HTML

Utolsó kommentek

2008.08.31. 13:49 Jack Skellington

Napi Vándor - 2008. augusztus 31.

Spiegel: OSCE observers fault Georgians in conflict

http://news.trendaz.com/index.shtml?show=news&newsid=1282317&lang=EN

YP gyűjtése

Ugye, hogy jobb nem nagyon gyorsan levelezni?

European observers have faulted Georgia in this month's Caucasus conflict, saying it made elaborate plans to seize South Ossetia, dpa reported, refering to the German news magazine Der Spiegel on Saturday.

In a report to appear in its Monday edition, it said officials of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) had said acts by the Georgian government had contributed to the outbreak of the crisis with Russia.

Spiegel said OSCE military observers in the Caucasus had described preparations by Georgia to move into South Ossetia.

The onslaught had begun before Russian armoured vehicles entered a southbound tunnel under the Caucasus Mountains to South Ossetia.

It said the OSCE report also described suspected war crimes by the Georgians, including the Georgians ordering attacks on sleeping South Ossetian civilians.

 

This Isn’t the Return of History

http://www.newsweek.com/id/156350

Anr gyűjtése

Vladimir Putin has done more for transatlantic unity than a President Barack Obama ever could. The United States and Europe are now in greater strategic agreement than at any point in the last two decades. Even the autocracies in the Caucasus have reacted negatively to the attack, refusing to endorse Russia's actions and legitimize the new facts on the ground. China has refused its support. And what did Russia get for all this? Seventy thousand South Ossetians.

 

Érdekes fejlemények kormányfőnk helyezkedéséről a formálódó Eurázsiai Blokk iránt.

Kiutasították Tibetet

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=152097

Arma Gedeon gyűjtése

Kiutasították Magyarországról a hat éve törvényesen Magyarországon tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesnek – annak ellenére, hogy a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét – szeptember 8-ig el kell hagynia Magyarország területét.

 

Gyurcsány pekingi coming outja

http://www.mno.hu/portal/580583

Arma Gedeon gyűjtése

Szóval Fletó titkos megállapodást kötött a kínaiakkal az olimpia alatt, a Magyar Nemzet bírálja is a szolgalelkű interjújáért, nem is sejtve, hogy mi van a háttérben.

Jellemző a MN jegyzetírójának dilettantizmusára, hogy nem fogja fel, mekkora önellentmondás egyrészt határozottan grúz-ellenes és szinte oroszpárti álláspontot elfoglalni lapjának (helyesen), másrészt így nekimenni Fletónak, amiért logikusan megegyezik Kínával. Nem áll össze a kép a firkász kis agyában, hogy az oroszok a grúz háború kirobbanása előtt (amire tehát nyilvánvalóan készültek) a hazai sajtó által nem éppen túlharsogott szimbolikus aktus keretében visszaadtak Kínának egy kis szigetet az Amúr folyón, amit még tán a cár foglalt el egykor. Azóta Kína kifejezte megértését az abház és déloszét függetlenség orosz elismerése iránt. Tehát formálódik az Eurázsiai Blokk az USA hegemóniájának megdöntésére.

Gy. Ferenc a Kínát ért nemzetközi bírálatokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt a China Dailynek, hogy a különböző országoknak megértést kell tanúsítaniuk egymás iránt. Szerinte nagyon könnyű kívülről ítélkezni, kinek van igaza, ám a helyzet összetettebb. „Tisztelnünk kell egymás álláspontját, és azt, hogy egyes országok lakossága miként szeretné élni az életét” – mondta.

26 komment

Címkék: hazai világhír


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr35642084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.08.31. 14:28:27

Katonás válasz - az oroszok felborítják az erőviszonyokat
inforadio.hu/hir/kulfold/hir-222289

"A Stratfor amerikai hírszerző vállalat vezetője azt mondta: "A moszkvai üzenet egyértelmű: ha nem hagyjátok abba az érdekszféránkban való kotnyeleskedést, támogatjátok Ukrajna és Grúzia NATO-tagságát, akkor az Sz-300-asok mennek Iránba". George Friedman hozzátette: az oroszok nagyon tudatosan kihasználják Amerika Iránnal kapcsolatos rögeszméjét."

Megj: Ha rögeszme, akkor talán ki kéne gyógyulni belőle, nem?

"George Friedman szerint, ha az irániak üzembe helyezik az Sz-300-asokat, akkor Izrael nem lesz képes eredményesen csapást mérni az iráni nukleáris program létesítményeire. Éppen ezért nagy nyomás nehezedhet az izraeli kormányra, hogy még az aktiválás - amely egy évig is eltarthat - előtt mérjen megelőző csapást Iránra."

Megj: ez egy kissé fenyegetés-ízűnek tűnik.

Jack Skellington 2008.08.31. 14:30:05

Lassan semmi sem marad az őserdőből
inforadio.hu/hir/kulfold/hir-222286

"Gyorsult az Amazonas térségében az erdőirtás: az elmúlt egy évben 69 százalékkal több fát vágtak ki, mivel a farmerek egyre nagyobb területet alakítanak szántófölddé vagy legelővé.

Mintegy 8147 négyzetkilométernyi erdőséget irtottak ki a 2008 augusztusát megelőző egy évben, szemben az azt megelőző 12 hónap 4820 négyzetkilométerrel - jelentette be az Amazonas erdőállományát mérő állami intézet.

Carlos Minc brazil környezetvédelmi miniszter fontosnak tartotta az erdőirtás ütemének csökkentését, és a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtését. A kormány idén több pénzt fordított az illegális fakitermelés megfékezésére, és leállította az állami hitelek juttatását az erdők helyén törvénytelenül ültetvényeket létesítő farmereknek.

Brazília tavaly elvesztette az Amazonas esőerdejének 2,7 százalékát, 11 ezer négyzetkilométernyi erdőséget.

Az Amazonas térsége 4,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű, Brazília területének közel 60 százalékát foglalja el. E területnek közel 20 százalékán már kiirtották az erdőséget."

Jack Skellington 2008.08.31. 14:32:56

Spicliket toboroznak az önkormányzatok
inforadio.hu/hir/eletmod/hir-222178

"Olyan önkénteseket keresnek a brit önkormányzatok, akik jelentik, ha környezetkárosító tevékenységet észlelnek. Ilyen lehet, ha valaki nem szedi össze kutyája piszkát, vagy épp nem tartotta be a szelektív hulladékgyűjtés szabályait. A tiltakozókat a Stasi módszereire emlékezteti az eljárás, és attól tartanak, Nagy-Britannia Big Brother-társadalommá alakul.

Olyan vállalkozó lelkű embereket keresnek a brit önkormányzatok, akik hajlandóak lennének jelenteni, ha valakit rajtakapnak, amint a szemétben turkál, nem szedi össze a kutyája piszkát az utcán, vagy épp nem dobja ki rendesen a szemetét.

A "környetvédelmi önkéntesek" feladata lesz az is, hogy spórolásra buzdítsák szomszédaikat.

Az ötlet azután vetődött fel, hogy a helyi hatóságok száz esetben szabtak ki büntetést olyanokra, akik túl sok szemetet akartak a kukájukba tömni, illetve nem tartották be a szelektív hulladékgyűjtés szabályait.

A "besúgótoborzás" azokat a félelmeket igazolja, amelyek szerint Nagy-Britannia szép lassan "Big Brother-társadalommá" válik. A belügyminisztérium ráadásul számos rendőrségi jogkört adott a múlt héten a helyi tanácsok és az őrző-védő cégek kezébe.

Ezután a parkőrök, a helyi tanács tagjai és a biztonsági őrök számos kisebb vétség esetén intézkedhetnek, például megállíthatnak autókat, és megmérhetik a sofőr alkoholszintjét.

Matthew Elliott, az Adófizetők Szövetségének munkatársa egyenesen úgy fogalmaz: az ötlet úgy hangzik, mintha a keletnémet kommunista titkosszolgálat, a Stasi aktáiból lopták volna. Hozzátette: nem szeretnék, hogy adójukból túlbuzgó spicliket fizessenek.

A hivatalos állásfoglalás szerint ugyanakkor a jelentkezők a vandalizmus ellen, a környezet megőrzése érdekében cselekszenek majd."

Jack Skellington 2008.08.31. 14:37:49

Daróczi megvádolta a gázszolgáltatót
www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=231613

"Túlszámlázással vádolta meg a kormányszóvivő a lakosság gázellátásáért is felelős külföldi tulajdonú nagykereskedőt. Ezért a kormány felülvizsgáltatja az Energia Hivatallal az E.ON Trade Zrt. árképzését.

Daróczi Dávid - meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva - azt állította, a cég nem vállal üzleti kockázatot, hanem teljes egészében a fogyasztókra hárítja az olaj világpiaci drágulásából és a dollár erősödéséből fakadó többletköltséget.

Az E.ON Trade szóvivője emlékeztette Daróczit, az Energia Hivatal eddig is ellenőrizte a nagykereskedő költségszámításának megalapozottságát. Kutas István hozzátette: az elmúlt másfél évben a hatósági nagykereskedelmi ár a beszerzési árat sem érte el, az ebből származó veszteséget pedig az E.ON nem vállalhatja magára."

Megj: Nemsokára azt fogjuk olvasni, hogy "Elsejétől nem lesz melegvíz Budapesten"?

Jack Skellington 2008.08.31. 14:45:02

Csúnya vége lehet a román gazdasági csodának
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080830-roman-gazdasagi-csoda-es-a-kerdojelek-gdp-kulkerhiany-inflacio-beremelkedes.html

"Látható, hogy a román kiskereskedelmi piacon egyetlen ottani belföldi tulajdonos sincs, így a megugró fogyasztás nem feltétlenül jelent olyan hajtóerőt, mint például Amerikában, amelynek gazdaságát a belső fogyasztás dinamizálta évtizedeken át. (Ma már azonban az USA-ban is egyre inkább az exportra támaszkodnak, a belső piac gyengülése láttán.)

A román vásárlási láz azért is furcsa, mert Európában jelentős a kiskereskedelem lassulása. Az Eurostat júniusban a kiskereskedelmi forgalom uniós szintű visszaesését 1,1 százalékra tette, ezen belül az eurózóna országaiban 3,1 százalékkal csökkent a forgalom az előző év júniusához képest.

Romániában viszont 16 százalékkal nőtt a kiskereskedelem az év első hat hónapjában, júniusban pedig az egy évvel azelőttihez képest 19,3 százalékos volt a dinamika. Az Eurostat legutóbbi statisztikájából kiderült, hogy június végén éves viszonylatban az Európai Unió tagállamai közül Romániában nőtt legnagyobb mértékben a fogyasztás: 23 százalékkal."

Jack Skellington 2008.08.31. 15:06:53

A gázáremeléssel kapcsolatos vizsgálatról a HVG-ben:

Gázáremelés: a kormány árfelülvizsgálatot kér
hvg.hu/gazdasag/20080830_gazaremeles_arfelulvizsgalat.aspx

"...a kormányzat célja, hogy segítse és támogassa, hogy a gázpiacon a 2009 júliusában esedékes piacnyitáskor a verseny legyen a jellemző, ne pedig egy erőfölényes helyzet. Emlékeztetett arra, szakértők vitatják, hogy a gáznagykereskedő jogosan követelne nagyobb áremelést a fogyasztók állítólagos tartozására hivatkozva. A 2005-2006-ban felhalmozódott tartozást ugyanis a fogyasztók 2007 végére visszafizették."

Jack Skellington 2008.08.31. 15:09:30

Gustav belenyúlhat az olajpiacba
blog.mfor.hu/penzmustra/1854.html

"Az amerikai kőolajtermelés 76,8 százaléka és a földgáztermelés 37,2 százaléka leállt szombaton a Mexikói-öbölben a Gustav hurrikán közeledte miatt - közölte a kitermelést felügyelő hatóság.

Az öbölben naponta megközelítőleg 1,3 millió hordó olajat és 7 milliárd köbméter földgázt termelnek ki. Ez a mennyiség az Egyesült Államok belföldi termelésének 25, illetve 15 százalékát adja.

Pénteken napközben már riogatotta az olajpiacot Gustav, aminek hatására az amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése elérte a 118 dollárt is, igaz nap végére 115,46 dollárra mérséklődött az ára. Azóta Gustáv folymatosan erősödik és a legfrissebb előrejelzések szerint a szombaton még 4-es kategóriájú hurrikán vasárnap 5-ös fokozatúra "izmosodhat", és várhatóan hétfőn délután vagy kedden éri el az amerikai partokat."

Jack Skellington 2008.08.31. 15:16:40

Anglia olajért barátkozhat Nigériával
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080827-nigerianak-segitene-anglia-hogy-helyrehozza-az-olajszektor-korul-kialakult-konfliktusokat.html

"Gordon Brownt is éppen a fegyveresek akciói dühítették fel annyira, hogy felajánlja országa segítségét Nigériának. Miközben Brown a biztonsági intézkedésekben nyújtana segítő kezet, Anglia energiaügyi minisztere, Malcolm Wicks nem így gondolkodik. Véleménye szerint sokkal hathatósabb lenne, ha a szigetország inkább a nigériai energiaszektor átszervezésében buzgólkodna, és elősegítené, hogy a helyiek nagyobb részesedést kapjanak a bevételből.

A helyieknek mindenhol szükségük van arra, hogy érezzék, ők is profitálnak az energiaiparból - közölte a miniszter. Amennyiben ez nem történik meg, banditákká válhatnak - tette hozzá.Wicks egy nigériai látogatása során elmondta, Anglia megoszthatná a gázelosztásban és az áramszabályozásban szerzett tapasztalatait Nigériával. A szigetország egyébként azt is szeretné, ha nemzeti vállalatainak nagyobb szerep jutna a nigériai gázszektor fejlesztésében. A Centria és a BG Group is szeretne jelen lenni az országban."

"Anglia tehát segítene, az azonban, hogy pontosan miképp, és hogy ez jót tesz-e a Nigériában kialakult helyzetnek, még kérdéses - ahogy az is, hogy pontosan mi a célja a szigetországnak a nagy jóindulattal. Egyesek szerint az olajár megregulázása, mások azt feltételezik, hogy a fekete arany megszerzésére is irányulhat a segítőkészség."

Anr 2008.08.31. 15:24:28

www.theoildrum.com/node/4468
From Chuck Watson with respect to the LOOP:

Extensive damage and an extended recovery time probably measured in months. The pipelines to shore are probably in a lot of trouble on this trajectory due to scour.

Comment from Matthew Simmons 23:43 8/30:

LOOP is the only facility in the Gulf to unload VLCC tankers which carry over 2 million barrels of crude. They can in theory be "litered" by unloading onto smaller tankers that can make it into the Gulf Coast ports but this is very lenghty timing and the spare capacity of these smaller tankers is slim. We get about 1.2 million b/d of crude imports through Loop. (+/- 10%)

Anr 2008.08.31. 15:27:23

itt Gusztav varhato hatasa az olajinfrastrukturara
www.theoildrum.com/files/lbar_00z_31aug.jpg

Jack Skellington 2008.08.31. 15:27:56

Újabb szakadármozgalmak Grúziában
index.hu/politika/kulfold/ujszakadar81/

"Grúziában az örmények és azerbajdzsániak is fontolgatják, hogy "elválnak" Miheil Szaakasvili grúz államfőtől, állította több orosz lap. A grúz széthullás" című írásában a Moszkovszkij Komszomolec úgy ítélte meg, hogy Grúziában tovább hevül a helyzet, ugyanis az ott élő örmények és azerbajdzsániak úgy érzik, sérelmeket szenvednek kisebbségi jogaik (például nem használhatják hivatalosan anyanyelvüket), s a napokban bejelentették: amennyiben nem változik a helyzet, készek felvetni területük függetlenségének kérdését."

Jack Skellington 2008.08.31. 15:31:30

Finnország belép a NATO-ba?
index.hu/politika/kulfold/finna080830/

"Az oroszok grúziai betörése arra készteti Finnországot, hogy felülvizsgálja eddigi semleges politikáját, és elgondolkodjon a NATO-csatlakozáson - mondta szombaton Alexander Stubb finn külügyminiszter.

A finn politikus a Die Presse című osztrák lapnak úgy fogalmazott: még nem jött el a pillanat, hogy meghozzák a döntést, de fölkészültek, hogy bármikor változtassanak az ország biztonságpolitikáján.

A skandináv országok közül csupán Norvégia, Dánia és Izland tagja az Észak-Atlanti Katonai Szövetségnek.

Finnországnak, amely semlegesként vészelte át a hidegháborút, 1340 kilométernyi közös határa van Oroszországgal. A finn elnök, Tarja Halonen azt mondta az osztrák lapnak, hogy a kaukázusi események bizonyítják: a mélyben szunnyadó konfliktusok hamar új erőre kaphatnak."

BlackVoid 2008.08.31. 19:10:52

Gusztav most csak 3-as erossegu, de pont telibekapja a legnagyobb olajimport kikotot a mexikoi obolben. A kovetkezmenyek nagyon komolyak is lehetnek, ha a kikoto sulyos karokat szenved, akkor az USA olajexportja 10%-kal eshet. Es akkor meg a kitermeles 1/4-enek is annyi 1 hetre, hosszutavon pedig ennek a fele is kieshet.

YP 2008.08.31. 19:15:17

Volt egy olyan érzésem kb. 1 hete, hogy a jelenlegi helyzetben az OPEC nem fog (bejelentett módon) csökenteni, mert nem érdeke. Ha az árak 120 USD környékén maradnak (és várhatóan emelkednek őssze), akkor nem hiányzik nekik, hogy velük hozzák kapcsolatba ezt a növekedést (avagy a csökkenés elmaradását).

Úgy tűnik, ebből a predikcióból valóság lesz:


OPEC to keep output same, Venezuela, Ecuador say

orange.advfn.com/news_UPDATE-1-OPEC-to-keep-output-same-Venezuela-Ecuador-say_27942907.html


"Sounding out other OPEC ministers, I think the decision is to leave levels
unchanged," Ecuador's oil minister Galo Chiriboga told reporters on the
sidelines of a summit at a Venezuelan oil field.
His Venezuelan counterpart, Rafael Ramirez, said OPEC might consider cutting
output at the meeting after oil prices have fallen in recent weeks on concerns
of weaker demand.
But he added that Venezuela was planning to recommend the group leave
production unchanged.
"Right now it looks like our recommendation will be to keep production as it
is," Ramirez said. "There (at the meeting), we will take a look at the
possibility of cutting output."

YP 2008.08.31. 19:26:53

Összehasonlításképpen:


Katrina:

www.wunderground.com/data/dhc_archive_charts/at_2005_charts_zoom/at200511.gif


Gustav:

www.wunderground.com/data/dhc_archive_charts/at_2008_charts_zoom/at200807.gif


Kábé lehetetlen megmondani, hogy mi lesz Gusztávval. egy biztos: Katrina 'csak' Cat1 volt, amikor áthalad florida csücske fölött, Gusztáv pedig Cat 3, nagyjából ugyanabban a magasságban.

Viszont anno melegebb volt a víz az öbölben, Katrina pedig erősödött ennél a stációnál, Gusztáv meg éppen gyengül. Azaz eddig gyengült, az elmúlt egy órában ismét erősödik, és kezd visszajönni a szeme neki.

Valószínűleg (bp-i idő szerint) holnap reggelre fogjuk tudni, hogy mi várható.

JS 2008.08.31. 21:08:44

Jack Skellingtonnal továbbra sem tudok belépni valamiért.

budlibicska 2008.08.31. 23:50:51

Gustav minden tekintetben elmarad majd Katrinatol. Katrinában a kezdetektől jó 30 mb-vel volt alacsonyabb a légnyomás. Szeme már nincs régóta. A vízfelszín Jamaicától a kontinens partjaiig 31 fokos. Katrinánál nem tudom mennyi volt. Iván lehet erősebb vihar, jelenleg Még afrika közelében tartózkodik mint alacsony nyomású légörvény.

YP 2008.09.01. 01:16:48

Russian state-owned news agency RIA said Putin had signed a government order "on speeding the building of phases of the Eastern Siberia - Pacific Ocean (pipeline) and not allowing delays," while on a visit to the Far East.

www.reuters.com/article/marketsNews/idUSLV15028720080831

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/2656372/Vladimir-Putin-demands-Asia-pipeline-as-warning-to-Europe.html


-----------------

Új vevőket keresnek az oroszok?

YP 2008.09.01. 01:23:57

Hoppá! Newsweek.

------------------------------

Is America Losing At Globalization?

www.newsweek.com/id/156343


in this decade, rampant growth in emerging markets has mercilessly boosted prices for energy and commodities; competition from foreign workers has tamped down wage growth, and the weak dollar has made U.S. companies vulnerable to foreign buyers. "In the 1990s, we got all the upside of globalization," said David Smick, a consultant and author of the new book "The World Is Curved: Hidden Dangers in the Global Economy." "Now we're getting some of the downside."

As a result, Americans are now more inclined to see themselves as victims of globalization—rather than as beneficiaries of it. A Los Angeles Times/Bloomberg poll this spring found that 50 percent of respondents said free trade hurt the economy, while only 26 percent said it helped.


------------------------------------------


Ugye, hogy ugye, hogy ugye?

YP 2008.09.01. 01:34:53

"Az öbölben naponta megközelítőleg 1,3 millió hordó olajat és 7 milliárd köbméter földgázt termelnek ki."


Az olaj igaz, a gáz adat - természetesen - téves. 7 milliárd köbláb azn nem 7 milliárd köbméter naponta. Szép is lenne...

Aki ezt a cikket írta... fogalma nincsen semmiről. Nem tudja, mennyi a 7 milliárd köbméter, az egész világ nem fogyaszt annyit öszesen.

7 milliárd köbláb viszont nagyjából 200 millió köbméter -- na ennyit termelnek ki a GOM-ban.

Kopi3.14 2008.09.01. 18:09:18

Gazdasagpolitikat figyelve, ugy globalisan egy kerdes: me tortenik, ha USa beborul, es a dollar elvesztia az erteket? Mi lesz a kinai, orosz megtakaritasokkkal? Szopnak, mint a torkosborz, lesz egy halom wc-papirjuk, vagy mi?Mert ha megtakaritasuk van dollarban, marpedig kinanak nem keves van, akkor egy ebuko dollar eeten a naluk levo papirok erteke is szublimal,konnyen leirva a kincstar tartalekjait. Ha meg megprobalnak megszabadulni tole, es piacra dobjak, akkro csak meginkabb beboritjak, maguk alatt vagva a fat. Ha bevaltjak, szinten nem tudnak mit osszevakarni belole, es buknak rajta. Egyetlen menekuloutnak azt latnam, ha vasarolnanak, de ki az a hulye, aki ezt megtenne, egy haldoklo gazdasagot tamogatni? A dolog termeszetesen az oroszokra is all.
Ez lenne a globalizacio diszkret baja? A vesztes is megolheti a triumfalot?

Salvor 2008.09.01. 18:58:59

Kopi3.14 -- Kina szamara a felhalmozott dollarhegy nem cel, hanem kovetkezmeny. Ez a szukseges rossz, ami lehetove teszi a gyors gazdasagi novekedest (a yuan arfolyamanak alacsonyan tartasahoz rengeteg dollart kell venniuk). A gazdasagi novekedessel sokszorosan visszakapja Kina a dollarok ellenerteket. Akar ki is dobhatnak az egeszet, mert elhanyagolhato amellett, amit nyernek a jelenlegi gazdasagi rendszeren.

Ha az USA bukik, akkor az egesz vilag bukni fog, ez nem kerdes. Az mar igen, hogy egy ilyen bukas utani uj rendszerben mi lenne a helyzet. Szerintem az USA lenne a relative legnagyobb vesztes. De azert egy 50 evvel ezelotti szinten el tudnanak vegetalni.

Kopi3.14 2008.09.01. 19:08:50

Salvador. Valoban, de az itt elhangzok pesszimista forgatokonyvek eseteben is gyakori elem, hogy Kina, SZU ellesz par evig a tartalekaibol. De ha a tartaleknak nem lesz erteke, akkor mi tortenik?

Salvor 2008.09.01. 19:19:07

Jelenleg az USA kulso finanszirozasra szorul, Kinanak meg Oroszorszagnak meg tobblete van. Ha megszunne a kulso finanszirozas, akkor az USA rogton egy 6%-os visszaesessel inditana az osszeomlas utan. Es a visszaeses onerosito folyamatokat indit el.

Az USA legfobb gondja az, hogy a GDP 71%-a a fogyasztasbol jon. Nem erteket allit elo, hanem fogyaszt. Egy jo nagy visszaeses, eletszinvonal-eses utan az USA is ellenne. Van elelmiszere, vannak nyersanyagai, sok jol kepzett embere (es rengeteg funkcionalis analfabetaja). Kerdes, hogy tudnanak/akarnanak-e elni az 50-es evek szintjen.
süti beállítások módosítása