HTML

Utolsó kommentek

2008.07.26. 17:46 AoL

Magyar Vándor - 2008. július 26-27.

 

Gazdaság 

70-80 dollár közé is eshetne a kőolaj ára
 
Hordónként 70-80 dollár közötti szintre csökkenne a kőolaj ára - az OPEC elnöke szerint -, ha megszűnnének az Iránnal kapcsolatos aggodalmak.
 
Sakin Helil egy Algírban rendezett értekezleten szólalt fel. Azt mondta, hogy ha erősödne a dollár, és megszűnnének az Iránnal kapcsolatos aggodalmak, akkor 70-80 dollár körüli szintre csökkenne a kőolaj ára a jelenlegi mintegy 124 dollárról. 
 
Szerk. megjegyzése: ha volna rá pénzed, akkor nem tűnne olyan drágának.
És különben se fenyegetőzz, mert árat emelni sokkal könnyebb…
 

 

Gazdaság  

Ez egy olyan hír, de legalábbis egy olyan cím, ami jól jellemzi az energetikai, és egyáltalán, a nem is olyan távoli jövőbe vetített nehézségekhez való hozzáállásunkat:
 
Amikor arról van szó, hogy a távhővel gondok vannak, akkor a 2008-as, közelgő télről beszélünk – az novemberig 3 hónap.
 
Melegben akadozva készül a távhőprogram
 
A távfűtött lakások száma 650 ezer.

A szolgáltató vállalatok többségükben a települési önkormányzatok tulajdonában vannak. A szolgáltatók által alkalmazandó díjakat az önkormányzatok képviselő-testülete határozza meg, rendeletben.

Az egyes települések, városi szolgáltatók díjai - szerkezetükben és mértékükben - esetenként nagymértékben eltérnek egymástól, egy átlaglakásra számítva az éves távhőköltség 80-120 százalék között szóródik az országos átlag körül.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a távfűtütt ingatlanok lakói erejükön felül kényszerülnek a szolgáltatás díját megfizetni. Ameddig van miből. Azután nem ők fizetik, hanem te.
Ameddig erre valamilyen eszközzel – adó, megemelt áfakulcs, stb. – rávehető vagy.
Azután pedig a távfűtésrendszer fenntarthatatlanná válik.
Az 650 ezer lakásban lakó – számoljunk csak átlagosan 2,2 fő/lakás – 1 430 000 dühös embert jelent. (Ha a karonülő kisdedeket leszámítjuk, még mindig nagyon sok.)
 
Az MSZP-frakció június végén fogadott el intézkedési tervet. Ebben rövid, közép- és hosszú távú javaslatok szerepelnek: a rövid távúakhoz tartozik például, hogy 2010 végéig minden fűtési szezonra jelentős mértékű környezetvédelmi támogatást kell biztosítani az érintett lakások bérlőinek vagy tulajdonosainak.

Ez csak addig folyósítható, amíg a lakások fűtési rendszerét szabályozhatóvá és mérhetővé nem tették - ennek elvégzéséhez fejlesztési programot indít a kabinet, kiemelt állami támogatással. Jelenleg ugyanis a panelek alig tíz százalékában van ilyen rendszer, 600-700 ezer további lakás átalakítása szükséges.

Németországban a lakóterek átlagos hőmérséklete fűtési szezonban 21 fok; nálunk ez 26-27 fok. Felesleges - mondta Szanyi, hozzátéve: a pazarlást kell megszüntetni, nem a távhő áfáját csökkenteni. A képviselő szerint, ha nem lesz társadalmi szemléletváltás, akkor szociális összeomlás fenyeget. - Egy hetvenéves nyugdíjas, aki hetven négyzetméteren él és hetvenezer forint a nyugdíja, jövőre a hideg hónapokban hetvenezer forintot fog fizetni fűtésszámlára.
 
Gazdaság 
 
PannErgy: minden a legnagyobb rendben, sőt!
 
Igen optimista képet festett a folyamatban lévő geotermikus projektekről a PannErgy menedzsmentje egy mai sajtó- és elemzői tájékoztatón.
A jó hír az az, hogy elkezdődött valami. A rossz az az, hogy egyelőre nem elég gyorsan halad... 
Elhangzott, hogy az első 3 kút főbb tartozékait megrendelték, ami azért jelentős előrelépés, mert az olajárak emelkedése miatt rendkívül megugrott a kereslet a megújuló energiák, így a geotermikus energia iránt is. A legnagyobb német csőgyártóknál, a Mannesmannál és a Thyssen-nél 2010-es szállítással lehet most vascsövet kapni, márpedig ez a geotermikus kutak egyik legfőbb alkatrésze.

Gazdaság
 
 
Szelek szárnyán érkezik a profit
A megújuló erőforrásokra specializálódott vállalatok részvényeinek átlagos növekedése 2007-ben meghaladta az 57%-ot, miközben a szektorba történő beruházások globális szinten az elmúlt négy évben majdnem ötszörösére növekedtek. Egyre növekvő beruházási kereslettel lehet számolni mind rövid, mind hosszú távon, ami megfelelő alapot jelenthet az árfolyamok emelkedésének.
 

Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet 

hetero11 gyűjtése az anyatopikból:

 
A Bank of America meghosszabbította a nyitvatartási idejét.
A hírek szerint a fő ok, hogy helyezik át hozzájuk a betéteket a többi bankból.
 
2 újabb név a becsődölt bankok listáján:
 
Roubini írása, miért lesz államosítva az USA bankrendszer jó része:
 

 

Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet

Vége az autólízingnek?
http://www.napionline.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=376312&place=vezjobb 

Először a Chrysler függeszti fel a népszerű konstrukciót augusztusban, de hamarosan más nagy gyártók is követhetik a példáját.

A SUV-ok iránti kereslet visszaesése miatt eléggé megtépázott Chrysler bejelentette, hogy felhagy a vásárlóknak kínált lízingkonstrukciók forgalmazásával augusztus elsejével saját finanszírozó cégén keresztül. A döntés mögött az emelkedő hitelköltségek állnak, ugyanakkor hozzátették, hogy a kereskedők a Chrysler Financial kihátrálása ellenére továbbra is kínálhatják ezt a konstrukciót, ha találnak hozzá finanszírozó bankot.

 

 

Otthon

 
A panel nyomorba dönt - meneküljön ki merre lát!
Miért választanánk a drága biciklit, ha autót is vehetünk? Hangozhatna a kérdés, ha azt feszegetjük, mi motiválja az embereket a panellakás-vásárlás során. Ugyan ez utóbbi kategória vételi ára alacsonyabb, mint téglaépítésű társáé, ami akár rögtön gyanús is lehetne, de ha a gyanú nem lenne elég, akkor készített kalkulációnk már tényekkel igazolja, hogy valójában többe kerül egy panel otthon, mint egy téglalakás, oly annyira, hogy 25 éves hiteltörlesztésünk alatt 3 millió forintot is nyerhetünk ez utóbbi választása esetén.
 

Technológia 

Négy motorral száguld a villanyautó
Akkuja nem szokványos lítiumion, hanem a 2005-ben bemutatott  lítium-titanátból készült. Az új akkuban az anód felülete lítium-titaná nanokristályokból épül fel, és ez a felület - egy vegyészeti trükknek köszönhetően – grammonként száz négyzetméteres. Így az elektronok gyorsabban tudnak belépni, illetve távozni az energiatároló cellából. Magyarán elfelejthetjük az egész éjszakán át tartó akkutöltést. Ha van kéznél háromfázisú áram, az autó tíz perc alatt feltölthető, írja a PC World. Az akku élettartama állítólag több mint tizenkét év, míg a más technológiával gyártott akkuk csupán 3-5 évig működőképesek.
Ez érdekes, még szeretnék olvasni róla:
 
 

Közlekedés 

Bajban az Air Berlin?
Németország kettes számú légifuvarozójának, az Air Berlinnek a főnöke a hét végén a WirtschaftsWoche című lappal közölte, hogy az idei évre bejelentett téli tíz százalékos leépítés, miszerint 14 járatot beszüntetnek, csak az első felvonása a tervezett kapacitáscsökkentéseknek.
 

 

.

3 komment · 1 trackback

Címkék: hazai világhír


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr38586501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ecommerce Business Insurance 2018.03.14. 01:50:18

Totális csődben a francia állam - sorok között

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EAGLE 2008.07.26. 18:35:32

Gratulálok!
Nagyon jó ez a blog!
3-4 hónapja olvasom a Peak Oil - Egy Korszak Vége fórumot, ott is sok érdekesség volt de ez minőségibb...
Kitartás!

Yspadden Penkaur 2008.07.26. 21:48:41

Igyekszünk is minőségibbet csinálni. :-)

Most hétvégén még kicsit rápihenünk és kialakítjuk a kereteket, aztán jövő héttől beindulunk rendesen. :-)
süti beállítások módosítása