HTML

Utolsó kommentek

2008.10.03. 11:02 Balaint

Neomedievalizmus, azaz múlt-jelen-jövő és újra a múlt?

Egyes természettudományos elméletek szerint nemcsak Big Bang volt, hanem Big Crash is lesz. Vannak fizikusok, akik szerint a Világegyetem ugyan most tágul, de nemsokára szűkülni fog egy, kvázi, szinusz görbe mentén. Az ugyanilyen ciklikusságot hirdető, történelmi alapokon nyugvó társadalom elméletet (Vissza a múltba) nevezik neo-medievalizmusnak (hallottam már a nem kevésbé nehezen kiejthető brazílializációt is). A negyedik generációs (4GW) hadviselés egyik legjellemzőbb eleme a klasszikus nemzetállam felfogás megszűnése, részben a globalizáció, részben egyéb okok miatt. Hogy ez hogyan vezet minket vissza az elmúlt korok társadalmi modelljeihez? Az alábbiakban erről lesz szó.

A Római Birodaloméhoz hasonló rend eljövetelére (Pax Romana illetve a hozzá mérhető Pax Britannica - Pax Americana) több mint ezer évet kellett várni. Ám a XIX. szd. végére - XX. század elejére, illetve a XX. végére és a XXI. elejére jellemző „általános béke” nem jöhetett volna létre a sötét és a klasszikus középkor véres és fájdalmas tapasztalatai nélkül. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a történelem ismétli önmagát. A címben szereplő fogalom a nemzetállamok felbomlását és legitimációjának megszűnését jelenti, ezáltal visszatérést a korábbi korok összetett és több síkú identitásához. Minden jel arra utal, hogy egy újabb "sötét középkor" előtt állunk. A nemzetállam alapját jelentő nációk azaz nemzetek szétesésével (ugyan ki tudná elképzelni, hogy amerikai mintára minden kertben magyar zászlót lengjen?), a homo sapiens, akiről tudjuk hogy társas lény, csoport nélkül maradt. Ezzel párhuzamosan vagy talán emiatt egyre többször fordul elő a nyugati világban, hogy egyes személyeket bizonyos kiemelkedő hatalmú társaik vazallusaiként tartanak számon és úgy is hivatkoznak rájuk. Hogy az efajta függési láncot klientúrának, vagy hűbéresi láncnak hívjuk az csak terminológia kérdése, a jelenség lényegét nem érinti; az adott személy elsősorban „feletteséhez” tartozik és nem egy (több) másik szervezethez, legyen ez akár a (nemzet)állam maga.

A neomedievalizmus fogalmát Umberto Eco hozta létre, felvetve a kérdést, a nem-területi elven, belsőleg szerveződő különböző csoportok léte mennyiben fenyegeti, gyengíti az állam hatalmát. Az individualizmus győzelmével a hagyományos lojalitások (nemzeti, etnikai stb.) meggyengültek, ám a folyamat nyomán a szemünk előtt játszódó eseményeket látva kijelenthetjük, hogy többek között a multinacionális cégek, vagy az új típusú térítő vallások széleskörű elterjedése a nyugati világban több száz éve ismeretlen, új identitás rendszert hozott létre. Ezt a folyamatot tovább erősíti az állam fokozódó visszavonulása, kiszorulása a közszolgáltatások területéről, és itt nemcsak, sőt nem elsősorban Magyarországra gondolok.

Ez a fajta, nem-állam központú gondolkodás az, amely a törzsi-ideológiai alapokon szerveződött negyedik generációs (4GW) ellenfeleket olyan veszélyessé teszi. A hagyományos nemzetállamokban gondolkodó, clausewitzi módszerrel harcoló reguláris hadseregek nem lehetnek sikeresek azokkal az entitásokkal szemben, melyek sem a Vesztfáliai békéről sem a porosz teoretikusról „nem hallottak”.

Stephen Deets (Miami University of Ohio, USA) Visszavonulás a neomedievalizmusból címet viselő írásában például a neo-medievalizmus fogalmával operálva arra mutat rá, hogy a magyar státusztörvény által felállított koncepció egy, a westfáliai béke előtti idők nemzetközi rendszerét idézi. A határokon átívelő nemzetegyesítés képzete az 1648 előtti rendszernek azt a vonását eleveníti fel, amelyet az „egymást átfedő fennhatóságok és többrétegű lojalitás” jellemzett. A vesztfáliai szuverenitás, mely meghatározza, illetve inkább meghatározta a saját helyünket a világban eltűnőben van és a helyét egy régi-új összetett és sokkal személyesebb alapokon nyugvó kapcsolatrendszer veszi át. Kissinger mondását parafrálva (Kit hívjak fel, ha Európával akarok beszélni?), Kit hívjak fel ha „Magyarországgal” akarok beszélni?, a nemzet helyét átveszi egy szervezet, ahol pontosan tudom kit kell felhívnom.

Hogy mit hoz a jövő azt csak találgatni lehet. A cyberpunk sci-fi irányvonal céges-szülőszoba, céges-iskola, céges-esküvő, céglakás, cégautó, céges temetés elképzelésétől a vallási-ideológiai vagy akár egyéb (sport?, szakma-céh?, stb.) alapon szerveződő „törzsek” létrejöttéig szinte minden elképzelhető. Egy biztos a jövő nem „jövőbb” lesz társadalmi szempontból inkább „múltabb”.

