HTML

Utolsó kommentek

2008.08.19. 18:49 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 17-19.

  

Gazdaság

Nocsak-nocsak – az energiárak csökkentése érdekében a szlovák miniszterelnök visszaállamosítással fenyegeti a – főként külföldi érdekeltségű - energiaszolgáltatókat:

 

Fico államosítással fenyegeti az energiaszolgáltatókat

 

A kormány kész szélsőséges lépésekre, köztük akár az alkotmány értelmében végrehajtott kisajátításra is, ha az energetikai monopóliumok az áraik megállapítása során nem vennék figyelembe a lakosság vásárlóerejét - nyilatkozta Robert Fico miniszterelnök a SITA hírügynökségnek. 

Mint a pozsonyi Új Szó idézte: "Időnként elveszítjük a türelmünket. Szeretném emlékeztetni az energetikai monopóliumok valamennyi idegen tulajdonosát, hogy létezik az alkotmány 20. cikkelye, amely kimondja, hogy a köz érdekében a vagyontárgy kisajátítható. Ha folytatják azt a politikát - s most nemcsak az Enelre gondolok, hanem az energetikai monopóliumok külföldi tulajdonosainak hozzáállására is -, amely politika alapjában véve az állam politikája ellen, az állam és az emberek érdekeivel szemben megy, vagyis a közérdek ellen való, nem szégyenkezünk majd, és a jövőt illetően ilyen szélsőséges eszközöket is használni fogunk."

 
 
Gazdaság

Mindenki azon spórol, amin tud – én sajnos eddig sem szerepeltem a támogatók között...

 
Autószponzor nélkül marad az Oscar és az Emmy
 

Költségmegtakarítási programja részeként beszünteti az Oscar- és az Emmy-díj szponzorálását a GM.

 A legnagyobb amerikai autógyárnak számító General Motors (GM) nemrég 15,5 milliárd dolláros második negyedéves veszteséget jelentett. Az amúgy is átszervezés alatt álló cég júliusban hozta nyilvánosságra, hogy 10 milliárd dolláros megtakarítási programba fog, amelynek részeként a hirdetési kiadásokat is újra értékelik.

 

Kapcsolódó cikk – úgy látszik ez a kis színes megmozgatta a média fantáziáját:

 
 
Az ásványvízen is spórol Amerika
 

Elsősorban a palackozott ivóvíz ára miatt egyre több amerikai polgár tér vissza a csapvíz fogyasztására, de a folyamatot a környezetvédők is üdvözlik - írja a Wall Street Journal. Bár a palackozott vizek forgalma még bővül, már jelentősen lassult az utóbbi három évben. A Coca-Cola kimondottan a palackozott víz és üdítő iránti kereslet csökkenése miatt fogta vissza negyedéves eredményvárakozását.

Míg jó minőségű palackozott ivóvízre egy személy akár 400 dollár körüli összeget is költhet egy évben az USA-ban, addig csapvízzel 51 centből megoldható

 
 
Gazdaság
A grúz válság a Nabucco végét jelentheti
 

Az orosz-grúz háború miatt alapjaiban rendült meg a Grúzián át történő olaj- és gázszállítás biztonságosságába vetett bizalom, s ez az európai energiaellátást biztosítani hivatott Nabucco-tervek alkonyát is jelentheti - írja a Kommerszant.

Az útvonal biztosításán túl a kontinens ellátásához szükséges gáz beszerzése is gondot jelent a Nabucco vezetékkel kapcsolatban. A kívánt mennyiséget Európa a Kaszpi-tengeri mezők készleteiből szeretné biztosítani, ezért Kazahsztánnal, Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal is folynak a tárgyalások, ezek azonban úgy tűnik, inkább Oroszországot választják szövetségesnek.

Az események tükrében Európa számára az Oroszországot megkerülő egyetlen lehetőség a Nabuccóhoz az iráni gáz vásárlása maradt, ezt azonban az Egyesült Államok hevesen ellenzi.

Kapcsolódó hírek:
Kapkodnának a Nabucco gázáért – kétszer annyit vennének a megrendelők, mint amennyi a tervezett kapacitás
 
Gazdaság

Nemcsak Amerikában spórolnak – és van, aki nem a PR költségen. Ez már minket is érint:

Több gyárát is bezárja a Henkel
 

Még nem lehet tudni mi lesz a három magyar üzem sorsa.

