HTML

Utolsó kommentek

2008.08.13. 18:00 Jack Skellington

Lássuk, miből élünk - 2008. augusztus 13.

Átrendeződő jövedelmek

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=234907

A reálbérek európai átlagának emelkedéséhez nagyban hozzájárultak az újonnan csatlakozott tagállamokban bekövetkezett reálbér-emelkedések. A hirtelen megugró fizetések nem egy esetben maguk után vonják az infláció emelkedését is, a munkáltatók bérköltségeinek növekedése pedig a tervezett beruházásokat befolyásolhatja.

A régió versenyképességét és az üzleti környezetet gyökeresen sikerült javítani a bérnövekedéssel párhuzamosan, így az előbbi negatív hatása is kompenzálódott, és a jövőben is ezeknek a tendenciáknak a folytatódása várható. Mindkét szempontból kivételt képez Magyarország, nálunk a béremelkedés üteme az utóbbi néhány évben jócskán elmaradt a környező országokétól, de a vállalkozási környezeten sem sikerült érdemben javítani.

 

Havi 352 ezer fixszel...

http://www.piacesprofit.hu/?r=19666

A májusban megjelent cikk a cseh, a szlovák és a magyar átlagfizetéseket felmérő tanulmány alapján íródott. A nettó fizetések esetén jelentkező különbség a szakemberek szerint a hazai adórendszerre vezethető vissza.

A külföldi vállalatok nagy része a legjobban fizetett szegmensekben tevékenykedik. Ezek a cégek mind nyereségesek, így az országos átlagnál magasabb béreket tudnak kínálni alkalmazottaiknak - hangoztatta a bérinformációs portált működtető Profesia ügyvezetője. Dalibor Jakus szerint hatással van ezen szegmensek bérnövekedésére az is, hogy az adott gazdasági területek gyors fejlődése miatt gyakori a szakemberhiány. Ezzel szemben a vendéglátóipar több embert foglalkoztat, jellemzően alacsonyabb végzettséggel, ami a béreken is meglátszik. Ezek az emberek ugyanakkor reálisan többet keresnek a borravalóknak köszönhetően. A textil- és bőripar, valamint a művelődési központok fejlődése jelenleg stagnál, ezért ott alacsonyabbak a fizetések. Az egészségügyben dolgozók bére pedig köztudottan hosszú idő óta a legalacsonyabb a magyar gazdaságon belül - szögezte le a szakember.

 

Szegényednek: 200 ezer alá csúszik a jövedelem

http://www.piacesprofit.hu/?r=20820

Nyugaton sincs mindenhol kolbászból a kerítés! Ezt támasztja alá a 2006-os adatokon alapuló osztrák felmérés. Az élelmiszerek és az energia árának emelkedése mintegy 2,1 millió embernek okozhat súlyos gondokat Ausztriában.

A statisztikai hivatal korábban, a 2004-2005-ös időszak vizsgálatán alapuló elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy a csaknem 8,3 milliós lakosság tizenkét-tizenhárom százalékát fenyegeti a szegénység réme, csaknem a felüket ráadásul tartósan. Összesen 1,57 millió ember került abba a helyzetbe a két év valamelyikében, hogy havi jövedelme a hivatalosan megállapított szegénységi küszöb alá süllyedhet. Közülük mintegy négyszázezer mindkét évben a legalacsonyabb jövedelmű kategóriába tartozott.

A most közzétett adatok megerősítették az elemzés fő megállapítását, amely szerint hosszabb időszakra kivetítve több mint egymillió osztrákot lehet - az EU-szabvány szerinti mutató alapján - szegénynek vagy a szegénység által fenyegetettnek tekinteni.

 

Ki kap cégautót, mobilt és ingyen italt?

A diplomások több béren kívüli juttatást kapnak

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=377814&place=MG_cikk

A béren felüli juttatások nemcsak a végzettségtől, de a régiótól, a munkahely nagyságától, sőt, a nemtől is függhetnek.

