HTML

Utolsó kommentek

2008.08.13. 18:04 AoL

Magyar Vándor -- 2008. augusztus 13.

 

 
Gazdaság
Ami mindannyiunkat érint:
 
A fűtés költsége megrázóbb lesz a benzinárnál
 
Alacsonyabb lehet az olaj átlagára jövőre, mint azt korábban gondolták a szakemberek. Az amerikai Energy Information Administration (EIA) a júliusban megadott 133 dollár/hordós éves átlag helyett immáron csak 124 dollárt vár 2009-ben, ám hangsúlyozza, hogy ettől a fűtési költségre vonatkozó kilátások nem lettek jobbak.
 
Tegnap 113 dollár/hordóra csökkent a nyersolaj ára, miután az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev bejelentette, hogy a leállítják a grúziai hadműveleteket. Előtte sem volt sokkal magasabb, mert a piacot a harcoknál jobban érdekelte, hogy az amerikai gazdasági növekedés lassulása csökkenti az olajkeresletet. Nem érte el a befektetők ingerküszöbét a BP bejelentése sem, miszerint leállítja a szállításokat a Baku-Szupsza olajvezetéken, mert attól tart, hogy támadás éri a napi 95 ezer hordó olajat továbbító csőkígyót.
 
Gazdaság
Mol-csoport pénzügyi összefoglaló, és egyéb Mol-hírek:
 
Kirobbanó eredmény a Molnál
 
A Mol-csoport 89,1 milliárd forintos második negyedévi üzemi eredménye meghaladta a Napi konszenzusa (82,4 milliárd forint) szerinti elemzői várakozásokat, és a nettó profitot tekintve is jobb nyereséget produkált a magyar társaság, mint amit a szakértők gondoltak. Az ezen a soron elért 114,7 milliárd forinttal ugyanis több mint megháromszorozta egy évvel korábbi teljesítményét a Mol.
 
Kapcsolódó linkek:
 
Az elemzők értékelése a vártnál nagyobb nyereség okairól:
 
A Mol profitjára ugyanakkor kedvezően hatott, hogy a finomítói árrések továbbra is jóval a historikus átlag felett voltak. A középpárlat-árrések extrém magas szintre nőttek, miután az évnek ebben a szakaszában szokatlanul szűk volt a dízelkínálat, viszont a benzin ára nyomott maradt a továbbra is gyenge amerikai kereslet miatt. A dízel árrése (FOB Rotterdam ár a Brent olajárhoz képest) mintegy 147 százalékkal erősödött, míg a benziné a nagyon magas bázishoz képest 39 százalékkal csökkent - a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozás és kereskedelem üzletág eredménye ily módon 18 százalékkal, 69 milliárd forintra emelkedett a második negyedévben. A Mol számára egyébként azért is kedvezőek voltak ezek a folyamatok, mert a szektortársakéhoz képest erősebb a dízelkihozatala a cégnek - emelte ki több elemző is a gyorsjelentés értékelésében.
 
A kutatás-termelés üzletág nyeresége 30 százalékkal, 30,6 milliárd forintra nőtt áprilistól júniusig, annak ellenére, hogy Magyarországon, és az orosz ZMB mezőn is csökkent a kitermelés. A kitermelés csökkenését viszont minden elemző kedvezőtlen folyamatként értékelte, bár
Herczenik szerint ezt most egyszeri dologként kell kezelni. A magas kőolajár egyébként az első félévben a dollár gyengülésével együtt is 31 milliárd forinttal emelte a kitermelés profitját.
 
A Mol beadta kérelmét az illetékes horvát hatóságnak aziránt, hogy nyilvánosságra hozhassa vételi ajánlatát a horvát INA olajtársaság nem állami részére. A zágrábi jelentések szerint a horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) most ellenőrzi a Mol folyamodványát, és ha minden rendben, úgy 14 napon belül véleményezi azt - írja az MTI-Eco.
 
 
Gazdaság
Reményteli hír:
 
Paksi jövőkép: üzemidő-hosszabbítás és teljesítménynövelés
 
A már korábban elindult teljesítménynövelési program nyomán az eredetileg 440 megawattos paksi blokkok - melyek egy korábbi fejlesztésnek köszönhetően már 470 megawatt teljesítményűek - 500 megawatt teljesítménnyel üzemelnek majd, ez nyolcszázalékos növekedést jelent - mondta lapunknak Kovács József vezérigazgató. A négy blokk teljesítménye összesen 150 megawattal nő, mégpedig feleakkora beruházásból, mint amibe egy hasonló teljesítményű gáztüzelésű erőmű felépítése kerülne.
 
A várható évi 1,5-2,0 százalékos energiaigény-növekedés és a magyarországi erőműpark ismeretében 2020-ig mintegy 3-4 ezer megawattnyi új erőművi kapacitás építésével lehet számolni - véli Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) igazgatója.
 
Beszámol a cikk arról is, hogy a Mecsekben feléled az uránbányászat, amennyiben a kitermelés gazdaságos. Vagyis még nem tudni pontosan, mi is fog történni. Az első bánya Bátaszék lehet, 2012-es nyitással – vagyis addig semmi.
 
 
Gazdaság
Mintha Európa kezdene észbe kapni – vagy csak a távolság és az üzemanyagárak szerepe túlsúlyozza az olcsó kínai munkaerő vonzerejét?
 
Egyre kevésbé szeretik Kínát az európaiak
 
Az európai vállalatok 2007-ben 1,8 milliárd euróra csökkentették kínai befektetéseiket a 2006-os hatmilliárdról - írja a Financial Times. Eközben az Oroszországba vándorló európai tőke összege 10,6 milliárdról 17,1 milliárd euróra nőtt. Szakértők szerint több vállalat hedgeeli kínai beruházásait kelet-európai befektetéseivel. A két régió ugyanis a költségek szempontjából egymás alternatívája: az alacsonyabb - bár az utóbbi időben növekvő - kínai béreket ellentételezik a kisebb szállítási költségek. Emellett az európai vállalatok most kezdik felfedezni a többi BRIC-országot (Brazília, Oroszország, India
 
 
Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet - IMPORT

Növekvő félelem az Egyesült Királyságban

 

A munkanélküli segélyért először jelentkezők száma hatodik hónapja emelkedik Nagy Britanniában. A várakozások 17,5 ezer új munkanélküliről szóltak azt követően, hogy júniusban 20 ezerrel nőtt az állástalanok száma, ám végül az előző havi adatot is meghaladó mértékű volt júliusban az emelkedés.

 

A fizetések növekedése is lelassult, 2003 augusztusa óta a legkisebb mértékű. 

A várakozások szerint a kedvezőtlen makroadatok végül rábírják a BoE monetáris testületét arra, hogy a kilencvenes évek óta a brit gazdaságot először fenyegető recesszió elkerülése érdekében a kamatok csökkentéséről határozzanak még az év vége előtt.

 
 
Politika

Gáz és hallgatás

Ha minden jól megy, holnap végre megtudjuk, mi a magyar álláspont a grúziai konfliktus ügyében. Ezt ígérte a Népszabadság tudósítójának a Külügyminisztérium illetékese. Azt is elmondta, hogy a tárca vezetője attól függően vesz részt a szerdai EU-külügyminiszteri tanácskozáson, hogy ott a tagországok milyen szinten képviseltetik magukat. (Eközben az oroszok és segédcsapataik betörtek Grúziába, városokat bombáztak.)

Göncz Kinga külügyminiszter végül megszakítja szabadságát, s a tanácskozáson a mielőbbi humanitárius támogatást fogja javasolni - a kormányszóvivő szerint.

 
 

Azt hihetnénk, lőtávolon jócskán kívül elhelyezkedő és nálunk jóval hatalmasabb szövetségesünk ennél határozottabb állásfoglalást is megengedhet magának, ehelyett a következőt találjuk: 

Az USA továbbra is kimarad a viszályból

 http://www.nol.hu/cikk/503276/  

az Egyesült Államok várhatóan nem lesz aktív részese az orosz-grúz viszálynak. Nagyobb esélye van inkább, hogy az USA gazdasági szankciókat alkalmaz

 

 

Várhatóan nem kezdem el ütni-verni az iskola udvarán lévő focipályán azt, aki épp most festi fel a betonra a csíkokat. Helyette azt ígérem, hogy majd a büfében jól kibabrálok vele, csak az a baj, hogy nála van a lé, nekem meg egy vasam nincs, de szeretnék venni egy pogit.

 
Majd ezt még átgondolom.
 
Itt tartunk most.
 
 
Egy nóta is eszünkbe jutott róla:
 
 
 
Foo Fighters - Walking After You
 
 
Tonight I'm tangled in my blanket of clouds
Dreaming aloud
Things just won't do without you, matter of fact
I'm on your back, I'm on your back, I'm on your back
 
If you walk out on me, I'm walking after you
If you walk out on me, I'm walking after you
 
If you'd accept surrender, I'll give up some more
Weren't you adored
I cannot be without you, matter of fact
I'm on your back, Im on your back, I'm on your back
 
If you walk out on me, I'm walking after you
If you walk out on me, I'm walking after you
 
Another heart is cracked in two, I'm on your back
 
I cannot be without you, matter of fact
I'm on your back, I'm on your back, I'm on your back
 
If you walk out on me, I'm walking after you
If you walk out on me, I'm walking after you
If you walk out on me, I'm walking after you
 
Another heart is cracked in two, Im on your back
 
 
 

Aki nem ismeri, ITT  megtekintheti. Úgy egyébként jó.

 
 
 
Közlekedés 

Az osztrák légitársaság is bajban van: az év első felének veszteségei után úgy döntött az állam, hogy

 

Privatizálják az Austrian Airlinest

 

Jóllehet az idei második negyedévben valamelyest javult az Austrian Airlines helyzete (11,7 millió euró nyereséget ért el), az első fél évet azonban még így is közel 50 millió eurós veszteséggel zárta. Az év egészében is hiányt várnak: 70-90 millió euró negatívummal zárhat a cég szemben az egy évvel korábbi 3,3 milliós nyereséggel. A cégvezetés már egy ideje sürgette a partnerkeresést, mert úgy látta, hogy egyedül tovább nem tudnak megállni a lábukon, szükség van erősebb partnerre. Szerették volna maguk intézni a privatizációt, megkönnyítendő a stratégiai vevő megtalálását, végül azonban az ÖIAG kapta a feladatot. (MTI) 

 

6 komment

Címkék: hazai


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr62614562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anr 2008.08.13. 20:24:31

8 honapja folyamatosan csokken amerikaban a levezetett kilometerek szama.
valahogy bele kene venni a modellbe a kereslet csokkenest

Jack Skellington 2008.08.13. 22:01:35

Százmilliárd a tét: hat környezetvédelmi nagyprojektről döntött a kormány
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=235617&fr=rss

Ehhez kapcsolódik még egy megdöbbentő hír a pályázatok körüli bürokratizmusról. Bár, min is csodálkozunk?

Hol van a 8000 milliárd forint?
index.hu/gazdasag/magyar/euks080808/

"A pályázók dolgát persze a bürokratikus előírások egyáltalán sem segítik. Egy 48 ezres agrárfejlesztési program számláját hat-hét dokumentummal együtt kell benyújtani, ami számtalan hibalehetőséget rejt magában. "Előfordult, hogy visszaküldtek egy készpénzfizetési számlát azzal, hogy érvénytelen, mert nincs rábélyegezve, hogy fizetve. Aztán azzal, hogy érvénytelen, mert nem lett ráírva, hogy utólag lett rábélyegezve, hogy fizetve. Aztán azzal, hogy érvénytelen, mert nem lett aláírva az odaírt szöveg, miszerint utólag lett rábélyegezve, hogy fizetve" – említ már-már hihetetlen, de megtörtént esetet Dancs."

hetero 2008.08.13. 22:22:49

Szórakozás képen (bár szvsz már sokan ismeritek).

Every Breath You Take:

www.youtube.com/watch?v=3u2qRXb4xCU

hetero 2008.08.14. 00:20:31

Most látom, mit írtam.
Szóval szórakozásképpen.

Jack Skellington 2008.08.18. 20:59:58

Nagy-Britanniához egy mai hír:

Az USA magával ránthatja a brit gazdaságot
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20080818-az-usa-magaval-ranthatja-a-briteket.html

"A folyó fizetési mérleg hiánya 2005 óta megduplázódott, 2007-ben 60 milliárd angol fontot tett ki. Gazdasági visszaesésre, azaz recesszióra, az angol történelemben legutóbb 1992-ben került sor. A gazdasági növekedés akkor is először stagnált és csak utána indult el a lejtőn.

Az infláció lassan 4,5 százalék körül jár, ellentétben a várt 2 százalékkal. Az drasztikus növekedés kamatemelést indokolna, a szigoráról híres Brit Nemzeti Bank viszont egyenlőre nem tett lépéseket ezügyben. 2008 februárjában 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentették az alapkamatot, majd április 10.-én újabb 25 ponttal, a jelenlegi 5 százalékra.

A folyamatosan romló gazdasági helyzetben a fogyasztói vásárlások visszaesése tapasztalható, amely tovább növeli az esélyét egy esetleges újabb recesszió, gazdasági válság kialakulásának Nagy Britanniában."
süti beállítások módosítása