HTML

Utolsó kommentek

2008.08.07. 13:00 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 7.

 

Gazdaság
A mai válogatást kezdjük valami tréfás hírrel. Csak annyi benne a vicc, hogy ez az egyetlen értékelhető gazdasági hír ma az Origón. Ezen kívül megtudhatjuk, hogy nevet változtatott a Metro újság, valamint a hitelkártyabotrányon csámcsoghatunk egy jót:
 
Szeptembertől drágul az ebédszállítás
 
Akár nő, akár stagnál a piac, a költségek elképesztően növekednek, hiszen az élelmiszerek ára drasztikusan és folyamatosan emelkedik az utóbbi időben, a benzin és a gázolaj áráról nem is beszélve.
 
 A költségek növekedése 30 százalék körüli Trunkos András szerint, aki a United Food élén áll. Szintén drágul a gáz, amellyel többnyire az üzemek energiaellátását oldják meg - teszi ehhez hozzá a Teletál Ételfutárt és egyben a Pannon Food Catering Kft.-t irányító Katona Balázs és Somogyi László. Mindeközben idén még nem nagyon emelték a cégek az áraikat.
 
Az [origo] úgy tudja, hogy szeptembertől viszont alighanem elkerülhetetlen lesz a heti menük drágulása, hiszen a piacszerzés érdekében mesterségesen alacsonyan tartott árak immár veszélyeztetik a cégek működőképességét.
 
Gazdaság
Találgatások az őszi lakossági gázáremelés mértékéről:
 
Lesz gázáremelés, csak a mérték kérdéses
 
Alig egy hónapja maradt az energiaügyi miniszternek arra, hogy döntsön az október elsejétől érvényes új földgázárakról, hiszen az árváltozást 30 nappal korábban, vagyis szeptember elsején be kell jelenteni.
 
A július elsejei 9,9 százalékos kisfogyasztói gázáremelés jelentősen elmaradt a piaci folyamatok által indokolttól és a Magyar Energia Hivatal (MEH) által javasolt 13,5 százaléktól is, ezért az október elsején esedékes következő áremelésnek 10 százalék felettinek kell lennie - mondta a Napinak Kutas István, az E.On Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője. Bár pontos számítás még nem készült, októbertől már a száz dollár feletti olajárhoz viszonyított árképlet alapján kell kiszámítani a földgáz árát, ez pedig 10 százalék feletti mértéket indokol. Ezt követően januártól egy újabb, szintén 10 százalékot meghaladó drágulásra lehet számítani, hiszen akkorra már a 120 dollárnál is magasabb olajárhoz kell viszonyítani a magyarországi kisfogyasztói gázárakat.
 
 
Gazdaság
MOL-OMV utórezgések - a feszöltségek nem csökkennek:
 
Hernádi Zsolt: Nekünk lett igazunk
 
"Ellentámadást" nem tervezünk, hisz visszafelé is felmerülnének ugyanezek a versenyjogi kérdések. Bár, elnézve az ottani eszközök hatékonyságát, viccesen mondhatnám, segítenénk nekik a vállalatirányításban. Viszonyunkban jelentős változásra nem számítok.
 
Ahogy az OMV tegnapi nyilatkozatai is sejtetik: új módszerekkel bár, de továbbra sem hagynak fel kiiktatásunk szándékával.Folytatják az elmúlt időszakban ellenünk indított pereket, 20 százalékos részesedésüket legalábbis megtartják, és továbbra is egyfajta konszolidációt várnak.
 
Mi azonban ettől függetlenül a saját stratégiánkat szeretnénk követni, például a horvát INA részvényeire teendő ajánlatunkkal vagy az ománi partnerünk egyes eszközeinek átvételével. Ez sokkal inkább biztosíték arra, hogy ne váljunk se az OMV, se más érdekcsoport ellenséges felvásárlási célpontjává.
 
 
Gazdaság
Jövőkép – és ez még a jobbik:
 
65 évre emelik a cseh nyugdíjkorhatárt: Klaus aláírta a törvényt
 
A munkaügyi és népjóléti minisztérium által kidolgozott javaslat értelmében 2030-tól a jelenlegi 63 évről 65 évre emelkedik a nyugdíjjogosultsági korhatár. Ezzel egyidejűleg a biztosítási idő a jelenlegi 25-ről 35 évre növekszik. A jövőben ebbe az időszakba már nem lesznek beszámíthatóak az egyetemi évek.
 
