HTML

Utolsó kommentek

2008.09.16. 20:57 Hannibal Barca

Napi világhír - 2008.09.16

Zajlanak az események.

A Pakisztáni hadsereg tűzparancsot adott ki arra az esetre, ha területére amerikai erők lépnének. With friends like these, who needs enemies? Akinek ilyen barátai vannak, nincs szüksége ellenségre. A NATO lassan elkezdhet csomagolni Afganisztánból haza. Az afgán missziót csak Pakisztánon keresztül lehet ellátni. A másik útvonal Oroszországon és a vele szövetséges Kazahsztánon keresztül vezetne, de az oroszok nemrég szakították meg az együttmüdödést a NATO-val.

Összeomlott a Nyugat-barát ukrán kormány miután a koaliciós partnerek összevesztek. A válság a Grúz Háború nyomán robbant ki. Yushchenko elnök keményebb fellépést akart Moszkvával szemben, a miniszterelnök Julia Timosenko meg nem. Az amerikai alelnök nemrég járt Ukrajnában, ez lenne az orosz válasz?

Folytatódik az olajár zuhanása. Az ok: a bankcsődök és a hitelválság második hulláma.

És néhány fontos hír, az utóbbi napokból.

Cheney kudarcot vallott amikor támogatást keresett Azerbajdzsánban a Nabucco vezetékhez. Számos forrás szerint Cheney igencsak hűvös fogadtatásban részesült, a rossz nyelvek szerint ez diplomáciai incidenshez vezetett, mert Dick ezen dühbe gurult. A hivatalos híradások ezt cáfolják. Don't believe anything until it's officially denied. Ennyit erről.

Bolívia az Egyesült Államokat vádolja a 100 emberéletet követelő ellenzéki zavargások szításával és ezért kiutasította az amerikai nagykövetet. Venezuela is kiutasította  amerikai nagykövetét, válaszul az amerikaiak is hazaküldték a két ország nagykövetét. A dél-amerikai országok ma konferenciáztak a helyzetről és a válságban Bolíviát támogatták.

Az Egyesült Államok ezer darab úgynevezett bunkertörő bombát ad el Izraelnek, ezáltal pedig jelentős mértékben nő a zsidó állam képessége az iráni atomlétesítmények megsemmisítésére.

49 komment

Címkék: oroszok világhír világbéka


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr92666796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hannibal Barca 2008.09.16. 21:03:53

Maradt az amerikai alapkamat, ettől emelkedett a tőzsde, annak ellenére hogy az európai piacokon folytatódott a zuhanás. Ki érti ezt? Én nem.


Stocks Sink Then Rise After Fed Keeps Rates Stable- AP

Stocks fluctuated after the Federal Reserve initially disappointed some investors by keeping interest rates unchanged. Although many on Wall Street expected the Fed to keep its target federal funds rate steady at 2 percent, there was some hope that the central bank would try to calm uneasy financial markets with a quarter-point rate cut.

biz.yahoo.com/ap/080916/wall_street.html

Ursa Maior 2008.09.16. 21:13:39

Kb egy hónapja megvétózták komolyabb bunker rombolók eladását Izraelnek. Ha igazak a hírek most csak olyan fegyvereket kaptak, melyek max 2 méter beton ellen jók az pedig kevés az iráni létesítmények ellen.

YP 2008.09.16. 23:10:34

"Folytatódik az olajár zuhanása. Az ok: a bankcsődök és a hitelválság második hulláma."

---------------

Szerintem ez csak részben ok. Van két másik: a hurrikánok miatt finomítói leállások (5 mbpd), illetve a piac pszichológiája miatt pánikeladások.

BlackVoid 2008.09.17. 09:03:27

Ex-CIA elemzo irasa Cheney kalandjarol. Jo cikk.
onlinejournal.com/artman/publish/article_3742.shtml

BlackVoid 2008.09.17. 10:25:58

Nigeria: "Olaj-allomas" megsemmisitve
english.aljazeera.net/news/africa/2008/09/200891755628723222.html

Tamadas erte a yemeni amerikai nagykovetseget
english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/09/20089177649418697.html

Az AIG biztositot megmentettek az adofizetok penzen
Another day, another bailout.
biz.yahoo.com/ap/080917/aig.html

Hannibal Barca 2008.09.17. 10:36:13

"Kb egy hónapja megvétózták komolyabb bunker rombolók eladását Izraelnek. Ha igazak a hírek most csak olyan fegyvereket kaptak, melyek max 2 méter beton ellen jók az pedig kevés az iráni létesítmények ellen."

Ha igazak a hirek.....
Ez a kulcs resze. Nem tudhatjuk hogy igazak-e.

