HTML

Utolsó kommentek

2008.09.30. 20:24 Hannibal Barca

Senki nem láthatta előre…

Jegyzet a pénzügyi válságról

 

Dehogynem! Független elemzők tucatjai, legendás befektetők és az egész blog-szféra évek óta arról ír, hogy az amerikai pénzügyi rendszerben nagy bajok vannak. Még az összeomlás időpontját is elég pontosan előrejelezték. Az ingatlanpiaci válság csak a szikra volt ami beindította a balhét. Amerika totálisan el van adósodva és napi 2 milliárd dollár külföldi tőkére van szüksége. Az átlag amerikai többel tartozik mint amennyi a megtakarítása. Ilyen nem volt az 1930-as évek óta. Most újra van. De nem csak a polgár, - a bankok, a cégek és maga az állam is úszik az adósságban.

 

Miért nem szavazta meg az amerikai kongresszus a 700 milliárdos segélycsomagot? Azért mert a törvény támogatottsága a lakosság körében mindössze 7%-os volt. A magyar sajtó valamiért ennél magasabb értéket írt, nem tudom honnan vették az adatot. A Wall Street kimentése nagyon népszerűtlen lépés, a kongresszusi képviselőket a választók emailekkel és telefonokkal bombázták: NEM, NEM, NEM. Novemberben választás van, a képviselőurak féltik a bársonyszéket. Ennek ellenére persze már készül az új csomag. A politikusok el vannak szánva rá, hogy legnagyobb pénzügyi támogatóikat (a bankokat) kimentsék az adófizetők pénzén. De igazából ez tökmindegy. Az adófizetőknek nincs pénze.  

 

 

Nem számít, hogy megszavaznak-e valamilyen csomagot az amerikai törvényhozásban vagy nem. Túl sok hitel és túl nagy tőkeáttétel van a rendszerben. Az másik probléma az, hogy nem tiszta melyik bank egészséges és melyik élőhalott. Mostanában mindennap kiesik egy csontváz a szekrényből, hetente van bankcsőd az USA-ban. Az irodaajtón még kinn van a név és a cím, de a helységben csak egy hulla tartózkodik. A bankok már egyáltalán nem bíznak egymásban, a hitelpiac befagyott, nem adnak egymásnak kölcsönt. A bankközi kamatok drámai magasságokban vannak. Ez mindaddig nem is fog megváltozni, amíg ki nem derül, ki az, aki még fizetőképes és ki az, aki csődbe ment. Ezen nem változtat a 700 milliárd dolláros mentőöv sem. A FED tegnap mindenféle szavazás nélkül 630 milliárd (!!!) dollárt pumpált a bankrendszerbe. Evvel a központi bankok együttes beavatkozásai jóval meghaladják az 1000 milliárd dollárt. És ez segített? NEM, és ezután se fog. A veszteségek mérteke több-ezer milliárd dollár is lehet, hála az úgynevezett derivatív értékpapíroknak, amelyeknek piaca nagyobb mint a teljes Világ GDP-je és működésüket csak a szakemberek értik. A legendás amerikai befektető, Warren Buffet, pénzügyi tömegpusztító fegyverek”-nek nevezte ezeket a papírokat. És most működésbe léptek…

 

Az európai bankok eddig sokkal titoktartóbbak voltak mint amerikai társaik. Kiszivárgott információk szerint két magyar bank is be van tárazva értéktelen szeméttel ami a mérlegükben jóval a piaci érték felett szerepel. És ki tudja megmondani, hogy a magyar bankok külföldi tulajdonosai mennyire érintettek? Senki. Nincs nyilvánosság a bankrendszerben. Titkok vannak, súlyos, félelmetes titkok, időzített bombák lapulnak a bankok mérlegeiben. A csődhullám hamarosan átér az atlanti óceánon. Az USA-ban pedig még az ősszel eléri a reálgazdaságot is.

Az állami mentőövek már nem működnek. Egy éve kellet volna a válságot komolyan venni, de akkor azt halhattuk mindenhol, hogy a válság csak a subprime hitelekre korlátozódik, a gazdaság egésze egészséges (USA). Azóta eltelt 12 hónap, elhangzott többezer hazugság és a bankrendszer elnyelt többezer milliárd dollárt. Evvel az erővel a tengerbe is lehetett volna szórni a pénzt.

 

 

 

Amit itt látunk az egy olyan válság ami egy évszázadban (de lehet hogy az emberiség történetében) csak egyszer van. Most a fizikai erőforrások is kezdenek elfogyni. Nincs több észak-amerikai vadon a Földön. Nincs még egy Szibéria, nincs még egy Afrika. Ha kifogynak az erőforrások, akkor vége, üres a spájz.

Nyakunkon a II. Nagy Gazdasági Világválság. Vagy a III. Világháború. Vagy mindkettő. A tömegmédia már a válság mélypontját hirdeti. Hazudnak, ugyanúgy mint eddig. Mi sem áll távolabb a valóságtól. A válság még csak most kezdődik.

 

Vegyétek ki a pénzt a bankból. Ha kitör a pánik, akkor már késő lesz.

 

202 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr56689631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cibet 2008.10.02. 11:44:04

Sziasztok!

Ezen a felkészülés, túlélés dolgon sokat gondolkoztam. Kétségekkel olvasom a tanácsaitokat. Pontokba szedem a gondolataimat.

1. Az argentin válságról szóló blog.
Egyrészt kétségeim vannak a blog hitelességével kapcsolatban, és írójának morális tartásáról, másrészt Argentina elég speciális helyzetben volt, mert csak ő omlott, miközben a szomszédai jól voltak. Külföldi áru volt bőven a feketepiacon, ilyen helyzetben a konvertibilis javak, mint az arany, tényleg sokat érnek.

2. Tarts otthon készpénzt
Gondoljátok, hogyha a kereskedelmi bankok bedőlnek, a jegybank él és virul, és a forint tartja az értékét? Lehet otthon devizát tartani, eurót, dollárt. Ez abban az esetben jól jöhet, ha a magyar gazdaság összeomlik. De ezt az EU-n belül nehezen tartom elképzelhetőnek. Az könnyen lehet, hogy fokozatosan lecsúszunk, a forint inflálódik, drágaság lesz, de ettől a kereskedelmi bankok nem fognak csődbe menni. A devizaszámlák nem lesznek veszélyben. Ha meg az egész EU omlik, mindegy hol a pénzed, mert elveszti az értékét.

3. Vegyél aranyat
Tényleg hasznos, ha van olyan, aki sok árut ad el, aranyért cserébe, lásd Argentína, tehát ha valahol van egy virágzó gazdaság. De ha Európa omlik, ki fog aranyat venni? Én biztos nem adnám oda a havi száraztészta készletemet, hogy az aranyban gyönyörködve haljak éhen. A jelenleg túlértékelt arany szerintem ugyanúgy el fogja veszíteni az értékét.

4. Tanuljál küzdősportot, fegyverkezz fel
Ha bandához akarsz csatlakozni, tegyél így. Viszont jelenleg inkább igyekezni kell elkerülni a harcot, ha verekedésbe keveredsz, eleve vesztettél. Ha viszont már olyan a helyzet, hogy fegyveres bandák kószálnak az utcákon, semmi esélyed egyedül. Esetleg egyszer sikerül megvédened az otthonod a rablók ellen, de legközelebb már ők is felkészülnek.

5. Kiskert, tanya
Na, ez tényleg hasznos lehet. Leköltözni egy biztonságos kistelepülésre, összetartani a többi lakóval, és akár fegyverrel is megvédeni a közösséget. Ehhez viszont már most el kéne kezdeni a felkészülést. Egy városlakónak ez most elég radikális lépés lenne. Adjam fel a jól fizetett irodai munkámat, vegyek tanyát, ahol éppen megtermelhetem a betevő kaját? Ez igen nagy életszínvonal csökkenés lenne számomra. Na, és ha mégse történik semmi?

Úgy látom nincs egy hatékony felkészülési stratégia. Rugalmasan kell majd alkalmazkodni a kialakuló helyzethez. Ha becsapódik a szar a ventillátorba, jó helyen kell lenni, jó időben. A lélekjelenlét, a szerencse fog számítani a túlélésben. Vagy szerencsésen meghalsz már az elején, megközelítés kérdése.
Ja, és ajánlom a Hotel Ruanda című filmet megtekintésre!

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.02. 12:17:31

"Na, és ha mégse történik semmi?"

A szemed láttára történik.

Balaint 2008.10.02. 12:27:57

Cibet

A fegyveres "bandának" nem kell feltétlenül egy dél-amerikai halálbrigád arzenáljával és háttérországával rendelkezni. Itt és most elég ha van 4-5 olyan az átlagnál erősebb testalkatú és elszántabb haverod aki segtí neked. Aztán majd te viszonzod az ő szívességét.

Livilla 2008.10.02. 12:28:09

Az Unicreditbank lesz nálunk az első bedőlő???

ecoline.hu/piacok-gazdasag/20081001_unicredit_csod.aspx

"Az Európa egyik legnagyobbjának számító pénzintézet részvényeit hétfőn is, kedden is ki kellett venni a tőzsdei forgalomból, a bekövetkezett árfolyamzuhanás miatt - írja Földvári Zsuzsa, a HVG bécsi tudósítója a HVG.hu portálon.

Az ezermilliárd eurós mérlegű óriásbank körüli (fizetésképtelenségről szóló és vezérigazgatói szinten cáfolt) negatív híresztelések azt követően robbantak ki, hogy éppen csak sikerült megakadályozni a német Hypo Real Estate nevű bank összeomlását, amelyben az Unicreditnek komoly a kintlevősége.

Az Unicredit Magyarországon is komoly bankhálózattal rendelkezik. Amennyiben meginogna, olasz, német és osztrák állami támogatásra is számíthatna. Ausztriában 20 ezer euró összegig garantálja az állam a takarékbetéteket, de a hatalmas ügyfél állomány miatt elhúzódó folyamattal lehetne számolni.
A magyar érdekeltségekre fizetésképtelenség esetén az Országos Betétbiztosítási Alap számlánként 6 millió forintos értékhatárig áll jót, egymillió forint feletti betétnél 10 százalékos önrész mellett. "

coatza 2008.10.02. 13:13:30

A feleségemmel pár éve kiköltöztünk egy Budapest környéki faluba, onnan ingázunk. Egy kicsi, eredetileg nyaralónak épült házat vettünk, mi téliesítettük. Ugyan az utcában van gáz, mi úgy döntöttünk, hogy tüzifás fűtésre rendezkedünk be - korszerű, használati melegvizet is szolgáltatni képes faelgázosító kazánnal. A hátsó kertben beraktározva áll háromévnyi tüzifa.

Mindezt egy kicsi belvárosi lakás árából. Bárki megteheti.

Cibet 2008.10.02. 13:55:47

coatza

Csak pár kérdésem lenne.
Kocsival jártok be?
Naponta mennyi időt töltötök utazással?
Meg tudjátok ott termelni az élelemszükségleteteket?

Livilla 2008.10.02. 14:00:34

És vajon, ha mindenki áttér a fatüzelésre, meddig lesz kivágható fa egyáltalán???

coatza 2008.10.02. 14:34:42

Cibet:

Kocsival járunk be, de vonattal is járhatnánk. (Kocsival egyelőre olcsóbb, amíg ketten ülünk benne)
45 perc oda, 45 perc vissza.
Nem tudom, mekkora terület kell egy család szükségletei megtermeléséhez, a tippem az, hogy arra kevés lenne.

BlackVoid 2008.10.02. 14:38:05

Egy csaladnak 1000-1500nm kell. 2 embernek eleg 700-1000 nm.

Hannibal Barca 2008.10.02. 14:41:07

"És vajon, ha mindenki áttér a fatüzelésre, meddig lesz kivágható fa egyáltalán??? "

Ez jo kerdes, de futeni amugy is luxus. Az eszkimok elo tanuk erre. Meleg ruha es halozsak kotelezo.

H. Zs. 2008.10.02. 14:57:56

Mielőtt kitaláljátok, hogy inkább a hálózsák; mondanám, hogy nemcsak fával lehet fűteni :) Régen a kukorica szárával, a szőlő lemetszett vesszőjével, száraz levéllel is fűtöttek, még az én gyerekkoromban is. Meg nem kell egy 200 m2-es lakást fenntartani, elég kisebb is. 300m2 keret pedig már majdnem elég az önfenntartásra.

blas 2008.10.02. 15:00:13

Fa van elég, ha tüzelni kell csak az erdők leromlanak tőle, ha mást nem csinálunk, mint kivágjuk a fát tüzelőnek. Ez már megtörtént a történelemben néhányszor, ilyenkor a városok körül sok lesz a sarjerdő, ami csak tüzifának jó (görbe vékony anyag).

A XIX. századig mindenki fával tüzelt és nem fogyott el, igaz, hogy kevesebben voltunk, de most jobbak a házaink, és ilyen sokan sem leszünk nemsokára, ha bejönnek a blogban írtak.

Livilla 2008.10.02. 15:22:45

" XIX. századig mindenki fával tüzelt és nem fogyott el" hány fő is volt akkoriban a világ népessége?? Én rosszul vagyok még a gondolattól is, hogy az ember miatt pusztuljon el a teljes élővilág, tűnjön el minden erdő és minden állat. :-((

Cibet 2008.10.02. 15:46:03

coatza
Ez viszont így a suburban életforma, nem a tanyasi önellátó. Mondjuk ez is sokkal jobb, mint a panel.

Batkaa 2008.10.02. 16:40:09

Cibet 2008.10.02. 11:44:04

Ad1) Pedig elég reálisnak tűnik, amennyire innen meg lehet ítélni. A fegyveres rész például kiváló, eltekintve a magyar fordítás hiányosságaitól. Más pontokban is úgy tűnik, hogy olyan valaki írta, aki megélte.

Ad2-4) Az arany meg a hasonlók nyilván csak találgatás itt. Mit válaszolsz arra, ha valaki megkérdezi, mibe fektesse a vagyonát? Az alapnak tekintett vidéki gazdaság megteremtése (tisztán a vagyoni részt tekintve) 20-30 millióból tokkal-vonóval kijön, amiben már igen komoly tételek is benne vannak. E fölött igazából nincs mire -sürgős dologra- költeni. Egy budapesti kertvárosi ház, jó belvárosi lakás ára több ennél, nyilván be kell fektetni a többit. Mibe fekteted a fönnmaradó 10-20 milliót, ha szóba sem jöhet papír?
Komoly probléma, ha belegondolsz! Lehet fölvásárolni a termőföldet, vagy műtrágyát, de nem biztos, hogy jó lépés túl sokat venni, ha nem ebből élsz.
Az arany mégis csak kézenfekvő, mobil formában megtestesülő vagyon, aminek az ára lehet, hogy leesik, de sohasem lesz nullával egyenlő, mint a papír alapú befektetésnek.
Ezeknél a találgatásoknál, amit végzünk régen nem a hozamon van a hangsúly, hanem a legkisebb bukáson.
A készpénznél hasonló a helyzet, ha pánik van és nincs banki kiszolgálás, vagy csak erősen korlátozott összeget lehet mozgatni, a "kispárnában" lévő pénz fölértékelődik. Persze ez a része a legrövidebb, de mégiscsak fontos átmenet (eldönheti, hogy ki marad bent a következő körre).
A küzdősport meg önmagában értékes, hiszen rendszerint testmozgáson alapul, ami javítja az általános kondíciót, végső soron az egészséget.
Kérlek, minden beírást értékelj a helyén. Jó meglátás, hogy nincs általános recept, valószínűségek vannak és a felkészülés akkor jó, ha több eshetőségre kínál sebtapaszt.
Ad4) Tanyát itt nem nagyon ajánlgatunk, mivel veszélyesen elszigetel. A közmegegyezés szerint a legjobb egy alkalmas falu.

Ha Neked valamiben más a véleményed, nosza! Biztos, hogy tanulhatunk belőle. A befektetéséért pedig mindenki maga felel, ha itt ötletet kapott, remélhetőleg átgondolja, mielőtt lép.

A Hotel Ruanda jó film, remélem nem látunk belőle semmit viszont a valóságban. Szó szerint véve erre kevés az esély, a folyamatokat tekintve vannak párhuzamok.

Negyedik 2008.10.02. 19:09:18

Kedves hetero,
megfogadtam, hogy nem valaszolok neked, mert nem ertesz a penzugyekhez, no meg angolul sem tudsz. A szokincsed meg leragad valahol. Evvel persze semmi gond nincs, csak ne okoskodj.
Ad1, olvassad figyelmesen a hozzaszolasomat. Azt irtam, hogy a hirekkel ellentetben nem a hataridos shortolast tiltottak be, hanem a prompt piacit. Baratom, ha ertenel hozza, tudnad, hogy Magyarorszagon nem tudsz a promt piacon shortolni, csak a hataridon, ellenben az USAban pont forditott a helyzet. Errol beszelek. A belinkelt bloomberg oldalon is ez all. Keressed mar ki azt a mondatot, ami arrol szol, hogy a hataridon tilos shortolni (ahogy az origoban idezted).
Ad2, Kerlek egy kontraktust ussel mar ide be. vagy nem tudsz? pedig az origo irta! sot a linkedben is ez all! Akkro mi tart vissza?
Elarulom, az hogy nincs ilyen.
Ad3, Latod baratom, ettol tart ez az orszag ott, ahol tart, es ezert orulok, hogy nem elek olyanok kozott, mint te. Ha valamit nem tud, vagy rosszul tud, ahelyett, hogy azt mondana nyiltan, hogy bocsanat, inkabb elbujik, es foagai kozott mormoljai a sajatjainak, hogy elkurtuk.
En kerek bocsanatot.

Kedves Arma Gedeon,
bocsanat, igazad van, nagyon kiborit a buta makacssag.

Tobb hozzaszolasom nincs, de ha akar a hetero, megatalal a Bloombergen, a merrillnel dolgozom a bond desken, az ocean tulpartjan. Ki tud keresni. es tolem irhat is. feel free

BlackVoid 2008.10.02. 19:47:55

Te is nagy szakerto vagy Negyedik, nehany napja MENTETEK CSODBE!!!

HAHAHA.

Negyedik 2008.10.02. 19:51:30

Kedves BlackVoid,
mi nem mentunk csodbe, minket felvasarolt a BoA. :-) A nagyfonok az uj ceg elnoke lesz!!! :-)
Bar, szo, mi szo.... a lenyeget illetoen...igazad van :-(
Udv,
Negyedik

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 20:01:12

Kedves negyedik, hogy látod a jövőt abban az országban és abban az állásban? Hogyjársz ide, az már jelezvalamit, de konkrétabban is érdekelne. A Merill az megmarad attól, hogy beolvadt?

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 20:03:47

Black, ha már nyelvet fogtunk, nem elriasztani kell... :-)
Negyedik, megvan már a repülőjegyed vissza? Olvasod Kunstlert?
("A dühös tömeg a márványpulton fogja seggbekúrni a brókereket..."
Nem hiszem, hogy a te bűnöd lenne.

Negyedik 2008.10.02. 20:17:21

Kedves Arma Gedeon,
alapvetoen pozitivan latom a helyzetet, a gazdasag bar kemeny uteseket kap, jol allja a sarat. Ennek rengeteg oka van, leginkabb az emeberk rugalmassagban keresendo az elteres. (Jellemzo pelda: a szomszed felesege a Macy's-ben elado, egy evre 5, azaz ot nap szabija van, vessed ossze ezt a franciak szabadsagaval). Ellenebn teny, hogy reggel a buszokon tobb es tobb ember kozlekedik, lerakjak a benzizabalo monstrumokat.
A cegben meg nem vilagos a vegkifejlet, a reszvenyeseknek is szavazniuk kell, es ha a hangulat megvaltozik, ugy lehet, hogy a ceg is tobbet er, mint amennyiert el lett sozva a Lehman utan.
A penzugyi szektor viszont gazban van, az teny, rengeteg elbocsatas van es lesz, es megviseli az embereket.
A penzgyi piacok meg lenyugszanak, legalabbis remelem :-) (ugye ez hal meg utoljara)
Hogy ide jarok, az azt jelenti, hogy erdekel a hazam sorsa. Allando Index olvaso vagyok, es ezert bosszant, ha a kedvenc portalomon szamarsagokat irnak. A bail out cikkre meg a sajat borom miatt klikkeltem..ertheto okok miatt.
Repulojegyem meg nincs, nyarom megyek majd, bar nagyon sajnalom, hogy nincs mar kozvetlen jarat... :-(
Azert nagyon sokan megerdemelnek, hogy hatulrol a magukeva tegyek....
Udv,
Negyedik

Hannibal Barca 2008.10.02. 21:00:27

En is dolgoztam kinn, pont NY-ban.

Szerintem ez a valsag most durvulni fog sajnos. Ez van.
Tenyleg, hogy talaltad meg a cikket?

Ha van kedved irni mint vendegszerzo szivesen lehozzuk. Akkor is ha homlokegyenest mas a velemenyed...

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 21:02:44

Van aki, alig várja? Hátulról...?
Csak tréfálok! :-)
Azitteni szerkesztők és a törzsközönség tőled pesszimistább(ak vagyunk)
Olvastad az Olduvai Elméletet?

Hannibal Barca 2008.10.02. 21:05:24

Ha valaki ketelkedne esetleg abban, hogy az amerikaiak nem akarjak a Wall Streetnek szant mentoovet:
finance.yahoo.com/tech-ticker/article/84991/Americans-on-the-Bailout%3A-Were-Pissed!

A hozzaszolasokat tessek olvasni.

Cibet 2008.10.02. 22:32:34

baatka
Szerintem semmiféle trükkel nem lehet fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat, legfeljebb elodázni az elszegényedést.

Az argentin fickóval az a bajom, hogy egy militáns fegyverbuzi. Amit leírt az az ő valósága. Nem hiszem, hogy egy banki ügyintéző vagy egy iskolai tanár így élné a mindennapjait. Próbáltam ellenőrizni, amit írt a blogján, más forrásból is megerősítést kapni, de nem találtam semmit. Az utazási honlapok nem írnak semmi különöset Argentináról a külföldi turisták számára, csak például olyat, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a táskánkat étteremben, mert ellophatják. Ellentétben Brazíliával, ahol figyelmeztetnek, hogy készüljünk arra, hogy az utcán kirabolnak, és szó nélkül adjuk oda az értékeinket.

De ha már kérted, megosztom én is a vízióimat a közeljövőről. :)
Nyilván a jelenlegi fogyasztói társadalom nem fog fennmaradni. Vissza fogunk térni egy egyszerűbb, szegényebb életvitelhez. Én jártam Indiában és Nepálban, láttam hogy élnek emberek a magyar átlagjövedelem töredékéből. Csak szokás kérdése az egész.
Kurva nehéz lesz lemondani a kocsiról és az összkomfortos lakásról. Sokan nem is fogják kibírni. Sokkal nehezebb visszatérni a szegénységhez, mint beleszületni. Az öregek, a betegek, az élhetetlenek közül sokan meg fognak halni. A depresszió miatt is sokan. Lesznek háborúk is az erőforrásokért. Kb 4-5 milliós népességfogyást saccolok. Bejöhet, amit a nyirkai jóslat mond, hogy a magyarok fele elvész. A maradék majd alkalmazkodik a körülményekhez, és megtanul együttműködni. Kuba sem omlott össze attól, hogy nincs több olaj, a közrend fennmaradt. Hasonlót várok itt is.
Az olaj soha nem fog elfogyni, csak annyira drága lesz, hogy a jelenlegi módon nem fogjuk többé használni. Le kell mondani az eldobható fogyasztási cikkekről, a műanyag szatyrokról, videojátékokról, az autóról és a külföldi nyaralásról. Áttérünk a tartós cikkekre, pengével borotválkozunk és vízzel mossuk ki a fenekünket. Mert szerintem víz lesz, ahogy áram is lesz. Lesz alapszintű orvosi ellátás, iskolai oktatás. Sőt mobiltelefon és internet is. Ezek nem túl nyersanyagigényes dolgok. Rengeteg munkahely a szolgáltató szektorban meg fog szünni, sok ember fog lemenni vidékre földet művelni, kézzel, állatokkal. De az államigazgatás megmarad, lesz ipar, kereskedelem, építkezések, így a városok sem fognak teljesen elnéptelenedni. Ekkora tömegközlekedésre sem lesz szükség. A fennmaradó népességet a hagyományos földművelés simán ellátja. Élelmet a piacokon veszünk, ahova a termelőktől hozzák be teherautón, lovaskocsin. Fűteni sem kell majd annyira a jelenlegiknél kisebb lakásokban, ahol több ember lakik majd együtt.
A bűnözés ott magas, ahol nagyok a társadalmi feszültségek, nagy a különbség a a szegények és a gazdagok között. Ahol mindenki szegény, ott nincs bűnözés, mert nincs mit elvenni. Ha a segély megszűnik a cigányok is kénytelenek lesznek földet művelni, aki rabolni akar, azt meg előbb-utóbb agyonverik.
A környező országok nem a túlnépesedésükről híresek, onnan jövő honfoglalóktól nem kell tartani. Európa határait pedig csak meg tudjuk védeni.
A fentiek nagyjából a jelenlegi nepáli életszínvonalat tükrözik. Látható, hogy Mad Max-ben nem hiszek. Itt nincs hagyománya a törzsi harcoknak, mint Afrikában. Az átmenet lesz durva, de a káosz után újra rend lesz.

Várom a kritikákat, ha valamit esetleg kihagytam a számításból!

Anr 2008.10.02. 22:32:37

Common wisdom says that Europe and Russia are bound by an umbilical cord - energy. EU members are dependent on Russia's oil and gas, while Russia depends on the enormous export revenues that the European market generates.

But over the next decade, both sides have more options than commonly assumed. And as the Georgia conflict vividly demonstrates, for geopolitical reasons each might exercise those options.
www.iht.com/articles/2008/10/02/opinion/edkupchan.php


HB
www.fivethirtyeight.com/2008/09/news-accounts-may-overstate-public.html
van egy extra kommunikacios problema is. az emberek nem szeretnek ha rosszabbodna a helyzet, de nem szeretnenek fizetni a Wall Street bankarainak. attol fuggoen hogyan kerdezik, ellentetes valaszokat adnak.

hetero 2008.10.02. 22:34:38

Negyedik
"Kedves hetero,
megfogadtam, hogy nem valaszolok neked, mert nem ertesz a penzugyekhez"
Viszont te kiválóan érthetsz hozzá. Ugyan a valós életben ezt nem sikerült bizonyítanod, mert a céged csődbe ment, az USA adófizetők pénzén fognak kimenteni benneteket. Az USA adófizetők az elmúlt években felvett prémiumodat és fizetésedet mostanában fogják utólag kifizetni.
Ezért utálnak benneteket a Wall Streeten.
Úgyhogy nagyon jó lesz, ha nem jössz haza, mert a tetemes adóforintjaimat nem szeretném rád költeni.

"Latod baratom, ettol tart ez az orszag ott, ahol tart, es ezert orulok, hogy nem elek olyanok kozott, mint te."
Ez kölcsönös. Én sem szeretném a Wall Streeti öltönyös majmok között leélni az életemet.

Az index írásban pedig szavakon lovagoltál, mert bennfentes vagy.
A pénzügyekhez pedig annyira nem értek, hogy már majdnem fél éve komoly short pozícióban ülök...

"alapvetoen pozitivan latom a helyzetet, a gazdasag bar kemeny uteseket kap, jol allja a sarat."
A DOW 30 cégeinek majdnem harmada komoly állami segítségre szorul, ha túl akarja élni a válságot.
A munkanélküliség gyorsan emelkedik. Te is csak azért nem vagy munkanélküli, mert helyetted mások lesznek, a te főnökeid lefizetik a szenátorokat, hogy megmentsenek benneteket. (lsd. Obama és McCain támogatóinak listáját)
A házakat elárverezik, ipari termelés zuhan.

Egyébként jól állja a sarat a gazdaság...

Pedig ez csak a kezdet.

chantor 2008.10.02. 22:50:52

www.saller.atw.hu/energiavalsag.htm

vagy egy hete írtam ezt a szösszenetet, eddig nem mertem betenni, mert biztos vagyok benne, hogy van benne jópár hiba. de mégis beteszem, véleményezzétek.

nem a precizitásra mentem rá benne, mert szűk baráti körömnek írtam, hogy valamilyen szinten elkezdjenek foglalkozni a dologgal (egész jó sikerrel), hanem a figyelemfelkeltés volt a célom.

szóval várom a véleményeket :)

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.02. 23:06:21

Egész jó! Főleg a nép egyszerű fiainak szánt hangvétel miatt. A megcélzott precizitási szintnek meg is felel, csak két apróság tűnt fel, ne vedd szőrszálhasogatásnak:
1. Alaszka túl van helyi kitermelési csúcsán (mármint amár termelt Prudhoe-öböl), azért raktak be a legutóbbi törés után szűkebb csövet a vezetékbe. A mesés rezervátumi olaj mese.
2. Makónál nem olaj van, hanem gáz, de kötött Tán nem fogják felhozni a kanadaiak (?) sem.
Ajánlani fogom az oldalad ismerősöknek.

Cibet 2008.10.02. 23:23:29

chantor
Ha ezt előbb belinkeled, le sem írom az én verziómat! :)

hetero 2008.10.02. 23:26:01

Hannibal Barca és Arma Gedeon

Elnézést a hangvételért.

Csak borzalmasan felbosszantott ez az öntelt bankár gyerek. Fogalma sincsen semmiről, csak ismeri az árnyalt különbséget a magyar ill. amerikai short selling között, ami még egy magamfajta shortolónak is érdektelen, mert technikai dolog és erre veri a nyálát. Ezeket a pénzügyi termékeket sikerült odáig fejleszteniük a Wall Streeten, hogy már maguk sem tudják miben, mi van (lsd. CDO, CDS) és már egymástól sem merik megvenni a szemetüket. Erre ide jön okoskodni valami apró hülyeségen.

Felkérheted, hogy írjon neked valami hasznosat ide a blogba, de az írásaiból is kiderül, hogy nem lát tovább az orránál és Wall Streeti aroganciájánál. Biztos Paulson a példaképe.

Befejeztem a témát és tőletek, szerzőktől elnézést kérek.

chantor 2008.10.03. 00:38:25

Cibet 2008.10.02. 23:23:29

akkor feltétlen örülök, hogy nem linkeltem be előbb :)

Negyedik 2008.10.03. 01:26:28

Kedves hetero,
"csak ismeri az árnyalt különbséget a magyar ill. amerikai short selling között" kitetelt es a be nem linkelt kontraktust elegedetten vettem tudomasul. Kvazi bocsanatkereskent. Koszonom.
A sok szakmai tevedesre most mar nem reagalok.
Tenybelire ellenben igen, de csak utoljara: 1.) Merrill nem ment csodbe (bar most mar nem vagyok biztos, hogy ismered a csod fogalmat, de ajanlom guglizzad ezt is ki); 2.) Paulson Goldmanos volt :-)
Szemelyeskedesedre viszont ujfent kajan mosollyal reagalok.
No meg avval, hogy Hajra, hajra Mari neni! :-)
Udv, Negyedik

Negyedik 2008.10.03. 01:32:06

Kedves Hannibal Barca,
Mikor voltal kint es meddig? Esetleg a Magyar Hazban osszefuthattunk :-)
Az Indexen volt kint a blogok kozott a tietek, es szakmai kivancsisag hajtott, hogy elolvassam a blogot. Immar harmadszor, minden tisztelettel: gratula hozza! Most beleolvastam nehany regebbi anyagba. Kifejezetem erdekes, de tenyleg nem az optimizmusba fogtok belehalni. :-)
Keresed tobb, mint megtisztelo. En csak egy mezei szakbarbar vagyok, abban eligazodom, de irastudokent is van felelossegem a vilag es a hazam sorsa irant. A munkam es a csaladom mellett keves idom marad, de megigerem, ha van szakmai mondanivalom, jelentkezem. Mindig szeretettem irni. :-)
Udv,
Negyedik

Negyedik 2008.10.03. 01:40:58

Kedves Arma Gedeon,
sokan szeretik hatulrol :-)
A pesszimizmusra raereztem, kitapinthato. No, meg a neved is arulkodo ;-)
Az elmeletet feluletesen ismerem, mar amennyit egy Economistban par hasabban osszefoglalva olvastam anno. Kokorszakot josol.
Vegso soron Einstein (ha teved, bocsanat, mezei szakbarbar vagyok) is azt mondta, hogy a nem tudja mivel vivjak meg a harmadik vilaghaborut, de a negyediket bunkosbottal, az biztos. (gondolom a negyedik atjott :-) )
Ehhez egy gondolat, a detroiti nagy autogyarak (lassan bar-ez teny) allnak at a hibrid autok gyartasara (az elso hibrid SUVk is most jelennek meg, a forde meg kicsi [escape], viszont a chevyje mar eleg massziv [tahoe]).
a kampnayok egyik kulcspontja az energiapolitika. nyakamat ra, hogy a olajfugges csokkenni fog az Egyesult Allamokban.
Udv,
Negyedik

Negyedik 2008.10.03. 01:42:03

teved = tevedek

chantor 2008.10.03. 01:56:00

az olajfüggés csökkenni fog, kérdés, hogy milyen mértékben, és mi miatt. (akaratlagosság, vagy kényszer)
mindenesetre ha az akaratlagosság miatti fogyasztás csökkenés függvénye közelít a kényszer okozta függvényhez, akkor kisebb zűrökkel történhet meg a globalista világ átalakulása, míg ha a kényszer egy erős törést okoz, akkor morcosak lesznek a népek.

na, ennek örömére horizontálom magam, jóéj.

Balaint 2008.10.03. 09:11:49

Új Haszon magazinban a főszerk első oldalas cikke brutál jó.

Cibet

Naon jó a hsz-ed a jövő magyar helyzetéről, erről pont most készül egy cikkem.

Lásd hamarosan.

üdv

B

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.03. 09:37:07

Hetero, tőlem ne kérj elnézést, ha nem tévesztelek össze valakivel, mi is hülyéztük már egymást az Indexen! :-) (nájcki)
Megesik, gyarlók vagyunk.

hetero 2008.10.03. 09:55:47

Negyedik
"Hajra, hajra Mari neni"

Azért jó volna látni, hogy este nem szavazzák meg a Mari nénik adóforintjait nektek és nem élősködsz tovább az emberiségen. Javaslom, olvasd el Roubini elemzését (már ha tudod, ki az) a broker dealerekről.

Gondolom a kis agyaddal azért felfogod, hogy az energiaválságban is nyakig benne vagytok, mert értelmes (energetikai) fejlesztések helyett a világot a misztikus pénzügyi termékek irányába toltátok az elmúlt évtizedben.

Teljes tudatában vagyok, hogy Paulson Goldmanos volt. Sajnálom, hogy nem értetted meg a hasonlatot, ami az aroganciádról és vélhető tisztességedről szólt.

A Merill természestesen nem ment csődbe, mert Mari nének most dobják össze nektek a pénzt. Az utolsó filléreiket. Hogy tudjál még holnap is ilyen pökhendi leveleket írni.

De fejtsd már ki legyél szíves, mint érintett, mennyire tartod tisztességesnek ezt a mentőcsomagot. Csak példaként, pár napja olvastam, hogy a Lehman 2007-ben átlagban kb. 30 millió forintnak megfelelő prémiumot fizetett ki a 185 ezer alkalmazottjának. Amit most utólag fognak beszedni az adófizetőktől.

Egyébként készségesen elismerem, hogy fogalmam sem volt, hogy a részvény short nálunk határidős termék, USA-ban pedig nem. És most sem értem, ha kölcsönzöl egy részvényt és eladod (sima short selling), akkor ebben a tranzakcióban mi a különbség az USA-ban ill. nálunk. Szerintem semmi érdemleges számomra. És azt sem értem, nálunk itthon ezt miért nevezik hatásidős terméknek.
Szakmai tévedésnek viszont nem nevezném, mert ez nem a szakmám.

Batkaa 2008.10.03. 14:05:47

chantor 2008.10.03. 00:38:25

A fotód alapján simán besoroltalak volna a saját előítélet rendszerem EMO-s majomketrecébe... :)
Micsoda tévedés!

YP, AG, HB, s a Többiek!
Íme, itt van fáradozásaitok eredménye: évek szorgos gyűjtögetéséből kristályosodott cikkeitek eredményeként ez a fiatalember pár hét/hónap alatt kerek képet rakott ki magának. Sőt, mi több! Bizonyítékát is adja, hiszen önálló alkotásnak tekinthető anyagot állított össze ezek alapján.
Nyelvezete is éppen találó, hiszen laza, de nem "túl laza".

Bravo fiatalember!
Ha még sokan vagytok ilyenek a korosztályodból, az újabb remény a jövőre nézve!

chantor 2008.10.03. 17:03:28

hehe, kösz

chantor 2008.10.03. 17:05:59

uh, jézus, most nézem, mik vannak még a tárhelyemen... bocs a sokkhatásért, két-három éve nem nagyon frissítettem :)

tribonianus 2008.10.03. 19:10:54

Összegezve: Nagy baj jön és nincs egyenlőre gyógyszer rá? Ráadásul több tényező együttes hatására a helyzet a mélyben a láthatónál is rosszabb? (Pénzpiaci, energiaválság, népesedési gondok, növekvő számú emberiség, csökkenő tér ezáltal proximetriai gondok, növekvő egresszió,stb.?) Mi a helyzet a Kondatyev ciklussal? Annak nem most jön a mélypontja? Az olajfüggőséget csökkentő technológiák gyártási kapacitása mennyire van fel futva?

Negyedik 2008.10.03. 19:44:53

Kedves hetero,
Orulok, hogy vegre elismered, hogy "fogalmad sen volt" a hataridos piac es a prompt piac kozotti kulonbsegrol. Kerlek, inkabb javaslom, ha legkozelebb is ugy adodik, hogy nem ertesz valamihez, ugy ne szolj bele, plane ne butasagot, es ne vedjed koromszakadtaid alpari modon a butasgodat.
A kulonbseg oriasi, mas piac, mas szabalyokkal. Ket kulonbsegre hivnam fel a figyelmedet, mert bar honapokt ota shortolsz, ugy latszik a, nem erted a piaci mechanizmusokat.
Az egyik, hogy a prompt ar hatarozza meg meg a hataridos arat, es nem viszont. Azaz, ha a hataridos piacon adsz el valamit, a prompt piacon ceteris paribus nem tortenik semmi, ergo nem dol ossze a ceg a rfolyama. Viszont, ha prompt piacokon van eladasi nyomas, ugy a hataridos ar is szakad. Nem mindegy.
A masik, a hatardios piacon szarmaztatott termekekkel keresekdunk, melyekhez csak margint kell biztositani, azaz bohom nagy tokeattetelt lehet egy egyszeru kereskedonek is felepitenie. No ez a derivativ piac veszelye, es ezert mondta Buffet , azt, amit mondott, a veszteseg akar korlatlan is lehet egy rossz pozicioban. (footnote a baringset is ezen a piacon vagta haza Nick Leason, es ev elejen a Socgen is a futureseivel bukott egy tisztessegeset).
De, mivel nem vagy szakmabeli, segitek feloldani a tevedes sulyat, bar lehet, hogy a pelda santit: a tarbant es a Panzer IV is robbano motorral rendelkezik, zabalja az uzemanyagot, es halad elore meg hatra, de az utobbi joval veszelyesebben tud pusztitani. Remelem vilagos :-)
Latom kozgazdasz sem vagy, mert akkor tudnad, hogy a bankrendszer a kapitalizmus szive. Bnakrendszer nelkul a gazdasag osszeomlik, a bankrendszer teremti a penz nagy reszet a (penzmultiplikatoron keresztul).
Nezz figyelmesen korbe magad korul, hany embernek van hitele? esetleg svajci frank hitele? Melybol a suzukijat vette, melybol a lakasat vette. Honnet van ez a penz? Felnyultal a fara es levetted? A bankrendszer nyujtotta. Persze a demagog dumat, (aminek van igazsagtartalma, hogy tul vannak fizetve a bankarok - evvel teljesen egyetertek, mivel csak a jovedel reallokcaiojaban vesznek reszt), konnyu eladni a tajekozatlan emereknek, de majd ha jon a banktol egy ember, hogy holnaptol 5x jelzaloghitertorlesztest kell fizetni, akkor majd sirhat mindenki, vagy ha majd ev vegen ranezel a magannyugdijszamlad kivonatara, megdobbensz, hogy 30%kal kevesebb er az egesz, es amikor a munkahelyed kirug, mert nem kapott rulirozo hitelt, es/vagy nincs megrendelese, mert recesszio tort a gazdsagra, es nem tud bert fizetni...nos akkor majd csapkodni fogod az ajtot..de mar keso lesz.....
kiveve, ha szep nyugis allami allasod van, melyet az az egymillio nyomorult magyar adofizeto tart fenn....
Gondolkozz baratom es legy szereny, de leginkabb legy optimista!Az kell az orszagnak!
Udv,
negyedik
ps-a kepviselohazban is jozanabbak ulnek
ps2-azt nezzed meg, hog yhetvegen ez eu mit fog donteni, hogy a sajat bankrendszeret es ezaltal a gazdasagat megmentse.... az lesza kemeny falat...nem is bizik bennuk sok ember...az euro arfolyama esik...
ps3-fentebb miatt gondolom azt, hogy kapja kemenyen az uteseket az Egyesult Allamok gazdasaga a pofonkat, az EUhoz kepest sokkal gyorsabban fog kilabalni a gebaszbol
ps4-kellemes hetveget

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 20:15:41

negyedik, te olvasod Kunstlert, Simmonst, Savinart? A Fődruidát? Érdemes... veled ellentétben amerikaiak és nem született ellenségei hazájuknak, mégis sötétebben látják országuk jövőjét.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 20:32:56

chantor, te megbízható ember vagy, szabad kérdeznem, hogy kommentelsz-e a blogomon? (tippem, hogy igen)

Gratula az anyaghoz még egyszer és ha már építészhallgató vagy, boldog lennék, ha provokatív, izgatott kérdésemre azt válaszolnád, hogy igen, te is utálod a rohadt fasiszta-bolsevik modernista építészetet!
(Láttad egyéni honlapomat ? Ismered pl. Salingarost?) Nem mintha az elkövetkező időben túl sok meló akadna az építészeknek, bár végülis vályogház téren lesz azért.

chantor 2008.10.03. 21:12:01

akkor sorban :)
kösz a bizalmat, nem tudom, mivel érdemeltem ki.

sajnos azt kell mondanom, hogy nem kommentelek, csak beleolvasgattam egyenlőre. de ami késik, az nem siet.

az építészetről annyit, hogy a modernizmus nekem sem kenyerem, de amit legszörnyűbbnek tartok, az a globalista építészet, ld. mcdonalds épületek. mindenhol ugyanaz, 250 forint, pontgyűjtőkártyád van?

a művészetek palotáját teljesen más szempontból tartom szörnyűnek, mint egyes makovecz házakat (amit említettél). az épület ne akarja teljes egészében szervezni a környezetét, foglalkozzon is vele. zaha hadid szervita téri meztelen csigája jól mutatna a holdon, de budapestnek nem ilyen kell.

ugyanakkor nem értek egyet azzal sem, ha valaki a korábbi korokban létrehozott értékeket tartja egyedüli létjogosultnak. a budapesti lakosság elképesztő közmorálját részben annak tulajdonítom, hogy ezekben a 19-20. századi bérházakban élnek. nagyon szép csicsás eklektikus homlokzatokat tudtak készíteni, de a házak, az utcák, a terek légtéraránya olyan rossz, hogy az menthetetlenül ráül a sok éven át ott élőkre.
megszokja az ember, hogy csak fölfele lát valamit a végtelenből, de akkor belelép a kutyaszarba, ezért inkább lehajtott fővel éli az életét.

ami szerintem a megoldáshoz közeli irány, az a fedett nyitott terekkel, pavilonszerű szellős, benapozott kialakítású teraszos, tagolt épületekkel megvalósítható. persze ezt mindig az adott szituáció támasztja alá.

salingarost nem ismerem, egyenlőre az olvasás kimerül a napi sajtóban, terminusban, meg a világtól elröppenő regényekben.
ja, és az építésznek mindig több munkája lesz, mint a filozófusnak :)

Negyedik 2008.10.03. 21:12:59

Kedves Arma Gedeon,
bevallom oszinten nem olvastam, de kivancsiva tettel, ezert gugliztam es wikipediaztam, igy ha nem is magasszinten, de talan alapszinten megismerkedtem veluk. koszonom az otletet.
remelem a "nem szuletett ellensegei hazajuknak" kitetelt nem akarod ram huzni. buszke vagyok a hazamra, a gyermekeimet is erre nevelem, es nagyon szeretnem, ha a helyzet valtozna otthon, es ha kell, ugy ebben aktiv reszt is vallalnek. (szerepeltem anno anno anno fiatalon az egyik nagy part megyei listajan, sot valasztmanyi tag is voltam az egyetemi eveim alatt, de megcsomorlottem az iranyvaltastol [ha erted mire gondolok :-)], a fiatal forradalmi hev vezetett)
Udv,
negyedik

chantor 2008.10.03. 21:16:13

www.orcogroup.hu/data/fotogalerie/ee920c3e-0cb4-434a-ba23-968f390faada/images/Szer2.jpg

hogy alátámasszam az előbbieket, gondolom mindenki érzi :)
viszont kicsit elmentünk offtopic irányba, ezúton elnézés igénylést nyújtanék be.

hetero 2008.10.03. 21:29:45

negyedik, alapvetően békés ember vagyok, úgyhogy ajánlok valamit, Hagyjuk az anyázós hangvételt, mert ennek nem sok értelme van.

Arra a kérdésemre nem válaszoltál, hogy mi különbség van az itthoni és kinti egyedi részvény short között (nem a naked shortra gondolok). szvsz semmi.

"A masik, a hatardios piacon szarmaztatott termekekkel keresekdunk, melyekhez csak margint kell biztositani, azaz bohom nagy tokeattetelt lehet egy egyszeru kereskedonek is felepitenie. No ez a derivativ piac veszelye, es ezert mondta Buffet , azt, amit mondott,"
A származtatott termék milyen kapcsolatban van az eredeti termékkel? A származtatott termék tranzakciói nem hatnak az eredeti termékre? Hogy van ez? Totál nem értem.

A bankrendszer alapvető működését nem kell, hogy elmagyarázd, a pénzteremtés módjában tisztában vagyok. A bankok csődbe menetelét szerintem senki sem akarja. Viszont óriási hibának tartok cégeket megmenteni ellenszolgáltatás nélkül. Ez a törvény pedig arról szól, a részvény átadása csak kamu lesz, ezt már lehet látni.
Egyébként pedig minden értelmes közgazdász kifejtette, hogy ez a törvény egy szégyen, nem fogja elérni a hatását és nem fogja felpörgetni a bankok hitelezését. Elemezték a történelmi példákat és azokból látszik, hogy nem ez a megoldás, ennél van sokkal jobb.
Arra leszek kiváncsi, hogyha 1/2-1 év múlva visszaérünk ugyanide (lehet, hogy csak 1 hónap), akkor mit fog tenni az állam. Kétlem, hogy még több államadósságot el tud sózni egy év alatt. Olvasd el pl. Roubini írásait, hogy mit kellene tenni.
Az is nyilvánvaló, hogy egy "normál" recesszióban először a reálgazdaság kerül bajba, aztán ez terjed át a bankrendszerre, az emelkedő cégcsődök és emelkedő munkanélküliség (=egyéni csődök) miatt. Na ez még el sem kezdődött. Hogyan fogja ezt a bankrendszer kibírni? Pedig a gazdaság vészesen zuhan, remény sincs, hogy megússzuk egy enyhe recesszióval.
Szóval én nem a bankok ellen vagyok, hanem ez ellen a csomag ellen.

És miért azoknak kellett kitalálni ezt a mentőcsomagot, akiknek óriási felelőssége van, hogy ide jutott a pénzügyi rendszer? Én nem bízom bennük. Paulsonnak is fontosabbak a Goldman részvényesei, mint az országának sorsa.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 21:31:59

Negyedik, hát nem gondoltam, hogy félreérthető, természetesen csak annyit értettem az alatt, hogy nem született ellenségei hazájuknak, hogy nem kárörvendve kritizálják annak állapotait, hanem patriótai elkötelezettséggel. Tehát panaszolják, hogy tönkretették (a globalizáció, a Wall Street, a fene tudja ki) a hazájukat és most nagy vész jön. Tehát hogy komolyan kell venni kritikájukat.
Eszembe se jutott volna hazafiságod kétségbevonni, főleg ismeretlenül.

Az irányváltás, amitől megcsömörlöttél, engem épp szavazóvá tett ott, ha jól sejtem, melyik pártról van szó, de már ez is a múlté, azóta radikalizálódtam...
De csitt, ez itt tilos. Én mindenféle politikai beállítottságúakkal szóbaállok, barátkozok, ha érdemesek rá.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 21:40:10

chantor, én egy hittérítő vagyok és a Modernizmusellenes Felszabadítási Front harcosa, benned pedig megszimatoltam egy megtérítendő zsenge bűnös lelket! :-)
A 19. sz-i bérkaszárnyás Budapest a fosszilis energia terméke, konkrétan a széné. Nem ideálom, bár vannak értékei. Jobb, mint a panel, de persze ebben a formában jövőtlen. Szerintem a hagyományos magyar mezővárosi építészet a vonzó jövőmodell, nem stílusban, hanem térszerkezetben.
Viszont ha érdekel, megadnék kapásból két helyet :

bobkocsaba.ingyenweb.hu/hagyomanyos_varosepiteszet.htm

luciensteil.tripod.com/katarxis/index.html

Az ifjú építészpalántákba vetem reményem, a mosásállóbb agyúakba.

Negyedik 2008.10.03. 22:06:00

Kedves hetero,
szinten zenesz! ;-)
Szoval, az egyeni reszveny shortok kozott nincs kulonbseg, de nekem nem is evvel volt problemam, hanem a pontatlan hirekkel, melyek keverik a mas szabalyrendszeren mukudo ket piacot. Egyszeruen a pontatlan tajekoztatast kernem szamon a hirlapiroktol.
A hataridos ar (teljesen leegyszerusitve); F=S*e^(r*T)
F=Forward ar, S=Spot ar, r= kockazatmentes kamatlab, T=ido
Azaz, a hataridos ar a mostani ar fuggvenye, es nem forditva. Tehat, ha a spot piaci ar szakad, ugy a hataridos ar (kereslet/kinalat fuggvenyeben persz) nagy valoszinuseggel esik, mig ha a hataridos ar esik, nem egyertelmu, hogy a spot ar is esne.
Ha egy ceg csodjere jatszom, akkor nem hataridom shortolom, hanem a spot piacon es a hataridon egyetemben, az elson nyomom le az arat, es keresek egy kis penzt, az utobbin, a tokeattetel miatt, halalra keresem magam.
Az amerikai piacon a kulonbseg, hogy hataridos kontarktus nincs, viszont van opcios piac, igy a shortoloka kovetkezo poziciokat veszik fel: Kolcsonkerik/repozzak a reszvenyt, a piacra zuditjak, es elotte meg long put (eladasi jogokat vesznek) poziciba lepnek.
a csavar meg, hogy kozben veszik az 5 eves CDSeket, melyek hihetetlenul kitagulnak, ettol meg tobben hiszik, hogy csod fele rohan a ceg, igy meg tobben adjak el, igy az opcioikon meg nagyobbat keresnek. ordogi kor...ki van ez talalva...:-(
ha irracionalis piaci, mint ahogy miost az, csak kar szarmazik belole....
kepzeljed , mikor mindneki egy ajton akar kipreslodni a moziban....nehanyan belepusztulnak, meg akkor is ha van egy veszkijarat...nem sokat segit, pedig milyen remek otlet....
A bankokat most nem a hitelezes lassulasa miatt kell segiteni, azon ponton mar tul vagyunk...most a bankroham a realis veszely...emlekszel esetleg a postabanki rohamra, no ezt szorozzad meg ezerrel...es meg akkor is messze vagyunk a valosagtol...
csomagnak ez a celja, es ez lesz a celja hetvegi EUs csomagnak is, irek mar bejelentettek a het elejen, hogy 2 evig minden betetet es debtet garantalnak , testverek kozott ez 400mrd eur, az egesz ir gazdasag 160mrd eur.... a gorogog tegnap jelentettek be, hogy az osszes betetet garantaljak...
a bank mukodese a kovetkezo, rovid lejaratu forrasai vannak (senki sem rakja be a penzet 30 evre), viszont az eszkozei kozott rengeteg hosszulejaratu van (ingatlan hitelt minimum 10 evre veszel fel), ha pozitiv a hozamgorbe, es szeles a marzs, a bank keres.tegyuk fel, hogy a bank csak jo hiteleket helyezett ki, mondjuk neked es nekem, van allasunk es havonta fizetjuk a torlesztoreszt, viszont a betetesek kirantjak a bank penzet, plusz senki sem ad kolcson, mert mindenki fel...mi tortenit? a hitelemet nem tudj afelondani, kizavarni a hazbol nem tud...eloszor kamatot emel, tegyuk fel, hogy en nem birom fizetni...elarverezik a hazamat...eletem sirban..te meg fizeted...de az emberek meg tobb penzt vesznek ki a bankobol...a bank nem tud mast tenni...csodbe megy....
a csomag lenyege a bizalom helyreallitasa..... nem jo...de kell....
hog ykitehet a helyzetrol...hat a moho bankok...ebben egyetertunk....
azert en bizom, hogy paulsonnak fontos az orszag...es ritka dolog az, hog ya ket oldal osszefog...otthon nem tudnam elkepzelni....:-(
udv,
negyedik

Negyedik 2008.10.03. 22:07:28

Kedves Arma Gedeon,
megkovetlek!
es egyetertek veled!
azert a radikalizalodassal csak csinjan banjal!
Udv,
negyedik

chantor 2008.10.03. 22:10:00

"Szerintem a hagyományos magyar mezővárosi építészet a vonzó jövőmodell, nem stílusban, hanem térszerkezetben."

egyetértünk.
amennyiben tényleg zűrös lesz az átállás az energiaszegényebb új társadalmi modellre, úgy az építészetben is érezhető törés lesz, és senki nem fog újpesti felhőkarcolókat meg ötös metrót emlegetni humor kategórián kívül.

ha nem lesz ilyen szignifikáns a törés, akkor az építészet is egyszerűen csak átsiklik az új igények kielégítése irányába.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.03. 22:13:02

Ne félts engem, negyedik, csak megelőzöm korom (de manapság sokan tesszük), tehát per pillanat nem PC pár elvárásom, de a válság haladtával az lesz. Pl. a közrend fenntartásába való bevonása az önkéntes polgári alakulatoknak, a rendőrség szakmai kontrollja alatt, fegyverrel. Ez tömeges fosztogatások esetén nem radikális lesz, hanem józan ész szerinti miminumkövetelmény. Meg ilyenek...

hetero 2008.10.03. 23:33:34

"A bankokat most nem a hitelezes lassulasa miatt kell segiteni, azon ponton mar tul vagyunk"

Nyilván, először a csődveszélyt kell elhárítani. Talán erre jó is lesz a csomag, meglátjuk. De én nem ere gondoltam. Ha ilyen mértékben lassul a hitelezés, akkor az a gazdaság egészére katasztrófát jelent, ebből lehet gazdasági világválság, de legalábbis egy súlyos recesszió. Ami alatt persze a jó adósok is elveszítik a munkájukat és a bankok még nagyobb bajba kerülnek. A várható vállalati csődökről és ezen keresztül bedőlő hitelekről ne is beszéljünk.
Szóval ha "csak" megmentik a bankokat, de nem tőkésítik fel őket annyira, hogy új hiteleket tudjanak kihelyezni, akkor nagyon nagy baj lesz.

Egyébként a deflációról sem mondtad el a véleményedet tegnap. Totál afelé halad az USA.

hetero 2008.10.03. 23:46:03

"es ritka dolog az, hog ya ket oldal osszefog...otthon nem tudnam elkepzelni"
Igen, azért fogtak össze, mert mindkét párt fő támogatója a banklobbi. Gondolom, ismered az elnökjelöltek támogatóinak listáját. Ha nem szívesen belinkelem.

Egy ilyen törvény megalkotásához nem szeretnék összefogást itthon.

Tényleg, te csak a CNBC-t, CNN-t olvasod, nézed? Ott egyfolytában hazudnak.
Olvasd őket, már évekkel előre megírták, mi lesz:

www.rgemonitor.com/blog/roubini
globaleconomicanalysis.blogspot.com/

Érdekes módon, Paulson és Bernanke is még pár hónapja is azt mondta, minden rendben van, nem lesz itt recesszió.
Roubini pl. évekkel ezelőtt megmondta, milyen nagy pénzügyi válság lesz. Kiröhögték. Az év elején pedig 12 pontban felsorolta, hogyan omlik össze a pénzügyi rendszer, ha nem tesznek semmit. Mindenki szkeptikus maradt.
Most pedig leírja, mit kellene tenni. Hát nem azt teszik.

Te kinek hinnél?
Én Roubininek.

Negyedik 2008.10.04. 03:31:39

Kedves hetero,
pontosan eloszor a bankcsodot/bankrohamot kell megallitani/megelozni. Enelkul, dol az egesz, mint a fentebbi levezetesembol gondolom kivilaglott.
Ehhez kell a csomag, ez a legutolso mentsvar. A bankok nem nyujtanak egymasnak likviditast, mert felnek, ahogy mindenki fel. A bankkozi piacok megfagytak. A legnagyobb kontinentali bank, a Deutsche minden likviditasat a ECBnek adja, a legalacsonyabb kamaton, de, hogy a trader szavait idezzem:"Legalabb holnap meg meglesz a penzunk".
A feltokesites a kovetkezo lepes. Itt tenyleg lesznek gondok. A megoldas a leverage csokkeneseben lesz, azaz a hitelezes jelentos visszafogasaban. A helyzeten a FED segit meg, avval, hogy legalabb 1%-ra lefogja vinni a kamatot szerintem. (Footnote: Egyedul a FED-nek van dual mandatuma a jegybankok kozul, azaz nem csak az arstabilitas a celja, hanem a munkaeropiac optimalizalasa, azaz a gazdasag novekedesenek elosegitese. A tobbi jegybanknak, igy peldaul az ECB-nek, es az MNB-nek is csa az arstabilitas fenntartasa a celja)
A fentiekbol is kovetkezik, hogy az inflacio fennmarad az Egyesult Allamokban, mivel a FED vagni fog, ez viszont a jelenkornyezetben, csak a gazdasag novekedesen segit a hitelkihelyezesek erositesen keresztul.
A deflacio ellen hat az importalt inflacio, jelen esetben az olajar es az elemiszer ar. Jelen helyzet e ketto exogen adottsag, hszen alapvetoen Kina kereslete szabalyozza az arakat (rendkivul latvanyos volt a felfutas az olimpia elott, csak nezzed meg mennyi acelt epitettek a stadionba, visoznt utanna lealltak, esett is a ar, a trendkoveteok persze felfele es lefele is szarnyalnak).Azaz magyarul, ha nincs berkiaramlas, nincs hitelkihelyezes, akkor egy zart gazdasagban az araknak nem szabadna noniuk. A helyzet most az, hogy lassulo gazdasagban, novekvo munkanelkuliseg mellett no az inflacio, es nem is fog szamottevoen csokkeni, mert strukturalis valtozasok mennek vegbe. Hozza kell szokni, hogy 1.3mrd kinai lma, hogy autoja legyen es hust ehessen. 10% koruli gazdasag novekedes mellett egyre tobb kinainak lesz jelentos kereslete a piacon, amitol az amerikai fogyasztok (a magyar is...es ezert hibas az MNB szerintem) magasabb exogen (importalt) inflacioval neznek szembe.
Nyilvanvalo, hogy a banklobbi tamogatja a partokat. Ez minden demokraciaban igy van. Otthon a Stabag penzel. Nem jo, de jobbat meg nem talaltak ki. Egy magamfajta a demokraciaban hivo liberalis kozmopolitanak, ki mindazonalta rendkivul buszke magyarsagara jobbat nem talatak ki. Eltem diktaturaban, hidd el, sokkal pocsekabb.
Es a baj, hogy otthon semmire sem lesz osszefogas. Itt legalabb vannak esetek. Obama nyugodtan mondthatna, hogy a Bush elnokseg sara az egesz, es nem tamogat semmit, mondvan minnel rosszabb, annal jobb neki. (ismeros strategia otthonrol?) de nem, nem ezt koveti. Elkepzelni nem tudom, hogy Magyarorszagon a jozansag uralkodna...talan majd az unokaim megelik...bar errol mindig Cseh Tamas sora jut eszembe:"szaz ev mulva ki tud majd itt magyarul?"
Bar tudom, hogy ez itt nem politikai blog.
Korabban kifejtettem, sem a CNN-t, sem a CNBC-t nem nezem. mindketto, de kivaltkep a CNBC jelentosen hozzajarult a valsag elmelyulesehez. Oszinte leszek nem nezek tv-t. a felesegem netflixen rendeli a filmeket, a gyerekek meg a sajat dvdiket nezik.
Eleg nekem, hogy 6 kepernyon futnak elootem napkozben az informaciok, es wsj, ft, meg az economist olvsasan tul csak a neten olvasok.
Hogy Paulson es Bernanke optimistak voltak ...nos az a dolguk... ha azt mondjak, hogy sracok, nagy gebasz van a Lehmannal, AIGvel, Wachoviaval, az egesz rendszerrel...szerinted a racionalis ember hogyan cselekszik? Harom hete ofelsege kormanyanak bolcs penzugyminisztere azt mondta egy hetvegi interjuban, hogy ez a legmelyebb valsag az Egyesult Kiralysag torteneteben...tudod mi tortent? A font tortelmi zuhanasanak voltunk hetfon szemtanui. Viszont nem hazudtak, mert a szamok alapjan meg nincs recesszio, sot szemeben a masodik negyedeves negativ EUzonas gdphez kepest, meg mindig novekedes van. Hogy mit holnap mi lesz, fene tudja, ha tudnam nem itt ulnek, hanem elnem a milliardosok nyugodt eletet Bermudan.. :-)
Ja, es mindig talalsz olyat, aki elore megmondta...ez a nagy szamok torvenye,
En megprobalok sajat magamnak/szememnek/tapasztalatomnak/jozan eszemnek/vilaglatosomon alapulo optimizmusomnak hinni.
ha mar egyszer elunk, egyszer van nyar :-)
de persze sehol sincs kolbaszbol a kerites, es ebben a valsagban rendkivul sok hibas dontes szuletett, es sok felelos van..de eloszor oltsuk el a tuzet, hozzuk rendbe a hazat, es majd utana rugjuk feneken a felelosoket....ha rossz a sorrend, akkor mi is bent egunk...
Udv,
negyedik

Negyedik 2008.10.04. 03:32:21

Kedves hetero,
pontosan eloszor a bankcsodot/bankrohamot kell megallitani/megelozni. Enelkul, dol az egesz, mint a fentebbi levezetesembol gondolom kivilaglott.
Ehhez kell a csomag, ez a legutolso mentsvar. A bankok nem nyujtanak egymasnak likviditast, mert felnek, ahogy mindenki fel. A bankkozi piacok megfagytak. A legnagyobb kontinentali bank, a Deutsche minden likviditasat a ECBnek adja, a legalacsonyabb kamaton, de, hogy a trader szavait idezzem:"Legalabb holnap meg meglesz a penzunk".
A feltokesites a kovetkezo lepes. Itt tenyleg lesznek gondok. A megoldas a leverage csokkeneseben lesz, azaz a hitelezes jelentos visszafogasaban. A helyzeten a FED segit meg, avval, hogy legalabb 1%-ra lefogja vinni a kamatot szerintem. (Footnote: Egyedul a FED-nek van dual mandatuma a jegybankok kozul, azaz nem csak az arstabilitas a celja, hanem a munkaeropiac optimalizalasa, azaz a gazdasag novekedesenek elosegitese. A tobbi jegybanknak, igy peldaul az ECB-nek, es az MNB-nek is csa az arstabilitas fenntartasa a celja)
A fentiekbol is kovetkezik, hogy az inflacio fennmarad az Egyesult Allamokban, mivel a FED vagni fog, ez viszont a jelenkornyezetben, csak a gazdasag novekedesen segit a hitelkihelyezesek erositesen keresztul.
A deflacio ellen hat az importalt inflacio, jelen esetben az olajar es az elemiszer ar. Jelen helyzet e ketto exogen adottsag, hszen alapvetoen Kina kereslete szabalyozza az arakat (rendkivul latvanyos volt a felfutas az olimpia elott, csak nezzed meg mennyi acelt epitettek a stadionba, visoznt utanna lealltak, esett is a ar, a trendkoveteok persze felfele es lefele is szarnyalnak).Azaz magyarul, ha nincs berkiaramlas, nincs hitelkihelyezes, akkor egy zart gazdasagban az araknak nem szabadna noniuk. A helyzet most az, hogy lassulo gazdasagban, novekvo munkanelkuliseg mellett no az inflacio, es nem is fog szamottevoen csokkeni, mert strukturalis valtozasok mennek vegbe. Hozza kell szokni, hogy 1.3mrd kinai lma, hogy autoja legyen es hust ehessen. 10% koruli gazdasag novekedes mellett egyre tobb kinainak lesz jelentos kereslete a piacon, amitol az amerikai fogyasztok (a magyar is...es ezert hibas az MNB szerintem) magasabb exogen (importalt) inflacioval neznek szembe.
Nyilvanvalo, hogy a banklobbi tamogatja a partokat. Ez minden demokraciaban igy van. Otthon a Stabag penzel. Nem jo, de jobbat meg nem talaltak ki. Egy magamfajta a demokraciaban hivo liberalis kozmopolitanak, ki mindazonalta rendkivul buszke magyarsagara jobbat nem talatak ki. Eltem diktaturaban, hidd el, sokkal pocsekabb.
Es a baj, hogy otthon semmire sem lesz osszefogas. Itt legalabb vannak esetek. Obama nyugodtan mondthatna, hogy a Bush elnokseg sara az egesz, es nem tamogat semmit, mondvan minnel rosszabb, annal jobb neki. (ismeros strategia otthonrol?) de nem, nem ezt koveti. Elkepzelni nem tudom, hogy Magyarorszagon a jozansag uralkodna...talan majd az unokaim megelik...bar errol mindig Cseh Tamas sora jut eszembe:"szaz ev mulva ki tud majd itt magyarul?"
Bar tudom, hogy ez itt nem politikai blog.
Korabban kifejtettem, sem a CNN-t, sem a CNBC-t nem nezem. mindketto, de kivaltkep a CNBC jelentosen hozzajarult a valsag elmelyulesehez. Oszinte leszek nem nezek tv-t. a felesegem netflixen rendeli a filmeket, a gyerekek meg a sajat dvdiket nezik.
Eleg nekem, hogy 6 kepernyon futnak elootem napkozben az informaciok, es wsj, ft, meg az economist olvsasan tul csak a neten olvasok.
Hogy Paulson es Bernanke optimistak voltak ...nos az a dolguk... ha azt mondjak, hogy sracok, nagy gebasz van a Lehmannal, AIGvel, Wachoviaval, az egesz rendszerrel...szerinted a racionalis ember hogyan cselekszik? Harom hete ofelsege kormanyanak bolcs penzugyminisztere azt mondta egy hetvegi interjuban, hogy ez a legmelyebb valsag az Egyesult Kiralysag torteneteben...tudod mi tortent? A font tortelmi zuhanasanak voltunk hetfon szemtanui. Viszont nem hazudtak, mert a szamok alapjan meg nincs recesszio, sot szemeben a masodik negyedeves negativ EUzonas gdphez kepest, meg mindig novekedes van. Hogy mit holnap mi lesz, fene tudja, ha tudnam nem itt ulnek, hanem elnem a milliardosok nyugodt eletet Bermudan.. :-)
Ja, es mindig talalsz olyat, aki elore megmondta...ez a nagy szamok torvenye,
En megprobalok sajat magamnak/szememnek/tapasztalatomnak/jozan eszemnek/vilaglatosomon alapulo optimizmusomnak hinni.
ha mar egyszer elunk, egyszer van nyar :-)
de persze sehol sincs kolbaszbol a kerites, es ebben a valsagban rendkivul sok hibas dontes szuletett, es sok felelos van..de eloszor oltsuk el a tuzet, hozzuk rendbe a hazat, es majd utana rugjuk feneken a felelosoket....ha rossz a sorrend, akkor mi is bent egunk...
Udv,
negyedik

Negyedik 2008.10.04. 03:33:56

Kedves hetero,
pontosan eloszor a bankcsodot/bankrohamot kell megallitani/megelozni. Enelkul, dol az egesz, mint a fentebbi levezetesembol gondolom kivilaglott.
Ehhez kell a csomag, ez a legutolso mentsvar. A bankok nem nyujtanak egymasnak likviditast, mert felnek, ahogy mindenki fel. A bankkozi piacok megfagytak. A legnagyobb kontinentali bank, a Deutsche minden likviditasat a ECBnek adja, a legalacsonyabb kamaton, de, hogy a trader szavait idezzem:"Legalabb holnap meg meglesz a penzunk".
A feltokesites a kovetkezo lepes. Itt tenyleg lesznek gondok. A megoldas a leverage csokkeneseben lesz, azaz a hitelezes jelentos visszafogasaban. A helyzeten a FED segit meg, avval, hogy legalabb 1%-ra lefogja vinni a kamatot szerintem. (Footnote: Egyedul a FED-nek van dual mandatuma a jegybankok kozul, azaz nem csak az arstabilitas a celja, hanem a munkaeropiac optimalizalasa, azaz a gazdasag novekedesenek elosegitese. A tobbi jegybanknak, igy peldaul az ECB-nek, es az MNB-nek is csa az arstabilitas fenntartasa a celja)
A fentiekbol is kovetkezik, hogy az inflacio fennmarad az Egyesult Allamokban, mivel a FED vagni fog, ez viszont a jelenkornyezetben, csak a gazdasag novekedesen segit a hitelkihelyezesek erositesen keresztul.
A deflacio ellen hat az importalt inflacio, jelen esetben az olajar es az elemiszer ar. Jelen helyzet e ketto exogen adottsag, hszen alapvetoen Kina kereslete szabalyozza az arakat (rendkivul latvanyos volt a felfutas az olimpia elott, csak nezzed meg mennyi acelt epitettek a stadionba, visoznt utanna lealltak, esett is a ar, a trendkoveteok persze felfele es lefele is szarnyalnak).Azaz magyarul, ha nincs berkiaramlas, nincs hitelkihelyezes, akkor egy zart gazdasagban az araknak nem szabadna noniuk. A helyzet most az, hogy lassulo gazdasagban, novekvo munkanelkuliseg mellett no az inflacio, es nem is fog szamottevoen csokkeni, mert strukturalis valtozasok mennek vegbe. Hozza kell szokni, hogy 1.3mrd kinai lma, hogy autoja legyen es hust ehessen. 10% koruli gazdasag novekedes mellett egyre tobb kinainak lesz jelentos kereslete a piacon, amitol az amerikai fogyasztok (a magyar is...es ezert hibas az MNB szerintem) magasabb exogen (importalt) inflacioval neznek szembe.
Nyilvanvalo, hogy a banklobbi tamogatja a partokat. Ez minden demokraciaban igy van. Otthon a Stabag penzel. Nem jo, de jobbat meg nem talaltak ki. Egy magamfajta a demokraciaban hivo liberalis kozmopolitanak, ki mindazonalta rendkivul buszke magyarsagara jobbat nem talatak ki. Eltem diktaturaban, hidd el, sokkal pocsekabb.
Es a baj, hogy otthon semmire sem lesz osszefogas. Itt legalabb vannak esetek. Obama nyugodtan mondthatna, hogy a Bush elnokseg sara az egesz, es nem tamogat semmit, mondvan minnel rosszabb, annal jobb neki. (ismeros strategia otthonrol?) de nem, nem ezt koveti. Elkepzelni nem tudom, hogy Magyarorszagon a jozansag uralkodna...talan majd az unokaim megelik...bar errol mindig Cseh Tamas sora jut eszembe:"szaz ev mulva ki tud majd itt magyarul?"
Bar tudom, hogy ez itt nem politikai blog.

Negyedik 2008.10.04. 03:34:52

jajajaj
bocsanat, technikai gebasz...elnezest mindenkitol, hogy 3x kerult fel....
Bocsanat

hetero 2008.10.04. 15:41:58

Már régóta úgy gondolom, hogy a FED vágni fogja az alapkamatot 0 közelébe, kicsit meg is lepődtem, amikor 1-2 hete nem változtattak.
Viszont ezzel nem ér el semmit a FED, ugyanis:
1. Nézd meg a LIBOR-t vagy TED spread-et, tegnap a döntés után sem esett, sőt történelmi csúcson van az utóbbi
2. Az alapkamat le vitele a hitelfelvevőknek jó, de a bankok ettől még nem lesznek képesek hiteleket kihelyezni, ahogy már megbeszéltük

Az infláció pedig már az előző hónapban erősen csökkent az USA-ban, ahogy az eladási adatok mutatták. A nyersanyagárak, élelmiszerárak pedig zuhannak, az USD erősödik, vagyis csökkennek az importárak. Ez mind deflációs hatású. Persze sokak szerint az inflációnak semi köze az árakhoz, hanem a money supplyt érdekemes vizsgálni. Szerintem ez logikusabb. Ugyanis, amit te írsz, hogy a hitelállomány és a money supply csökken, de az árak emelkednek, ez hosszútávon képtelenség, gazdasági összeomlás lenne belőle, ami deflációt okozna. De bárhogy is nézzük, itt a 700 mrd-os csomagon kívül minden deflációs hatású.
Egyébként a kínai növekedés is elkezdett lassulni. Nem vagyok egy Kína szakértő, de hatalmas gondjaik lehetnek jövőre, teljesen export vezérelt a gazdaságuk.

A csomag pedig azért az utolsó mentsvár, ahogy írod, mert nem dolgoztak ki értelmesebb megoldást.

hetero 2008.10.04. 15:54:53

Természetesen nem arra céloztam, hogy a FED-nek és Paulsonnak 2-3 hónapja világvégét kellett volna emlegetniük, hiszen egyetértek velük, ilyen helyzetben már hivatalból kell optimistának lenniük. A baj az, hogy nem látták ezt a veszélyt 2-3 évvel ezelőtt. Óriási hibát követtek el a szabályozások fellazításával. Tulajdonképpen nem tudom, ennél milyen nagyobb hibát követhet el egy pénzügyi ill. monetáris vezetés.
Amit viszont végépp nem értek, a bankok hogyan szeghették meg a hitelezés legalapvetőbb szabályait. A magyar bankoknak 100x több eszük van, mint kinti társaiknak.
Vagyis értem. A CEO a pillanatnyi prémiumukat és részvényopcióikat, a cég hosszútávú érdekeit pedig nem. De mindegy, ez már a múlt.

Negyedik 2008.10.04. 17:22:34

Kedves hetero,
pontosan ez a lenyeg, a Libor es TED spread regota elszakadt attol a realis ertektol, ahol lennie kellene, emlkezz vissza a normalis idokben midossze 10-15 bazispont volt a Libor hitelfelara az alapkamathoz kepest...es ma hol van??
Es ez csak azert szakadt el, mert a bankok egyszeruen nem adnak egymasnak penzt. Fel mindenki mindenkitol, mint az ordog a szentelviztol. A bizalom, a confidence hinayzik teljes mertekben a rendszerbol. Ezert kell a csomag, ezert kell allami beavatkozas, hogy a befektetok/kotvenyesek/betetesek nem attol rettegjenek, hoy visszakapjak-e a penzuket vagy sem.
Ezert jo otlet a csomag, mert a bizaomra epit, a relagazdasag, a hitelkihelyezesek bovitese csak ezutan jon, eloszor egy mentoovet kell dobni, hogy a fulldoklo a vizben maradjon, aztan lehet csonakkal kimenteni es a partra vonszolni.
es egyetrtek, ez az utolso mentsvar, de igazan a bizalom helyreallitasat en mashogy nem igazan tudom elkepzelni.
Avval teljesen egyetertek, hogy nem lattak elore, bar voltak jelek, nem is keves. A magyar bankok meg azert koszonhetik a viszonylagos nyugalmukat, hogy a hitelpiac totalisan fejletlen otthon. Ha homokvarat epitesz, es az dol ossze, ugy nagy kar nem er, viszont ha egy betonacel toronyhazban van gebasz, annak nagyon komoly kovetkezmenyei lehetnek.
Ergo nem az a kulonbseg, hogy 100x tobb eszuk lenne a magyar bankaroknak...sot...volt szerencsem a kozgaz utan az egyik legnagyobb magyar bank treasuryjen dolgozni....maradjunk annyiban, hogy a szakmai siznvonal a nemzetkozi penzugyektol kilometerektol van. Ez persze attol is adodik, hogy kicsi, fejletlen a piac, es nincs verseny. Igy vigan megelnek egymas mellett a bankok, es brutalis profitot mutatnak ki. Oligopol a piac szerintem, es nyomas nincs. Nezzed meg az opcios piacunkat...a nyitott kotesallomanyt...a forgalmat...
Aval egyetertek, hogy az itteni menedzsment motivacioja a reszvenyopciknak koszonhetoen bizony nem a reszvenysek erdekeit szolgalja. Ez nagy hiba, teljesen egyertek.
kellemes hetveget.
Udv,
negyedik

BlackVoid 2008.10.04. 18:13:52

Nem fog vagni a FED, mert az mar nem segit semmin.

Hannibal Barca 2008.10.04. 18:27:49

Az USA gazdasagi novekedes 5 eve (!!!) hazugsag.
www.shadowstats.com

A csomag nem kepes helyreallitani a bizalmat, a bankok vesztesegei joval nagyobb mint 700 milliard dollar. A bizalom helyreallitasahoz nem penz kell, hanem nyilvanossagra hozatal.