Átalakítás és költségcsökkentés miatt világszerte több gyárát is bezárja a német háztartási vegyipari óriás, a Henkel - írja a Népszabadság. Kasper Rorsted vezérigazgató az intézkedésről mindössze annyit mondott: a bezárandó üzemek száma kétszámjegyű lesz. A cégnek jelenleg három üzeme van Magyarországon: a körösladányi, a barcsi és a váci. A Henkel Magyarország Kft, két éve a szolnoki mosóporgyártó üzemét már bezárta.

 
Gazdaság

Ha mi nem vesszük meg, hát megveszi valaki más:

Tovább növekedne a legnagyobb bányacég
 

A világ legnagyobb bányászati vállalkozásának 30 százalékkal nőtt a második félévi nyeresége.

Az elmúlt évben a társaság rekord mennyiségű réz-, vas-, mangán-, alumínium- és molibdénércet, valamint petróleumot termelt ki. A társaság várakozásai szerint a piacon a kereslet továbbra is erős marad a nyersanyagok iránt, amin a fejlett világ gazdasági lassulása sem ront érezhetően, a feltörekvők kereslete miatt.

 
Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet
Megint Amerika miatt aggódik Európa
 

Az európai részvénypiacok eséssel nyitottak kedden, miután a két amerikai jelzáloghitelezővel kapcsolatos félelmek uralják a piacot.

A brókereket azon értesülések befolyásolták, amelyek szerint az amerikai kormány kénytelen újabb tőkeinjekcióval megtámogatni a Fannie Mae és Freddie Mac jelzáloghitelezőket. Mindez az egész pénzügyi szegmensben azt az érzést fokozza, hogy a jelzálogválság legrosszabb részén még korántsem jutott túl az ágazat. Emellett az IMF egyik korábbi vezetője azt nyilatkozta kedden, a hitelválság neheze még hátravan.

 

Megint esik a Lehman Brothers is.

 

Kapcsolódó  hírek:
Távolodik az alagút vége

 

A bankszektor megítélésén enyhén szólva nem javított az Egyesült Államokban szárnyra kapott pletyka, miszerint a Fannie Mae és a Freddie Mac képtelen lesz segítség nélkül végrehajtani a biztonságos működéshez szükséges tőkeemelést, így végül rászorulhat az adófizetők dollárjaira is. 


Bernanke még mindig a bankok miatt aggódik

Az amerikai jegybankelnök, Ben Benanke még mindig azzal küszködik, mely pénzügyi intézményeket lehet hagyni, hogy csődbe menjenek - írja a Bloomberg.

 

Azért a britek saját maguk miatt is kezdenek aggódni:
Már az angoloknál is a recesszió kísért

A várakozásnál lényegesen jobb brit olimpiai szereplést kísérő eufóriát alaposan lehűtötte a Brit Kereskedelmi Kamara jelentése, amely szerint a szigetország recesszió felé araszol, és 2011-ig 300 ezer dolgozó veszíti el munkahelyét.

 
Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet

Érdekes cikk a hitelpiaci válság során is fellelhető válságkezelő stratégiákról – azoknak ajánlom, akik összeesküvéselméletekkel szeretik magyarázni a pusztán gazdasági folyamatok működését – és azoknak is, akik másokat vádolnak ezzel.

 

A cikk arról szól, hogy mely érdekek mentén teljesedik ki a tőkekoncentráció a szabadpiacon, avagy büdös zsidók. Holott mint alant is látni fogjuk, erről szó sincsen.

 
A végeredmény ettől még nem lesz szebb.
 
Tuti válságkezelés: játssz és imádkozz!
 

Sajátos színjátéknak lehettünk tanúi az elmúlt 12 hónapban - írja a jelzálogpiaci válság egy évét elemző cikkében Allan Sloan, a Fortune vezető szerkesztője. A gazdaság szabályozásáért felelős kormányzati és pénzügyi vezetők lázas tevékenységet folytatnak: újabb és újabb ötletekkel állnak elő arra vonatkozóan, milyen új szabályozásra és ellenőrzési mechanizmusokra van szükség a válság kezelése, illetve a hasonló helyzetek megelőzése érdekében.

