HTML

Utolsó kommentek

2008.09.03. 22:31 Zaphod Beeblerox

Tulajok

Földlakók!

Ma a Föld Tulajdonosairól mesélek nektek.

Ez a világ a korporativizmus vagy globalizáció vagy újkapitalizmus vagy nevezzétek aminek nevezni akarjátok. Profit határok nélkül. Az egész arra van tervezve, hogy egy szűk elit minél több pénzt keressen rajtatok. Demokrácia??? A politikusok a nagy bankok és vállalatok zsebében vannak. Hiába szavazol a másik oldalra. Csak az változik ki az ellenzék és kinek a családja tud éppen töbet lenyúlni. De nem ez a lényeg. Felejtsd el a politikusokat. Odarakták őket pofozóládának. Mindenki őket szidja, velük van elfoglalva. CIRKUSZ. Közben mások betegre keresik magakut rajtad. Ők a TULAJOK. Igen, TÉGED is birtokolnak. Mint ahogy birtokolják a nagy bankokat, a multi cégeket, a kormányokat, a biróságokat, a médiát, az igazságszolgaltatást, a földeket. Nem, nem vezérelnek kézzel mindent. Csak szedik a pénzt. És többet akarnak maguknak, neked meg kevesebbet. Le se szarnak téged.

Vegyük például az oktatást. Mindig mondják hogy romlik. Hát persze, hogy romlik. A tulajoknak engedelmes dolgozó méhecskék kellenek. Akik elvégzik helyettük a piszkos munkát és a papírmunkát. Esetleg meghalnak a harcmezőn. Önálló gondolkodásra képes emberekre nincs szükség. Nahát ezért nem lesz jobb az oktatás soha, semmi szükség jobb oktatásra. Ez is túl jó, lehet még rontani rajta. Aztán meg jön az agymosás. Nyomják a propagandát az újságok, a TV, a könyvek. Mindenben. Annyiszor megismétlik, amíg el nem hiszed. Bármit. A kommunista propaganda kismiska volt ehhez képest, ezen viszont a többségetek nem lát át. A kapitalizmusnak egyszerűen sokkal jobb a marketingje. És még ajándékok is vannak: új autó, plazma TV, új mobil, McDonalds, MP3 lejátszó. Lehetőleg vegyél minden évbe újat. Hitelre. Hogy aztán nehogy ki merj, vagy ki tudj szállni a mókuskerékből. Aki tartozik az dolgozik. Diszkont áron, mert még a banknak is fizeti a kamatot. Mekkora balfaszság!

Meg nyomják a hülyeséget, hogy ne a lényegre figyelj. A kibaszott valósághow-k, a sztárok, a pletykák, a sorozatok, a pornó, az egyoldalú hírek. De egyébként is, a tulajok ügyelnek arra is, hogy le legyél foglalva mással. Lehetne több szabadidő is. De minek? A végén elkezdenétek gondolkodni. Na nehogymá. Jobb ha lehúzol 8 órát, bevásárlás, kaja, takarítás, gyerek. A végén örülsz ha le tudsz rohadni a TV elé.

Az egész világ egy nagy üzlet. És nem a te üzleted.

Ezért is fogjátok az energia-csúcsot beszopni. Mert a felkészülés nem hozna elég profitot a Tulajoknak. Nektek meg nem tetszene, mert spórolni kéne. Ilyen programmal nem lehet kormányra kerülni. Aki az autózást le akarja építeni azt nem szavazzátok meg úgyse. A Tulajok se akarnek felkészülni, meg ti se. A ciki csak az, hogy megdögleni viszont csak ti fogtok. Kellemetlen. De úgy látom meg is érdemlitek. Itt van ez a globális felmelegedés. Ez nagyon be fog ám baszni. Érdekel titeket? Nem. Le se szarjátok. Itt van a túlnépesedés. Kutyát nem érdekli. Itt van a Peak Oil. Nem is hallottatok róla. Fej a homokban. Vagy a seggben? Nincs büdös?

Hát ez van. De lesz még rosszabb. Elég béna faj vagytok, a computer 45%-ra teszi a kihalási esélyeteket. És emelkedik. Lehet, hogy a Tulajok is beszopják?

80 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr12647321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zaphod Beeblerox 2008.09.04. 08:03:45

Inspired by George Carlin and many others.

slowrunner 2008.09.04. 08:08:58

Jesszus, ez most komoly...?
Nem gondoltam volna, hog ilyen színvonaltalan, demagaóg marhaság felkerülhet ide…

Menjél akkor Észak-Koreába, ha ennyire fos ez a kapitalizmus.

És első körban ne használd az internetet, hiszen az is a kapitalizmus terméke, a szolgáltatók profiérdekeltek, a gépek energiát zabálnak, brr....

„Jobb ha lehúzol 8 órát, bevásárlás, kaja, takarítás, gyerek. A végén örülsz ha le tudsz rohadni a TV elé. „

Igen, örülök.
Régen 12-14 órát kellett lehúzni, kint a földön vagy lent a bányában, és igen, ez most jobb.

Zaphod Beeblerox 2008.09.04. 08:20:26

Akkor élvezd most, mert már nem tart sokáig. Megint jön a bánya meg a föld.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 08:35:59

Észak-Korea is a kapitalizmus műve. A kommunista ideológia a kor legfejlettebb tőkés országaiban született, franciák, angolok , németek, de logikusan a periféria országaiban lett népszerű, mint egy bürokratikus elit által irányított erőltettt modernizációs modell. Az oroszoknál Már Nagy Péter ilyen irányba tapogatózott. A periféria országainak azért viszket a segge a modernizációért, hogy utolérjék a centrum fejlett országait, ahol a kapitalizmus magántulajdon alapján is sikeres volt (az állam hathatós támogatásával), értsd a maszekok és az állam együtt rabolták ki az emiatt perifériává vált másokat. A kísérlet csakis a marxista modellben látszott lehetségesnek egy időben.

Szóval demagóg faszság Koreával ijesztgetni és a Nyugat nagyságával kérkedni, a kettő a legszorosabban összefügg.

Mellesleg régen nem kellett sokat dolgozni, a halászok-pákászok-pásztorok naphosszatt heverésztek, fafaragtak, a melójukat élvezték, amikor kezdődött a kapitalizálódás, lecsapolták az ártereket (a "békákat" nem kérdezve), akkor kezdődött a gürc.

Korn_baba 2008.09.04. 08:47:44

Az értelmesebbje szerintem tisztában van ezzel.

Pascal doktor 2008.09.04. 08:52:00

ja.
aztán ha jött a tüdővész, gyenge termés, fagykár, vagy a csemete szeretett volna az otthoni sárkunyhóból kijebbb is tekinteni, esetleg megjelent egy csapat pandúr, hogy 10. tized, meg 9. tized, meg robot, meg ajándék, akk ...
...
akkor továbbra is csak a fejüket vakarták

nem a vadkapitalizmusért vagyunk oda, de hadd ne menjünk már vissza a békákhoz, légysz

Zaphod Beeblerox 2008.09.04. 09:11:53

Eszak-Korea nem a kommunizmus miatt szopik, hanem az olajembargo meg a tulnepesedes miatt. Hamarosan ez erkezik globalisan amikor Gaia anyo megkezdi az olajembargot.

slowrunner 2008.09.04. 09:23:59

Én nem hiszek abban, hogy vmiféle ideológia, netán egy szűk elit ’a tulajok összesküvése’ az, ami mozgatja a dolgokat. Erre semmilyne bizonyíték nincs.
(Hol vannak ezek az emberek, és kik ők…?)

