HTML

Utolsó kommentek

2008.07.28. 18:28 AoL

Magyar Vándor - 2008. július 28.


Gazdaság
 

Újabb orosz terjeszkedés – nem teszek be minden hírt, amit ezzel kapcsolatban olvasok, de gondolom, nektek is feltűnt, hogy csak az elmúlt 3 napban sem ez az egyetlen bejelentés. Érdemes számolni vele...
 
 
A Lukoil orosz olajvállalat 500 millió dollárért megvásárolja a török Akpet benzinkút-hálózatát, így kiskereskedelmi részesedése a török piacon 5 százalék lesz. 
Az Akpet 693 töltőállomást üzemeltet Törökországban, ezen kívül több, folyékony földgáz (LNG) raktározására alkalmas kapacitása is van - írta a Reuters. Az orosz cég ezeken kívül megszerezte a törökök 3 repülőgép-töltőállomását, valamint egy motorolajgyártó és- csomagoló üzemet is. A benzinkutakat a Lukoil bulgáriai és dél-olaszországi finomítóiból fogják ellátni feldolgozott termékekkel.
 
A Lukoil a második legnagyobb orosz olajtermelő, és azt tervezi, hogy 10 százalékra duplázza részesedését egy évtizeden belül az EU-ba törekvő országban. A társaság júniusban tette meg első lépéseit a nyugat-európai finomítói üzletágban, miután 2,1 milliárd dollárért megszerezte az olasz ERG szicíliai finomítójának 49 százalékát.
 
A Lukoil stratégiájának sarkköve az olajfinomítással és -értékesítéssel kapcsolatos üzleti tevékenysége bővítése. A cég 25 milliárd dollárt tervez a finomítói és kiskereskedelmi üzletágba fektetni a következő évtizedben, felvásárlások nélkül.
  

Gazdaság 

Ez egy egy hetes hír, csak most találtam… viszont érdemes végigolvasni. Pontosabban a sorok között van a lényeg: a narancssárga kiemelést én nem tudom másként értelmezni, mint áremelkedés előszeleként, tekintettel arra, hogy bármilyen pozitívan is hangzik a fogyasztás visszafogásának ösztönzése, ez piacgazdaságban azért mégis az árak emelésével érhető el…
 
Na most az alternatív energiaforrások előtérbe helyezése helyett „fogyasztáscsökkentést serkenteni”, az megint csak olyasmit jelenthet, hogy szinten tartani ugyanis jelenleg nem megy.
 
Eközben azt olvasom a portfolio.hu-n, hogy a használt kisautók piaca bővül, sokan a jelentős mértékben megdrágult közösségi közlekedés helyett választanak kisfogyasztású autót.
 
Mi van?!
 
Az OECD megdorgálta az bioüzemanyag-politikát
Az OECD országokban a bioüzemanyag-termelés kormányzati támogatása költséges, és csak korlátozott hatása van az üvegházhatású gázok csökkentésére, illetve az energiaellátás biztosítására, ugyanakkor számottevő kihatása van a terményárakra- legalábbis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb elemzése erre enged következtetni.
 
Az elemzők felhívják a politikaalkotók figyelmét, hogy hajtsanak végre stratégiaváltást annak érdekében, hogy bátorítsák az alacsonyabb energiafogyasztást.Véleményük szerint az olyan alternatív üzemanyagra kell fókuszálni, amellyel elérhető a fosszilis üzemanyagok és az üvegházhatású gázok kibocsátásának a lehető legnagyobb mértékben való csökkenése. Továbbá a tanulmány szerint szükség lenne második generációs bioüzemanyagok kifejlesztésére, amelyhez nem szükségeltetnek takarmánynövények.
 
 

Gazdaság 

Zajlik az élet az olajpiacon
 
Az olaj ára közel 7 hetes mélyponton tartózkodik, melyben a legújabb találgatások szerint szerepet játszhat az is, hogy Kína és az OPEC is növelte olajkitermelését. Ugyanakkor ma fél dollárt emelkedett a fekete arany ára, mivel a nigériai fegyveres csoportok ismét támadást eszközöltek az olajipari létesítmények ellen. Bár az olaj árfolyama már jelentősebb korrekción ment keresztül az utóbbi hetekben, ez a szint is megosztottságot indukál az olajvezetők körében. A napvilágott látott nyilatkozatok között van, aki a 126 dolláros szintet is reálisnak tartja, de többen is akadnak, akik szerint a 80 dolláros szint lenne a normális.
 
A Bloomberg által megkérdezett 28 olajpiaci elemzőből 13 gondolja úgy, hogy augusztusig csökkenni fog az olaj árfolyama, melyet azzal indokolnak, hogy Szaúd-Arábia növelni fogja kitermelését (mint azt az ország közölte, reagálva a jelentős olajfelhasználó országok követeléseire), illetve megítélésük szerint a gazdasági lassulás erodálja a keresletet. Öt szakértő fogadott áremelkedésre, míg 10 kis árváltozást prognosztizált.
 
 

Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet

 
Csalóka lehet az árfolyamok emelkedése
 
Óvatosak a részvénypiaci szakértők a mostani emelkedéssel kapcsolatban, és ha a nagy lejtmenetnek vége is, hirtelen áremelkedésre nem számítanak. Az elemzőket vélhetően óvatosságra inti a tavaszi tapasztalat, amikor a márciusi mélypontokat követően látványos "bear market rally", azaz medvepiaci emelkedés következett, csak azért, hogy aztán két hónap alatt újabb mélypontokra süllyedjenek a piacok.
 
A CIB Bank a közelmúltban publikált átfogó elemzése szerint bár a nemzetközi piacokon a nemrég beállított mélységek után számítani lehet éles korrekcióra felfelé, ez azonban várhatóan nem lesz tartós. Az elemzés szerint az S&P-500-as index esetében ha ennek a felfelé menetnek mondjuk csak 1250 pont körül lenne a teteje, akkor minden eddigit meghaladó mélypontok is következhetnek. Az elemzés egyébként a magas olajárak és az amerikai lakáspiaci helyzet miatt gyatra teljesítményű pénzügyi szektor mellett a CDS-ek (credit default swap - vállalati csődök elleni biztosításként kibocsátott értékpapírok) piacát látja az egyik legnagyobb kockázatnak.
 
Ha ez bedőlne, az az elemzés szerint beláthatatlan következményekkel járna.
 

 

Szabadpiac

 
Ujjongnak a spekulánsok, nincs szigorítás
A Szenátus pénteken leszavazta a demokraták által a Kongresszus elé terjesztett törvényjavaslatot, mely a CFTC-t (Amerikai Határidős Tőzsde Felügyelet) arra kötelezné, hogy vezessen be korlátozásokat az olaj és gázpiaci spekulatív határidős pozíciók esetében és a piac manipulálásának elkerülése érdekében szigorúbb jelentési kötelezettséget alakítson ki.
 
A törvényjavaslat értelmében ugyanis korlátoznák az egy befektető által tartható olajkontraktusok maximális számát, továbbá a CFTC jogosítványait is kiterjesztenék, hogy az OTC piaci kereskedés és külföldi tőzsdén történő kereskedés adataihoz is hozzájusson. A jóváhagyáshoz 60 szavazatra lett volna szükség, ehelyett csupán 50-43 arányban támogatták a törvénymódosítást, így marad minden a régiben. Legalábbis egyelőre. A republikánusok azonban további módosító javaslatokkal kívánnak élni, de minden bizonnyal szeptember előtt ennek nem lesz foganatja.
 
 

Politika

 
Nabucco-Déli Áramlat fúzió jöhet?
A Közép-európai Politikai Elemzőközpont (CEPA) ösztöndíjasa, Neil Barnett azt állítja, hamarosan üzletileg és fizikailag is összeolvadhat a két rivális gázvezeték-projekt, a Nabucco és a Déli Áramlat. A szakértő szerint erre azért kerülhet sor, mert a Nabucco tagjai máig nem lehetnek biztosak abban, hogy eladói oldalról lesz-e készség és szándék az évi 31 milliárd köbméter kapacitásúra tervezett vezeték feltöltésére.
 
Biztos gázeladó jelenleg a térségben csak egy van, mégpedig a Gazprom, azonban az orosz óriás érthetően inkább a saját projektjét, a Déli Áramlatot támogatja, a Nabuccóba csak akkor társulna be, ha legalább 51%-os részesedést kapna.
 
 

Társadalom

 
Szerencsére ma nem olvastam semmi megrázót, bár sajnos érdekeset sem a témakörben.
 
Viszont 4 nappal ezelőtt figyelmes lettem egy cikkre a Velveten, amit magamnak immár el is mentettem, mintegy kordokumentum gyanánt, és ha tovább időzik a toptizes listában, akkor ide is beteszem.
 
Érdeklődés esetén nyereményjátékot hirdetünk: akinek bizonyítottan sikerül végigolvasnia, valamint néhány magyar mondatban összefoglalnia, hogy miről szól a cikk, az sört, rakott krumplit, vagy valami egyéb értékes nyereményt kaphat. J
 
Eddig hárman véreztünk el a feladat első pontján.


A fokozott érdeklődésre való tekintettel megadom a linket a megfejtendő cikkhez, sajnos ennél látványsabb kiírást csak jóval később tudok eszközölni, mert ma gépkarbantartás következik.

http://velvet.hu/celeb/cumi0723
Müller Attila a markába villantott

12 komment

Címkék: hazai világhír


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr20589710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.07.28. 23:55:00

Szeretnék pályázni a rakott krumplira, de nem tudtam rájönni, melyik cikkre gondolsz. Kérném a műsorvezető segítségét!

Yspadden Penkaur 2008.07.29. 00:04:29

Intézkedés történt. Foganatosítás alatt. :-)
Reggelre kint lesz a versenyfeladat. Üdvözlettel:

YP

Jack Skellington 2008.07.29. 04:55:25

Az R&I is leminősítette hazánkat

www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080728-ri-leminositetes-magyarorszag-sp-devizakotveny-allamadossag-akk-moodys-fitch.html

A hozzászólások közül egy gyöngyszem:

"Amúgy pedig aki ebben az agyrém társadalomban meg tudja őrizni a veleszületett józan eszét,annak egészen biztos hogy elment!"

:)

Jack Skellington 2008.07.29. 09:09:09

Mai:

Van még pénz ablakcserére, hőszigetelésre, napelemre

napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=376511&place=vezjobb

Komolyabban drágulhatnak a hitelek

napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=376495&place=vezeto_anyag_bal

Jack Skellington 2008.07.29. 09:39:14

Az erős forint leapasztotta a lakossági kölcsönöket

vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=233559&fr=rss

Rexona Men 2008.07.29. 11:12:29

Neveznék a versenyre:

A hír arról szól, hogy egy televíziós csatorna munkatársai játékos vetélkedőn vettek részt, mely a Palatinus strandon zajlott. A résztvevőknek különböző vicces (?) feladatokat kellett megoldaniuk.

Mit nyertem?

Yspadden Penkaur 2008.07.29. 11:33:05

Ó, nem - ennyir eez nem egyszerű...

Mindjárt lesz hivatalos versenykiírás... :-) Várd meg, aztán nyilvánosan méresd meg magad!

Batka 2008.07.29. 14:54:36

Végigolvastam.

1. Elnézem Nektek, hiszen hosszú ideje folytatott értékes ténykedésetek jóval nagyobbat nyom a mérlegben.

2. Ha nem tudnám, hogy sok rendes, becsületes ember is odaveszhet, azt kívánnám, jöjjön csak az összeomlás, tomboljon a válság, hogy földögöljenek egytől egyig, produceresről, rendezőstől, szereplőstől ezek az ingyenélő mocskos pederaszta disznók! Hogy az Isten lova gyúrja beléjük azt a fertelmes bunkós csillagszórós faszát!

3. Nyereményre nem tartok igényt; a kékhalál szakadjon rám, ha még egyszer velvet vagy más hasonló reklámoldal címét tartalmazó linkre kattintok!

(Plz, plz ilyet ne még egyszer!)

Üdv,
Batka

Batka 2008.07.29. 15:11:27

Ja, látom, van új topik. Akkor ezt oda kellett volna... Fölteszem oda is.
Hagy gyűljenek a kommentek és elmondhassátok, hogy bezzeg a bulvárra megindul a kommentek áradata... :p

Yspadden Penkaur 2008.07.29. 15:13:09

"Elnézem Nektek, hiszen hosszú ideje folytatott értékes ténykedésetek jóval nagyobbat nyom a mérlegben."


Kedves tőled, hogy elnézed nekünk, hogy milyen cíkket ír a [velvet]. :-)

De a kérdés nem az, hogy milyen cikket írnak: a kérdés az, hogy MIT írnak, KINEK írják, és aki 'olvassa', az vajh' miért teszi. Szerintem pl.a 'markába villantott' szókapcsolat volt itt a nyerő. Amolyan szokatlanul perverz szótársítás. Szélesre tárt pumákon edződött olvasónk figyelmét is leköti, legalábbis arra a 2 mp-remindenképpen, a meddig a linkre kattintanak.

Jack Skellington 2008.07.29. 15:23:58

Orosz Barbara a markába villantott

Viszont ezek szerint valóban bejöhet a hatásvadász, sokkoló cím.
süti beállítások módosítása