HTML

Utolsó kommentek

2008.08.04. 13:15 AoL

Magyar Vándor - 2008. augusztus 04.

 

Társadalom
 

A tegnap felvetett témára – Monok és az uzsorakamat – egy lehetséges válasz:

 

Életmentő bank az uzsorások áldozatainak

 

Az uzsorahelyzet megoldásán őrlődőknek leginkább a bangladesi Grameen Bank ugrik be. A mikrohitelek kihelyezésével foglalkozó pénzintézet alapelve, hogy a szegények is jó adósok. Alapítójának, Mohammed Junusznak ezt bizonyítania is sikerült: a bank 98 százalékos megtérülési rátáját minden kereskedelmi bank megirigyelhetné. A pénzintézet egészen kis összegeket ad kölcsön, cserébe nem vet ki jelzálogot, s nem is növeli saját költségeit a hiteligénylés elbírásával. Alapítója 2006-ban Nobel-békedíjat kapott.

 

A szegények bankjának ez az általuk kiötlött változata (amely végeredményben egy fiókhálózat nélküli mobilbank) csak mentori hálózattal együtt és csak csoportos hitelkihelyezéssel működne. Utóbbi azt jelenti, hogy a kölcsönfelvevők kisebb csoportokat alkotva, egymásért kezességet vállalva kaphatnak hitelt, először kis összegben. A mentornak nem csupán banki szakembernek kell lennie, hanem a „család barátjává” kell válnia az elképzelés szerint. Ők észlelik azt is, hogy uzsorások fenyegetik-e a hitelfelvevőket, együttműködnek a családokkal, s életvezetési stratégiákra okítják a hátrányt szenvedőket.

 

Egyelőre sajnos egyedi kezdeményezés formájában létezik csak, de mindenképpen üdvözlendő hozzáállás.

 
 
Gazdaság
Az elmúlt hét rezüméje a magyar sajtóban:
 

Hangos fékcsigorgás és pánikhangulat mindenütt

 

Az autógyártók mind Európában, mind az Egyesült Államokban meghúzták a vészharangot; pénteken a BMW profitfigyelmeztetése és a GM vártnál rosszabb második negyedéves eredménye adta meg a kereskedés alaphangulatát, amely a nap folyamán csak tovább romlott.

 

A befektetőknek a hét vége előtt publikált makroadatok sem adhattak nyugalmat - a munkanélküliség júliusban négyéves csúcsot ért el az Egyesült Államokban

 
Kapcsolódó hírek:

Négy éves csúcson a munkanélküliség a tengerentúlon 

Munkanélküliek pusztítottak a BÉT-en 

Az infláció fojtogatja a brit gazdaságot 

 
 
  
Gazdaság

Újabb érv amellett, hogy a spekuláció szerepe nem elsődlegesen meghatározó a nyersanyagok árának jelenkori drágulásában:

 

Nem csak a spekulánsok hibája a nyersanyagár-sokk

 

A nyersanyagpiacokra ömlő tőke az elmúlt években kétség kívül hatással volt az árfolyamok alakulására, azonban kizárólagosan azzal magyarázni a történteket nem lehet. Gondoljunk csak olyan termékekre mint az uránérc, a szén, az acél vagy a vasérc, melyek esetében az árfolyam többszöröződése ment végbe az elmúlt években úgy, hogy a spekulánsok jelenléte nem érintette ezen piacokat.

 
Otthon
Nesze neked energiatakarékosság:
 

Leáldozott a sötét, szűk lakásoknak

 

a korábbi 13.65 méter magasság helyett, (ami egy négyemeletes háznak felel meg), mostantól már 10 méteres szintkülönbség esetén sem kerülhető el a házakban a lift elhelyezése. Ráadásul a szabály értelmében, nem az épület magassága esetében kell a 10 métert figyelembe venni, hanem a legalsó és legfelső szint között, vagyis mélygarázs építése esetén, már akár a 2. szinttől is kötelező a lift kialakítása.

A teljes cikkben további árdrágító és sokaknak kellemes, másoknak megfizethetetlen feltétel található. Ha új lakást, vagy netán csak bosszankodni szeretnél, kattints. 
 
 
Technológia

Online is megjelent a cikk, amiből korábban idéztem:

Divat lett a környezetbarát építészet New Yorkban

 
Örülünk: 

az olajárak elszabadulásával csökken a nagy fogyasztású kocsik népszerűsége, az ingatlanfejlesztők is felismerték, hogy érdemes energiatakarékos és környezetbarát épületekbe befektetni. Gomba módra szaporodnak az ökoépületek New Yorkban, nemcsak állami ösztönzők hatására, hanem a fogyasztói ízlés változása nyomán is.

Egyelőre kb. ennyi az érdemleges hír róla, valamint a cikkben is felmerül a skálázhatóság mértékének kérdése.

 Azért csak mértékkel: 

Hosszadalmasan készülő és költséges tanúsítványokkal kell igazolni, mennyire környezetbarát egy épület, így a zöldhullám hasznának jelentős része a tanúsítványokat kiállító cégeknél csapódik le. Ezért, és nem pusztán a drágább építőanyagok miatt kerülnek a hagyományosaknál akár 10-15 százalékkal többe a zöld épületek.