A legtöbb és legjobb juttatásra az egyetemi végzettséggel rendelkező alkalmazottak számíthatnak: a képzés (33 százalék), a mobiltelefon (28 százalék), a notebook (22 százalék), a rugalmas munkaidő (20 százalék), a személygépkocsi (13 százalék), de még a hétvégi rendezvény (6 százalék) és törvény szerint járót meghaladó szabadság (5 százalék) esetében is messze többet kapnak az alacsonyabb végzettséggel rendelkező társaiknál. Ez alapvetően annak tudható be, hogy az egyetemi végzettségűek magasabb pozíciókban helyezkednek el.

Linkajánló: http://www.merces.hu/

 

Díjazott tanulatlanság

http://www.nethirlap.hu/cikk.php?cikkid=29996

Az óvodáztatási támogatást érdekes feltételhez kötnék: a hátrányos helyzet nem elég, fontos, hogy a szülők max. általános iskolai végzettséggel rendelkezzenek - írja a Magyar Nemzet mai cikke nyomán a Nethírlap.

Hiába él tehát mélyszegénységben egy család és küzd napi kenyérgondokkal, elesik a támogatástól, ha a szülők nem kellőképpen tanulatlanok.

 

Színjáték vagy tárgyalási taktika?

A VOSZ főtitkára adócsökkenéshez kötné a fizetésemelést - Bérvita pedig lesz, mondja az MSZOSZ elnöke

http://www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=235053

Az Országos Érdekegyeztető Tanács szeptemberben ül össze a jövő évre vonatkozó béremeléseket megtárgyalandó. A munkáltatók úgy látják, a magas adóterhek csökkentése nélkül kevés az esély a bérek emelésére, a munkavállalókat képviselő szervezetek pedig a reálkeresetek csökkenését szeretnék elkerülni.

A szociális partnerek ezúttal még kevésbé tudnak kétoldalú tárgyalásokat folytatni, mint máskor, mert az egyezségeket befolyásoló adó- és járulékfeltételeket a kormány határozza meg.

  

Többen, kevesebbet! Megszűnő kedvezmények, eltűnő adók, adóköteles minimálbér

http://www.piacesprofit.hu/?r=20816

Nemzetközi adótanácsadók és hazai munkáltatói szervezetek közös munkájának eredményeként született meg az a javaslat, mely az adórendszer szinte minden pontját érintené. Az adócsomag célja elsősorban a terhek csökkentése, az adózási kedv élénkítése, a gazdaság kifehérítése, az átláthatóság és stabilitás biztosítása. A gazdaság növekedését, a befektetők visszahódítását is szolgálná a tervezet.

Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kompromisszumos javaslat lényege, hogy nem állítja a szembe a versenyképességet a szociális biztonsággal. A csomagnak azonnali hatása lenne érezhető, mind a versenyképességen, mind pedig a gazdaság egészét tekintve. A bevezetést követő egy évben akár 1 százalékos GDP növekedést is produkálhat az ajánlat. A javaslat egyik támpontja, hogy olyan rétegeket vonjon be jobban az adófizetői körbe, akik nem a jövedelmüknek megfelelően részesülnek a közteherviselésből. Ez a fajta fehéredés a bevezetés évében a foglalkoztatáson közvetlenül minimálisan, 0,5%-al segíthet, de hosszabb távon hatványozottan jelentkeznie kell majd a javulásnak.

 

További cikkek a témában:

Áfát emelnének az adótanácsadók

A versenyszféra 1100 milliárdos adócsomagja

20 százalékos szja kulcsot javasolnak adószakértők

 

PM: az adórendszer átalakítása nem boríthatja fel a költségvetést

http://hvg.hu/gazdasag/20080812_adorendszer_atalakitas.aspx

A Pénzügyminisztérium szerint az adótanácsadók által benyújtott javaslat mintegy 1250 milliárd forintnyi bevételkiesést okozna. Az adócsomag kritikával illetett pontjait sorolja a HVG tegnapi cikke.

A szaktárca szerint a javaslat a jövedelmi viszonyokban olyan átrendezést tervez, ami elsősorban az alacsony és a közepes keresetűeket sújtja, és lényegesen kedvezőbb helyzetbe hozza a magasabb keresettel rendelkezőket. Megszűnne ugyanis az adójóváírás, a személyi jövedelemadó alsó kulcsa pedig 18 százalékról 20 százalékra emelkedne.

komment

Címkék: adó hazai bér kereset nettó bruttó


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr88614318
süti beállítások módosítása