58 komment

Címkék: társadalom globalizáció 4gw neomedievalizmus negyedik generációs hadviselés


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr56693944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.03. 13:53:09

HA jól értem, ez az elképzelés abból indul ki, hogy nincs törés az erőforrásokkal való ellátottságban, épp ellenkezőleg, a Globális Falu, a modern telekommunikációs lehetőségek tennék lehetővé ezt a folyamatot.

Szerintem simán esélyes valami ilyen, ezért is hangzik úgy jelszavam, hogy "Vissza a Jövőbe!", csak éppen nem a további fejlődés, hanem ellenkezőleg, az erőforrásválság miatt.
Ez esetben viszont nem törvényszerű konkrétan a magyar állam szétesése. A mi államunk sokszáz évvel a fosszilis energiaforrások használatbavétele előtt alakult meg és évszázadokon át volt elég stabil szerény erőforrásbázison. (kivéve, ha azért esik szét, mert túl modernek lettünk és nem tudunk alkalmazkodni egy hirtelen visszaszegényedéshez de ez a szomszédokra is igaz.

Az állam és a nyelv határai a múltban ritkán esetek egybe, nem voltak a magyar nemzet részei a volgai, kaukázusi, balkánra szakadt, vagy moldvai csángó magyarok. Viszont része volt a nemzetnek a felvidéki tót (ha nemes volt!)
A modern nemzetállam mai fogalma megbukhat, egyes régiókban a korábbi nemzet- és államfogalom térhet vissza, máshol pedig a visszatörzsiesedés. De 4gw nélkül, ahhoz idővel nem lesz semmi, ami kéne.

Batkaa 2008.10.03. 15:41:53

Ezzel az írással olyan sok ponton kell vitatkoznom, hogy lehet, érdemesebb lenne inkább válaszcikket írni.
A legnagyobb baj, hogy az egészet áthatja az a "fukuyamás-nyúédzses" szellemiség (másnéven PC), amitől ma a világ annyit szenved, hiszen általa elbeszélhetetlenek a valós problémáink.

A sok kifogásomból most csak egy témát emelek ki: miért kellene alaptézisként elfogadnunk a nemzeteszme bukását? Még a nemzetállam bukásáról Globália ellenében éppen vitatkozhatunk, de ez is csak időleges lehet, mert Globália bukása után akár újra is épülhet.
Magyarország és a magyarság helyzete egyébként sem magyarázható meg "import" teóriákkal, hiszen egy angolszász szerző csak túlontúl felszínes információkkal rendelkezhet a magyar nemzeti sorskérdések mélyszerkezetéről.

Egy valamire mégis csak jó ez az írás: rámutat arra, milyen felszínes tudásra építenek a világ szuperállamának némely gondolkodói olyan elméleteket, melyekre azután mindenki számára húsbavágó politikai döntések épülnek.
Csodálkozunk, hogy csőd a vége?!

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.03. 16:02:05

Nálunk a válságban éppen hogy életmentő szerep juthat az államnak és a nemzeteszmének is ("nem vagyok egyedül")
Igaz, utóbbi háborúkba is kerülhet nekünk (határon túli magyarok elleni támadások a többségi nemzet panelmenekültjeinek való helycsinálás céljából), de nemcsak jóban kell a közösség, rosszban is.

Kopi3.14 2008.10.03. 19:50:00

Nem tudom, nem vagyok nemzetállami, nemzeti dolgokban hívő, de mióta külföldre kerültem azóta egyre jkobban ragaszkodom a magyar dolgokhoz, kapcsolatokhoz.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 20:11:38

Nem kéne összemosni azoknak az országoknak a "nemzeti" identitását, akiket történelmileg nagyon frissen férceltek össze valami hatalmi döntéssel (afrikai országok, Irak, de akár Belgium is) azokéval, ahol autentikusabb a nemzeti identitás, magyar, horvát, lengyel, stb.
Az USA jövője is kétes, mint egységes "nemzeté".

chantor 2008.10.03. 21:32:50

Talán érdemes a nemzetállamok sorsát a korábbi nagy egyesülések széthullása fényében is megvizsgálni. Legnagyobb példánk a Szu szétesése, amely után továbbra is függő, de papíron szuverén államok jöttek létre. (amelyeknek más nagyhatalmakhoz való közeledése ugyebár felhőket gyűjt az égre)
ha tételezzük fel, széthullik az európai unió mai formája, mi marad a helyén? sok, gazdaságilag csalódott állam-féleség, melyek megpróbálják a saját erejükhöz mérten biztosítani az államformát.
Lehet, hogy a hajdani Németországot megpróbálná a válság után hatalomra kerülő rezsim felügyelete alatt tartani, de mi van, ha bajorországig már nem ér el a karjuk, ott egy másik német állam-képződmény alakul.
Magyarország is szétszakadhat, jelenleg is elég vészes szakadék húzódik valahol a kunság homokján, de szerintem az állam - mint olyan fennmarad, átalakulva, de megjelenik. Az emberek közül mindig lesz, aki irányítani akar, és lesz, aki akarja, hogy irányítsák.

