HTML

Utolsó kommentek

2008.10.23. 13:53 Hannibal Barca

Szabadesés

A Világ tőzsdéi folyamatosan zuhannak. A Forint az Euróval szemben az elmúlt hetekben 230 Ft-ról, 280 Ft-ig gyengült. Az olaj, a kukorica és a búza ára megfeleződött. Zuhan az ezüst és az arany, szárnyal a dollár.

Mi folyik itt?

A magyarázathoz egy kicsit vissza kell mennünk az időben. Az ezredfordulón az amerikai tőzsdén kipukkadt a technológiai részvények piaca, az úgynevezett dotkom lufi (a Nasdaq). A várható recesszió nem volt ínyére a politikai elitnek ezért valamilyen megoldást kerestek ennek elkerülésére. A recessziónak csak kiváltója lett volna a dotkom bukta, a valós ok az USA totális eladósodottsága, a hazai ipar kitelepülése, a gazdaság kiüresedése. A megoldás a hitelezési és befektetési szabályok lazítása volt. Mindenki kapott hitelt, a bankok újfajta értékpapírokkal léphettek piacra (de facto csalás, amit pénzügyi innovációnak neveztek). Az olcsó hitelt a lakosság ingatlanvásárlásra költötte, abban a hitben hogy az árak csak felfelé mehetnek. A befektetők (elsősorban intézmények: nagy bankok és hedge fundok) a hiteleket tőkeáttételes befektetéseik gyarapítására, az áttételek növelésére használták fel. A különböző piacokat (részvény, kötvény, nyersanyag) egyre jobban ezek az intézményi nagybefeketők kezdték uralni (lásd korábbi cikkünk itt).
Az olcsó hitel - az amerikai, japán és európai gazdaságok viszonylagos gyengesége miatt - elsősorban a feltörekvő országok részvénypiacaira és a nyersanyagokba áramlott, az árakat csillagászati magasságokba emelve. A fejlődő országok részvénypiacai valósággal szárnyaltak, a nyersanyagok ára pedig a sztratoszférába emelkedett. Az emelkedésnek megvoltak a fundamentális alapjai, hiszen ezek az országok gyors gazdasági növekedést produkáltak, a nyersanyagokra pedig 6 milliárd ember fogyasztása szolgáltatta az igényt, miközben kitermelésük ára rohamosan emelkedett. Ez csak most kezd leesni mindenkinek, de ebben az időben a piacot teljes mértékben eluralták az óriási tőkeáttételekkel operáló intézményi befektetők. A szabad piac evvel gyakorlatilag megszűnt, a nagy intézményi befektetők pedig azt hitték, hogy új éra köszöntött be, a kockázat mint olyan már a múlté. Ebben a hitben további óriási hiteleket vettek fel amelyeket aztán a fent leírt módon befektettek. Evvel azonban egy óriási csapdába sétáltak bele.

Homok a gépezetben

A teljesen mesterségesen és szándékosan generált amerikai ingatlanpiaci buborék 2006-ra kifújt. Elfogytak a potenciális vásárlók, az árak az égbe mentek és már nem volt hova tovább. Kiderült, hogy rengeteg olyan ember kapott hitelt, akinek nem kellett volna. Ezek a vevők nem tudták fizetni a kamatokat, kiszállni pedig csak bukóban tudtak volna az ingatlanból. Maradt az árverezés, a bank visszavette az ingatlant. Ez az egész egy öngerjesztő folyamatot indított be. Az amúgy is telített és túlépített piacra egyre több ingatlan került, ettől az árak tovább estek ami még több hitelezőt és hitelfelvevőt sodort a csávába. Az ingatlanpiaci papírok értéke ennek megfelelően esésnek indult, ami az ebből jól feltankolt bankoknak horribilis veszteségeket okozott. A nagybefektetők hirtelen ráébredtek, hogy nagy bajban vannak. Minimális fedezettel és maximális hitellel irtózatosan kockázatos üzletekbe szálltak be.

Tőkeáttétel

Mielőtt továbbmegyünk, egy kicsit el kell magyarázni a tőkeáttételes befektetés fogalmát (maximálisan leegyszerűsítve). Tegyük fel hogy a befektetőnek van 100 dollárja. Ehhez még felvesz 900 dollár alacsony kamatú hitelt és 1000 dollárért vesz értékpapírt. Ha az 1000 dolláros papír értéke 10%-ot emelkedik akkor a befektető pénze megduplázódott. Ha viszont a papír értéke 10%-ot esik akkor a befektető bebukta a pénzét. Ha pedig a papír értéke 20%-ot esik, akkor a befektető még tartozik a hitelezőnek 100 dollárral. Ha a befektető ezt nem tudja kifizetni, akkor a hitelező banknak keletkezik vesztesége.