Valójában azonban egy régi, jól bevált receptet vettek elő a - 80 évvel ezelőtti nagy gazdasági világválság óta nem látott - krízis kezelésére. A megoldás neve: "Játssz és imádkozz!".

Az ötlet egyszerű: mindenáron működésben kell tartani a piacot, az azon tevékenykedő szervezeteket, és közben imádkozni kell azért, hogy apránként kilábaljanak a válságból, amibe kerültek. Az olyan pénzügyi óriások, mint a Freddie Mac és a Fannie Mae például hosszabb távon elég profitot termelnek alapvető tevékenységeikből ahhoz, hogy kifizessék felhalmozott veszteségeiket. Csak időt kell nekik adni, levegőhöz kell juttatni őket - például a beígért állami támogatással -, amíg maguk megoldják a problémáikat.

A Játssz és imádkozz! politikája nem igazán korrekt a kisebb intézményekkel szemben, ugyanis hagyja azokat bedőlni, miközben a nagyokat megmenti. Csakhogy ez utóbbiaknak van esélyük arra, hogy kiterjedt tevékenységük profitjából kitömjék a korábban keletkezett lyukat. Ahogy azután a dolgok helyrerázódnak, érdemes hozzálátni a hosszabb távú reparációhoz, a keményebb szabályok bevezetéséhez, amelyek megelőzhetik a hasonló pénzügyi válságok kialakulásokat később.

 

Az eredeti cikk:
The 'Play and Pray' Solution

 
 
Politika
Lassacskán vonulnak (ki) az oroszok
 

Visszafogottan kezdte meg a kivonulást az orosz hadsereg Dél-Oszétiából. Bár az orosz elnök nyilatkozata alapján a Grúziától elszakadást követelő területen bevetett 58. hadsereg kedden megkezdi erőinek viszszavonását az augusztus 8-án kitört fegyveres harcok előtti állásaiba, Dmitrij Medvegyev szavai ellenére úgy tűnik, hogy a kivonulás helyett Moszkva a térségben békefenntartóként jelen lévő katonáinak megerősítése mellett dönt. Az orosz vezérkar kész katonai bázis létrehozására is Dél-Oszétiában.

- Aki azt gondolta, hogy büntetlenül ölheti meg állampolgárainkat és békefenntartóinkat, az a későbbiekben is elsöprő válaszra számíthat - nyilatkozta tegnap a második világháború veteránjai előtt mondott beszédében az orosz elnök, hozzátéve, hogy ehhez az országnak mind gazdasági, mind politikai, mind katonai ereje megvan. - Nem kívánjuk a konfliktus elmélyítését, csak azt, hogy tiszteljenek minket - tette hozzá Medvegyev.

 

Eközben Vaclav Klaus Grúziát teszi felelőssé a konfliktus eszkalálódásáért – szemben korábbi nyilatkozatával: 

Grúzia és a vezető grúz politikusok viselik a felelősséget a kaukázusi konfliktusért - állítja Václav Klaus cseh államfő abban az írásában, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh lap közölt hétfőn. "A grúz elnöknek, a kormánynak és a parlamentnek a háború kirobbantásáért viselt felelőssége elvitathatatlan és fatális" - szögezte le a cseh államfő, aki a múlt héten élesen bírálta a konfliktus mindkét résztvevőjét, Grúziát és Oroszországot is, és elutasította Oroszország egyoldalú bírálatát. Klaus írásában követeli a harcok azonnali beszüntetését, s felhívja a figyelmet arra, hogy a probléma hosszú távú megoldása nem alapulhat hazugságon. (MTI)

 

Kapcsolódó hírek:

Goriban nincs víz, élelem és benzin, a bankot kifosztották 

Holnap aláírják a rakétaalkut - Oroszország kaukázusi kalandja meggyorsította az amerikai rakéták lengyelországi telepítéséről való megállapodást. Már parafált egyezményt ír alá szerdán Varsóban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter lengyel partnerével, Radoslaw Sikorskival. A tárgyalások már régóta elhúzódtak, s úgy látszott, hogy nem lesz aláírás a Bush-adminisztráció mandátuma alatt.

