszikus Index butasag napok ota, mivel folyamatosan arrol irnak, hogy a hataridos shortolast korlatoztak az Egyesult Allamokban - mivel Budapesten csak ez letezik -, holott a valosagban a naked short sellinget tiltottak be, ami a spot piacon tortenik...mindegy, csak bosszanto)"
A magyar nyelvben ez a mondat egyértelműen azt jelenti, hogy a határidős shortot NEM tiltották be. Pedig betiltották.

Az OTP-s hegyi beszédedhez gratulálok, nem sok köze van a valósághoz. De ha úgy módosítjuk, hogy az OTP-re egy fél éve nem lenne 1ft-nál magasabb ajánlat (mint ahogy a CDS-ekre sincsen), akkor az már egy kicsit jobb közelítés lenne. Akkor a cég valószínűleg csődben lenne és tényleg annyit érne.

"a deflacios veszelyhez meg gratulalok! Hallottal mar importalt inflaciorol? "
Fejtsd ki ezzel mire gondolsz, mert nem világos.

"Barcsak te ulnel a ECB, vagy a FED elnokeinek helyeben"
Ha én ülnék a FED elnöki székében, akkor nem jutott volna ide a pénzügyi szektor. Ugyanis engedélyezni ezeket a banki hitelezési formákat, amik az uSA-ban megszokottak voltak az elmúlt pár évben, ahhoz vagy teljesen hülyének vagy teljesen korruptnak kell lenni. (ne abba köss bele, hogy nem a FED a törvényalkotó)

Baromi okosnak képzeled magad.

Hannibal Barca 2008.10.01. 21:15:46

Az USA-ban mar evek ota csokken a GDP, csak alulszamoljak az inflaciot.

www.shadowstats.com/alternate_data

2001 ota negativ a gazdasagi "novekedes". A fenti weboldal szerzoje csak annyit tesz, hogy az 1980-as evek elejen ervenyben levo modszerekkel szamolja az inflaciot. Azota pl. a steak-et hamburgerre csereltek az infacios kosarban.

Az eurozonanak inkabb a javara kene irni, hogy oszinten jelentik a makrogazdasagi adatokat.

Batkaa 2008.10.01. 21:25:03

Balaint 2008.10.01. 17:26:56

Egyetértek Veled, mindegyik pontban.
Csak az a probléma, hogy most vagyunk itt és most igencsak túlbonyolított a megszerzés. Sőt, a tartás során számos olyan eshetőség van, amivel elveszítheted az engedélyed. Elég, ha egy viszonylag kis súlyú szabálysértésbe vagy vétségbe belefutsz -nem a fegyverrel összefüggésben!- és ugrott a fegyvertartás minimum két évre.

Tehát ahhoz, hogy megvalósítható legyen, amit írtál, jogszabály módosításra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a jogkövető állampolgár számára elérhetőek legyenek a lőfegyverek. Szabályozott körülmények között, de fölösleges vegzatúra nélkül.
Nem a jogszerű fegyvertartástól kellene félteni a közrendet, sőt a jogszerű állampolgári fegyvertartás és viselés jótékony hatással van a közbiztonságra.

Negyedik 2008.10.01. 21:27:55

Kedves hetero,
orulok, hogy vegre pontosan idezel, de minden eddigi hozzaszolasodat alulmultad. (Footnote: nem erzem magam baromi okosnak, de hulyenek sem, ovasni tudok, es a piacon dologozom mar vagy 20 eve, jelenleg kulfoldon, regen Magyarorszagon).
No, lenyeg a lenyeg, helyesne ideztel, sajnos megont nem ertetted a mondatod, viszont, amit magyarazatkent leirtal parjat ritkito marhasag (mar bocsanat):
"A magyar nyelvben ez a mondat egyértelműen azt jelenti, hogy a határidős shortot NEM tiltották be. Pedig betiltották"
Szoval szerinted a hataridos shortot betiltottak az Egyesult Allamokban???
hadd legyek en is cinikus: nezzed inkabb a Baratok koztet.
Hogy az OTPs peldat nem ertetted, mar nem is csodalkozom, az hogy hogy jonide pont fel ev? Fene tudja. A szemleletes pelda ugyanez, a valosagos ertek iracionalis korulmeneyk kozott elszakadhat a piaci ertektol.
(Footnote: ha eddig nem vetted volna eszre, ezert tesz meg minden jegybank, kormanyzat miondent, higy a bizalmat visszarangassa...Irek ket evre garantalnak minden betetet, kotvenyt a 6 fo ir banknak...nem azert mert azok rosszak, vagy csod szelen allnanak..hanem mert irracioanlis a piac, es felnek a bankrohamtol...remelem mar kapizsgalod...ha nem ugy mindegy)
Ha valami nem vilagos, amivel visoznt a szaksajto teli van, ugy nem is erdemes magyarazni.

Ellenben onmagadrol alkotott keped kivalo, ha te lettel volna a jegybankelnok, akkor ma szep uj vilagban elnenk! A szerenytelenseg sokszor segit! Gratula hozza!
Udv,
negyedik, aki szeretne harmadik lenni, de akar otodik is lehetne, de negyedikkent is jol erzi magat a boreben! (no erre varrjal gombot :-) )

chantor 2008.10.01. 21:34:33

a személyeskedést kerüljük, ez nem az a fórum :)

Negyedik 2008.10.01. 21:35:04

Kedves Hannibal Barca,
a fogyasztasi kosarad megegyezik a 80-as evekbelivel? Gondolom sokat koltottel a jovedelmedbol az interneten, az osi ipododat is hasznalod meg, hetfon meg orommel ultel a teve ele, es diszkontjaratokkal repulhettel kulhonba....
Tisztelem a nem mainstream kozgazdaszokat is, de erdemes neha a jozan esszel is gondolkodni, es nyitott szemmel jarni.
Udv,
negyedik

Hannibal Barca 2008.10.01. 21:37:27

"Amerika nincs csodben"
Haha. Dehogynincs. Majd figyeljel. Nem kell sokat varni.

Negyedik 2008.10.01. 21:41:25

Kedves chantor,
mea culpa!
Negyedik
:-)

Negyedik 2008.10.01. 21:42:09

Kedves Hannibal Barca,
fogadunk 1 dollarba? :-)
Negyedik

hetero 2008.10.01. 21:45:40

"Szoval szerinted a hataridos shortot betiltottak az Egyesult Allamokban???"
A pénzügyi cégekről beszéltem, de vannak mások is.

www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&refer=&sid=awnfOClekeiM

A link elején a SEC rendeletre is kapsz linket. Talán nekik elhiszed és visszaveszel az arcodból. Bocs, ez a te hangvételed.

"nem azert mert azok rosszak, vagy csod szelen allnanak..hanem mert irracioanlis a piac, es felnek a bankrohamtol...remelem mar kapizsgalod...ha nem ugy mindegy)"

Olvasd el ezt, a kongresszusnak sznt írást, amit valaki itt linkelt be. Talán így megértesz valamit a sztoriból:

www.moneyandmarkets.com/files/documents/Final-Bailout-White-Paper.pdf

Én nem értettem meg az OTP-s példát? Hm.

Elfelejtetted kiejteni az importált inflációt.
Mondjuk eddig a CNN és CNBC ostoba és hazug főhírein kívül egyéb nézetet nem sikerült magadévá tenni, de segítek:

olvasd pl. Roubinit, aki mindent szinte pontosan előre megjósol és már nagyon régen megmondta, hogy ez a válság "It’s Insolvency, not Just Illiquidity"
Pl. év elején:
www.rgemonitor.com/blog/roubini/241162

Hannibal Barca 2008.10.01. 21:54:26

Fogadnek en tobbe is, ha osszefutunk vmi kocsmaba.

Negyedik 2008.10.01. 22:06:51

Kedves hetero,
probaltam eddig udvarias lenni, de latom a vezekles nem tartozik a szotaradba...no minegy, hagytam, hogy a jegre fussal, de voltal olyan nagylelku es megtetted ezt a szivesseget.
Lassan irom, hogy te is megertsed:
Az Egyesult Allamokban nincs szabalyozott hataridos piaca az egyedi reszvenyeknek!
Meg a penzugyi cegeknek sem! :-)
Ergo nincs mit betiltani! (gondoloma logikai lanc osszeall)
No es ezert volt pontatlan az Index cikke, melyet te nagyonlelekesen vedelmezel. Hajra!
Gratulalok a linkhez, latom ismered a Bloomberget, hasznos talalmany!
Udv,
negyedik
ps-no latod a CNNnel es a CNBCvel fejen talatad a szoget, ritka nagy kart okoznak a rendszernek, evvel egyetertek

Negyedik 2008.10.01. 22:10:26

Kevdes Hannibal Barca,
legnagyobb orommel! En optimista vagyok! :-)
Megtiszteltetesnek vennem a kocsmai talalkozot, hiszen sok erdekeset irtal!
Udv,
negyedik

hetero 2008.10.01. 22:17:10

"Ergo nincs mit betiltani!"
Akkor mit tiltottak be szerinted?

Negyedik 2008.10.01. 22:27:46

Kedves hetero,
olvassad el a linkedet, mielott elkuldod es megerted.
Alazattal, es kajan vigyorral,
negyedik

hetero 2008.10.01. 22:29:04

De úgy látszik, nem értesz angolul, itt van magyarul is, bár ez a londoni tőzsde:

www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080918-hitelvalsag-a-londoni-tozsde-felugyelete-betiltotta-a-short-eladast.html

"Az utóbbi évtizedek legradikálisabb piaci rendteremtő lépésével ideiglenesen megtiltotta a pénzügyi szektor tőzsdei cégeinek részvényeivel űzött, árfolyamzuhanásra játszó határidős - "short" - eladási tranzakciókat a londoni City pénzügyi szolgáltatási felügyelete (FSA)."

hetero 2008.10.01. 23:53:39

Na ezt még belinkelem neked, ugyanis kiterjesztik azt, ami nem is létezik (szerinted nem):

www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=akxf2ZPBSrjA&refer=home

Negyedik 2008.10.02. 00:26:16

Kedves hetero,
eloszor magyarul tanulj meg, majd tanulj logikat.
Kerlek idezzed be azt, amit leirtam, olvassad el, vegy egy nagy levegot, es szorkal hamut a fejedre.
Vegig azt allitottam, hogy a hataridos shortolast nem tiltottak be, csak a spot piacit. (lasd fentebb az osszes beirasomat).
A te allitasod:"A magyar nyelvben ez a mondat egyértelműen azt jelenti, hogy a határidős shortot NEM tiltották be. Pedig betiltották."
Baratom, ez baromsag.
Meg egyszer mondom: nem letezik az Egyesult Allamokban (nem az Egyesult Kiralysagban es nem a magasrpotu es jol tajekozott origo.hun) szabalyozott hataridos kontratkus az egyedi cegekre.
Leirom magyarul, hogy te is megertsed, nem tudsz a 2008 decemberi lejaratra tozsden Bank of America papirokat eladni.
Igy ezt nem is tilthattak be.
Pedig ezt irta az Index, es a te altalad idezett origo is.
A spot piacon leptettek eletbe korlatozasokat.
Remelem most mar vilagos.
De tudod mit, a lelked nyugalmaert, guglizzal nekem ide egy banki hataridos kontraktust barmely amerikai tozsderol, mondjuk idei decemberi lejaratra.
Igerem ez az utolso hozzaszolasom, mert szakmai analfabetakra nem vagyok hajlando tobb idot pocsekolni.
udv,
negyedik
ps1-tanulj meg angolul
ps2-amit belinkelsz, olvassad el elotte
ps3-alazat nagy kincs

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.10.02. 00:35:13

Tanulságos cikk Magyarország jelenlegi legszegényebb településéről:

index.hu/gazdasag/magyar/csenyszakors/

Úgy gondolom ezen lehet látni, hogy mi lesz nagyban, ha beüt a válság...

Balaint 2008.10.02. 08:09:18

Batkaa

Köszönöm. Egyetértünk a siralmas szabályozással, a Kaliber évek óa dühöng a témán és az ez ügyben születő idióta bírói ítéleteken, de mint mindig itt is vannak "kerülő" utak. Szar a rendszer? Kerüljük meg! Sajna azzal kell főzni ami van.

SZVSZ kb 5-15 évünk van még a teljes összeomlásig megintcsak SZVSZ Kína még nem elég erős ergo nem hajtja za USA összeomlását. Sokkal több viszont nincs.

Üdv

B

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.02. 08:17:52

Nono, ez tévedés. Épp ellenkezőleg, azt látjuk, hogy mi lett egy (sok) faluból az erőforrásbőség következtében. Végignézve a képeket, látjuk, hogy óvoda, iskola gavallérosan fel van szerelve az élősködőknek, a működtetett intézményrendszer jobb állásait a szomszéd falvak fehér lakosai csípik meg maguknak, egy-két állásba olyan "fehér holló" cigányt tettek, aki hajlandó dolgozni. Amúgy kapják a segélyt és szaporodnak vígan, saját családjukon belül.
Na, ilyen nem lesz a válság fokozódása után!
1. Nem lesz miből segélyezni őket.
2. Nem engedheti meg többé a társadalom azt a luxust, hogy a falvakat ne arra használja, amire valók, tehát élelelemtermelésre. A csenyétei földek java is parlag a képek szerint. (Azért cigánylovat látunk, tehát minden nincs eleve veszve) Nem fog menni, hogy a fehérek zöme városokban él, nem lesz mit csinálni ott, a kaját meg csak a kiürült falvak visszanépesítésével lehet majd kézierővel megtermelni.

Tehát kb. olyan lesz, mint az izraeli telepesek a Nyugati Parton, azzal a különbséggel, hogy a mi fehér telepeseink nem többezer év után térnek vissza az őshazába, hanem egy-két generációs pl. miskolci panelkaland után a nagyapák csereháti falujába, meg országszerte mindenhova. Eleinte a cigányok kordábantartása is valami hasonló módon képzelhető el, amíg bele nem szoknak, hogy ők is önellátó parasztok. (na itt megszakad a palesztin analógia, ők eleve földművesek voltak, akiket saját földjeikről zavarnak el a telepesek. Igaz, nem vagyok tisztában vele, ztelekkönyvileg kik egy ilyen elcigányosodott Csenyéte parlagon heverő földjeinek tulajdonosai)

hetero 2008.10.02. 09:51:16

Negyedik.

akkor ez a mai cikk is biztosan a spot piacról szól:

www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aUEiwLUQbnoY

Erre a választ kerülöd.

De rájöttem. Mivel fogalmad sem volt, hogy a "sima" shortolást is betiltották az USA-ban, ezért elkezdtél a "határidős" szón lovagolni. Lehet, hogy ez, ilyen szóösszetétellel nincsen az USA-ban, de nagy különbség nincsen a magyar megfelelőjéhez képest: részvényt kölcsönzöl meghatározott időre, aztán eladod, majd a lejárat előtt visszaveszed és visszaadod a részvényt.