Lepörgés

Ahogy a kockázat visszatért a piacra, a bankok elkezdték szigorítani a kölcsönzési feltételeket. Az áttételes befektétesek megdrágultak. A befektetők elkezdtek eladni. Mivel ezek az intézmények eddigre gyakorlatilag a teljes piacot uralták, az árfolyamok elkezdtek esni. Ez további veszteségeket generált mind a bankoknál, mind a befektetőknél, amelyre ezek további eladásokkal válaszoltak. Ez egy negatív spirált indított be. Minél többet adnak el a papírokból annál jobban esik az ár és ennek hatására egyre többen szállnak ki. A tőkeáttételes üzletek felszámolása aztán valóságos hurrikánná erősödött. Mostmár nem nézi senki, hogy mennyit ér egy-egy papír, hanem csak azt, hogy nagy hirtelen mit lehet még eladni. Ennek az ún. deleveraging-nek (magyarul lepörgésnek) aztán minden áldozatul esik. Az intézményes befektetők olyan hihetetlenül nagy összegekkel (vagyis inkább hitelekkel) vannak benn a piacon, hogy a lepörgést nem lehet megállítani. Az amúgy fundamentálisan erős szektorok mint a nemesfémek vagy az energia is zuhannak. Már egyáltalán nem számít hogy mi mennyit ér, kitört a pánik, felszáradtak a hitelek, menekülés van a készpénzbe. Mivel a hitelek nagy részét dollárban és japán yenben vették fel, a befektetőknek vissza kell vásárolniuk ezeket a valutákat, a többit pedig eladják. Ettől erősödik drámaian a dollár és a yen, a többi valuta (nemcsak a Forint!) pedig átment zuhanórepülésbe. Jelenleg SEMMINEK nem növekszik az árfolyama, MINDEN zuhan. Aki most részvényt akar venni, annak azt tanácsolnám hogy inkább menjen a kaszinóba. Az intézményi befektetők billió dolláros úthengerével szembemenni káros az egészségre.


Ismeretlen vizeken

Mi lesz most? Ez az amit senki nem tud. A teljes helyzet teljesen példátlan és egyedülálló az emberi történelemben. Valószínüleg a következmények is hasonlóak lesznek. A pénzügyi hurrikán letarolja a reálgazdaságot is, a jelenlegi árak mellett a termelők jó részének már veszteséges a termelés (energia, gabona). A lepörgés nem fog örökké tartani, de a reálgazdaságnak és a hitelpiacnak okozott károkat biztosan évekig tart majd helyreállítani. A válság várható következő lépései: vállalatcsődök, államcsődök, esetleges energia és gabona hiány, növekvő munkanélküliség, dráguló hitelek. Mindezek mellett legvalószínűbb, hogy a közeljövőben további váratlan negatív események következnek be.
Amikor a lepörgése véget ér várhatóan újra erőre kapnak majd nyersanyagárak, a dollár pedig masszív leértékelődésbe megy át. Nem mintha ez jó hír lenne, avval nem szolgálhatok.

Megkezdődött a Nagy Válság. Aki szerint jövőre már nem fogunk minderre emlékezni az nem tudom mit szív, de küldjön belőle nekem is. Ez még csak a kezdet. A Vég kezdete.

 

Utóirat: Az Index blogmotorja (hasonlóan a fórumukhoz) kritikán aluli, ha folytatódik a blog, akkor más címen. A folytatás ugyanakkor kétséges, mert egyrészt egyedül maradtam, másrészt pedig a helyzet durvasága miatt inkább fontosabb dolgokkal akarok foglalkozni.

55 komment


2008.10.03. 11:02 Balaint

Neomedievalizmus, azaz múlt-jelen-jövő és újra a múlt?

Egyes természettudományos elméletek szerint nemcsak Big Bang volt, hanem Big Crash is lesz. Vannak fizikusok, akik szerint a Világegyetem ugyan most tágul, de nemsokára szűkülni fog egy, kvázi, szinusz görbe mentén. Az ugyanilyen ciklikusságot hirdető, történelmi alapokon nyugvó társadalom elméletet (Vissza a múltba) nevezik neo-medievalizmusnak (hallottam már a nem kevésbé nehezen kiejthető brazílializációt is). A negyedik generációs (4GW) hadviselés egyik legjellemzőbb eleme a klasszikus nemzetállam felfogás megszűnése, részben a globalizáció, részben egyéb okok miatt. Hogy ez hogyan vezet minket vissza az elmúlt korok társadalmi modelljeihez? Az alábbiakban erről lesz szó.

58 komment

Címkék: társadalom globalizáció 4gw neomedievalizmus negyedik generációs hadviselés


2008.10.02. 15:01 Hannibal Barca

Peak Oil

 

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.10.02. 14:58 Hannibal Barca

Irány-vonal

Ebben az írásban a Blog céljairól és terveinkről olvashattok.

 

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.09.30. 20:27 Hannibal Barca

Senki nem láthatta előre ???

Jegyzet a pénzügyi válságról

 

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.09.23. 05:27 AoL

Napi világhír -- 2008. szeptember 23.

 

 

Kemény dolgok jönnek.

Címkék: világhír


2008.09.19. 05:49 AoL

Napi világhír -- 2008. szeptember 19.

Oil Firms Producing at Loss Due to Lower Crude Prices

The country's oil companies are losing money on crude production after a decline in prices pushed the market value of a barrel of the Urals blend below the cost of getting the fuel to consumers and paying taxes, UBS said Tuesday.
 