Ursa Maior 2008.09.17. 11:10:33

Amerikában egyre több kikezdhetetlen hírnevű hazafi kezdi feszegetni, hogy az USA és Izrael érdekei nem feltétlenül egyeznek Iránnal kapcsolatban.

Azt hiszem itt is fent volt a link hogy ex USA külügyminiszterek (köztük demokrata azaz jó AIPAC kapcsolatokkal rendelkezők) is sürgették a közvetlen tárgyalásokat Iránnal. Nem tartom valoszínűnek, bár lehetetlennek sem,. hogy az USA-ban nem tudja a bal kéz mint csinál a jobb.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 11:19:06

Nem arról van szó, hogy ne tudná a bal kéz, hanem lázadás kezdődik.
Vnnak, akik szerint már muszáj szembefordulni az izrael-lobbival.
A bunkertörő rakétákkal vessük össze, hogy az oroszok nyilvánvalóan készülnek Izrael megfékezésére, ezért a felmelegített együttműködés pl Szíriával. Gondolom, hogy megüzenik Tel Avivba, hogy hol a határ, amit Moszkva nem tolerál. Mellesleg eleve irracionális politikába szorították be magukat a cionisták. Kierőszakoltak egy államot, amit nem lehet fenntartani és a végül esélyes kollektív öngyilkosság a világ fejlett része lakosságának jókora részét elviheti. (pl. biológiai hadviselés Irán részéről, válaszul az ország atombombákkal történő megszüntetésére)
Az oroszok a világbékét védik. Lehet, hogy még amerikai hazafiak is tőlük várnak majd segítséget?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 11:32:05

MAtt Savinar már 2 naponta küldözget Red Alert-eket a pénzügyi válság híreivel. Igen felgyorsultak az események.
Ngayon nyomatja a 40 évig elálló kajaküldeményei reklámját, gondolom, kell neki alé,. hogy minél hamarabb elhúzhasson a kaliforniai halálraítélt suburbből.

Kopi3.14 2008.09.17. 12:15:38

AG: abban az orosz vilagbeke-rendorkodesbwen nem valamiert nagyon nem hiszek. :(

Azert szerintem a legnagyobb baj Izraellel kapcsoaltosan az, hogy ha mar letrehoztak eroszakosan, egyebkent akkor mint onallo allam nem letezo teruelteken, akkro a kornyezoek miert nem mondjuk a Palesztin allam onallo letrejotteert, hanem Izrael megsemmisitesert kuzdenek? Es miert nem tudnak az arabok sem egyutt fellepni?

Azert Izrael megszivatasaban nem lenne egyszeru SZUnak meglepni a dolgot, leven atom ott is van, meg meg sokminden, ami nem publikus. Es elegge hatekony hadsereg, amelyik evek ota 4thgen hadviselesben edzodik, vagyis van tapasztalata ellene fellepni. Meg ha nem is tul hatekony, de nekik van lovesuk rola.

Anr 2008.09.17. 12:39:47

vilagbeke:
a kutyat nem erdekli, mindenki a sajat kornyezete bekejevel van elfoglalva. barki szereti a haborut ha az a vilagvegen van, es penzt hoz. izrael is szeretne, ha a haboru eltavolodna a hataraitol, de nem igazan sikerul nekik.

mas:
www.theoildrum.com/node/4544
Despite long lines and empty pumps at many gas stations across the country, and considerably high cash prices, gasoline demand likely fell week over week. This from today's Mastercard analysis (which is often more reliable than the DOE/API reports which are based on 'interpolated' demand):
U.S. gasoline demand dropped 3.1 percent last week, the 21st consecutive decline, as bad weather reduced driving east of the Mississippi River, a MasterCard Inc. report today showed.

Motorists bought an average 9.25 million barrels of gasoline a day in the week ended Sept. 12, down from 9.542 million a year earlier

YP
feltetelezve, hogy az eddig csak tranziens kilenges volt a fogyasztas stabilitasa, de ez a valosag, es az utobbi 1 evben tortent olajaremelkedes 3%-os amerikai fogyasztascsokkeneshez vezet, es hasonlo emelkedes hasonlo fogyasztascsokkenest okoz, hogyan modosulnak ettol a szamaid?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 12:57:51

Kopi3:

Ez az "akkor mint onallo allam nem letezo teruelteken" már majdnem az, hogy egy "nép nélküli föld egy föld nélküli népnek". Az adott évben a Föld jókora részén még nem voltak önálló államok...
A probléma nem ez. A zsidók nem voltak elég sokkal okosabbak másoktól ahhoz, hogy rájöjjenek, amit rajtuk kívül kb. mindenki tudott. Nekik nem a saját ország hiányával volt problémájuk, a saját bőrükben nem érzik jól magukat, mehetnek bárhová, mindenhol úgy fogják érezni, őket mindenki utálja. Ez elől nem lehet elmenekülni, illetve egy módon lehet. Kikeresztelkedés, betérés az iszlámba,a buddhizmusba, elvegyülés a többi ateista között, otthagyni ezt a szerencsértlen, átkozott identitást, hogy "mi, kommunisták, különleges emberek vagyunk". A történelem folyamán sokan menekültek így el, utódaik ma boldog, vagy boldogtalan emberek, kb. annyira, mint az őket körülvevő többi egyén. De ez a fajta üldözési mánia és örök gyűlölködés őket már nem sújtja. Hogy a költőtől idézzek: Süllyedjen el a mózeskosár! De ez nem jelenti senki fizikai megsemmisítését. Ez az Igéret Földjére való belépést jelenti, egy lehetsz a többiek közül, nem kell örökké utálnod őket.
Kár, hogy ez Izrael problémájára már nem megoldás, de egyéni kiútnak sokak számára nyitva áll.

Mellesleg a környezők nem kűzdenek I. megsemmisítéséért, a Stratfornak volt erről nemrég egy jó elemzése. Egy csomó arab rezsimnek lényegében szövetségese, a szájkarate más téma.
Azt se írtam, hogy az oroszok "megszívatni" akarnák őket, szerintem annak próbálnak gátat vetni, hogy a zsidók megszívassák az emberiséget egy jó kis 3. világháborúval. Ehhez kívánok a ruszkiknak sok sikert.

Engem nem is izgatna ott messze az az ország, csak ne robbantson ki világháborút, atommal, biológiai fegyverekkel, ne próbáljon hozzánk áttelepülni és a nálunk élő izrealiták egyenlőre vegyenek vissza magukból a szokott bomlasztás terén, idővel meg mint fentebb írtam, nyitva az út a leki békéhez. (annak átlagemberi fokához, ami nem ideális, de jobb az átlagzsidóénál).

Az olajcsúcsot, vagy a nemzetközi bankrendszert nem tekintem "zsidó dolognak". Akárhány bankár is került ki közülük.

Balaint 2008.09.17. 13:05:01

Már bocsi de Izraelt nem erőszakkal hozták létre, hanem ENSZ határozattal. Az hogy az arabok hülyék, mert nem tudnak összetartani az nem hámita tulajdonság, tessék cska itt Abszurdisztában körülnézni. De ezt szetem inkább hagyjuk.

Kopi
Sajna ki kell hogy ábrándítsalak, hiába az IDF az egyik (ha nem A) legjobb 3gw azaz villámháborúra felkészült hadsereg, pont ez a kiválóságuk, ami komoly akadálya az új típusú ellenség elleni felkészülésnek. Lásd 2006-os Hezbollah elleni háborújuk. A kitűzött 3 katonai célból egyet sem (!) tudtak megvalósítani, miközben teljesen letarolták Libanon déli felét.

Az oroszok pedig az USA meghosszabbított karját látják benne ezért tesznek keresztbe neki. Plusz ugye Szíria és Irán jó vásárló (ugyan Szíria még az 1982-es! háború fegyver vásárlásait sem fizette ki).

Hannibal Barca 2008.09.17. 13:46:20

Tegyetek le a kajat, a kavet es nezzetek meg ezt:
au.youtube.com/watch?v=WcU4t6zRAKg

Aki kevesbe birja az angolt, itt el lehet olvasni, de ugy nem olyan vicces.
www.theoildrum.com/node/4544#comment-409175

Hannibal Barca 2008.09.17. 13:48:27

Anr: persze hogy fogyasztascsokkenes van, NEM LEHET KAPNI.

Ami nincs azt nem lehet elfogyasztani. Ezert van fogyasztascsokkenes.

BlackVoid 2008.09.17. 13:51:23

Izrael lobbi: ti keveritek a szezont a fazonnal.

Izrael nem veletlenul van ott ahol van. Kellett annak idejen egy stabil, nyugathoz huseges bazisorszag a kozel-keleti olajlelohelyek kozeleben. A hatterben ennyi van.

NEM A FAROK CSOVALJA A KUTYAT.

Persze, hogy tamogatjak Izraelt nem akarjak elvesziteni a bazisukat.

BlackVoid 2008.09.17. 13:52:45

"[Izrael] Egy csomó arab rezsimnek lényegében szövetségese, a szájkarate más téma. " - Igen, azok az orszagok amelyekben szinten USA babkormanyok vannak.