chantor 2008.10.03. 21:34:23

más kérdés, hogy pl az usa széthullása miként zajlana le, ott az egyes államoknak minimális önálló múltja van, az idő vasfoga által európába vájt kohéziós erő is hiányzik.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 21:56:38

az USA földrajzi-kulturális régióhatárainak jól kidolgozott elmélete van.
Nálunk mért lenne szakadék a Kunságban? Mai társadalmunk max. 10%-a maradna meg, ha nem tartanánk fenn pl. az elektromos hálózatot, auzt meg még további darabolás mellett nem lehet. Ha pedig a későbbi utódokra gondoltál, amikor már se vasút, se villany nemlesz, már a lovasság korában is simán egybetartották az egész Kárpát-medencét.

chantor 2008.10.03. 22:20:10

a lovasság korában egyben tartottuk. de nézd meg az átlag budapesti lakost. mi fogja arra késztetni, hogy akár csak szóra is méltasson egy elszegényedett alföldi falut?
olyan mélységben van a mentalitás, hogy győzikét tévében mutogatják állatkert helyett.

ha pedig az energiaválság élelem termelésre fogja sarkallni a népet? nos, akkor is ki fog véleményem szerint éleződni a kelet-nyugat Mo közti gazdasági szakadék.
Elektromosság lesz, nem azzal fog beindulni a krach. A közvilágítás felejtős, a fotocellás ajtót behálózza a pók, de az akkumulátoros mezőgazdasági gépek akkoris jobb teljesítményre képesek a fogyókúráztatott öszvérnél.

Márpedig ilyenre pénze annak lesz, akit később ért utol a gazdasági tisztitótűz, és erre a jelenlegi tendencia szerint Szombathelynek sokkal jobb esélye van, mint Nyíregyházának.

Lehet persze, hogy tévedek, és az utolsó pillanatig elhitetett fenntartható fogyasztói társadalom hirtelen omlik össze, ezesetben országosan nulláról indul a túlélési verseny, de én a kisebb-nagyobb törésekkel tarkított átmenetet valószínűsítem.

Batkaa 2008.10.03. 23:11:44

Ne ásd el ilyen gyorsan a közvilágítást, ahogy írod a honlapodon is.
Nagyon fontos közbiztonsági szerepe van, nem csupán öncélú luxus!

Talán valamelyest csökkentett mértékben, mint ma, de fönt kellene tartani. Ráadásul természeténél fogva éjszakai áramról megy.

chantor 2008.10.03. 23:48:07

www.saller.atw.hu/global_warming.jpg
ezt ma kaptam lencsevégre :)

nem tudom, ha mondjuk fele ennyi áramunk lesz, és a kieső további energiahordozók miatt még többre lenne szükségünk, mi fog prioritást élvezni, a vízforraló, vagy a közvilágítás.
de valószínűleg nem a tv...

Balaint 2008.10.04. 09:13:04

A cikk azért PC mert ennél nem lehetett konkrétabb.

Ez a veszély mindenkt fenyeget (természtesen az idézett fiatalabb nemzetállamokat jobban), ugyanis egyre kevesebb és kevesebb ember gondolja úgy hogy a nagyobb közösség érdekeit a sajátja elé kellene helyeznie, vagy akár EGYÁLTALÁN figyelembe kellene vennie. Ennek világszerte számos jele van (ergyre gyorsuló tempóban erjedő korrupció, értelmetlen, vagy csak egy szűk csoportnak hasznot hozó állami beruházások stb.).

chantor 2008.10.04. 10:23:07

mi az a PC? "a "fukuyamás-nyúédzses" szellemiség" kifejezésből sajnos nem jött le.

JOJo 2008.10.04. 12:41:31

Széthullás? Ugyan! Max választunk egy diktátort,aki a köztársaság rendjét visszaállítja.:)

Batkaa 2008.10.04. 22:37:33

chantor 2008.10.03. 23:48:07

PC: political correctness, politically correct

Ez olyan, hogy valamire nem mondhatod azt, hogy az valami, mert akkor közelebbről meg nem határozott érzékenységet sértesz. Leginkább viszont arról van szó, hogy a bűnösre ne olvashasd rá bűneit... hiszen ezzel a lelkébe gázolnál!

Batkaa 2008.10.04. 23:00:26

Balaint 2008.10.04. 09:13:04

Farizeus dolog a globalitásnak a nemzetállamért aggódni, miközben mindent megtett, hogy a nemzeteknek és államaiknak nyoma se maradjon a Földön. Most persze lehet mondani, hogy "az emberek" ilyenek, meg olyanok.

Addig rúgták-vágták, figuráztak ki, tettek gúny tárgyává minden tradicionális értéket, mire mindennek tömegméretekben meg is lett az eredménye. Mert ez így gazdaságos. Viszont a globális gazdaság belső tulajdonsága, hogy nem hajlandó beszállni a költségviselésbe, mindenhol a profitmaximalizálás a cél.