A Russian company shipping crude from the Siberian city of Nizhnevartovsk would post an operating loss of $13 per barrel after costs and taxes are taken into account, analysts Dmitry Lukashov and Maria Radina said a note to investors. "Every company in Russia is losing money on crude oil export deliveries or crude oil domestic deliveries," Lukashov said later by telephone. "If you don't have a refinery, you're losing money."

Címkék: világhír


2008.09.16. 20:57 Hannibal Barca

Napi világhír - 2008.09.16

Zajlanak az események.

A Pakisztáni hadsereg tűzparancsot adott ki arra az esetre, ha területére amerikai erők lépnének. With friends like these, who needs enemies? Akinek ilyen barátai vannak, nincs szüksége ellenségre. A NATO lassan elkezdhet csomagolni Afganisztánból haza. Az afgán missziót csak Pakisztánon keresztül lehet ellátni. A másik útvonal Oroszországon és a vele szövetséges Kazahsztánon keresztül vezetne, de az oroszok nemrég szakították meg az együttmüdödést a NATO-val.

Összeomlott a Nyugat-barát ukrán kormány miután a koaliciós partnerek összevesztek. A válság a Grúz Háború nyomán robbant ki. Yushchenko elnök keményebb fellépést akart Moszkvával szemben, a miniszterelnök Julia Timosenko meg nem. Az amerikai alelnök nemrég járt Ukrajnában, ez lenne az orosz válasz?

Folytatódik az olajár zuhanása. Az ok: a bankcsődök és a hitelválság második hulláma.

És néhány fontos hír, az utóbbi napokból.

Cheney kudarcot vallott amikor támogatást keresett Azerbajdzsánban a Nabucco vezetékhez. Számos forrás szerint Cheney igencsak hűvös fogadtatásban részesült, a rossz nyelvek szerint ez diplomáciai incidenshez vezetett, mert Dick ezen dühbe gurult. A hivatalos híradások ezt cáfolják. Don't believe anything until it's officially denied. Ennyit erről.

Bolívia az Egyesült Államokat vádolja a 100 emberéletet követelő ellenzéki zavargások szításával és ezért kiutasította az amerikai nagykövetet. Venezuela is kiutasította  amerikai nagykövetét, válaszul az amerikaiak is hazaküldték a két ország nagykövetét. A dél-amerikai országok ma konferenciáztak a helyzetről és a válságban Bolíviát támogatták.

Az Egyesült Államok ezer darab úgynevezett bunkertörő bombát ad el Izraelnek, ezáltal pedig jelentős mértékben nő a zsidó állam képessége az iráni atomlétesítmények megsemmisítésére.

49 komment

Címkék: oroszok világhír világbéka


2008.09.15. 13:16 Hannibal Barca

Napi világhír - 2008.09.15

Csődök a Wall Street-en, olajháború Nigériában ....

 

TOVÁBB

1 komment


2008.09.14. 20:25 Balaint

A háború új arca, avagy ami az előző cikkből kimaradt

Mit tudunk a jövő háborújáról?

A múltkori írásomban sajnos összekeveredett több fogalom.

2 komment

Címkék: 4gw


2008.09.12. 15:27 AoL

IKE

Ide jön minden, ami Ike-kal kapcsolatos.

ITT NÉZHETITEK RENGETEG TÉVÉCSATORNÁN EGYSZERRE!

A modellek és a Google Earth felhasználásával Ike középpontja 7 km-re halad el Galvestontól és 24 km-re Houston belvárosától. A középponttól számított 120 km-es sugarú körben hurrikán, 450 km-es sugarú körben trópusi vihar van jelenleg.

 

Címkék: világhír


2008.09.11. 07:35 Hannibal Barca

A háború új arca

Somkuti Bálint küldte nekünk ezt a cikket, egy sorozat első részeként. Bálint hamarosan csatlakozik a blog szerkesztőségéhez.

A háború új módszerei a XXI. században, az úgynevezett 4. generációs hadviselés a téma.

 

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.09.10. 09:55 AoL

Napi világhír -- 2008. szeptember 10.

Rémes, hogy milyen lusta itt mindenki. Nekem meg dolgom volt. (YP vagyok, AoL gépéről.)

:-)

Sehol egy rendes hírfigyelés, ha pár napot lazít az ember... (Igazából persze nem lazítottam, hanem megállás nélkül dolgoztam, de ez itt ugye nem sokat ér a blog szempontjából.) A kialakult helyzetet orvoslandó, csinálok egy gyűjtést az elmúlt pár napra visszatekintve (is), és megnézve a napi aktualitásokat (is).

Címkék: hazai világhír


2008.09.09. 20:52 Hannibal Barca

Paradigmaváltás II.

 

 

Az alábbi cikket Szám Dorottya, az FFEK csoport munkatársa küldte. A csoport munkájáról bővebb tájékoztatást ezen a webcímen érhettek el: http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK.htm

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.09.06. 10:14 AoL

Napi világhír - 2008. szeptember 6.