BlackVoid 2008.09.17. 13:57:22

"Már bocsi de Izraelt nem erőszakkal hozták létre, hanem ENSZ határozattal. "

Ez nem teljesen igy van.
www.rosenblit.com/CREATE%20ISRAEL.htm

BlackVoid 2008.09.17. 13:59:59

Hogy tudnanak az arabok osszefogni, amikor a legtobb orszaguk NEM FUGGETLEN es NEM IS DEMOKRACIA.

Szaud-Arabiaban vagy Kuvaitban (es sok mas orszagban sem) nincsenek valasztasok. Erdekes modon ahol meg szabad valasztasok vannak, azok kerulnek a feketelistara: Iran, Sziria. A kiralyi csaladokat meg az amerikai hadsereg vedi. Kepmutatas a kobon.

YP 2008.09.17. 14:03:32

"YP
feltetelezve, hogy az eddig csak tranziens kilenges volt a fogyasztas stabilitasa, de ez a valosag, es az utobbi 1 evben tortent olajaremelkedes 3%-os amerikai fogyasztascsokkeneshez vezet, es hasonlo emelkedes hasonlo fogyasztascsokkenest okoz, hogyan modosulnak ettol a szamaid?"


-------------------------------------

Sehogy. :-) Kb. erre számítottam ami történt, csak két dologra nem:

1) ultraerős dollár
2) két hurrikán, két "tökéletes" helyre


A lényeg a fogyasztáscsökkenés. Az OECD-re nézve lényegesebb, mint az USA-ra nézve, de ami az USA-t illeti, ők KÉNYTELENEK csökkenteni a fogyasztásukat, mert nem tudnak több olajat venni azonnali módon, mint amennyit az exportpartnereik eladnak nekik. Ezek a partnerek:

a) Kanada
b) Venezuela
c) Mexikó
d) Szaúd-Arábia
e) Oroszország
f) Angóla
g) és még sokan mások

Ezek közül a-f mind exportot csökkent. Kanada és Mexikó kényszerből, a szaúdiak és a ruszkik direkt, Venezuela végképp direkt és ahogy elnézem totálisan, Angóla meg a fene tudja, hogy miért, de peakelni látszanak. Az USA olajfelhasználása tehát csökkenni fog, a kérdés csak az, hogy milyen árszint mellett.

Az adatok egyelőre -0.05 környéki, de növekvő elaszticitásra utalnak. A kereslet árelaszticitása nem egy állandó, hanem egy folyamatosan változó dolog, erősen befolyásolja pl. a rendelkezésre álló pénzmennyiség. Az olajválságok alatt ez a mutató -0.25 környékére ugrott fel, ez be fog következni most is, csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt.

Ugyanakkor egy egy bimodális fügvény, tehát a változás nem folyamatosan egy irányba megy, hanem ugrál az érték. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amelyiek árszintnél ki tudsz zárni egy fogyasztói csoportot, ott az elaszticitásod hirtelen megugrik, aztán nagyon csökken, hiszen akik maradtak, azoknak sokkal több pénzük van olajra (is).

Mindenesetre ezek közül a tranziens hatások közül csak a dollár erősödése módosíthatja komolyabban a számításaimat, a hurrikánok nem. Mindent egybevetve: így is 120 USD éves átlagra számítok idénre. A nyár végi csökkenést fél évvel ezelőtt is mondtam, bár a mértékében tévedtem, épp a odllár és a hurrikánok miatt. Q4-ben erősen emelkedő oilajárra számítok, éves átlagban szerintem nem fogok sokat tévedni. de majd kiderül.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 14:06:24

Nem, akad pár arab kormány, amelyeknek semmilyen fenyegetést nem jelenzt Izrael, de van okuk rettegni némyel iszlám szomszédjuktól. Ilyen pl. Szaud-Arábia, ami számára Irán egy súlyos veszélyforrás. (a szaudi olajmezők zöme siita kisebbség területén van)
Abban nem hiszek, hogy az USA teljesen saját eszközeként bánna Izraellel. Valamilyen fokig felmerült ez, hogy elsüllyeszthetetlen repülőgéphordozóhajó, meg ilyenek, de vesd ezt össze az USÁ-n belüli boszorkányüldözésekkel, ha bármilyen kutatók fel merik vetni I. és az USA eltérő érdekeit, vagy akár a karácsonyfa-vitával (az olyan amerikai keresztény árpádsáv)
AzUSA sok polgára van felháborodva, miért korlátozza az ő szuverenitásukat az a kis légyszar ott a K-Kelet térképéről.

Szomjúság Tábornok a 4. generációs hadviseléshez számít? Le fogja győzni az IDF-t...
Nem mintha ne lenne globális probléma, közte a miénk is, de tán nem akkora fokban olyan hamar.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 14:10:16

Irreális elképzelés, hogy "az araboknak össze kellene fognia". Miért kéne? Egy ország ellenségei többnyire a szomszédai közül kerülnek ki.
Egy arab országbnak többnyire arab szomszédai vannak.

Kopi3.14 2008.09.17. 14:41:02

AG: szomjusag tabornok inkabb az abarokat utdja Izrael kozvetlen kornyezeteben megtorni, leven Izraelben vannak viztarozok, tartalekok.

Bar nem aakrok aktualpolitizalni, de marha jo tanacsod van: akkro szepen kerjuk meg az oszes hataron tul elo magyart, hogy felejtsek el magyarsagukat, es ovladjanak be az ottani allamba, s boldoguljanak ugy. Azert a zsidosag uldozese eleg sok evszazadon ekresztul folyt, es sok esetben ma is folyik, mikozben ugyan meggazdagotak, mert kenyszerpalyara kerultek, s a kenyszerek jok lettek, de ezzel egyutt oflyaamtos irigyseget is szultek elenuk. Ahol nem ember, hanem a zsidok lettek igy feszegetve. Kerlek meselj mar a magyarorszagi zsido zsitasrol, mert ilyenrol nem tudok.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 15:15:33

A határon túli magyarok esete más, nem tartják magukat kiválasztott népnek és nem gondolják, hogy őket mindig mindenki ok nélkül utálja, üldözi.
Az igaz, hogy folyamatosan sokuk választja a beolvadást a többségbe, mert ezzel megszabadul a kisebbségi lét terhétől. Ennyiből analógia. Ahogy a hazai kisebbségiek zöme is beolvadt mára lényegében, a cigányok kivétel, de speciális eset.

Izrael víztartalékai rohamosan kimerülnek, elsósodnak, lényegében Gázát is ezért adták fel. A Genezáreti tó helyzet is siralmas, az izraeli és világsajtó is beszámol róla. Túlhasználják a vízkészleteket, ez is fenntarthatatlan, mint modern civilizáviónk általában. Hangsúlyozom, nem tartom ezt valami külön izraeli problémának, ez van Ausztráliában, az USA jókora részén és kisebb fokban nálunk is.
Izraelben viszont az államiságot is fenyegeti, bár lehet, hogy pl. Ausztráliában éppúgy.
A megdöbbentő, hogy a korai cionista szerzők, vezetők, tervezők tisztában voltak e helyzettel, ezért tervezték már jó előre, évtizzedekkel az állam létrehozása előtt pl. Szíria vízforrásainak lenyúlását.
Ha ennek ellenére odacsábították zsidók millióit a világ gyakran vízben sokkal gazdagabb vidékeiről (pl. Lengyelország, Magyarország, Oroszország, USA keleti part, stb.), akkor ez biztos az átlagot meghaladó ész jele.
Ha érdekel, olvasd el, lerombolja illúzióidat az ország vízkészleteiről:

anthropik.com/2006/08/israels-water-wars/

Utolsó mondatod sajnos nem értem, elírhattad.

BlackVoid 2008.09.17. 16:19:23

Zuhannak a tozsdek tovabbra is. London igen randa 10% korul esett 3 nap alatt.
Oroszorszag bezarta a tozsdet, mert az meg 1 nap alatt -17%.

BlackVoid 2008.09.17. 16:38:44

Amerikai olaj es olajkeszitmeny keszletek: -11 millio hordo mult heten

U.S. commercial crude oil inventories (excluding those in the Strategic
Petroleum Reserve) decreased by 6.3 million barrels from the previous week. At
291.7 million barrels, U.S. crude oil inventories are in the lower half of the
average range for this time of year. Total motor gasoline inventories decreased
by 3.3 million barrels last week, and are below the lower boundary of the
average range. Both finished gasoline inventories and gasoline blending
components inventories decreased last week. Distillate fuel inventories
decreased by 0.9 million barrels, and are in the middle of the average range for
this time of year. Propane/propylene inventories increased by 1.0 million
barrels last week but remain below the lower limit of the average range. Total
commercial petroleum inventories decreased by 11.9 million barrels last week,
and are at the lower boundary of the average range for this time of year.

YP 2008.09.17. 18:40:33

Alaphelyzet és kérdés.


Alaphelyzet: van egy sok üzemanyagot fogyasztó cég (mondjuk egy légitársaság), amelyik arra használja a futures piacokat, hogy "meghedzseli" a fogyasztását. Azaz: ha emelkedik a kerozin ára, pénzhez jut a futures részvényeiből, és ezzel tudja fedezni a veszteségének egy részét.

Kérdés: most, hogy a futures ár esik, MIKÖZBEN a fizikai termék ára nő (azaz nyílik egy olló), vajon hogyan fog működni az ilyen hedge?

