HTML

Utolsó kommentek

2008.08.30. 13:34 Jack Skellington

Napi Vándor - 2008. augusztus 30.

Jöhet a mai gyűjtés!

700 ezerrel kevesebb Toyota készül jövőre

www.a5.hu/cikkek/52/28107.shtml

Luigi Picco gyűjtése

Namost ha úgy fog 700 ezerrel kevesebb autó készülni az egyik legnépszerűbb típusból, hogy Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés várható akkor mi lesz az OECD-ben? 1-2-3 milliós csökkenés?

A nemzetközi eladások elemzése után a Toyota vezetősége úgy döntött, hogy 700 ezerrel lefelé korrigálja a jövő évre tervezett darabszámot. A japánok 10,4 millió autót szerettek volna eladni 2009-ben, ám elsősorban az észak-amerikai piac gyengélkedése miatt 9,7 millióra módosították előrejelzéseiket, amely már közelebb áll az elemzők által jósolt évi 9,8 millióhoz. A jelentős visszaeséseket a Toyota az amerikai hitelválsággal, a magas üzemanyagárakkal és az egyre drágább nyersanyagokkal magyarázza. Az észak-amerikai visszaesést azonban némileg kárpótolja, hogy a fejlődő piacokon, mint például Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés várható.

 

A cikk angol eredetije:

Toyota Cuts 2009 Sales Forecast, Reduces European Production

www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=afqK93do.xJk

BJ gyűjtése

itt van a toyotás hír angolul, benne van a régiónkénti forecast.

In Europe, Toyota reduced its 2009 estimate to 1.3 million units from 1.45 million. The company will introduce 18 models that emit less pollution in Western Europe by the end of next year.

  

Will Turkey Abandon NATO?

online.wsj.com/article/SB121997087258381935.html?mod=googlenews_wsj

YP gyűjtése

Mosmitmongyak?

Though Turkey and Iran are historic competitors, Turkey has broken with NATO countries recently by hosting President Mahmoud Ahmedinejad on a working visit. As the rest of NATO was preoccupied with the Russian aggression in Georgia, Turkey legitimized the Iranian leader amidst chants in Istanbul of "death to Israel, death to America."

A few days later, Turkey played host to Sudan's Omar al-Bashir, who is accused of genocide by the rest of NATO -- but not by Russia or Iran, or by the Muslim-majority countries who usually claim to care so much about Muslim lives.

Where is Turkey headed? Turkish officials say they are using their trust-based relations with various sides to act as a mediator between various parties in the region: the U.S. and Iran; Israel and Syria; Pakistan and Afghanistan, etc. It may be so. But as more American ships steam toward the Black Sea, a time for choosing has arrived.

41 komment

Címkék: hazai világhír


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr43640924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.08.30. 14:04:48

6,55 százalékos lesz a lakossági gázáremelés október 1-től
www.mti.hu/cikk/303569/

"A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek október 1-jén - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) az MTI-vel szombaton. A változást a nemzetközi piac folyamatosan emelkedő kőolajárai indokolják - áll a közleményben. Az emelés egy átlagos, évente 1.660 köbméteres fogyasztású háztartásnak havonta mintegy 1.120 forintos többletkiadást jelent a minisztérium számítása szerint."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:07:41

Putyin "józan álláspontot" vár a rendkívüli EU-csúcstól
www.mti.hu/cikk/303543/

"Vlagyimir Putyin orosz kormányfő reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió józan álláspontra helyezkedik, és nem fogad el szankciókat hétfői csúcsértekezletén, amelyet az orosz-grúz konfliktus miatt hívott össze. "A szankciók kérdése nem közömbös számunkra. Reméljük, hogy a józan ész felülkerekedik" - mondta Putyin abban az interjúban, amelyet az ARD német közszolgálati televíziónak adott a fekete-tengeri Szocsiban. Az orosz vezető kijelentette, hogy amint enyhül a helyzet a térségben, Moszkva visszavonja katonáit Grúzia belsejéből a (grúz-déloszét határ térségében kijelölt) úgynevezett konfliktusövezetbe.

"Nem tervezzük a katonáinkat hosszútávon a dél-oszétiai és abháziai biztonsági övezetben hagyni" - tette hozzá az elnökből miniszterelnökké lett Putyin, hangsúlyozva, hogy az orosz fél kívánatosnak tartja EU- és EBESZ-megfigyelőknek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) a térségbe telepítését. "A határuk védelmében fogunk még segíteni a dél-oszétiaiaknak" - mondta.

A miniszterelnök visszautasította és provokációnak nevezte azokat a nyugati aggodalmakat, hogy Oroszország esetleg az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetet, a Krímet is lerohanhatja. Putyin a német televíziós interjúban megismételte azt a tézisét, miszerint az Egyesült Államokban kormányon lévő Republikánus Pártnak konkrét érdeke fűződött ahhoz, hogy az amerikai választási kampány idején kiéleződjön a dél-kaukázusi helyzet.