Hétvége van (ugye), nekem pedig sok dolgom. Úgyhogy közösségi aktusra hívok fel mindenkit (nem, nem úgy).

 

Mik a hírek?

Címkék: hazai világhír


2008.09.05. 05:59 AoL

Irány- (a)vagy elakadásjelző

 

Mondok egy példát:
  1. Szerintem a problémáink fennakadásmentesen megoldhatók. - legfeljebb vitatható
  2. Szerintem a parlagfű nem létezik. - adatokat kérek
  3. Szerintem a vörös kismellűeket a Tiszába kéne lőni - azonnal törlendő.

Címkék: stop


2008.09.05. 03:00 Hannibal Barca

Napi világhír - 2008.09.05

Tombol a hurrikán-szezon és további hírek. 

Címkék: hazai világhír


2008.09.04. 09:23 AoL

Napi Vándor - 2008. szeptember 04.

Címkék: hazai világhír


2008.09.03. 22:32 Zaphod Beeblerox

_ Tulajok _

Ma a Föld Tulajdonosairól mesélek nektek.

Ez a világ a korporativizmus vagy globalizáció vagy újkapitalizmus vagy nevezzétek aminek nevezni akarjátok.

TOVÁBB


2008.09.03. 03:27 AoL

Felkészülés III.

Ezt az oldalt mindenkinek érdemes a könyvjelzők közé betennie:

 
 
Szó és kép, arról, amiről beszélünk. Természetesen kevésbé alaposan, viszont messzebbről indulva és perspektivikusabban.
 

Címkék: felkészülés


2008.09.03. 03:00 Hannibal Barca

Napi világhír - 2008.09.03

Hírek amik tényleg számítanak, közös alkotói munka eredményeképp.

Címkék: hazai világhír


2008.09.02. 18:46 AoL

Paradigmaváltás I.

Az alábbi cikket Szám Dorottya, az FFEK csoport munkatársa küldte. A csoport munkájáról bővebb tájékoztatást ezen a webcímen érhettek el: http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK.htm

 

PARADIGMAVÁLTÁS

I. rész
 
Vendégszerzőnk az alábbi írásban az éghajlati válság és az erőforrás-válság kezelésre alkalmas javaslatokat tekinti át, különös tekintettel a mezőgazdaságra illetve az élelmiszer-ellátásra.
 

Kattints a részletekért:


2008.09.01. 21:40 Hannibal Barca

Szabad piac?

Avagy: Hát olyat meg hol találsz? Gyanús szagok az árutőzsdék környékéről.

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.09.01. 07:19 AoL

Napi Vándor -- 2008. szeptember 1.

Nincs sok időm, tehát rátok is számítok.

Will Brazil Really Nationalize Oil?

Brazilian oil workers with the FUP oil union have threatened a nationwide strike, in what seems like another step toward nationalized oil in Brazil.
The saber rattling is aimed at Brazil’s biggest oil company, Petrobras. While contentious union relations at Petrobras are part and parcel of the company’s operations, what’s different here is that the conversation focuses on the pre-salt layer off Brazil, triggered by last year’s massive Tupi find.

 

The catastrophe behind climate change

 

As the estimated cost of measures proposed by politicians to "combat global warming" soars ever higher - such as the International Energy Council's $45 trillion - "fighting climate change" has become the single most expensive item on the world's political agenda.
 
As Senators Obama and McCain vie with the leaders of the European Union to promise 50, 60, even 80 per cent cuts in "carbon emissions", it is clear that to realise even half their imaginary targets would necessitate a dramatic change in how we all live, and a drastic reduction in living standards.

Címkék: hazai világhír


2008.08.31. 13:48 Jack Skellington

Napi Vándor - 2008. augusztus 31.

Spiegel: OSCE observers fault Georgians in conflict

http://news.trendaz.com/index.shtml?show=news&newsid=1282317&lang=EN

YP gyűjtése

Ugye, hogy jobb nem nagyon gyorsan levelezni?

European observers have faulted Georgia in this month's Caucasus conflict, saying it made elaborate plans to seize South Ossetia, dpa reported, refering to the German news magazine Der Spiegel on Saturday.

In a report to appear in its Monday edition, it said officials of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) had said acts by the Georgian government had contributed to the outbreak of the crisis with Russia.

Spiegel said OSCE military observers in the Caucasus had described preparations by Georgia to move into South Ossetia.

The onslaught had begun before Russian armoured vehicles entered a southbound tunnel under the Caucasus Mountains to South Ossetia.

It said the OSCE report also described suspected war crimes by the Georgians, including the Georgians ordering attacks on sleeping South Ossetian civilians.

Címkék: hazai világhír


2008.08.30. 21:46 Hannibal Barca

Fekete arany

Miért ennyire különleges anyag az olaj? Miért nem váltottuk le már régen? Mit kell tudni az olajról? Olvass tovább.

 

TOVÁBB

Szólj hozzá!


2008.08.30. 13:33 Jack Skellington

Napi Vándor - 2008. augusztus 30.

Jöhet a mai gyűjtés!