Hiszen ebben az esetben azt, hogy a tényleges üzemanyag (pl. a benzinkútnál) jelentősen drágul, kiegészíti az, hogy eküzben a tőzsdei értéke esik.


No, mi a feloldása ennek?

YP 2008.09.17. 18:42:06

A worst case scenariok lehet nem feltetlen jonnek be klimailag:

.----------------------


Nana. A klíma az nem egy év vagy egy hét adataiból áll össze, a trendet kell nézni itt is. Nézd meg a trendet... a tavalyi év rekord volt, az idei pedig majdnem ugyanolyan rossz, és még több '1 éves' jég van, mint tavaly volt.

YP 2008.09.17. 20:02:24

Morgan Stanley, Goldman Plummet After AIG Takeover

www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aPyk2yvOjZuw&refer=home


Sept. 17 (Bloomberg) -- Morgan Stanley and Goldman Sachs Group Inc., the biggest U.S. securities firms, tumbled the most ever in New York trading after a government rescue of American International Group Inc. failed to ease the credit crisis. The cost to protect against a default by the banks rose to a record.

Goldman fell as much as 26 percent on the New York Stock Exchange and Morgan Stanley plunged 44 percent, leading financial stocks to the lowest level in five years.

``They're fish in the barrel, the short sellers have them targeted,'' said William Smith, whose firm Smith Asset Management Inc. in New York manages $80 billion, including Goldman stock. ``Morgan Stanley's probably going to wind up doing a deal, it's really a matter of survival.''

BlackVoid 2008.09.17. 20:45:16

"Ilyen pl. Szaud-Arábia, ami számára Irán egy súlyos veszélyforrás."

Tobbet vartam toled AG, minthogy ezt megeszed. Mifele veszelyforras? Mutass 1 orszagot akit Iran megtamadott az utobbi 200 evben. nem fog menni.

YP 2008.09.17. 21:05:40

Az arany 10, az ezüst 15% pluszban van ma.

BlackVoid 2008.09.17. 21:36:24

Ja es tavaly Ahmedinijad es a Szaudi Kiraly jol elvoltak. Kulonb fogadtatast kapott mint Bush. Az arabok is erzik, hogy a valtozas szelei fujnak.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.17. 21:49:13

Ne rémüldözz, BlackVoid!
Hogy ki milyen fogadtatást kap, az diplomácia. Nem minden ország külügyesei vannak a Németh Zsolti szintjén, van, aki tud mosolyogni a halálos ellenségre egy fotó kedvéért.
"Mutass 1 orszagot akit Iran megtamadott az utobbi 200 evben. nem fog menni."
Mutassak pár felszabadító-, vagygerillaszervezetet, aki kapott iráni pénzt az utóbbi években? Kapásból a Hezbollah, a Hamasz, pár iraki siita milícia és szinte biztosan a szaudi siiták. Én nem mondtam, hogy Irán meg fogja támadni a szaudiakat.
Ellenségem ellensége a barátom, magától értetődő, hogy némely arab kormánynak egyes arab, vagy iszlám államok, szervezetek, csoportok jelentik a legfőbb veszélyt és ezek ellen jól együttműködhetnek pl. Izraellel, igaz, természetesen nem nagydobra verve. Ezt a pragmatizmust hiányolom én hazai fidesz-külpolosainktól. A nemzeti érdekért tudni kell rugalmasan szövetségeseket keresni.
Konkrét példa erre, hogy amikor összetűzések törtek ki a Hamasz és a Fatah között, a Fatahnak támadt egy jóbarátja, aki előzékenyen fegyverrel látta el. Az izraeli kormány...
Ez egy szakma, megvannak a maga törvényszerűségei, szabályai.

Batkaa 2008.09.18. 00:07:04

YP 2008.09.17. 18:40:33
"No, mi a feloldása ennek?"

Egymás után földobják a pacskert.
Szerintem összességében nézve előbb fognak jönni a fapadosak, azután a klasszikus modellen lévők. Néhány társaság túlélhet, azok, amelyek a legjobban megérzik a változtatás optimális dinamikáját: hogyan állhatnak rá a fizetőképes, gazdag (jellemzően üzleti) utazók kiszolgálására. Néhány ilyen kihúzhatja a polgári nagygépes repülés legvégéig.

Batkaa 2008.09.18. 00:09:49

Emberek,
elnézve a híreket a válságról, közte amit Ti tesztek föl ide, egy valami máris nyilvánvaló: hiába sejtettük előre, kurva szar látni, megélni. És még milyen lesz!