Egyébként hagyjuk ezt a vitát. Ritka arrogáns egy barom vagy.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.02. 10:13:37

hetero, negyedik, adjátok meg egymásnak a magán emileteket és ott folytatódhat az épületes vita.
Itt meg inkább próbáljuk kicsiszolni túlélési esélyeinket.

Kopi3.14 2008.10.02. 10:24:24

AG: a csiszolasrol eszembe jutott egy orokbecsu:"Kiszamolhatom a tulelesi eselyed, de nem fogsz neki orulni"

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.02. 10:26:25

Ajánlották már itt az iszappakolást...

Intuitiv · http://agyszulemeny.blogspot.com/ 2008.10.02. 11:07:22

Igaz, jó ha az ember szokja a földet. Nyugtató :)

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.02. 11:39:25

www.gondola.hu/cikkek/61492

Általános válságban a pártalapú demokrácia? - 2.

"Bajorországban és Ausztriában is fogyatkozik a rutinos politikai erők levegője.

Új korszak hajnalát éljük - gondolhatnánk erre. Ha a régi pártok nem jók, majd jönnek új pártok.

Félő azonban, hogy a dolog nem ilyen egyszerű. Az egész ipari civilizáció torkán a kés. Éppen a pártok erózójával egyidejűleg omlik össze a nemzetközi hitelrendszer. Óriásbankok követelnek mamuttámogatásokat - s miért? Hogy tovább tudjanak hitelezni, azaz finanszírozható maradjon a jövő kontójára élés gyakorlata.

Kérdés azonban, meddig terjed a jövő.

A legújabb kutatások szerint a fosszilis energiára épülő gazdaság távlatai napról napra szűkülnek. A jövőkutatók figyelmeztetnek: ha holnapután is élni akarunk, akkor ma kell lépnünk, hogy a holnap már másmilyen legyen.

A világtörténelemben is párját ritkító halmozott (gazdasági és biológiai) válságot tetézi, hogy az európai embernek nincsen semmilyen közös nevezője. Az EU olyan humanitárius problémák előtt áll, amelyekhez foghatót utoljára a Római Birodalom végnapjaiban élt meg.

A túlélés első előfeltétele a közös erkölcsi-szellemi alap (magyarán az általánosan elfogadott értékrend, azaz vallás) volna, továbbá olyan politikai berendezkedés, amely az említett közmegegyezésen alapul.

A hétvégén kiderült: a demokratikus politikai szféra megroppant, viszont épülőfélben láthatóan nincs semmi."

Cibet 2008.10.02. 11:44:04

Sziasztok!

Ezen a felkészülés, túlélés dolgon sokat gondolkoztam. Kétségekkel olvasom a tanácsaitokat. Pontokba szedem a gondolataimat.

1. Az argentin válságról szóló blog.
Egyrészt kétségeim vannak a blog hitelességével kapcsolatban, és írójának morális tartásáról, másrészt Argentina elég speciális helyzetben volt, mert csak ő omlott, miközben a szomszédai jól voltak. Külföldi áru volt bőven a feketepiacon, ilyen helyzetben a konvertibilis javak, mint az arany, tényleg sokat érnek.

2. Tarts otthon készpénzt
Gondoljátok, hogyha a kereskedelmi bankok bedőlnek, a jegybank él és virul, és a forint tartja az értékét? Lehet otthon devizát tartani, eurót, dollárt. Ez abban az esetben jól jöhet, ha a magyar gazdaság összeomlik. De ezt az EU-n belül nehezen tartom elképzelhetőnek. Az könnyen lehet, hogy fokozatosan lecsúszunk, a forint inflálódik, drágaság lesz, de ettől a kereskedelmi bankok nem fognak csődbe menni. A devizaszámlák nem lesznek veszélyben. Ha meg az egész EU omlik, mindegy hol a pénzed, mert elveszti az értékét.

3. Vegyél aranyat
Tényleg hasznos, ha van olyan, aki sok árut ad el, aranyért cserébe, lásd Argentína, tehát ha valahol van egy virágzó gazdaság. De ha Európa omlik, ki fog aranyat venni? Én biztos nem adnám oda a havi száraztészta készletemet, hogy az aranyban gyönyörködve haljak éhen. A jelenleg túlértékelt arany szerintem ugyanúgy el fogja veszíteni az értékét.

4. Tanuljál küzdősportot, fegyverkezz fel
Ha bandához akarsz csatlakozni, tegyél így. Viszont jelenleg inkább igyekezni kell elkerülni a harcot, ha verekedésbe keveredsz, eleve vesztettél. Ha viszont már olyan a helyzet, hogy fegyveres bandák kószálnak az utcákon, semmi esélyed egyedül. Esetleg egyszer sikerül megvédened az otthonod a rablók ellen, de legközelebb már ők is felkészülnek.

5. Kiskert, tanya
Na, ez tényleg hasznos lehet. Leköltözni egy biztonságos kistelepülésre, összetartani a többi lakóval, és akár fegyverrel is megvédeni a közösséget. Ehhez viszont már most el kéne kezdeni a felkészülést. Egy városlakónak ez most elég radikális lépés lenne. Adjam fel a jól fizetett irodai munkámat, vegyek tanyát, ahol éppen megtermelhetem a betevő kaját? Ez igen nagy életszínvonal csökkenés lenne számomra. Na, és ha mégse történik semmi?

Úgy látom nincs egy hatékony felkészülési stratégia. Rugalmasan kell majd alkalmazkodni a kialakuló helyzethez. Ha becsapódik a szar a ventillátorba, jó helyen kell lenni, jó időben. A lélekjelenlét, a szerencse fog számítani a túlélésben. Vagy szerencsésen meghalsz már az elején, megközelítés kérdése.
Ja, és ajánlom a Hotel Ruanda című filmet megtekintésre!

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.02. 12:17:31

"Na, és ha mégse történik semmi?"

A szemed láttára történik.

Balaint 2008.10.02. 12:27:57

Cibet

A fegyveres "bandának" nem kell feltétlenül egy dél-amerikai halálbrigád arzenáljával és háttérországával rendelkezni. Itt és most elég ha van 4-5 olyan az átlagnál erősebb testalkatú és elszántabb haverod aki segtí neked. Aztán majd te viszonzod az ő szívességét.

Livilla 2008.10.02. 12:28:09

Az Unicreditbank lesz nálunk az első bedőlő???

ecoline.hu/piacok-gazdasag/20081001_unicredit_csod.aspx

"Az Európa egyik legnagyobbjának számító pénzintézet részvényeit hétfőn is, kedden is ki kellett venni a tőzsdei forgalomból, a bekövetkezett árfolyamzuhanás miatt - írja Földvári Zsuzsa, a HVG bécsi tudósítója a HVG.hu portálon.

Az ezermilliárd eurós mérlegű óriásbank körüli (fizetésképtelenségről szóló és vezérigazgatói szinten cáfolt) negatív híresztelések azt követően robbantak ki, hogy éppen csak sikerült megakadályozni a német Hypo Real Estate nevű bank összeomlását, amelyben az Unicreditnek komoly a kintlevősége.

Az Unicredit Magyarországon is komoly bankhálózattal rendelkezik. Amennyiben meginogna, olasz, német és osztrák állami támogatásra is számíthatna. Ausztriában 20 ezer euró összegig garantálja az állam a takarékbetéteket, de a hatalmas ügyfél állomány miatt elhúzódó folyamattal lehetne számolni.
A magyar érdekeltségekre fizetésképtelenség esetén az Országos Betétbiztosítási Alap számlánként 6 millió forintos értékhatárig áll jót, egymillió forint feletti betétnél 10 százalékos önrész mellett. "

coatza 2008.10.02. 13:13:30

A feleségemmel pár éve kiköltöztünk egy Budapest környéki faluba, onnan ingázunk. Egy kicsi, eredetileg nyaralónak épült házat vettünk, mi téliesítettük. Ugyan az utcában van gáz, mi úgy döntöttünk, hogy tüzifás fűtésre rendezkedünk be - korszerű, használati melegvizet is szolgáltatni képes faelgázosító kazánnal. A hátsó kertben beraktározva áll háromévnyi tüzifa.

Mindezt egy kicsi belvárosi lakás árából. Bárki megteheti.

Cibet 2008.10.02. 13:55:47

coatza

Csak pár kérdésem lenne.
Kocsival jártok be?
Naponta mennyi időt töltötök utazással?
Meg tudjátok ott termelni az élelemszükségleteteket?

Livilla 2008.10.02. 14:00:34

És vajon, ha mindenki áttér a fatüzelésre, meddig lesz kivágható fa egyáltalán???

coatza 2008.10.02. 14:34:42

Cibet:

Kocsival járunk be, de vonattal is járhatnánk. (Kocsival egyelőre olcsóbb, amíg ketten ülünk benne)
45 perc oda, 45 perc vissza.
Nem tudom, mekkora terület kell egy család szükségletei megtermeléséhez, a tippem az, hogy arra kevés lenne.

BlackVoid 2008.10.02. 14:38:05

Egy csaladnak 1000-1500nm kell. 2 embernek eleg 700-1000 nm.

Hannibal Barca 2008.10.02. 14:41:07

"És vajon, ha mindenki áttér a fatüzelésre, meddig lesz kivágható fa egyáltalán??? "

Ez jo kerdes, de futeni amugy is luxus. Az eszkimok elo tanuk erre. Meleg ruha es halozsak kotelezo.

H. Zs. 2008.10.02. 14:57:56

Mielőtt kitaláljátok, hogy inkább a hálózsák; mondanám, hogy nemcsak fával lehet fűteni :) Régen a kukorica szárával, a szőlő lemetszett vesszőjével, száraz levéllel is fűtöttek, még az én gyerekkoromban is. Meg nem kell egy 200 m2-es lakást fenntartani, elég kisebb is. 300m2 keret pedig már majdnem elég az önfenntartásra.

blas 2008.10.02. 15:00:13

Fa van elég, ha tüzelni kell csak az erdők leromlanak tőle, ha mást nem csinálunk, mint kivágjuk a fát tüzelőnek. Ez már megtörtént a történelemben néhányszor, ilyenkor a városok körül sok lesz a sarjerdő, ami csak tüzifának jó (görbe vékony anyag).

A XIX. századig mindenki fával tüzelt és nem fogyott el, igaz, hogy kevesebben voltunk, de most jobbak a házaink, és ilyen sokan sem leszünk nemsokára, ha bejönnek a blogban írtak.

Livilla 2008.10.02. 15:22:45

" XIX. századig mindenki fával tüzelt és nem fogyott el" hány fő is volt akkoriban a világ népessége?? Én rosszul vagyok még a gondolattól is, hogy az ember miatt pusztuljon el a teljes élővilág, tűnjön el minden erdő és minden állat. :-((

Cibet 2008.10.02. 15:46:03

coatza
Ez viszont így a suburban életforma, nem a tanyasi önellátó. Mondjuk ez is sokkal jobb, mint a panel.

Batkaa 2008.10.02. 16:40:09

Cibet 2008.10.02. 11:44:04

Ad1) Pedig elég reálisnak tűnik, amennyire innen meg lehet ítélni. A fegyveres rész például kiváló, eltekintve a magyar fordítás hiányosságaitól. Más pontokban is úgy tűnik, hogy olyan valaki írta, aki megélte.

Ad2-4) Az arany meg a hasonlók nyilván csak találgatás itt. Mit válaszolsz arra, ha valaki megkérdezi, mibe fektesse a vagyonát? Az alapnak tekintett vidéki gazdaság megteremtése (tisztán a vagyoni részt tekintve) 20-30 millióból tokkal-vonóval kijön, amiben már igen komoly tételek is benne vannak. E fölött igazából nincs mire -sürgős dologra- költeni. Egy budapesti kertvárosi ház, jó belvárosi lakás ára több ennél, nyilván be kell fektetni a többit. Mibe fekteted a fönnmaradó 10-20 milliót, ha szóba sem jöhet papír?
Komoly probléma, ha belegondolsz! Lehet fölvásárolni a termőföldet, vagy műtrágyát, de nem biztos, hogy jó lépés túl sokat venni, ha nem ebből élsz.
Az arany mégis csak kézenfekvő, mobil formában megtestesülő vagyon, aminek az ára lehet, hogy leesik, de sohasem lesz nullával egyenlő, mint a papír alapú befektetésnek.
Ezeknél a találgatásoknál, amit végzünk régen nem a hozamon van a hangsúly, hanem a legkisebb bukáson.
A készpénznél hasonló a helyzet, ha pánik van és nincs banki kiszolgálás, vagy csak erősen korlátozott összeget lehet mozgatni, a "kispárnában" lévő pénz fölértékelődik. Persze ez a része a legrövidebb, de mégiscsak fontos átmenet (eldönheti, hogy ki marad bent a következő körre).
A küzdősport meg önmagában értékes, hiszen rendszerint testmozgáson alapul, ami javítja az általános kondíciót, végső soron az egészséget.
Kérlek, minden beírást értékelj a helyén. Jó meglátás, hogy nincs általános recept, valószínűségek vannak és a felkészülés akkor jó, ha több eshetőségre kínál sebtapaszt.
Ad4) Tanyát itt nem nagyon ajánlgatunk, mivel veszélyesen elszigetel. A közmegegyezés szerint a legjobb egy alkalmas falu.

Ha Neked valamiben más a véleményed, nosza! Biztos, hogy tanulhatunk belőle. A befektetéséért pedig mindenki maga felel, ha itt ötletet kapott, remélhetőleg átgondolja, mielőtt lép.

A Hotel Ruanda jó film, remélem nem látunk belőle semmit viszont a valóságban. Szó szerint véve erre kevés az esély, a folyamatokat tekintve vannak párhuzamok.

Negyedik 2008.10.02. 19:09:18

Kedves hetero,
megfogadtam, hogy nem valaszolok neked, mert nem ertesz a penzugyekhez, no meg angolul sem tudsz. A szokincsed meg leragad valahol. Evvel persze semmi gond nincs, csak ne okoskodj.
Ad1, olvassad figyelmesen a hozzaszolasomat. Azt irtam, hogy a hirekkel ellentetben nem a hataridos shortolast tiltottak be, hanem a prompt piacit. Baratom, ha ertenel hozza, tudnad, hogy Magyarorszagon nem tudsz a promt piacon shortolni, csak a hataridon, ellenben az USAban pont forditott a helyzet. Errol beszelek. A belinkelt bloomberg oldalon is ez all. Keressed mar ki azt a mondatot, ami arrol szol, hogy a hataridon tilos shortolni (ahogy az origoban idezted).
Ad2, Kerlek egy kontraktust ussel mar ide be. vagy nem tudsz? pedig az origo irta! sot a linkedben is ez all! Akkro mi tart vissza?
Elarulom, az hogy nincs ilyen.
Ad3, Latod baratom, ettol tart ez az orszag ott, ahol tart, es ezert orulok, hogy nem elek olyanok kozott, mint te. Ha valamit nem tud, vagy rosszul tud, ahelyett, hogy azt mondana nyiltan, hogy bocsanat, inkabb elbujik, es foagai kozott mormoljai a sajatjainak, hogy elkurtuk.
En kerek bocsanatot.