700 ezerrel kevesebb Toyota készül jövőre

www.a5.hu/cikkek/52/28107.shtml
Luigi Picco gyűjtése

Namost ha úgy fog 700 ezerrel kevesebb autó készülni az egyik legnépszerűbb típusból, hogy Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés várható akkor mi lesz az OECD-ben? 1-2-3 milliós csökkenés?

A nemzetközi eladások elemzése után a Toyota vezetősége úgy döntött, hogy 700 ezerrel lefelé korrigálja a jövő évre tervezett darabszámot. A japánok 10,4 millió autót szerettek volna eladni 2009-ben, ám elsősorban az észak-amerikai piac gyengélkedése miatt 9,7 millióra módosították előrejelzéseiket, amely már közelebb áll az elemzők által jósolt évi 9,8 millióhoz. A jelentős visszaeséseket a Toyota az amerikai hitelválsággal, a magas üzemanyagárakkal és az egyre drágább nyersanyagokkal magyarázza. Az észak-amerikai visszaesést azonban némileg kárpótolja, hogy a fejlődő piacokon, mint például Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés várható.

Címkék: hazai világhír


2008.08.29. 09:21 AoL

Napi Vándor - 2008. augusztus 29.

Kezdhettek gyűjteni:

Az eddigi előrejelzésekkel szemben a héten bevezetendő áremelés után nem januárra, hanem már novemberre várható a következő áremelés a budapesti távhőszolgáltatóknál:

Budapesten drágább a távfűtés, mint Bécsben - jön az újabb áremelés

www.napi.hu/default.asp

Idén eddig háromszor (januárban, áprilisban és júliusban) drágult a földgáz és várhatóan hétfőn jelenti be az energiaügyi miniszter az októbertől esedékes újabb, 10 százalék körüli áremelést, amit - a piaci viszonyok miatt januártól - további hasonló mértékű követ.

Mindezek miatt idén a budapesti távfűtés összességében már 11 százalékkal drágult, november elsejétől további 3-4 százalékos áremelés következhet.

 


2008.08.28. 01:36 AoL

Napi Vándor -- 2008. augusztus 28.

Formát bontunk, de ez nem fontos. Egybesült Híreink.

Az oroszoktól kapunk olajat és gázt. Jaj, és uránt is, ne feledjük! A lengyelektől és a németektől kapunk szenet. De mit kapunk nyugatról? Globalizációt és ideológiát. Az se rossz, csak nem lehet megenni. Na és mit kap a nyugat az oroszoktól?

A nyugat és az oroszok: "Ezt nektek!"

"A még a brüsszeli orosz NATO-képviseleten is keményvonalasnak tartott nagykövet, Dmitrij Rogozin egyenesen arról beszélt, hogy "ha a NATO megtámadja a Moszkva által támogatott szakadár államokat, akkor az háborús üzenet lesz."

Az atlanti szövetség hasonlóan keményhangú üzenetben ítélte el a két terület moszkvai elismerését. Az oroszokkal másokhoz képest jobb viszonyt ápoló Franciaország szerint Oroszország megsértette a nemzetközi jogot. David Miliband, brit külügyminiszter pedig azt mondta: "a lehető legszélesebb koalíciót akarja létrehozni az orosz aggresszió ellen".

Hogy azonban mennyire korlátozottak a nyugat eszközei, jól érzékelteti, hogy Medvegyev szerdán Hu kínai elnökkel való találkozóra készült. Kína - az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező tagja - nem állt a nyugat oldalára Oroszországgal szemben."

Címkék: hazai világhír


2008.08.27. 13:03 AoL

Napi Világhír - 2008. augusztus 27.

Mint rávilágítottatok, nincsen hová betenni az aktuális napi hírek linkjeit - ezúton kérek elnézést, ez ma az én saram.

ígéretet tettem, hogy ma írok Magyar Vándort, de csak éjjel fogok tudni több időt rászánni, úgyhogy addig ide tudtok gyűjteni.

Hajrá!

44 komment


2008.08.26. 21:04 Hannibal Barca

2008.08.26. Napi világhír

Az elmúlt napok legfontosabb hírei.

Gusztáv beijeszt.2008.08.25. 19:29 Yspadden Penkaur

ByeZ

Annak idején (régnek tűnik, de nem volt rég) azt mondtam, hogy ameddig én vagyok itt az admin, addig bizonyos dolgok nem lesznek. Most nem sorolnám fel, hogy mely dolgok ezek -- mindenesetre ameddig én voltam itt az admin, addig ezek a dolgok nem voltak.

 

Mostantól nem én vagyok itt az admin. A jogokat átadtam Hannibal Barcanak.

 

Ami a saját bejegyzéseimet és kommentjeimet illeti: azokat töröltem. Másokéihoz nem nyúltam. Az eddigi szerkesztőség megosztott álláspontot képvisel. Ez teljesen rendben van. (Na nem mintha én lennék hivatva ezt minősíteni, de szerintem teljesen rendben van.) AoL, Sz.D. és JS úgy döntöttek, az ő korábbi bejegyzéseik maradjanak fent, aztán vagy írnak hozzá újakat vagy sem. H.Zs. megkért, hogy távolítsam el a bejegyzéseit. Megtörtént. H.B és Z.B biztosan folytatni fogják a blogot. A mai naptól H.B. az admin.