Az értékek rendszerének fönntartására, a társadalom újratermelésére vissza kellene hagyni valamennyit a megtermelt értékekből. Ez biztosítaná például a nemzetállam fönnmaradását is, de ez ellenkezik a fönt említett alapelvvel, amit általában úgy szoktak összefoglalni:
"privatizálj! liberalizálj! deregularizálj!" és szakítsd le az így elérhető hasznot!
Az egyik fegyver a tematizációs hatalom kezében az új nyelvezet kialakítása, melynek segítségével csak azt lehet elbeszélni, amit kitalálói közölni szándékoznak. (vö. "újbeszél")
Most szólok, hogy ezen a nyelven mi nem tudunk kommunikálni, sok mindent nem lehet elbeszélni, mivel itt a dolgokat igyekszünk annyira a maguk teljességében vizsgálni, amennyire lehetséges.

Egyébként nem féltem "az embereket", ahogy megszűnik az állandó kondicionálás az individualizáció érdekében (legyél önmagad, meg hasonlók), a dolgok visszatérnek a megszokott kerékvágásba. A közösség megint előtérbe helyeződik, pontosabban visszanyeri természetes arányát a személyiséghez képest, mivel nem is lehet másképp.

chantor 2008.10.05. 01:37:36

az energiaválság annyiban jókor ütött be, hogy gátat szab a globalizmus térhódításának.
annyiban meg rosszkor, hogy mi szívjuk meg a levét :)

ayantaqe 2008.10.05. 13:02:00

"Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a történelem ismétli önmagát. A címben szereplő fogalom a nemzetállamok felbomlását és legitimációjának megszűnését jelenti, ezáltal visszatérést a korábbi korok összetett és több síkú identitásához. Minden jel arra utal, hogy egy újabb "sötét középkor" előtt állunk."

Először is ez az analógia puszta sztereotípia, egy érdektelen párhuzam.
Az analógiának arra kellene szolgálnia, hogy nagyhatású összefüggésekre hívja fel a figyelmet, az analógiából kellene levezetni magát az ideológiát és nem a már megalkotott kétséges státuszú elmélethez rendeljük hozzá a történelmi hasonlóságot. Már ez egy kemény buktató.

"nemzetállam alapját jelentő nációk azaz nemzetek szétesésével (ugyan ki tudná elképzelni, hogy amerikai mintára minden kertben magyar zászlót lengjen?), a homo sapiens, akiről tudjuk hogy társas lény, csoport nélkül maradt."

Miért esnének szét a nemzetek? Pont a nemzeti öntudat megerősödését éljük meg a jelen Európájában, sorra jelennek meg a multikulturalizmus bukását tényként kezelő publikációk neves szakértők tollából. A gazdaság motorjának akadozása, az egyre feszültebbé váló világpiaci viszonyok szintén az izolacionizmus felé terelik újfent az államokat, ami a melegágya a nemzetállam megerősödésének.

"Az individualizmus győzelmével"

Tessék? :)

Még kiemelhetnék pár alapvető hibát az elméletben, de tényleg egy külön cikket érdemelne, ahogy írták már előttem.

Balaint 2008.10.05. 16:51:56

A nemzet állam azért haldoklik, mert egyre többen (köztük sajnos a működtetésében résztvevők jelentős része) nem a sikeres létében, hanem a saját, egyéni kiteljesesedésében (hatalom, pénz stb.) érdekelt elsősorban. Ezt hívom én az individualizmus győzelmének és a nemzetállami eszme (a jó értelemben vett nacionalizmus) bukásának.

Nem mondom, hogy a "közösség" meg fog szűnni, hanem azt hogy új (törzs, nagycsalád, érdekszövetség stb.) formában fog létrejönni. Attól, hogy sajnáljuk a tény még tény marad. Francia-, Német-, Magyar stb. országnak vége. Olyan emberi közösségek jönnek helyettük, melyek sokkal regionálisabbak, ki merem jelenteni lokálisak lesznek. Ahol az önkormányzat szó szerint ÖNkormányzat lesz, mert ha a XY le mer nyúlni bármit is a rá bízott javakból, másnap már a közösségen kívül lesz sorsára bízva. Jó esetben. Rosszban meg nyilvánosan fog lógni a főtéren vasketrecben elrettentő példaként.

Minden tiszteletem a hozzászólóké, de tegyék a szívükre a kezüket mennyi pénzt áldoznának pl. a Borsod megyei szociális segélyre? Mennyi energiát? Pedig a klasszikus nemzeteszme szerint ők is a nemzet részei!

Egy szó mint száz ahelyett, a múltba révedés nem segít. El kellene kezdeni a jövőn gondolkozni!

JOJo 2008.10.05. 19:35:45

"de tegyék a szívükre a kezüket mennyi pénzt áldoznának pl. a Borsod megyei szociális segélyre?"

Balaint ez így nem igaz. Attól ,mert a nemzet részének gondolunk valakit, még nem kell eltartanunk, ma sem tartunk el mindenkit!

"A nemzet állam azért haldoklik, mert egyre többen (köztük sajnos a működtetésében résztvevők jelentős része) nem a sikeres létében, hanem a saját, egyéni kiteljesesedésében (hatalom, pénz stb.) érdekelt elsősorban"

Melyik rendszerben nincs ez így? Nem akarom a poént lelőni ,de itt nem az a kérdés ,hogy az elit pénzt és hatalmat akar, hanem a rendszer irányításába mely rétegeket ereszt be , mennyi joggal.