A rövid távú egyéni érdekek, ’profitmaximalizálások’ eredője az, amit a világban látunk.

A gond az, hogy túlsúlyban van a rövid táv, és az egyéni, így egy rakás folyamat hosszabb távon fenntarthatatlan, ill. nyilvánvaló közösségi érdekek, értékek ellen hat.

Pont az nincs (vagy nagyon kevés), amit a cikk feltételez pl ’az oktatás tudatos tönkretétele’ kapcsán. Ehhez hosszú távú, stratégia gondolkodás kéne, legalább nemzeti szinten.
Na ez az, ami pont hogy nincs.
Az oktatást nem tudatosan teszik tönkre vmiylen hosszabb távú terv mentén, hanem pont hogy leszarja a hatalom, később mi lesz, most senki ne menjen tünteteni egy-egy népszerűtlen intézkedés miatt, ennyi a lényeg.

Intuitiv · http://agyszulemeny.blogspot.com/ 2008.09.04. 09:26:15

A régi világ talán jobb volt egy picivel. Voltak közösségek, senki sem halt étlen, senki sem volt hajléktalan. Közmunkával házat építettek egymásnak.
Egy mai modern településen a szomszédok se ismerik egymást. Szét vannak verve a közösségek, ezért mindeki ki van szolgáltatva a hatalomnak. Ez a kiszolgáltatottság a legundorítobb dolog.
Lehet nem szeretnék teljesen visszakerülni az ipari forradalmat megelőző időkbe, de a mai rendszer se tetszik, kikészít.

YP 2008.09.04. 09:40:21

slowrunner 2008.09.04. 08:08:58


Az elég erős duma, hogy 12-14 órákat kellett lehúzni régen mindenkinek. Az iparosodó bányászgyereknek akár többet is, de a klasszikus paraszti létforma vagy az azt megelőző vadászó-gyűjtögető nem kívánt ennyi az embertől.

Egyébként meg nem az a kérdés, hogy hány órát dolgozol, hanem az, hogy hogyan érzed magad közben. Ez az egész merőben szubjektív.

Nem akarok nagyon demagógnak tűnni, de ezt tapasztaltam. Én sokat dolgozom, 15-16 éve nincsen tévém, semmi bajom nincsen az angolvécével, és szeretem a kakasszót.

Kár kategorizálni, free your mind. Sok hülyeséget mondanak az embernek, érdemesebb lehántani a rengeteg mocskot, amit a társadalmi neveltetés ránk rakott. Nekem legalábbis vastagon megérte.

Batkaa 2008.09.04. 09:40:55

Remélem is, Haverelnök!
A Tulajok könnyen lehet, hogy elsőnek szopják be!
Nézd meg a számít-o-gépben.
Megcsinálták ezt a hitelpénzrendszert, ami fasza, mert annyi képzetes pénzt lehet vele csinálni, amennyit nem szégyenlünk.
Aztán lehet, hogy ez most hamarabb befosik, minthogy az energiaválság végezne a gazdasággal. Ha meg nincs tovább hitelpénz, nem lehet többé a derivatívákat pillanatok alatt körbefuttatni a világon, akkor ezek a tulajok elveszítik a hatalmuk igen jelentős hányadát. Miazhogy! Nagyonis! Ha nincs korlátlanul pénz, nincs miből fizetni a bábszínházat fönntartó siserehadat.

Ha például vissza kell térni valamilyen formában az aranyhoz, hiába az övék az is, kapnak egy korlátot a nyakukba.

slowrunner 2008.09.04. 09:43:18

„ezért mindeki ki van szolgáltatva a hatalomnak. Ez a kiszolgáltatottság a legundorítobb dolog.”

Nem vagyok egy nagy történész (kicsi sem), de sztem ennél kevésbé soha nem voltunk kiszolgáltatva a hatalomnak, mint ma.

Soha ennyi választásunk, lehetőségünk, rendelkezésre álló információnk, eszközünk nem volt.

És nagyokat tévedhetünk is, többnyire lehet korrigálni (emiatt is vagyunk sokszor felelőtlenek persze).

YP 2008.09.04. 09:47:30

"Soha ennyi választásunk, lehetőségünk, rendelkezésre álló információnk, eszközünk nem volt."


Így van.

És soha ennyi röghöz kötöttségünk, korlátunk, dezinformációnk és tehetetlenségünk sem. A jin meg a jang, mondja a távol-keleti. Szerintem az adjonisten meg a fogadjisten, avagy a mosdó és a törölköző.

Nem hiszek abban, hogy az élet régen sokkal jobb volt. Abban sem, hogy sokkal rosszabb. Abban hiszek (tapasztalati alapon) hogy az egyes emberben magában rejlik az ok és a kulcs, hogy hogyan érzi magát. Már persze túl azon, hogy az egész egy kurva nagy illúzió.

Használjuk ki az időt, ameddig egyáltalán részesei vagyunk a játéknak, én már csak aszondom.

Salvor 2008.09.04. 09:50:16

Aki a regi rendszerben is elt, az lathatja a kulonbseget az akkori oktatasi szinvonal, es a mai kozott. En az USA-ban is eltem, igy tudom, hogy nagysagrendekkel lejjebb is juthatunk meg. Es hatalmas sebesseggel megyunk is lefele. Az elozo rendszer szlogenje volt a "legfobb ertek az ember". A mostani rendszere egyertelmuen a "legfobb ertek a buta ember". A buta ember a legjobb fogyaszto, akit konnyen ra lehet venni arra, hogy megvegyen olyan dolgokat, amire egyebkent semmi szuksege nincs. Nem kell ezt valami osszesekuvesszeruen felulrol iranyitani, megy ez magatol. Az ertekvalsag mar tul enyhe kifejezes erre, eloben lathatjuk az ertekinverzio kialakulasat. Par evtized mulva mar nem lesz senki, aki emlekezne ra, hogy mashogy is lehetett ez valamikor. Amikor meg mindenki, aki iskolaba jart, tudta, hogy ki volt Dugovics Titusz (par honapja egy tv-s vetelkedoben kerdeztek, hogy melyik varat vedte; az egyik versenyzo azt mondta, hogy o ugy emlekszik, hogy az Egri Csillagokban olvasott rola, a masik azt mondta, hogy o nem tudja, nem olvasta az Egri Csillagokat, mert tul unalmasnak talalta - valoszinuleg mindketten diplomasok voltak/lesznek).

A kapitalizmus kulso csillogasa sokakat elvakit, es nem latjak a felszin mogotti gyilkos ko'rt. A kapitalizmus pilotajatekkent mukodik, es az ilyenek, addig mig mukodnek, a letezo vilagok legjobbjanak tunnek. Egy pilotajatek csak egyszer robban, a legvegen. De akkor aztan nagyot.