Kedves Arma Gedeon,
bocsanat, igazad van, nagyon kiborit a buta makacssag.

Tobb hozzaszolasom nincs, de ha akar a hetero, megatalal a Bloombergen, a merrillnel dolgozom a bond desken, az ocean tulpartjan. Ki tud keresni. es tolem irhat is. feel free

BlackVoid 2008.10.02. 19:47:55

Te is nagy szakerto vagy Negyedik, nehany napja MENTETEK CSODBE!!!

HAHAHA.

Negyedik 2008.10.02. 19:51:30

Kedves BlackVoid,
mi nem mentunk csodbe, minket felvasarolt a BoA. :-) A nagyfonok az uj ceg elnoke lesz!!! :-)
Bar, szo, mi szo.... a lenyeget illetoen...igazad van :-(
Udv,
Negyedik

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 20:01:12

Kedves negyedik, hogy látod a jövőt abban az országban és abban az állásban? Hogyjársz ide, az már jelezvalamit, de konkrétabban is érdekelne. A Merill az megmarad attól, hogy beolvadt?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 20:03:47

Black, ha már nyelvet fogtunk, nem elriasztani kell... :-)
Negyedik, megvan már a repülőjegyed vissza? Olvasod Kunstlert?
("A dühös tömeg a márványpulton fogja seggbekúrni a brókereket..."
Nem hiszem, hogy a te bűnöd lenne.

Negyedik 2008.10.02. 20:17:21

Kedves Arma Gedeon,
alapvetoen pozitivan latom a helyzetet, a gazdasag bar kemeny uteseket kap, jol allja a sarat. Ennek rengeteg oka van, leginkabb az emeberk rugalmassagban keresendo az elteres. (Jellemzo pelda: a szomszed felesege a Macy's-ben elado, egy evre 5, azaz ot nap szabija van, vessed ossze ezt a franciak szabadsagaval). Ellenebn teny, hogy reggel a buszokon tobb es tobb ember kozlekedik, lerakjak a benzizabalo monstrumokat.
A cegben meg nem vilagos a vegkifejlet, a reszvenyeseknek is szavazniuk kell, es ha a hangulat megvaltozik, ugy lehet, hogy a ceg is tobbet er, mint amennyiert el lett sozva a Lehman utan.
A penzugyi szektor viszont gazban van, az teny, rengeteg elbocsatas van es lesz, es megviseli az embereket.
A penzgyi piacok meg lenyugszanak, legalabbis remelem :-) (ugye ez hal meg utoljara)
Hogy ide jarok, az azt jelenti, hogy erdekel a hazam sorsa. Allando Index olvaso vagyok, es ezert bosszant, ha a kedvenc portalomon szamarsagokat irnak. A bail out cikkre meg a sajat borom miatt klikkeltem..ertheto okok miatt.
Repulojegyem meg nincs, nyarom megyek majd, bar nagyon sajnalom, hogy nincs mar kozvetlen jarat... :-(
Azert nagyon sokan megerdemelnek, hogy hatulrol a magukeva tegyek....
Udv,
Negyedik

Hannibal Barca 2008.10.02. 21:00:27

En is dolgoztam kinn, pont NY-ban.

Szerintem ez a valsag most durvulni fog sajnos. Ez van.
Tenyleg, hogy talaltad meg a cikket?

Ha van kedved irni mint vendegszerzo szivesen lehozzuk. Akkor is ha homlokegyenest mas a velemenyed...

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 21:02:44

Van aki, alig várja? Hátulról...?
Csak tréfálok! :-)
Azitteni szerkesztők és a törzsközönség tőled pesszimistább(ak vagyunk)
Olvastad az Olduvai Elméletet?

Hannibal Barca 2008.10.02. 21:05:24

Ha valaki ketelkedne esetleg abban, hogy az amerikaiak nem akarjak a Wall Streetnek szant mentoovet:
finance.yahoo.com/tech-ticker/article/84991/Americans-on-the-Bailout%3A-Were-Pissed!

A hozzaszolasokat tessek olvasni.

Cibet 2008.10.02. 22:32:34

baatka
Szerintem semmiféle trükkel nem lehet fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat, legfeljebb elodázni az elszegényedést.

Az argentin fickóval az a bajom, hogy egy militáns fegyverbuzi. Amit leírt az az ő valósága. Nem hiszem, hogy egy banki ügyintéző vagy egy iskolai tanár így élné a mindennapjait. Próbáltam ellenőrizni, amit írt a blogján, más forrásból is megerősítést kapni, de nem találtam semmit. Az utazási honlapok nem írnak semmi különöset Argentináról a külföldi turisták számára, csak például olyat, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a táskánkat étteremben, mert ellophatják. Ellentétben Brazíliával, ahol figyelmeztetnek, hogy készüljünk arra, hogy az utcán kirabolnak, és szó nélkül adjuk oda az értékeinket.

De ha már kérted, megosztom én is a vízióimat a közeljövőről. :)
Nyilván a jelenlegi fogyasztói társadalom nem fog fennmaradni. Vissza fogunk térni egy egyszerűbb, szegényebb életvitelhez. Én jártam Indiában és Nepálban, láttam hogy élnek emberek a magyar átlagjövedelem töredékéből. Csak szokás kérdése az egész.
Kurva nehéz lesz lemondani a kocsiról és az összkomfortos lakásról. Sokan nem is fogják kibírni. Sokkal nehezebb visszatérni a szegénységhez, mint beleszületni. Az öregek, a betegek, az élhetetlenek közül sokan meg fognak halni. A depresszió miatt is sokan. Lesznek háborúk is az erőforrásokért. Kb 4-5 milliós népességfogyást saccolok. Bejöhet, amit a nyirkai jóslat mond, hogy a magyarok fele elvész. A maradék majd alkalmazkodik a körülményekhez, és megtanul együttműködni. Kuba sem omlott össze attól, hogy nincs több olaj, a közrend fennmaradt. Hasonlót várok itt is.
Az olaj soha nem fog elfogyni, csak annyira drága lesz, hogy a jelenlegi módon nem fogjuk többé használni. Le kell mondani az eldobható fogyasztási cikkekről, a műanyag szatyrokról, videojátékokról, az autóról és a külföldi nyaralásról. Áttérünk a tartós cikkekre, pengével borotválkozunk és vízzel mossuk ki a fenekünket. Mert szerintem víz lesz, ahogy áram is lesz. Lesz alapszintű orvosi ellátás, iskolai oktatás. Sőt mobiltelefon és internet is. Ezek nem túl nyersanyagigényes dolgok. Rengeteg munkahely a szolgáltató szektorban meg fog szünni, sok ember fog lemenni vidékre földet művelni, kézzel, állatokkal. De az államigazgatás megmarad, lesz ipar, kereskedelem, építkezések, így a városok sem fognak teljesen elnéptelenedni. Ekkora tömegközlekedésre sem lesz szükség. A fennmaradó népességet a hagyományos földművelés simán ellátja. Élelmet a piacokon veszünk, ahova a termelőktől hozzák be teherautón, lovaskocsin. Fűteni sem kell majd annyira a jelenlegiknél kisebb lakásokban, ahol több ember lakik majd együtt.
A bűnözés ott magas, ahol nagyok a társadalmi feszültségek, nagy a különbség a a szegények és a gazdagok között. Ahol mindenki szegény, ott nincs bűnözés, mert nincs mit elvenni. Ha a segély megszűnik a cigányok is kénytelenek lesznek földet művelni, aki rabolni akar, azt meg előbb-utóbb agyonverik.
A környező országok nem a túlnépesedésükről híresek, onnan jövő honfoglalóktól nem kell tartani. Európa határait pedig csak meg tudjuk védeni.
A fentiek nagyjából a jelenlegi nepáli életszínvonalat tükrözik. Látható, hogy Mad Max-ben nem hiszek. Itt nincs hagyománya a törzsi harcoknak, mint Afrikában. Az átmenet lesz durva, de a káosz után újra rend lesz.

Várom a kritikákat, ha valamit esetleg kihagytam a számításból!

Anr 2008.10.02. 22:32:37

Common wisdom says that Europe and Russia are bound by an umbilical cord - energy. EU members are dependent on Russia's oil and gas, while Russia depends on the enormous export revenues that the European market generates.

But over the next decade, both sides have more options than commonly assumed. And as the Georgia conflict vividly demonstrates, for geopolitical reasons each might exercise those options.
www.iht.com/articles/2008/10/02/opinion/edkupchan.php


HB
www.fivethirtyeight.com/2008/09/news-accounts-may-overstate-public.html
van egy extra kommunikacios problema is. az emberek nem szeretnek ha rosszabbodna a helyzet, de nem szeretnenek fizetni a Wall Street bankarainak. attol fuggoen hogyan kerdezik, ellentetes valaszokat adnak.

hetero 2008.10.02. 22:34:38

Negyedik
"Kedves hetero,
megfogadtam, hogy nem valaszolok neked, mert nem ertesz a penzugyekhez"
Viszont te kiválóan érthetsz hozzá. Ugyan a valós életben ezt nem sikerült bizonyítanod, mert a céged csődbe ment, az USA adófizetők pénzén fognak kimenteni benneteket. Az USA adófizetők az elmúlt években felvett prémiumodat és fizetésedet mostanában fogják utólag kifizetni.
Ezért utálnak benneteket a Wall Streeten.
Úgyhogy nagyon jó lesz, ha nem jössz haza, mert a tetemes adóforintjaimat nem szeretném rád költeni.

"Latod baratom, ettol tart ez az orszag ott, ahol tart, es ezert orulok, hogy nem elek olyanok kozott, mint te."
Ez kölcsönös. Én sem szeretném a Wall Streeti öltönyös majmok között leélni az életemet.

Az index írásban pedig szavakon lovagoltál, mert bennfentes vagy.
A pénzügyekhez pedig annyira nem értek, hogy már majdnem fél éve komoly short pozícióban ülök...

"alapvetoen pozitivan latom a helyzetet, a gazdasag bar kemeny uteseket kap, jol allja a sarat."
A DOW 30 cégeinek majdnem harmada komoly állami segítségre szorul, ha túl akarja élni a válságot.
A munkanélküliség gyorsan emelkedik. Te is csak azért nem vagy munkanélküli, mert helyetted mások lesznek, a te főnökeid lefizetik a szenátorokat, hogy megmentsenek benneteket. (lsd. Obama és McCain támogatóinak listáját)
A házakat elárverezik, ipari termelés zuhan.

Egyébként jól állja a sarat a gazdaság...

Pedig ez csak a kezdet.

chantor 2008.10.02. 22:50:52

www.saller.atw.hu/energiavalsag.htm

vagy egy hete írtam ezt a szösszenetet, eddig nem mertem betenni, mert biztos vagyok benne, hogy van benne jópár hiba. de mégis beteszem, véleményezzétek.

nem a precizitásra mentem rá benne, mert szűk baráti körömnek írtam, hogy valamilyen szinten elkezdjenek foglalkozni a dologgal (egész jó sikerrel), hanem a figyelemfelkeltés volt a célom.

szóval várom a véleményeket :)

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 23:06:21

Egész jó! Főleg a nép egyszerű fiainak szánt hangvétel miatt. A megcélzott precizitási szintnek meg is felel, csak két apróság tűnt fel, ne vedd szőrszálhasogatásnak:
1. Alaszka túl van helyi kitermelési csúcsán (mármint amár termelt Prudhoe-öböl), azért raktak be a legutóbbi törés után szűkebb csövet a vezetékbe. A mesés rezervátumi olaj mese.
2. Makónál nem olaj van, hanem gáz, de kötött Tán nem fogják felhozni a kanadaiak (?) sem.
Ajánlani fogom az oldalad ismerősöknek.

Cibet 2008.10.02. 23:23:29

chantor
Ha ezt előbb belinkeled, le sem írom az én verziómat! :)

hetero 2008.10.02. 23:26:01

Hannibal Barca és Arma Gedeon

Elnézést a hangvételért.

Csak borzalmasan felbosszantott ez az öntelt bankár gyerek. Fogalma sincsen semmiről, csak ismeri az árnyalt különbséget a magyar ill. amerikai short selling között, ami még egy magamfajta shortolónak is érdektelen, mert technikai dolog és erre veri a nyálát. Ezeket a pénzügyi termékeket sikerült odáig fejleszteniük a Wall Streeten, hogy már maguk sem tudják miben, mi van (lsd. CDO, CDS) és már egymástól sem merik megvenni a szemetüket. Erre ide jön okoskodni valami apró hülyeségen.

Felkérheted, hogy írjon neked valami hasznosat ide a blogba, de az írásaiból is kiderül, hogy nem lát tovább az orránál és Wall Streeti aroganciájánál. Biztos Paulson a példaképe.

