HTML

Utolsó kommentek

2008.08.29. 08:27 AoL

Napi Vándor - 2008. agusztus 29.

Az eddigi előrejelzésekkel szemben a héten bevezetendő áremelés után nem januárra, hanem már novemberre várható a következő áremelés a budapesti távhőszolgáltatóknál:

Budapesten drágább a távfűtés, mint Bécsben - jön az újabb áremelés

www.napi.hu/default.asp

Idén eddig háromszor (januárban, áprilisban és júliusban) drágult a földgáz és várhatóan hétfőn jelenti be az energiaügyi miniszter az októbertől esedékes újabb, 10 százalék körüli áremelést, amit - a piaci viszonyok miatt januártól - további hasonló mértékű követ.

Mindezek miatt idén a budapesti távfűtés összességében már 11 százalékkal drágult, november elsejétől további 3-4 százalékos áremelés következhet.

 

 

Eközben elemzők szerint a gazdasági kilátások is tovább romlanak régiónkban:

Nehéz idők várnak Kelet-Európára

www.napi.hu/default.asp

Romlanak az európai feltörekvő országok (EE) gazdasági és hitelképességi kilátásai - állapítja meg most közzétett jelentésében a Fitch Ratings. Az eurótérség visszaesése, az érintett országok fellendülésének tetőzése és a nyersanyagársokk rontja a növekedés, az infláció és a folyó fizetési mérleg kilátásait, amihez még hozzájárul a globális finanszírozási feltételek bizonytalanabbá válása.

Emellett nem elhanyagolható annak valószínűsége, hogy egyes országokban bekövetkezik a gazdaság lefékeződése (a kemény földet érés), ami valutaválsággal párosul.

 

 

Eközben tovább fokozódik a szolgáltató egységek koncentrálódása, a költséghatékonyság jegyében:

Kevesebb bolt, nagyobb eladótérrel

www.nol.hu/cikk/505046/

Átrendeződik az élelmiszer-kiskereskedelem a nagyméretű áruházláncok, azaz a hiper- és szupermarket, valamint a diszkontok irányába. A Nielsen piackutató kiskereskedelmi indexének 2008. első félévi adatai szerint érezhetően nőtt ezek piaci részesedése. A rohamos koncentrálódást mutatja, hogy miközben a boltszám 2008 decemberében 700-zal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, az eladótér a három évvel ezelőtti 2,5 millió négyzetméterről 2,8 millióra nőtt.

A legnagyobb növekedést a szupermarketek (Spar, Match, egyes CBA üzletek) produkálták - mintegy 15 százalékkal emelkedett a forgalmuk. Tíz százalékkal növekedtek a diszkontok (Lidl, Aldi, Profi, Penny Market, Plus) és kilenc százalékkal a hipermarketek (Tesco, Auchan, Interspar).

 

Mivel a forgalomnövekedés alapja jelenleg nem a fogyasztás élénkülése, ezért tudható, hogy ez azt jelenti: az egyéb kiskereskedelmi egységek vásárlói régeteg pártolt át a nagyokhoz, illetve egymás között osztják fel újra a vásárlói rétegeket a nagyok.

A kisboltok további ellehetetlenedésén azért probléma ez, mert ezzel a még meglévő kiskereskedelmi csatornák is betagozódnak a legsérülékenyebb "just in time" ellátórendszerekbe.

 

 

Furcsa ellentmondás az Oroszországot érintő szankciókat illetően: az USA támogatja Grúzia és Ukrajna NATO tagságát - bár tudja, az ezirányú döntéseket a többi tagállam is befolyásolhatja. Ugyanakkor a katonai segítségnyújtástól elzárkózik.

Vagyis talán, majd egyszer segít, de ezt semő fogja eldönteni. Biztos, hogy számíthatunk rá?

Az USA nem nyújt katonai segítséget

www.nol.hu/cikk/505007/

Oroszország visszatartására a legjobb eszköz, ha Ukrajna és Grúzia a NATO tagjai lesznek, amilyen gyorsan csak lehet - mondta tegnap magyar újságíróknak Matthew Bryza, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén rendezett videokonferencián. Az amerikai külügyminisztérium Közép-Ázsiával és energetikai kérdésekkel foglalkozó helyettes államtitkára ugyanakkor hozzátette: természetesen ennek a két országnak is teljesítenie kell a csatlakozás feltételeit. Igaz, arról sem szabad megfeledkezni, hogy az atlanti szövetség tagországai úgy dönthetnek, megváltoztatják a csatlakozás kritériumait.

