HTML

Utolsó kommentek

2008.07.30. 15:55 AoL

Magyar Vándor - 2008. július 29-30.

 

Társadalom

 
Jack Skellington lett figyelmes a következő hírre:

Nehéz napokra készíti népét a kubai elnök
Fel kell készülnünk a globális gazdasági válság következményeire - figyelmeztette a kubaiakat Raúl Castro kubai elnök. Castro szerint több fejlődő ország megérezte már az üzemanyag és az élelmiszer árának emelkedését. "El kell magyaráznunk népünknek a nehézségeket, hogy így felkészítsük azokra az embereket" - mondta a BBC szerint 48 perces beszédében Castro.
 
Bár többen azt várták, hogy újabb gazdasági liberalizációs intézkedéseket jelent be, ezúttal ez elmaradt - írja a BBC. Raul Castro több ponton lazított bátyja, Fidel politikáján, mióta februárban hivatalosan is átvette tőle a hatalmat. Legutóbb a magángazdaságok alapításán, illetve a mobiltelefonok és a számítógépek birtoklásának szabályozásán enyhítettek.
 
 

Társadalom

 
Népszavazás a minaretépítések tilalmáról Svájcban
Svájcban megtartható a népszavazás arról, hogy betiltsák-e minaretek építését az alpesi országban, mivel a Szövetségi Kancellária ellenőrzése szerint összegyűlt az ehhez szükséges megfelelő számú aláírás.
 
Mint a kancellária kedden közölte, a benyújtott 114137 aláírás közül 113540 hitelesnek bizonyult. A népszavazást elsősorban a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai kezdeményezték, akik ezzel a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását szeretnék megakadályozni.
 
A kezdeményezők elutasítják azt a vádat, hogy a minarettilalom a vallásszabadságba ütközne. Érvelésük szerint a 350 ezer svájci muzulmán hívő minaret nélküli mecsetben is szabadon gyakorolhatja vallását. Ezenkívül a minaretek szerintük nem vallási jelképek, hanem egy politikai hatalmi ambíció jelei.

 

Gazdaság

 
A magyar gazdaság teljesítményét rendszeresen túlbecsülték - állítják a közgazdászok
Az ország gazdasági teljesítménye elkerülhetetlenné tesz további makrogazdasági reformokat - állapítja meg a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT), összegezve a 2008. évi közgazdász-vándorgyűlés tanulságait.
 
Az összefoglaló szerint a magyar gazdaság növekedési teljesítményét a korábbi években rendszeresen túlbecsülte mind az ország vezetése, mind a közgazdász szakma: "a mai ismereteink szerint gazdaságunk potenciális növekedési üteme legfeljebb 3-3,5 százalék, amit csak egy-két évben lehet meghaladni".

 

Gazdaság

 
Nem csúszhat tovább a Déli Áramlat projekt
A Gazprom már megállapodott Bulgáriával, Magyarországgal, Szerbiával és Görögországgal a Déli Áramlat projektről, s a végéhez közelednek a tárgyalások Ausztriával és Szlovéniával is. 
 
A cső oroszországi kiindulópontja a novorosszijszki kikötő lenne. A vezetéken évi 35 millió tonna olaj (napi 700 ezer hordó) Európába 2010-től, az Égei-tengeren keresztül. A 285 kilométer hosszú vezeték kapacitását 2016 után napi egymillió hordóra lehetne bővíteni.
 
 

Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet

 
Elszomorító fordulat: soha nem látott hiányt hagy maga után Bush
Eddig soha nem látott összegű, 482 milliárd dolláros hiány-előirányzatot tartalmaz az október 1-jén induló, 2009-es amerikai költségvetés – közölte a The New York Times.
 
További, előre nem látható finanszírozási igénnyel léphet fel a potenciálisan súlyos egyensúlyhiányt hordozó Medicare egészségügyi ellátási program, illetve az ottani alapnyugdíj-rendszer. Az összesített kiadások egyébként az idén 8 százalékkal haladják meg a tavalyi szintet, és a 2009-es pénzügyi év további 6,5 százalékos növekményt tartalmaz.

 

Gazdaság – Hitelpiaci válság melléklet


 
Botrány, hogy nincs botrány
 
Grant a válság kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a válságot a hiteleket felelőtlenül osztogató bankok okozták, a cechet viszont minden amerikainak fizetnie kell. A hitelválság tavaly nyári kirobbanása óta elszabadult az infláció, a gazdasági növekedés visszaesett. A dollár árfolyama soha nem látott mélységekbe zuhant, az ingatlanárak is estek, a munkanélküliek száma nőtt, és jelentősen drágultak az élelmiszerek.



elég világos, hogy kik idézték elő a bajt. A FED kamatcsökkentéseinek következtében a bankok még nagyobb fokozatba kapcsolva tukmálták a hitelt, az alacsony törlesztőrészletektől elbódult ügyfelek pedig még inkább eladósodtak. A krízis közelgett, a bankárok milliós jutalmakat kaptak.
Akkor hát miért nem veti fel senki a bankok, az állami ellenőrző szervek és a FED felelősségét? Talán már minden amerikai tőzsdei részvényeket birtokol, ezért érdekében áll, hogy a hitelintézetek akár állami segítséggel is elkerüljék a csődöt? Ez sem kizárt, de Grant úgy véli, máshol kell keresnünk a magyarázatot.
 