Befejeztem a témát és tőletek, szerzőktől elnézést kérek.

chantor 2008.10.03. 00:38:25

Cibet 2008.10.02. 23:23:29

akkor feltétlen örülök, hogy nem linkeltem be előbb :)

Negyedik 2008.10.03. 01:26:28

Kedves hetero,
"csak ismeri az árnyalt különbséget a magyar ill. amerikai short selling között" kitetelt es a be nem linkelt kontraktust elegedetten vettem tudomasul. Kvazi bocsanatkereskent. Koszonom.
A sok szakmai tevedesre most mar nem reagalok.
Tenybelire ellenben igen, de csak utoljara: 1.) Merrill nem ment csodbe (bar most mar nem vagyok biztos, hogy ismered a csod fogalmat, de ajanlom guglizzad ezt is ki); 2.) Paulson Goldmanos volt :-)
Szemelyeskedesedre viszont ujfent kajan mosollyal reagalok.
No meg avval, hogy Hajra, hajra Mari neni! :-)
Udv, Negyedik

Negyedik 2008.10.03. 01:32:06

Kedves Hannibal Barca,
Mikor voltal kint es meddig? Esetleg a Magyar Hazban osszefuthattunk :-)
Az Indexen volt kint a blogok kozott a tietek, es szakmai kivancsisag hajtott, hogy elolvassam a blogot. Immar harmadszor, minden tisztelettel: gratula hozza! Most beleolvastam nehany regebbi anyagba. Kifejezetem erdekes, de tenyleg nem az optimizmusba fogtok belehalni. :-)
Keresed tobb, mint megtisztelo. En csak egy mezei szakbarbar vagyok, abban eligazodom, de irastudokent is van felelossegem a vilag es a hazam sorsa irant. A munkam es a csaladom mellett keves idom marad, de megigerem, ha van szakmai mondanivalom, jelentkezem. Mindig szeretettem irni. :-)
Udv,
Negyedik

Negyedik 2008.10.03. 01:40:58

Kedves Arma Gedeon,
sokan szeretik hatulrol :-)
A pesszimizmusra raereztem, kitapinthato. No, meg a neved is arulkodo ;-)
Az elmeletet feluletesen ismerem, mar amennyit egy Economistban par hasabban osszefoglalva olvastam anno. Kokorszakot josol.
Vegso soron Einstein (ha teved, bocsanat, mezei szakbarbar vagyok) is azt mondta, hogy a nem tudja mivel vivjak meg a harmadik vilaghaborut, de a negyediket bunkosbottal, az biztos. (gondolom a negyedik atjott :-) )
Ehhez egy gondolat, a detroiti nagy autogyarak (lassan bar-ez teny) allnak at a hibrid autok gyartasara (az elso hibrid SUVk is most jelennek meg, a forde meg kicsi [escape], viszont a chevyje mar eleg massziv [tahoe]).
a kampnayok egyik kulcspontja az energiapolitika. nyakamat ra, hogy a olajfugges csokkenni fog az Egyesult Allamokban.
Udv,
Negyedik

Negyedik 2008.10.03. 01:42:03

teved = tevedek

chantor 2008.10.03. 01:56:00

az olajfüggés csökkenni fog, kérdés, hogy milyen mértékben, és mi miatt. (akaratlagosság, vagy kényszer)
mindenesetre ha az akaratlagosság miatti fogyasztás csökkenés függvénye közelít a kényszer okozta függvényhez, akkor kisebb zűrökkel történhet meg a globalista világ átalakulása, míg ha a kényszer egy erős törést okoz, akkor morcosak lesznek a népek.

na, ennek örömére horizontálom magam, jóéj.

Balaint 2008.10.03. 09:11:49

Új Haszon magazinban a főszerk első oldalas cikke brutál jó.

Cibet

Naon jó a hsz-ed a jövő magyar helyzetéről, erről pont most készül egy cikkem.

Lásd hamarosan.

üdv

B

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.03. 09:37:07

Hetero, tőlem ne kérj elnézést, ha nem tévesztelek össze valakivel, mi is hülyéztük már egymást az Indexen! :-) (nájcki)
Megesik, gyarlók vagyunk.

hetero 2008.10.03. 09:55:47

Negyedik
"Hajra, hajra Mari neni"

Azért jó volna látni, hogy este nem szavazzák meg a Mari nénik adóforintjait nektek és nem élősködsz tovább az emberiségen. Javaslom, olvasd el Roubini elemzését (már ha tudod, ki az) a broker dealerekről.

Gondolom a kis agyaddal azért felfogod, hogy az energiaválságban is nyakig benne vagytok, mert értelmes (energetikai) fejlesztések helyett a világot a misztikus pénzügyi termékek irányába toltátok az elmúlt évtizedben.

Teljes tudatában vagyok, hogy Paulson Goldmanos volt. Sajnálom, hogy nem értetted meg a hasonlatot, ami az aroganciádról és vélhető tisztességedről szólt.

A Merill természestesen nem ment csődbe, mert Mari nének most dobják össze nektek a pénzt. Az utolsó filléreiket. Hogy tudjál még holnap is ilyen pökhendi leveleket írni.

De fejtsd már ki legyél szíves, mint érintett, mennyire tartod tisztességesnek ezt a mentőcsomagot. Csak példaként, pár napja olvastam, hogy a Lehman 2007-ben átlagban kb. 30 millió forintnak megfelelő prémiumot fizetett ki a 185 ezer alkalmazottjának. Amit most utólag fognak beszedni az adófizetőktől.

Egyébként készségesen elismerem, hogy fogalmam sem volt, hogy a részvény short nálunk határidős termék, USA-ban pedig nem. És most sem értem, ha kölcsönzöl egy részvényt és eladod (sima short selling), akkor ebben a tranzakcióban mi a különbség az USA-ban ill. nálunk. Szerintem semmi érdemleges számomra. És azt sem értem, nálunk itthon ezt miért nevezik hatásidős terméknek.
Szakmai tévedésnek viszont nem nevezném, mert ez nem a szakmám.

Batkaa 2008.10.03. 14:05:47

chantor 2008.10.03. 00:38:25

A fotód alapján simán besoroltalak volna a saját előítélet rendszerem EMO-s majomketrecébe... :)
Micsoda tévedés!

YP, AG, HB, s a Többiek!
Íme, itt van fáradozásaitok eredménye: évek szorgos gyűjtögetéséből kristályosodott cikkeitek eredményeként ez a fiatalember pár hét/hónap alatt kerek képet rakott ki magának. Sőt, mi több! Bizonyítékát is adja, hiszen önálló alkotásnak tekinthető anyagot állított össze ezek alapján.
Nyelvezete is éppen találó, hiszen laza, de nem "túl laza".

Bravo fiatalember!
Ha még sokan vagytok ilyenek a korosztályodból, az újabb remény a jövőre nézve!

chantor 2008.10.03. 17:03:28

hehe, kösz

chantor 2008.10.03. 17:05:59

uh, jézus, most nézem, mik vannak még a tárhelyemen... bocs a sokkhatásért, két-három éve nem nagyon frissítettem :)

tribonianus 2008.10.03. 19:10:54

Összegezve: Nagy baj jön és nincs egyenlőre gyógyszer rá? Ráadásul több tényező együttes hatására a helyzet a mélyben a láthatónál is rosszabb? (Pénzpiaci, energiaválság, népesedési gondok, növekvő számú emberiség, csökkenő tér ezáltal proximetriai gondok, növekvő egresszió,stb.?) Mi a helyzet a Kondatyev ciklussal? Annak nem most jön a mélypontja? Az olajfüggőséget csökkentő technológiák gyártási kapacitása mennyire van fel futva?

Negyedik 2008.10.03. 19:44:53

Kedves hetero,
Orulok, hogy vegre elismered, hogy "fogalmad sen volt" a hataridos piac es a prompt piac kozotti kulonbsegrol. Kerlek, inkabb javaslom, ha legkozelebb is ugy adodik, hogy nem ertesz valamihez, ugy ne szolj bele, plane ne butasagot, es ne vedjed koromszakadtaid alpari modon a butasgodat.
A kulonbseg oriasi, mas piac, mas szabalyokkal. Ket kulonbsegre hivnam fel a figyelmedet, mert bar honapokt ota shortolsz, ugy latszik a, nem erted a piaci mechanizmusokat.
Az egyik, hogy a prompt ar hatarozza meg meg a hataridos arat, es nem viszont. Azaz, ha a hataridos piacon adsz el valamit, a prompt piacon ceteris paribus nem tortenik semmi, ergo nem dol ossze a ceg a rfolyama. Viszont, ha prompt piacokon van eladasi nyomas, ugy a hataridos ar is szakad. Nem mindegy.
A masik, a hatardios piacon szarmaztatott termekekkel keresekdunk, melyekhez csak margint kell biztositani, azaz bohom nagy tokeattetelt lehet egy egyszeru kereskedonek is felepitenie. No ez a derivativ piac veszelye, es ezert mondta Buffet , azt, amit mondott, a veszteseg akar korlatlan is lehet egy rossz pozicioban. (footnote a baringset is ezen a piacon vagta haza Nick Leason, es ev elejen a Socgen is a futureseivel bukott egy tisztessegeset).
De, mivel nem vagy szakmabeli, segitek feloldani a tevedes sulyat, bar lehet, hogy a pelda santit: a tarbant es a Panzer IV is robbano motorral rendelkezik, zabalja az uzemanyagot, es halad elore meg hatra, de az utobbi joval veszelyesebben tud pusztitani. Remelem vilagos :-)
Latom kozgazdasz sem vagy, mert akkor tudnad, hogy a bankrendszer a kapitalizmus szive. Bnakrendszer nelkul a gazdasag osszeomlik, a bankrendszer teremti a penz nagy reszet a (penzmultiplikatoron keresztul).
Nezz figyelmesen korbe magad korul, hany embernek van hitele? esetleg svajci frank hitele? Melybol a suzukijat vette, melybol a lakasat vette. Honnet van ez a penz? Felnyultal a fara es levetted? A bankrendszer nyujtotta. Persze a demagog dumat, (aminek van igazsagtartalma, hogy tul vannak fizetve a bankarok - evvel teljesen egyetertek, mivel csak a jovedel reallokcaiojaban vesznek reszt), konnyu eladni a tajekozatlan emereknek, de majd ha jon a banktol egy ember, hogy holnaptol 5x jelzaloghitertorlesztest kell fizetni, akkor majd sirhat mindenki, vagy ha majd ev vegen ranezel a magannyugdijszamlad kivonatara, megdobbensz, hogy 30%kal kevesebb er az egesz, es amikor a munkahelyed kirug, mert nem kapott rulirozo hitelt, es/vagy nincs megrendelese, mert recesszio tort a gazdsagra, es nem tud bert fizetni...nos akkor majd csapkodni fogod az ajtot..de mar keso lesz.....
kiveve, ha szep nyugis allami allasod van, melyet az az egymillio nyomorult magyar adofizeto tart fenn....
Gondolkozz baratom es legy szereny, de leginkabb legy optimista!Az kell az orszagnak!
Udv,
negyedik
ps-a kepviselohazban is jozanabbak ulnek
ps2-azt nezzed meg, hog yhetvegen ez eu mit fog donteni, hogy a sajat bankrendszeret es ezaltal a gazdasagat megmentse.... az lesza kemeny falat...nem is bizik bennuk sok ember...az euro arfolyama esik...
ps3-fentebb miatt gondolom azt, hogy kapja kemenyen az uteseket az Egyesult Allamok gazdasaga a pofonkat, az EUhoz kepest sokkal gyorsabban fog kilabalni a gebaszbol
ps4-kellemes hetveget

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 20:15:41

negyedik, te olvasod Kunstlert, Simmonst, Savinart? A Fődruidát? Érdemes... veled ellentétben amerikaiak és nem született ellenségei hazájuknak, mégis sötétebben látják országuk jövőjét.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 20:32:56

chantor, te megbízható ember vagy, szabad kérdeznem, hogy kommentelsz-e a blogomon? (tippem, hogy igen)

Gratula az anyaghoz még egyszer és ha már építészhallgató vagy, boldog lennék, ha provokatív, izgatott kérdésemre azt válaszolnád, hogy igen, te is utálod a rohadt fasiszta-bolsevik modernista építészetet!
(Láttad egyéni honlapomat ? Ismered pl. Salingarost?) Nem mintha az elkövetkező időben túl sok meló akadna az építészeknek, bár végülis vályogház téren lesz azért.

chantor 2008.10.03. 21:12:01

akkor sorban :)
kösz a bizalmat, nem tudom, mivel érdemeltem ki.

sajnos azt kell mondanom, hogy nem kommentelek, csak beleolvasgattam egyenlőre. de ami késik, az nem siet.

az építészetről annyit, hogy a modernizmus nekem sem kenyerem, de amit legszörnyűbbnek tartok, az a globalista építészet, ld. mcdonalds épületek. mindenhol ugyanaz, 250 forint, pontgyűjtőkártyád van?

a művészetek palotáját teljesen más szempontból tartom szörnyűnek, mint egyes makovecz házakat (amit említettél). az épület ne akarja teljes egészében szervezni a környezetét, foglalkozzon is vele. zaha hadid szervita téri meztelen csigája jól mutatna a holdon, de budapestnek nem ilyen kell.

ugyanakkor nem értek egyet azzal sem, ha valaki a korábbi korokban létrehozott értékeket tartja egyedüli létjogosultnak. a budapesti lakosság elképesztő közmorálját részben annak tulajdonítom, hogy ezekben a 19-20. századi bérházakban élnek. nagyon szép csicsás eklektikus homlokzatokat tudtak készíteni, de a házak, az utcák, a terek légtéraránya olyan rossz, hogy az menthetetlenül ráül a sok éven át ott élőkre.
megszokja az ember, hogy csak fölfele lát valamit a végtelenből, de akkor belelép a kutyaszarba, ezért inkább lehajtott fővel éli az életét.

ami szerintem a megoldáshoz közeli irány, az a fedett nyitott terekkel, pavilonszerű szellős, benapozott kialakítású teraszos, tagolt épületekkel megvalósítható. persze ezt mindig az adott szituáció támasztja alá.

salingarost nem ismerem, egyenlőre az olvasás kimerül a napi sajtóban, terminusban, meg a világtól elröppenő regényekben.
ja, és az építésznek mindig több munkája lesz, mint a filozófusnak :)

Negyedik 2008.10.03. 21:12:59

Kedves Arma Gedeon,
bevallom oszinten nem olvastam, de kivancsiva tettel, ezert gugliztam es wikipediaztam, igy ha nem is magasszinten, de talan alapszinten megismerkedtem veluk. koszonom az otletet.
remelem a "nem szuletett ellensegei hazajuknak" kitetelt nem akarod ram huzni. buszke vagyok a hazamra, a gyermekeimet is erre nevelem, es nagyon szeretnem, ha a helyzet valtozna otthon, es ha kell, ugy ebben aktiv reszt is vallalnek. (szerepeltem anno anno anno fiatalon az egyik nagy part megyei listajan, sot valasztmanyi tag is voltam az egyetemi eveim alatt, de megcsomorlottem az iranyvaltastol [ha erted mire gondolok :-)], a fiatal forradalmi hev vezetett)
Udv,
negyedik

chantor 2008.10.03. 21:16:13

www.orcogroup.hu/data/fotogalerie/ee920c3e-0cb4-434a-ba23-968f390faada/images/Szer2.jpg

hogy alátámasszam az előbbieket, gondolom mindenki érzi :)
viszont kicsit elmentünk offtopic irányba, ezúton elnézés igénylést nyújtanék be.

hetero 2008.10.03. 21:29:45

negyedik, alapvetően békés ember vagyok, úgyhogy ajánlok valamit, Hagyjuk az anyázós hangvételt, mert ennek nem sok értelme van.

Arra a kérdésemre nem válaszoltál, hogy mi különbség van az itthoni és kinti egyedi részvény short között (nem a naked shortra gondolok). szvsz semmi.