 

Ami engem illet: én magyar nyelven befejeztem a témát. Az okát már elmondtam, felesleges mögöttes indítékot keresni: nincsen. Egyszerűen csak elegem lett. Előfordulhat, hogy írok néha egy-egy kommentet, de ez sem nem ígéret sem nem fenyegetés. Majd ahogy érzem. Blogot, fórumot, ismeretterjesztő oldalt ebben a formában és magyar nyelven nem csinálok. Mint mondtam, döntésem végleges: és valóban az. No means no.

 

A blog menni fog tovább, az irányvonal megszabásához viszont ettől a perctől kezdve annyi közöm van, mint bármelyik kommentelőnek. (A kommentelési lehetőséget is visszaállítottam, szabad a gazda, tiétek a pálya.)

 

Have fun.


2008.08.25. 10:04 Hannibal Barca

Szünet

A blog egy picit szünetel, nézzetek vissza a hétvégén.

Hannibal Barca

43 komment


2008.08.22. 15:00 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 20-22.

Eladják a Mavir egy részét
http://www.origo.hu/uzletinegyed/ceg/20080822-mavir-reszleges-privatizacio-a-kormany-dontese.html 

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) részleges privatizációja mellett döntött a kormány az Új tulajdonosi program (ÚTP) keretében - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő pénteki online tájékoztatóján. Korábban egyébként az egész MVM csoport magánosítása került szóba, most viszont az arról leválasztott rendszerirányító kerülhet be az ÚTP-be.

A Mavir eladása 2010. március 31-ig fokozatosan történik, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül - közölte a szóvivő. Az igazságügyi és rendészeti miniszter feladata lesz, hogy december 31-ig kidolgozza azokat a jogi megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a Mavirban senki ne rendelkezhessen a villamosenergia-piaci versenyt veszélyeztető befolyással.

Most tehát nem a "nagy MVM", hanem az arról leválasztott Mavir privatizációja került napirendre, ami jelentősen kisebb értéket képvisel. Ugyanakkor a Mavir stratégiai fontosságú vállalat, a villamosenergia-rendszer stabilitásáról kell gondoskodnia.

 

Címkék: hazai világhír


2008.08.20. 11:34 AoL

Cool it

A tanulság ebből nem az – amit a szerző is levon – hogy felesleges összegeket szánni a kibocsátás megfékezésére, hanem gyökeres szemléletmód-váltásra van szükség. Mindenek előtt megújuló energiaforrásokra való áttérésre. Bár kétségtelen, hogy ez nagyobb összegeket emésztene fel, mint a felmelegedéshez való alkalmazkodás és több üvegházgáz-szűrés, de ez az egyetlen megoldás a környezet fenntarthatóságának és saját fennmaradásunk érdekében.

Címkék: felmelegedés kritikus globális fenntarthatóság világbéka


2008.08.19. 19:50 Zaphod Beeblerox

Wired

Talán feltűnt, hogy Grúziából mégse vonulunk ki. Most mi hazudtunk. Majd akkor vonulunk ki amikor nekünk tetszik. De előbb bemutatjuk Grúzia példáján, hogy valójában tehetetlen kis pöcsök vagytok. Nem vagytok képesek a saját szövetségeseitek biztonságát garantálni. Az energiaellátásukról ne is beszéljünk. Grúziát most úgy tönkrebasszuk, hogy kicsit sokba fog kerülni összerakni. Nem, ne háborodjatok fel. Ti is megtettétek Szerbiával. Most mi jövünk. És igen, ha voltak kétségeitek, ne legyenek. Azok az SS-21-es rakétaálláspontok amiket Dél-Oszétiába telepítettünk atomtöltetekkel vannak felszerelve

Címkék: háború


2008.08.19. 19:12 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 17-19.

Dícséret illeti az olvasókat: olyan szorgalmasak voltatok az elmúlt napokban, hogy alig hagytatok nekem munkát. Csak így tovább! :)
Nézzük, mi maradt ki - kis színes a magyar sajtóból:
 
Gazdaság

Nocsak-nocsak – az energiárak csökkentése érdekében a szlovák miniszterelnök visszaállamosítással fenyegeti a – főként külföldi érdekeltségű - energiaszolgáltatókat:

 

Fico államosítással fenyegeti az energiaszolgáltatókat

 

A kormány kész szélsőséges lépésekre, köztük akár az alkotmány értelmében végrehajtott kisajátításra is, ha az energetikai monopóliumok az áraik megállapítása során nem vennék figyelembe a lakosság vásárlóerejét - nyilatkozta Robert Fico miniszterelnök a SITA hírügynökségnek. 