Ezzel most nem a regi rendszert sirom vissza. Az egy rossz rendszer volt. Sajnos annal nagysagrendekkel rosszabbra valtottunk. Ez az emberek tulnyomo resze szamara fel sem tunik, mert csak a kulso cukormaz csillogasat latjak.

YP 2008.09.04. 09:55:10

"Aki a regi rendszerben is elt, az lathatja a kulonbseget az akkori oktatasi szinvonal, es a mai kozott."


Van még oktatási rendszer? Nem viccelek, de a mai 15 évesek már írni és olvasni sem tudnak. egy bp-i gimnázium végzősei között 17% tudta kiválasztani egy listából, hogy mivel foglalkozott Beethowen vagy Einstein. :-)))

Én már csak röhögök ezen.

Minek szomorkodjak rajta, szerintem tragikomédia.

Salvor 2008.09.04. 10:05:10

A jo egyetemek a kezdo hallgatokkal egy felmero dolgozatot iratnak (a rosszabbak valoszinuleg nem, mert folosleges). Ezekben van olyan resz, ahol egy kerdesre negy megadott valaszbol kell valasztani. Nagy volt a meglepetes, hogy nagyon sok hallgato nem ert el 25%-ot ezen a teszten, azaz egy intelligens majom szintjet sem eri el (aki veletlenszeruen valaszt). Mi lehet a magyarazat? Ezek a hallgatok nem, hogy nem tudnak valamit, hanem tudni velnek valamit, ami nem igaz. Szerencsere azert meg mindig van egy kis szazalek, aki valoban egyetemre valo. Kesz csoda.

Batkaa 2008.09.04. 10:09:31

slowrunner 2008.09.04. 09:23:59

A növekedés ugyanolyan ideológia, mint a többi. Megvannak a prófétái is. Ma ezt már ügyesebben csinálják. Nincs Szabad Nép-félóra, mert úgyis megnézik a híradót, elolvassák a Metro(pol)-t, megkapják az ideológiai beoltást lépten-nyomon. Vegyük az oktatást. Az egyik fele, hogy idehaza például tettenérhető, hogy szándékosan építik le, rontják a színvonalát. A másik, hogy korábban is régóta milyen egysíkú ideológiát közvetített. Pedig lehetne úgy is oktatni, hogy a diákot arra tanítják, hogyan ismerje meg önmaga a világot. Ehhez mondjuk a tanári kar is alkalmatlan már. Nem volt ez mindig így a modern korban sem. Az ókorban pedig főleg nem. Nem véletlen, hogy ma a filozófiát milyen zavarosan és röviden tanítják. Alapja minden tudománynak. Ha elhanyagolják, akkor sérül a széles látókör kialakításának képessége.

Aligha lehet nem észrevenni, hogy kerékvágásban halad a Világ. Vannak, akik azt mondják, a globalizáció olyan traktor, aminek üres a vezetőfülkéje. Ez elképzelhető, hogy igaz, nem tudom. Az biztos, hogy rendező ideológia működik és leegyszerűsítés lenne kapitalizmusnak nevezni. Talán pontosabb, ha a fejlődés és növekedés ideológiájának hívjuk.

slowrunner 2008.09.04. 10:10:51

YP

„Az elég erős duma, hogy 12-14 órákat kellett lehúzni régen mindenkinek. Az iparosodó bányászgyereknek akár többet is, de a klasszikus paraszti létforma vagy az azt megelőző vadászó-gyűjtögető nem kívánt ennyi az embertől.”

Ezt nehezen hiszem el.
Nagy különbségek lehettek korok és helyek között, de összességében az emberek 99%-a a fizikai erejéből élt, és akkor is működött a profitmaximalizálás, sőt akkor valszeg sokkal kényszerítőbb, húsbavágóbb volt. Amíg bírtad, nyomni kellett.
Nem hinném, hogy sokat lehetett fafaragni meg heverészni.
A populáció évszazadokon át való stagnálása, nagyon minimális növekedése is azt mutatja, igen sanyarúak voltak az életkörülmények összességében.
(mert ugye egyébként azt mutatja a tapaszatalat, ha úgy-ahogy van kaja meg nincs nagy népirtás, igen gyorsan szaporodunk)


„Egyébként meg nem az a kérdés, hogy hány órát dolgozol, hanem az, hogy hogyan érzed magad közben. Ez az egész merőben szubjektív.”

Így van.
Nem butaság a munkától való elidegenedés elmélete, de ezzel együtt egész napos, monoton fizikai munka során nem hinném, hogy jobban érezték magukat emberek, mint ma a munkahelyükön a nyugati világban.

OK, a vadászó-gyűjtögető életforma lehetett esetleg néha cool, ha éppen találtál kaját, és éppen senkivel nem kellett megharcolni érte. De vmiért mégis letelepedtek az emberek.

Batkaa 2008.09.04. 10:19:05

"Az egy rossz rendszer volt. Sajnos annal nagysagrendekkel rosszabbra valtottunk."

Ebből csak annyiban nem értek egyet, hogy ez itt úgy néz ki, mintha lett volna választási lehetőségünk. A fejünk fölött eldőlt minden már akkor.

És igen, emberek csinálták. Volt egy ilyen kérdés korábban. Megnevezhető emberek. Tehát az egy dolog, hogy működik egy ideológia, de emberek valósítják meg.
És a csúcsokon lévők pontosan tudják, hogy mit-miért cselekszenek. Hogy a személyi felelősséget megállapíthassuk, ki kell tudni választani, hogy kik azok, akik valódi irányítók és kik azok, akik egyszerű katonák (de akik csak ezért még nem kapnak fölmentést, ugye).

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 10:24:06

Ha nem értek rá fafaragni, mivel vannak tele a néprajzi múzeumok vitrinjei? (kefélő pásztorfiú és pásztorlány a faragványon, stb.)
Nem volt idilli az élet, de nem is volt semmi fejlődés azóta, sok téren vitathatatlan a hanyatlás. Mennyi mocskot eszünk iszunk, stb.

"De vmiért mégis letelepedtek az emberek."
Mert rátaláltak egy spájzra, a termőtalajra. Mindig, mikor eléggé feléltek valami spájzot, előremenekültek, szűzföldek, szűz energiaforrások. Úgy néz ki, most nincs tovább előre.

Batkaa 2008.09.04. 10:25:15

slowrunner 2008.09.04. 10:10:51

"de ezzel együtt egész napos, monoton fizikai munka során nem hinném, hogy jobban érezték magukat emberek, mint ma"

Pont ez a csel! Régebben nem olyanfajta monotónia volt, mint ma!
Most ráállítanak egy munkást egy munkafolyamatra és hajrá proletár. Régen lehet, hogy voltak monoton munkák, de cserélődtek, tehát összességében nem volt monoton a munka. Sőt! Változatos kihívások elé állította az egyszerű parasztot is, akár a kreativitását is megcsillogtathatta, ha volt neki.

A fejlődés-ideológia következménye, hogy ma gyakran lenézően gondolunk eleinkre. Orvosságul Hamvas Bélát ajánlom olvasni.

slowrunner 2008.09.04. 10:27:36

„Talán pontosabb, ha a fejlődés és növekedés ideológiájának hívjuk.”