 
Otthon
Komoly visszaesés volt az építőiparban
 

A termelés 8,1 százalékkal csökkent az építőiparban.

A termelés júniusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,2 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,6 százalékkal csökkent 2007 júniusához mérten. A termelés visszaesése mindkét építménycsoportban a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős.

Az építőipari termelés első hat havi 10,7 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,9 százalékkal, az egyéb építményeké 10,3 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva júniusban az épületek építése 5,3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,7 százalékkal maradt el a májusitól.

 
Otthon
Padlót fogtak a londoni lakásárak
 

A brit fővárosban érvényes ingatlan irányárak 5,3 százalékkal csökkennek az utóbbi hónapban a Rightmove piackutató felmérése alapján.

Az augusztusi adat által jelzett áresés 21 ezer fontos csökkenésnek felel meg, de bizonyos felkapott külső kerületekben ennél jóval nagyobb, akár közel 8 százalékos árcsökkenés is megfigyelhető - számol be a Guardian. Az árcsökkenés tükrözi a jelzáloghitelek elérhetetlenségét és a lakások egyre gyakoribb eladhatatlanságát.

 
 
 
Technológia
Jobb későn, mint soha.
 
Palackká finomítanák a búzát Fűzfőn
 

- Elkészült az első magyarországi zöldvegyipari gyár megvalósíthatósági tanulmánya, amely igazolta, hogy a projekt műszakilag kidolgozott, ráadásul gazdaságilag is eredményes lehet - tudtuk meg Bakonyi Árpádtól, az állami tulajdonban lévő Nitrokémia Zrt. vezérigazgatójától.

A tervezett beruházás keretében Balatonfűzfőn egy olyan - úgynevezett biofinomító - üzemet építenének fel, amelyben évi 100 ezer tonna búza felhasználásával a vegyipar egyik alapanyagának számító tejsavat, majd abból polimerizáció útján politejsavat, a műanyagipar egyik univerzális alapanyagát állítanák elő. A politejsav-granulátumból különböző palackok, csomagolóanyagok, szövetek, textilipari termékek készíthetők.

A zöldvegyipar legnagyobb előnye, hogy a mezőgazdasági alapanyagokból előállított termékek - a kőolajalapú műanyagokkal szemben - a felhasználást követően komposztálással három hónap alatt teljesen lebomlanak, sőt természetes körülmények között is megsemmisülnek.

 
 
Technológia

A hazai szélenergia hasznosításról jelent meg viszonylag részletesebb cikk a Portfolio.hu-n. Nem idézek belőle a teljesség igénye nélkül – ez egy önálló témakör, később visszatérünk rá a blogon mi is -, akit érdekel, itt találja:

 
 
 

18 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr32623548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Skellington 2008.08.19. 19:50:15

Több sebből vérzik a hazai gyógynövénypiac
www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=229869

"Bajban van a hazai gyógynövénypiac, állítja az ország egyik legnagyobb feldolgozóüzemét működtető cég igazgatója. Az Ormánságban két éve a munkaügyi központ a gyógynövényprogrammal próbálta visszaszorítani a munkanélküliséget.

Több mint kétszáz embert taníttattak ki a gyógyító füvek termesztésére és gyűjtésére. Mára azonban a gazdák fele felhagyott a termesztéssel. A szigorodó rendeletek miatt veszélybe került az ágazat.

A gyógynövény kilójáért mindössze tizenhárom forintot kapnak a gyűjtők, Váradi János és családja több mint tíz éve ebből él, más munkát ugyanis nem találtak a térségben.

A gyűjtők száma azonban az utóbbi években a felére csökkent, az adminisztráció szigorítása miatt ugyanis sokan inkább felhagytak a munkával.

A Baksai feldolgozóban szárítják, darabolják és zsákolják az Ormánságban begyűjtött gyógynövényeket. Az igazgató azt mondja, őket is hátrányosan érintik az új rendeletek, van ugyan megrendelés, de nincs aki leszedje a növényeket. Mióta a gyűjtőknek ki kellett váltani az őstermelői igazolványt, sokan felhagytak a munkával. Legtöbben ugyanis nem tudják teljesíteni a feltételeket.