Es az hogy van mindig van valaki akinek igaza van ez butasag. A jelenlegi valsagra TOMEGESEN figyelmeztettek fuggetlen szakertok (brokerek, befektetok, bloggerek, , milliardosok, kozgazdaszok). Csak az nem latta ezt jonni, aki nem akarta es inkab a homokba dugta a fejet es/vagy hazudott. Es ha megnezed az USA adossaganak alakulasat az utobbi 10 evben (de inkabb 40 evben), akkor TELJESEN EGYERTELMU-en lathato, hogy egy olyan folyamat indult be ami csak rosszul vegzodhetett. Csak az idozitesen lehet vitatkozni. Es ha vannak olyanok akiknek az utobbi 10 evben minden joslatuk bejott (pl. Eric Janszen), akkor igencsak el kell gondolkodni.

A valsagnak NINCS VEGE. Meg csak most kezdodik igazan. Nagyon kemeny lesz. Ezt mondjak azok, akik elore is lattak. Bocsi, de en inkabb ezeknek hiszek, nem azoknak akik 1 eve azt bufogtek, hogy "contained to subprime", "the economy is strong".

Aki most javulasban hisz, az mar megint megette a BULLSHITET. A bailout kutyaszart nem er es a piacnak is ez a velemenye, semmi rally nem volt szavazas utan. A piac szkeptikus es joggal.

Arrol inkabb mar ne is beszeljunk, hogy olyan csomagot nehez lesz megszavazni amitol tobb olaj lesz a foldben. Borulas lesz mindenkepp. Elkerulhetetlen. Tuti. Biztos mint a halal. Csak az idozitesen lehet vitatkozni.

hetero 2008.10.04. 19:49:50

Negyedik,
hova vezetett ez a "nagyon" fejlett pénzügyi rendszer?
Egy picit vonatkoztass el a szakmádtól és próbáld kívülről nézni.
A bankrendszernek a gazdaságot kellene szolgálni. Ezzel ellentétben a bankrendszer egész gazdaságra vonatkozó részaránya rettentően megnőtt. Ez irreális. A sok derivatív termék és társai teljesen feleslegesek a világ fejlődéséhez. A hitel- és ingatlanpiaci buborék is a CDO-knak, CDS-eknek köszönhető, amivel az átlagember szívott, aki már csak hitelre vásárolhatott ingatlant, ugyanis az áruk az egekbe szökött. A bankok hitelezzenek, részemről ennyi. Minek kellenek derivatív ingatlanpiaci, tőzsdei termékek? Én is ezen akarok meggazdagodni, pedig értelmes dolgokat is csinálhatnék. Ez egy totális zsákutca.
Most nem bántó szándékból írom, de tényleg a világ közepének képzeli magát a Wall Street, de ez nincsen jól így. A világ központjában a kutatóintézeteknek ill. cégeknek kellene lenni, ahol a közelgő energiaválság elkerülésén dolgoznak.

BJ 2008.10.04. 21:31:16

hetero 2008.10.04. 15:54:53

"A magyar bankoknak 100x több eszük van, mint kinti társaiknak."

NEM!!! Ha ez a válság 2-3 évvel később jön, akkor addigra itthon ugyanúgy kialakult volna a buborék, ugyanoda lazították volna a jelzálog-hitelezési szabályokat, ahol az utóbbi 1-2 évben az USA bankjai jártak...

BJ

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com 2008.10.05. 00:00:29

Nem tudom, beleütközik-e a belpolitizálás tilalmába, legfeljebb törölje az illetékes, ha igen:

www.vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=242560

"Magyarországon ma nem biztosított az emberek személyes szociális egyensúlya, ezért el kell érni, hogy úgy érezhessék, olyan világban élnek, ahol a létfenntartás nem kerülhet veszélybe – mondta Orbán, aki szerint megengedhetetlen, hogy hitelekből fedezzék a mindennapi kiadásaikat és kapjanak megfelelő egészségügyi ellátást."

Nyitott kapukat dönget. Ilyen célra se lesznek már hitelek, ahogy Kaliforniának, úgy nekünk se...

Ez az "el kell érni, hogy úgy érezhessék, olyan világban élnek, ahol a létfenntartás nem kerülhet veszélybe ", nekem erősen rímel arra, hogy "the american way of life is non-negotiable".

Sajnos, a létfenntartás nemsokára tömegek számára kerül veszélybe, ha tetszik ez a fidesz vezérének, ha nem. Nekem nem tetszik, de ilyen üres retorikával biztos nem lehet elkerülni. Meg azzal se, hogy ugyane beszéd folytatásában megint az oroszokat szidta...

Negyedik 2008.10.05. 01:02:29

Kedves hetero,
nem ertek veled teljesen egyet. A derivativ termekeknek igenis van letjogosultsaguk. Vegyuk peldakent az altalad sokszor karhoztatott CDS-eket (credit default swapok a nem szakertok kedveert). A CDS onmagaban nem mas, mint egy biztositas. Ha befekteto vagy, es veszel mondjuk egy 5 eves lejaratu vallalati kotvenyt, mondjuk GE kotvenyt (mellyel a ceg fejlodeset/befeketeteset, igy a novekedest segited elo), de van egy rossz sejtesed, hogy esetleg valami tortenhet a GE-vel. A kotvenyt nem akarod eladni, mert a carryje (azaz az allamkotveny feleletti hozama) jelentos. Mit tehetsz? A valasz egyszeru, biztositast veszel, azaz CDS-t veszel, ami alapjan evente meghatarozot dijat (spreadet) fizetsz, es egy credit event bekovetkezesekor az elado fel (aka biztosito) kifizeti a neverteket. Ergo nem buksz.
Mi ebben a rossz? semmi, sot ez nagyon hasznos, mert ha nem vehetsz biztositast, ugy esetleg nem veszed meg akotvenyt sem, azaz nem juttatsz forrast a cegnek, mely igy nem ruhaz be, nem fejleszt, mert nincs mibol.
A gond az, amikor mar a fedezet miatt veszik, hanem spekulacio miatt, na ezt kell korlatozni, erre jottek ra a short selling korlatozasakor is....
A masik, ha kotsz biztositast a hazadra a biztositol, de hirtelen az osszes a biztosito altal biztositott haz leeg/osszedol vamilyen katasztrofa kovetkezteben...vajon a biztosito kiud mindent kart fizetni? elarulom: nem, mert kulonben csodbe menne, ezert talaltak ki az erohatalom (vis maior) definiciojat, hogy ne kelljen fizetni a bitositonak...
nos a penzpiacokon egyenlonre nincs vis maior jogintezmenye....de hamarosan lesz.....
Az tenyleg nem jo, ha a viag kozepe a wall street lenne...egyebkent nem az, pedig tenyleg sokan annak hiszik...a vilag kozpontja nincs, mert nincs fizikai helye...a toke szarnyal..jon..megy
footnote: nem vagyok benne biztos, hogy jo otlet ha a kutatointezetek lennenek a vilag kozpontjai.... utopiara epito kiserletek mind elbuktak... ki csak a sajat penzet es eletet tette fel...ki emeberek millioinak eletet....
Udv,
negyedik

hetero 2008.10.05. 12:14:00

A CDS-es példád annyiban sánta, hogy egy sima biztosítási formát írtál le, amivel tényleg nincsen semmi baj. Ha csak ilyenek lennének, akkor derivatív piac nem lenne sokszorosa a tényleges piacnak, ugyanis 1:1 a megfeleltetés. Ezzel nem is nyernének olyan sokat a pénzügyi cégek. Ezért tovább bonyolították. Amennyire tudom ugyanarra a vállalati kötvényre sok CDS-t bocsájtottak ki, vagyis ez olyan, mintha a gépkocsimra több CASCO biztosítást kötnék, ami abszurdum.
Szóval ez egy mesterségesen duzzasztott világ és a válság után törvényszerűen vissza fog esni a pénzügyi szektor részaránya az USA gazdaságban vagy ha így nézed az S&P 500 indexben.
A világ közepe pedig a Wall Street, mert ők tartják a zsebükben az USA törvényalkotását. Ez a héten ki is derült, ha valakinek nem lett volna egyértelmű.

Negyedik 2008.10.05. 17:36:02

Kedves hetero,
latod lenyegeben egyetertunk, ha jol veszem ki szavaiat.
A derivativ piac onmagaban jo, mert fedezeti (nem szakertok kedveert kvazi biztositaskent) jott letre. Akkor van gond, ha mar a fedezet helyett a spekulacio dominal. (footnote: a spekulacio jo dolog, mert biztositja a likviditast)
Ha a Wall Street a toke szinonimaja, ugy igazad van. De elaruom neked azt is, hogy a Freddi es a Fannie megmentese Kina es nehany nagyobb kozponti bank nyomasara tortent, ok voltak a ket agency legnagyobb finanszirozoi. A Wall Streeti bankok csak kozvetitok, az igazi vesztesek azok, akiknek a penzuk all a szakadek fele lokott cegekben.
Udv,
negyedik

hetero 2008.10.05. 19:42:20

Persze a Freddie és Fannie nélkül nem lehetne ilyen mértékben hiteleket kihelyezni, ugyanis nem lenne, aki felvásárolná őket, úgyhogy hosszútávon a bankok a fő nyertesek.
Ha Kínának nyomásának nem engedtek volna, akkor pedig most nem tudom, ki vásárolná meg az iszonyú mennyiségű államadósságot. A csomaggal együtt lesz vagy 1500 milliárd a következő egy évben. Szerintem már így is határeset, de nem értek hozzá.

Ha holnaptól a TED spread nem kezd meredeken csökkenni, akkor nagy baj van.

hetero 2008.10.05. 20:44:00

És arról mit gondolsz, az arany is a leverage felszámolás miatt esik?

Negyedik 2008.10.06. 01:54:00

Kedves hetero,
tokeletesen egyetertek, ha a TED spread nem szukul holnap, ugy gaz van...nagyon nagy gaz.
Az arany a dollar erosodese miatt esik. Eros negativ korrelacio van a dollar arfolyama es az arany ara kozott. Most neztem a Bloombergemen, 1.37 alatt van az euro...holnap megint esni fog az arany...es az olaj is, hiszen az utobbi idoben az is a dollar arfolyamaval mozog...
A dollar meg azert erosodik, mert az euroovezet nagyon sulyos kihivasok ele nez..sokkal sulyosabb a gebasz, mint az Egyesult Allamokban.
Aztan persze lehet, hogy tevedek...
Udv,
negyedik

Hannibal Barca 2008.10.06. 10:01:50

"A dollar meg azert erosodik, mert az euroovezet nagyon sulyos kihivasok ele nez..sokkal sulyosabb a gebasz, mint az Egyesult Allamokban. A dollar meg azert erosodik, mert az euroovezet nagyon sulyos kihivasok ele nez..sokkal sulyosabb a gebasz, mint az Egyesult Allamokban.
Aztan persze lehet, hogy tevedek..."

Szerintem teveds, de kiderul hamarosan. A TED spread tovabbra is emelkedik, a tozsdek zuhannak.

hetero 2008.10.06. 10:09:43

Ilyen helyzetben az arany árának csökkenésére nem lehet magyarázat a dollár erősödése. Döglődik a pénzügyi rendszer és az arany esik.
Nem, itt valami más hatás van.

A TED spread emelkedett.

Na, jó volt a csomag?
Nyilvánvaló, hogy nem azoknak kellene megoldani a problémát akik okozták. Lassan át kellene adni az irányítást szakértőknek, eddig egy értelmes lépése sem volt a FED-nek és Paulsonnak.

Ez viszont elkerülhetetlennek tűnik:
www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aktjzhZEdgfY&refer=home

BlackVoid 2008.10.06. 11:35:10

Az arany mostanaban mar nincs annyira a dollarhoz kotve.

Az arany potencialisan ket dolog miatt esik:
- deleveraging, azaz akik hitelbol fektettek be, azok eladnak es visszaadjak a penzt
- manipulacio a kozponti bankok altal (nem, ez nem osszeskuves-elmelet, bevallottan csinaljak)

Pont a mostani valsag okan latjuk, hogy a piacot csak korlatozott ideig lehet manipulalni. Az arany fel fog menni. Sokat.

BlackVoid 2008.10.06. 11:36:17

"Nyilvánvaló, hogy nem azoknak kellene megoldani a problémát akik okozták. Lassan át kellene adni az irányítást szakértőknek, eddig egy értelmes lépése sem volt a FED-nek és Paulsonnak."

Ket kerdes merul fel.
1. Meg lehet egyaltalan ezt oldani?
2. Meg akarjak egyaltalan oldani?

BlackVoid 2008.10.06. 11:40:50

Jo az a cikk hetero. Ide kapcsolodik 2003-bol a FED forgatokonyve deflacio esetere.
www.itulip.com/Select/feddeflationplaybook.pdf

Nem lesz itt deflacio sztem, az allamok szamolatlanul nyomjak a penzt a rendszerbe. Kemeny inflacio lesz. Ez a mostani szakasz csak atmeneti diszinflacio.

itulip.com/forums/showthread.php?p=52281#post52281

hetero 2008.10.06. 12:40:30

BV, elolvastam az irást, de kétlem, hogy ez működhetne, bár keveset értek hozzá. Túl sok hitel omlik össze ill. áttételes pozíció számolódik fel.

"Fed’s best policy option is probably open-market
purchases of longer-term government bonds"
Az USA államadósságot hova lehetne még fokozni? 2003 óta nagyon sokat romlott a helyzet.

"In this approach, the Fed would pursue a targeted,
substantial depreciation of the U.S. dollar, by purchasing foreign currency using newly
minted dollars."
Évekig zajlott, de mára megfordult. A dollár erősödését nem lehet megfordítani szerintem.

"The simplest strategy: buying other domestic securities"
Ez már zajlik, de nem segít.

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.06. 13:19:08

Fidesz: Felkészületlenül éri Magyarországot a gazdasági válság


A kisebbségi kormány nem készítette fel, és nem is készíti fel az országot arra, hogy a pénzügyi-világgazdasági válságra reagálni tudjon - jelentette ki újságírók előtt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

" "A kisebbségi kormány újabb alkalmatlanságának bizonyítéka, hogy sem most, sem a 2009-es költségvetési javaslatban nem készül fel a várható gazdasági válságra" - húzta alá a volt pénzügyminiszter, aki kiemelte azt is, hogy 30 ezerrel több munkanélkülit regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt.

A Fidesz szakpolitikusa újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány elsődleges feladata a gazdaság növekedésének stabilizálása lenne. Ehhez a vállalkozók terheinek érzékelhető csökkentésére, a pénzügyi szabályozó rendszer uniós keretek között való erős ellenőrzésére, és a 2009-es költségvetés átalakítására lenne szükség - fűzte hozzá. Végül kiemelte: a Fidesz az adócsökkentés pártja. "
-------------------------------

Szegény ember. Ezek szerint nem is sejti, hogy a mai válság okozója az ún. "gazdasági növekedés".
A hitelpénzrendszer pilótajátéka törvényszerűen bukik meg, véges rendszerben nem lehetséges végtelen növekedés.
Most vészprogram kell a puszta túléléshez.
A multik vagyonát átmenetileg (100 évre) le kell foglalni, meg kell szervezni a kenyérjegyrendszert, előkészjteni a földosztást, fegyvert osztani megbízható polgároknak (pártközi együttműködés alapján!) stb. stb.
Ez meg fokozná a "növekedést"...

Hannibal Barca 2008.10.06. 16:24:58

Erosodik a dollar, az arany megis emelkedik.

A tozsdek zuhannak tovabb a Dow Jones 10000 alatt. A japan Nikkei index elerte az 1984-es szintet.

Anr 2008.10.06. 16:58:03

3.95-on a TED spread. meglesz ma a 4%:)
azt olvastam, hogy paulson dec vege/jan eleje elott nem kepes leszerverzni a mentoakciot, ha az nyilvanos aukcio.
ha targyalasos vasarlas, az megtortenhet a heten, de az buzleni fog a korrupciogyanutol.
ez a bizonytalansag meg 3-4 honapig megol egy rakat jol mukodo hiteligyenyes agazatot is. nem is beszelve az oriasi adossagot gorgeto cegekrol, mint pl a GM a maga 300+milliard$-os adossagaval.

Negyedik 2008.10.06. 22:20:56

Szoval a dollar erosodott kozel 3 big figurat az euroval szemben. Az europai orszagok szep lassan bedobjak a torolkozot. Az olaj esett, az arany is felment, de utobbi csokkenni fog. (szoval 2-1 :-) ) Egyebnekt a kozponti bankok nem manipulacio miatt, hanem kenyszerusegbol kenytelenek lesznek megszabadulni a keszleteiktol, mert arannyal nehez kisegiteni a ker bankokat. Arany iranti kereslet meg a lassulo gazdasgban csokken (nem gazdagodnak az emberek, es precizios termekeket sem veszik majd).
A csomag keves volt, ott mar elszurtak, hogy nem egybol fogadtak el. A bizalom eltunt. Nezzed meg az Europai kormanyokat, egyesevel kezdik el garantalni a depositokat...kemeny a kaki....
Ellenben a swap spreadek nem tagultak...ez mar jo jel.
A nagy lepes most jon: nyakamat ra, hogy a FED fedezet nelkul fog vasarolni CP-ket a bankoktol. Tortenelmi lepes lesz!
egyebkent az Egyesult Allamok adossagat lehet meg fokozni, mivel mas vilagdeviza nincs, es nem is lesz egy ideig (euro a bukas fele zakatol szerintem, jen meg tul kicsi, mi marad? juan? tartanad a penzedet juanban?), az orszag folytathatja az eladosodottsagot... Nagy elonyok, hogy sajat fizetoeszkozben adosodik el...ez keves orszagnak sikerul.

hetero 2008.10.06. 23:24:11

"egyebkent az Egyesult Allamok adossagat lehet meg fokozni"
Hm. Ki fogja megvenni? Már így is 1500 mrd-nál tartanak a következő évre. De valószínűleg ez alábecsült adat.
Kína lefelé halad a lejtőn, olaj olcsóbb és még esni fog, így az olajországok is kiesnek (de legalább is csökkenek a lehetőségeik).
USA állampolgárok veszik akkor? De azok valszeg a bankrendszerből vonják ki a pénzt.
Nem áll össze a kép.

hetero 2008.10.06. 23:33:08

"FED fedezet nelkul fog vasarolni CP-ket"
Van hozzá apparátusa? Gondolom, nem 5 perc lesz felépíteni. Bár sok munkanélküli bankos van mostanában :)

Negyedik 2008.10.07. 02:28:50

Nagyon egyszeru.
Ahogy esik az euro, a kozponti bankok atvaltjak tartalekaikat dollarra, hogy kevesebb veszteseget szenvedjenek el. Racionalis lepes. (es arrol meg nem is beszeltunk, hogy EU talan meg politikailag is szeteshet... na ez az en pesszimista kepem, es ezert vagyok pozitiv az USA-t illetoen)
Es ime ott is a kereslet.
CP vasarlashoz nem kell nagy apparatus, inkabb penz, azaz balance sheet.
Ugy tunik, hogy itt mar csak egy ilyen dramai lepes segithet. A meg dramaibb, az valamifele globalis osszefogas a kozponti bankok reszerol, de ezaddigi swapoktol nagyobb lepesben es mertekben.
Az azert egyertelmu, hogy pl az osztrak tozsde is a Egyesult Allamokbeli eses miatt szakadt be 10%-ot....
Mindenki szenved, nem biztos, hogy csak a FED-nek meg a Tresurynak kell segitseget nyujtania. Csak nezzunk ra a hazai magannyugdijpenztarak teljesitmenyere...ha jol emlekszem pont az iden vezettek be az agressziv reszvenytulsulyos portfoliokat... szep evuk lesz... bar a magyar portfoliokezelok hiresek arrol, hogy meg az inflaciot sem kepesek kitermelni...de hat az embereket ez nem zavarja, igy vigan megelnek.... egy rendes piacon ezeket a portfoliokezelekot mar reg elzavartak volna....

Arma Gedeon · http://olajcsucs.blogspot.com/ 2008.10.07. 08:10:15

Az EU politikai szétesését biztosra veszem, pontosabban bizonyára marad belőle egy laza egyeztető fórum, hogy legalább megpróbáljuk elkerülni az Európán belüli háborúkat. (kb. "tanácskozási jog"-gal)
Mik az EU lényeges elemei? A közös pénz. Ha így megy a válság, sürgősen visszahozzák a tagok a nemzeti valutáikat. A közös belső piac. Ha megdöglik a globalizáció, mindenki önellátását igyekszik fokozni, lesznek védővámok, exportengedélyezés, esetleg exportvám, protekcionizmus. Közös mezőgazdasági politika. Részben az előző, másrészt nem lesz miből támogatást fizetni a termelőknek, sőt, a mezőgazdaság megint fejőstehén lesz.
Regionális fejlesztési segélyek. Mint az előző, a jómódú tagállamoknak otthon kell a pénz, nem fogják másoknak adni.

De ettől nem erősödik az USA, az saját jogán lesz nyakig a bajban.
Az oroszok a sok szöveg után gondolom most már tényleg rubelben fogják az olaj és gáz árát kérni.

BlackVoid 2008.10.07. 12:27:05

Nehez gazdasagi helyzetben az arany felfele szokott menni. Es a nagy bankoknak eszuk agaban sincs eladni a keszletuket.

Sztem te total nem erted ezt.

BlackVoid 2008.10.07. 12:28:51

Az arany kereslete forditottan aranyos a gazdasagi teljesitmennyel. Ha a gazdasag jol teljesit, akkor reszvenybe lehet rakni a penzt. Ha meg nem, vagy valsag van, akkor az arany jobban teljesit.

Ezert van az, hogy 2001 ota az arany sokkal jobb mint az USA barmelyik reszvenyindexe.

BlackVoid 2008.10.07. 12:35:08


www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?StoryId=075e51fb-08c1-4538-a12c-df968715226a

Central banks in Europe favour gold as crisis unfolds
www.gulfnews.com/business/Banking_and_Finance/10249440.html

London based metals analysts - VM Group - says a shortfall in central bank gold sales expected to continue during the last year of CBGA II,
goldnews.bullionvault.com/central_bank_gold_sales_100420081

BlackVoid 2008.10.07. 12:37:03

goldnews.bullionvault.com/central_bank_gold_sales_100420081

Western Central Banks Curtailing Gold Sales and Other Central Banks Buying Gold
Western central bank gold sales continue to fall while Russian and other large creditor nations such as China and OPEC nations with huge dollar denominated reserves and assets are believed to be increasing the percentage of gold that they hold in their currency reserves.

Contagion in the financial markets and U.S. dollar vulnerability are bolstering gold's reputation as the central monetary anchor within the international monetary system.

Gold sales by European central banks (the largest holders besides the Federal Reserve of gold in the world) under the Central Bank Gold Agreement (CBGA) in the year to September 26 were provisionally estimated at a record low 357.2 tonnes, the World Gold Council said on Wednesday. Sales in the final year of the pact could be lower still, the WGC added. Under the terms of the CBGA, signatories can sell up to 500 tonnes of gold per year. With the advent of the euro, European central banks began diversifying their reserves which were overweight in gold.

The gold sales were the lowest since the central bank gold agreement in 1999.

Financial market instability , concerns about the dollar and huge systemic risk are making gold more attractive as a reserve asset for central banks .

Negyedik 2008.10.07. 16:48:50

Kedves Black Void,
en nagyon sok mindent nem ertek, sot. Eleve miert vagyunk itt a Foldon, mi a celunk, miert teremetett minket az Orokkevalo? Csakhogy az elejen kezdjem...:-)
A piacokat ugy nagyjabol ismerem, tehat neked is azt javallom, hogy futassal le egy regressziot a dollarra es az aranyra, es nezzed meg a korrelacios egyutthatot....meg fogsz lepodni...
" nagy bankoknak eszuk agaban sincs eladni a keszletuket." Eloszor is kik azok a nagy bankok? Kereskedelmi bankoknak lenyegeben nincs aranyuk, mert koltseges a tarolas, hozamot nem hoz, szintiszta spekulacio az arfolyamra.
ha a nagy bankok nalad a kozponti bankok, ugy megint nincs igazad, mert a jegybankok tulnyomo reszenek mar nincs aranya. Javaslom nezzed meg az MNB merleget, es vessed ossze mondjuk a 20 evvel ezelottivel... megint meg fogsz lepodni.
szoval, ha a par nagy jegybankra gondolsz, ugy igazad van, de hidd el, ezen az aron erdemes eladniuk, leginkabb azert, mert mint irtam, es igazam lett, a FED belepett a fedezetlen papirok piacara, per pillanat a Treasury fog betete elhelyezni, e ido kerdese, mikor azt mondjak, hogy nem lesz tobb allampapir kibocsatas, inkabb nyereseggel szalljunk ki az aranybol....
egyebkent megsugom, van egy szerzodes nehany kozponti bankok kozott, mely szabalyozza a likvidalast, ugyanis a kereslet annyira keves (persze relative a potencialis kinalathoz), hogy osszeomolna apiac...viszont nincs messze....
udv,
negyedik

Hannibal Barca 2008.10.07. 23:17:48

Barmennyit eladhatnak a kinaiak vagy az oroszok megveszik.

USA-nak papiron nagyon sok aranya van. De nem volt auditalva mar regota.

Ennek ellenere az arany nagyobbik resze magankezben van.

Meglatjuk mi lesz, gyorsan megy ez, nem kell sokat varni.

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.14. 16:50:48

Jók az elemzéseid.

Egyetlen dolgot felejtesz el...

A válságot nem kezelni akarják hanem LÉTREHOZNI.

A CÉL A VÁLSÁG LÉTREHOZÁSA ÉS MÉLYÍTÉSE.

De sajnos nem ez a cél. Még ez is csak egy eszköz lesz másik célok elérése érdekében.

ÉS EZ A CÉL SZOCIÁLIS, TÁRSADALMI, KATONAPOLITIKAI. MAJD KATONAI LESZ....

EBBEN A SORRENDBEN.

Pár dolgot felraktam a blogomra...

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.14. 16:51:59

Ha nevem utáni üres területre(!) kattintasz bejön.

NEXUS-303 · http://azigazsagoldala.blog.hu 2009.09.14. 17:07:11

Valószínűleg majd el kell menni.. mielőtt ideérnak a kínaiak.