Hát nevezhetjük ideológiának, de ez az emberi természet.
Mindig szeretnék jobbat, és sok mindenből többet. Ez önmagában sztem nem rossz, sőt.

És ez nem új jelenség. Az ősember, a középkori paraszt, vagy a bányamunkás ugyanúgy többet és jobbat akart, mint a mai emberek. Sőt, ők csak igazán.

Meggyőzősésem, hogy ma sokkal KEVESEBBET foglalkozunk a fogyasztásunk maximalizálásával, mint rég (a nyugati világról beszélek). Olvasunk, zenét hallgatunk, kirándulunk, filozofálgatunk, fórumnokba írogatunk – tömegesen.
Régen ez nem volt, vagy csak nagyon keveseknek.
Az ősember agya sokkal inkább járt azon, hogy mit lehetne még levadászni, elpusztítani és befalni, mint nekünk.

Ezt azért tartom lényegesnek, mert sokszor vmiféle erkölcsi züllésből vezetik le a jelenlegi rendszerrünk fenntarthatatlanságát, vagy legalábbis érzek ilyen üzenetet is sokszor.
Sztem nem erről van szó, hanem arról, hogy technológialag, és populációban oda jutottunk, hogy már ’tétel’ a fogyasztásunk globálisan is.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 10:28:12

Az is röhejes a "rendszerváltást" leíró narratívákban, ahogy máig siránkozunk, hogy "kisiklatták" a régi komcsik. Ami történt, a lehető leglogikusabb.
Méghogy "előző rendszer"! Előző módszer...
A hanyatlás folyamatos, van, amiben 1944 óta, van, amiben 1847 óta.
(az első vasút építése Mo-on. Vagy 46?) Addig voltunk alapvetően fenntarthatóak.

YP 2008.09.04. 10:32:00

slowrunner 2008.09.04. 10:10:51


Tényleg nézőpont dolga. Kit mi fáraszt jobban. Én próbáltam a fizikai munkát is meg a multinál való szarakodást is. Az utóbbi engem jobban fárasztott, és nagyságrendekkel jobban idegesítet. A fizikai munka nem volt rossz, pedig kemény fizikai munka volt (árokásás, építkezés, melósság). Az iroda, nyakkendős, tintanyalós, póverpóntprezis faszkodásból viszont pár hónap is sok. Ott is hagytam a faszba, hiába akartak (nagyon) marasztalni.

De én nem akarlak győzködni -- senkit sem akarok. Azt tpasztaltam, hogy az emberek jobban félnek a fizikai munkától, mint amennyire az ténylegesen kimerítő. Nincsen vele semmi baj szerintem. Max. fárasztó. De legalább jól tudsz utána aludni, nem sokat hánykolódsz a meeting-eden agyalva. :-)

Különben meg úgy teszünk, mintha legalábbis megválaszthatnánk azt, higy mi jön. A legkomolyabb illúziód éppen az, hogy VAN választásunk. Nem, nincsen. Az emberi életben nagyon-nagyon kevés igazi döntés van.

Már úgy értem, hogy kevés olyan helyzet, amikor TÉNYLEG dönteni tudsz. Szerintem életemben nem volt összesen 3-nál több ilyen helyzet. Persze sokszor magyarázzák be nekünk, hogy most-most-most, csak itt, csak most, csak Ön... dönthet, legyen Ön is miliomos, válasszon iskolát, hivatást, blablabla. De ezek komolytalan dolgok. Az igazi döntés ritka, évtizedenként egy ha van, sokat mondok.

A többi csak játék.

slowrunner 2008.09.04. 10:32:57

Batkaa 2008.09.04. 10:25:15

Hát, nem tudom.
Amit én eddig mezőgazdaségi munkát végeztem, az mindig nagyon sz*r és monoton volt.
Most nem a kertészkedésről beszélek, hanem mennyiségi, napszámos munkáról.
+ max 40 éves korodra tönkremegy min. a gerinced, mert szinte minden munka hajlongás meg cipekedés.

Salvor 2008.09.04. 10:36:49

slowrunner -- Mivel az osember allandoan enni akart, mi meg zenet hallgatunk, ezert valoszinuleg akkor tobb kover ember volt, mint most? Ezzel, hogy semmit nem kell tennunk azert, hogy ehessunk, vagy telen meleg legyen, veszelyesen kiszolgaltatotta valt az ember. Ez az egyik legerosebb kenyszerito ero arra, hogy maradj a helyeden a matrixban, es vegezd a dolgodat: fogyassz.

slowrunner 2008.09.04. 10:43:16

YP

„Tényleg nézőpont dolga. Kit mi fáraszt jobban. Én próbáltam a fizikai munkát is meg a multinál való szarakodást is. Az utóbbi engem jobban fárasztott, és nagyságrendekkel jobban idegesítet. A fizikai munka nem volt rossz, pedig kemény fizikai munka volt (árokásás, építkezés, melósság). Az iroda, nyakkendős, tintanyalós, póverpóntprezis faszkodásból viszont pár hónap is sok.”


Egyetértek, nem magával a fizikai munkával van bajom, sőt sokszor (általában) többe nézem, mint az aktatologatást, meg telefonos marketinget.
Én sem bírnék egy multinál, mosolyogva, egy dinamikus csapatban dolgozni.
Közgázt végeztem, de ma már inkább mennék villany-, vagy víz-gáz szerelőnek.

Csak kétlem, hogy a régen az emberek 99%-ának osztályrészül jutó egésznapos robot, létbizonytalanság, kiszolgáltatottság, stb. jobb lett volna.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 10:44:10

Nem a mai nagyüzemi gazdaság a reális modell a jövőre nézve, hanem a családi kisgazdaságok, amikben nincs olyan monotónia. A nagytáblás műveléshez nem lesznek eszközök.
Tapasztalatom, hogy csak a kisparcellák, kertek sövényeként elültetett gyümölcstermő bokrokból (tehát nem tuja), meglepően sok kaja kijön. Igaz, a tartósításához kell tüzelő és cukor, gondolom, ehhez méz is megfelel majd, ha ki nem írtják a méheket.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 10:46:02

Milyen létbizonytalanság jutott egy parasztnak, akinek megvolt a földje, állatállománya, eszközei?
Létbizonytalanságban a nagyvárosi közgazdászok élnek...

Intuitiv · http://agyszulemeny.blogspot.com/ 2008.09.04. 11:00:00

"Hát, nem tudom.
Amit én eddig mezőgazdaségi munkát végeztem, az mindig nagyon sz*r és monoton volt.
Most nem a kertészkedésről beszélek, hanem mennyiségi, napszámos munkáról.
+ max 40 éves korodra tönkremegy min. a gerinced, mert szinte minden munka hajlongás meg cipekedés. "

Én kiskoromtól végzek mezőgazdasági munkát is. Ha az ember saját szükségletre termel, akkor szerintem el lehet bírni és még érdekesebb is, mint egy szamítógép előtt ülni egész nap és határidőket tartani. Ha napszámos vagy akkor persze más a helyzet.. Akkor dolgoznod kell mint egy állat.
Hogy monoton lenne, azt nem hiszem. Tavasszal pl elülteted, később kapálod, ősszel kiszeded.
De a gép előtt minden évszakban azt csinálom évekig. Talán ezért van a depresszió.