Az Ormánságban tavaly több tanfolyam is indult uniós forrásból. Kétszáz embert taníttattak ki a gyógynövények termesztésére és gyűjtésére. A statisztikák azonban azt mutatják, nem sikerült jelentősen visszaszorítani a munkanélküliséget, Ormánság még mindig az ország egyik leghátrányosabb térsége."

Jack Skellington 2008.08.19. 19:51:28

Úgy fogy a cigi és az alkohol, mint a cukor
www.elelmiszer.hu/cikk.php?id=2308

"A világátlag közel ötszörösét adja el a hazai kiskereskedelem cigarettából és alkoholos italokból – derül ki a Világbank friss összehasonlító elemzéséből. A magyar fogyasztók egyedül ruházati cikkek vásárlásában maradnak el a világátlagtól, a többi területen meghaladjuk azt.
A Világbank az International Comparison Program keretében végzett világméretű összehasonlító felmérést, amelyben az egyes országok ágazatok szerinti kiadásait vizsgálta. A felmérés szerint Magyarország élelmiszerre arányosan az átlag 182 százalékát költi, nagyjából kétszer annyit, mint Albánia, háromszor annyit, mint Irak. Durván kétszer ennyit költenek azonban ételre Cipruson, akiket csak az egészségre költött kiadásainkkal - az átlag körülbelül kétszeresével (205,7%) - tudunk felülmúlni. Tömegközlekedésre 157, vízre, villanyra, gázra 259,4 százalékát költjük az átlagnak, ruházkodásra azonban csak 85,9 százalékot, ami még így is közel tízszerese a Tádzsikisztánban ugyanerre a célra fordított kiadásoknak. Tádzsikisztánban alkoholra, dohányra és egyéb narkotikumokra is csak az átlag 4,1 százalékát költik, míg nálunk ugyanerre a célra ennek több mint százszorosa megy el, mintegy 489,7 százalék. Ezzel magunk „mögé” utasítva a világ szinte valamennyi országát."

Jack Skellington 2008.08.19. 19:59:04

Medvegyev: Augusztus 22-ig befejeződik az orosz csapatok kivonása Grúziából
www.mti.hu/cikk/300385/

"Augusztus 22-ig befejeződik az orosz csapatok kivonása Grúziából - biztosította kedden francia kollégáját telefonon Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Csütörtökön és pénteken elhagyja az orosz haderő Grúziát, kivéve 500 katonát, aki a múlt héten aláírt tűzszünet biztonsági rendelkezéseinek végrehajtását biztosítja majd - mondta Medvegyev Nicolas Sarkozynek a francia elnöki hivatal közleménye szerint. A két államfő telefonbeszélgetése során egyetértett abban, hogy az érintett felek által elfogadott hatpontos béketervnek teljes mértékben, mielőbb érvényt kell szerezni."

Jack Skellington 2008.08.19. 20:02:43

Miért ment ki a Szigetre a szakállamtitkár? Itt a válasz
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=236388&fr=rss

Részlet:
"Az elektromos PET palackzsugorító berendezéssel összezsugorított palackok kevesebb, mindössze 3% idegen anyagot tartalmaznak, ellentétben a zsugorítatlan, vagy mechanikusan tömörített palackokkal, amelyeknél ez az érték 15-17%. A jóval tisztább zsugorított PET palackokból akár ismét PET palack is készíthető.

A készülék sikereit jelzi, hogy hazánkon kívül való elterjesztése az adott országok kormányzatainak támogatása mellett van napirenden többek között Kínában, Szlovéniában, az Egyesült Arab Emírségekben, Kanadában és Svájcban is. A folyamatos üzemű berendezést, a Szigeten tapasztalható kedvező fogadtatását követően, ősszel az ÖKO-Tech kiállításon mutatja be a szakmai közönségnek a gyártó Budafilter 94. Kft."