 

A LEED kampányaiban sokszor bukkan fel Leonardo di Caprio, a Global Greennél pedig már szinte szóvivői szerepet tölt be egy másik filmcsillag, Brad Pitt. Nem csoda, ha a LEED elérte, hogy New York államban minden 2 millió dollár feletti építkezésnél kötelező legyen legalább az ezüstöt megszerezni az általa kidolgozott négy fokozatból: általános, ezüst, arany és platina.

 
 
Technológia

Bíztató hírek (a fentiek után ránk fér):

Megkezdte a termelést a legnagyobb brit hullámturbina

 

Az Atlanti-óceán hullámaiból száz kilowatt villamos energiát termelő turbinát állítottak üzembe a skóciai Islay-szigeten. A berendezést Jim Mather skót energiaügyi miniszter indította be. Ez az eddigi legnagyobb turbina a szigetországban, amely a hullámok lendületével előállított áramot betáplálja az elektromos hálózatba. A fejlesztő Wavegen óceánparti telepén 20 millió fontos befektetéssel összesen negyvenet építenek a következő másfél évben. A megtermelt 4 megawatt áram 1500 háztartás éves fogyasztását fogja fedezni, és a parttól 350 méterre húzódó turbinasor hullámtörőként is szolgál - áll a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

 
 
Közlekedés 

Csak a szokásos, de ezúttal az emelkedő költségek között megjelenik és egyre inkább komoly szerepet játszik az emelkedő üzemanyagár. Most, 2008-ban.

A cikkhez tartozó kommentek között megjelenik a BKV szolgáltatásait nem használók járjatok gyalog-kórusa. És lesz, aki valóban gyalog fog járni, ami jelentősen megnehezíti a munkába járást. Pedig ez nem is Amerika.

 

Ha szereted az anyázást – és itt nem szokás – feltétlenül nézz be az Origóra.

 

Szeptemberig átalakul a fővárosi tömegközlekedés

 

Demszky Gábor főpolgármester május legvégén írta alá a hosszas viták után kialakított paraméterkönyvet. A tervezet első változatai olyan mértékű járatritkításokat tartalmaztak, hogy a főváros városüzemeltetési bizottsága nem fogadta el azokat. A BKV az első tervek szerint jellemzően a késő esti, illetve a hajnali közlekedésen spórolt volna, a tiltakozások hatására azonban jelentősen felpuhította a tervezetet. A hamarosan bevezetendő változatban a teljesítménycsökkentés mértéke összesen 2 százalékos, a BKV évente 1,1 milliárdos megtakarítást remél. A korábbi bejelentések szerint a terv bevezetése után 35 autóbusszal és 10 trolibusszal kevesebb közlekedik majd a fővárosban.

 

Paraméterkönyv - nem sok derül ki belőle

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr23599312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowrunner 2008.08.04. 13:23:24

A hullámturbinás cikk linkje nem jó.

AoL 2008.08.04. 15:35:46

re: Slowrunner

Javítva, kösz.

Batka 2008.08.04. 16:04:16

Hmm, hogy ez az uzsorás dolog mennyire nem új, ajánlom Bartha Miklóstól a Kazárföldön című riportkötetet elolvasni.
Előre szólok, hogy - enyhén szólva - nem számít politikailag korrektnek!

De azon kívül, hogy bemutat egy megvalósítható programot az uzsoracsapda állami segítséggel történő megtörésére, hozzásegít megérteni sok egyéb olyan folyamatot, amit a történelemoktatás nem sietett a maga mélységében elmagyarázni anno az iskolai szocializációd egyik szakaszában sem...

Mivel nem akarom ezzel a témával teleszemetelni a blogot, ha kéritek a könyv online változatának linkjét (netán flamelni támad kedvetek) írjatok ide: batkaa_at_fw_dot_hu

AoL 2008.08.04. 18:13:47

Engem pl. érdekelne - azért kapom fel a fejem ezekre a hírekre. [Nem tetszik, ahogy a szőnyeg alá söpörjük a problémát, mondván, nem minket érint. (Most.)]

Amúgy szerintem ebben a rovatban pl. semmiképpen nem szemetelés. Ha valaki más szerint az, akkor majd jelzi és megbeszéljük.

Nyilván nem újdonság, viszont egyre inkább aktuális probléma, amivel előbb-utóbb kezdeni kell valamit: leküzdeni, együttélni vele, vagy bármit, mert egyre többeket érint és egyre nagyobb feszültségek keletkeznek belőle. Ezt tapasztaljuk.

Szóval mindenképpen kérem szépen a linket, aztán meglátjuk.

Batka 2008.08.04. 22:10:23

Rendben.
Bartha Miklós 1901-ben, tárcasorozatban jelentette meg a kolozsvári Ellenzékben a ruténföldön, Kárpátalján megélt tapasztalatait. Bevándorló galiciáner zsidó uzsorások nagyon sanyargatták a rutén lakosságot, mire válaszul a budapesti kormány beindította a "hegyvidéki akciót", ami Egán Ede vezetésével igen sikeresen folyt, amíg az uzsorások bérgyilkosa meg nem gyilkolta Egánt.

A könyv olvasásakor mindenképpen érdemes megpróbálni belehelyezkedni a századfordulós világba és elvonatkoztatni egyéb történelmi tapasztalatainktól, mert tévútra visz!
No, akkor itt a link, nesze, én szóltam... :)
www.angelfire.com/zine2/judeolog/konyvek/kazarf.htm
süti beállítások módosítása