Szavai szerint Washingtonban két lehetőséggel számoltak: vagy a grúzok "kicsi és gyors győzelmével", vagy azzal, hogy a (konfliktus kapcsán) Oroszországról kialakított ellenségkép újabb választási győzelemhez segítheti a kormányzó republikánusokat. Újfent cáfolta, hogy Moszkva meg akarná buktatni a Nyugat-barát Miheil Szaakasvili grúz elnököt és akadályozni az ország NATO-ba való belépését. Leszögezte ugyanakkor, hogy nézete szerint az elkövetett grúz "háborús bűnökkel" Szaakasvili eljátszotta a jogát országa vezetésére, s ezért le kellene mondania az államfői posztról."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:11:17

Még egy hír a gázáremeléssel kapcsolatban:

Gázáremelés: újabb számok, újabb tippek
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=237703&fr=rss

"A földgáz, mint termék árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján a második negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számolt a közüzemi nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade Zrt. - közölte korábban a cég szóvivője.

Akkor azt mondta: a harmadik negyedévben már 94 dollárral kalkulálnak. Klaus G. Hammer, az E.ON Földgáz Trade Zrt. elnöke a napokban újságíróknak azt mondta, a fogyasztók még több mint 30 milliárd forinttal "tartoznak" a cégnek a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbség miatt felhalmozott veszteségből, amit a piac teljes megnyitásáig rendezni kell.

A szombati Népszabadságban idézett szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy 10 százaléknál alacsonyabb áremelés esetén a tartozás is ismét emelkedhet és elérheti a 60 milliárd forintot A gáz árának szociális támogatásáról 2007 októberében hozott kormányrendelet szerint négy jövedelmi kategóriában különböző mértékben járulnak hozzá a földgáz árához. A rászorultság alapja a nyugdíjminimum, ami 2008. január elsejétől havi 28.460 forint."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:15:02

Kettős hurrikánveszély az Egyesült Államokban
idojaras.origo.hu/20080830-kettos-hurrikanveszely-az-egyesult-allamokban.html

"Miközben a Karib-térségben már eddig is nagy pusztítást okozó Gustav hurrikán a Mexikói-öböl amerikai partjai felé fokozatosan erősödve közeleg, a Hanna trópusi vihar is lassan hurrikánná erősödik, és egyenesen Floridába tart. Fokozott előkészületek történtek a térségben, a hétvégén döntenek a kitelepítésekről.

A Gustav hurrikán az elmúlt napokban nagy pusztítást okozott a Karib-térségben. Szombaton Kuba nyugati felén tombol a trópusi vihar, majd a Mexikói-öböl felé továbbhaladva, a számítások szerint megerősödve éri el kedden Luisiana és Texas állam partvidékét. Jelenleg a Saffir-Simpson skálán már 2-es erősségű, a legnagyobb széllökések elérik a 175 km/órát. A partra érése előtt hármas-négyes erősséggel számolnak, ami jóval 200 km/óra feletti legnagyobb széllökéseket jelent. A térségben hatalmas előkészületeket tettek, szombaton várhatóan döntenek arról, hogy szükség van -e kitelepítésekre, és milyen mértékben.

Közben egy újabb trópusi vihar alakult ki az Atlanti-óceán Karit-térséghez közel eső vidékén. A Hanna nyugat felé tart, a Bahamákat megközelítve már hurrikánná erősödhet. A Hannában jelenleg is igen erős a csapadéktevékenység, a viharobjektum várhatóan a jövő hét második felében éri el Floridát."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:18:32

Jól megy a használt cikk
Tizedével emelkedett a forgalom
www.elelmiszer.hu/cikk.php?id=2377

"Meredeken ível felfelé a használtcikk-üzletek népszerűsége. Júniusban 2,7 milliárd forintot költött el a magyar lakosság ilyen üzletekben – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatásában –, tíz százalékkal többet, mint az előző év hatodik hónapjában.
A szakértők szerint a magyarázat egyszerű: a reálbérek csökkenésével mind kevesebb az emberek pénze, ezért egyre többen választják a rendkívül olcsó használtcikk-boltokat."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:25:29

A Merrill másfél év alatt elvesztette 36 évi profitjának negyedét
hvg.hu/gazdasag/20080829_merrill_lynch_profit_veszteseg.aspx

"Másfél év alatt elvesztette 36 évi összprofitjának negyedét a Merrill Lynch bankcsoport a globális likviditási válság miatt, a Financial Times pénteken közölt számításai szerint.

A londoni napilap által elvégzett kutatás azt mutatta ki, hogy a Merrill Lynch – egyike a kényszerleírásoktól legsúlyosabban érintett globális pénzügyi csoportoknak – a hitelválság tavalyi kirobbanása óta több mint 14 milliárd dollár adózás utáni veszteséget szenvedett el, miután 52 milliárd dollárnyi leírást és hitelportfolióhoz köthető veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A cég inflációval kiigazított teljes profittömege az 1971-es tőzsdei bevezetés és 2006 között 56 milliárd dollár körül volt, aminek az elmúlt 18 havi adó utáni veszteség éppen a negyede.

A 2007-ben és az idei első két negyedévben kimutatott 14 milliárd dolláros veszteség a fele volt a Merrill Lynch által a jelen évtized eleje óta elért össznyereségnek, áll a Financial Times pénteki elemzésében.

A történelmi távlatú profittömeghez mérve a Merrill Lynch vesztette a legtöbbet a likviditási válság miatt a Financial Times által vizsgált tíz legnagyobb amerikai és európai bank közül.

A londoni elemzői közösség még most is meglehetősen széles szórással becsli az amerikai nem elsőrendű – subprime – jelzálogadósi körből kiindult likviditási válság várható globális befektetési banki veszteségeit, abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy a végösszeg dollár-százmilliárdokra rúg majd.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő néhány hete Londonban kiadott előrejelzése szerint „legalább” 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai subprime jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) legutóbbi becslése szerint a következő években a pénzügyi intézményrendszer teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet a nem elsőrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliók értékvesztése miatt."

the_chantor 2008.08.30. 14:25:50

www.upi.com/Top_News/2008/08/30/S_Ossetia_to_be_absorbed_into_Russia/UPI-61011220093721/

South Ossetia says it will become part of Russia and host Russian military bases under a new agreement.

Mintha az usákok a cosinus függvény első ívén lennének, az oroszok pedig a sinusén. Grúziából meg a környékről a kolera se eszi ki őket egy darabig. Ámerika meg el van látva hurrikánokkal, kevés Toyotával, és elnökválasztással..

Jack Skellington 2008.08.30. 14:30:33

Érdekes cikk :)

Csináld magad 2.0: többen mégis jobb
hvg.hu/gazdasag/20080829_diy_csinaldmagad_kultura.aspx

"A DIY-kultúra aktivistái ma már új néven futnak, ők a makerek, azaz a készítők, akik bátran érvénytelenítenek garanciákat, használnak pákát, csavarhúzót és fúrót, nem szoftvert, inkább hardvert hackelnek és személyreszabnak mindent, amit vesznek, sőt, ha valamit nem tudnak megvenni, akkor megépítik maguknak. Az egyre hangosabban hirdetett gyártási technológiák egyre közelebb hozzák az időpontot, amikor a piacon lévő anyagok és a gyártások mikéntje is változik: nem központi, nagy példányszámú, hanem otthoni ad hoc termelésről beszélhetünk. Közel lassan az a megoldás is, amelyet a cyberpunk sci-fi írói hirdetnek jó egy évtizede már, Neal Stephenson és Warren Ellis többször is olyan otthoni gyártókészülékekről ír, amelyeket külön meghajtóelemekkel, azok hiányában pedig háztartási szeméttel lehet megtömni, abból pedig bármi előállítható a ruhától a különleges koktélokig. A manapság tért nyerő 3D nyomtatási technológiák ezen vízióban csak a jéghegy csúcsát jelentik."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:34:43

Ébredések?

A németek tartanak az oroszok bosszújától
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-221940

"A német gazdasági miniszter indítványozta, hogy a kőolajtartalék mintájára gondoskodjanak földgáztartalékról is. Michael Glos úgy vélte, hogy a kaukázusi válság tanulsága szerint nem szabad függőségbe kerülni az energiaellátás terén.

Az 1970-es évek kőolajválsága óta Németország legalább 90 napra elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik. A Kaukázusban kirobbant válság miatt a gazdasági miniszter most szóba hozta földgáztartalék biztosítását is, mert - mint Michael Glos a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában kifejtette - az ország iparát nem lehet függőségbe hozni egyetlen energiaszállítótól.

Németország legfontosabb földgázellátója Oroszország, és diplomáciai körök szerint ez a tény megnehezíti a határozottabb fellépést Moszkvával szemben a kaukázusi válság rendezése érdekében.

A brit Daily Telegraph című napilap megbízható forrásokból úgy értesült, hogy Moszkvában utasították a nagy energiaszállítókat a nyugatra irányuló vezetékek esetleges lezárására, ha az Európai Unió hétfőre tervezett rendkívüli csúcsértekezletén szankciókkal sújtják Oroszországot. Az Európai Unió energiaügyi megbízottai Brüsszelben közölték, hogy eddig nem kaptak ilyen irányú tájékoztatást Moszkvából, de nem zárták ki a lépést.

Az energiaszállítás csökkentését Moszkva a közelmúltban többször is felhasználta politikai nyomásra, legutóbb 60 százalékkal redukálta a Csehországba irányuló kőolajszállítást, miután Prágában aláírták az amerikai rakétavédelmi pajzs felállítására vonatkozó megállapodást. A védelmi intézkedést Moszkvában nyílt kihívásként értelmezték.

Oroszország legnagyobb kőolajipari vállalata, a Lukoil és az állami tulajdonban lévő Rosznyeft egyébként cáfolta a brit lapértesülést."

Jack Skellington 2008.08.30. 14:57:00

Gyatra beruházási adat, gazdasági növekedési remények nélkül
index.hu/gazdasag/magyar/beruh080829/

" Az összkép tehát a heterogén részletek mellett nem változott: az állami beruházási tevékenység zuhanása mellett a magánszektor lagymatag teljesítménye is arra utal, hogy a közeljövőben nem várható kitörés az igen lassú gazdasági növekedésből.

Megjegyzendő, hogy a magyar beruházási ráta az elmúlt évek gyenge teljesítménye miatt igen alacsony szintre esett vissza. Második negyedéves GDP-adat híján erről nincs friss számunk, de a korábbi tendencia is figyelemre méltó. Amennyiben a KSH bruttó állóeszköz-felhalmozási adatát figyeljük, az is elképzelhető hogy a GDP-arányos mutató az év végére példátlan mélységbe, 20 százalék alá süllyed."

Jack Skellington 2008.08.30. 15:00:15

Deflációt mértek Szlovéniában
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080829-deflaciot-mertek-szloveniaban-augusztusban-csokkentek-az-arak.html

"Idén először deflációt mértek Szlovéniában. Augusztusban átlagosan 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint a megelőző hónapban - közölte pénteken a szlovén statisztikai hivatal.

Az augusztusi árcsökkenés elsősorban az üzemanyagok, az energia és egyes élelmiszerek alacsonyabb árának a következménye. A fogyasztói árak egyhónapos csökkenése ellenére az év első nyolc hónapjában 3,5 százalékos volt az áremelkedés, éves szinten pedig hat százalékos az infláció Szlovéniában."

YP 2008.08.30. 15:24:20

Na, pakolgatok egy kicsit ide, még tegnapról, mert lusta kis mocskok vagytok.

---------------------------------

Elsőként Ázsiába megyünk:


1) A türkmén gáz Kínába megy. Évi 40 milliárd köbméter, 2009 végétől. 30 milliárd már most is megy, de növelik. Elvileg errefelé is jöhetett volna...

Turkmens set to boost agreed gas supplies to China
www.businessweek.com/ap/financialnews/D92S2K0G0.htm


2) Irán és az urán. Dúsítják tovább. Kell az áram, mert nincs elég. Megjegyzem, jobb nekünk, ha atomerőművet építenek, mint ha az olajukat égetnék el erre a célra.

Iran Makes New Stride in Uranium Enrichment
english.farsnews.com/newstext.php?nn=8706080624


3) Kommentár nincs, India.

India's nuclear deal headed for fiasco
www.atimes.com/atimes/South_Asia/JH29Df01.html


4) Kína kiáll az oroszok mellett. Wowzers. Ki gondolta volna?


Russia remains a Black Sea power
www.atimes.com/atimes/Central_Asia/JH30Ag02.html


It must have come as a relief to Moscow that China agreed to line up behind such a positive formulation. On Thursday, the Russian Foreign Ministry in Moscow also seems to have had its first contact with the Chinese Embassy regarding the issue. Significantly, the Foreign Ministry statement said the meeting between Russian Deputy Foreign Minister Alexei Borodavkin and Chinese ambassador Liu Guchang took place at the Chinese initiative.

The statement claimed, "The Chinese side was informed of the political and legal motives behind Russia's decision and expressed an understanding of them."

The official Russian news agency report went a step further and highlighted that "China had expressed its understanding of Russia's decision to recognize Georgia's breakaway regions of South Ossetia and Abkhazia".

The favorable stance by Belarus, Kazakhstan and China significantly boosts Moscow's position. In real terms, the assurance that the three big countries that surround Russia will remain on friendly terms no matter the West's threat to unleash a new cold war, makes a huge difference to Moscow's capacity to maneuver. Any time now - possibly this weekend - we may expect Belarus to announce its recognition of South Ossetia and Abkhazia.


Végül, hogy értsük is az oroszokat, nem kell tovább találgatnunk. Le se szarják, hogy mit gondolunk. Ugyanebből a cikkből:


Clearly, Moscow is disinterested to mount any diplomatic campaign to rally support from the world community for the sovereignty and independence of the two breakaway provinces. As a Moscow commentator put it, "Unlike in comrade Leonid Brezhnev's time, Moscow is not trying to press any countries into supporting it on this issue. If it did, it could find quite a few sympathizers, but who cares?"


5) Törökország erőst gondolkodik, hogy NATO vagy inkább mégse. Ha a törökök esetleg hagynák, hogy az orosz flotta ki tudjon futni direktben a Földközi-tengerre... Ez valami merőben új dolog volna.

De egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Mondtam úgy kb. 3 hete, amikor a török-iráni gázvezeték építése a BTC robbantása környékén meghiúsult, hogy Törökország (amelynek VAN hadserege) egyáltalán nem stabil pontja a NATO-nak.

Nos, most már egy fokkal kevésbé az.

YP 2008.08.30. 15:38:24

1) Brazília. Teljesen logikus módon, azt mondta az elnök, hogy NEM akarnak komoly exportőrré válni (zárójel: 5-10 éven belül akkor se tudnának, ha akarnának). Annyira nem akarnak, hogy azt mondja a krapek, hogy ara fogják használni az olajat, hogy a SAJÁT gazdaságukat erősítsék. Valamint be fognak lépni az OPEC-be, csak idő kérdése. ELM.

Newly Discovered Oil Reserves to Benefit All Brazilians
www.rigzone.com/news/article.asp?a_id=66056

YP 2008.08.30. 15:43:11

2) Nigéria. El lehet felejteni, hogy nőni fog a nigériai termelés a közeljövően. Annak kell örülni, ha össze nem omlik. ELM.


Nigeria: N-Delta Crisis Has Perilous Implications - Anyaoku
allafrica.com/stories/200808280280.html

FORMER Commonwealth Secretary-General, Chief Emeka Anyaoku, declared yesterday that the current socio-political situation in the Niger Delta was "a major national crisis with potentially perilous implications that will go beyond our national economy if not properly resolved."

...Governor Emmanuel Uduaghan on his part warned that his administration would not welcome any investor wishing to exploit gas in the state without giving equity shares to the host communities.


Fennakadtam az automatikus spam-ellenőrzésen.... Úgyhogy regisztráltam YP-et.

YP 2008.08.30. 15:44:02

3) A jelenleg még szűz iraki olajmezők kiaknázásában Kínáé a vezető szerep. Mialatt mi grúziáztunk, ők leszerződtek.


China has head start over West for Iraq oil
www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSLS42625920080828?rpc=401&feedType=RSS&feedName=reutersEdge&rpc=401

DUBAI (Reuters) - China crossed the line first in the race for big oil contracts in post-Saddam Iraq and has gained a head start over Western oil majors in the competition for future energy deals.
China's biggest oil company, state-run CNPC, agreed a $3 billion service contract with Iraq on Wednesday.

The deal could set a precedent for terms that fall far short of the lucrative contracts the oil majors had hoped for as they jostled for access to the world's third largest oil reserves.

Starved of investment since the Gulf War of 1990-1991 and the subsequent U.S.-led invasion of 2003 that removed former President Saddam Hussein, Iraq holds some of the world's last large, cheap, untapped oil reservoirs.

"The biggest significance of this deal is that CNPC will benefit as the first international oil company to be developing one of the giant discovered oil fields in Iraq in the new era," said Alex Munton, analyst at global consultancy Wood Mackenzie.


4) Ezt nem kommentálom.

Punishing Russia could prove costly
www.atimes.com/atimes/Central_Asia/JH29Ag01.html


Moscow's position is, if friendship with the West can only be bought by standing idly by and ignoring desperate pleas for help from a kindred, ethically affiliated nation, Russia cannot afford such a friendship. Cold war or not, the time of a politically correct, US-style Russia is now over.
Instead, it is the time of a Russia that has restored the dignity of its elected government offices; a Russia that owes nothing to the world financial institutions, and itself holds near US$100 billion in US agencies' debt; and a Russia that supplies one-third of Europe's total gas. This is a country whose army is, once again, capable of procuring world-class armaments and training soldiers in their proper use.

This Russia is prepared to beef up its military collaboration with China, ensuring comprehensive modernization of the Asian giant's forces. This new Russia has re-established its diplomatic and economic presence world-wide, has friends and partners in both hemispheres, and is capable of influencing geopolitical situations in the areas much further distanced than the neighboring Caucasus.

YP 2008.08.30. 15:48:39

Amint arra sokszor és sok helyütt volt szerencsém felhívni a figyelmet: a klímaváltozásos hajó elment, és konkrétan SEMMIT sem fogunk tenni. Nincs rá módunk. Ahelyett, hogy csökkentenénk a CO2 kibocsátást, tovább növeljük, ameddig csak tehetjük. (Ez szerencsére max. 5 év.)

Most nem én mondom ezt, hanem Nagy-Britannia és a Reuters.


Climate fight hit by global slowdown
www.reuters.com/article/reutersEdge/idUSLS67671020080829?rpc=401&feedType=RSS&feedName=reutersEdge&rpc=401


LONDON (Reuters) - The fight against global warming is in danger of being downgraded on more urgent fears over energy security, heightened by a Russian war with Georgia, and a global economic slowdown.

Added to the mix -- politicians are faced with a rising clamor of complaints from voters over record fuel bills, and racing gas and oil prices have sparked new interest in high-carbon coal as well as cleaner alternatives.

"A few years ago it was all about climate change. Now energy security has come up too. The problems arise when the two come into conflict," said Michael Grubb, chief economist at the Carbon Trust think-tank.


(...)


The trick is to balance the three issues of climate change, energy security and fuel poverty, said Welsh socialist MEP Eluned Morgan, who is guiding legislation to liberalize EU power markets through the European Parliament.

"Until very recently, climate change has been top of the agenda, but with issues in Georgia and increasing energy prices due to increased global demand, security of supply will come more to the forefront," she said.

British Business Secretary John Hutton, whose brief covers energy, told a British newspaper this week that the "first and foremost" energy priority was providing affordable and secure supplies, not climate change.

"We cannot afford to say no to new coal, new gas or new nuclear," he told the Daily Telegraph in an interview.


------------------------------


A világon mindent el fogunk égetni, ami ég. Kezdjük a szénnel, folytatni fogjuk az erdőkkel.

Nem mókázok.

YP 2008.08.30. 15:52:41

Izrael is kezd felébredni. Azt hiszem, ennek legfőbb ideje. rájöttek, hogy itt nem lesz BAU. Jobb későn, mint soha.


Israel: Lessons from Climate Camp
www.haaretz.com/hasen/spages/1016330.html


This wide gap between the rhetoric and reality of climate change highlights the difficulty that most governments struggle with in addressing the trade-off between economic growth, climate change and peak oil. The general attitude in most of the developed world - Israel included - is that increases in energy demand are a given. All we need to do is throw enough money at new technologies, and human ingenuity will somehow enable us to carry on with our over-consumption of energy without destroying the conditions for our existence on this planet. However, the reality of climate change and peak oil is that we cannot simply continue with business as usual.

YP 2008.08.30. 15:57:51

Gusztáv.

Jelenleg Cat2, de gyorsan erősödik, tegnap ilyenkor még trópusi vihar volt (már és még). A probléma az, hogy benavigálhat egy olyan zónába, ahol nagyon meleg a víz, és akkor pillanatokon (órákon) belül Cat5 hurrikán lesz belőle.

Emlékeztetőül: Katrina Cat4-es volt, de New Orleansban csak Cat3 már. Mégis volt belőle egy kis baj.

Most még mindig nem lehet tudni, hol fog partot érni Gusztáv, az viszont biztosnak tűnik, hogy az olajinfrastruktúrát hetekre közel 50%-ban, év végéig pedig közel 20%-ban tönkre fogja vágni.

A GOM-ban SOHA nem fog visszaállni a jelenlegi termelés, ugyanis nem éri meg. (ROI és EROEI) Az a platform, ami nem adott túl sok olajat és most tönkremegy... nos, az úgy is marad.

YP 2008.08.30. 16:32:32

Jön már az eddig fagyott metánhidrát az olvadó permafrost-ból.


Swedish researchers confirm Siberian seabead methane leak
www.thelocal.se/14032/20080830/


Swedish researchers working on an international mission have confirmed that methane, a potent greenhouse gas, has started to leak from the permafrost under the Siberian seabed, Dagens Nyheter reported on Saturday.
"The permafrost now has small holes. We have found elevated levels of methane above the water surface and even more in the water just below. It is obvious that the source is the seabed," Örjan Gustafsson, the Swedish leader of the International Siberian Shelf Study, told the newspaper.

YP 2008.08.30. 16:38:45

A Washington Post-nál is kezd megjönni a relisták hangja. Pontosan annak nevezik Gore tervét, ami: jóindulató, ámde kivitelezhetetlen dumának.

----------------------------------

Making Gore's Switch Isn't Quite So Simple
www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/08/29/AR2008082902332.html?nav=rss_print/outlook


The answer is simple: This is where Gore must be pulling our collective leg. Because most people who study the country's energy supply say that -- whatever you think of the motives behind Gore's idea -- as a real-life plan, it's a non-starter.

The problem is that, despite the current boom in green power, renewable sources such as the sun and the wind still provide just a tiny fraction of the U.S. electricity supply. The rest is mainly dirty stuff: coal, gas, oil. To replace one with the other over the course of a decade, energy experts say, would make the Manhattan Project look like a science-fair volcano.

And even if we wanted to try Gore's plan, his goal is likely to get more distant every year. That's because, even as Americans demand more action on climate change, their laptops and flat-screen TVs are demanding more electricity every year -- and they're not asking whether it's clean or dirty.


----------------------------


King Coal, here we come.

YP 2008.08.30. 16:40:08

Végül Gusztávról még egy, mielőtt elmennék a dolgomra:


No shelter for those that stay in New Orleans as Gustav approaches

www.nydailynews.com/news/us_world/2008/08/29/2008-08-29_no_shelter_for_those_that_stay_in_new_or.html

BJ 2008.08.30. 17:10:43

Gusztávval kapcsolatban ezt a blogot olvasgassa akit érdekel a meteorológia:

www.wunderground.com/blog/JeffMasters/show.html

The latest 00Z/06Z (8 pm/2 am EDT) model run still offer two solutions. The main solution, offered by the GFDL, GFS, and NOGAPS models, and adopted by NHC, takes Gustav to the central Louisiana coast between Monday afternoon and early Tuesday morning. The GFDL forecasts a Category 4 storm at landfall, with Category 1 winds affecting New Orleans. It is the fastest model, bringing Gustav ashore Monday afternoon. The other solution, offered by the UKMET and ECMWF models, is to turn Gustav westwards towards Texas just before landfall in Central Louisiana Monday afternoon. The HWRF is in between, taking Gustav to the coast of western Louisiana as a Category 3 storm, then turning the storm southwestward along the Texas coast as a tropical storm. While the official NHC forecast taking Gustav ashore over central Louisiana is the most probable one, a significant chance exists of a landfall farther west, perhaps even as far west as Corpus Christi, Texas.

a furcsa három-négy-ötbetűs rövidítések különféle kutatóintézetek, akik előrejelzéseket adnak a vihar haladási irányára és erősségére.

BJ 2008.08.30. 17:13:22

még annyit, hogy az előrejelzések szerint a hanna sokkal kisebb lesz, és nem is biztos, hogy eléri Floridát

YP 2008.08.30. 17:21:48

Best case is a rightward swerve into the Pensacola or further east area. Then our only losses would be due to precautionary shutdowns. I'd say that's about a 1 in 5 chance of that now.

Worst? Some of our runs based on ECMRF models yesterday were showing Gustav making a direct hit on the LOOP as a Cat 5, paralleling the coast as a fairly strong hurricane, causing damage to a lot of key leases as well as significant onshore damage to multiple refineries, then whacking Houston as a Cat2. That was knocking GOM production down to where it could only recover to 25% production after 6 months, with the LOOP down for 90 days and Houston for 30, and with rain and flooding taking down about 3 million BPD of refinery production a month or two. Odds? Less than 1 in 100, but if you want the nightmare, there it is.

the_chantor 2008.08.30. 18:28:46

Na, ez így már jobban tetszik, ahogy YP csinálta az imént. nem csak beömlesztjük a híreket, oszt mindenki olvassa, hanem hozzáfűzzük a saját kis kommentárunkat.

Szerintem ezt így kellene, alakuljanak ki vélemények, ne csak a híreket lássuk, hanem azt, mit gondolunk mi, terminus függők. :)
(persze továbbra is az értelmetlen monnyonle kommentek moderálásával)

Jack Skellington 2008.08.30. 20:34:24

the_chantor 2008.08.30. 18:28:46

Magamra vettem a kritikát, ezúton reagálnék.
Saját kommentárt továbbra is ritkán szándékozom hozzáfűzni a betett hírhez (mert csak), ennek megfelelően az alábbi lehetőségek adódnak:
1. Nem rakok be több cikket, hanem majd berak más.
2. Továbbra is beteszem, amit érdekesnek, témába vágónak találok, aki betéved, az pedig kommentálja, ha akarja.

Ha az 1. a szimpatikusabb, akkor nosza, lehet gyűjteni!
Melyik legyen?

BlackVoid 2008.08.30. 20:37:32

Kozben Gusztav mar 4-es kategoriaju hurrikan.

Lehet kesziteni a penztarcakat a 350 Ft-os benzinre.

Vagy arra, hogy eldobhatod a penztarcat a penzzel egyutt, ha az oroszok ugy dontenek, hogy elzarjak a csapot.

pepi 2008.08.30. 21:48:09

meglehetosen zsizse a tengerviz a mexikoi obolben
imars.usf.edu/cgi-bin/db?site=gulf&mode=daily&type=st&date=2008.08
ha figyelembe veszuk, hogy felhizott meg kuba alatt a "hideg vizen akkor mit fog azokon a nagy kiterjedesu 30-31 C° os vizteruleteken?
jo esely van ra hogy egy meglehetosen kellemetlen hurrikan kerekedjen belole

H. Zs. 2008.08.30. 22:44:21

YP 2008.08.30. 16:32:32
"Jön már az eddig fagyott metánhidrát az olvadó permafrost-ból."

Nem megmondtam már 2006-ban? :( Ej hogy akiknek kéne, de mennyire nem hallgatnak rám... (Nem ti :D )

hetero 2008.08.30. 23:24:44

"Britain in grip of worst economic crisis for 60 years, admits Alistair Darling"

"In an astonishingly frank interview, Mr Darling admits that voters are "p***** off""

www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?xml=/money/2008/08/30/cncrisis130.xml

hetero 2008.08.30. 23:26:07

Szeptember elsejétől nem lesz melegvíz Brassóban

www.mno.hu/portal/582148

YP 2008.08.31. 05:25:44

Ha! ezt nézzétek!!!

------------------------

Spiegel: OSCE observers fault Georgians in conflict

news.trendaz.com/index.shtml?show=news&newsid=1282317&lang=EN


European observers have faulted Georgia in this month's Caucasus conflict, saying it made elaborate plans to seize South Ossetia, dpa reported, refering to the German news magazine Der Spiegel on Saturday.

In a report to appear in its Monday edition, it said officials of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) had said acts by the Georgian government had contributed to the outbreak of the crisis with Russia.

Spiegel said OSCE military observers in the Caucasus had described preparations by Georgia to move into South Ossetia.

The onslaught had begun before Russian armoured vehicles entered a southbound tunnel under the Caucasus Mountains to South Ossetia.

It said the OSCE report also described suspected war crimes by the Georgians, including the Georgians ordering attacks on sleeping South Ossetian civilians.


-----------------------------------------


Ugye, hogy jobb nem nagyon gyorsan levelezni?

Anr 2008.08.31. 09:22:33

This Isn’t the Return of History

The Georgia attack will go down not as the dawn of a new era of Russian power but as a major strategic blunder.
www.newsweek.com/id/156350

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.08.31. 12:05:59

Érdekes fejlemények kormányfőnk helyezkedéséről a formálódó Eurázsiai Blokk iránt:
--------------------------------------------------------
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=152097

Kiutasították Tibetet

"Kiutasították Magyarországról a hat éve törvényesen Magyarországon tartózkodó Csögyal Tenzint, a tibeti emigráns parlament volt képviselőjét. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán tanító tibeti szerzetesnek – annak ellenére, hogy a napokban kapta kézhez 2010-ig érvényes munkavállalási engedélyét – szeptember 8-ig el kell hagynia Magyarország területét. "
------------------------------------------------

Szóval Fletó titkos megállapodást kötött a kínaiakkal az olimpia alatt, a Magyar Nemzet bírálja is a szolgalelkű interjújáért, nem is sejtve, hogy mi van a háttérben:
www.mno.hu/portal/580583
Gyurcsány pekingi coming outja

Jellemző a MN jegyzetírójának dilettantizmusára, hogy nem fogja fel, mekkora önellentmondás egyrészt határozottan grúz-ellenes és szinte oroszpárti álláspontot elfoglalni lapjának (helyesen), másrészt így nekimenni Fletónak, amiért logikusan megegyezik Kínával. Nem áll össze a kép a firkász kis agyában, hogy az oroszok a grúz háború kirobbanása előtt (amire tehát nyilvánvalóan készültek) a hazai sajtó által nem éppen túlharsogott szimbolikus aktus keretében visszaadtak Kínának egy kis szigetet az Amúr folyón, amit még tán a cár foglalt el egykor. Azóta Kína kifejezte megértését az abház és déloszét függetlenség orosz elismerése iránt. Tehát formálódik az Eurázsiai Blokk az USA hegemóniájának megdöntésére.

A MN firkászával ellentétben Fletó viszont világosan érteni látszik a helyzetet.

Korábbi politikai preferenciáimmal mit sem törődve meg kell állapítanom, hogy Fletó mégse tökéletesen tehetségtelen, illetve érdektelen a kormányzás iránt, minimum a külpolitikai, geopolitikai területhez van érzéke, ellentétben fő riválisával. Fogcsikorgatva vagyok kénytelen kifejezni reményemet, hogy mostanában nem lesz előrehozott választás és hogy egy darabig még ez a kormány külpolitizál hazánk nevében.

Őszinte sajnálatom a szegény tibetiek iránt, fiúk, sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bármit tegyünk értetek...

Kiemelek még egy dícséretes elvet a MN által ledorongolt nyilatkozatból:

"Gy. Ferenc a Kínát ért nemzetközi bírálatokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt a China Dailynek, hogy a különböző országoknak megértést kell tanúsítaniuk egymás iránt. Szerinte nagyon könnyű kívülről ítélkezni, kinek van igaza, ám a helyzet összetettebb. „Tisztelnünk kell egymás álláspontját, és azt, hogy egyes országok lakossága miként szeretné élni az életét” – mondta."

Amelyik magyar politikus nem ezt az elvet követi külpolitikai megnyilvánulásaiban, az minden bizonnyal idegen hatalom fizetett ügynöke.

Akik ismernek, tudhatják, hogy ez tőlem nem egy régi pártszimpátián alapuló vélemény, sőt.

Jack Skellington 2008.08.31. 14:21:54

Nálam valami gond van a belépéssel, ezért nem tudom a mai Napi Vándort élesíteni, elnézést kérek!
Esetleg ha HB erre jár, és neki jól működik minden, talán majd megteszi.

Jack Skellington 2008.08.31. 14:24:17

Most sikerült, de a belépéssel továbbra is van valami gebasz.
Az új hírek jöhetnek már oda, ha valakinek van kedve gyűjtögetni.
süti beállítások módosítása