A Népszabadság kérdésére válaszolva Bryza elmondta: Bernard Kouchner francia külügyminiszter kijelentése, miszerint az EU szankciókat fontolgat Oroszország ellen, teljesen összhangban áll a NATO álláspontjával. - Ez nem az az időszak, amikor minden a megszokott mederben folyhat tovább Oroszországgal kapcsolatban, akár diplomáciai, akár kereskedelmi értelemben. Ez nem a Déli áramlat ideje - érvelt Bryza. Hangsúlyozta, hogy ez utóbbi vezeték megépítését az USA mindig is ellenezte.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok nem nyújt katonai segítséget Grúziának, hadihajói humanitárius segélyt szállítanak a kaukázusi országba. - Fenntartjuk viszont a jogot, hogy segítsük a grúz hadsereg újjáépítését - tette hozzá.

 Kapcsolódó hírek:

Kína sem áll ki Moszkva mellett - Tajvan és Tibet miatt, bár el nem ítélte az Orosz beavatkozást, de el sem ismerte a Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.

 

29 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr10638840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the_chantor 2008.08.29. 11:13:29

A Telegraph egy magas rangú üzletemberre hivatkozva azt írta, hogy a Kreml utasítása szerint a nagy orosz olajvállalatoknak hétfőre készen kell állniuk az olajvezetékek szükség esetén történő elzárására. A lépések meghozatalára azért hétfőn kerülhet sor, mert az EU akkor tárgyal majd a grúz konfliktusról.

Arról már csütörtökön érkeztek hírek, hogy az EU szankciókat vetne ki Oroszországra, miután az elfogadta a szakadár államok függetlenedését.

Az Európai Bizottság energiaügyi illetékesei szerint eddig nem kaptak Oroszország felőli fenyegetést az energiacsapok elzárását illetően, bár a veszély reálisnak tűnhet. Az oroszok diplomáciai kérdések megoldásához már többször is előhúzták a csapok elzárását, és persze karbantartási munkálatokra hivatkoztak a nyilvánosság előtt. Bár furcsán is hangzana, ha mondjuk a következő indokkal állnának elő: nem tetszik a külpolitikátok, így amíg nem gondoljátok meg magatokat elzárjuk a vezetéket.

guest 2008.08.29. 11:25:27

Már az indexen is írják:

Ha Európa szankciókat vet ki Oroszországra, a Kreml már hétfőn elzáratja az olajcsapokat.

index.hu/gazdasag/vilag/ooil080829/

uh-oh

guest 2008.08.29. 11:28:22

Az unió politikusai hamarosan ráébrednek a valóságra.

the_chantor 2008.08.29. 11:36:54

igen, onnan másoltam én is :P az esik kézre

guest 2008.08.29. 11:43:25

Bocs, a cikk címét meglátva azonnal linkeltem, és csak utána láttam, hogy ez ugyanaz.. :)

Luigi Picco 2008.08.29. 13:53:36

www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237647

Most az üzemanyag-elosztást államosítaná Chávez
2008-08-29 11:53:35

A távközlés, az áramszolgáltatás, az acélgyártás és a cementipar után most az üzemanyag-elosztást venné állami tulajdonba a venezuelai elnök. Hugo Chávez itt azonban óvatosan járna el, mert a töltőállomásokat – legalábbis egyelőre – maradéktalanul magánkézben hagyná.


A mostani köztulajdonba vételt a politikus azzal igazolja, hogy ki kell kapcsolni az üzemanyag-forgalmazásból a drága közvetítői tevékenységet, mégpedig oly módon, hogy az elosztást az ottani állami olajvállalatra kell bízni.

Venezuelában jelenleg 1854 töltőállomás működik, ezek közül azonban csak mintegy 600-hoz szállít üzemanyagot az állami olajcég, a PdVSA. A többit jelenleg még a BP, az ExxonMobil, a Chevron és néhány kisebb elosztó-társaság látja el. Az érintett cégeknek – az ottani parlamentben most tárgyalt javaslat szerint – 60 napjuk lenne, hogy megállapodjanak az illetékes kormányszervekkel a kapacitásaik átadásáról, különben hivatalosan is megindul a kisajátítási eljárás.


A törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy a jelenlegi elosztó-cégeknek a tartályaikat és szivattyúikat is át kellene engedniük. A köztulajdonba vételre kiszemelt vállalatok igyekeznek védekezni az elnök és mögötte álló parlament terveivel szemben. Az államosítás helyett az ajánlják, hogy létesüljenek vegyes vállalatok, amelyekbe a meglévő cégek belevinnék a saját tapasztalataikat és üzleti ismereteiket. Chávez azonban ebbe aligha fog belemenni, mert – mint a bejelentése arra utal – a közvetítők hamarosan el fognak tűnni.

VGO

Luigi Picco 2008.08.29. 14:41:27

www.mfor.hu/cikkek/Ujabb_olajceg_szabadul_meg_benzinkut_halozatatol.html

Újabb olajcég szabadul meg benzinkút-hálózatától
2008. augusztus 29. péntek 06:44:51
ConocoPhillips
Ezúttal a ConocoPhillips jelentette be, hogy kivonul az üzemanyag kiskereskedelmi forgalmazásából, és eladja kúthálózatát.

hirdetés
A houstoni vállalat hatszáz benzinkútját adja el a magánkézben lévő seattle-i PetroSun Fuelnek mintegy 800 millió dollárért, írja a Houston Chronicle.

A ConocoPhillips lépése illik az utóbbi idők olajpiaci trendjébe: a közelmúltban az Exxon Mobil Corp. és a BP is úgy döntött, a magas üzemanyagárak és a növekvő verseny miatt értékesítik amerikai benzinkút-hálózatukat.

Jelenleg az Egyesült Államokban található 115 157 benzinkút mindössze két százaléka van a nagyobb olajtársaságok tulajdonában, és ez a szám évről évre közeledik a nullához – közölte Jeff Lenard, a Benzinkútszövetség szóvivője.

Ray 2008.08.29. 15:23:35

Linkek közül csomó eltűnt!
Oldalt az info, news stb.
Ezek is a yp tulajdonát képezték?
Nem lehetne visszatenni őket?
Vagy feljelent?

Nem igaz milyen világban élünk.

Jack Skellington 2008.08.29. 16:28:27

Ray 2008.08.29. 15:23:35

Nálam látszanak.

Jack Skellington 2008.08.29. 16:57:18

A kormány nem emelné jobban a gázárakat, mint szükséges
www.mti.hu/cikk/303300/

"A kormány mindent megtesz azért, hogy az energiaügyi miniszternek ne kelljen a feltétlenül szükségesnél nagyobb mértékben emelnie a gáz árát - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő internetes sajtótájékoztatóján. Daróczi Dávid emlékeztetett rá, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium hatásköre rendeletben meghatározni az árakat. Hozzátette: a miniszteri rendeletnek a hétvégén kell megjelennie, harminc nappal azelőtt, hogy életbe lépne az új árszabályozás. Megjegyezte, ő nem látta még a számokat. Mint mondta, a kormány gázár meghatározásánál a piaci folyamatokat és fogyasztók helyzetét veszi figyelembe.

A szóvivő szerint az elmúlt időszakban a világpiacon nagyon magas volt az olaj és a gáz ára, néhány hete azonban csökkennek az árak.

Az elemzők azt mondják, hogy a következő hetekben, hónapokban ez a tendencia folytatódik, vagyis csökkeni fognak az árak - fűzte hozzá."

Ha csökkennek is, az a téli gázárakat nem fogja érinteni. Nem értem, mi értelme vann olyan csökkenést lebegtetni, ami nem lesz.

Jack Skellington 2008.08.29. 17:00:09

Mintha ezt a cikket már olvastam volna korábban is, de azért beteszem:

Hat környezetvédelmi fejlesztés - 53 milliárd forint értékben
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237676&fr=rss

"Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló programok előkészítésére a kormány 1,7 milliárd forint támogatást ítélt meg, ugyanis egyes pályázatok még uniós jóváhagyásra várnak.

A miniszter hozzátette: a programok érintik az ár- és belvízvédelem, a vízgazdálkodás, az élőhely-rehabilitáció, valamint a kármenetesítés területeit. Ezzel várhatóan 113 település 750 ezer lakosának életminősége javulhat."