YP 2008.09.18. 04:14:09

blogs.wsj.com/environmentalcapital/2008/09/17/ike-update-refiners-out-longer-than-expected/


Ike Update: Refiners Out Longer Than Expected Posted by Keith Johnson

The latest tally of ongoing refinery outages caused by the one-two combination of Hurricanes Gustav and Ike, according to Platt’s: 3.7 million barrels per day of capacity is still shutdown. Another 946,000 barrels per day of refining capacity is operating at reduced rates.

That includes ExxonMobil’s massive refinery in Baytown, Texas. With a capacity of 562,000 barrels per day, it’s the nation’s largest. Exxon thought it would have Baytown up and running this week, Platt’s notes, but now says the refinery restart won’t be completed until September 30

The biggest holdup isn’t direct storm damage, but the continuing lack of electricity to operate the refineries. Valero Energy, for example, is trying to get power restored to its three Texas coast refineries, which together have capacity of 700,000 barrels per day. All three are still shut down, and Valero doesn’t know when they will restart or how long the restart process will take.

Ursa Maior 2008.09.18. 08:37:19

Látókör (vagy Látkép vagy mi szép színes most a pestis baktérium van zöldben az elején) friss számában van egy cikk mely szerint asszem Nebraskában rendeletileg szabályozták a pi-t 3,00 ban, mert a Biblia szerint annyi.

Ennyit a vallási fanatizmusról és fundamentalizmusról, ja és Palin szerint a dínók, meg az emberek együtt éltek, mert a világ hétezer éves, mert megírta az Öszövetség.

Itt mindenki megbolundult?

BJ 2008.09.18. 09:06:40

kis színes, ha valakit érdekel, hogyan jutunk hozzá adatokhoz a hurrikánok belsejéből:

www.flightglobal.com/blogs/flightblogger/2008/09/kermit-and-ms-piggy-hurricane.html

Lilly 2008.09.18. 09:09:32

Ez egy 1998-as hoax pedig, eredetileg egy amerikai fizikus (Mrak Boslough) paródiáján alapul, amivel a kreacionista elmélet híveit ostorozta.

Fura hogy hozzánk most jutott el a hír és ebben a formában. (Úgy látszik, a nyelvoktatás még mindig nem áll valami magas fokon - a kritikai gondolkodásról nem is beszélve. Mindezt 10 év késéssel. Igazán szép. :) )

www.museumofhoaxes.com/hoax/aprilfool/comments/862/

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.18. 10:51:00

Batka, ami a légitársaságokat illeti, szerintem az egy rohamosan gyorsuló összeomlás. Az általad a nagy túlélők (fehér hollók) piacaként megjelölt gazdag üzletembereknek egyrészt egyre kevesebb oka lesz repkedni, másrészt félteni fogják az életüket, inkább majd telefonálnak, videokonferenciáznak, ha kell, műholdas telefonnal.
Nem kérdés, hogy a 4GW művelőinek micsoda csemege lesz a pár megmaradt transzkontinentális légijárat a potenciálisan legfontosabb emberekkel, akiknek még telik repkedésre. Na ezért lesz,hogya nagykutyák otthon fognak lapítani, míg szerencsétlen lótifutik fognak helyettük reszketve gépreszállni, mint ahogy a WTC-támadás után nem egy nagy cég irodafelhőkarcolójában a főnökség leköltözött a biztonságos 3. emelet magasságába és szegény páriadolgozok mehettek fel a káprázatos panorámát élvezni...

Ugyanebben a témában jelzi elő Kunstler, hogy míg ma az amerikai áletforma velejárója, hogy a befutott celebek (üzlet, szórakoztatóipar, bármi) feltűnően rázzák a rongyot, pazar villák, autók, stb., az összeomlás közepette inkább szürke egérlyukakban fogják magukat meghúzni, mert a dühös volt középosztály tagjai nyársrahúznák őket.

Batka 2008.09.18. 11:42:27

Párat biztos így is nyársra fognak húzni... :P

Egykutya, hogy a CEO maga repül vagy reptet valakit a férőhely kihasználás szempontjából. Egyébként ez a 4GW vastagon túl van misztifikálva. Éppen elég érdekes lenne a jelenség önmagában is, de persze le kellett borítani egy adag "nyúédzses" szósszal...
Meg lehet oldani biztonságosan, ha nem kell tömegeket (utas és személyzet) beengedni a reptérre. A bizjet forgalom az élő példa rá.

Ha igaz a hír az irodafelhőkarcolóról, az elég vicces egyrészt, hiszen ilyen "támadás" aligha lesz még egy. Bár abbahagyom a röhögést, ha arra gondolok, hogy éppen azért költöztek le, mert TUDJÁK (vagy legalábbis erősen gyanítják), mi áll valójában a háttérben és félnek, a valódi értelmi szerzők bármit megtesznek velük szemben is...

