HTML

Utolsó kommentek

2008.08.12. 07:00 Hannibal Barca

Grúzia megtámadja a Medvét

Kamikaze elnök
 

 

"Lehetnék én is kamikázé..."

Az események akár egy rossz viccből is előkerülhettek volna. De nem, ez a valóság. 2008 augusztus 7-én Mikheil Saakashvili grúz elnök parancsot ad a Grúz Hadseregnek, hogy rombolja le és foglalja le a szakadár Dél-Oszétia fővárosát Chinvalit. A lerombolás a grúz tüzérség révén jól sikerül, a város órákon belül romokban hever, az áldozatok száma már ekkor meghaladja az ezret, tízezrek kényszerülnek elmenekülni. A grúzok diadalmasan vonulnak be az elfoglalt városba. Ám ekkor "váratlanul" Oroszország beavatkozik és az események 180 fokos fordulatot vesznek. Az orosz légierő bombázni kezdi a grúz városokat, blokád alá veszi a fekete-tengeri Potri kikőtőjét és nagy erőkkel visszaveszi a Chinvalit. A grúzok menekülnek.

Hogyan történhetett meg mindez? Saakashvili húzása nyilvánvaló őrültség, a támadás idején többszáz orosz békefenntartó tarkózkodott Chinvaliban, ráadásul Dél-Oszétia lakosságának többsége orosz állampolgár. Az orosz közvélemény szemében a Chinvali lerombolása háborús bűn. Még a tájékozatlan átlagember is gyanakodni kezd - hogyan jut eszébe egy ekkora országnak hogy nekimegy az oroszoknak? Nézzük meg az előzményeket.



A múlt

 

1991-ben, a Szovjetúnió szétesése után Grúzia független álammá válil. A történet rögtön egy véres puccsal kezdődik, Gamsakhurdia hatalmát a nemzeti gárda 1992-ben megdönti. Az országban innentől kezdve változó intenzitással, de folyamatos polgárháború zajlik, ennek nyomán a Moszkva által is támogatott Dél-Oszét és Abház köztársaságok gyakorlatilag függetlenséget élveznek. 2004 novemberében az amerikai akcentussal beszélő, Amerikában tanult Saakashvili kerül hatalomra érdekes körülmények között. 2003-ban választásokat tartanak Grúziában. Megfigyelők szerint a választást elcsalja a hatalmon levő Eduard Sevarnadze pártja, mire Saakashvili hívei tüntetéseket szerveznek. A tiltakozások hatására Sevarnadze lemond és a 2004-ben tartott új választásokat az amerikai támogatást élvező jelenlegi elnök pártja nyeri meg. Saakashvili kezdettől fogva nyugat-barát politikát folytat, Grúzia 2004 óta tárgyalásokat folytat a NATO tagságról és az ország az EU partnerprogramjában is résztvesz. A hadsereg amerikai és izraeli tanácsadókkal dolgozik, nyugati támogatással modernizálja a hadsereget. 2003 és 2005 között nyugati olajcégek részvételével megeépül a Baku-Tbiliszi-Cheyhan olajvezeték, amely napi 1 millió tonna olajat pumpál a Kaszpi-tengeri lelőhelyekről. Mindeközben Putyin vezetése alatt Oroszország felébred tetszhalálából és megkezdődik a versenyfutás Közép-Ázsia nyersanyaglelőhelyeiért. A grúz nyugat-barát politika erősen csípi az orosz medve szemét, Moszkva egyáltalán nem örülne a grúz NATO tagságnak, sőt a BTC olajvezeték puszta léte is zavarja az oroszokat. Megjegyzem joggal, az USA aligha nézné jó szemmel, ha Mexikó orosz szövetségre lépne vagy ha az oroszok kapnának olajkitermelésre jogot.

 
A képen a vonalak a térség olajvezetékeit ábrázolják. A BTC olajvezetéket a grúz támadás éjjelén robbantották fel Törökország területén. A szaggatott vonal a Nabucco vezeték (RIP) tervezett útvonala...