Jack Skellington 2008.08.29. 17:03:47

A Mol Brüsszelben lobbizik az OMV-Gazprom közös projektje ellen?
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237671&fr=rss

"Az osztrák lap szerint két cég az év elején kötött együttműködési megállapodást a baumgarteni közép-európai gázipari kereskedelmi platform (Central European Gas Hub - CEGH) közös fejlesztéséről és bővítéséről. Az egyezmény értelmében a Gazprom 50 százalékos tulajdonossá vált a CEGH-ban, amely korábban az OMV leányvállalataként működött. Szándékuk szerint a virtuális, szabadpiaci áron értékesítő gáztőzsdét a kontinentális Európa legnagyobb ilyen jellegű központjává kívánják tenni."

Jack Skellington 2008.08.29. 17:08:52

Hm

Mázsaszám lopták a krumplit és a barackot Borsodban
www.origo.hu/itthon/20080829-somogybol-alsodobszarol-illetve-legyesbenyerol-lopnak-krumlit-es-barackot.html

"Sok mázsa krumplival és barackkal távoztak tolvajok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsódobszáról illetve Legyesbényéről. Az egyik csoportot elfogta a rendőrség, a másikat még keresik.

Három napig jártak tolvajok egy alsódobszai termelő veteményesébe, ahonnan több mint félmillió forint értékű burgonyát vittek el, mire a tulajdonos észrevette a lopást - ismertette Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken.A rendőrök lesben álltak, mivel abból indultak ki, hogy a tolvajok addig járnak a földre, míg betakarítanivaló van. Húsz tolvajt számláltak össze, akik autóval, kerékpárral, gyalog érkeztek, de közülük csak ötöt fogtak el, a többieket még keresik.

Dobi Tamás beszámolt arról is, hogy a Legyesbénye külterületén lévő barackosból mintegy 700 kilogramm barackot szüretelt le egy másik csapat, ezek tagjait is keresik még.

Mindkét ügyben a Szerencsi Rendőrkapitányság nyomoz - tette hozzá Dobi Tamás."

Jack Skellington 2008.08.29. 17:15:28

Három százalék alatti növekedés várható
www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080829-gdp-harom-szazalek-alatti-gazdasagi-novekedes-varhato.html

"Nincs lendület a magyar gazdaságban, és ezen a minap bejelentett adómódosítási javaslatok sem változtatnak. Begyűrűzik az európai recesszió, enyhülés csak az uniós támogatásoktól várható.

A beruházások területén stagnálásra, a gazdasági növekedésben pedig 3 százalék alatti növekedésre számítanak az MTI által pénteken megkérdezett szakértők.

A KSH pénteken közölt, a beruházások második negyedéves alakulásáról szóló elemzésével kapcsolatban Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője kijelentette: a beruházások volumenének csökkenése jól mutatja, hogy nincs lendület a magyar gazdaságban.

Az elmúlt időszak gyorsuló gazdasági növekedése mögött a nettó exportteljesítmény bővülése, az árukészletek felhalmozódása és a vizitdíj eltörlése miatti több orvos-beteg találkozó áll. Ezek a körülmények azonban nem biztosítanak kellő fedezetet egy nagyobb mértékű, hosszú távú gyorsulásnak - tette hozzá.

Az elemző szerint a csökkenő beruházási hajlandóság és a foglalkoztatottak számának visszaesése miatt a gazdasági növekedés biztosan nem éri el a 3 százalékot 2008-ban. Suppan Gergely szerint a növekedési ütem gyorsítását a kormány új adómódosítási javaslatai sem fogják tudni elérni, mivel azok nem csökkentik jelentősen az állami adóelvonások szintjét.

A pénzintézeti elemző kiemelte, hogy a beruházások növekedésének mértéke a régió környező országaiban általában két számjegyű, sőt nem ritka a 20 százalékos bővülés sem. A magyarországi beruházások összege azonban legfeljebb csak 1 százalék alatti szinten emelkedhet 2008-ban.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője az európai gazdasági recesszió begyűrűzésének első jelét látja a beruházási volumen csökkenésében. A makrogazdasági elemző megjegyezte ugyanakkor, hogy a Hankook gumigyár tavalyi beruházása miatt a beruházási mérték rendkívül magas előző évi második negyedéves bázissal rendelkezik.

Barcza György szerint a beruházási volument elsősorban a magánszektorból érkező befektetések és a feldolgozóipar stagnálása vetette vissza. Az európai uniós támogatások megérkezésétől az elemző azt várja, hogy stagnálásba fordulnak a jelenleg csökkenő állami szektorból érkező befektetések. Ez a gazdasági növekedést akár 1 százalékkal is növelheti 2009-ben - fűzte hozzá Barcza György.

A K&H elemzője szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt csak 2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés 2008-ban. Barcza György ráadásul azt sem tartja kizártnak, hogy a jelenleg még mögöttünk álló román és bolgár gazdaság 5-10 éven belül utoléri a rendkívül lassan növekvő magyarországit.

A KSH adatai szerint a második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene éves szinten 2,1 százalékkal csökkent az előzetes számítások alapján, az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt, folyó áron a beruházások teljesítményértéke 1026,5 milliárd forint volt."

Jack Skellington 2008.08.29. 17:47:15

Új szénerőmű épülhet Magyarországon
www.origo.hu/uzletinegyed/ceg/20080829-aes-uj-eromu-epulhet-magyarorszagon.html

"Az amerikai AES Corporation új erőmű építését tervezi Magyarországon. A multinacionális energiaipari nagyvállalat állítólag már megkezdte a partnerek kiválasztását az erőmű építéséhez.

Az Észak-Magyarországon létesítendő erőművet szénnel fűtenék - derül ki a Fox Business híréből. A híroldal értesülését cég magyarországi illetékesei nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni a hírt.

Az AES 1996 óta van jelen a magyar piacon, három erőművel rendelkezik itt a honlapja szerint, amelyek kapacitása 1112 megawatt. Munkatársainak száma több mint ötszáz Magyarországon.

A cég volt az első magánbefektető a magyar áramtermelésben, amikor a három erőművet megszerezte 1996-ban. Az AES 110 millió dollárt fektetett a létesítményekbe, amelyeket 2004-ben egyébként be kellett volna zárni. Két erőművet biofűtőanyagok elégetésére is alkalmassá tettek.

Az amerikai válallat három magyar erőműve közül a legkisebb az AES Borsod, amely 96 megawattos biomassza és szénerőmű. A középső az AES Tiszapalkonya, 116 MW-tal többféle fűtőanyaggal is működik, de elsősorban azért a szénre alapozza a termelést. Az AES Tisza II erőmű Magyarország harmadik legnagyobb áramtermelő létesítménye, amely az ország teljes áramtermelésének 7 százalékát adja.

A virginiai székhelyű AES öt kontinens 29 országában van jelen, 123 erőművével. Körülbelül 43 ezer megawatt áramtermelő kapacitással működnek ezek a létesítmények. A társaság 13 áramszolgáltató részleget is működtet. A cég összes árbevétele 13,6 milliárd dollár. A cég alkalmazottainak száma 28 ezer. Az AES Európában, a FÁK-országokban és Afrikában is aktív, e térségeket egyetlen régióként tartja számon, és ezen a regionális aloldalukon a magyar parlamentet tüntetik fel illusztrációként."

YP 2008.08.29. 18:43:32

Na, ez a nap kimaradt. Késő este jövök, meglátjuk, mit tehetek.

H. Zs. 2008.08.29. 19:18:56

www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/08/29/cnrussia129.xml

Oroszország NAPOKON BELÜL elzárhatja a csapokat.... és "supply cut at this delicate juncture could drive crude prices much higher, possibly to record levels of $150 or even $200 a barrel."

Tovább:
Wind Energy Bumps Into Power Grid’s Limits
www.nytimes.com/2008/08/27/business/27grid.html?_r=1&oref=slogin


Szerintem ez elég egy napra... :)

Sz. D. 2008.08.29. 19:25:35

OPEC szakértők szerint távolodunk a 100 dollártól és közeledünk a 150-hez. Ráadásul úgy tűnik, hogy az igények megugrása és a mezők ürülése mindig több, mint a munkába álló új projektek. Forrás: írja egy elemző a nyár végi visszatekintésében

www.energybulletin.net/node/46421

Sz. D. 2008.08.29. 20:14:01

Arról már csütörtökön érkeztek hírek, hogy az EU szankciókat vetne ki Oroszországra, miután az elfogadta a szakadár államok függetlenedését.

Az Európai Bizottság energiaügyi illetékesei szerint eddig nem kaptak Oroszország felőli fenyegetést az energiacsapok elzárását illetően, bár a veszély reálisnak tűnhet.

Amikor Prága aláírta az amerikai rakétatelepítési szerződést, az Oroszország felől érkező Druzsba csővezeték hirtelen csak a korábbi érték 40 százalékának megfelelő olajat szállított. Az orosz állami vasúttársaság ideiglenesen leállította az olajtermékek Észtországba irányuló szállítását. Mindkét intézkedést javítási munkálatokkal indokolták.

index.hu/gazdasag/vilag/ooil080829/
index.hu/gazdasag/ghirek/310647/

Az Indexen új topic indult 11-én "Az orosz gáz- és olajfüggőség hívei ide!" címmel :))

torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9181284

the_chantor 2008.08.29. 20:36:30

hehe hát ez a topic kicsit olyan, mintha chaten feldobnánk a témát, hogy csámcsogjatok :)

YP 2008.08.30. 00:26:44

H. Zs. 2008.08.29. 19:18:56


Mondtam én, hogy nem kell pattogni...

YP 2008.08.30. 00:28:20

"olajfüggőség hívei ide!"


Ez egy kicsit olyan, mint a Holocaust baráti kör vagy a sztálinista terror rajongói klubja.

YP 2008.08.30. 03:38:49

Na, az első fecske:


Will Turkey Abandon NATO?

online.wsj.com/article/SB121997087258381935.html?mod=googlenews_wsj


Though Turkey and Iran are historic competitors, Turkey has broken with NATO countries recently by hosting President Mahmoud Ahmedinejad on a working visit. As the rest of NATO was preoccupied with the Russian aggression in Georgia, Turkey legitimized the Iranian leader amidst chants in Istanbul of "death to Israel, death to America."

A few days later, Turkey played host to Sudan's Omar al-Bashir, who is accused of genocide by the rest of NATO -- but not by Russia or Iran, or by the Muslim-majority countries who usually claim to care so much about Muslim lives.

Where is Turkey headed? Turkish officials say they are using their trust-based relations with various sides to act as a mediator between various parties in the region: the U.S. and Iran; Israel and Syria; Pakistan and Afghanistan, etc. It may be so. But as more American ships steam toward the Black Sea, a time for choosing has arrived.


----------------------------------------


Mosmitmongyak?

YP 2008.08.30. 04:31:38

Sok érdekes hír van. Ha valaki csinál holnapi sajtófigyelős bejegyzést, és még lesz rá időm, akkor beteszek majd párat.

the_chantor 2008.08.30. 10:58:04

Kíváncsi leszek a hétfői eseményekre. Bár szerintem ez az EU ülés is csak arra lesz jó, hogy elfogyjon 12 kiló pogácsa, és mindenki felolvas valami sablon szöveget a tolmácsának.

Luigi Picco 2008.08.30. 11:26:30

www.a5.hu/cikkek/52/28107.shtml

700 ezerrel kevesebb Toyota készül jövőre

A nemzetközi eladások elemzése után a Toyota vezetősége úgy döntött, hogy 700 ezerrel lefelé korrigálja a jövő évre tervezett darabszámot. A japánok 10,4 millió autót szerettek volna eladni 2009-ben, ám elsősorban az észak-amerikai piac gyengélkedése miatt 9,7 millióra módosították előrejelzéseiket, amely már közelebb áll az elemzők által jósolt évi 9,8 millióhoz. A jelentős visszaeséseket a Toyota az amerikai hitelválsággal, a magas üzemanyagárakkal és az egyre drágább nyersanyagokkal magyarázza. Az észak-amerikai visszaesést azonban némileg kárpótolja, hogy a fejlődő piacokon, mint például Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés várható

Luigi Picco 2008.08.30. 11:27:47

Namost ha úgy fog 700 ezerrel kevesebb autó készülni az egyik legnépszerűbb típusból, hogy Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés várható akkor mi lesz az OECD-ben? 1-2-3 milliós csökkenés?

BJ 2008.08.30. 11:40:39

www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=afqK93do.xJk

itt van a toyotás hír angolul, benne van a régiónkénti forecast.
süti beállítások módosítása