Jack Skellington 2008.08.19. 20:19:26

Kamatvágások "hada" várható - de csak jövőre
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=101251

"Jövő hétfőn dönt az irányadó, már május vége óta 8.5%-on álló irányadó rátájáról az MNB monetáris tanácsa, amellyel együtt teszi közzé a jegybanki stáb a friss inflációs jelentést (időközi felülvizsgálat). A Portfolio.hu felmérése szerint a piaci szakértők egybehangzó várakozása szerint tartás lesz az augusztus 25-i döntés, ugyanakkor nagy a megosztottság abban, hogy lesz-e lehetőség egy-két 25 bázispontos csökkentésre év végéig, vagy sem. A választ adók közül heten (ld. cikk végi táblázat) számítanak arra, hogy a jegybank a jövő év elejéig kivárhat a kamatcsökkentési sorozat elindításával, de az elég intenzívnek ígérkezik: a konszenzus szerint egészen 7.25-7.50%-ig mérséklődhet az irányadó kamatláb."

Jack Skellington 2008.08.19. 20:25:07

Lezárult a Wienerberger hazai leépítése
www.mfor.hu/cikkek/Lezarult_a_Wienerberger_hazai_leepitese.html

"A Wienerberger magyarországi cégénél, a több mint 700 főt foglalkoztató Wienerberger Téglaipari Zrt.-nél lezárult a 70 fős létszámleépítés, közölte Bencze Norbert, a Wienerberger Téglaipari Zrt. igazgatósági tagja, gazdasági igazgató az MTI-vel kedden.

A folyamat májusban kezdődött, mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a cégcsoport optimalizálási programjának keretében a korszerű telephelyeket tartják meg, az elavultakat bezárják. Az elbocsátások a pannonhalmi és a törökbálinti telephelyet érintették, de a társaság megpróbálja tovább üzemeltetni azokat részben kereskedelmi céllal, részben az elbocsátott dolgozók új tevékenységéhez szükséges bérleti lehetőségként.

A világ legnagyobb téglaipari csoportja, az osztrák Wienerberger kedden, a gyenge konjunktúrára tekintettel, 1500 fős leépítést jelentett be világméretű üzletében azzal, hogy a létszámcsökkentés már részben megkezdődött. Világszerte 25 üzemüket zárják be, illetve átmenetileg nem üzemeltetik. Ezeknek a 80 százaléka úgyis annyira elavult, hogy két éven belül mindenképpen be kellett volna zárni őket, tették hozzá a vállalatnál."

Jack Skellington 2008.08.19. 20:35:14

Építőiparhoz még egy cikk:

Bedől az építőipar?
www.piacesprofit.hu/?r=20913

"Koji László szerint tovább folytatódhat az ágazatban tapasztalt létszámcsökkenés is. Az ÉVOSZ szerint 6-7 ezren veszthetik el állásukat az építőiparban 2008-ban, az előző évben tapasztalt 12 ezres létszámcsökkentés után. Az építőiparban a második negyedévben bekövetkezett 5,8 százalékos áremelkedéssel kapcsolatban Koji László megjegyezte, hogy a drágulás nem azt jelenti, hogy az építőipari vállalatok nagyobb haszonra törekednének, az csupán a cégek megnövekedett költségeit fedezi. Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint a magyar építőiparban a kormány megszorító intézkedéseinek hatása helyett már az európai gazdasági recesszió érezteti negatív következményeit."

Jack Skellington 2008.08.19. 20:38:42

Miért sok a kontár és kevés a kisiparos?
hvg.hu/karrier/20080818_szakmunkas_oktatas_kisiparos.aspx

"A fizikai munka respektjét tovább bomlasztotta a rendszerváltás idején a köztudatba begyűrűzött téveszme. Ennek lényege, hogy a tudásközpontú ország akképp érhető el, ha az érettségiző generációk majdnem egésze (de minimum a relatív többségük) diplomát szerez. Így aztán százezrek kaptak piacképtelen végzettséget, azok tömegeiről nem is beszélve, akik befejezni is képtelenek voltak tanulmányaikat. Az ő segélyezésük, továbbképzésük újabb száz-és ezermilliárdokat nyel el. Államunk gyakorlatilag iparszerű méretekben bocsát ki okleveleket, melyeket tulajdonosaik valószínűleg sosem használnak. Ehelyett felsőfokú képzettséget nem igénylő szellemi vagy fizikai segédmunkát végeznek.