 

A bukás
 

 

Ebben a környezetben dönt úgy a grúz elnök, hogy Dél-Oszétiát fegyveresen saját befolyása alá vonja. Nem tudhatjuk , hogy az elnök maga döntött így vagy netán az amerikaiak adták alá a lovat. Mégis mi állhatott a döntés hátterében? Saakashvili nyilván úgy gondolta, hogy ez a legjobb alkalom Oroszország megtámadására, a következő okokból:

  • - a Bush adminisztráció erősen támogatja Grúziát, de már csak hónapjai vannak hátra,
  • - az olimpia miatt az elnök abban bízik, hogy az orosz válasz visszafogott lesz,
  • - a cél kezdettől fogva az, hogy majd az Nyugat kiáll mellettük megmenti őket a nagyobb bajtól (mi is ezt hittük 1956-ban, a lengyelek meg 1939-ben - naivitás a köbön)
     

 

 

Az elnök azonban totálisan elszámolta magát. Európa kénytelen óvatos lenni az oroszokkal szemben, ugyanis teljes mértékben az innen származó energiára van utalva. Oroszország sokkal többet szállít mint a BTC vezeték. Az USA se tud tenni semmit. Washington az utóbbi években konzekvensen figyelmen kívül hagyja Moszka véleményét szinte bármiről is legyen szó. Amerika hathatósan támogatta az oroszokhoz közel álló Szerbia szétverését, sőt le is bombázta az országot. Aztán meg az amerikaiak elfoglalták Irakot, nyilvánvalóan a olajkincs megszerzéséért. Szankciókat nem lehet Oroszország ellen életbe léptetni, az ellenlépések ugyanis sokkal jobban fájnának Európának és Amerikának mint bármilyen szankció az oroszoknak.

 

 

 

Oroszország pedig úgy tűnik eltökélt. Nem akarnak NATO tag szomszédot és nem akarnak nyugati ellenőrzés alatt tartott olajvezetéket sem az orosz határ mellett. Bár Grúzia mostmár kétsegbeesetten kéri a tűzszünetet, süket fülekre találnak, ez valami olyasmi mint a diszkóban szemközt köpni a kidobófiút aztán bocsánatot kérni. Túl késő.  Az offenzíva a jelek szerint nem áll meg a Dél-Oszét határnál, ezúttal az oroszok terjesztik fegyverrel a demokráciát. Az iraki példa ragadós, Oroszország eddig inkább megállapodásokkal és cégfelvásárlásokkal építette energia-birodalmát, de ezúttal lejött a kesztyű.

 

 

Ugyanakkor az Egyesült Államok is levonhatja az esetből a következtetést: nem biztos, hogy kifezetődő befektetés a volt szovjet tagállamok NATO tagságának erőltetése, vagy éppen a rakétapajzs építés a volt szovjet érdekszférában. De erre még bővebben visszatérek.
 

Tanulság
 


Kis országoknak nem érdemes a Nagy Játszmába aktívan belekeveredni. Főleg nem érdemes összeakasztani a bajszot a szomszéd nagyhatalommal és annak kárára tevékenykedni, miközben a szövetséges a világ túlsó felén van. A nagyhatalmak nem jótékonysági intézmények, nincsenek barátaik csak érdekeik. Jó lenne, ha ezt a tanulságot Magyarország vezetői is komolyan vennék a jövőben.

 

-----------------------------------------------------------

Utószó

 

A fenti cikkben foglaltak alaposabb megértése érdekében az alábbi írásokat javasoljuk még:

 

Az Export Land Model

Háború határok nélkül

Az oroszok Tbiliszi felé tartanak

Az olaj exportja (All Liquids)

Az olajszámla

A nagy játszma

A nagy balhé

Zűrhajó

Csúcs ez az érzés

 

A sorrend tetszőleges, de valójában minden cikket érdemes megnézni ahhoz, hogy értsük, hogy a napokban mit és miért csinálnak az oroszok.