Most az adófizetők az állami szerepvállalás levét isszák. Hiszen a csődközei helyzetbe jutott hitelintézeteken csak az adófizetők pénzéből lehet segíteni. A nyereséges időkben termelt nyereség meg persze a válságot előidéző bankvezérek pénztárcáját duzzasztotta.

 

Otthon

 
Megint csak Jack gyűjtése, lehet, hogy valakit a gyakorlatban is érdekelhet.  
 

Egyedileg is pályázható lehetőségek, épület- és lakáskorszerűsítésre!!!

 
Van még pénz ablakcserére, hőszigetelésre, napelemre
 
Lehet még pályázni az energiatakarékossági programban.
 
NEP-2008-1 kódszámmal jelent meg a nyílászárók cseréjére, illetve utólagos hőszigetelésére szóló pályázat, amelyre a hagyományos és az iparosított technológiával épült lakások is pályázhatnak.
 
 
NEP-2008-2 kódszámmal jelent meg a fűtés (például kazáncsere) és melegvíz-ellátás korszerűsítésére irányuló pályázat.
 
 
NEP-2008-3 kódszámmal jelent meg a lakóépületek utólagos hőszigetelésére irányuló pályázat.
 
 
NEP-2008-4 kódszámmal jelent meg a többcélú energiatakarékossági beruházásokra vonatkozó pályázat.
 
 
NEP-2008-5 kódszámmal jelent meg a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző pályázat (megújuló energiaforrásokkal előállított hő- vagy villamos energia, biomassza, geotermikus energia, szélenergia, szerves hulladékok felhasználásának növelése, napkollektorok, napelemek telepítése).
 
 
 

Itthon

 
Jack nem csak jó híreket hoz, viszont jó tisztában lenni a trenddel, úgyhogy ezt is érdemes elolvasni:
 
Komolyabban drágulhatnak a hitelek
 
Több hazai banknál vállalati hitelezési stopot rendelt el a külföldi tulajdonos, aki viszont az elmúlt fél évben vett fel hitelt, növekvő kockázati prémiummal szembesül.
 
Aki az elmúlt fél évben hitelt vett fel, növekvő kockázati prémiummal szembesült - állítják a Budapest Banknál (BB).
 
Hiába változatlan bármely devizánál az irányadó kamatláb, ha például a jelzáloghitelt kibocsátó bank számára a forrás megdrágult, csak idő kérdése, hogy ez mikor jelentkezik az ügyfélnél is a hitel kamatában.
 
A bankok közötti verseny a folyamatot egy darabig feltartóztathatja vagy mérsékelheti, de teljesen eltüntetni valószínűleg nem tudja. A hazai piacon a devizahitelek túlsúlya miatt a forintkamatok esetleges szinten maradása sem jelentheti a kamatköltségek változatlanságát, ráadásul a forintforrások is "kifogyóban" vannak, a bankrendszer betétei már egy ideje nem tudják fedezni a lakosság növekvő hiteligényét.
 
Mindez pedig - nyomatékosították a BB-nél - egyértelműen a forrás és így a hitelek kamatköltségének emelkedése irányába mutat. Hazánk viszonylag kisebb negatív hatásokkal megúszta a válságot, de a devizahitel-kamatok növekedését nem lehet hatékonyságnöveléssel ellensúlyozni, így mindez kedvezőtlenül érinti majd a hazai ügyfeleket is.

 

3 komment

Címkék: hazai


A bejegyzés trackback címe:

https://terminus.blog.hu/api/trackback/id/tr4592771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yspadden Penkaur 2008.07.30. 16:33:08

Helyesbítném a közgazdászokat. :-) oda nyilatkoznak, hogyaszongya:

"a mai ismereteink szerint gazdaságunk potenciális növekedési üteme legfeljebb 3-3,5 százalék, amit csak egy-két évben lehet meghaladni"

-------------------

Ez a szövegrészlet a jelenlegi ismereteim szerint helyesen:

"a mai ismereteink szerint gazdaságunk potenciális növekedési üteme legfeljebb 3-3,5 százalék VOLT, amit MÁR csak egy-két évIG lehetNE meghaladni, HA...

Így helyes.

Yspadden Penkaur 2008.07.30. 16:36:07

Ezt írják:

"A vezetéken évi 35 millió tonna olaj (napi 700 ezer hordó) Európába 2010-től, az Égei-tengeren keresztül."

-----------------

Soknak hangzik, de nagyjából a jelenlegi EU-import 5-6%-ról beszélünk. Igen sok olajat importál ám az EU, kb. 14 millió hordócskát naponta. (Norvégia nem EU-tagállam.)
süti beállítások módosítása