Korn_baba 2008.09.04. 11:00:24

YP 2008.09.04. 10:32:00

Akkor már csak az a kérdés, hogy milyen értékrend szerint dönt az ember. Elgondolkodik-e a döntése következményéért, és azt hogyan használja fel a következő döntéséhez. Vagyis van-e igazi célja a döntésének. Általában ez a cél a boldogság. Az már egy másik kérdés, az oda vezető út mennyire fenntartható. Kb. erről szólhat az élet.

slowrunner 2008.09.04. 11:05:59

Arma Gedeon 2008.09.04. 10:44:10

Ez elméletben valszeg így van, nem értek hozzá.
Csak az utopisztikus szetm, hogy így is marad.

A gyakorlatban ez inkább úgy nézne ki, hogy vannak ügyesebbek/szorgalmasabbak, akik gazdagodnak, megszerzik a szegényebbek, elesettebbek földjét, így azoknak majd szépen el kell menniük napszámosnak, esetleg direkt rabszolgamunkába.
Továbbá, a védelmet vakiinek el kell látnia, nem megy portánként. És a védelemért fizetni, beszolgáltatni kell.
Kialakul tehát a földesúr-paraszt-jobbágy rendszer.

Korn_baba 2008.09.04. 11:06:26

YP 2008.09.04. 10:32:00

Akkor már csak az a kérdés, hogy milyen értékrend szerint dönt az ember. Elgondolkodik-e a döntése következményéért, és azt hogyan használja fel a következő döntéséhez. Vagyis van-e igazi célja a döntésének. Általában ez a cél a boldogság. Az már egy másik kérdés, az oda vezető út mennyire fenntartható. Kb. erről szólhat az élet.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 11:14:56

Az új feudalizmus a legesélyesebb forgatókönyv. ELVILEG lehetne földosztásos szabad kisgazdák Kertmagyarországa is, de az emberi természet ismerete alapján ezt kevéssé tartom esélyesnek, ha propagálom is.

YP 2008.09.04. 11:22:58

" Általában ez a cél a boldogság."


Nem akarlak megbántani, de szerintem az, aki a "boldogságot" hajkurássza, az vagy végtelenül együgyű, vagy nagyon tapasztalatlan, vagy nagyon idealista, vagy nagyon át van baszva.

Esetleg a fentiek valamilyen keveréke.

Korn_baba 2008.09.04. 11:28:28

Az mindegy, hogy együgyü, tapasztalatlan, idealista vagy átbaszott, de így jó neki. Nem ez a lényeg?

YP 2008.09.04. 11:32:01

Én nem tudom, hogy kinek mi a lényeg. :-)
De tényleg nem.

Viszont muszáj aludnom, egész éjjel dolgoztam. Úgyhogy viszlát.

Zaphod Beeblerox 2008.09.04. 11:53:41

Ki a fasz mondott olyat, hogy a kommunizmus, vagy a feudalizmus, vagy az oskosseg jobb volt? En nem.
Sok tekintetben sokkal szarabb volt regen.

En nem arrol beszelek, hogy regen jobb volt. Nem. A Sirius 4-en viszont sokkal jobb. Itt is jobb mint regen ez nyilvanvalo. Gurizni meg szopni regen is kellett, csak akkor meg a gyereked is megpusztult kanyaroban meg torokgyikban.

Jobb lehetne itt is, ha nem a tulfogyasztasra, a profitra, meg a tulszaporodasra lenne a rendszer felallitva.

Es ki beszel osszeeskuvesrol? A Tulajok nem beszelnek ossze. Mindegyik nezi a sajat erdeket. Mindegyiknek hasonlo az erdeke. Minden egyedi ember ugyszinten csak a sajat erdeket nezi. Nincs tarsadalmi szintu parbeszed. Ez az emberi faj hibaja nem a tarsadalmi rendszere. Tulmutat azon hogy milyen a rendszer. Nem vagytok kepesek osszefogni, max. ha nagy baj van. Hat most lesz nagy baj, majd meglatjuk mire viszitek.

Es nagy lofaszt lesz jobb, ha ez osszeomlik totalisan. Akkor se vedooltas, se fogorvos, se tiszta ivoviz. Szopas lesz a kobon. Kurva nagy baromsag a regi idoket viszasirni.

Intuitiv · http://agyszulemeny.blogspot.com/ 2008.09.04. 12:04:19

"Es nagy lofaszt lesz jobb, ha ez osszeomlik totalisan. Akkor se vedooltas, se fogorvos, se tiszta ivoviz."

A védőoltással csak tovább gyengítjük az emberi fajt. A tiszta ivóvíz hiánya pedig ennek a rendszernek köszönhető. Dédnagyapám nem is látott fogorvost, de minden foga megmaradt öreg korára.

Természetes szelekció...

Batkaa 2008.09.04. 12:12:19

slowrunner 2008.09.04. 11:05:59

Általánosan tapasztalom, hogy a földesúr-jobbágy rendszer körül rengeteg a köd. Nem akarnám idealizálni, de az is biztos, hogy manapság csak a vadhajtásokat illik kiemelni. (Amik minden emberi rendszerben voltak-vannak.)
A jobbágy létbiztonságban élt. Szolgáltatásokkal tartozott, de cserébe a jövője biztos volt és utódaié is. A kor viszonyai között ez nem volt kevés!
Azt is meg kellene nézni, hogy a jövedelmének mekkora a hányadát vonták el adóba és összehasonlítani a maival... (tudván-tudva közben, hogy az értékarányok mások.

A földesúr uralmát az ősi szakrális rend biztosította. Ez akkora erővel bírt, hogy a jobbágyság formális fölszámolása után is sokáig fönnmaradt. (A marxista történetírás ezt persze máshogy magyarázza.)

Az általad leírt viszonyrendszer kialakulása reális jövőbeli lehetőség, de nem állna ugyanazon az alapon, mint a tradicionális jobbágyság.
Ez most sokkal ingatagabb és nyers erőszakkal kellene fönntartani, így nem lehet nagyon tartós.

Sokkal jobb hosszútávú esélyei vannak AG által vázolt föld- vagy faluközösségeknek. Lehetséges elkerülni, hogy egy kézben összpontosuljon a gazdasági és fegyveres erő, ha sok nagyjábol egyforma erejű kisgazdaság él együtt.
Lesznek itt is kiemelkedők, de lassan és a személyes kiválóság sokat fog számítani. Így remény van a közösségért érzett felelősség megerősödésére is.
A sok kis egymásra utalt gazdaság pedig önvédelmi szövetséget alkot, nem kell nagy létszámú hivatásszerűen katonáskodó réteget eltartani csak néhány főt (sherrif-hivatal).