És ha már Csehországnál tartunk, egy korábbi hír – megszületett a Gárda csehországi megfelelője, korábbi híradások szerint nem is az első:
 
Félkatonai szervezet alakult Csehországban
"Tudomásul kell venni a kemény valóságot, bum, bum, uram" - mondta a honlapnak Kopal.
 
"Szélsőségeseknek minősítik őket, de rendes gyerekek, nem kábítószereznek"
 
Gazdaság
A kulcsszó versenyképesség és vásárlóerő – avagy hogyan csinálják mások:
 
Dolgozz és keress!
Sarkozy: Fogyasztásnövelés vagy innováció?
 
A francia politikusok talán legtöbbet használt kifejezése a vásárlóerő. Az ellenzék ennek csökkenése miatt támadja állandóan a kormányt, amely erre azt válaszolja, hogy Franciaország európai szinten eredményesen harcol az egyre mélyülő nemzetközi gazdasági válság ellen. Érdekes, hogy amíg a hivatalos statisztikai adatok szerint tavaly a vásárlóerő 3,3 százalékkal nőtt, addig a lakosság ennek ellenkezőjét érzékeli. 
 
 
Gazdaság
Megjöttek az olajkészlet adatok az USA-ban (2.)
 
Itteni idő szerint tegnap délután tette közzé az amerikai Energia Információs Hivatal a múlt heti olajkészlet statisztikákat. Ezek szerint a nyersolajkészletek 1.7 millió hordóval emelkedtek, a benzinkészletek 4.4 millió hordóval estek, a finomított termék készletek 2.8 millió hordóval kerültek feljebb. Miután a nyersolajkészletek nem várt módon emelkedtek, a benzinkészletek pedig vártnál nagyobb mértékben estek, az olajpiac nem kapott egyértelmű irányt a következő napokat illetően. Jelenleg az olajár szeptemberi leszállításra 0.7%-os pluszban áll 119.4 dolláron.
 
 
Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet
Hosszú beszámoló a nemzetközi ingatlanpiacok állapotáról, köztük a hazairól is:
Hatalmas gondok az ingatlanpiacon - Lehet még ennél is rosszabb?
 
Nem csak a lakáspiacok szenvednek Nyugat-Európában ill. az Észak-Amerikai régió országaiban, de a jelzálogpiaci válság érezteti hatását más ingatlanpiaci szegmensekben is. A tőkeértékek az egész világon visszaestek, vagy ahol mégsem, ott a korábbi növekedési ráta zuhanásában mutatkozott meg a negatív hatás, a legrosszabb kilátásokkal Európa nyugati részén kell számolni. A helyzet komolyságát tükrözi az is, hogy a feltörekvő piacokon négy év után először növekedtek a hozamok. A bérlői lendület a legtöbb régióban csillapodott, s a bérleti díjak esését illetően szintén az Észak-Amerika áll az élen - derül ki a RICS kutatásából.
 
A hazai piacról képet kaphatunk az index új lakás készletekről szóló cikkéből is – hát lakáshiány nincsen:
 
Elég a kis lakásokból a fővárosban
Megnőtt a készlet
 
A kínálaton belül az azonnal költözhető otthonok száma (ún. készlet) 2005 év közepe óta nagyjából állandósult: kb. 1500 db olyan lakás volt a budapesti kínálatban, amely már rendelkezett használatbavételi engedéllyel, de még nem sikerült eladni. 2008 júniusára azonban a készlet jelentősen megnövekedett. Jelenleg az előző negyedévhez képest több mint felével, de év végéhez képest is közel harmadával több elkészült lakás van a kínálatban. A mostani, mintegy 2000 lakásos készletben részben a mára eltűnt külföldi befektetők kegyeit kereső lakások vannak.
 
Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet
Még nem ismert a mérték:
Ma Bank of England és EKB kamatdöntés - Mire számíthatunk?
A mai nap két legfontosabb eseménye a Bank of England és az Európai Központi Bank kamatdöntése. A piac mindkét esetben tartásra számít, meglepetést előreláthatólag csak a Trichet elnök sajtótájékoztatójában elhangzottak okozhatnak.
 
 
Politika

Ma valahogy rájár a törökökre a rúd...
Három merénylet Isztambulban
A CNN-Türk hírtelevízió szerint a robbanásokat kézigránátok vagy kisebb pokolgépek okozták, amelyeket inkább zajkeltésre szántak, semmint emberéletek kioltására.
 