Ugyanakkor szakmák tucatjai nélkülözik az utánpótlást. Aminek oka, hogy – valljuk be – korunk fiatalságának oroszlánrésze számára egyszerűen büdös a kétkezi pénzkereset. Nincs presztízse és becsülete előttük. Akkor sem, ha a munkásember nem tanulatlan, gyári futószalag előtt görnyedő bérrabszolga, hanem komputervezérelt szerszámgépek operátora, precíziós termelésfolyamat résztvevője, önállóan dolgozó szakember, akinek műszaki tudása gyakran felér egy mérnökével. A szakmunkások, kisiparosok égető hiányán a kontárok és fuserek, a rászorultság vámszedői nyerészkednek. Így azután, továbbra is szerencse dolga, hogy gond nélkül elkészül-e a halaszhatatlan csatornázás vagy tetőfedés."

Vadista Szandál 2008.08.19. 20:43:34

www.penzcentrum.hu/cikk-1012842-1.html

A brutális gázáremelés következménye: jön a kandallók virágkora

2008. augusztus 19., kedd 5:40
Miközben a lakástulajdonosok többsége a vízpartokon tölti nyári szabadságát, akadnak, akik már a beharangozott gázáremelés következtében várhatóan jelentősen megugró fűtésszámla miatt aggódnak. A tüzépek, a kályha kereskedések és a kandalló építők az érdeklődők rohamáról számoltak be az utóbbi hónapokban.

Salvor_ 2008.08.19. 20:47:57

Nem csak azzal van baj, hogy az erettsegizettek nagy resze diplomat akar szerezni, es igy jo esellyel szerez is (mert az egyetemek lete ezen mulik). Maganak az erettseginek a szinvonala is hatalmasat zuhant az elmult 18 evben.

Jack Skellington 2008.08.19. 20:48:31

Nemtom már, hova rakjam ezt :)

Az oroszok mintha kivonulnának Dél-Oszétiából
index.hu/politika/kulfold/gruzoss0819/

Hosszú cikk, nem idézek.

Jack Skellington 2008.08.19. 20:55:52

Visszaszorulóban az élelmiszerek ára
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=378532&place=

"Az élelmiszerek árát mérő index a január óta mért legalacsonyabb szintre esett - jelentette az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO.

Az árak csökkenését elsősorban a gabona és az olajak piacai húzták - számol be a Bloomberg. Az 55 élelmiszer árát összefoglaló FAO-index 212 ponton állt júliusban, miután júniusban még 217 ponton állt, márciusban pedig rekord, 218 pontos értéket ért el. Egyes cikkek ára viszont szembe ment a trenddel, így például a cukor árindexe 183-ra emelkedett, miután júniusban még 156 ponton állt - jelentette a római bázisú szervezet. Ezt főleg a brazil termés gyengesége indokolta. Az olajok és zsírok indexe 278 pontra csökkent az előző havi 292-ről, a gabonáké 273-ról 256 pontra mérséklődött, a tej viszont 263 pontról 265-re "drágult", míg a hús árindexe júliusban nem változott."

Jack Skellington 2008.08.19. 20:58:10

A várakozások felett drágul Amerika
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=378534&place=

"Csökken az építőipar teljesítménye, és a vártnál magasabb a termelői infláció is.

Amerikában 965 ezer építkezés kezdődött meg júliusban, az elemzők 960 ezret vártak - írja a Bloomberg. Az adat 17 éves mélypontot jelent. Az előző adat még 1,066 millió új építkezés megkezdését mutatta, így tovább tart az amerikai építőipar vesszőfutása.

A termelői árak viszont 1,2 százalékkal emelkedtek júliusban, szemben az elemzők 0,6 százalékos várakozásával. Egy hónappal korábban még 1,8 százalék volt a növekedés üteme. Az energia és az élelmiszerárakat nem tartalmazó magindex is gyorsulást mutat, értéke 0,2 százalékról 0,7 százalékra emelkedett."

Kopi3.14 2008.08.19. 21:29:59

Jack Skellington 2008.08.19. 20:02:43

"Az elektromos PET palackzsugorító berendezéssel összezsugorított palackok kevesebb, mindössze 3% idegen anyagot tartalmaznak, ellentétben a zsugorítatlan, vagy mechanikusan tömörített palackokkal, amelyeknél ez az érték 15-17%."

