HTML

Utolsó kommentek

2008.09.11. 07:14 Hannibal Barca

A háború új arca

John Keegan, nagyszerű könyvében a „Hadviselés történetében”, arra a következtetésre jutott, hogy az általunk ismert, közelharcra, majd a csaták győztes megvívására összpontosító hadművészet, Görögország hegyekkel szabdalt síkságain alakult ki és egy – térben és időben – rendkívül behatárolható területen vált csak egyeduralkodóvá. Azonban még ott sem tudta teljes mértékben kiszorítani azt az ősi harcmodort, melynek ellenszerét nem találta sem a Grand Armée, sem a Wehrmacht, sem a Vörös Hadsereg hiába – hiába alkalmazta maga is néhány évtizeddel korábban – , sőt a NATO, vagy az amerikai fegyveres erők sem.

 

Egy szélesebb körben elfogadott definíció szerint a terrorizmus, a polgárokon gyakorolt szándékos, módszeres erőszak, amely az általa kiváltott félelmen keresztül politikai célokat kíván megvalósítani. A gerillák, a szabadságharcosok, akik – mint azt a közkeletű mondás tartja – másoknak terroristák, nem szabad akaratukból választották a harc ezen módját, hanem ellenfeleik hagyományos hadviselésben fennálló fölénye miatt kényszerültek alternatív megoldást keresni. Mégis mint számos történelmi példa mutatja szokatlan, vagy újszerű harcmodorukkal nemcsak győzelmeket értek el, hanem háborúkat is megnyertek. Igaz ugyan, hogy legtöbbször (jelentős) külső támogatást is kaptak, ám ez a megállapítás sem állja meg teljesen a helyét, elég a csak a baszkok, egész pontosan az ETA küzdelmeire gondolni. Persze az aszimmetrikus hadviselés nemcsak irreguláris erőket, vagy népi háborút jelent, hanem minden olyan összecsapást, ahol a szembenálló erők között jelentős erőbéli, vagy technikai különbség áll fent, melyre szintén számtalan példát lehet felhozni a történelemből.

Afganisztánban lassan hét éve, Irakban öt éve folynak a hadműveletek és még mindig nem látszik az alagút vége. Maga a tény, hogy a világ egyetlen szuperhatalma erejének megfeszítésével sem képes legyőzni alig néhány tízezer ellenállót, már önmagában is érdekfeszítő, ám a miért és a hogyan kérdése véleményem szerint mindenképpen megér egy mélyebb elemzést.

 

 

A globalizáció nyomán a pénzügyi tranzakciók száma, a kereskedelem és az információáramlás olyan mértékben megnőtt, sőt egymásra épült, melyre nincs példa történelemben. Egy kisebb zavar valamelyikben máris túlreagálást okozhat a befektetéseikért aggódó brókerek körében pánikot okozva járulékos károkat, sőt az esemény jelentőségénél sokkal nagyobb hullámokat verve. Ez a kölcsönös egymásra utaltság teszi rendkívül valószínűtlenné a klasszikus fegyveres konfliktusokat az erős, egymással sok síkon kapcsolatban álló gazdasággal rendelkező államok között. Ám a folyamatos fejlődés kényszere nyersanyag éhséget okoz, mely az előbb jellemzett területekre kényszeríti az ellenséges seregek leküzdésére felkészített katonaságot. Olyan területekre, ahol talán sosem járt egyenruhába öltöztetett katona, ahol a gépkarabély szervesen hozzátartozik a felnőtt férfiak ruházatához, ahol a rajtaütéseknek évszázados hagyománya van, ahol az adott szó vagy az írott szerződés annyit ér amennyit be tudnak tartatni belőle, ahol a felnőtt férfi szó jelentése megegyezik a harcoséval stb.

 

Harcosok, gerillák, terroristák, szabadságharcosok, ízlés szerint, akik fájlmegosztó oldalakon teszik közzé „hőstetteikekről” készült felvételeiket, honlapokon keresztül szereznek új ismereteket, több ezer kilométerrel távolabb és évtizedekkel korábban élt emberek írásaiból tanulnak, a világ minden pontjáról jönnek, hogy a közös ellenfél ellen harcoljanak. Sőt ellenségükre a saját „fegyvereit” felhasználva mérnek csapást otthonában, majd eltűnnek a nagyvárosokban, távoli, gyakran szétesfélben lévő országokban, föld alatti alagutakban vagy éppen rövid küzdelem után hazatérnek polgári foglalkozásukhoz „hasznos” tapasztalatokkal gazdagabban. Ez mind a 4GW.

 

A nyugati kultúrkör ismét szembekerült a területén a vesztfáliai béke (1648) óta ismeretlen transz vagy szubnacionális entitásokkal (törzsek, etnikai és/vagy vallási kisebbségek, sőt lázadók, terrorista csoportok és egyéb bűnszervezetek), melyek a nemzetállamoktól eltérően értelmezik a győzelem, vagy a vereség fogalmát és politikai céljaikat sokszor vallási okokkal keverve, vagy azok mögé rejtve akár évtizedekig elnyúló küzdelmeket is vállalnak politikai céljaik elérésére.

Ezen csoportok legtöbbször tudatosan alkalmazzák a gyarmatrendszer felbomlása során vívott felszabadító, vagy Clausewitz terminológiájával kis háborúk teoretikusainak munkáit. Mao Ce Tung, Ho Si Minh, és Vo Nguyen Giap munkássága nyomán megszületett az a széles körben elérhető módszertan, mely segítségével a hagyományos katonai fölény jelentős részt semlegesíthető.

 

Némi leegyszerűsítéssel azt mondhatnám a 4GW minden, amit Clausewitz nem tudhatott a háborúról. Globális piacok, népi háború és az emberi jogok. Hogy ez miként kapcsolódik a hadviseléshez annak megmagyarázáshoz  azonban sokkal régebbre kell visszamennünk a történelemben, mint az első pillanatra logikus lenne.  De erről legközelebb.             

 --Somkuti Bálint

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr47658182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2008.09.11. 22:15:37

Nofene, csak nem Lind mester van itt a háttérben?

Ehhez a bevezetéshez csak annyit, hogy néhány - egyébként magában is vitatott - koncepciót mintha keverne a cikk. A 4GW 'klasszikus' értelmezése ugyan épít a gerillaháború vagy 'népi háború' fogalmaira, de azért nem egyezik meg. A 'távoli országokban eltűnés' kitétel ugye a globális terrorizmus sajátja, ami ismét nem egy egzakt hadtudományi fogalom, de el szokás különíteni a háborútól. Plusz itt vannak még azok a kedves konfliktusok, amiket egyszerűen törzsi háborúknak, kifinomultabb és módszertani fogalmakkal szöszmötölő emberkék pedig az 'új háború' címszavától kezdve az 'alacsony intenzitású szimmetrikus polgárháború' aranyos kifejezéséig bezárólag címkéznek fel.

Mindenesetre kíváncsian várom a továbbiakat.

Balaint 2008.09.12. 09:20:14

Bizony Lind, meg Creveld, Hammes stb. Ugyan igaza van a kritikusoknak, köztük a T. hozzászólónak is, hogy itt valami komoly változás lóg a levegőben, de ezt mindig utólag könnyű csak egészében felismerni.

Magával a 4GW klasszikus felfogásával nem teljesen értek egyet, ezért is egészítettem ki a saját értelmezésémmel (pl. az összes 4GW "entitás" felhasználja Mao and co. műveit, amit valszeg az eltérő kultúrális háttér miatt Lindék nem vettek eléggé figyelembe).

A paradigma váltás kényszerét mi sem jelzi jobban mint Kilcullen COIN és terrorista ellenes szakértő cikke, melyben új fogalmak megalkotását vagy átértelmezését javasolja, lévén a régiek nem teljesen alkalmazhatóak.

Ami a törzsi és egyéb LIC ;) dolgokat illeti az nem feltétlenül tartozik a 4GW körébe ugyanis a 4GW 3 előfeltételéből csak egyet tartalmaznak (nem-állami szereplők, globalizácó -net, közlekedés stb.-, és az ellenség akaratának legyőzése). Ráadásul ezek 99%-ban egymás azaz hasonló szervezetek ellen folynak.

Batkaa 2008.09.12. 13:02:21

Csatlakozom TRambóhoz. Kérem, a bevezetőben némileg egybemosódott különféle terminológiát a későbbiekben a helyére tenni.

A 4GW egy izgalmas elképzelés van is létjogosultsága, amennyiben az információs kor sajátosságait állítja teóriája középpontjába.

Mindenféle nem hagyományos hadviselésre alkalmazni a 4GW elnevezést kicsit nagyzolás. Nem biztos, hogy követendő ez a nemzetközileg divatos vonulat. (lásd a "web 2.0" esetét, amiből marketing címke lett...)
Visszamenőleges használata korábban már megfelelően definiált jelenségekre politikai-ideológiai igazolási szándékokat sejtethet, amit élesen el kell utasítani. (Utalok itt a 4GW legfőbb propagálóinak hátterére és tettenérhető összemosási szándékára.)

Egyébiránt pedig hajrá! Én is várom a folytatást!

Batkaa 2008.09.12. 13:12:16

"Egy kisebb zavar valamelyikben máris túlreagálást okozhat a befektetéseikért aggódó brókerek körében pánikot okozva járulékos károkat, sőt az esemény jelentőségénél sokkal nagyobb hullámokat verve."

Remélem, a következőkben az a szempont is előkerül, hogy az egyre jobban globalizálódó világ, az erőforrások felélésének fokozódó tempója magában hordja különféle új és régebbi keletű feszültségek fokozódását. "Kizsákmányolásnak" nevezték ezt valaha, le is járatódott a kifejezés, pedig bizonyos kontextusokban ma is használható kellene legyen, mert kiváltani csak hosszabb körülírással lehetséges.
Tehát a "kizsákmányolási ráta" növekedése természetes ellenállást vált ki a hátrányosan érintettek körében. Globália sok esetben az erőszak növelésének kézenfekvő eszközéhez folyamodik.
Az így felépülő erőszakspirál igen fontos a modern kor nem hagyományos hadviselése és háborúi hátterének megértéséhez.

Balaint 2008.09.12. 13:26:47

köszönöm az észrevételeket. Ez a késő esti netezés átka.
Következőkben rendbe teszem azt a kevés definíciót amivel rendelkezünk.

A 4GW-t én leginkább a konfliktusok holisztikus kezeléseként fogom fel.

Támogatóinak jelentős része megpróbálja (saját feddhetetlen patrióta hátterét felhasználva) ráébreszteni az amerikai katonai/politikai vezetést a katonai/ipari komplexum által "diktált" hálózat (hardware) központú hadviselési ábrándok veszélyeire, mint pl. a Joint Vision 2020. Nos eközben bizony néha követnek el komoly baklövéseket.

Ami a kiszákmányolást illeti, arról hol, hogyan és miért kerülnek szembe modern hadseregek 4GW ellenfelekkel lesz külön cikk.

Dirky 2008.09.12. 17:33:33

Batkaa: Azt azért hozzá kell tenni, hogy a kizsákmányolás terminológiája elsősorban a posztkommunista térségben vesztette hitelét, de a nemzetközi kapcsolatokban az utóbbi két évtizedben egyre inkább előkerül többek között a különféle neogramsciánus ihletésű elméletekben, csak kevésbé materialista formában. Ha a vulgármarxista ostobaságok le is járatták, nyilván igen fura lenne olyan politikai-katonai elméletet megfogalmazni, ami kihagyja az anyagi érdek fogalmát, szóval egyetértek. De ez már inkább Kaldor felé kacsintgat, mintsem a 4GW klasszikusaihoz.

Balaint: Igen, a LIC kapcsán erre gondoltam. Én éppen ezért nem tartom a 4GW-t holisztikus elméletnek - ugyan az Öböl-háború utáni RMA-láz bizonyos túlkapásait képes a helyükre rakni, de alapvetően csak egyetlen típusú konfliktust magyaráz meg. Ez a típusú aszimmetrikus háború pedig elsősorban az USA és szövetségesei szempontjából fontos és nagyon keveset mond el szabadon választott afrikai vagy ázsiai háborúkról, ahogy a legtöbb proponens nem nagyon számol komoly államközi háborúkkal sem - Creveld pl., ha nem is a szűkebb 4GW területén is ír. A grúz-orosz háború miatt persze most mindenki ráébredt, hogy még nem áldozott le feltétlenül a páncélos/gép.lövész seregek jövője a könnyűgyalogság miatt.

A hálózat központú hadviselés egyes elemei akár segíthetnek is egy COIN/4GW műveletben, de abban maximálisan egyetértek, hogy a hardvercentrikus/veszteségkerülő megoldások tökéletesen alkalmazhatatlanok. Szóval örülök, hogy egy kritikus folytatást ígérsz, a téma valóban fontos és engem különösen érdekel, várom a további cikkeket is.

Balaint 2008.09.12. 21:15:29

TRambó

A törzsi, etnikai konfliktusok lényegében változatlanok meg merem kockáztatni 15 000 éve. A vesztes vagy behódol vagy kiirtják. Az hogy kőbunkó, lándzsa, machete, vagy Kalasnyikov a fegyver nem változtat semmin, ugyanígy nem változtat a COIN-on a battlefield internet sem. Sőt. Olyan sok információt generál hogy inkább lassítja mint gyorsítja a döntéshozatalt SZVSZ, bár bizonyos esetekben (pl. rajtaütés esetén) hasznos lehet. Ez a technocentrikus megközelítés pont a lényeget takarja el, miszerint nem az a lényeg hogy hány ellenséges harcost ölök meg, hanem hányat állítok a magam oldalára.

Hamarosan induló tudományos kutatásom egyik fő célja az lenne, hogy módosítsam ezt az aszimmetrikus katonai konfliktus = 4GW felfogást.

Komoly államközi konfliktus HIC majdnem tuti hogy nem lesz de elrettentésre mindig szükség lesz hagyományos erőkre.

Batkaa 2008.09.12. 23:42:35

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=233910

"A tanulmány szerint a magyar hadseregnek új kihívásokra kell felkészülnie, ezért leginkább a külföldi missziókra alkalmas csapatait, valamint egy atomháború utáni takarítást végző alakulatait kell fejlesztenie.

Szekeres Imre elmondása szerint több szakmai javaslat is arra mutat rá, hogy a legnagyobb veszélyt egy biológiai, vegyi vagy atomkatasztrófa jelentheti, ami lehet háborús, vagy ipari jellegű is.

"Mindegyiket meg kell vizsgálnunk, ez a kötelességünk, és aztán el kell döntenünk, hogy melyikre fordítunk nagyobb erőforrást. Nagyon kockázatos ez a világ" - tette hozzá a honvédelmi miniszter. "

Batkaa 2008.09.12. 23:49:08

"A grúz-orosz háború miatt persze most mindenki ráébredt, hogy még nem áldozott le feltétlenül a páncélos/gép.lövész seregek jövője a könnyűgyalogság miatt."

Ott a pont...!
süti beállítások módosítása