"A masik, a hatardios piacon szarmaztatott termekekkel keresekdunk, melyekhez csak margint kell biztositani, azaz bohom nagy tokeattetelt lehet egy egyszeru kereskedonek is felepitenie. No ez a derivativ piac veszelye, es ezert mondta Buffet , azt, amit mondott,"
A származtatott termék milyen kapcsolatban van az eredeti termékkel? A származtatott termék tranzakciói nem hatnak az eredeti termékre? Hogy van ez? Totál nem értem.

A bankrendszer alapvető működését nem kell, hogy elmagyarázd, a pénzteremtés módjában tisztában vagyok. A bankok csődbe menetelét szerintem senki sem akarja. Viszont óriási hibának tartok cégeket megmenteni ellenszolgáltatás nélkül. Ez a törvény pedig arról szól, a részvény átadása csak kamu lesz, ezt már lehet látni.
Egyébként pedig minden értelmes közgazdász kifejtette, hogy ez a törvény egy szégyen, nem fogja elérni a hatását és nem fogja felpörgetni a bankok hitelezését. Elemezték a történelmi példákat és azokból látszik, hogy nem ez a megoldás, ennél van sokkal jobb.
Arra leszek kiváncsi, hogyha 1/2-1 év múlva visszaérünk ugyanide (lehet, hogy csak 1 hónap), akkor mit fog tenni az állam. Kétlem, hogy még több államadósságot el tud sózni egy év alatt. Olvasd el pl. Roubini írásait, hogy mit kellene tenni.
Az is nyilvánvaló, hogy egy "normál" recesszióban először a reálgazdaság kerül bajba, aztán ez terjed át a bankrendszerre, az emelkedő cégcsődök és emelkedő munkanélküliség (=egyéni csődök) miatt. Na ez még el sem kezdődött. Hogyan fogja ezt a bankrendszer kibírni? Pedig a gazdaság vészesen zuhan, remény sincs, hogy megússzuk egy enyhe recesszióval.
Szóval én nem a bankok ellen vagyok, hanem ez ellen a csomag ellen.

És miért azoknak kellett kitalálni ezt a mentőcsomagot, akiknek óriási felelőssége van, hogy ide jutott a pénzügyi rendszer? Én nem bízom bennük. Paulsonnak is fontosabbak a Goldman részvényesei, mint az országának sorsa.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 21:31:59

Negyedik, hát nem gondoltam, hogy félreérthető, természetesen csak annyit értettem az alatt, hogy nem született ellenségei hazájuknak, hogy nem kárörvendve kritizálják annak állapotait, hanem patriótai elkötelezettséggel. Tehát panaszolják, hogy tönkretették (a globalizáció, a Wall Street, a fene tudja ki) a hazájukat és most nagy vész jön. Tehát hogy komolyan kell venni kritikájukat.
Eszembe se jutott volna hazafiságod kétségbevonni, főleg ismeretlenül.

Az irányváltás, amitől megcsömörlöttél, engem épp szavazóvá tett ott, ha jól sejtem, melyik pártról van szó, de már ez is a múlté, azóta radikalizálódtam...
De csitt, ez itt tilos. Én mindenféle politikai beállítottságúakkal szóbaállok, barátkozok, ha érdemesek rá.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 21:40:10

chantor, én egy hittérítő vagyok és a Modernizmusellenes Felszabadítási Front harcosa, benned pedig megszimatoltam egy megtérítendő zsenge bűnös lelket! :-)
A 19. sz-i bérkaszárnyás Budapest a fosszilis energia terméke, konkrétan a széné. Nem ideálom, bár vannak értékei. Jobb, mint a panel, de persze ebben a formában jövőtlen. Szerintem a hagyományos magyar mezővárosi építészet a vonzó jövőmodell, nem stílusban, hanem térszerkezetben.
Viszont ha érdekel, megadnék kapásból két helyet :

bobkocsaba.ingyenweb.hu/hagyomanyos_varosepiteszet.htm

luciensteil.tripod.com/katarxis/index.html

Az ifjú építészpalántákba vetem reményem, a mosásállóbb agyúakba.

Negyedik 2008.10.03. 22:06:00

Kedves hetero,
szinten zenesz! ;-)
Szoval, az egyeni reszveny shortok kozott nincs kulonbseg, de nekem nem is evvel volt problemam, hanem a pontatlan hirekkel, melyek keverik a mas szabalyrendszeren mukudo ket piacot. Egyszeruen a pontatlan tajekoztatast kernem szamon a hirlapiroktol.
A hataridos ar (teljesen leegyszerusitve); F=S*e^(r*T)
F=Forward ar, S=Spot ar, r= kockazatmentes kamatlab, T=ido
Azaz, a hataridos ar a mostani ar fuggvenye, es nem forditva. Tehat, ha a spot piaci ar szakad, ugy a hataridos ar (kereslet/kinalat fuggvenyeben persz) nagy valoszinuseggel esik, mig ha a hataridos ar esik, nem egyertelmu, hogy a spot ar is esne.
Ha egy ceg csodjere jatszom, akkor nem hataridom shortolom, hanem a spot piacon es a hataridon egyetemben, az elson nyomom le az arat, es keresek egy kis penzt, az utobbin, a tokeattetel miatt, halalra keresem magam.
Az amerikai piacon a kulonbseg, hogy hataridos kontarktus nincs, viszont van opcios piac, igy a shortoloka kovetkezo poziciokat veszik fel: Kolcsonkerik/repozzak a reszvenyt, a piacra zuditjak, es elotte meg long put (eladasi jogokat vesznek) poziciba lepnek.
a csavar meg, hogy kozben veszik az 5 eves CDSeket, melyek hihetetlenul kitagulnak, ettol meg tobben hiszik, hogy csod fele rohan a ceg, igy meg tobben adjak el, igy az opcioikon meg nagyobbat keresnek. ordogi kor...ki van ez talalva...:-(
ha irracionalis piaci, mint ahogy miost az, csak kar szarmazik belole....
kepzeljed , mikor mindneki egy ajton akar kipreslodni a moziban....nehanyan belepusztulnak, meg akkor is ha van egy veszkijarat...nem sokat segit, pedig milyen remek otlet....
A bankokat most nem a hitelezes lassulasa miatt kell segiteni, azon ponton mar tul vagyunk...most a bankroham a realis veszely...emlekszel esetleg a postabanki rohamra, no ezt szorozzad meg ezerrel...es meg akkor is messze vagyunk a valosagtol...
csomagnak ez a celja, es ez lesz a celja hetvegi EUs csomagnak is, irek mar bejelentettek a het elejen, hogy 2 evig minden betetet es debtet garantalnak , testverek kozott ez 400mrd eur, az egesz ir gazdasag 160mrd eur.... a gorogog tegnap jelentettek be, hogy az osszes betetet garantaljak...
a bank mukodese a kovetkezo, rovid lejaratu forrasai vannak (senki sem rakja be a penzet 30 evre), viszont az eszkozei kozott rengeteg hosszulejaratu van (ingatlan hitelt minimum 10 evre veszel fel), ha pozitiv a hozamgorbe, es szeles a marzs, a bank keres.tegyuk fel, hogy a bank csak jo hiteleket helyezett ki, mondjuk neked es nekem, van allasunk es havonta fizetjuk a torlesztoreszt, viszont a betetesek kirantjak a bank penzet, plusz senki sem ad kolcson, mert mindenki fel...mi tortenit? a hitelemet nem tudj afelondani, kizavarni a hazbol nem tud...eloszor kamatot emel, tegyuk fel, hogy en nem birom fizetni...elarverezik a hazamat...eletem sirban..te meg fizeted...de az emberek meg tobb penzt vesznek ki a bankobol...a bank nem tud mast tenni...csodbe megy....
a csomag lenyege a bizalom helyreallitasa..... nem jo...de kell....
hog ykitehet a helyzetrol...hat a moho bankok...ebben egyetertunk....
azert en bizom, hogy paulsonnak fontos az orszag...es ritka dolog az, hog ya ket oldal osszefog...otthon nem tudnam elkepzelni....:-(
udv,
negyedik

Negyedik 2008.10.03. 22:07:28

Kedves Arma Gedeon,
megkovetlek!
es egyetertek veled!
azert a radikalizalodassal csak csinjan banjal!
Udv,
negyedik

chantor 2008.10.03. 22:10:00

"Szerintem a hagyományos magyar mezővárosi építészet a vonzó jövőmodell, nem stílusban, hanem térszerkezetben."

egyetértünk.
amennyiben tényleg zűrös lesz az átállás az energiaszegényebb új társadalmi modellre, úgy az építészetben is érezhető törés lesz, és senki nem fog újpesti felhőkarcolókat meg ötös metrót emlegetni humor kategórián kívül.

ha nem lesz ilyen szignifikáns a törés, akkor az építészet is egyszerűen csak átsiklik az új igények kielégítése irányába.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 22:13:02

Ne félts engem, negyedik, csak megelőzöm korom (de manapság sokan tesszük), tehát per pillanat nem PC pár elvárásom, de a válság haladtával az lesz. Pl. a közrend fenntartásába való bevonása az önkéntes polgári alakulatoknak, a rendőrség szakmai kontrollja alatt, fegyverrel. Ez tömeges fosztogatások esetén nem radikális lesz, hanem józan ész szerinti miminumkövetelmény. Meg ilyenek...

hetero 2008.10.03. 23:33:34

"A bankokat most nem a hitelezes lassulasa miatt kell segiteni, azon ponton mar tul vagyunk"

Nyilván, először a csődveszélyt kell elhárítani. Talán erre jó is lesz a csomag, meglátjuk. De én nem ere gondoltam. Ha ilyen mértékben lassul a hitelezés, akkor az a gazdaság egészére katasztrófát jelent, ebből lehet gazdasági világválság, de legalábbis egy súlyos recesszió. Ami alatt persze a jó adósok is elveszítik a munkájukat és a bankok még nagyobb bajba kerülnek. A várható vállalati csődökről és ezen keresztül bedőlő hitelekről ne is beszéljünk.
Szóval ha "csak" megmentik a bankokat, de nem tőkésítik fel őket annyira, hogy új hiteleket tudjanak kihelyezni, akkor nagyon nagy baj lesz.

Egyébként a deflációról sem mondtad el a véleményedet tegnap. Totál afelé halad az USA.

hetero 2008.10.03. 23:46:03

"es ritka dolog az, hog ya ket oldal osszefog...otthon nem tudnam elkepzelni"
Igen, azért fogtak össze, mert mindkét párt fő támogatója a banklobbi. Gondolom, ismered az elnökjelöltek támogatóinak listáját. Ha nem szívesen belinkelem.

Egy ilyen törvény megalkotásához nem szeretnék összefogást itthon.

Tényleg, te csak a CNBC-t, CNN-t olvasod, nézed? Ott egyfolytában hazudnak.
Olvasd őket, már évekkel előre megírták, mi lesz:

www.rgemonitor.com/blog/roubini
globaleconomicanalysis.blogspot.com/

Érdekes módon, Paulson és Bernanke is még pár hónapja is azt mondta, minden rendben van, nem lesz itt recesszió.
Roubini pl. évekkel ezelőtt megmondta, milyen nagy pénzügyi válság lesz. Kiröhögték. Az év elején pedig 12 pontban felsorolta, hogyan omlik össze a pénzügyi rendszer, ha nem tesznek semmit. Mindenki szkeptikus maradt.
Most pedig leírja, mit kellene tenni. Hát nem azt teszik.

Te kinek hinnél?
Én Roubininek.

Negyedik 2008.10.04. 03:31:39

Kedves hetero,
pontosan eloszor a bankcsodot/bankrohamot kell megallitani/megelozni. Enelkul, dol az egesz, mint a fentebbi levezetesembol gondolom kivilaglott.
Ehhez kell a csomag, ez a legutolso mentsvar. A bankok nem nyujtanak egymasnak likviditast, mert felnek, ahogy mindenki fel. A bankkozi piacok megfagytak. A legnagyobb kontinentali bank, a Deutsche minden likviditasat a ECBnek adja, a legalacsonyabb kamaton, de, hogy a trader szavait idezzem:"Legalabb holnap meg meglesz a penzunk".
A feltokesites a kovetkezo lepes. Itt tenyleg lesznek gondok. A megoldas a leverage csokkeneseben lesz, azaz a hitelezes jelentos visszafogasaban. A helyzeten a FED segit meg, avval, hogy legalabb 1%-ra lefogja vinni a kamatot szerintem. (Footnote: Egyedul a FED-nek van dual mandatuma a jegybankok kozul, azaz nem csak az arstabilitas a celja, hanem a munkaeropiac optimalizalasa, azaz a gazdasag novekedesenek elosegitese. A tobbi jegybanknak, igy peldaul az ECB-nek, es az MNB-nek is csa az arstabilitas fenntartasa a celja)
A fentiekbol is kovetkezik, hogy az inflacio fennmarad az Egyesult Allamokban, mivel a FED vagni fog, ez viszont a jelenkornyezetben, csak a gazdasag novekedesen segit a hitelkihelyezesek erositesen keresztul.
A deflacio ellen hat az importalt inflacio, jelen esetben az olajar es az elemiszer ar. Jelen helyzet e ketto exogen adottsag, hszen alapvetoen Kina kereslete szabalyozza az arakat (rendkivul latvanyos volt a felfutas az olimpia elott, csak nezzed meg mennyi acelt epitettek a stadionba, visoznt utanna lealltak, esett is a ar, a trendkoveteok persze felfele es lefele is szarnyalnak).Azaz magyarul, ha nincs berkiaramlas, nincs hitelkihelyezes, akkor egy zart gazdasagban az araknak nem szabadna noniuk. A helyzet most az, hogy lassulo gazdasagban, novekvo munkanelkuliseg mellett no az inflacio, es nem is fog szamottevoen csokkeni, mert strukturalis valtozasok mennek vegbe. Hozza kell szokni, hogy 1.3mrd kinai lma, hogy autoja legyen es hust ehessen. 10% koruli gazdasag novekedes mellett egyre tobb kinainak lesz jelentos kereslete a piacon, amitol az amerikai fogyasztok (a magyar is...es ezert hibas az MNB szerintem) magasabb exogen (importalt) inflacioval neznek szembe.
Nyilvanvalo, hogy a banklobbi tamogatja a partokat. Ez minden demokraciaban igy van. Otthon a Stabag penzel. Nem jo, de jobbat meg nem talaltak ki. Egy magamfajta a demokraciaban hivo liberalis kozmopolitanak, ki mindazonalta rendkivul buszke magyarsagara jobbat nem talatak ki. Eltem diktaturaban, hidd el, sokkal pocsekabb.
Es a baj, hogy otthon semmire sem lesz osszefogas. Itt legalabb vannak esetek. Obama nyugodtan mondthatna, hogy a Bush elnokseg sara az egesz, es nem tamogat semmit, mondvan minnel rosszabb, annal jobb neki. (ismeros strategia otthonrol?) de nem, nem ezt koveti. Elkepzelni nem tudom, hogy Magyarorszagon a jozansag uralkodna...talan majd az unokaim megelik...bar errol mindig Cseh Tamas sora jut eszembe:"szaz ev mulva ki tud majd itt magyarul?"
Bar tudom, hogy ez itt nem politikai blog.
Korabban kifejtettem, sem a CNN-t, sem a CNBC-t nem nezem. mindketto, de kivaltkep a CNBC jelentosen hozzajarult a valsag elmelyulesehez. Oszinte leszek nem nezek tv-t. a felesegem netflixen rendeli a filmeket, a gyerekek meg a sajat dvdiket nezik.
Eleg nekem, hogy 6 kepernyon futnak elootem napkozben az informaciok, es wsj, ft, meg az economist olvsasan tul csak a neten olvasok.
Hogy Paulson es Bernanke optimistak voltak ...nos az a dolguk... ha azt mondjak, hogy sracok, nagy gebasz van a Lehmannal, AIGvel, Wachoviaval, az egesz rendszerrel...szerinted a racionalis ember hogyan cselekszik? Harom hete ofelsege kormanyanak bolcs penzugyminisztere azt mondta egy hetvegi interjuban, hogy ez a legmelyebb valsag az Egyesult Kiralysag torteneteben...tudod mi tortent? A font tortelmi zuhanasanak voltunk hetfon szemtanui. Viszont nem hazudtak, mert a szamok alapjan meg nincs recesszio, sot szemeben a masodik negyedeves negativ EUzonas gdphez kepest, meg mindig novekedes van. Hogy mit holnap mi lesz, fene tudja, ha tudnam nem itt ulnek, hanem elnem a milliardosok nyugodt eletet Bermudan.. :-)
Ja, es mindig talalsz olyat, aki elore megmondta...ez a nagy szamok torvenye,
En megprobalok sajat magamnak/szememnek/tapasztalatomnak/jozan eszemnek/vilaglatosomon alapulo optimizmusomnak hinni.
ha mar egyszer elunk, egyszer van nyar :-)
de persze sehol sincs kolbaszbol a kerites, es ebben a valsagban rendkivul sok hibas dontes szuletett, es sok felelos van..de eloszor oltsuk el a tuzet, hozzuk rendbe a hazat, es majd utana rugjuk feneken a felelosoket....ha rossz a sorrend, akkor mi is bent egunk...
Udv,
negyedik