Ha eme részletet jól értlemeztem, akkor azok a PET palackpogácsák, amiket elektromosan zaugorítanak idegen anyagból kevesebbet tartalmaznak, mint azok, amiket akár a mellette levő pozícióból indítva nem kezelünk ilyen módon. És ezt így hogy?


Jack Skellington 2008.08.19. 19:51:28

Erre csak egy karikatura jut eszembe, amin két csöves elmélkedik, miszerint az amerikai katonákat különleges kiképzéssel tudják olyan szinten tűrőképesé tenni, hogy napokig elvannak minimális vízen, természetben bogarászott élelmen, vagy akár azon se. Mire a hajléktalan: Ha ezek tudnák, hogy mi tizenöt éve csak bagón és pián élünk...

Jack Skellington 2008.08.20. 07:02:58

Ez a jó kis cikk meg tegnap kimaradt, pedig érdemes elolvasni:

Hazafias vásárlók áruházi rohama
www.piacesprofit.hu/?r=20915

"A stratégiai üzletágak külföldi kézbe kerülésének megakadályozása nem véletlenül erősödött fel éppen mostanában. A globalizáció előretörésével kiélesedő verseny, a lassuló gazdasági növekedés és a munkanélküliség növekedésével fokozódó problémák egyértelműen utat nyitnak a protekcionista gazdaságpolitikáknak, különösen, ha ehhez olyan nyersanyagpiaci tendenciák is társulnak, mint napjainkban. Az európai alkotmány körül zajló negatív események szintén megkönnyítik a politikusok számára, hogy mostanában inkább a nemzetállami érdekeket részesítsék előnyben, szemben az uniós célokkal.

Ugyanezek a tényezők magyarázhatják azt is, hogy a nemzeti vagyonalapok miért éppen most verték ki a biztosítékot néhány tagállamban. Németországban például felmerült a törvényi korlátozás lehetősége annak érdekében, hogy az állam intervencióval élhessen külföldi tulajdonú vállalatok és nemzeti vagyonalapok tőkebefektetései esetében, írja a Wall Street Journal egy 2008 januárjában megjelent cikkben. A külföldi felvásárlások korlátozására vonatkozó tervezet ellen többen szót emeltek, hangot adva félelmüknek, miszerint ez elriasztja a külföldi tőkebefektetőket. Angela Merkel kancellár úgy érvelt: olyan rendelkezést szeretne, amely csupán azt akadályozza, hogy külföldiek politikai befolyáshoz juthassanak azáltal, hogy megvásárolják bizonyos, korábban privatizált szektorok részvényeit. Németországban például ez konkrét veszély lehet az energetikai közműszolgáltatások piacán."

Jack Skellington 2008.08.20. 18:16:03

Kopi3.14 2008.08.19. 21:29:59

Találgatok: mi módon lehet még összenyomni valamit, ha nem mechanikusan? Talán vákuummal? Ha azzal csinálják, akkor valószínűleg ki tudják szivattyúzni a maradék pár csepp folyadékot is, ami valahol összegyűlik.
A másik, hogy a cikkben az van, hogy le kell szedni a palackokról a matricát és a kupakot. Emiatt valóban eleve kevesebb a más jellegű anyag, másrészt a kupak levétele lehet, hogy tényleg azért is lényeges, hogy a vákuumos módszer működni tudjon.

Más ötletem nincs.
Nekem egyébként szimpi a cucc, sokan nem szeretnek nyűglődni a visszaváltós palackokkal.

Batkaa 2008.08.20. 23:08:49

YP,
ennek a linkje hibás, itt a helyes:
Tovább növekedne a legnagyobb bányacég
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=378350

Batkaa 2008.08.20. 23:12:02

Ehhez itt:
Az ásványvízen is spórol Amerika

Annyit tennék hozzá, hogy nekünk is itthon a csapvíz szolgál.
Van egy kis víztisztítónk, ami megszűri például a klórt és iható, jó ízű viszünk van.
Évente kerül 10e Ft-ba a filter.
süti beállítások módosítása