"Egy szó mint száz ahelyett, a múltba révedés nem segít. El kellene kezdeni a jövőn gondolkozni!"

Nemzetállamot tagadni kb . akkora marhaság ,mint újfeudalizmusról beszélni. Ez itt nem scifi, készüljünk a legrosszabbra ,de a valóságtól ne rugaszkodjunk el ,az nem segít...

JOJo 2008.10.05. 19:40:30

"Nem mondom, hogy a "közösség" meg fog szűnni, hanem azt hogy új (törzs, nagycsalád, érdekszövetség stb.) formában fog létrejönni."

Ezek a közösségek az állam létrejöttekor a legtöbb társadalomban azonnal megszűntek. Ezzel azt mondod,hogy az "állam", mint olyan fog megszűnni . Ez így meredek!!!!!

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.05. 20:45:46

Balaint, szerinted ha a bolhának levégják a lábát, megsüketül. A magyar nemzetállam és nemzet tönkretételének egyik fontos eleme a cigánysegélyezés. Én pl. követelem a megszüntetését, bár tudva, hogy nyitott kaput döngetek, a gazdasági válság rövidesen megszünteti. Viszont erre nem vagyunk felkészülve rendfenntartásilag.

A te általad ismertetettt elmélet a globalizáció boldog továbbfolytatódása esetén esélyes lett volna. így, hogy az energia-, pénzügyi- és általános válság miatt bukik a globalizáció, egyes országokban visszanyeri erejét a nemzetállam, (remélem, nálunk is), máshol, ahol eleve csak külső hatásra tákoltak össze valami államfélét (Afrika nagy része, Irak, Pakisztán, Afganisztán, de talán idővel az USA is) ott esélyes annak széthullása és az elsődleges lojalitások megerősödése, törzsi jellegű társadalom. A mai lakosság töredékének...

JOJo 2008.10.05. 21:03:13

Arma jól látod ,amikor a nemzetállamok létrejöttek nem volt kiépített szociális háló. Tehát nem fontos eleme (ez a jóléti szociális állam fontos része).
Szerintem az állam szociális segélyezése átalakul ,a helyi közösség veszi át a szerepét , és van egy gyanúm ,de lehet elfogult vagyok ,az egyháznak lesz nagy szerepe benne.

Batkaa 2008.10.05. 22:20:23

Balaint 2008.10.05. 16:51:56

Ez nem minden alap nélkül való jóslat.
De erre kilyukadni a legvonalasabb ideológia mentén... nem mondom, mutatvány.
A globalitás maga alá gyűri a nemzetállamot, de a globalitás bukása után a nemzet talpra állhat, mivel megszűnik a legszélsőségesebb erodáló erő.

Fontos: az állam bukása nem vagy nem törvényszerűen esik egybe a nemzet bukásával. A magyar történelem - főleg az utóbbi ötszáz év - sorozatosan igazolja, hogy a magyar nemzet tovább él államának bukása után is. (Nyelvében él a nemzet.)
A magyarság életében sokféle szervező eszme működik: regnum, regio, natio, populus...
Ezért, hogy "törzs, nagycsalád, érdekszövetség" ebből a szempontból mindegy, mert magyar marad (vagy német, francia stb) akkor is.
Azért mondom, hogy nem jó ötlet Amerikából importálni ideológiát, mert ott fogalmuk sincs az európai nemzeti létek sokszínűségéről. Ezek közül is az egyik legszínesebb a magyar nemzeti hagyomány.

A nemzeteszme az elkövetkezendő változások örvénylő káoszában az egyik igazodási pont lehet. Van persze több másik, a hagyományos "Isten, Haza, Család" mellé kerül Környezettudatosság, Fenntarthatóság...
(H.Zs. átdolgozott, kibővített tanulmányában nagyon szépen összefoglalja és megmagyarázza.)

A szociális segély mennyiben tartozik ide? Nem értem.

chantor 2008.10.05. 23:41:47

tök jókat írtok, tetszik.

a szociális segély önmagában szerintem is kissé kiragadott szempont, de ha komplexitásában nézzük az állam működésének feltételeit, és lenyomatát, akkor egy elég jelentős tényező.
ha ugyanis azt megszüntetjük - kezdve a diák szociális támogatástól, bezárólag a gyesig - gyakorlatilag a lakosság nagy hányada esik el a mannától. a cigánysegély annyiban merül fel, hogy - tisztelet a kivételnek - nagy mértékben szolgál eltartási célokat, kiegészítési helyett.

de az egész problémakörből a segély, és azon belül a cigánysegély tényleg elég kicsi szelet.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.06. 08:08:04

A mai (eddigi) globalizációtól erodált jóléti nemzetállamokban éppen a bomlás, a fenntarthatatlanság jele (volt?) a mindenféle segélyek, szociális háló elburjánzása. Ez a fosszilis energiahordozókra és más nem megújuló erőforrásokra alapozott, fenntarthatatlan gazdasági modell velejárója.
Történelmileg a társadalaom túlnyomó többsége termelőmunkával foglalkozott és a tőlük (természetben, és/vagy pénzben) beszedett adókból tartották fenn az álllamszervezetet, ami jó esetben nyújtott hasznos szolgáltatásokat cserébe. (különben minek, ahol nagyobb volt a teher, mint a haszon, ott érdemes volt elszökni az állam elől, mint az orosz muzsikoknak Szibériába, vagy az é-amerikai gyarmatokon az indiánokhoz)
Mára az elfajzott gazdaság és állam keretében feje tetetjére állt a dolog, a társadalom egyrre nagyobb része az állam újraelosztó bőségszaruján "élősködik" (nem szó szerint, pl. a nyugdíjasoknál), ami nem megy tovább az energia- és általános erőforrásválság miatt.
Talpára fordul a hegyéről a piramis, csak közben agyonnyomhatja a tálnépesedett lakosság jókora részét.

Balaint 2008.10.06. 10:26:21

Részben egyetértek veletek, de szeretném ha definiálnátok szerintetek ki tartozik a nemzethez (nemcsak a magyarhoz, hanem pl. a német, francia, lengyel stb.).

Ez egy általános jelenség, melyet a globalizáció és az individualizmus előretörése okoz. Ebben egyetértünk?

JOJo 2008.10.07. 14:35:18

Ez nem ide tartozik ,de ez a legfrissebb írás, úgyhogy ide rakom be.:)

Kályhára cserélik a gázkonvektorokat a mesztegnyői önkormányzat intézményeiben, mert nem bírják már fizetni a gázfűtés számláit, írja a Somogy megyei online. Tíz év után újra füstölnek a kémények Mesztegnyőn.


index.hu/politika/belfold/fatuz5265/?main&rnd=863

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.07. 21:35:56

Vissza a jövőbe...

chantor 2008.10.08. 01:21:26

w.blog.hu/2008/10/07/hitel_vilag_stadium

egyre több médiumon kezdenek foglalkozni a dologgal, a multkor a MN hétvégi kiadásban olvastam egy főcikket az energiaválságról, és mostanság a könyvesboltban a top 10-ben is van egykét ilyen témakör.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.08. 13:30:34

www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=243135

Vége az orosz olaj aranykorának

2008-10-08 11:02:40
Vége annak a korszaknak, amikor rekord összegű profitra lehetett szert tenni olaj és gáz értékesítéséből - jelentette ki az orosz pénzügyminiszter.

Vége annak a korszaknak, amikor rekord összegű profitra lehetett szert tenni olaj és gáz értékesítéséből. Ezt a véleményt hangoztatta Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, aki szerint a 2008-as év valószínűleg az oroszországi olaj- és gáztermelés csúcséve.
-------------------------------------

A cikk nem részletezi, de lehet, hogy ezt mennyiségileg is érti???

moonshadow · http://www.dolgaim.hu 2008.10.10. 09:56:37

index.hu/gazdasag/magyar/lehbrs081009/

"Megvannak a hitelválság első magyar áldozatai

Lehman Brothers kötvényeket lehetett venni Magyaroszágon a Citibanknál. A cég csõdje után a pénz elveszett, A Citibank nem téríti meg a veszteséget, de minden ügyfélnek leírta, hogyan "gyakorolhatják jogaikat". Azt a bank nem árulja el, hány ügyfelét érinti a Lehman csõdje, és azt sem, összesen mennyi pénzt fektetettek lenullálózodott kötvényekbe."

Kopi3.14 2008.10.10. 14:59:16

a nyugdijpenztarakra leszek majd kivancsi, ok mikor kezdenek hireket szivarogtatni.

JOJo 2008.10.10. 19:44:25

A blog leállt? Mostani válságról lesz még írás?

Srí 2008.10.11. 09:16:32

Off

Átneveztem a csicsókás blogomat, ez az új címe:

termeszethu-kertunk.blogspot.com/

Zewa 2008.10.13. 19:35:06

Király volt H.Zs úr bújtatott zsidózása az echón, csak így tovább terminus!
Legközelebb beszél az éjjeli menedékben, nyugodtan zsidózzon jobban mert akkor többször vissza fogják hívni.
Hajrá elte! Hajrá Magyarország!

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.13. 21:29:00

Zewa, nem láttam H.Zs.-t az echón, de már megint a kakas a bűnös, ha kukorékol, biztos ő csinálja vele a hajnalt, mi?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.13. 22:04:54

Zewa, miattad megnéztem az echón az adást, szerinted miben zsidózott H.Zs.?

rajen 2008.10.14. 08:15:03

Sztem csak provokál ez a Zewa.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.14. 08:44:24

Vagy tényleg ilyen hülye.

moonshadow 2008.10.14. 11:02:09

"Megrohanták Izlandon a boltokat! - Vége a dalnak... (2.)

2008.10.14 09:30
A négy évig tartó "dőzsölést" követően az izlandi lakosok valósággal megrohanták a szupermarketeket. Az izlandi koronát senki sem hajlandó külföldi fizetőeszközre váltani, így az importra szoruló gazdaság polcai hamarosan üresen állnak majd. "

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=104152

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.15. 09:43:11

Kicsit azért bombasztikus a Bloomberg híre, amit a portfolió forrásmegjelölés nélkül vett át.
Nincs MadMAx a szigeten, tényleg nagy a baj, de az emberevés még odébb van.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.15. 09:47:36

Ki tudja, melyik a második legnagyobb etnikai csoport Izlandon az Iz-ek (Izék?) után?
(Ha egyszer Iz-land, akkor az IZ-ek földje, országa, nem?)
Lelövöm a poént: a lengyelek. Tizenvalahányezer vendégmunkás a kb. 300 ezer szigetlakó mellett, most jönnek haza szépen, ezrével.
Ők mondják, hogy vége a fellendülésnek, munkanélküliség lett a munkaerőhiányból (most úgy 3%), de nincs szó szerinti "roham" a boltok ellen. ETtől még lehet később.

Kopi3.14 2008.10.15. 12:44:51

AG: iz vikingul zoldet jelent. Akkor ok a maarslakok?

Kopi3.14 2008.10.15. 12:47:00

Egyebkent ki az a H.Zs.? Mert nekem nem ismeros monogram.

Es ha mar igy allunk, valakinek van energiaja egy gazdasagi osszefoglalo cikket lehozni? Nem a naprol napra tortenesek a lenyegesek, hanem a mechanizmust felfedezni, ami az egesz jelenlegi allapotot mukodteti, vezerli.

Es a jovobeli benzinar-csokkenesrol, joslatokrol mik a velemenyek?

Marcus 2008.10.15. 14:04:21

Innen a blogról ismerős lehetne...


"Es a jovobeli benzinar-csokkenesrol, joslatokrol mik a velemenyek?"

YP rendszeresen beírja az "anyatopikba" a véleményét, remélem ide is bemásolja (kibővítve)

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.15. 15:57:35

Ha vikingül a zöld izé, akkor Grönland mi az izéért grön? (green)

Kolmogorov 2008.10.15. 20:16:51

Izland angolul Iceland (Ájszlend), azaz jég-föld vagy micsoda.

en.wikipedia.org/wiki/Names_for_Iceland
en.wiktionary.org/wiki/Ísland

Kopi3.14 2008.10.15. 21:26:52

AG, Kolgomorov: suzi, ezt elkevertem. lehet rendet kéne raknom a háttértáramon. :D

H. Zs. 2008.10.16. 16:56:22

Ámberek, ki ez a Zewa? Nagyon félhet, mert ott is kélgyót lát, ahol nincsen :) Dilidokihoz kéne járjon, nem?

AG-nek:
Grönland propagandából volt zöld, meg a "kis felmelegedés" miatt, ami kb 1400-ig tartott. A fű dús volt, mert nemigen legeltettek, de aztán a viking komák azok bizony lecsupálták...

Érdemes elolvasni Jared Diamond Összeomlás c. könyvéből az idevágó részt.

Aztán, bár ki kért rá? :)) , hozzászólok a benzinhez is: az olaj ára nagyot fog ugrani, amikor kiderül, hogy a pénzpiaci adok-veszek (most inkább adok el sokat) játék mögött felcsendül a vekker: elfogyott, hiány van, a papírok mögött nincs az a folyékony fekete izé... S akkor vagy dől valami (össze), vagy megugrik jócskán.

Kopi: bemutatkozzak? Mióta kommetelsz itt, s még mindig nem ismersz? :))

Anr 2008.10.16. 19:58:38

Négy dollár körüli mértékben csökkent a kőolaj ára csütörtökön délután részben arra a hivatalos adatra, hogy a múlt héten a becsültnél jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék.
www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20081016-esik-az-olaj-ara-energia-eia-egyesult-allamok.html

H.ZS.
yp szamaibol szamomra az derult ki, hogy meg a regi gazdasagi novekedesi joslatokakl is eleg az olaj 2011-ig, utana meg ez a model nem kepes korrekt joslatokat adni. ahhoz kepest biztosan kevesebb fog fogyni, valamint nagyon megvaltoztak most az amerikaiak fogyasztasi szokasai. gyakorlatilag az osszes SUV gyar bezar.
az uj kocsik nem 10mpg-sek hanem 30+mpg-sek, csak emiatt.
ha pedig a GM voltja sikeres lesz, az a kozeptavu elorejelzeseket fogja drasztikusan atirni. mar 2011-ben 100e-t akarnak eladni belole.
egy atlag amerikai 200+mpg lesz kepes kozlekedni vele. (plussz az aramszamla, de az az olaj szempontjabol mind1)
5-10 ev alatt eddig is mindig teljesen kicserelodott a teljes automennyiseg. semmi extra nem kell hozza, csak mas tipusu kocsikat kell vegyenek a vasarlok.
drasztikusan csokkentheto az olajigeny mar 2015-2020 kornyekere.en nem latom oriasi akadalyat, hogy akar a legdurvabb export gorbeteket is teljesitse a vilag.
persze egesz mas lenne a helyzet, ha nem az idiota bush, hanem gore nyer 2000-ben, akkor mar legalabb 5 eve 35mpg lenne a minimum

Balaint 2008.10.17. 13:58:05

Frissen jöttem egy energiával foglalkozó előadásról és ott bizony feketén-fehéren azt mutatta a legfrissebb BP jelentés, hogy az OPEC országok még nem értek el a kitermelésük csúcsához. Az előadó meg is jegyezte hogy negyven éve negyven évre elég az olaj. Mintha hájjal kenegettek volna. ;-) Egy szó mint száz holnap nem lesz peak oil csak kb. 20 év múlva persze kivéve ha valamelyik vallási fanatikus be nem robbantja a közel-keletieket.

H. Zs. 2008.10.17. 20:33:09

Hát engem nem keneget ez hájjal.... A készletekben mindig volt szórás, (stock), a kitermelés azonban elég egyértelmű volt eddigi is, ott nem volt szórás. Azt pedig a flow határozza meg, mi lesz a világ nagy részén. A kimerülési ráta erre az évre 5% jóindulattal és 8% rosszal, új mezőket meg sorra nem indítanak, mert 70$ lett a drága :)

És ha szabad kérdenem mely OPEC-országoknak van még növelhető kapacitása? (másképp kérdezve, hol tévedünk mi - YP és én - a kitermelés becslésében).... A top 10-ből már 2006-ról 7-re virradva már csak Oroszo,(2.) Algéria (9.) és Angola (10.) volt képes exportot növelni. Az idén várhatóan Oroszo nem fog, így aztán összesen jó sok olaj tűnhet el a piacról.... Végül is miről beszélünk?

Anr 2008.10.18. 03:38:00

valtoznak a fogyasztoi szokasok az USA-ban. az igeny reszt biztosan ujra kell gondolni:
Poll #14642 taken in Portland, OR DMA for KATU-TV (Portland)
from SurveyUSA Polls
Q: When gasoline prices were above $4 a gallon, did you reduce the amount of driving you did a lot? A little? Or not at all?
A: A Lot 46% A Little 42% Not At All 12%

Q: Now that gas prices have begun to fall, are you starting to drive more again? Or are you still driving less than you used to?
A: Started To Drive More 14% Still Driving Less 82%

Q: Did you cancel or change holiday travel plans when gasoline prices were above $4 a gallon?
A: Yes 47% No 51%

Q: Now that gasoline prices have dropped, will you follow through with your original holiday travel plans?
A: Yes 38% No 58%

Q: Would you say there has been a significant drop in gasoline prices where you live?
A: Yes 67% No 31%

H. Zs. 2008.10.18. 13:47:03

Kína belehúz:
Despite the dramatic drop in oil prices during the last three months, recent developments have only made the supply and demand situation worse. Oil consumption in the U.S. has fallen by 1.8 million barrels a day (b/d) or nearly 9 percent as compared to last year due to a combination of high prices, a slowing economy, and the shortages resulting from the hurricanes that tore up Gulf coast production and refining last month. During September, however, Chinese imports increased by 2 million b/d as Beijing took advantage of the low prices to start building its strategic reserves -so much for falling American demand.
www.fcnp.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3646:the-peak-oil-crisis-the-crash-of-2008&catid=17:national-commentary&Itemid=79

A másik édes hír:
Stock prices have plunged in recent weeks. So have oil prices.

Most Americans probably see the former as terrible news and the latter as a ray of sunshine at a dark time.

But both could contribute to a growing concern among economists - deflation.

Simply put, deflation is the opposite of inflation: It's when prices for a wide range of products start falling, rather than rising.

And while consumers struggling with the high cost of gas and food might think the idea of deflation sounds attractive, economists almost universally agree that it would be very bad news.
money.cnn.com/2008/10/17/news/economy/deflation/index.htm

Nem akarom ismét mondogatni, de YP az anyafórumon ezt is megmondotta volt úgy két hete :)

chantor 2008.10.18. 16:56:22

index.hu/gazdasag/magyar/stotp081018/

nézzenek már oda, szigorítás. ez tetszik, szigorítsanak csak, ha nem lehet mindenre és minden következmény nélkül hitelt felvenni, talán késleltethető a krach :)

exatly 2008.10.27. 17:19:35

ezt már visszavonta az OTP azóta

tau zero 2008.12.07. 23:26:07

index.hu/gazdasag/vilag/widmer1206/

Beszéltem ma egy partyn valakivel, aki a linken említett munkatársként ismerte. Azt mondta, jó frontember volt, aki már családját tekintve sem tudta magát túltenni a lesújtó veszteségeken. Halála egy korai figyelmeztetés volt az itmaradottaknak. Az egyéb jelenlevők szerint a válság vége középtávon nem látszik. Az embereknek (Viktor, hallod?) társadalmi összefogással kell legyűrni a bajokat, és nem közpénzekkel. Megjegyezném, hogy az egyik legnagyobb svájci egészségügyi betegtámogató társaság költségvetésének egyszámjegyű részét fedezi szövetségi támogatásokból, az összes többit adományból. Gyógyszergyárak (sej!) anonim eseti támogatásokat adnak, nevük, szponzorálásuk nem kerülhet betegek előtt megemlítésre. Az alteros (nem, nem sámánizmusra gondolok) gyógymódokat a gyógyszeres terápiákkal egyenrangú alternatívaként ismertetik.

Be szeretem a magyar kétpártrendszeri demkóklerciát! Viktoréknak üzenem a 13. havi nyugdíj kapcsán, hogy coki!
süti beállítások módosítása