Zaphod Beeblerox 2008.09.04. 12:20:08

"Természetes szelekció... "

Csekely vigasz annak aki feldobja a bakkancsot egy lyukas fog vagy az influenza miatt. Meg neked is csekely vigasz lesz, amikor 3 gyerekedbol / unokadbol 2 megpusztul meg 10 eves kora elott. Igen, ez a termeszetes szelekcio. A termeszet nem jotekenysagi intezmeny.

Egyebkent volt itt fejlodes, csak a tudomany fejlodeset nem kiserte tarsadalmi fejlodes. Reszben azert mert ezt a Tulajok direkt kisiklattak. Nem azert mert gonoszak, hanem mert ilyen az ember.

Lehetne a mostani technologiai szinvonalon HETI 8 oras munkaido, magas eletszinvonal, sok szabadidovel. Csak akkor le kene mondani egy csomo hulyesegrol meg nem 6 milliardan kene tolongani.

Es akkor lenne ido az energetikai atallasra.

Az az egyik fo bajotok, hogy a tudosaitoktol csak azt halljatok meg amit szeretnetek hallani. Meg ami rovid tavon bejon. A tobbit ignoraljatok.

Intuitiv · http://agyszulemeny.blogspot.com/ 2008.09.04. 13:12:34

"Csekely vigasz annak aki feldobja a bakkancsot egy lyukas fog vagy az influenza miatt."

Előbb utóbb feldobja mindenki. Lehet, hogy már hólnap lehet 50 év múlva. Ha létezik valami a halál után, akkor nincs gond. Ha nem létezik, akkor sincs semmi gond. :)

"Csak akkor le kene mondani egy csomo hulyesegrol meg nem 6 milliardan kene tolongani. "

Egyetértek.

Batkaa 2008.09.04. 13:46:39

ZB, ez igen régi probléma.
Már az ókorban sem követte az emberiség szellemi fejlődése a technikai lehetőségeit.
Csak akkor pontosan tudták, jóval szélesebb körben, hogy a felfedezések nem szaladhatnak sokkal a létmód lassú változása elé, ha nem akarnak katasztrófát. Ettől függetlenül meg lehet nézni, ez mennyire sikerült pl. Görögország lekoptatott hegyeit járva...

Ma nem tudnak erről semmit, az embereket elvakítja a technikai haladás és a felfedezés egyenesen cél. Az árról majd ezután fogunk beszélni.
"Nincs ingyen ebéd!" (YP)

the_chantor 2008.09.04. 13:48:38

huhuhu bepörögtetek, mint a ringlispíl.

véleményem szerint is az egész bolygón lezajló események az egyes emberek mesterkedésének az eredői. csak van, aki olyan pozícióba mesterkedte fel magát, hogy parancsot adhat dél oszétia "felszabadítására", van aki pedig olyanba, hogy eltesz valamennyit a kiosztott nyugdíjakból, hogy fussa egykét sörre este.

a társadalom nem fog változni, nem képes változni, inkább azt kellene megmodellezni, hogy mi fog történni így. pardon, mégis tud változni, amikor már nagyon gáz van, akkor reflex szerű rángásokkal húzza kisebbre magát, ami tényleg kellemetlen lesz.

Kopi3.14 2008.09.04. 14:10:50

Arma Gedeon · olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 10:44:10

Mehek: na ez jelenleg egy nagyon komoly baj, ahogy hallom, ovlasom. Pusztulnak, midnenfele bajuk lesz, eltunnek egyik naprol a masikra komplett kaptarak. AMi tetem ottmarad az meg allatorvosi lo, majd midnen mehkort hordoz magan. Es uj csaladok nem koltoznek a helyukre.

Ha meg nem lesz meh, a kisebb gond, hogy nem lesz mez. A nagyobb, hogy jelentosen visszaesik a gyumolcstermes, a viragok nagyresze is lemond a tovabbi eletrol, stb. kemeny vilag lesz nekunk embereknek, az tuti, kulopnosen a vitaminhiany miatt.

Hannibal Barca 2008.09.04. 14:21:30

Nemetorszag es Franciaorszag nemreg tiltott be egy ujfajta rovarirtot, mert a mehek erzekenynek bizonyultak ra. A cucc a Bayer (ez mar nem nemet ceg...) termeke. Az az erdekes, hogy a gyar amely gyartotta nemreg felrobbant.

Hannibal Barca 2008.09.04. 14:22:09

Meg Einstein mondta, hogy a mehek kipusztulasat az emberiseg 2 evvel elne tul.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 14:25:31

Bizony, ezért meredek az elmélet, hogy a háttérhatalom direkt akarná őket kipusztítani, bár ki tudja.

Kopi3.14 2008.09.04. 14:36:21

Uraim, a hatterhatalmat felejtsuk el, Muldernek sem jutott egyetlen nyamvadt mehecske, vagy dohanyos ellenfel sem, kukoricaultetveny meg plane. :D

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 14:43:18

Garantáltan vannak titkos szövetségek, összeesküvések, van háttérhatalom. De nem mindenható. Azt nem hiszem, hogy a politikusoknak mindent a szájába rágnának.
De valakik igenis lobbiznak pl. a génmanipulált kaja engedélyezéséért, pedig tragikus vége lehet. Ugyanez a rovarirtókkal.
A pilótajáték omlása elszegényítheti a Gazdák egy részét, de sajnos van a világon egy pár piros gomb.

Batkaa 2008.09.04. 14:44:22

Kopi, háttérhatalmAK!
Nehéz máshogy magyarázni jelenségeket, ha nem számítod ezt a faktort.

Vedd ezt : John Perkins www.gazdasagibergyilkos.hu/

SS88 2008.09.04. 14:53:16

Tiszta gyönyörűség titeket olvasni, nem véletlen linkelik a terminust egyre gyakrabban a kurucinfon és a lelkiismeret88 weblapján.
Kert Magyarország, önfenntartás, bezárkózás, idegenek elkergetése, fegyveres védelem megszervezése, kisebbség elüldözése, nyugdíjasok visszaszorítása, kapitalizmus kárhoztatása mindent megtárgyaltok amit csak kívánhat az ember.
Legnépszerűbbek között vagy Zaphod, és hálával tartozunk a YP-nek és a HZS-nek.
Kevesen írnak ilyen jól a helyes útról.
A magunkfajta örül amikor titeket olvas.
Kitartás!

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.09.04. 15:00:36

slowrunner:
Szerintem is a rövid távú egyéni érdekek mentén siklik ki az egész.
Mindenki nagyobb profitot szeretne, hogy aztán jusson pezsgőfürdős kádra,
melyben ücsörögve ideig-óráig el tudja magával hitetni, hogy boldog, ezért dolgozott.
Telek, állatok, szép táj, föld, függetlenség, nyugi. Ennyi kell számomra a boldogsághoz.
ebbe az irányba könnyű mozdulni, ha az ember lemond pár (fogyasztói) rossz szokásról.

Elgondolkodtam azon, hogyha az olajat nem tudtuk arra használni amire való, akkor vajon mi történne a világgal, ha mondjuk lenne egy olyan energiahordozó felfedezve, aminek az EROEI-je = 1000.
Elméletileg mindenkinek full boldognak kéne lennie, de van egy gyanúm, hogy egyesek hatalomvágya csak elcseszné az egészet, még ennél is jobbna mint ahogy most van.

Batkaa 2008.09.04. 15:01:15

SS88 2008.09.04. 14:53:16

Haha, innen elhúzhatsz a picsába, mert ez itt nem erről szól.

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.09.04. 15:09:01

"Aki a regi rendszerben is elt, az lathatja a kulonbseget az akkori oktatasi szinvonal, es a mai kozott. ..."

Salvor:
Nagyjából az 56-os forradalom előtti szakkönyvek tűnnek számomra leg alaposabbnak bármely témakörben, akkor még sikk volt szakkönyvekben publikálni az új ismereteket.
A szakkönyvekben azóta egyre zanzásítottabb és sokszor hiányos csupán vázlatszerű információkat találni.
A mai libris meg reader digest könyvekből meg hiányzik az infó, tele van rakva képpel és marketingszöveggel, hogy milyen fasza könyvet vettél.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 15:52:19

Ez így van a nyelvkönyvek (nem angol, hanem pl. lengyel nyelvkönyv, magyarul) és a kisiskolások ABC_skönyve szintjén is.
Szülők tömege (közte mi is) vette meg mostanában, az 50-es évekbeli lengyel ABC-s könyv reprint kiadását, ami anno vagy 20 évig volt forgalomban, mint egyetlen hivatalos, jóváhagyott. Nem komcsik írták, hanem szakemberek, akik tudták, hogy kell a gyerekeket olvasni tanítani. (természetesen még a háború előtt szerezték a képzettségüket)
A mai tankönyvek szemetet érnek, már az 1. osztályban. Később is.

Kopi3.14 2008.09.04. 15:53:16

Batkaa: szerintem csak sok huje, az orranal tovabb nem lato ember van, es megbeszeles nwelkul szervezik a maguk doglait, mert pillanatnyilag az az erdekuk. Attol lesz tobb penzuk. Amiert semmit nem tudnak majd venni jopar ev mulva, ha igy folytatjak.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.09.04. 15:55:49

Gondolom, ss88 gúnyolódik és nem olvassa örömmel, ami itt megjelenik. Talán a fogyasztói paradicsomban hisz. Nem érzem magamat nácinak és itt senkit, de ha a kuruc olvasóinak is linkelik a terminust, az nem árthat meg nekik, ahogy ballibeknek is olvasnia kéne. Akinek van hozzá esze, az informálódjon csak innen, világnézetre, pártállásra tekintet nélkül.

Érveid nincsenek, ss88, hogy vitába szállj velünk, elég lenyilasozni?

Sas1 2008.09.04. 17:06:34

"Mindenki nagyobb profitot szeretne, hogy aztán jusson pezsgőfürdős kádra,
melyben ücsörögve ideig-óráig el tudja magával hitetni, hogy boldog, ezért dolgozott."

Lukács Evangéliuma
12,15 Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg."
12,16 Aztán példázatot mondott nekik: "Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje,
12,17 ekkor így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet.
12,18 Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda takarítom be minden gabonámat és javamat,
12,19 és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál!
12,20 Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?
12,21 Így jár az, aki magának gyűjt, és nem Isten szerint gazdag."

SS88 2008.09.04. 17:25:00

„Az egész arra van tervezve, hogy egy szűk elit minél több pénzt keressen rajtatok.”
hol a bizonyítás?
Az egész egy demagóg röfögés semmit több.

„Ezért is fogjátok az energia-csúcsot beszopni. Mert a felkészülés nem hozna elég profitot a Tulajoknak. Nektek meg nem tetszene, mert spórolni kéne. Ilyen programmal nem lehet kormányra kerülni.”
Ha nem jön be a fejlődés akkor fogjuk megszopni azaz te hangsúlyoztad fogjátok.
Hát nem, akkor fogjuk, azaz te is meg fogod szopni.
Ha a fejlődés jön be akkor megint rossz lóra tettél és ez a vonat is elmegy melletted.

„Hát ez van. De lesz még rosszabb. Elég béna faj vagytok, a computer 45%-ra teszi a kihalási esélyeteket. És emelkedik. Lehet, hogy a Tulajok is beszopják?”
Ez az érv mi?:)
Persze ott is ott is komcsizás no az aztán egy szép érv.

the_chantor 2008.09.04. 17:41:14

tény, hogy én is meglepve olvastam a cikket, ami nem teljesen illik a terminus eddigi kialakult képébe, de nyugtáztam, hogy egy blog változik, fejlődik, visszaesik, ingadozik, ilyen olyan cikkek is kellenek bele.

De.
SS88 értelmezése teljesen ellentmond ennek a blognak a szándékával, viszont a cikk nyomán még azt is mondhatom, hogy oké, ha ilyen a cikk, lehet ilyen a komment is.

De.
Szerintem a többség nevében kérem a kommentelőket, ne hasaljunk bele az aktuálpolitikába, pláne ne a nácizásba-komcsizásba, mert megint elhasalás lesz belőle, mint amikor YP kiugrott.

Azt nem tudom, a kurucon vagy a l88-on mennyire idézgetik terminust, mert bár rájuk kerestem, nem találtam hirtelen nagy nyomát, de az idézgetésnek biztos nem ideológiai közösség az alapja, hanem olyan tényfeltárásokat láttak meg itt, amiket idézni érdemes.
Már ha tényleg idézgetik, bár szerintem alavetően más célú oldalakról van szó, amint azt említettem.

the_chantor 2008.09.04. 17:42:36

belehasalásból elhasalás, na mindegy értitek :)

Salvor 2008.09.04. 17:54:08

SS88 - Ha eddig nem vetted volna eszre, Zaphod a Siriusrol irogat, es ad tanacsokat az emberisegnek. Hova tetted a humorerzekedet? Loosen up Buddy!

Kopi3.14 2008.09.04. 19:16:30

Salvor, latszik midnenfele hatterismeret nelkul csoppent ide a kollega, nem erti mar a nevet sem. A mogottest meg szerintem vegkepp nem. Jalanjuk figyelmebe az alapveto informaciot megado muvet: H2G2.
Egyebkent meg adjuk meg neki az eselyt, hogy olvassa el a korabbi postokat, es utana hatha rajon mit miert irt ZB ugy, ahogy. Esetleg az optimizmusa is megvaltozik. :)

SS88 2008.09.04. 20:18:44

Mögöttes ismeretről annyit ha lenne ilyenem, akkor az lenne a nick nevem:
Zaphod Beeblebrox nem pedig Zaphod Beeblerox.
Ennyit a mögöttes ismeretről.
Átlagos panel tanár is tudja. De ringassátok magatokat nyugodtan tovább tévképzetekben, a világ olyan amilyennek elképzelitek és ismeritek a jövőt.
Engem igazából jobban zavar, hogy neonáci honlapokon forumokon hivatkoznak itt publikált írásokra.
Amikor leírtok valamit úgy írjátok le hogy az egyszerű ember is megértse, mert a homályos utalásokat tovább görgetik a képzeletük szerint ( globalizmus, zsidó, világösszeesküvés stb stb).
De végül is ti dolgotok, csak a jó szándék vezérelt.
Részemről le is zártam írok tovább a régi nicken.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.04. 20:27:22

Mellesleg, ha már felmerült: nem egy, hanem több olyan honlapon láttam viszont az én blogom nevében szereplő szótársítást szó szerint, ahol fent van a fejlécben Szálasi képe. Nem mondom, hogy direkt boldog voltam tőle, de végül is, művelődjenek ők is. Világos, hogy akik ilyen vagy olyan okból totálisan szembenállnak a fennálló világrenddel, azok direkt örömmel fogadják a hírt, hogy nemsokára bukik az átkozott rendszer. Vagy érvet kapnak a fennálló ellen, hogy lám, ebben is csődöt okoznak.
De bizonyos kérdésekben, mint pl. Németh Zsolt (azaz OV) ámokfutásának elítélése, elképesztő szivárványkoalíció jött már létre, baltól szélsőjobbig. Ehhez már meg kellett dolgozni...

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.04. 20:31:49

És a cenzúra jobb lenne? Hogy nehogy neonácik kapjanak érvet a saját ideológiájukhoz a Terminusról, miket kéne önként polkorrekt tiltólistára tenni? Ilyen a Net, mindenki azt kezd a bárhol lelt infóval, amit tud meg akar. Az 56-os felkelők felelősek azért, mert egyesek szerint a kazettás bombát bevető grúzok ma olyanok, mint ők?

the_chantor 2008.09.04. 20:41:55

mindkettőtöknek igazat adok, nem felelhetünk azért, amit a későbbiekben az itt leírtakkal kezdenek.
viszont ha a neonácik, az anarchisták, vagy bárki más bele akar magyarázni a számukra nem teljesen érthető gondolatokba valamit, akkor bele is fognak magyarázni.
Viszont: kit érdekelnek? Amig nincsenek sokan, és hatalom közelében, addig nem is kell foglalkozni velük, ahogy a Győzikével sem: nem az veti meg, aki szidja a tévé előtt, hanem aki véletlenül sem nézi meg.

the_chantor 2008.09.04. 20:43:06

ja, és SS88 nickkel senki ne lepődjön meg, hogy kapásból fújnak rá :)

Kopi3.14 2008.09.04. 21:47:40

SS88: Nem tudom a ROX, Rocks kifejezés mond-e neked valamit.

Egyébként, ha kéred tőlünk a sötét képekre és jövőre vonatkozó bizonyétékokat, kérlek mutass cserébe valamit, ami a kiutat hozó fejlődést támasztja alá. Szerintem nem fogsz találni.

Kopi3.14 2008.09.04. 21:48:11

Plusz egy kérdés: miért kell itt panelozni, és ezzel sértegetni, degradálni egyeseket?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.09.04. 22:02:54

Lépjünk tovább. Én is szoktam panelozni...
Mert jobbat kívánok a benne lakó embertársaimnak! :-)
Tényleg.

SS88 2008.09.04. 22:48:30

Powering Civilization to 2050 by Stuart Staniford

www.theoildrum.com/node/3540

Batkaa 2008.09.05. 01:16:02

Miért nem inkább ezzel nyitottál és nem a bullshittel?

Ezt az ábrát egyébként az index fórum közönsége már kielemezte és arra jutottak, hogy ez így ebben a formában hihihaha.
Elszaladt vele a ceruza (illetve az excel tábla), sokkal enyhébb görbe lenne esetleg hihető a fotóvoltaikusra.

hetero 2008.09.05. 01:29:43

"De bizonyos kérdésekben, mint pl. Németh Zsolt (azaz OV) ámokfutásának elítélése, elképesztő szivárványkoalíció jött már létre, baltól szélsőjobbig."

Nem tudom, te ill. ti mit láttok. Én bárkivel beszéltem, utálja az oroszokat.
Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy Orbán helyesen cselekszik, hanem azt. hogy valójában hogyan látja a kérdést a többség.

Ámokfutás elítélése baltól szélsőjobbig - hm, erről egy másik politikai szereplő jut eszembe.

YP 2008.09.05. 02:35:38

Na erre válaszolnék:

----------------------------------------

SS88 2008.09.04. 14:53:16
Tiszta gyönyörűség titeket olvasni, nem véletlen linkelik a terminust egyre gyakrabban a kurucinfon és a lelkiismeret88 weblapján.
Kert Magyarország, önfenntartás, bezárkózás, idegenek elkergetése, fegyveres védelem megszervezése, kisebbség elüldözése, nyugdíjasok visszaszorítása, kapitalizmus kárhoztatása mindent megtárgyaltok amit csak kívánhat az ember.
Legnépszerűbbek között vagy Zaphod, és hálával tartozunk a YP-nek és a HZS-nek.
Kevesen írnak ilyen jól a helyes útról.
A magunkfajta örül amikor titeket olvas.


Talán nem tűnt fel, úgyhogy leszögezném:

1) Megvetem a rasszizmust

2) Megvetem a nyuggerezést

3) Nem kárhoztatom a kapitalizmust. A globalizációt és a neoliberális GAZDASÁGpolitikát viszont kénytelen vagyok, mert látom, hogy mit művel. A kaiptalizmus csak egy társadalmi rendszer, nincsen rajta sem szeretni- sem utálnivaló. Az embereken van, akik megtöltik tartalommal.

4) Nem támogatom a fegyveres társadalmat, sőt, ellene vagyok a fegyverosztásnak

5) Semmi bajom a kisebbségekkel. A világon semmi.


Ami engem illet, tények és számok érdekelnek, nem ideológiák. Aki ideologizálni akar, felőlem bátran teheti. Ameddig én voltam az admin, kitöröltem azt, ami szerintem nem ide való. Most ezt már nem tehetem meg.

De ez nem jelenti azt, hogy egyetértenék azzal, ami itt néha folyik. Nem véletlenül nem vagyok már szerkesztő, amikor pedig írok, csak tényeket és híreket teszek be.

Szerintem káros az a folyamat, ami az indulatok és az aktuálpolitizálás irányába löki a témát, ezért egyre kevésbé veszek szívesen részt benne. Viszont sem nem tudok sem nem akarok tömegszintű közvélekedéseket befolyásolni. Ezek a dolgok sajnos tőlem függetlenül vannak. Az a tény, hogy egynémely számításom alátámasztani látszik egynémely ideológiai alapvetést, sajnálatos.

De én nem tudok / akarok mások helyett értelmezni. Ugyanis az is káros.

Anr 2008.09.05. 09:01:31

az oildrum-os abra egy almot takar. azt az almot, hogy a kovetkezo 10 evben valaki feltalalja a olcson nyomtathato/levilagithato napelemet.
mindkett technologia rendkivul olcson uzemel, es elvileg nem lehetetlen megcsinalni, csak eddig meg senkinek sem sikerult.
ha csak a tetok, es az autopalyak feluletet kiszamolja valaki, akkor siman kijon egy ilyen abra, ha van rendkivul olcso napelem.

Hannibal Barca 2008.09.05. 09:36:37

Ami alom a Stuart-os cikk abrain az a fosszilis energiahordozok kitermelesenek alakulasa. Nem lesz plato 2030-ig. A platonak mostanaban van vege.
süti beállítások módosítása