 
Közlekedés 

Újabb 12 millió euróval segíti ki a Malévot az orosz üzletember
 
Az orosz üzletember elsődleges célja a veszteséges működés megszüntetése, amely elképzelhető, hogy sikerült is volna, amennyiben az olajár (amely az elmúlt egy évben közel 70%-kal száguldott felfelé), a tavalyi szinten marad - mondta el a Malév szóvivője az mfor.hu kérdésére.
 

 

2 komment

Címkék: hazai világhír


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr93604820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Salvor 2008.08.07. 16:33:16

A legujabb HVG-ben van egy interju Oroszorszag EU nagykovetevel: hvg.hu/hvgfriss/2008.32/200832_Vlagyimir_Csizsov_oroszorszag_Eunagykovete_.aspx Mar a cime is jo: Mit akarnak: gázt vagy függetlenséget Oroszországtól? Par idezet:

Az európai gázpiac akkor alakult ki, amikor még javában tartott a hidegháború, ám a nyugat-európai politikusoknak volt annyi előrelátásuk, hogy minden ideológiai ellentétet félretéve a Szovjetunióval való hosszú távú együttműködést választották. Ez persze már akkor sem tetszett az Egyesült Államoknak. Gondoljunk csak bele, mi lenne most, ha a hatvanas-hetvenes évek fordulóján Nyugat-Európa nem hozta volna meg ezt a stratégiai döntést, és a liberalizációt választotta volna. Fával fűtenének Európában? Az energetika nem zöldségpiac, ahova az ember reggel odaviszi az árut, délben pedig távozik a bevétellel. Mielőtt elkezdődik a kitermelés egy olaj- vagy gázmezőn, tömérdek pénzt kell belepumpálni. Ezért nem igazságos, amikor energiabiztonság címén csak az ellátás biztonságáról beszélnek, hiszen a stabil ellátáshoz stabil tranzit és stabil kereslet is kell. Minden befektető biztos akar lenni abban, hogy a terméke 15-20 év múlva is vevőre talál.
...
Az európai gázfogyasztás növekedési üteme alapján 10-15 év múlva az Északi és a Déli Áramlatra, a Nabuccóra és még vagy fél tucat másik csővezetékre is szükség lehet. A lényeg, hogy legyen bennük gáz. Pillanatnyilag a Déli Áramlat és a Nabucco között az a fő különbség, hogy az előbbiben biztosan lesz gáz, az viszont egyelőre kérdéses, hogy a Nabucco megtölthető-e. A projekt támogatóinak nem ajánlanám, hogy csak Azerbajdzsánra számítsanak, mert nekik egyszerűen kevés a gázuk. A Nabucco megépítése gazdaságilag egyedül akkor lenne indokolt, ha iráni gázt is szállítana. Ehhez viszont az kell, hogy Európa döntse el, bombázni kellene-e Iránt, vagy gázt venni tőle.
...
Szerintem inkább Bush-doktrínáról kellene beszélni. Melyik ország diplomatái utazgatnak Közép-Ázsiában és győzködik a kormányokat, hogy alternatív vezetékeket kell építeni? Ki találta ki a Bakut a törökországi Ceyhannal összekötő olajvezetéket, azzal az egyetlen céllal, hogy elkerüljék Oroszországot? Honnan származik a Nabucco ötlete? A felhasználó országok döntsék el, mit akarnak: gázt vagy függetlenséget Oroszországtól? Nem kellene Oroszországgal riogatni, mert a függőségünk kölcsönös: vezeték híján Európán kívül máshol nem is tudjuk a gázunkat eladni.

Jack Skellington 2008.08.07. 19:49:58

Európa a recesszió szélén
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=234761

"Egyesek szerint a gyorsan romló adatok azt vetítik előre, hogy a válság Európában még sokkal súlyosabb lefolyású lesz, mint az USA-ban. Az Egyesült Államokban ugyanis gyenge a valuta, és rugalmas a munkaerőpiac, míg Európában mindkettő éppen fordítva van. A Handelsblatt által megkérdezett kutatók jövőre átlagosan már csak 0,9 százalékos GDP-növekedést jósolnak az eurózónában az idénre várt 1,5 és a tavaly mért 2,7 százalékos fellendülés után."
süti beállítások módosítása