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.09.18. 11:46:16

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=381725&place=vezjobb
"Változnak az OTP prioritásai: a legnagyobb hangsúlyt a likviditásra helyezi a bank, utána a profitbővítésre és csak ezek után jöhet a növekedés."
"A tavalyi egymilliárd euró után 2008-ban 1,090 milliárd euró lehet az OTP Bank Nyrt. adózás előtti nyeresége - utalt az idei tervekre Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója a cég szófiai befektetői konferenciáján. "
"A tanácskozás hangulatára rányomta bélyegét, h a megnyitó utáni percekben a Budapesti Értéktőzsdén hatezer forint alá esett az OPT-papírok kurzusa."

Ursa Maior 2008.09.18. 14:42:06

Tényleg 1998-as a hír keltezése. Monnyuk sztem ez is a túl hype-olt (ebben teljesen egyetértünk) ám mégis létező 4GW sajátossága, hogy lassan már azt sem hisszük el amit kérdeznek.

Ami meg a 4GW-t illeti még fog egy két meglepetést okozni.

BlackVoid 2008.09.18. 15:34:07

Olajar: $101
Arany tegnap: +$100 +

Az tortent, hogy a tozsdefelugyelet beszigoritott es letiltottak a naked short selling-et. Ez olyan eladas amikor nincs is olyanod amit eladsz.

Egyertelmu bizonyitek, hogy az arany es az olaj is manipulalva volt. LEFELE.

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.09.19. 01:55:00

www.mti.hu/cikk/309326/

"Vizsgálat indult a Wall Streeten az illegális short ügyletek miatt
2008. szeptember 18. 21:50
Vizsgálat indult illegális short ügyletek miatt több Wall Street-i pénzintézet, többek között a Goldman Sachs és a Morgan Stanley részvénykereskedéseiben - jelentette be csütörtökön Andrew Cuomo New York-i főügyész. "Szeretném, ha tudnák a short-kereskedők, hogy figyelem őket" - figyelmeztette az árfolyamesésre játszó spekulánsokat Cuomo, egyúttal hozzátette, "ha a szabályok szerint, jogszerűen járnak el, nincs miért aggódniuk". Kifejtette, hogy a főügyészi hivatal aggódik a piac destabilizálódása miatt. Kitért arra, hogy törvényellenes rövid kereskedések történhettek a Lehman Brothers, valamint az American International Group (AIG) részvénykereskedésében is.

Cuomo közölte, hogy hivatala eljárást indít azok ellen a short kereskedők ellen, akik téves információkat és hamis pletykákat terjesztenek és közreműködnek egy cég esetében a részvények árának lehajtásában. Kijelentette, hogy a stabilitást csak úgy lehet megteremteni, ha gyökeresen megszüntetik a hamis értesülésekre építő short tranzakciókat.

A New York-i főügyész szerint a New Yor-i tőzsdefelügyeletnek(SEC) rövid távon átmenetileg be kellene fagyasztania a pénzügyi szektor részvényeivel való short kereskedéseket, amelyek kezdeményezői a gyors árfolyamesésből húznak hasznot.

(MTI)"

Más:
"Rice élesen bírálta Oroszországot
2008. szeptember 18. 21:00
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter élesen bírálta csütörtökön a belföldön szerinte önkényuralmi, külföldön pedig agresszív Oroszországot, amelyet szavai szerint "elszigetelődés és jelentéktelenségbe süllyedés fenyeget". Rice úgy vélekedett, hogy a Grúzia elleni invázió "kritikus pillanat volt Oroszország és a világ számára". Oroszország nemzetközi megítélése a legalacsonyabb szintre süllyedt a hidegháború óta - jelentette ki, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem fog meghátrálni Oroszország előtt. Beszédéből előzetesen nyilvánosságra hozott részleteket a külügyminisztérium.

Oroszország magatartása évről évre romlik: megfélemlíti szomszédait, az olajat és a gázt politikai fegyverként használja, egyoldalúan felfüggesztette az európai hagyományos erőket korlátozó CFE-szerződés hatályát.

A moszkvai vezetés ezenkívül békés nemzeteket fenyeget azzal, hogy atomfegyvereket irányoz feléjük, olyan államoknak és csoportoknak ad el fegyvereket, amelyek veszélyeztetik a nemzetközi biztonságot, továbbá orosz újságírókat és máskéntgondolkodókat üldöz - sorolta aggályait Rice.

"A Grúzia elleni támadás nyomán világossá vált, milyen politikát is folytatnak Oroszország vezetői" - mondta, és arra szólította fel a világot, hogy álljon ellen az orosz agressziónak.

(MTI)"
süti beállítások módosítása