Mint a pozsonyi Új Szó idézte: "Időnként elveszítjük a türelmünket. Szeretném emlékeztetni az energetikai monopóliumok valamennyi idegen tulajdonosát, hogy létezik az alkotmány 20. cikkelye, amely kimondja, hogy a köz érdekében a vagyontárgy kisajátítható. Ha folytatják azt a politikát - s most nemcsak az Enelre gondolok, hanem az energetikai monopóliumok külföldi tulajdonosainak hozzáállására is -, amely politika alapjában véve az állam politikája ellen, az állam és az emberek érdekeivel szemben megy, vagyis a közérdek ellen való, nem szégyenkezünk majd, és a jövőt illetően ilyen szélsőséges eszközöket is használni fogunk."

 

Címkék: hazai világhír


2008.08.17. 18:07 Hannibal Barca

Képriport Dél-Oszétiából

Volt már képriport Grúziáról, de ez a mostani kizárólag a Grúzia által megtámadott Dél-Oszétiára koncentrál. Avagy miért borult ki a Medvénél a bili.

Figyelem!!! A képsorok a nyugalom megzavárására garántaltan alkalmasak. Érzékenyeknek nem ajánlott.

 

2 komment

Címkék: háború


2008.08.16. 13:06 AoL

Magyar Vándor - augusztus 16.

 
Politika – Grúzia utórezgései
 
Diplomáciai küzdelem Moszkvában
Nem találta a közös hangot Angela Merkel és az őt pénteken Szocsiban fogadó orosz elnök. Dmitrij Medvegyev és a német kancellár sajtótájékoztatóján kiderült, hogy mind a Dél-Oszétiában lezajlott fegyveres konfliktust, mind az európai biztonságpolitikai kérdéseket eltérően ítélik meg. 
 
A cikk további része sokkal érdekesebb, van benne ismételt fenyegetés atomtámadással - ezúttal nem csak a Lengyeleknek címezve...
 
 


2008.08.15. 18:20 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 14-15.

Javulnak a magyar esélyek - Kína egyre drágább

 

Manapság már a munkaerő sem olyan olcsó, mint régen. Január elsejétől kötelező szerződést kötni a munkavállalókkal, amelyben szavatolni kell némi szociális biztonságot is nekik. Emellett a túlmunkát is meg kell fizetni. Eközben évente 10-15 százalékkal növekednek az alapbérek.


2008.08.14. 20:00 Jack Skellington

Lássuk, miből élünk - 2008. augusztus 13. (Fizu különszám)

Átrendeződő jövedelmek

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=234907

A reálbérek európai átlagának emelkedéséhez nagyban hozzájárultak az újonnan csatlakozott tagállamokban bekövetkezett reálbér-emelkedések. A hirtelen megugró fizetések nem egy esetben maguk után vonják az infláció emelkedését is, a munkáltatók bérköltségeinek növekedése pedig a tervezett beruházásokat befolyásolhatja.

A régió versenyképességét és az üzleti környezetet gyökeresen sikerült javítani a bérnövekedéssel párhuzamosan, így az előbbi negatív hatása is kompenzálódott, és a jövőben is ezeknek a tendenciáknak a folytatódása várható. Mindkét szempontból kivételt képez Magyarország, nálunk a béremelkedés üteme az utóbbi néhány évben jócskán elmaradt a környező országokétól, de a vállalkozási környezeten sem sikerült érdemben javítani.

Szólj hozzá!

Címkék: adó hazai bér kereset nettó bruttó


2008.08.13. 18:09 AoL

Magyar Vándor -- 2008. augusztus 13.

A fűtés költsége megrázóbb lesz a benzinárnál
 
Alacsonyabb lehet az olaj átlagára jövőre, mint azt korábban gondolták a szakemberek. Az amerikai Energy Information Administration (EIA) a júliusban megadott 133 dollár/hordós éves átlag helyett immáron csak 124 dollárt vár 2009-ben, ám hangsúlyozza, hogy ettől a fűtési költségre vonatkozó kilátások nem lettek jobbak.
 
Tegnap 113 dollár/hordóra csökkent a nyersolaj ára, miután az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev bejelentette, hogy a leállítják a grúziai hadműveleteket. Előtte sem volt sokkal magasabb, mert a piacot a harcoknál jobban érdekelte, hogy az amerikai gazdasági növekedés lassulása csökkenti az olajkeresletet. Nem érte el a befektetők ingerküszöbét a BP bejelentése sem, miszerint leállítja a szállításokat a Baku-Szupsza olajvezetéken, mert attól tart, hogy támadás éri a napi 95 ezer hordó olajat továbbító csőkígyót.
 
 

 

Címkék: hazai


2008.08.12. 12:00 AoL

Képriport - Gori, Grúzia, 2008. augusztus 10-11.

Sokkoló képek Grúzia lerohanásáról - mire elég alig négy nap. Ha érdekel, kattints a TOVÁBB gombra.

 (Fotó: http://www.galenfrysinger.com/gori,_georgia.htm)


2008.08.12. 07:00 Hannibal Barca

Grúzia megtámadja a Medvét

Avagy a Sas felbéreli a Nyulat, hogy menjen be a Medve barlangjába, lopja el a mézet és harapjon a Medve lábába. A Nyulat széttépik és megeszik.