 

/Yspadden Penkaur/

39 komment

Címkék: háború grúzia oroszok játszma


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr17611434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.08.12. 08:06:39

A grúziai válság és ami mögötte van
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=235300

"De azon is elmerenghetünk, hogy vajon miért bombázták le a nemzetközi jog megsértésével grúz területre benyomult orosz harci repülőgépek a Dél-Oszétiától egészen messze fekvő Poti város vasútvonalát. Itt nincsenek orosz védelemre vágyó oszétok, ellenben Batumi adzsár főváros mellett idáig ide érkezett a főleg nyugati multinacionális cégek tulajdonában lévő bakui olajmezőkről Törökországon keresztül Európába exportált „kék fűtőanyag”. A napi 200 ezer hordó szállítására alkalmas vasútvonal alig néhány nappal élte túl az azeri kőolaj számára megépített Baku–Tbiliszi–Ceyhan vezetéket, amelyet állítólag törökellenes kurd csoportok robbantottak fel. Moszkva a dél-oszétiai háborút felhasználta a saját energetikai dominanciájának növelésére is."

AronGergo 2008.08.12. 09:21:22

És azok az elemzések, miszerint az oszétok (oroszok) egyre nyíltabban provokálták Grúziát? Még ha ennyire nyilvánvalóan őrültnek is gondolod is Saakashvilit, azért legalább meg kellett volna vizsgálni ezt az opciót is.

Zoli 2008.08.12. 09:22:09

Egy aprócska dolog kimaradt, ami az index-en megtalálható. Lehet nem egy meghatározó dolog, de hozzátartozik az igazsághoz (ha igaz:) )

"A grúzok azért indítottak támadást az ország északi részén fekvő, 1992 óta de facto független, de senki által el nem ismert, Grúziát folyamatosan támadó szakadár tartomány ellen, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet."

erno 2008.08.12. 09:24:50

Sajnos ebben nem OVI-nak lett igaza.

KopaszMercis 2008.08.12. 09:33:06

Vegre egy rendes osszefoglalo erre szukseg volt, mondjuk ki lehetne egesziteni az allampolgarsagos faszsaggal...

Nekem is 56 jutott am eszembe errol a kamikaze akciorol

Dallas 2008.08.12. 09:48:42

Jó a post, gratula.

Hannibal Barca 2008.08.12. 09:49:01

"És azok az elemzések, miszerint az oszétok (oroszok) egyre nyíltabban provokálták Grúziát?"

Hat ez lehet hogy igy van, de ez nem valtoztat semmit. Ha a medve provokal, attol meg nem kell nekimenni, ugyanugy rossz vege lesz.

Hannibal Barca 2008.08.12. 09:57:17

"A grúzok azért indítottak támadást az ország északi részén fekvő, 1992 óta de facto független, de senki által el nem ismert, Grúziát folyamatosan támadó szakadár tartomány ellen, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet."

Ez mind nagyon szep es jo es igaz, de nem szamit. Az alapveto hibat Gruzia ott kovette el, hogy Oroszorszag erdekeivel teljesen ellentetes politikat folytatott. Nem lehet ignoralni egy szomszedos nagyhatalmat, hanem egyutt kell mukodni vele. Gruzia a NATO-ba akart belepni es ez joggal duhitette az oroszokat.
Ha egyuttmukodnek az oroszokkal, akkor most prosperalo es egyseges orszaguk lehetne. Ehelyett haboru van.

AoL 2008.08.12. 10:00:36

29-i hír, ha valaki emlékszik rá:

Nabucco-Déli Áramlat fúzió jöhet?
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=100239

A Közép-európai Politikai Elemzőközpont (CEPA) ösztöndíjasa, Neil Barnett azt állítja, hamarosan üzletileg és fizikailag is összeolvadhat a két rivális gázvezeték-projekt, a Nabucco és a Déli Áramlat. A szakértő szerint erre azért kerülhet sor, mert a Nabucco tagjai máig nem lehetnek biztosak abban, hogy eladói oldalról lesz-e készség és szándék az évi 31 milliárd köbméter kapacitásúra tervezett vezeték feltöltésére.

Biztos gázeladó jelenleg a térségben csak egy van, mégpedig a Gazprom, azonban az orosz óriás érthetően inkább a saját projektjét, a Déli Áramlatot támogatja, a Nabuccóba csak akkor társulna be, ha legalább 51%-os részesedést kapna.

serviceman 2008.08.12. 10:11:02

Fanyalgunk ,fanyalgunk , mi is már jól beálltunk a kényelmes európai népek közé ,karosszékből óvatosságra intjük a grúz népet .Mert ugye hál' Istennek jó messze vannak . Ugyanez volt az 56-os forradalom alatt velünk , mit is akarnak ezek a buta magyarok, szabadságot ,minek ? Talán egyszer minden népnek elege lesz a vérszomjas orosz medve mancsának szoritásából .Hisz az oroszok már több évszázada véres hóditó háborukat folytatnak .Inkább támogatni kellene a gruzokat , a "békeszerető " orosz tankok ellenében . Ha valaki mi magyarok ismerhetnénk az oroszt meg a hitszegő politikájukat , hisz a mi vérünkben gázoltak tankokkal nemegyszer . A gyomrom felfordul amikor azt olvasom hogy Putyinék békét akarnak ,miközben könyékig véres a kezük . Az uralmuk alatt itt nálunk is az elnyomás 50 éve alatt állandóan a békét szajkózták , miközben Európa lerohanását tervezték . Russzki pasli damoj !!!

WNS 2008.08.12. 10:16:30

Mondjuk vannak csúsztatások a bejegyzésben. Nem arról van ugyanis szó, hogy Grúzia Oroszországot támadta meg, hanem arról, hogy Grúzia érvényesíteni akarta a szuverenitását a zömmel nem grúzok lakta (és egyébként is nagyon gyér lakosságú) Dél-Oszétiában. Mivel a dél-oszétok egyúttal orosz állampolgárok is (bár nem oroszok), emiatt avatkozott be Oroszország.

A nemzetközi joggal ez az intervenció egyértelműen ütközik. Más kérdés, hogy egy jogilag teljesen rendezetlen problémakört világít meg, mégpedig a nemzetek önrendelkezési jogának a problematikáját.

Namost, ha a nemzetközi közösség elimerte Koszovó kiszakadását Szerbiából, akkor miért ne kellene elismernie a zömmel nem grúzok lakta Abbházia és Dél-Oszétia kiaszakadását?

Más kérdés, hogy persze ezzel az elvvel Oroszország hivatalosan nyilván nem érthet egyet, hiszen határain belül tucatnyi miniállam, energiahordozókban gazdag miniállam születhetne.

Érdekes Kína álláspontja, mert ő eddig rendszeresen a belügyekbe való be nem avatkozás politikáját hirdette meg. Azaz ellenzett minden olyan lépést (jól felfogott önérdekből), amely idegen hatalmak idegen országban történő beavatkozását segítette volna a status quo megváltoztatása érdekében. Most Kína Ororszország mellé állt, nyilván reálpolitikai megfontolásokból.

Az oroszok intervenciója elítélhető ugyan, de lényegileg kevéssé tér el az USA Jugoszláviában és Irakban történt beavatkozásaitól a nemzetközi jog szemszögéből. Azaz van itt vaj a nagyhatalmak fején.

A grúzok pedig őszintén szólva nem tudom miért provokáltak... Ekkora öngól lőni ritkaságszámba megy.

Jack Skellington 2008.08.12. 10:17:58

Dúl a háború Grúziában
A szakértők többsége Szaakasvili téves kalkulációjáról beszél
nol.hu/cikk/503071/

Big-B 2008.08.12. 10:22:06

A blog elég summásan összegzi a Grúz történelmet, így nem is érdemes ezek alapján eldönteni, hogy a jelenlegi helyzethez milyen okok vezettek.

beavereater 2008.08.12. 10:26:00

A Nabucco sosem volt reális lehetőség. Egy ekkora beruházást az EU-vezetésével... röhej. Még 2040-ben is azon vitatkoztak volna, hogy a franciák vagy a németek szállítsák a szendvicseket a megbeszélésekre.

danmoriarty 2008.08.12. 10:34:28

Egyes elemzők szerint Dél-Oszétia a kilencvenes évekig egyáltalán nem kívánt függetlenné válni, ami érthető is, hiszen a lakossága nem éri el a százezer főt sem. A nemzeti öntudat feltámadását a volt KGB ügynökei segítették elő, az orosz befolyás fenntartása érdekében. Saakashvili esztelennek tűnő, de teljesen érthető lépése egy kétségbeesett kísérlet a grúz függetlenség fenntartásának érdekében. Sajnos ez elbukott, hamarosan orosz bábkormány fogja irányítani az országot, és ez a sors vár több térségbeli államra is.

szerintem... 2008.08.12. 10:40:12

Eléggé leegyszerűsítettétek a helyzetet, és nem igazán vettétek figyelembe hogy Oroszország valószínűleg provokálta Dél-Oszétia megtámadását. Grúzia vagy hagyja elszakadni a 2 tartományt vagy válaszol...no persze nincs esélye Oroszország ellen.

Nem mondom hogy józan lépés volt és hogy az USA beavatkozna Grúzia oldalán, de azért ne úgy tüntessük fel a konfliktust mintha egy mini-diktátor úgy gondolná legyőzi majd az orosz medvét!

Kúrcsány Ferenc 2008.08.12. 10:41:08

Amcsik keverik itt a szart, de egyelőre rábasztak.

szerintem... 2008.08.12. 10:54:57

Eléggé leegyszerűsítettnek érzem ezt a véleményt a konfliktusról. Grúzia előtt 2 lehetőség áll, vagy elengedi a 2 tartományt vagy szembeszáll...

Persze nincs esélye az orosz medvével szemben, ezt nem vitatom. Azonban szerintem a 22-es csapdájának az esete áll fent.
Az elnök nem hagyhatta az ország egy jelentős részét elszakadni, minden erejével azon volt hogy felszámolja a szakadár mozgalmakat. Oroszország viszont támogatta azokat, hogy gyengítse Grúziát, megakadályozva annak közeledését a nyugati erőkhöz.

Ezt a konfliktust is arra igyekszik felhasználni hogy kizárassa a Nato csatlakozásból, persze eredménytelenül hiszen az USA is orosz agresszióról beszél.

Persze az USA szerintem sem fog beavatkozni, és nem tudok találgatni hogy fog ez véget érni, de nem hiszem hogy reális úgy feltüntetni a helyzetet mintha egy mini-diktátor elhatározta volna hogy legyőzi az orosz medvét....

fatcat 2008.08.12. 10:55:06

akkor most mit vegyek orosz bankpapírt vagy energiapapírt? ;-)

sammy 2008.08.12. 10:57:11

Nem rossz poszt, de az olimpia jelentősége ebben is túl van hangsúlyozva.

Na meg "A múlt" alfejezet egy kicsit el van nagyolva: a cirkusz korántsem 1991-ben kezdődött, hiszen a sárkányfogakat úgy száz éve elvetették, még a cári és a török időkben, amint az itt is olvasható:

lemil.blog.hu/2008/08/10/a_kaukazusi_kretakor

Páneurópai Harci Kos 2008.08.12. 11:01:29

Itt van egy kép ehhez:
otvali.ru/photos/no_comments:29689.html
A macis az.

Kobakos 2008.08.12. 11:01:29

Ugyananyira lehet számonkérni itt az etikát, mint Irak mésodik lerohanásában. Csak annyi a különbség, hogy Grúziát nem az oroszok fegyverezték fel, mint Irakot az USA, és míg Irak nem támadott meg senkit, addig Grúzia igen.

Jack Skellington 2008.08.12. 11:02:28

"Grúzia vagy hagyja elszakadni a 2 tartományt vagy válaszol...no persze nincs esélye Oroszország ellen."

A korábbiakból kiindulva - mármint hogy Oroszo-nak nem lenne érdeke elismerni a két tartomány függetlenségét - Grúzia egyetlen taktikus lépése az lett volna, ha türelmesen ücsörög a babérjain.
Nehezen hiszem el, hogy a grúz vezetés ne lett volna tökéletesen tisztában azzal, hogy mi történik, ha felül a provokációnak.

Én úgy látom, az EU patthelyzetben van, ami az egész ügy megítélését illeti:
1. ha a grúzok mellé áll és elítéli az oroszok Grúzia területére való benyomulását, akkor ezzel magára haragítja az oroszokat, ami majdnem egyenlő a halálos ítélettel
2. ha az oroszok mellé áll annak érdekében, hogy továbbra is kapjon gázt meg olajat, akkor egy esetleges USA-Irán konfliktus esetén már semmi joga nem lenne elítélni az USÁt

Nyilván az az elsődleges kérdés az, hogy a grúz támadást Dél-Oszétia ellen minek tekintjük: etnikai tisztogatásnak, vagy az alkotmányos rend helyreállítására irányuló kísérletnek. Nem véletlen, hogy az oroszok az elsőt preferálják.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.08.12. 11:02:34

sejthetö hogy az oroszok nem azért harcolnak hogy demokráciát terjesszék a vliágban

Szumi 2008.08.12. 11:04:58

Peter Sellers: Ordító egér.... lehet, hogy látták a filmet. Nekünk is megérné megtámadni valami nagy, gazdag országot.

AoL 2008.08.12. 11:11:54

Nem, nincsen előzetes moderáció - utólagos sincsen. Az ok, amiért 4 komment volt reggel - az az, hogy addig négyen kommenteltek.

AoL 2008.08.12. 11:20:39

Ill. nem igaz, a blog 3 hetes fennállása alatt egy komment ki lett moderálva: duplikálva szerepelt. :-)

tesztelek 2008.08.12. 11:22:00

Mindig utaltam a geci oroszokat.
Atomot nekik!

Tádé 2008.08.12. 11:34:08

Utáld! Szíved joga. Egy kérésem volna ezzel kapcsolatban csak. Ha és amennyiben, bármilyen oknál fogva Magyarország valamilyen konfliktusba kerülne velük, te legyél az első aki szidni kezdi Őket az utcán. Mert ugye, ebben az esetben civil áldozatok lesznek és magam részéről inkább te legyél a statban, mint a szeretteim/barátaim. Másrészről pedig gondolj csak bele, hogy milyen rossz lesz neked leélni az életed egy utált nemzet érdekszvérájában. Felesleges...(sokáig húznod).

U.I.: Atomjuk van (nem kell nekik), több is mint amire szükségük van...

Hannibal Barca 2008.08.12. 11:59:23

Ez itt nem a rossz es a jo erkolcsi kerdese. A nagyhatalmak kokemeny es egyre kielezodo versenyt folytatnak az olajert es a gazert. Nincsenek jo es rossz fiuk, az oroszok nem gonoszsagbol haboruznak. Az amerikaiak se. Erdekekrol van szo.

Lehet utalni az oroszokat, meg az amerikaiaikat is, kinek mi tetszik, de egyenlore az oroszok szallitjak nekunk az energiat. Szerencsere a magyar kormany ugy tunik visszafogottan reagal.

Del-Oszetianak ehhez az egeszhez semmi koze. Ket dologhoz van koze:
1. Olaj es gaz. Energiaugyben nem lehet a ruszkikat megkerulni Kozep-Azsiaban. Probalni lehet, de latjuk az eredmenyt.
2. Gruzia nyomulasa a NATO fele. Nem kellett volna.

Jack Skellington 2008.08.12. 12:20:30

A Grúziában kezdett hadműveletek befejezésére utasított az orosz elnök
inforadio.hu/hir/kulfold/hir-218466

Jack Skellington 2008.08.12. 12:28:03

Átmenetileg véget ért a grúziai háború
www.hirtv.hu/kulfold/?article_hid=228717

"Emiatt az amerikai elnök eddig példátlan keménységű nyilatkozattal ítélte el Oroszországot.

Oroszország megszállít egy független országot és látszólag arra készül, hogy megdönti annak demokratikusan megválasztott kormányát. Ez a drámai és brutális változás ellentmond annak, hogy az oroszok, saját állításuk szerint, a háború előtti status quót akarják visszaállítani - mondta George Bush amerikai elnök."

Mindenkinek jó memóriát kívánok! :)

Athlay 2008.08.12. 14:42:28

"1. ha a grúzok mellé áll és elítéli az oroszok Grúzia területére való benyomulását, akkor ezzel magára haragítja az oroszokat, ami majdnem egyenlő a halálos ítélettel"

Na ezért kellene az europai megélhetési politikusokat egyszer és mindenkorra elzavarni a büdös francba, és olyanokat ültetni a helyükre, mint akik a hidegháborúban is nyugat europa élén álltak.
Belefulladunk lassan a langymeleg szarba, nem merünk küzdeni semmiért és senkiért, elvekről már ne is beszéljünk.

Össze kéne kapnia magát europában, új energia stratégiát alkotni, elvágni az orosz köldökzsinórt, közben fegyverkezni, és ha az oroszok bámit is szeretnének itt, fügét mutatni nekik.
Ez az amitől a ruszkik igazán félnek, ezért is pénzelték a nem kampányt írországban a lisbon szavazáson.

Talán most majd europa is felébred kicsit.

BlackVoid 2008.08.12. 15:09:00

"Na ezért kellene az europai megélhetési politikusokat egyszer és mindenkorra elzavarni a büdös francba, és olyanokat ültetni a helyükre, mint akik a hidegháborúban is nyugat europa élén álltak."

Az a baj, hogy pont ugyanolyanok. Az oroszok evek ota szeretnenek az EU-val zoldagra vergodni, kiegyezni, de az europai politikusok ellenseget latnak Oroszorszagban. Igy aztan Oroszorszagnak nincs mas valasztasa, ellensegek lesznek. Evvel nincs is baj, csak latnam mar hogy epul a New-York - Budapest gazvezetek. Europa ugy ugral, ahogy az USA futyul es tokonszurjuk magunkat az oroszok elidegenitesevel.

hetero 2008.08.12. 16:53:48

A magyar ember csak parancsszóra fogja szeretni az oroszokat. Nem vagyunk ezzel egyedül, joggal, van hozzá történelmi tapasztalat.

Salvor 2008.08.12. 17:05:47

Athlay:

Az a baj, hogy az europai emberek mar nem tudnanak, es ami meg nagyobb baj, nem lennenek hajlandok olyan modon elni, ahogy egy Oroszorszorszaggal torteno szembefordulas utan lehetne. Kivancsi lennek, hogy pl. hany ember lenne hajlando visszaterni a faval es szennel torteno futesre. Hanyan lennenek hajlandoak kiszallni az autobol, mert nincs eleg olaj. Es hanyan vesztenek el az allasukat, mert az orosz exportpiac megszunik (ahogy az orosz EU-nagykovet fogalmazott nemreg a HVG-ben: dontse mar el Europa, hogy mit akar, gazt vagy fuggetlenseget Oroszorszagtol, es hasonloan gazt a Nabuccoba, vagy bombazni Irant). Aztan lenne nagy meglepetes amikor kiderul, hogy az USA nem emberbarati szeretetbol all mellettunk, hanem szamitasbol. Es amint az erdekei ugy kivanjak, akkor sarbatapossa Europat.

Az oroszok mit vesztenenek azon, ha szembefordulnank veluk? Semmit. Eladnak az olajukat meg gazukat Kinanak meg Japannak, es vennenek onnan mindent, ami nekik kell.

Az emberek nagy resze vak, es nem veszi eszre, hogy a legnagyobb veszelyt az USA jelenti. Ami ellen jelenleg csak egy ellenszer van, Oroszorszag. O lenne a mi termeszetes szovetsegesunk. Noha Europa ezt nem ismeri fel, azert pl. Nemetorszag van olyan praktikus, hogy lassa, mennyi gyakorlati kara szarmazna abbol, ha szembefordulna Oroszorszaggal.

De egyebkent is, nem ertem, hogy miert merul fel az oroszokkal valo szembefordulas Gruziaval kapcsolatban. Amikor az USA megtamadott egy szuveren orszagot (aki raadasul meg csak nem is kezdett el loni elotte amerikaiakat), akkor hogyhogy nem haborodtak fel azok, akik most felhaborodnak? Nyilvan azert nem mert az emberek nagy resze nem azt latja, ami valojaban tortenik, hanem azt amit az amerikai propagandagepezet mutat (en sem azt latom, mert nem vagyok ott, hogy megnezzem, de tudom, hogy az USA hazudik es manipulal). Hanyszor elmondtak naponta 2003-ban, hogy Iraknak atombombai vannak, az Al Kaidaval mukodik egyutt stb. Persze az igazi okot nem mondhattak, hogy tudnillik meg akarjak szerezni az iraki olajat az amerikai olajcegeknek.

ArmaGedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.08.13. 00:13:29

Kíváncsian várom, hogy a grúzok teljesen logikus sorsát látva hogyan értékelik át pár döntéshozó közegben eddigi álláspontjukat az oroszokkal való viszonyról. Például az azeri elit, amelynek megadatott, hogy más kárán tanulhat. Vagy a Fidesz vezetése, amelynek szintén. (félek, utóbbiban N. Zsoltot mégiscsak likvidálni kéne...)
Milyen bölcsnek bizonyultak az örmények, akik tartósan oroszbarátok és lám, meg is tarthatták Hegyi-Karabahot. Nem tűnt még fel valakinek, hogy az oroszok befolyási zónájában azok esélyesek vitatott területet megtartani/megszerezni, akik velük jóban vannak? Egy az egyben a hitleri német szerepkörre emlékeztet. Veszekedő kisnemzetek, előbb-utóbb mind a Gazda szövetségesei, miközben egymást utálják. Aki nem szövetséges, annál népirtás van...
Hogy reagálnak a törökök? Nekik megfontolandó, hogy ha a kurd ügyet az oroszok kezdik tartósan megtámogatni, az veszélyes lehet...

Valaki megkísérelne egy épkézlábnak tűnő magyarázatot, hogy akkor miért is támadott Szakadtvili? Hogy kalandor pünkösdi király, aki népe farkával verte az orosz csalánt egyszeri karrierje érdekében, az nemigen kérdéses, de hogy ennyire nem volt még USA-gazdái kezében sem irányítható? Vagy mégis onnan jött az ukáz, de akkor mire volt ez most jó az USÁ-nak? Mégiscsak arra hajlok, hogy egy ilyen instabil térség ilyen instabil hülye kalandorokat tud vezetőnek kitermelni. Pontosabban gazdái választottak pont ilyet, egyelőre nem tudom, nem verik-e ezért a fejüket most a falba.

off 2008.08.28. 11:30:28


Kedves blogiro! Tetszik, amiket irsz, bar nem regota jarok ide. Viszont kerestem most egyet, amiben az Orban fele hulyeskedest elemezted, de nem talalom. Azzal mi tortent? Csak megerteskepp, magamnak.
süti beállítások módosítása