Negyedik 2008.10.04. 03:32:21

Kedves hetero,
pontosan eloszor a bankcsodot/bankrohamot kell megallitani/megelozni. Enelkul, dol az egesz, mint a fentebbi levezetesembol gondolom kivilaglott.
Ehhez kell a csomag, ez a legutolso mentsvar. A bankok nem nyujtanak egymasnak likviditast, mert felnek, ahogy mindenki fel. A bankkozi piacok megfagytak. A legnagyobb kontinentali bank, a Deutsche minden likviditasat a ECBnek adja, a legalacsonyabb kamaton, de, hogy a trader szavait idezzem:"Legalabb holnap meg meglesz a penzunk".
A feltokesites a kovetkezo lepes. Itt tenyleg lesznek gondok. A megoldas a leverage csokkeneseben lesz, azaz a hitelezes jelentos visszafogasaban. A helyzeten a FED segit meg, avval, hogy legalabb 1%-ra lefogja vinni a kamatot szerintem. (Footnote: Egyedul a FED-nek van dual mandatuma a jegybankok kozul, azaz nem csak az arstabilitas a celja, hanem a munkaeropiac optimalizalasa, azaz a gazdasag novekedesenek elosegitese. A tobbi jegybanknak, igy peldaul az ECB-nek, es az MNB-nek is csa az arstabilitas fenntartasa a celja)
A fentiekbol is kovetkezik, hogy az inflacio fennmarad az Egyesult Allamokban, mivel a FED vagni fog, ez viszont a jelenkornyezetben, csak a gazdasag novekedesen segit a hitelkihelyezesek erositesen keresztul.
A deflacio ellen hat az importalt inflacio, jelen esetben az olajar es az elemiszer ar. Jelen helyzet e ketto exogen adottsag, hszen alapvetoen Kina kereslete szabalyozza az arakat (rendkivul latvanyos volt a felfutas az olimpia elott, csak nezzed meg mennyi acelt epitettek a stadionba, visoznt utanna lealltak, esett is a ar, a trendkoveteok persze felfele es lefele is szarnyalnak).Azaz magyarul, ha nincs berkiaramlas, nincs hitelkihelyezes, akkor egy zart gazdasagban az araknak nem szabadna noniuk. A helyzet most az, hogy lassulo gazdasagban, novekvo munkanelkuliseg mellett no az inflacio, es nem is fog szamottevoen csokkeni, mert strukturalis valtozasok mennek vegbe. Hozza kell szokni, hogy 1.3mrd kinai lma, hogy autoja legyen es hust ehessen. 10% koruli gazdasag novekedes mellett egyre tobb kinainak lesz jelentos kereslete a piacon, amitol az amerikai fogyasztok (a magyar is...es ezert hibas az MNB szerintem) magasabb exogen (importalt) inflacioval neznek szembe.
Nyilvanvalo, hogy a banklobbi tamogatja a partokat. Ez minden demokraciaban igy van. Otthon a Stabag penzel. Nem jo, de jobbat meg nem talaltak ki. Egy magamfajta a demokraciaban hivo liberalis kozmopolitanak, ki mindazonalta rendkivul buszke magyarsagara jobbat nem talatak ki. Eltem diktaturaban, hidd el, sokkal pocsekabb.
Es a baj, hogy otthon semmire sem lesz osszefogas. Itt legalabb vannak esetek. Obama nyugodtan mondthatna, hogy a Bush elnokseg sara az egesz, es nem tamogat semmit, mondvan minnel rosszabb, annal jobb neki. (ismeros strategia otthonrol?) de nem, nem ezt koveti. Elkepzelni nem tudom, hogy Magyarorszagon a jozansag uralkodna...talan majd az unokaim megelik...bar errol mindig Cseh Tamas sora jut eszembe:"szaz ev mulva ki tud majd itt magyarul?"
Bar tudom, hogy ez itt nem politikai blog.
Korabban kifejtettem, sem a CNN-t, sem a CNBC-t nem nezem. mindketto, de kivaltkep a CNBC jelentosen hozzajarult a valsag elmelyulesehez. Oszinte leszek nem nezek tv-t. a felesegem netflixen rendeli a filmeket, a gyerekek meg a sajat dvdiket nezik.
Eleg nekem, hogy 6 kepernyon futnak elootem napkozben az informaciok, es wsj, ft, meg az economist olvsasan tul csak a neten olvasok.
Hogy Paulson es Bernanke optimistak voltak ...nos az a dolguk... ha azt mondjak, hogy sracok, nagy gebasz van a Lehmannal, AIGvel, Wachoviaval, az egesz rendszerrel...szerinted a racionalis ember hogyan cselekszik? Harom hete ofelsege kormanyanak bolcs penzugyminisztere azt mondta egy hetvegi interjuban, hogy ez a legmelyebb valsag az Egyesult Kiralysag torteneteben...tudod mi tortent? A font tortelmi zuhanasanak voltunk hetfon szemtanui. Viszont nem hazudtak, mert a szamok alapjan meg nincs recesszio, sot szemeben a masodik negyedeves negativ EUzonas gdphez kepest, meg mindig novekedes van. Hogy mit holnap mi lesz, fene tudja, ha tudnam nem itt ulnek, hanem elnem a milliardosok nyugodt eletet Bermudan.. :-)
Ja, es mindig talalsz olyat, aki elore megmondta...ez a nagy szamok torvenye,
En megprobalok sajat magamnak/szememnek/tapasztalatomnak/jozan eszemnek/vilaglatosomon alapulo optimizmusomnak hinni.
ha mar egyszer elunk, egyszer van nyar :-)
de persze sehol sincs kolbaszbol a kerites, es ebben a valsagban rendkivul sok hibas dontes szuletett, es sok felelos van..de eloszor oltsuk el a tuzet, hozzuk rendbe a hazat, es majd utana rugjuk feneken a felelosoket....ha rossz a sorrend, akkor mi is bent egunk...
Udv,
negyedik

Negyedik 2008.10.04. 03:33:56

Kedves hetero,
pontosan eloszor a bankcsodot/bankrohamot kell megallitani/megelozni. Enelkul, dol az egesz, mint a fentebbi levezetesembol gondolom kivilaglott.
Ehhez kell a csomag, ez a legutolso mentsvar. A bankok nem nyujtanak egymasnak likviditast, mert felnek, ahogy mindenki fel. A bankkozi piacok megfagytak. A legnagyobb kontinentali bank, a Deutsche minden likviditasat a ECBnek adja, a legalacsonyabb kamaton, de, hogy a trader szavait idezzem:"Legalabb holnap meg meglesz a penzunk".
A feltokesites a kovetkezo lepes. Itt tenyleg lesznek gondok. A megoldas a leverage csokkeneseben lesz, azaz a hitelezes jelentos visszafogasaban. A helyzeten a FED segit meg, avval, hogy legalabb 1%-ra lefogja vinni a kamatot szerintem. (Footnote: Egyedul a FED-nek van dual mandatuma a jegybankok kozul, azaz nem csak az arstabilitas a celja, hanem a munkaeropiac optimalizalasa, azaz a gazdasag novekedesenek elosegitese. A tobbi jegybanknak, igy peldaul az ECB-nek, es az MNB-nek is csa az arstabilitas fenntartasa a celja)
A fentiekbol is kovetkezik, hogy az inflacio fennmarad az Egyesult Allamokban, mivel a FED vagni fog, ez viszont a jelenkornyezetben, csak a gazdasag novekedesen segit a hitelkihelyezesek erositesen keresztul.
A deflacio ellen hat az importalt inflacio, jelen esetben az olajar es az elemiszer ar. Jelen helyzet e ketto exogen adottsag, hszen alapvetoen Kina kereslete szabalyozza az arakat (rendkivul latvanyos volt a felfutas az olimpia elott, csak nezzed meg mennyi acelt epitettek a stadionba, visoznt utanna lealltak, esett is a ar, a trendkoveteok persze felfele es lefele is szarnyalnak).Azaz magyarul, ha nincs berkiaramlas, nincs hitelkihelyezes, akkor egy zart gazdasagban az araknak nem szabadna noniuk. A helyzet most az, hogy lassulo gazdasagban, novekvo munkanelkuliseg mellett no az inflacio, es nem is fog szamottevoen csokkeni, mert strukturalis valtozasok mennek vegbe. Hozza kell szokni, hogy 1.3mrd kinai lma, hogy autoja legyen es hust ehessen. 10% koruli gazdasag novekedes mellett egyre tobb kinainak lesz jelentos kereslete a piacon, amitol az amerikai fogyasztok (a magyar is...es ezert hibas az MNB szerintem) magasabb exogen (importalt) inflacioval neznek szembe.
Nyilvanvalo, hogy a banklobbi tamogatja a partokat. Ez minden demokraciaban igy van. Otthon a Stabag penzel. Nem jo, de jobbat meg nem talaltak ki. Egy magamfajta a demokraciaban hivo liberalis kozmopolitanak, ki mindazonalta rendkivul buszke magyarsagara jobbat nem talatak ki. Eltem diktaturaban, hidd el, sokkal pocsekabb.
Es a baj, hogy otthon semmire sem lesz osszefogas. Itt legalabb vannak esetek. Obama nyugodtan mondthatna, hogy a Bush elnokseg sara az egesz, es nem tamogat semmit, mondvan minnel rosszabb, annal jobb neki. (ismeros strategia otthonrol?) de nem, nem ezt koveti. Elkepzelni nem tudom, hogy Magyarorszagon a jozansag uralkodna...talan majd az unokaim megelik...bar errol mindig Cseh Tamas sora jut eszembe:"szaz ev mulva ki tud majd itt magyarul?"
Bar tudom, hogy ez itt nem politikai blog.

Negyedik 2008.10.04. 03:34:52

jajajaj
bocsanat, technikai gebasz...elnezest mindenkitol, hogy 3x kerult fel....
Bocsanat

hetero 2008.10.04. 15:41:58

Már régóta úgy gondolom, hogy a FED vágni fogja az alapkamatot 0 közelébe, kicsit meg is lepődtem, amikor 1-2 hete nem változtattak.
Viszont ezzel nem ér el semmit a FED, ugyanis:
1. Nézd meg a LIBOR-t vagy TED spread-et, tegnap a döntés után sem esett, sőt történelmi csúcson van az utóbbi
2. Az alapkamat le vitele a hitelfelvevőknek jó, de a bankok ettől még nem lesznek képesek hiteleket kihelyezni, ahogy már megbeszéltük

Az infláció pedig már az előző hónapban erősen csökkent az USA-ban, ahogy az eladási adatok mutatták. A nyersanyagárak, élelmiszerárak pedig zuhannak, az USD erősödik, vagyis csökkennek az importárak. Ez mind deflációs hatású. Persze sokak szerint az inflációnak semi köze az árakhoz, hanem a money supplyt érdekemes vizsgálni. Szerintem ez logikusabb. Ugyanis, amit te írsz, hogy a hitelállomány és a money supply csökken, de az árak emelkednek, ez hosszútávon képtelenség, gazdasági összeomlás lenne belőle, ami deflációt okozna. De bárhogy is nézzük, itt a 700 mrd-os csomagon kívül minden deflációs hatású.
Egyébként a kínai növekedés is elkezdett lassulni. Nem vagyok egy Kína szakértő, de hatalmas gondjaik lehetnek jövőre, teljesen export vezérelt a gazdaságuk.

A csomag pedig azért az utolsó mentsvár, ahogy írod, mert nem dolgoztak ki értelmesebb megoldást.

hetero 2008.10.04. 15:54:53

Természetesen nem arra céloztam, hogy a FED-nek és Paulsonnak 2-3 hónapja világvégét kellett volna emlegetniük, hiszen egyetértek velük, ilyen helyzetben már hivatalból kell optimistának lenniük. A baj az, hogy nem látták ezt a veszélyt 2-3 évvel ezelőtt. Óriási hibát követtek el a szabályozások fellazításával. Tulajdonképpen nem tudom, ennél milyen nagyobb hibát követhet el egy pénzügyi ill. monetáris vezetés.
Amit viszont végépp nem értek, a bankok hogyan szeghették meg a hitelezés legalapvetőbb szabályait. A magyar bankoknak 100x több eszük van, mint kinti társaiknak.
Vagyis értem. A CEO a pillanatnyi prémiumukat és részvényopcióikat, a cég hosszútávú érdekeit pedig nem. De mindegy, ez már a múlt.

Negyedik 2008.10.04. 17:22:34

Kedves hetero,
pontosan ez a lenyeg, a Libor es TED spread regota elszakadt attol a realis ertektol, ahol lennie kellene, emlkezz vissza a normalis idokben midossze 10-15 bazispont volt a Libor hitelfelara az alapkamathoz kepest...es ma hol van??
Es ez csak azert szakadt el, mert a bankok egyszeruen nem adnak egymasnak penzt. Fel mindenki mindenkitol, mint az ordog a szentelviztol. A bizalom, a confidence hinayzik teljes mertekben a rendszerbol. Ezert kell a csomag, ezert kell allami beavatkozas, hogy a befektetok/kotvenyesek/betetesek nem attol rettegjenek, hoy visszakapjak-e a penzuket vagy sem.
Ezert jo otlet a csomag, mert a bizaomra epit, a relagazdasag, a hitelkihelyezesek bovitese csak ezutan jon, eloszor egy mentoovet kell dobni, hogy a fulldoklo a vizben maradjon, aztan lehet csonakkal kimenteni es a partra vonszolni.
es egyetrtek, ez az utolso mentsvar, de igazan a bizalom helyreallitasat en mashogy nem igazan tudom elkepzelni.
Avval teljesen egyetertek, hogy nem lattak elore, bar voltak jelek, nem is keves. A magyar bankok meg azert koszonhetik a viszonylagos nyugalmukat, hogy a hitelpiac totalisan fejletlen otthon. Ha homokvarat epitesz, es az dol ossze, ugy nagy kar nem er, viszont ha egy betonacel toronyhazban van gebasz, annak nagyon komoly kovetkezmenyei lehetnek.
Ergo nem az a kulonbseg, hogy 100x tobb eszuk lenne a magyar bankaroknak...sot...volt szerencsem a kozgaz utan az egyik legnagyobb magyar bank treasuryjen dolgozni....maradjunk annyiban, hogy a szakmai siznvonal a nemzetkozi penzugyektol kilometerektol van. Ez persze attol is adodik, hogy kicsi, fejletlen a piac, es nincs verseny. Igy vigan megelnek egymas mellett a bankok, es brutalis profitot mutatnak ki. Oligopol a piac szerintem, es nyomas nincs. Nezzed meg az opcios piacunkat...a nyitott kotesallomanyt...a forgalmat...
Aval egyetertek, hogy az itteni menedzsment motivacioja a reszvenyopciknak koszonhetoen bizony nem a reszvenysek erdekeit szolgalja. Ez nagy hiba, teljesen egyertek.
kellemes hetveget.
Udv,
negyedik

BlackVoid 2008.10.04. 18:13:52

Nem fog vagni a FED, mert az mar nem segit semmin.

Hannibal Barca 2008.10.04. 18:27:49

Az USA gazdasagi novekedes 5 eve (!!!) hazugsag.
www.shadowstats.com

A csomag nem kepes helyreallitani a bizalmat, a bankok vesztesegei joval nagyobb mint 700 milliard dollar. A bizalom helyreallitasahoz nem penz kell, hanem nyilvanossagra hozatal.

Es az hogy van mindig van valaki akinek igaza van ez butasag. A jelenlegi valsagra TOMEGESEN figyelmeztettek fuggetlen szakertok (brokerek, befektetok, bloggerek, , milliardosok, kozgazdaszok). Csak az nem latta ezt jonni, aki nem akarta es inkab a homokba dugta a fejet es/vagy hazudott. Es ha megnezed az USA adossaganak alakulasat az utobbi 10 evben (de inkabb 40 evben), akkor TELJESEN EGYERTELMU-en lathato, hogy egy olyan folyamat indult be ami csak rosszul vegzodhetett. Csak az idozitesen lehet vitatkozni. Es ha vannak olyanok akiknek az utobbi 10 evben minden joslatuk bejott (pl. Eric Janszen), akkor igencsak el kell gondolkodni.

A valsagnak NINCS VEGE. Meg csak most kezdodik igazan. Nagyon kemeny lesz. Ezt mondjak azok, akik elore is lattak. Bocsi, de en inkabb ezeknek hiszek, nem azoknak akik 1 eve azt bufogtek, hogy "contained to subprime", "the economy is strong".

Aki most javulasban hisz, az mar megint megette a BULLSHITET. A bailout kutyaszart nem er es a piacnak is ez a velemenye, semmi rally nem volt szavazas utan. A piac szkeptikus es joggal.

Arrol inkabb mar ne is beszeljunk, hogy olyan csomagot nehez lesz megszavazni amitol tobb olaj lesz a foldben. Borulas lesz mindenkepp. Elkerulhetetlen. Tuti. Biztos mint a halal. Csak az idozitesen lehet vitatkozni.

hetero 2008.10.04. 19:49:50

Negyedik,
hova vezetett ez a "nagyon" fejlett pénzügyi rendszer?
Egy picit vonatkoztass el a szakmádtól és próbáld kívülről nézni.
A bankrendszernek a gazdaságot kellene szolgálni. Ezzel ellentétben a bankrendszer egész gazdaságra vonatkozó részaránya rettentően megnőtt. Ez irreális. A sok derivatív termék és társai teljesen feleslegesek a világ fejlődéséhez. A hitel- és ingatlanpiaci buborék is a CDO-knak, CDS-eknek köszönhető, amivel az átlagember szívott, aki már csak hitelre vásárolhatott ingatlant, ugyanis az áruk az egekbe szökött. A bankok hitelezzenek, részemről ennyi. Minek kellenek derivatív ingatlanpiaci, tőzsdei termékek? Én is ezen akarok meggazdagodni, pedig értelmes dolgokat is csinálhatnék. Ez egy totális zsákutca.
Most nem bántó szándékból írom, de tényleg a világ közepének képzeli magát a Wall Street, de ez nincsen jól így. A világ központjában a kutatóintézeteknek ill. cégeknek kellene lenni, ahol a közelgő energiaválság elkerülésén dolgoznak.

BJ 2008.10.04. 21:31:16

hetero 2008.10.04. 15:54:53

"A magyar bankoknak 100x több eszük van, mint kinti társaiknak."

NEM!!! Ha ez a válság 2-3 évvel később jön, akkor addigra itthon ugyanúgy kialakult volna a buborék, ugyanoda lazították volna a jelzálog-hitelezési szabályokat, ahol az utóbbi 1-2 évben az USA bankjai jártak...

BJ

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.05. 00:00:29

Nem tudom, beleütközik-e a belpolitizálás tilalmába, legfeljebb törölje az illetékes, ha igen:

www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=242560

"Magyarországon ma nem biztosított az emberek személyes szociális egyensúlya, ezért el kell érni, hogy úgy érezhessék, olyan világban élnek, ahol a létfenntartás nem kerülhet veszélybe – mondta Orbán, aki szerint megengedhetetlen, hogy hitelekből fedezzék a mindennapi kiadásaikat és kapjanak megfelelő egészségügyi ellátást."

Nyitott kapukat dönget. Ilyen célra se lesznek már hitelek, ahogy Kaliforniának, úgy nekünk se...

Ez az "el kell érni, hogy úgy érezhessék, olyan világban élnek, ahol a létfenntartás nem kerülhet veszélybe ", nekem erősen rímel arra, hogy "the american way of life is non-negotiable".

Sajnos, a létfenntartás nemsokára tömegek számára kerül veszélybe, ha tetszik ez a fidesz vezérének, ha nem. Nekem nem tetszik, de ilyen üres retorikával biztos nem lehet elkerülni. Meg azzal se, hogy ugyane beszéd folytatásában megint az oroszokat szidta...

Negyedik 2008.10.05. 01:02:29

Kedves hetero,
nem ertek veled teljesen egyet. A derivativ termekeknek igenis van letjogosultsaguk. Vegyuk peldakent az altalad sokszor karhoztatott CDS-eket (credit default swapok a nem szakertok kedveert). A CDS onmagaban nem mas, mint egy biztositas. Ha befekteto vagy, es veszel mondjuk egy 5 eves lejaratu vallalati kotvenyt, mondjuk GE kotvenyt (mellyel a ceg fejlodeset/befeketeteset, igy a novekedest segited elo), de van egy rossz sejtesed, hogy esetleg valami tortenhet a GE-vel. A kotvenyt nem akarod eladni, mert a carryje (azaz az allamkotveny feleletti hozama) jelentos. Mit tehetsz? A valasz egyszeru, biztositast veszel, azaz CDS-t veszel, ami alapjan evente meghatarozot dijat (spreadet) fizetsz, es egy credit event bekovetkezesekor az elado fel (aka biztosito) kifizeti a neverteket. Ergo nem buksz.
Mi ebben a rossz? semmi, sot ez nagyon hasznos, mert ha nem vehetsz biztositast, ugy esetleg nem veszed meg akotvenyt sem, azaz nem juttatsz forrast a cegnek, mely igy nem ruhaz be, nem fejleszt, mert nincs mibol.
A gond az, amikor mar a fedezet miatt veszik, hanem spekulacio miatt, na ezt kell korlatozni, erre jottek ra a short selling korlatozasakor is....
A masik, ha kotsz biztositast a hazadra a biztositol, de hirtelen az osszes a biztosito altal biztositott haz leeg/osszedol vamilyen katasztrofa kovetkezteben...vajon a biztosito kiud mindent kart fizetni? elarulom: nem, mert kulonben csodbe menne, ezert talaltak ki az erohatalom (vis maior) definiciojat, hogy ne kelljen fizetni a bitositonak...
nos a penzpiacokon egyenlonre nincs vis maior jogintezmenye....de hamarosan lesz.....
Az tenyleg nem jo, ha a viag kozepe a wall street lenne...egyebkent nem az, pedig tenyleg sokan annak hiszik...a vilag kozpontja nincs, mert nincs fizikai helye...a toke szarnyal..jon..megy
footnote: nem vagyok benne biztos, hogy jo otlet ha a kutatointezetek lennenek a vilag kozpontjai.... utopiara epito kiserletek mind elbuktak... ki csak a sajat penzet es eletet tette fel...ki emeberek millioinak eletet....
Udv,
negyedik

hetero 2008.10.05. 12:14:00

A CDS-es példád annyiban sánta, hogy egy sima biztosítási formát írtál le, amivel tényleg nincsen semmi baj. Ha csak ilyenek lennének, akkor derivatív piac nem lenne sokszorosa a tényleges piacnak, ugyanis 1:1 a megfeleltetés. Ezzel nem is nyernének olyan sokat a pénzügyi cégek. Ezért tovább bonyolították. Amennyire tudom ugyanarra a vállalati kötvényre sok CDS-t bocsájtottak ki, vagyis ez olyan, mintha a gépkocsimra több CASCO biztosítást kötnék, ami abszurdum.
Szóval ez egy mesterségesen duzzasztott világ és a válság után törvényszerűen vissza fog esni a pénzügyi szektor részaránya az USA gazdaságban vagy ha így nézed az S&P 500 indexben.
A világ közepe pedig a Wall Street, mert ők tartják a zsebükben az USA törvényalkotását. Ez a héten ki is derült, ha valakinek nem lett volna egyértelmű.

Negyedik 2008.10.05. 17:36:02

Kedves hetero,
latod lenyegeben egyetertunk, ha jol veszem ki szavaiat.
A derivativ piac onmagaban jo, mert fedezeti (nem szakertok kedveert kvazi biztositaskent) jott letre. Akkor van gond, ha mar a fedezet helyett a spekulacio dominal. (footnote: a spekulacio jo dolog, mert biztositja a likviditast)
Ha a Wall Street a toke szinonimaja, ugy igazad van. De elaruom neked azt is, hogy a Freddi es a Fannie megmentese Kina es nehany nagyobb kozponti bank nyomasara tortent, ok voltak a ket agency legnagyobb finanszirozoi. A Wall Streeti bankok csak kozvetitok, az igazi vesztesek azok, akiknek a penzuk all a szakadek fele lokott cegekben.
Udv,
negyedik

hetero 2008.10.05. 19:42:20

Persze a Freddie és Fannie nélkül nem lehetne ilyen mértékben hiteleket kihelyezni, ugyanis nem lenne, aki felvásárolná őket, úgyhogy hosszútávon a bankok a fő nyertesek.
Ha Kínának nyomásának nem engedtek volna, akkor pedig most nem tudom, ki vásárolná meg az iszonyú mennyiségű államadósságot. A csomaggal együtt lesz vagy 1500 milliárd a következő egy évben. Szerintem már így is határeset, de nem értek hozzá.

Ha holnaptól a TED spread nem kezd meredeken csökkenni, akkor nagy baj van.

hetero 2008.10.05. 20:44:00

És arról mit gondolsz, az arany is a leverage felszámolás miatt esik?

Negyedik 2008.10.06. 01:54:00

Kedves hetero,
tokeletesen egyetertek, ha a TED spread nem szukul holnap, ugy gaz van...nagyon nagy gaz.
Az arany a dollar erosodese miatt esik. Eros negativ korrelacio van a dollar arfolyama es az arany ara kozott. Most neztem a Bloombergemen, 1.37 alatt van az euro...holnap megint esni fog az arany...es az olaj is, hiszen az utobbi idoben az is a dollar arfolyamaval mozog...
A dollar meg azert erosodik, mert az euroovezet nagyon sulyos kihivasok ele nez..sokkal sulyosabb a gebasz, mint az Egyesult Allamokban.
Aztan persze lehet, hogy tevedek...
Udv,
negyedik

Hannibal Barca 2008.10.06. 10:01:50

"A dollar meg azert erosodik, mert az euroovezet nagyon sulyos kihivasok ele nez..sokkal sulyosabb a gebasz, mint az Egyesult Allamokban. A dollar meg azert erosodik, mert az euroovezet nagyon sulyos kihivasok ele nez..sokkal sulyosabb a gebasz, mint az Egyesult Allamokban.
Aztan persze lehet, hogy tevedek..."

Szerintem teveds, de kiderul hamarosan. A TED spread tovabbra is emelkedik, a tozsdek zuhannak.

hetero 2008.10.06. 10:09:43

Ilyen helyzetben az arany árának csökkenésére nem lehet magyarázat a dollár erősödése. Döglődik a pénzügyi rendszer és az arany esik.
Nem, itt valami más hatás van.

A TED spread emelkedett.

Na, jó volt a csomag?
Nyilvánvaló, hogy nem azoknak kellene megoldani a problémát akik okozták. Lassan át kellene adni az irányítást szakértőknek, eddig egy értelmes lépése sem volt a FED-nek és Paulsonnak.

Ez viszont elkerülhetetlennek tűnik:
www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aktjzhZEdgfY&refer=home

BlackVoid 2008.10.06. 11:35:10

Az arany mostanaban mar nincs annyira a dollarhoz kotve.

Az arany potencialisan ket dolog miatt esik:
- deleveraging, azaz akik hitelbol fektettek be, azok eladnak es visszaadjak a penzt
- manipulacio a kozponti bankok altal (nem, ez nem osszeskuves-elmelet, bevallottan csinaljak)

Pont a mostani valsag okan latjuk, hogy a piacot csak korlatozott ideig lehet manipulalni. Az arany fel fog menni. Sokat.

BlackVoid 2008.10.06. 11:36:17

"Nyilvánvaló, hogy nem azoknak kellene megoldani a problémát akik okozták. Lassan át kellene adni az irányítást szakértőknek, eddig egy értelmes lépése sem volt a FED-nek és Paulsonnak."

Ket kerdes merul fel.
1. Meg lehet egyaltalan ezt oldani?
2. Meg akarjak egyaltalan oldani?

BlackVoid 2008.10.06. 11:40:50

Jo az a cikk hetero. Ide kapcsolodik 2003-bol a FED forgatokonyve deflacio esetere.
www.itulip.com/Select/feddeflationplaybook.pdf

Nem lesz itt deflacio sztem, az allamok szamolatlanul nyomjak a penzt a rendszerbe. Kemeny inflacio lesz. Ez a mostani szakasz csak atmeneti diszinflacio.

itulip.com/forums/showthread.php?p=52281#post52281

hetero 2008.10.06. 12:40:30

BV, elolvastam az irást, de kétlem, hogy ez működhetne, bár keveset értek hozzá. Túl sok hitel omlik össze ill. áttételes pozíció számolódik fel.

"Fed’s best policy option is probably open-market
purchases of longer-term government bonds"
Az USA államadósságot hova lehetne még fokozni? 2003 óta nagyon sokat romlott a helyzet.

"In this approach, the Fed would pursue a targeted,
substantial depreciation of the U.S. dollar, by purchasing foreign currency using newly
minted dollars."
Évekig zajlott, de mára megfordult. A dollár erősödését nem lehet megfordítani szerintem.

"The simplest strategy: buying other domestic securities"
Ez már zajlik, de nem segít.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.06. 13:19:08

Fidesz: Felkészületlenül éri Magyarországot a gazdasági válság


A kisebbségi kormány nem készítette fel, és nem is készíti fel az országot arra, hogy a pénzügyi-világgazdasági válságra reagálni tudjon - jelentette ki újságírók előtt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

" "A kisebbségi kormány újabb alkalmatlanságának bizonyítéka, hogy sem most, sem a 2009-es költségvetési javaslatban nem készül fel a várható gazdasági válságra" - húzta alá a volt pénzügyminiszter, aki kiemelte azt is, hogy 30 ezerrel több munkanélkülit regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt.

A Fidesz szakpolitikusa újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány elsődleges feladata a gazdaság növekedésének stabilizálása lenne. Ehhez a vállalkozók terheinek érzékelhető csökkentésére, a pénzügyi szabályozó rendszer uniós keretek között való erős ellenőrzésére, és a 2009-es költségvetés átalakítására lenne szükség - fűzte hozzá. Végül kiemelte: a Fidesz az adócsökkentés pártja. "
-------------------------------

Szegény ember. Ezek szerint nem is sejti, hogy a mai válság okozója az ún. "gazdasági növekedés".
A hitelpénzrendszer pilótajátéka törvényszerűen bukik meg, véges rendszerben nem lehetséges végtelen növekedés.
Most vészprogram kell a puszta túléléshez.
A multik vagyonát átmenetileg (100 évre) le kell foglalni, meg kell szervezni a kenyérjegyrendszert, előkészjteni a földosztást, fegyvert osztani megbízható polgároknak (pártközi együttműködés alapján!) stb. stb.
Ez meg fokozná a "növekedést"...

Hannibal Barca 2008.10.06. 16:24:58

Erosodik a dollar, az arany megis emelkedik.

A tozsdek zuhannak tovabb a Dow Jones 10000 alatt. A japan Nikkei index elerte az 1984-es szintet.

Anr 2008.10.06. 16:58:03

3.95-on a TED spread. meglesz ma a 4%:)
azt olvastam, hogy paulson dec vege/jan eleje elott nem kepes leszerverzni a mentoakciot, ha az nyilvanos aukcio.
ha targyalasos vasarlas, az megtortenhet a heten, de az buzleni fog a korrupciogyanutol.
ez a bizonytalansag meg 3-4 honapig megol egy rakat jol mukodo hiteligyenyes agazatot is. nem is beszelve az oriasi adossagot gorgeto cegekrol, mint pl a GM a maga 300+milliard$-os adossagaval.

Negyedik 2008.10.06. 22:20:56

Szoval a dollar erosodott kozel 3 big figurat az euroval szemben. Az europai orszagok szep lassan bedobjak a torolkozot. Az olaj esett, az arany is felment, de utobbi csokkenni fog. (szoval 2-1 :-) ) Egyebnekt a kozponti bankok nem manipulacio miatt, hanem kenyszerusegbol kenytelenek lesznek megszabadulni a keszleteiktol, mert arannyal nehez kisegiteni a ker bankokat. Arany iranti kereslet meg a lassulo gazdasgban csokken (nem gazdagodnak az emberek, es precizios termekeket sem veszik majd).
A csomag keves volt, ott mar elszurtak, hogy nem egybol fogadtak el. A bizalom eltunt. Nezzed meg az Europai kormanyokat, egyesevel kezdik el garantalni a depositokat...kemeny a kaki....
Ellenben a swap spreadek nem tagultak...ez mar jo jel.
A nagy lepes most jon: nyakamat ra, hogy a FED fedezet nelkul fog vasarolni CP-ket a bankoktol. Tortenelmi lepes lesz!
egyebkent az Egyesult Allamok adossagat lehet meg fokozni, mivel mas vilagdeviza nincs, es nem is lesz egy ideig (euro a bukas fele zakatol szerintem, jen meg tul kicsi, mi marad? juan? tartanad a penzedet juanban?), az orszag folytathatja az eladosodottsagot... Nagy elonyok, hogy sajat fizetoeszkozben adosodik el...ez keves orszagnak sikerul.

hetero 2008.10.06. 23:24:11

"egyebkent az Egyesult Allamok adossagat lehet meg fokozni"
Hm. Ki fogja megvenni? Már így is 1500 mrd-nál tartanak a következő évre. De valószínűleg ez alábecsült adat.
Kína lefelé halad a lejtőn, olaj olcsóbb és még esni fog, így az olajországok is kiesnek (de legalább is csökkenek a lehetőségeik).
USA állampolgárok veszik akkor? De azok valszeg a bankrendszerből vonják ki a pénzt.
Nem áll össze a kép.

hetero 2008.10.06. 23:33:08

"FED fedezet nelkul fog vasarolni CP-ket"
Van hozzá apparátusa? Gondolom, nem 5 perc lesz felépíteni. Bár sok munkanélküli bankos van mostanában :)

Negyedik 2008.10.07. 02:28:50

Nagyon egyszeru.
Ahogy esik az euro, a kozponti bankok atvaltjak tartalekaikat dollarra, hogy kevesebb veszteseget szenvedjenek el. Racionalis lepes. (es arrol meg nem is beszeltunk, hogy EU talan meg politikailag is szeteshet... na ez az en pesszimista kepem, es ezert vagyok pozitiv az USA-t illetoen)
Es ime ott is a kereslet.
CP vasarlashoz nem kell nagy apparatus, inkabb penz, azaz balance sheet.
Ugy tunik, hogy itt mar csak egy ilyen dramai lepes segithet. A meg dramaibb, az valamifele globalis osszefogas a kozponti bankok reszerol, de ezaddigi swapoktol nagyobb lepesben es mertekben.
Az azert egyertelmu, hogy pl az osztrak tozsde is a Egyesult Allamokbeli eses miatt szakadt be 10%-ot....
Mindenki szenved, nem biztos, hogy csak a FED-nek meg a Tresurynak kell segitseget nyujtania. Csak nezzunk ra a hazai magannyugdijpenztarak teljesitmenyere...ha jol emlekszem pont az iden vezettek be az agressziv reszvenytulsulyos portfoliokat... szep evuk lesz... bar a magyar portfoliokezelok hiresek arrol, hogy meg az inflaciot sem kepesek kitermelni...de hat az embereket ez nem zavarja, igy vigan megelnek.... egy rendes piacon ezeket a portfoliokezelekot mar reg elzavartak volna....

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.07. 08:10:15

Az EU politikai szétesését biztosra veszem, pontosabban bizonyára marad belőle egy laza egyeztető fórum, hogy legalább megpróbáljuk elkerülni az Európán belüli háborúkat. (kb. "tanácskozási jog"-gal)
Mik az EU lényeges elemei? A közös pénz. Ha így megy a válság, sürgősen visszahozzák a tagok a nemzeti valutáikat. A közös belső piac. Ha megdöglik a globalizáció, mindenki önellátását igyekszik fokozni, lesznek védővámok, exportengedélyezés, esetleg exportvám, protekcionizmus. Közös mezőgazdasági politika. Részben az előző, másrészt nem lesz miből támogatást fizetni a termelőknek, sőt, a mezőgazdaság megint fejőstehén lesz.
Regionális fejlesztési segélyek. Mint az előző, a jómódú tagállamoknak otthon kell a pénz, nem fogják másoknak adni.

De ettől nem erősödik az USA, az saját jogán lesz nyakig a bajban.
Az oroszok a sok szöveg után gondolom most már tényleg rubelben fogják az olaj és gáz árát kérni.

BlackVoid 2008.10.07. 12:27:05

Nehez gazdasagi helyzetben az arany felfele szokott menni. Es a nagy bankoknak eszuk agaban sincs eladni a keszletuket.

Sztem te total nem erted ezt.

BlackVoid 2008.10.07. 12:28:51

Az arany kereslete forditottan aranyos a gazdasagi teljesitmennyel. Ha a gazdasag jol teljesit, akkor reszvenybe lehet rakni a penzt. Ha meg nem, vagy valsag van, akkor az arany jobban teljesit.

Ezert van az, hogy 2001 ota az arany sokkal jobb mint az USA barmelyik reszvenyindexe.

BlackVoid 2008.10.07. 12:35:08


www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?StoryId=075e51fb-08c1-4538-a12c-df968715226a

Central banks in Europe favour gold as crisis unfolds
www.gulfnews.com/business/Banking_and_Finance/10249440.html

London based metals analysts - VM Group - says a shortfall in central bank gold sales expected to continue during the last year of CBGA II,
goldnews.bullionvault.com/central_bank_gold_sales_100420081

BlackVoid 2008.10.07. 12:37:03

goldnews.bullionvault.com/central_bank_gold_sales_100420081

Western Central Banks Curtailing Gold Sales and Other Central Banks Buying Gold
Western central bank gold sales continue to fall while Russian and other large creditor nations such as China and OPEC nations with huge dollar denominated reserves and assets are believed to be increasing the percentage of gold that they hold in their currency reserves.

Contagion in the financial markets and U.S. dollar vulnerability are bolstering gold's reputation as the central monetary anchor within the international monetary system.

Gold sales by European central banks (the largest holders besides the Federal Reserve of gold in the world) under the Central Bank Gold Agreement (CBGA) in the year to September 26 were provisionally estimated at a record low 357.2 tonnes, the World Gold Council said on Wednesday. Sales in the final year of the pact could be lower still, the WGC added. Under the terms of the CBGA, signatories can sell up to 500 tonnes of gold per year. With the advent of the euro, European central banks began diversifying their reserves which were overweight in gold.

The gold sales were the lowest since the central bank gold agreement in 1999.

Financial market instability , concerns about the dollar and huge systemic risk are making gold more attractive as a reserve asset for central banks .

Negyedik 2008.10.07. 16:48:50

Kedves Black Void,
en nagyon sok mindent nem ertek, sot. Eleve miert vagyunk itt a Foldon, mi a celunk, miert teremetett minket az Orokkevalo? Csakhogy az elejen kezdjem...:-)
A piacokat ugy nagyjabol ismerem, tehat neked is azt javallom, hogy futassal le egy regressziot a dollarra es az aranyra, es nezzed meg a korrelacios egyutthatot....meg fogsz lepodni...
" nagy bankoknak eszuk agaban sincs eladni a keszletuket." Eloszor is kik azok a nagy bankok? Kereskedelmi bankoknak lenyegeben nincs aranyuk, mert koltseges a tarolas, hozamot nem hoz, szintiszta spekulacio az arfolyamra.
ha a nagy bankok nalad a kozponti bankok, ugy megint nincs igazad, mert a jegybankok tulnyomo reszenek mar nincs aranya. Javaslom nezzed meg az MNB merleget, es vessed ossze mondjuk a 20 evvel ezelottivel... megint meg fogsz lepodni.
szoval, ha a par nagy jegybankra gondolsz, ugy igazad van, de hidd el, ezen az aron erdemes eladniuk, leginkabb azert, mert mint irtam, es igazam lett, a FED belepett a fedezetlen papirok piacara, per pillanat a Treasury fog betete elhelyezni, e ido kerdese, mikor azt mondjak, hogy nem lesz tobb allampapir kibocsatas, inkabb nyereseggel szalljunk ki az aranybol....
egyebkent megsugom, van egy szerzodes nehany kozponti bankok kozott, mely szabalyozza a likvidalast, ugyanis a kereslet annyira keves (persze relative a potencialis kinalathoz), hogy osszeomolna apiac...viszont nincs messze....
udv,
negyedik

Hannibal Barca 2008.10.07. 23:17:48

Barmennyit eladhatnak a kinaiak vagy az oroszok megveszik.

USA-nak papiron nagyon sok aranya van. De nem volt auditalva mar regota.

Ennek ellenere az arany nagyobbik resze magankezben van.

Meglatjuk mi lesz, gyorsan megy ez, nem kell sokat varni.

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.14. 16:50:48

Jók az elemzéseid.

Egyetlen dolgot felejtesz el...

A válságot nem kezelni akarják hanem LÉTREHOZNI.

A CÉL A VÁLSÁG LÉTREHOZÁSA ÉS MÉLYÍTÉSE.

De sajnos nem ez a cél. Még ez is csak egy eszköz lesz másik célok elérése érdekében.

ÉS EZ A CÉL SZOCIÁLIS, TÁRSADALMI, KATONAPOLITIKAI. MAJD KATONAI LESZ....

EBBEN A SORRENDBEN.

Pár dolgot felraktam a blogomra...

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.14. 16:51:59

Ha nevem utáni üres területre(!) kattintasz bejön.

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.14. 17:07:11

Valószínűleg majd el kell menni.. mielőtt ideérnak a kínaiak.
süti beállítások módosítása