 

Címkék: háború grúzia oroszok játszma


2008.08.10. 18:29 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 8-10.

Gazdaság

A fokozódó piaci versenyben megint alul maradtunk: a GE nagy arányú kiszervezésre készül – 15.000 egzisztenciát  érint(het).

 
Eladják a GE magyar fényforrásgyárait?

A cégcsoport a háztartási gépek, ipari felhasználású elektronikák és a fényforrás gyártásának kiszervezéséről döntött, amelynek lebonyolításával a Goldman and Sachs bankházat bízta meg. A mintegy 15 ezer magyarországi dolgozót érintő kiszervezés az önállóvá válást vagy az üzletág eladását jelentheti, de erről konkrét döntés még nem született - értesült az MTI. 

 


2008.08.09. 18:00 Jack Skellington

Lássuk, miből élünk - 2008. augusztus 9. (Autós különszám)

Befektetőre várnak a magyar elektromos autók

http://index.hu/gazdasag/magyar/elau080805/

Három, alternatív meghajtású, magyar érdekeltségű autó: a várható jövő.

Bár több magyar érdekeltségű, alternatív meghajtással működő személyautó gyártása is küszöbönáll, a megfelelő tőkejuttatás hiányában a tiszta energiával működő autókból jelenleg csak a mintapéldányok futhatnak. Az őriszentpéteri Antro Kht. hármas hibridautója, a Solo csak néhány év múlva juthat el a szériaérettségig, a Bontino-, illetve a TZ-ELMA néven ismert projektek azonban ennél jóval közelebb állnak a megvalósuláshoz.

Címkék: hibrid autó környezetvédelem hazai kamion elektromosság


2008.08.08. 07:00 Hannibal Barca

A Nagy Játszma - Háború határok nélkül

Az előző cikkben azt igértem, hogy a századforduló eseményeivel folytatjuk, de mielőtt erre rátérnénk érdemes a hadviselés új formáira vetni egy pillantást. A háború régen az állam eszköze volt, hogy a politikáját „más” eszközökkel folytassa. Ez a múltban úgy nézett ki, hogy a hadseregek megindultak és megütköztek. A döntés a csata vagy csaták végeredményétől függött.


Szólj hozzá!

Címkék: háború olaj játszma


2008.08.07. 18:00 Jack Skellington

Lássuk, miből élünk -- 2008. augusztus 7.

Így szívja vérünket a végtelen élelmiszerválság

http://hvg.hu/gazdasag/20080805_elelmiszer_valsag_arak_jelentesek.aspx

Bioüzemanyagok, hatalmas befektetések, a hagyományos gazdálkodás ellehetetlenítése, élelmiszerárak emelkedése, folyamatos elszegényedés és éhezés - címszavakban a négy oldalas cikkről. Érdemes elolvasni!

Az agrár- és élelmiszeripari multiknak, illetve a pénzügyi befektetőknek nem érdekük, hogy ismét olcsóbb legyen az élelmiszer, így nem is lesz az a pesszimista jóslatok szerint. A drága energiahordozók, a növekvő bioüzemanyagtermelés és bővülő élelmiszerkereslet egymást tovalendítő trendjei is ezt erősítik. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO új jelentése szerint pedig először a szegény országok asszonyainak létfeltételeit szünteti meg a világ megmentésének álcázott profithajsza.

Címkék: globalizáció mezőgazdaság hazai élelmiszer bioüzemanyag


2008.08.07. 13:00 AoL

Magyar Vándor - 2008. auguszts 7.

 

Gazdaság
A mai válogatást kezdjük valami tréfás hírrel. Csak annyi benne a vicc, hogy ez az egyetlen értékelhető gazdasági hír ma az Origón. Ezen kívül megtudhatjuk, hogy nevet változtatott a Metro újság, valamint a hitelkártyabotrányon csámcsoghatunk egy jót:
 
Szeptembertől drágul az ebédszállítás
Akár nő, akár stagnál a piac, a költségek elképesztően növekednek, hiszen az élelmiszerek ára drasztikusan és folyamatosan emelkedik az utóbbi időben, a benzin és a gázolaj áráról nem is beszélve.

 


2008.08.06. 13:19 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 5-6.

Félig gondolt gondolat, avagy a globalizáció útja napjainkban – optimista olvasat.
 
Globális galamb
Ha drágul a szállítás, akkor a multinacionális cégeknek érdekük újra közelebb vinni a termelést a fogyasztókhoz. Mi, bár ezt nem mindenki érzékeli, a világ jobb módú részéhez, a sokat fogyasztókhoz tartozunk, földrajzilag is közel az egyik leggazdagabb régióhoz. Ha az olaj elég ideig marad drága, visszajöhet egy-két olyan ágazat, amely az elmúlt évtizedekben rövid közép-európai megálló után Ázsiába vándorolt: a bútor- és ruhaipar, a gépgyártás egy része. (A kohászat aligha, mert ahhoz érckészletek is kellenének.)
 
 
A szerkesztők véleménye szerint ennyire nem egyszerű a helyzet, hogy miért, valamint a további hírekhez kattints a Tovább gombra: